Hogyan és mit regelizz helyesen?
Üdvözöllek a főzőiskolában!
Köszöntelek azok táborában, akik tudatosan akarnak tenni a saját (és családjuk) egészségéért!
Ez a videó is azt a célomat, küldetésemet szolgálja, hogy minél több emberhez juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek.
Sokan nem tudják, de a reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk!
Éppen ezért saját egészségünk érdekében nem szabad elhanyagolni. Ehhez adok számodra egy pár tippet és ötletet. A videóban szereplő recepteket itt találod meg, míg a videót egy zárt Facebook csoportban, ami a késöbbiekben bármikor visszanézhető.
Jó reggelizést!
Sebestyén Szilvia
női makrobiotikus táplálkozási szakértő
Az alábbiakban találod a videóban látható reggelik receptjeit
Tiszta zöldségleves
- 8 dl víz
- 1 nagy teáskanál só
- 1 db kisméretű sárgarépa negyedholdra vágva
- 1 db közepesméretű vöröshagyma félholdra szeletelve
- 8 rózsa karfiol
- A kész levest vékonyra szeletelt póréhagymával szórom.
Főtt gluténmentes gabona blansírozott zöldséggel
- 10 dkg kerekszemű barnarizs
- 3 dl tiszta víz
- 1 mokkáskanál só
- csipet só
- 1 db kelkáposzta levél 2 cm-s csíkokra vágva
- 2 dl víz
- 25 dkg nyers tisztított napraforgó mag
- 1 evőkanál tamari szójaszósz (az gluténmentes), vagy egy evőkanál sós víz (mokkáskanál só van feloldva egy evőkanál vízben)
Csicseriborsó krém snidlinggel petrezselyemmel
- 25 dkg főtt csicseriborsó (lehet kapni olyan főtt csicseriborsó konzervet ami nem tartalmaz tartósítószert.)
- 1 evőkanál olaj (szezám, vagy oliva, vagy napraforgó vagy tetszés szerint)
- 20 szál snidling apróra szeletelve
- 10 szál petrezselyem apróra vágva
Gluténmentes kenyér recept
Hozzávalók
- 25 dkg barna rizsliszt
- 25 dkg kukorica liszt
- 12 dkg kölesliszt
- 12 dkg csicseriborsó liszt
- 1 kávéskanál só
- 4 dl olaj (napraforgó, szezám, oliva…)
- 0,5 liter víz
- fél citrom leve
- 1 púpos útifűmag héj örlemény
Lehet a kenyér tésztába belekeverni fűszereket és olajos magvakat. 10-15 dkg-t lehet belekeverni pl. napraforgó, tökmag, mandula, dió. A tetejét szórhatom olajos magvakkal, amit kissé belenyomkodok hogy ne jöjjön le a felületéről. Szezámmag nagyon szép a tetején. Folyós, lágy állagú a masszám.
Elkészítés
- Keverőtálba belemérem a liszteket a sót, szódabikarbónát és egy kis mélyedést (kráterszerűt) csinálok a közepébe. Tehát a száraz alapanyagokat összekeverjük az útifűmag héj örlemény nélkül. (Ha a kenyértésztába szeretnénk napraforgó magot, tökmagot, mandulát, diót vagy ezek keverékét tenni, most lehet hozzáadni.)
- Ezután a mélyedésbe beleteszem a citrom levét és azzal összekverem, hogy könnyebb legyen a tésztája.
- Így adom hozzá az olajat és a vizet. Összekeverem és pár percet állni hagyom hogy a nedvességet a liszt kicsit magába szívja.
- Ezután az útifűmaghéj örleményt adom, ami felszívja a nedvességet és a glutén helyett segít összetartani és könnyebb állagot adni a kenyérnek. Útifűmag héj nélkül tégla keménységű lesz a kenyér.
- A kenyérforma aljába teszek egy csík sütőpapírt, nem kell az oldalába tenni csak az aljára.
- Két sütőformát használunk, elfelezem és a felét beleteszem a sütőformába. Így két kenyérkénk lesz
- A tetejét megszórom szezámmaggal és kissé belenyomkodom.
- Előmelegített sütőbe teszem. 180 fokon sütöm 50-60 percig