Hogyan és mit regelizz helyesen?

Üdvözöllek a főzőiskolában!

Köszöntelek azok táborában, akik tudatosan akarnak tenni a saját (és családjuk) egészségéért!

Ez a videó is azt a célomat, küldetésemet szolgálja, hogy minél több emberhez juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek.

Sokan nem tudják, de a reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk! 

Éppen ezért saját egészségünk érdekében nem szabad elhanyagolni. Ehhez adok számodra egy pár tippet és ötletet. A videóban szereplő recepteket itt találod meg, míg a videót egy zárt Facebook csoportban, ami a késöbbiekben bármikor visszanézhető.

Jó reggelizést!

 

Sebestyén Szilvia

női makrobiotikus táplálkozási szakértő

Sebestyén Szilvia, a női makrobiotikus táplálkozás szakértője

Az alábbiakban találod a videóban látható reggelik receptjeit

Tiszta zöldségleves

Jeletntése: Nincs semmivel behabarva, berántva, tiszta csak vízzel készült.
Hozzávalók
  • 8 dl víz
  • 1 nagy teáskanál só
  • 1 db kisméretű sárgarépa negyedholdra vágva
  • 1 db közepesméretű vöröshagyma félholdra szeletelve
  • 8 rózsa karfiol
  • A kész levest vékonyra szeletelt póréhagymával szórom.
Elkészítés
Forralom a 8 dl vizet 1 teáskanál sóval és beleteszem az 1 kisméretű negyedholdra vágott sárgarépát és a félholdra szeletelt vöröshagymát. 10 perc múlva 90%-ban puhára főtt, ezután beleteszem a 8 rózsa karfiolt és 2 percig forralom a vizet, majd ellzárom. Ezután a tetejére teszem a vékony szeletekre vágott póréhagymát a zöld leveles részével is.

Főtt gluténmentes gabona blansírozott zöldséggel

Főtt gluténmentes gabona – kerekszemű barnarizs
Lehet köles, hajdina, kukoricakása, quinoa, amarant, cirok (ezek gluténmentes gabonák szinte bármilyen állapotban fogyaszthatóak)
Hozzávalók
  • 10 dkg kerekszemű barnarizs
  • 3 dl tiszta víz
  • 1 mokkáskanál só
Elkészítés
A hozzávalókat vastagtalpú edénybe teszem, lefedem és forrásba hozom. Amikor felforrt kicsire veszem a gázt és még 40 percig alacsony lángon főzöm. Csak ezután keverem össze, tilos főzés közben megkeverni.
Blansírozott zöldség (kelkáposzta levél, de lehet kínai kel, bimbós kel, brokkoli, karfiol, mángold, pak-choi – bordás kel, fejeskáposzta levél, lilakáposzta levél stb.)
Hozzávalók
  • csipet só
  • 1 db kelkáposzta levél 2 cm-s csíkokra vágva
  • 2 dl víz
Elkészítés
Felforralom a vizet a csipet sóval és amiko forr beleteszem a kelkáposzta levelet és 2 perc múlva kiveszem. Lehet szűrőbe tenni és hideg vízben leöblíteni vagy azonnal a főtt gabonára tenni és elfogyasztani.
Pirított napraforgó mag
Hozzávalók
  • 25 dkg nyers tisztított napraforgó mag
  • 1 evőkanál tamari szójaszósz (az gluténmentes), vagy egy evőkanál sós víz (mokkáskanál só van feloldva egy evőkanál vízben)
Elkészítés
Vastagtalpú serpenyőben folyamatos keveréssel pirítom 10 percig a napraforgómagot. Amikor aranybarna színű lesz kiteszem egy kerámia vagy keverő tálba és még forrón leöntöm egy evőkanál sós folyadékkal. Vagy tamari szójaszósszal vagy egy evőkanál sós vízzel. Folyamatosan keverem a folyadék elpárolog az olajos mag pedig magába szívja a sót.

Csicseriborsó krém snidlinggel petrezselyemmel

Hozzávalók
  • 25 dkg főtt csicseriborsó (lehet kapni olyan főtt csicseriborsó konzervet ami nem tartalmaz tartósítószert.)
  • 1 evőkanál olaj (szezám, vagy oliva, vagy napraforgó vagy tetszés szerint)
  • 20 szál snidling apróra szeletelve
  • 10 szál petrezselyem apróra vágva
Elkészítés
A hozzávalókat mixerrel pürésítjük

Gluténmentes kenyér recept

Hozzávalók

  • 25 dkg barna rizsliszt
  • 25 dkg kukorica liszt
  • 12 dkg kölesliszt
  • 12 dkg csicseriborsó liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 4 dl olaj (napraforgó, szezám, oliva…)
  • 0,5 liter víz
  • fél citrom leve
  • 1 púpos útifűmag héj örlemény

Lehet a kenyér tésztába belekeverni fűszereket és olajos magvakat. 10-15 dkg-t lehet belekeverni pl. napraforgó, tökmag, mandula, dió. A tetejét szórhatom olajos magvakkal, amit kissé belenyomkodok hogy ne jöjjön le a felületéről. Szezámmag nagyon szép a tetején. Folyós, lágy állagú a masszám.

Elkészítés

  1. Keverőtálba belemérem a liszteket a sót, szódabikarbónát és egy kis mélyedést (kráterszerűt) csinálok a közepébe. Tehát a száraz alapanyagokat összekeverjük az útifűmag héj örlemény nélkül. (Ha a kenyértésztába szeretnénk napraforgó magot, tökmagot, mandulát, diót vagy ezek keverékét tenni, most lehet hozzáadni.)
  2. Ezután a mélyedésbe beleteszem a citrom levét és azzal összekverem, hogy könnyebb legyen a tésztája.
  3. Így adom hozzá az olajat és a vizet. Összekeverem és pár percet állni hagyom hogy a nedvességet a liszt kicsit magába szívja.
  4. Ezután az útifűmaghéj örleményt adom, ami felszívja a nedvességet és a glutén helyett segít összetartani és könnyebb állagot adni a kenyérnek. Útifűmag héj nélkül tégla keménységű lesz a kenyér.
  5. A kenyérforma aljába teszek egy csík sütőpapírt, nem kell az oldalába tenni csak az aljára.
  6. Két sütőformát használunk, elfelezem és a felét beleteszem a sütőformába. Így két kenyérkénk lesz
  7. A tetejét megszórom szezámmaggal és kissé belenyomkodom.
  8. Előmelegített sütőbe teszem. 180 fokon sütöm 50-60 percig