Így készíts egészséges desszerteket hazai gyümölcsökből
Üdvözöllek a főzőiskolában!
Köszöntelek azok táborában, akik tudatosan akarnak tenni a saját (és családjuk) egészségéért!
Ez az anyag is azt a célomat, küldetésemet szolgálja, hogy minél több emberhez juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek.
Az ember édes íz iránt igénye egy természetes dolog. A gyermekeknek a napi táplálkozásában 80%, a felnőtteknek 60%-ban édes ízre van szüksége, amit az ételek is tartalmaznak.
Köztudott, hogy a gyümölcsök egészségesek. Azonban fontos tudni, hogy mikor, hogyan és milyen formában javasolt fogyasztani, hogy szervezetünket a legjobban tudják támogatni.
- Tudod, hogyan kell egészséges desszerteket készíteni gyümölcsből
- Tudod, hogy mikor javasolt gyümölcsöt fogyasztani?
- Szeretnél egészséges desszerteket készíteni gyümölcsökből a családodnak?
Ebből a videóból megismered mindezekre a választ, sőt, azt is megtudod, hogy hogyan készíts tej-, tojás-, cukor- és gluténmentes alapon gyümölcstortát.
![20210318_220345 Sebestyén Szilvia, a női makrobiotikus táplálkozás szakértője](https://tudaskozpont.sebestyenszilvia.hu/wp-content/uploads/2021/03/20210318_220345.jpg)
Az alábbiakban találod a videóban látható desszertek receptjeit
Piskóta alapon meggyes gyümölcstorta (glutén, tejtermék, tojás cukormentesen)
![piskota-alapon-meggyes-gyumolcstorta másolat Piskóta alapon meggyes gyümölcstorta glutén, tejtermék, tojás cukormentesen](https://tudaskozpont.sebestyenszilvia.hu/wp-content/uploads/2021/06/piskota-alapon-meggyes-gyumolcstorta-másolat.jpg)
Piskóta tészta hozzávalói
- 6 evőkanál mandula (vagy kókusz liszt, vagy darált dió)
- 6 evőkanál kölesliszt (vagy rizsliszt)
- 4 evőkanál lenmag dara (nem liszt, nem nagyobb darált szemű,kisebb)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 citrom leve
- 2 dl víz
- 2 evőkanál rizsszirup
- csipet só
Piskóta tészta elkészítése
1. A vizet és a lenmag darát összekeverem külön kis tálkába és állni hagyom hogy össze kocsonyásodjon 5 percig.
2. Összekeverem a mandula lisztet a kölesliszttel, a szódabikarbónával és a csipet sóval.
3. Az egész citrom kicsavart levét és a rizsszirupot hozzáadom a mandula és köleslisztes keverékbe és jól összedolgozom
4. Ezután a lenmagos vizes keveréket adom a citromos lisztes tésztához és alaposan elkeverem.
5. Kipapírozott tortaformába teszem (ami oldalt szétkapcsolható). Lehet megolajozni a sütőpapírt.
6. Előmelegített 190 fokos sütőbe teszem 5 percig majd 160 fokra veszem vissza a lángot és még 25 percig sütöm.
7. Kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni.
Meggyes töltelékes tészta hozzávalói
- 50 dkg magozott meggy (lehet más gyümölcs is eper, málna, sárgabarack, szilva, ribizli…)
- 1,5 dl víz
- 4 evőkanál útifűmaghéj örlemény vagy liszt
- 2 evőkanál rizsszirup
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 csipet só
Elkészítés
- Vastagtalpú edénybe teszem a vizet a csipet sóval, a fahéjjal és felforralom.
- Forrásban lévő vízbe beleteszem a meggyet és 1-2 percig főzöm
- Mixerrel darabosra töröm (nem simára)
- Hozzáadom a rizszirupot elkeverem
- Hozzáadom az útifűmaghéjat és alaposan összekeverem
- Ráöntöm a piskóta tetejére ami még a tortaformában van és hagyom megdermedni
- Amikor kihűlt szeletelem szervírozáskor
- Tetejét lehet mandula pehellyel, menta levéllel vagy rizstejszínnel díszíteni.
