Receptek

Levesek

Bableves zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 1 csésze vörös bab vagy tarkabab mosva és 8-12 óráig áztatva és
  • 4 csésze víz,
  • 5-6 cm-es kombu darab áztatva vagy 3 babérlevél (vagy 2 csésze főtt bab és 3 csésze víz)
  • 1 evőkanál szezám olaj
  • 1 vöröshagyma kockákra vágva
  • 1 sárgarépa negyedholdakra vágva
  • 1 karalábé hámozva és kockákra vágva
  • 1 szárzeller szár átlósan vékony darabokra vágva
  • tengeri só
  • Ízlés szerint őrölt kömény és pirospaprika
  • Tálaláskor friss szárzeller vagy petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítés:

A beáztatott babot friss háromszoros vízben a kombuval vagy babérlevéllel és az áztató vizével együtt, só nélkül, kuktában 45-50 percig főzzük. Amikor az összes gőz eltávozott, levesszük a fedőt, megsózzuk és ízesítjük. Egy serpenyőben az olajon kevés tengeri sóval üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd belekeverjük a zöldségeket és kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Hozzáadunk annyi vizet, hogy ellepje és fedő alatt lassan addig főzzük, hogy a zöldségek is megpuhulnak. Végül belekeverjük a főtt és fűszerezett babot és együtt felforraljuk. Melegen tálaljuk szárzeller- vagy petrezselyemzölddel megszórva.

 

Csicsókás halleves

Hozzávalók:

  • 4-6 db csicsóka mosva, hámozva, kockákra vágva
  • 2 liter víz, tengeri só
  • ½ kg halszelet filézve és 3-4 cm-es kockákra vágva
  • 2 csapott evőkanál köles vagy zabpehely liszt
  • 1 evőkanál szezám olaj
  • 1 fej vöröshagyma kockára vágva
  • ízlés és állapot szerint pirospaprika és borsikafű (bors helyett)
  • Tálaláskor apróra vágott újhagyma

Elkészítés:

A megtisztított, felkockázott csicsókára a fazékban annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és kevés tengeri sóval 15 perc alatt puhára főzzük. Merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítjük és felengedjük a többi vízzel. Meleg szezámolajon kevés sóval a hagymát üvegesre pirítjuk, belekeverjük a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk, félrehúzzuk, beletesszük a piros paprikát és kevés vízzel csomómentesre keverjük. A leveshez keverjük, belerakjuk a haldarabokat borsikafűvel ízesítjük állapot és ízlés szerint, együtt néhány perc alatt puhára főzzük. Újhagymával megszórva tálaljuk. Erőt adó halleves csicsókával a szolanin tartalmú burgonya helyett, állapot függvényében.

 

Tavaszi lencseleves gyökérzöldségekkel és csírákkal

Hozzávalók:

  • 1 csésze barna lencse, mosva és 4 órát áztatva,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 5 csésze víz
  • ½ csésze vöröshagyma kockákra vágva
  • 1 teáskanál hidegen sajtolt olaj és tengeri só
  • 1 csésze sárgarépa és
  • ½ csésze fehérrépa negyedholdakra vágva
  • ½ csésze szárzeller kockára vágva,
  • Tálaláskor petrezselyemzöld, újhagyma apróra vágva vagy friss zöld csírák

Elkészítés:

A fazékban hevített kevés olajon, csipet sóval kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket és kevergetve pirítjuk 3-4 percig. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi és fedő alatt puhára pároljuk. Az áztatott lencsét a többi vízzel és a fokhagymával só nélkül felforraljuk és a lencse puhulásáig főzzük. Kivesszük a fokhagyma gerezdeket, összekeverjük a lencsét a zöldségekkel, szükség szerint sózzuk, majd 2-3 percig együtt forraljuk. Friss zöldekkel és tavaszi zöld csírákkal díszítve tálaljuk.

 

Tavaszi gyökérzöldségleves sült tofu kockákkal és miszóval

Hozzávalók:

  • 15 dkg natúr tofu kis kockákra vágva, kevés napraforgó, repce vagy szezámolajban kevergetve kisütve majd lecsepegtetve,
  • 1 vöröshagyma vékony cikkekre, félholdakra vágva,
  • 1 teáskanál hidegen sajtolt olaj, tengeri só,
  • 1 fehérrépa és 1 sárgarépa vékony félholdakra vágva
  • 1 evőkanál rizs (genmai) vagy szójabab (hatcho) miszó kevés hideg vízben feloldva
  • 4 csésze víz
  • Tálaláskor petrezselyemzöld, újhagyma apróra vágva vagy zöld csírák

Elkészítés:

A kis kockára vágott natúr tofut kis edényben, 1 cm mély olajban, kevergetve kisütjük, majd lecsepegtetjük. 1 teáskanál olajat használunk fel tovább belőle, amelyet hevítünk, a csipet tengeri sóval, kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fehérrépát, majd 4 perc múlva a sárgarépát, amit további 4 percig kevergetve sütünk. Félrehúzzuk, felengedjük vízzel és 5-6 percig főzzük, majd hozzáadjuk a sült tofu kockákat és további 4-5 percig főzzük. Tengeri sóval, szójaszósszal vagy kevés hideg vízben feloldott miszóval ízesítjük. A hideg vízben feloldott miszót a lassan fővő levesbe keverjük, forralás nélkül főzzük további 2 percig. Petrezselyemzölddel, újhagymával vagy zöld csírával megszórva tálaljuk.  A tofu jó fito ösztorgén forrás, a miszó értékes tisztító étel a városi szmogban élők és a sugárzásnak kitettek számára.

