Ingyenes főzőiskola videója és receptjei

Itt megnézheted az ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.

Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételeket és receptjeit is.

  1. Bableves zöldségekkel
  2. Rakott édesburgonyás és barnarizses lencse
  3. Citromos édes köles fahéjas almakrémmel

 

Bableves zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 1 csésze tarkabab vagy vörös bab mosva és 8-12 óráig áztatva és
  • 4 csésze víz,
  • 5-6 cm-es kombu darab áztatva vagy 3 babérlevél (vagy 2 csésze főtt bab és 3 csésze víz)
  • 1 evőkanál szezám olaj
  • 1 vöröshagyma kockákra vágva
  • 1 sárgarépa negyedholdakra vágva
  • 1 karalábé hámozva és kockákra vágva
  • 1 szárzeller szár átlósan vékony darabokra vágva
  • tengeri só
  • Ízlés szerint őrölt kömény és pirospaprika
  • Tálaláskor friss szárzeller vagy petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítés:

A beáztatott babot friss háromszoros vízben a kombuval vagy babérlevéllel és az áztató vizével együtt, só nélkül, kuktában 45-50 percig főzzük. Amikor az összes gőz eltávozott, levesszük a fedőt, megsózzuk és ízesítjük. Egy serpenyőben az olajon kevés tengeri sóval üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd belekeverjük a zöldségeket és kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Hozzáadunk annyi vizet, hogy ellepje és fedő alatt lassan addig főzzük, hogy a zöldségek is megpuhulnak. Végül belekeverjük a főtt és fűszerezett babot és együtt felforraljuk. Melegen tálaljuk szárzeller- vagy petrezselyemzölddel megszórva.

Rakott édesburgonyás és barnarizses lencse

Fazékban főtt barnarizs és fekete lencse
Hozzávalók:

  • 2 csésze barnarizs, mosva,
  • 1 csésze fekete lencse mosva
  • 4 csésze víz
  • 2 csipet só

Elkészítés:
A megmosott rizst tegye egy fazékba, aminek lehetőleg nehéz fedője van, a vízzel együtt. Forralja fel, csökkentse le a lángot, tegye a lángelosztót az edény alá, és lassan főzze 30 percen át, majd keverje hozzá a fekete lencsét és főzze további 30 percen át. Csak a lencse megpuhulása után sózza meg.

 

Gőzölt édesburgonya olíva olajjal
Hozzávalók:

  • 2 édesburgonya hámozva és laposabb szeletekre vágva
  • 2 cm víz a gőzölő edényben
  • Tengeri só és egy evőkanál olíva olaj

Elkészítés:
Öntsünk 2-3 cm magasan vizet a gőzölő edénybe, majd tegyük az édesburgonya darabokat a gőzölő edény kosarába. A szeletek vastagságától függően 6-7 percnyi gőzölés után tegyük ki egy tálba, enyhén sózzuk meg és adjunk hozzá kevés olíva olajat.

 

Vöröslencsés öntet
Hozzávalók:

  • ½ csésze vöröslencse
  • 1 csésze víz
  • 1 vöröshagyma reszelve
  • 1 gerezd fokhagyma apróra reszelve
  • 1 teáskanál olíva olaj
  • tengeri só, őrölt pirospaprika

Elkészítés:
Az átválogatott vörös lencsét megmossuk, majd só nélkül, vízzel és a fokhagymával 25 perc alatt egészen puhára főzzük. Tengeri sóval és őrölt piros
paprikával a főzés végén ízesítjük és további 3 percig főzzük, majd merülő mixerrel pürésítjük.

A rakott édesburgonyás és barnarizses lencse összeállítása és sütése: Kenjük ki a tepsi alját olajjal. Terítsük el az alján a baranrizses fekete lencsét. Következő réteg a párolt édesburgonya. Végül öntsük rá a vöröslencsés öntetet. A 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Tálaláskor díszítjük friss zöldekkel vagy csírákkal.

Citromos édes köles fahéjas almakrémmel

A citromos édes köles hozzávalói:

  • 1 csésze mosott köles,
  • 3 csésze víz vagy 100 %-os natúr almalé
  • ½ citrom leve és reszelt héja
  • ½ csésze rizsszirup és tengeri só

Elkészítés:
A kölest 25-30 percig főzzük a sóval és a vízzel vagy almalével. A főzés végén ízestjük a sziruppal, a citrom levélve és a héjával. Az édes kölest egy magasabb oldalú tepsi vagy jénai edény aljára egyenletesen kb. 2 cm vastagságban elterítjük. Ráöntjük az alábbi almakrémet, majd citromkarikákkal
díszítjük.

 

A fahéjas almakrém hozzávalói:

  • 4 aromás, édes alma magozva, hámozva kockára vágva,
  • rizs szirup az alma édességétől függően
  • ½ citrom leve,
  • ½ kávéskanál őrölt fahéj,
  • 1 csipet tengeri só
  • ½ kávéskanál vanília őrlemény
  • ½ csésze víz

Elkészítés:
Az almából a többi hozzávalóval együtt kompótot főzünk, amikor megfő, merülő mixerrel pürésítjük, majd az elterített citromos édes köles tetejére öntjük.

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód

Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk

Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek  

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.