Ingyenes főzőiskola videója és receptjei
Itt megnézheted az ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.
Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételeket és receptjeit is.
- Bableves zöldségekkel
- Rakott édesburgonyás és barnarizses lencse
- Citromos édes köles fahéjas almakrémmel
Bableves zöldségekkel
Hozzávalók:
- 1 csésze tarkabab vagy vörös bab mosva és 8-12 óráig áztatva és
- 4 csésze víz,
- 5-6 cm-es kombu darab áztatva vagy 3 babérlevél (vagy 2 csésze főtt bab és 3 csésze víz)
- 1 evőkanál szezám olaj
- 1 vöröshagyma kockákra vágva
- 1 sárgarépa negyedholdakra vágva
- 1 karalábé hámozva és kockákra vágva
- 1 szárzeller szár átlósan vékony darabokra vágva
- tengeri só
- Ízlés szerint őrölt kömény és pirospaprika
- Tálaláskor friss szárzeller vagy petrezselyemzöld apróra vágva
Elkészítés:
A beáztatott babot friss háromszoros vízben a kombuval vagy babérlevéllel és az áztató vizével együtt, só nélkül, kuktában 45-50 percig főzzük. Amikor az összes gőz eltávozott, levesszük a fedőt, megsózzuk és ízesítjük. Egy serpenyőben az olajon kevés tengeri sóval üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd belekeverjük a zöldségeket és kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Hozzáadunk annyi vizet, hogy ellepje és fedő alatt lassan addig főzzük, hogy a zöldségek is megpuhulnak. Végül belekeverjük a főtt és fűszerezett babot és együtt felforraljuk. Melegen tálaljuk szárzeller- vagy petrezselyemzölddel megszórva.
Rakott édesburgonyás és barnarizses lencse
Fazékban főtt barnarizs és fekete lencse
Hozzávalók:
- 2 csésze barnarizs, mosva,
- 1 csésze fekete lencse mosva
- 4 csésze víz
- 2 csipet só
Elkészítés:
A megmosott rizst tegye egy fazékba, aminek lehetőleg nehéz fedője van, a vízzel együtt. Forralja fel, csökkentse le a lángot, tegye a lángelosztót az edény alá, és lassan főzze 30 percen át, majd keverje hozzá a fekete lencsét és főzze további 30 percen át. Csak a lencse megpuhulása után sózza meg.
Gőzölt édesburgonya olíva olajjal
Hozzávalók:
- 2 édesburgonya hámozva és laposabb szeletekre vágva
- 2 cm víz a gőzölő edényben
- Tengeri só és egy evőkanál olíva olaj
Elkészítés:
Öntsünk 2-3 cm magasan vizet a gőzölő edénybe, majd tegyük az édesburgonya darabokat a gőzölő edény kosarába. A szeletek vastagságától függően 6-7 percnyi gőzölés után tegyük ki egy tálba, enyhén sózzuk meg és adjunk hozzá kevés olíva olajat.
Vöröslencsés öntet
Hozzávalók:
- ½ csésze vöröslencse
- 1 csésze víz
- 1 vöröshagyma reszelve
- 1 gerezd fokhagyma apróra reszelve
- 1 teáskanál olíva olaj
- tengeri só, őrölt pirospaprika
Elkészítés:
Az átválogatott vörös lencsét megmossuk, majd só nélkül, vízzel és a fokhagymával 25 perc alatt egészen puhára főzzük. Tengeri sóval és őrölt piros
paprikával a főzés végén ízesítjük és további 3 percig főzzük, majd merülő mixerrel pürésítjük.
A rakott édesburgonyás és barnarizses lencse összeállítása és sütése: Kenjük ki a tepsi alját olajjal. Terítsük el az alján a baranrizses fekete lencsét. Következő réteg a párolt édesburgonya. Végül öntsük rá a vöröslencsés öntetet. A 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Tálaláskor díszítjük friss zöldekkel vagy csírákkal.
Citromos édes köles fahéjas almakrémmel
A citromos édes köles hozzávalói:
- 1 csésze mosott köles,
- 3 csésze víz vagy 100 %-os natúr almalé
- ½ citrom leve és reszelt héja
- ½ csésze rizsszirup és tengeri só
Elkészítés:
A kölest 25-30 percig főzzük a sóval és a vízzel vagy almalével. A főzés végén ízestjük a sziruppal, a citrom levélve és a héjával. Az édes kölest egy magasabb oldalú tepsi vagy jénai edény aljára egyenletesen kb. 2 cm vastagságban elterítjük. Ráöntjük az alábbi almakrémet, majd citromkarikákkal
díszítjük.
A fahéjas almakrém hozzávalói:
- 4 aromás, édes alma magozva, hámozva kockára vágva,
- rizs szirup az alma édességétől függően
- ½ citrom leve,
- ½ kávéskanál őrölt fahéj,
- 1 csipet tengeri só
- ½ kávéskanál vanília őrlemény
- ½ csésze víz
Elkészítés:
Az almából a többi hozzávalóval együtt kompótot főzünk, amikor megfő, merülő mixerrel pürésítjük, majd az elterített citromos édes köles tetejére öntjük.
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
Makrobiotikus étrenddel a női egészség megőrzéséért és helyreállításáért (1. rész)
Női egészséget veszélyeztető tényezők (2. rész)
7 tipp az immunrendszered megerősítésére
Immunrendszerünk egészségéért a makrobiotikával
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód
Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk
Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.