 

Miszó leves vörös lencsével, tofuval és zöldségekkel

Hozzávalók:

  • ½ csésze vörös lencse
  • 4 csésze víz
  • 1 sárgarépa negyedholdakra vágva
  • 1 kis cukkini vékony negyedholdakra vágva
  • 1 vöröshagyma kockára vágva
  • 3 fokhagyma gerezd zúzva
  • 1 csésze félkemény natúr tofu 1 cm-es kockára vágva
  • 1 teáskanál hidegen sajtolt olaj 1 csipet tengeri só
  • 4 teáskanál rizs (genmai) vagy szójabab (hatcho) miszó
  • 3 evőkanál hideg vízben feloldva

Elkészítés:

A vizet felforraljuk a mosott lencsével és a sárgarépával, majd közepes lángon puhára főzzük. Az olajon 1 csipet sóval kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, majd a tofu kockákat és a cukkínit. Összekeverjük a főtt sárgarépát és lencsét a pirított zöldségekkel, majd együtt főzzük a forrás után 5 percig. A feloldott miszót kevergetve a leveshez öntjük, ezzel már nem forraljuk, csak 2 percig lassan főzzük.  A tofu jó fito ösztorgén forrás, a miszó értékes tisztító étel a városi szmogban élők és a sugárzásnak kitettek számára.

 

Sárgarépa és vöröshagyma leves petrezselyemzölddel vagy nori csíkokkal

Hozzávalók:

  • 3-4 sárgarépa, kockára vágva
  • 1 csésze vöröshagyma apróra kockákra vágva
  • 5 csésze víz és tengeri só
  • Tálaláskor petrezselyem zöld apróra vágva
  • vagy pirított nori lap csíkokra vágva

Elkészítés:

Egy edényben főzzük a sárgarépát, a vizet egy csipet sóval, forraláskor vegyük vissza a lángot, fedjük le és pároljuk, amíg puha lesz a répa. Merülő mixerrel pürésítsük, majd vízzel és a vöröshagymával felforraljuk. Alacsony lángon puhára főzzük. Sóval ízesítjük, és pároljuk még 5-10 percig. Tálaláskor pirított nori lap csíkokat vagy petrezselyemzöldet teszünk rá.

Tavaszi-nyári édes zöldséges köles leves

Hozzávalók:

  • ½ csésze köles alaposan megmosva
  • 2 csésze víz
  • 1 sárgarépa negyedholdakra vágva
  • 1 vöröshagyma félholdra vágva
  • 1 sárga édesburgonya hámozva és 1 cm-es kockákra vágva
  • 1 fejeskáposzta levél a szárról levágva és ½ cm-es csíkokra vágva
  • 1 kávéskanál szezám, repce vagy napraforgó olaj
  • 1 csapott kávéskanál tengeri só

Elkészítés:

A vizet a sóval és az alaposan megmosott kölessel felforraljuk, majd forralás után 20-25 percig főzzük. Ekkor tesszük bele az zöldségeket, amelyekkel forrás után takaréklángon további 5-10 percig főzünk. Ügyeljünk arra, hogy csak a puhulásig főzzük a zöldségeket. A vércukorszintet stabilizáló és nyugtató leves, stresszes állapotban is javasolt.

Változat:

  • Az őszi és a téli időszakban az édesburgonya helyett sütőtök kockákkal készíthetjük.

 

Karfiolos sárgarépa krémleves főtt barnarizzsel

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olíva vagy szezám olaj,
  • 1 közepes vöröshagyma felkockázva,
  • 4 sárgarépa mosva és szabálytalan darabokra vágva,
  • ½ karfiol rózsákra szedve
  • ½ teáskanál tengeri só,
  • ¼ teáskanál őrölt kömény,
  • 4 csésze víz,
  • 1 csésze főtt barnarizs

Elkészítés:

Melegítsük fel az olajat a fazékban, adjuk hozzá a hagymát, kevergetve süssük 2 percig, adjuk hozzá a sárgarépát, a karfiolt, a tengeri sót és az őrölt köményt. A vizet lassan öntsük hozzá, fedjük le, forraljuk fel, vegyük le a lángot közepesre és főzzük 15 percig. Merülő mixerrel pépesítsük. Ha túl sűrű lenne, akkor adjunk még hozzá kevés vizet, tegyük hozzá a maradék főtt gabonát, keverjük össze és lassan főzzük 1 percig. Ami nem fogy el azonnal, a hűtőben eláll 1-2 napig aznap főtt gabonával.