Nyers gyümölcsös desszert naranccsal és áfonyával polentában
![Nyers gyümölcsös desszert naranccsal és áfonyával polentában Nyers gyümölcsös desszert naranccsal és áfonyával polentában](https://tudaskozpont.sebestyenszilvia.hu/wp-content/uploads/2021/06/nyers-gyumolcsos-desszert-naranccsal-es-afonyával-polentaban.jpg)
A pollenta elkészítéséhez hozzávalók
- 1 dl pohárnyi kukoricadara
- 3 dl víz
- 1 csipet só
- 2 evőkanál rizsszirup
- 1/2 citrom leve
Nyers gyümölcs hozzávalói
- 125 gr nyers áfonya
- Gerezdjeire szedett és feldarabolt 2 db narancs
Elkészítés
- Vastagtalpú edénybe teszem a vizet a csipet sóval és felforralom.
- Folyamatos keveréssel beleöntöm a kukoricadarát és folyamatosan keverve főzöm 10 percig gyenge lángon.
- Amikor megpuhult a kukoricadara leveszem a lángról és hozzáadom a citrom levét és a rizsszirupot
- Kiteszem tálkába vagy jénai edénybe és a nyers gyümölcsöket összekeverem az édes-savanyú alapú főtt kukoricadarába.
Nyers gyümölcsös desszert eperrel polentában
![nyers-gyumolcsos-desszert-eperrel-es-polentaval](https://tudaskozpont.sebestyenszilvia.hu/wp-content/uploads/2021/06/nyers-gyumolcsos-desszert-eperrel-es-polentaval.jpg)
A pollenta elkészítéséhez hozzávalók
- 1 dl pohárnyi kukoricadara
- 3 dl víz
- 1 csipet só
- 2 evőkanál rizsszirup
- 1/2 citrom leve
- 40 dkg mosott és feldarabolt eper
Elkészítés
- Vastagtalpú edénybe teszem a vizet a csipet sóval és felforralom.
- Folyamatos keveréssel beleöntöm a kukoricadarát és folyamatosan keverve főzöm 10 percig gyenge lángon.
- Amikor megpuhult a kukoricadara leveszem a lángról és hozzáadom a citrom levét és a rizsszirupot
- Kiteszem tálkába vagy jénai edénybe és az epret hozzáadom az édes-savanyú alapú főtt kukorica darához.
Hűtőszekrényben tárolható 2 napig.
Nyers gyümölcsök vegyesen főtt kölessel
![nyers-gyumulcsok-fott-citromos-rizsszirupos-kolessel](https://tudaskozpont.sebestyenszilvia.hu/wp-content/uploads/2021/06/nyers-gyumulcsok-fott-citromos-rizsszirupos-kolessel.jpg)
A köles alap elkészítéséhez hozzávalók
- 1 dl pohárnyi köles
- 3 dl víz
- 1 csipet só
- 2 evőkanál rizsszirup
- 1/2 citrom leve
Nyers gyümölcsök
- 15 dkg eper mosva darabolva
- 15 dkg áfonya mosva
- 15 dkg szőlőszem megmosva
Elkészítés
- Vastagtalpú edénybe teszem a vizet,sót és a kölest majd fedővel lefedem és felforralom.
- Miután felforrt alacsonyra veszem a lángot és 15 percig keverés nélkül fő a köles.
- Amikor megpuhult a köles elzárom a lángot és hozzáadom a citrom levét és a rizsszirupot
- Kiteszem tálkába vagy jénai edénybe és hozzáadom a gyümölcsöket az édes-savanyú alapú főtt köleshez.
Hűtőszekrényben tárolható 2 napig.