Így készíts egészséges desszerteket hazai gyümölcsökből

Üdvözöllek a főzőiskolában!

Köszöntelek azok táborában, akik tudatosan akarnak tenni a saját (és családjuk) egészségéért!

Ez az anyag is azt a célomat, küldetésemet szolgálja, hogy minél több emberhez juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek.

Az ember édes íz iránt igénye egy természetes dolog. A gyermekeknek a napi táplálkozásában 80%, a felnőtteknek 60%-ban édes ízre van szüksége, amit az ételek is tartalmaznak.

Köztudott, hogy a gyümölcsök egészségesek. Azonban fontos tudni, hogy mikor, hogyan és milyen formában javasolt fogyasztani, hogy szervezetünket a legjobban tudják támogatni.
  • Tudod, hogyan kell egészséges desszerteket készíteni gyümölcsből
  • Tudod, hogy mikor javasolt gyümölcsöt fogyasztani?
  • Szeretnél egészséges desszerteket készíteni gyümölcsökből a családodnak?
Ebből a videóból megismered mindezekre a választ, sőt, azt is megtudod, hogy hogyan készíts tej-, tojás-, cukor- és gluténmentes alapon gyümölcstortát.
Sebestyén Szilvia, a női makrobiotikus táplálkozás szakértője

Az alábbiakban találod a videóban látható desszertek receptjeit

Piskóta alapon meggyes gyümölcstorta (glutén, tejtermék, tojás cukormentesen)

Piskóta alapon meggyes gyümölcstorta glutén, tejtermék, tojás cukormentesen

Piskóta tészta hozzávalói 

  • 6 evőkanál mandula (vagy kókusz liszt, vagy darált dió)
  • 6 evőkanál kölesliszt (vagy rizsliszt)
  • 4 evőkanál lenmag dara (nem liszt, nem nagyobb darált szemű,kisebb)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 citrom leve
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál rizsszirup
  • csipet só

Piskóta tészta elkészítése

1. A vizet és a lenmag darát összekeverem külön kis tálkába és állni hagyom hogy össze kocsonyásodjon 5 percig.
2. Összekeverem a mandula lisztet a kölesliszttel, a szódabikarbónával és a csipet sóval.
3. Az egész citrom kicsavart levét és a rizsszirupot hozzáadom a mandula és köleslisztes keverékbe és jól összedolgozom
4. Ezután a lenmagos vizes keveréket adom a citromos lisztes tésztához és alaposan elkeverem.
5. Kipapírozott tortaformába teszem (ami oldalt szétkapcsolható). Lehet megolajozni a sütőpapírt.
6. Előmelegített 190 fokos sütőbe teszem 5 percig majd 160 fokra veszem vissza a lángot és még 25 percig sütöm.
7. Kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni.

Meggyes töltelékes tészta hozzávalói

  • 50 dkg magozott meggy (lehet más gyümölcs is eper, málna, sárgabarack, szilva, ribizli…)
  • 1,5 dl víz
  • 4 evőkanál útifűmaghéj örlemény vagy liszt
  • 2 evőkanál rizsszirup
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 csipet só

Elkészítés

  1. Vastagtalpú edénybe teszem a vizet a csipet sóval, a fahéjjal és felforralom.
  2. Forrásban lévő vízbe beleteszem a meggyet és 1-2 percig főzöm
  3. Mixerrel darabosra töröm (nem simára)
  4. Hozzáadom a rizszirupot elkeverem
  5. Hozzáadom az útifűmaghéjat és alaposan összekeverem
  6. Ráöntöm a piskóta tetejére ami még a tortaformában van és hagyom megdermedni
  7. Amikor kihűlt szeletelem szervírozáskor
  8. Tetejét lehet mandula pehellyel, menta levéllel vagy rizstejszínnel díszíteni.

Nyers gyümölcsös desszert naranccsal és áfonyával polentában

Nyers gyümölcsös desszert naranccsal és áfonyával polentában

A pollenta elkészítéséhez hozzávalók

  • 1 dl pohárnyi kukoricadara
  • 3 dl víz
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál rizsszirup
  • 1/2 citrom leve

Nyers gyümölcs hozzávalói

  • 125 gr nyers áfonya
  • Gerezdjeire szedett és feldarabolt 2 db narancs

Elkészítés

  1. Vastagtalpú edénybe teszem a vizet a csipet sóval és felforralom.
  2. Folyamatos keveréssel beleöntöm a kukoricadarát és folyamatosan keverve főzöm 10 percig gyenge lángon.
  3. Amikor megpuhult a kukoricadara leveszem a lángról és hozzáadom a citrom levét és a rizsszirupot
  4. Kiteszem tálkába vagy jénai edénybe és a nyers gyümölcsöket összekeverem az édes-savanyú alapú főtt kukoricadarába.

Nyers gyümölcsös desszert eperrel polentában

A pollenta elkészítéséhez hozzávalók

  • 1 dl pohárnyi kukoricadara
  • 3 dl víz
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál rizsszirup
  • 1/2 citrom leve
  • 40 dkg mosott és feldarabolt eper

Elkészítés

  1. Vastagtalpú edénybe teszem a vizet a csipet sóval és felforralom.
  2. Folyamatos keveréssel beleöntöm a kukoricadarát és folyamatosan keverve főzöm 10 percig gyenge lángon.
  3. Amikor megpuhult a kukoricadara leveszem a lángról és hozzáadom a citrom levét és a rizsszirupot
  4. Kiteszem tálkába vagy jénai edénybe és az epret hozzáadom az édes-savanyú alapú főtt kukorica darához.
Hűtőszekrényben tárolható 2 napig.

Nyers gyümölcsök vegyesen főtt kölessel

A köles alap elkészítéséhez hozzávalók

  • 1 dl pohárnyi köles
  • 3 dl víz
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál rizsszirup
  • 1/2 citrom leve

Nyers gyümölcsök

  • 15 dkg eper mosva darabolva
  • 15 dkg áfonya mosva
  • 15 dkg szőlőszem megmosva

Elkészítés

  1. Vastagtalpú edénybe teszem a vizet,sót és a kölest majd fedővel lefedem és felforralom.
  2. Miután felforrt alacsonyra veszem a lángot és 15 percig keverés nélkül fő a köles.
  3. Amikor megpuhult a köles elzárom a lángot és hozzáadom a citrom levét és a rizsszirupot
  4. Kiteszem tálkába vagy jénai edénybe és  hozzáadom a gyümölcsöket az édes-savanyú alapú főtt köleshez.
Hűtőszekrényben tárolható 2 napig.