 

Árpa leves cukkínivel

Hozzávalók:

  • ½ csésze árpa mosva,
  • 2×2 csésze víz
  • 2 közepes cukkini 1,5 cm-es kockákra vágva
  • ½ evőkanál olívaolaj
  • tengeri só (ízlés és állapot függvényében, átállási időszakban őrölt bors
  • vagy helyette borsikafű és pirospaprika)
  • Tálaláskor 1 evőkanál újhagyma apróra vágva

Elkészítés:

2 csésze vízben a tengeri sóval 40 percig főzzük az árpát kuktában, azután hagyjuk lemenni a gőzt. Fazékban 1 óra főzést igényel. Serpenyőben kevés olajon ½ teáskanál sóval kevergetve pirítjuk a cukkínit 2 percig, majd hozzáadunk 2 csésze vizet és addig pároljuk, amíg megpuhul. Egy magasabb edényben merülő mixerrel vagy a turmix gépben pürésítjük és hozzáadjuk a főtt árpát, a sót és a többi fűszert – átállási időszakban rövid ideig a régi fűszerekkel. Apróra vágott újhagymával tálaljuk.

 

Jégcsapretek és shiitake gomba leves gyömbérrel

Hozzávalók:

  • 1 csésze jégcsapretek gyufaszálformára vágva
  • ½ evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 4 db szárított shiitake gomba
  • 4 csésze víz és tengeri só
  • Tálaláskor 2 evőkanál finomra vágott újhagyma

Elkészítés:

Forraljuk a vizet a shiitake gombákkal 10 percig. A tönkjét levágjuk és kidobjuk, a kalapját vékonyan felszeleteljük és visszatesszük a vízbe, majd hozzáadjuk a jégcsapretket és pároljuk 1-2 percig, amíg a jégcsapretek megpuhul. Ne főzzük túl a zöldségeket! Ezután ízesítjük a tengeri sóval és még 1 percig főzzük. A shiitake gomba értékes tisztító hatását a jégcsapretek zsíranyagcserét támogató értékeivel kombináljuk.

 

Kukorica és póréhagyma leves mediterrán fűszerekkel

Hozzávalók:

  • 3 csésze víz,
  • 2 cső zsenge kukorica
  • 1 póréhagyma
  • Tengeri só és
  • 1 mokkáskanál porított mediterrán fűszerkeverék
  • oregánó, kakukkfű, majoránna, bazsalikom és rozmaring azonos arányban
  • Tálaláskor petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítés:

A póréhagymát a fehér rész végén keresztben félbe, majd hosszában félbevágva minden földet alaposan kimosunk belőle. Mosás után cm-es darabokra vágjuk fel. Az edény aljára helyezzük a póréhagymát és a zsenge kukoricacsőről levágott kukoricaszemeket. Ehhez vágjuk le a cső alját, állítsuk fel a vágott részére egy deszkán, így tudjuk a szemeket fentről lefelé levágni róla. Hozzáadjuk a petrezselyemzöld darabolt szárát, a vizet és a fűszereket, majd puhára pároljuk. Apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük. Hűtő hatású könnyű leves a póréhagyma és mediterrán fűszerek együttes előnyös élettani hatásaival.

Káposzta leves vagy káposzta krémleves

Hozzávalók: 

  • 1 kisebb kelkáposzta, fejes káposzta
  • 3 csésze víz
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva vagy apróra reszelve
  • 2 vöröshagyma kis kockákra vágva
  • 1 mokkáskanál szezám, napraforgó vagy repce olaj állapot függvényében
  • ½ mokkáskanál őrölt kömény
  • ½ mokkáskanál morzsolt majoránn
  • 1 csapott teáskanál tengeri só Tálaláskor petrezselyemzöld, újhagyma, vékony nyers káposzta csíkok a tetejére

Elkészítés:

Szedjük le a fejes vagy kelkáposztának a sérült külső leveleit. Vágjuk ki a torzsáját, szedjük le a leveleket. Vágjuk ki az ereket, ezeket vágjuk átlósan 1 cm-es darabokra, a leveleket pedig fél cm-es vékony csíkokra. A fokhagymákat tisztítsuk meg. Vágjuk kockákra a vöröshagymát. Tegyük edénybe a kockára vágott vöröshagymát az olajjal és a sóval, majd kevergetve pirítsuk üvegesre. A fokhagymákat apróra reszeljük bele, adjuk hozzá a majoránnát, az őrölt köményt, a felszeletelt káposzta ereket. Folyamatos keveréssel 3 percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a vizet és a szárakat 5 perc alatt puhára főzzük, ekkor adjuk hozzá a leveleket és további 3 percig főzzük. Petrezselyemzölddel, újhagymával, vékony nyers káposzta csíkokkal díszítve tálaljuk.

Káposztaleves változatok:

  • Készíthetjük kínai kelből, ezt az szárával együtt daraboljuk fel és főzzük, rövidebb főzési ideje, mint a káposztának együtt 4 percig főzzük.
  • Krémleveshez az elkészült levest merülő mixerrel pürésítjük. A krémlevest is petrezselyemzölddel, újhagymával vagy vékony nyers káposzta csíkokkal díszítve tálaljuk. Szórhatunk rá kevés őrölt köményt is.

Főfogások és savanyúságok

Fehér gyöngybab édesburgonya pürével és szárazon pirított magokkal

Hozzávalók:

  • 1 csésze fehér gyöngybab beáztatva
  • 2 babérlevél és víz
  • 1 fej vöröshagyma kockára vágva
  • 2 szárzeller 1 cm-es darabokra vágva
  • 4 csésze édesburgonya hámozva és kockára vágva,
  • 1 evőkanál rizsszirup
  • tengeri só
  • Tálaláskor szárazon pirított szezámmag és tökmag

Elkészítés:

A fehér babot annyi friss vízzel, hogy felette 3-4 cm legyen, só nélkül, 2 babérlevéllel, fazékban puhára főzzük. A főzővízbe tehetünk 1 kisebb fej vöröshagymát és/vagy 1-2 szárzeller szálat nagyobb darabokban, a bab megpuhulásáig ezek teljesen szétfőnek. A babot a főzés utolsó 1-2 percében sózzuk, a főzés végén kivesszük a babérlevelet.

Az édesburgonyát kevés vízben a sóval puhára pároljuk, ízesítük 1 evőkanál rizssziruppal, majd merülő mixerrel pürésítjük. Az édesburgonya pürét megszórjuk szárazon pirított magokkal, a püré tetején és mellette tálaljuk a főtt fehér babot. Színes savanyúsággal kínáljuk. Az édesburgonya glikémiás indexe előnyösebb gőzölve, párolva és főzve, egészen magasra emelkedik viszont a hosszas sütéssel. Készítsük el megfelelően a vércukor egyensúly érdekében.

Rakott barnarizses feketelencse édesburgonyával

Fazékban főtt barnarizs és feketelencse

Hozzávalók:

  • 2 csésze barnarizs, mosva,
  • 1 csésze fekete lencse mosva
  • 5 csésze víz
  • 2 csipet só

Elkészítés:

A megmosott barnarizst egy fazékba tesszük a vízzel együtt. Felforraljuk, lángelosztóval lecsökkentett lángon lassan főzzük 30 percig. Ekkor adjuk hozzá a mosott és fél órán át áztatott fekete lencsét, amivel további 30 percen át főzzük. Csak a lencse megpuhulása után adjuk hozzá a tengeri sót és keverjük össze.   

 

Gőzölt édesburgonya olíva olajjal

Hozzávalók:

  • 2 édesburgonya hámozva és laposabb szeletekre vágva
  • 2 cm víz a gőzölő edényben
  • Tengeri só és egy evőkanál olíva olaj

Elkészítés:

Öntsünk 2-3 cm magasan vizet a gőzölő edénybe, majd tegyük az édesburgonya darabokat a gőzölő edény kosarába. A szeletek vastagságától függően 6-7 percnyi gőzölés után tegyük ki egy tálba, enyhén sózzuk meg és adjunk hozzá kevés olíva olajat. Az édesburgonya GI indexe előnyösebb gőzölve, párolva és főzve, egészen magasra emelkedik viszont a hosszas sütéssel. Készítsük el megfelelően a vércukor egyensúly érdekében.

 

Vöröslencsés öntet

Hozzávalók:

  • ½ csésze vöröslencse
  • 1 csésze víz
  • vöröshagyma reszelve
  • gerezd fokhagyma zúzva vagy apróra reszelve
  • teáskanál olíva olaj
  • tengeri só, őrölt pirospaprika
  • Tálaláskor friss tavaszi zöldek és zöld csírák

Elkészítés:

Az átválogatott vörös lencsét megmossuk, majd só nélkül, vízzel és a hagymákkal 25 perc alatt egészen puhára főzzük. Tengeri sóval és őrölt piros paprikával a főzés végén ízesítjük és további 3 percig főzzük, majd merülő mixerrel pürésítjük.

 

A rakott barnarizses feketelencse édesburgonyával összeállítása, sütése és tálalása:

Kenjük ki a magasabb oldalú tepsi vagy hőálló üvegedény alját olajjal. Terítsük el az alján a barnarizses fekete lencsét. Következő réteg a gőzölt édesburgonya. Végül öntsük rá a vöröslencsés öntetet. A 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Tálaláskor díszítjük friss tavaszi zöldekkel vagy zöld csírákkal.

Változat:

  • A fenti vöröslencsés öntet helyett elkészíthetjük a rakott ételt az alábbi fokhagymás tofutejföl öntettel.

 

Fokhagymás tofutejföl

Hozzávalók:

  • 15 dkg natúr tofu kis kockára vágva és kevés vízben 2 percig párolva
  • 2-3 evőkanál a főző vízéből,
  • kevés tengeri só
  • 1 gerezd fokhagyma zúzva vagy apróra reszelve
  • 1 teáskanál szezám, napraforgó, repce vagy olíva olaj,

Elkészítés:

A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, majd a merülő mixerrel simára, pépesre keverjük. A tejföl nagyon megszokott a magyar étrendben, az állati tejtermékeket azonban a nyákos lerakódásokat okozó hatásuk miatt bölcs csökkenteni. A tofu jó fito ösztrogén forrás.

Rakott vörösbab (vesebab) és zöldbab barnarizzsel és fokhagymás tofutejöllel

Fokhagymás tofutejföl a fenti recept szerint

 

A rakott étel összeállítása, sütése és tálalása:

A magasabb oldalú tepsi vagy hőálló üvegedény alját kikenjük olajjal. Elterítjük benne az alábbi recept szerint készített főtt barnarizst. A következő réteg a főtt vörösbab (vesebab) és zöldbab. A tetejére kerül a fenti recept szerinti fokhagymás tofutejföl. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Tálaláskor kockákra vágjuk és snindlinggel, szárazon pirított szezámmaggal vagy napraforgómaggal díszítve kínáljuk.

 

Főtt vörösbab és zöldbab

Hozzávalók:

  • 1 csésze vörösbab – vesebab 8 órán át áztatva és főzve vagy 25 dkg főtt vörösbab
  • Víz és tengeri só
  • 2 babérlevél vagy egy kombu tengeri fű darab
  • 2 csésze zöldbab mosva végei levágva és  2 cm-es darabokra vágva

Elkészítés:

A vörös abot 8 órai áztatás után kétszeres friss vízzel, só nélkül, 2 babérlevéllel vagy egy kisebb darab kombu tengeri fűvel, kuktában 40 percig vagy fazékban 50 percig főzzük. Amikor a kukta kiengedi a gőzt, akkor vesszük le a fedelét. Hozzáöntünk fél csésze vizet és a tengeri sót, felforraljuk beletesszük a darabolt zöldbabot. Fajtától és kortól függően 5-10 perc alatt a zöldbabot is megfőzzük. A főzés végén kivesszük a babérlevelet vagy kombut. A kombut csíkokra vagy kis kockákra vágva visszatesszük az ételbe.

 

Barnarizs kuktában vagy fazékban főzve

Hozzávalók:

  • 2 csésze barnarizs
  • 4 csésze víz,
  • 2 csipet tengeri só

Elkészítés:

Mossuk meg alaposan a barnarizst, addig, amíg a víz tiszta lesz. A sóval és a vízzel együtt tegyük a rizst a kuktába és zárjuk azt le. Hozzuk forrásba a kuktát, majd lángelosztóval közepes tűzön 45 percig főzzük. Fontos, hogy hagyjuk lemenni a gőzt, mielőtt levesszük a kukta fedelét. Fazékban 60 perc főzésre van szükség. Egy fakanállal nagyon óvatosan keverjük meg. A rizs 4-8 órával főzés előtt beáztatható, ekkor csökken főzési ideje.  Lehűlés után a hűtőben, fedett edényben további 2 napig tárolható. A barnarizs a leginkább kiegyensúlyozott emberi táplálék, az emésztési problémákkal, a gyomrukban feszüléssel kínlódók segítő étele.

 

Vegyes babsaláta lilahagymával és öntet változatokkal

Hozzávalók:

  • 1 csésze vese bab áztatva, főzve és lecsepegtetve – vagy főtt csicseriborsó
  • 2 csésze zöld hüvelyű zöldbab 3 percig blasírozva és darabolva
  • 1 csésze sárga hüvelyű zöldbab 3 percig blansírozva és darabolva,
  • 2 teáskanál lilahagyma kis kockákra vágva

Elkészítés:

Tegyük a babokat és a hagymát egy keverőtálba és alaposan keverjük össze. A tálalás előtt pár perccel készítsük el az alábbi öntet valamelyikét és pácoljuk benne a bab és hagyma keveréket legalább 20 percig. Tegyük a tálaló edénybe, díszítsük fel és tálaljuk.

 

Tamari szójaszószos, újhagymás és petrezselyemzöldes öntet

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál tamari szójaszósz
  • ½ csésze víz
  • 2-3 evőkanál barnarizs ecet
  • 1 evőkanál metélőhagyma vagy petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítés:

Alaposan keverjük el az előkészített hozzávalókat. utána keverjük össze a főtt hüvelyessel és a nyers hagymával salátának, majd hagyjuk állni legalább 20 percig

 

Szójaszósz, gyömbér és barnarizs ecet öntet

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál tamari szójaszósz
  • 2 csipet reszelt gyömbér
  • 8 evőkanál barnarizs ecet

Elkészítés:

A hozzávalókat egy kis tálkában vagy a mozsárban alaposan elkeverjük. Utána keverjük össze a főtt hüvelyessel és a nyers hagymával salátának, majd hagyjuk állni legalább 20 percig

Öntet változatok:

  • A tamari szójaszósz helyettesíthető miszóval
  • A gyömbér, a vöröshagyma, a petrezselyemzöld, az újhagyma és a metélőhagyma helyettesíthetik egymást és kombinálhatók, de egyszerre csak kétfélét használjunk belőlük.
  • Ízlés és állapot szerint tehetjük öntetekbe vagy hagyhatjuk el a pirított szezámmag olajat, amit kombinálhatunk citromlével (ekkor tamari szójaszósz és miszó nélkül, mert ezek nem illenek a citrom levéhez).

 

Citromos, olajos és petrezselyemzöldes öntet

Hozzávalók:

  • 1 citrom leve frissen facsarva
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan elkeverjük, utána keverjük össze a főtt hüvelyessel és a nyers hagymával salátának, majd hagyjuk állni legalább 20 percig

 

Fekete szójabab zöldségekkel és kombuval fazékban főzve

Hozzávalók:

  • 2 csésze fekete szójabab éjszakán át
  • 2 csipet tengeri sóval áztatva, ez megakadályozza, hogy a héja lejöjjön a főzésnél
  • ½ csésze vöröshagyma kockára vágva
  • ¼ csésze fehérrépa apróra vágva
  • ¼ csésze szárított lótuszgyökér áztatva és darabolva
  • 8-15 cm hosszú kombu darab
  • 5-6 csésze tisztított víz adagonként hozzáöntve
  • ½ teáskanál tengeri só,
  • tamari szójaszósz ízesítésül

Elkészítés:

Az alábbi sorrendben tegyük az előkészített hozzávalókat a fazékba: először a kombut, utána a hagymát, a fehérrépát, a lótuszgyökeret és végül a fekete szójababot. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és belső fedőt – amekkora fedő belül elfér a fazékban, hogy mellette kis helyen a gőz ki tudjon jönni. – teszünk a fazékba közvetlenül a bab tetejére. A bab a főzés közben megnő és beszívja a vizet, ezért időnként lassan és óvatosan öntsünk utána hideg vizet a belső fedő oldalánál, mindig annyit, hogy éppen ellepje. Ez a hirtelen hűtő hatás segít a babot gyorsabban megpuhítani. Közepes lángon felforraljuk, alacsonyabbra vesszük és 45-60 percig lassan főzzük, szükség szerint utántöltve a hideg vizet. Figyeljük gondosan, hogy mikor igényel további vizet, hogy az odaégést elkerüljük. Egyáltalán ne keverjük, hagyjuk főni zavartalanul, ez ízletessé teszi az ételt. Ha a bab már 70-80%-ig készen van, akkor adjuk hozzá a többi sót vagy a tamari szójaszószt. Vegyük le a belső fedőt, és főzzük további 10-20 percig, amíg a bab teljesen megpuhul, forraljuk el a felesleges folyadékot. A miszót feloldjuk és a főzés utolsó 3-4 percégben tesszük bele, ezzel már nem forraljuk, csak lassan főzzük. Erősíti a vesét és az ivarszerveket.

Pirított fekete szójabab változat:

  • A fekete szójabab főzési ideje rövidíthető, ha előzőleg könnyedén megpirítjuk. Pirítás előtt tiszta nedves ruha között enyhén dörzsöljük, mert az áztatással lejönne a héja, serpenyőben kevergetve könnyedén addig pirítjuk, amíg a héja felreped és a bab fehér belső része enyhén aranyszínűvé válik. Pirítás után együtt főzhető fazékban a barnarizzsel, az édes rizzsel vagy zöldségekkel.

Csicseriborsó ragu zöldségekkel és petrezselymes polentával

Csicseriborsó ragu főtt és blansírozott zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 1 csésze csicseriborsó mosva és 6-12 órára beáztatva
  • 1 vöröshagyma kockára vágva
  • 1 csésze zöldbab végei levágva és átlósan 2 cm-es darabokra vágva
  • 1 csésze zsenge kukoricaszem
  • 1 csésze brokkoli rózsa
  • 1 kávéskanál szezámolaj
  • tengeri só, szójaszósz és víz
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő kevés vízben feloldva.
  • 1 sárgarépa gyufaszálformára vágva és blansírozva vagy nishime módon
  • 1 fehérrépa gyufaszálformára vágva és blansírozva vagy nishime módon

Elkészítés:

Előző este beáztatjuk a csicseriborsót, másnap az áztató vizet leöntjük és háromszoros friss vízben, só nélkül, kuktában, 60 perc alatt puhára főzzük. A kevés olajon, csipet sóval, kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a zöldségeket és együtt pirítjuk tovább, majd kevés levet öntünk alá a csicseriborsóról és puhára pároljuk. A megpuhult zöldségeket és a csicseriborsót összekeverjük, sóval és szójaszósszal ízesítjük és felforraljuk. Két teáskanál kukoricakeményítőt kevés hideg vízben feloldunk, hozzákeverjük a raguhoz és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Petrezselymes polenta kockával vagy főtt gabona körettel és a blansírozott gyökérzöldségekkel és friss zöldekkel díszítve tálaljuk.

 

Petrezselymes polenta kocka

Hozzávalók:

  • ½ csésze kukoricadara
  • 2 csésze víz
  • csipet tengeri só
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítés:

A vizet a sóval felforraljuk, a lángot közepesre csökkentjük és folyamatos keverés mellett fokozatosan adjuk hozzá a kukoricadarát, 15-20 percig folyamatosan, gyorsan keverve főzzük. A petrezselyemzöldet a főzés utolsó perceiben tesszük bele. Amikor a polenta elkészül, elválik az edény oldalától. Négyszögletes tepsibe vagy tálba öntjük, amikor meghűl kockákra vagy laposabb téglalap formára vágjuk fel. Blansírozott zöldekkel vagy savanyúsággal kombinálva kínáljuk a fehérjés ételekhez.

Csicseriborsó hijikivel, blansírozott kelkáposztával, barnarizs golyók snidlinggel szezám- és napraforgómagba forgatva, vegyes savanyúság

Barnarizs kuktában vagy fazékban főzve

Hozzávalók:

  • 2 csésze barnarizs
  • 4 csésze víz,
  • 2 csipet tengeri só

Elkészítés:

Mossuk meg alaposan a barnarizst, addig, amíg a víz tiszta lesz. A sóval és a vízzel együtt tegyük a rizst a kuktába és zárjuk azt le. Hozzuk forrásba a kuktát, majd lángelosztóval közepes tűzön 45 percig főzzük. Fontos, hogy hagyjuk lemenni a gőzt, mielőtt levesszük a kukta fedelét. Fazékban 60 perc főzésre van szükség. Egy fakanállal nagyon óvatosan keverjük meg. A rizs 4-8 órával főzés előtt beáztatható, ekkor csökken főzési ideje.  Lehűlés után a hűtőben, fedett edényben további 2 napig tárolható. A barnarizs a leginkább kiegyensúlyozott emberi táplálék, az emésztési problémákkal, a gyomrukban feszüléssel kínlódók segítő étele.

 

Barnarizs golyók snidlinggel szárazon pirított magokba forgatva

Hozzávalók:

  • 2 csésze főtt barnarizsbe keverünk – a rövid szemű barnarizs a ragadósabb
  • 1 köteg snidlinget apróra vágva
  • A barnarizs golyó közepébe egész főtt csicseriborsó szemek
  • A megforgatáshoz ½ csésze szárazon pirított szezámmag és napraforgó mag

Elkészítés:

Vastagtalpú serpenyőt hevítünk, majd beleöntünk 20-25 dkg szezámmagot és folyamatos kevergetés közben a világosat zsemleszínűre pirítjuk, a sötétnek a sült illatát érezzük. Ügyeljünk, hogy ne égjen meg. Hasonlóan járunk el a hántolt napraforgómaggal. Öntsünk ki kerámia edényekbe fél-fél csésze pirított magot. A többit kihűlve fedeles befőttesüvegben tegyük a hűtőbe, egész héten át felhasználhatjuk. Készítsünk elő egy kis tálka hideg vizet, amibe a kezünket belemártjuk, hogy ne ragadjon hozzá a főtt barnarizshez.  A rizst összekeverjük a snidliggel, majd 1-1 evőkanál keverékből nedvesített kézzel golyókat formázunk. A golyók közepébe tesszük a főtt csicseriborsót, lezárjuk a rizskeverékkel, végül meghempergetjük a pirított szezámmagban vagy napraforgómagban. Fehérjés fogással és savanyúsággal tálaljuk. Kis dobozokba csomagolva vihetjük magunkkal útravalóként is.

 

Blansírozott kelkáposzta

Hozzávalók:

  • 1 csésze kelkáposzta a torzsája kivágva a levelek szétszedve az erekről levágva
  • Ízlés szerint csíkokra vágva vagy egészben.

Elkészítés:

Tegyünk 2-3 csésze vizet egy nagyobb fazékba és forraljuk fel. Tegyük bele a kelkáposzta leveleket és forraljuk 2 percig. Lyukas merőkanállal vagy fém szűrőkanállal  szedjük ki egy tányérra. Ha van kosaras gőzölő edényünk, akkor tegyünk bele annyi vizet, hogy a szűrő részbe tett zöldségek teljesen belemerüljenek a forrásban lévő vízbe, így magasabb vízszinttel blansírozásra is használhatjuk a gőzölő edényt. Hagyjuk kihűlni a zöldségeket, tegyük őket egy tálra és frissen kínáljuk fő étel részeként gabona körettel. Annyit készítsünk, amennyi aznap elfogy.

 

Csicseriborsó hijikivel kuktában

Hozzávalók:

  • 1 csésze csicseriborsó, 6-12 órán át áztatva
  • ½ csésze hijiki mosva, áztatva és darabolva
  • tengeri só
  • 3 csésze víz

Elkészítés:

Tegyük kuktába az áztatott és leszűrt csicseriborsót és adjuk hozzá a 3 csésze friss vizet, adjuk hozzá az áztatott hijikit és az áztató vizét, majd fedjük le és forraljuk fel. Főzzük 60 percig, hagyjuk távozni a gőzt a fedőn keresztül, vegyük le tetejét, adjuk hozzá a engeri sót és forraljuk fel vele. Gabona körettel, savanyúsággal tálaljuk. A hijiki gazdag ásványi anyagokban, erősíti a vért, az immunrendszert és helyreállítja a bélflórát, a csicseriborsó erősíti a reproduktív szerveket és nagyon jót tesz candida  bélflóra egyensúlytalanság esetében is.

 

Hijiki hagymával sárgarépával és tempeh kockákkal

Hozzávalók:

  • ½ csésze hijiki mosva, áztatva és szeletelve,
  • ½ csésze vöröshagyma félhold alakúra vágva,
  • ½ csésze sárgarépa gyufaszálformára vágva,
  • ½ csésze tempeh kockára vágva
  • víz és életkortól függően tamari szójaszósz

Elkészítés:

Öntsünk egy serpenyőbe fél cm magasan vizet és forraljuk fel, tegyük bele a hagymát és fél percig hirtelen süssük. Adjuk hozzá a sárgarépát és a tempeh kockákat, majd tegyük a tetejére a hijikit, öntsünk hozzá annyi vizet, hogy félig fedje a zöldségeket, forraljuk fel, vegyük le a lángot alacsonyra és fedjük le a serpenyőt. Főzzük 35 percig, ízesítsük nagyon kevés tamari szójaszósszal és főzzük tovább 5 percig. A hijiki gazdag ásványi anyagokban, erősíti a vért, az immunrendszert és helyreállítja a bélflórát, ez az étel különösen jót tesz vérszegénység, vas és kalcium hiány esetében.

 

Árpás barnarizs szárított shiitake gombával

Hozzávalók:

  • ¾ csésze közepes szemű barnarizs és
  • ½ csésze árpa 8 órára beáztatva
  • 2 db shiitake gomba áztatva, szára levágva, a feje vékony csíkokra vágva
  • 2 csésze víz a shiitake áztató vizével együtt,
  • tengeri só

Elkészítés:

Az előző este megmosott, összekevert és beáztatott rizst és árpát leszűrve egy vastag talpú edénybe öntjük, hozzáadjuk a vizet és a shiitake gomba vizét meg a szeletelt fejeket. Csipet sóval ízesítjük, nagy lángon felforraljuk. Alacsonyra vesszük a tüzet, lángelosztót teszünk alá és 45 percig fedő alatt főzzük. Amikor a víz elfő a gabona is megpuhul. Fehérjés fogással és savanyúsággal tálaljuk.

 

Céklával főtt árpa – árpás barnarizs – barnarizs

Hozzávalók:

  • 2 kisebb cékla hámozva és ½ cm-es hosszabb csíkokra vágva
  • 1 csésze árpa mosva, vagy ½ csésze barnarizs és ½ csésze árpa mosva, vagy 1 csésze barnarizs mosva
  • 4-5 csésze víz
  • 1 csapott mokkáskanál tengeri só
  • ½ csapott mokkáskanál őrölt kömény
  • Ízlés szerint reszelt torma

Elkészítés:

A mosott gabonát a tengeri sóval felforraljuk és 40 percig fazékban főzzük. Hozzátesszük a darabolt céklát, a köménymagot, ízlés szerint a reszelt tormát és annyi vizet, hogy ellepje, majd tovább főzzük 25-30 percig, amíg a gabona és a cékla is megpuhulnak. A cékla vasban gazdag zöldség. A torma íze remekül illik a céklás körethez, ez is jót tesz az immunrendszernek és gyorsítja az emésztést. Finom csicseriborsó fasírttal, ami különösen jót tesz a reproduktív szerveknek. Készíthetünk a főtt csicseriborsóból és a levéből nyersen reszelt zsenge vagy párolt, főtt céklával, akár cékla savanyúsággal szendvicskrémet is.

 

Sós gyúrt jégcsapretek és sárgarépa savanyúság citromlével

Hozzávalók:

  • 1 csésze jégcsapretek gyufaszálformára vágva
  • 1 csésze sárgarépa gyufaszálformára vágva,
  • 1 kávéskanál sóval néhány percig gyúrva
  • ½ citrom frissen facsart levével meglocsolva

Elkészítés:

Az előkészített zöldségeket sózzuk és néhány percig kézzel alaposan átgyúrjuk. Ráfacsarjuk a citromlevet, összekeverjük, és hagyjuk állni 25 percig.

Csicseriborsó és gluténmentes gabona fasírt

Hozzávalók:

  • 1 csésze 8 órára beáztatott, háromszoros friss vízben, só nélkül puhára főtt csicseriborsó ½ csésze főzőlével pürésítve, vagy 25 dkg főtt csicseriborsó a levével együtt pürésítve
  • 1½ csésze főtt barnarizs,
  • 4 gerezd fokhagyma zúzva,
  • ½-1 kávéskanál tengeri só,
  • 1 csokor petrezselyemzöld vagy szárzellerzöld apróra vágva
  • 1 kávéskanál hidegen sajtolt szezám, napraforgó vagy olíva olaj

Elkészítés:

A beáztatott csicseriborsót háromszoros friss vízben, kuktában vagy fazékban, só nélkül 2 babérlevéllel vagy egy kombu darabbal 60-70 perc alatt puhára főzzük. Csak akkor vegyük le a kukta fedelét, ha már minden gőz kiment, ekkor vesszük ki a babérlevelet. A csicseriborsót ½ csésze főzőlevével és a tengeri sóval együtt pürésítünk, majd hozzákeverjük a főtt barnarizst, a fűszereket és az ízesítőket. Kevés olajjal kikenünk egy közepes tepsit, majd max 2 cm magasan egyenletesen elterítjük benne a keveréket. Előmelegített 175-180 fokos sütőben aranybarnára sütjük a tetejét, hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk. Gőzölt, blansírozott vagy párolt zöldséges körettel és savanyúsággal tálaljuk. A csicseriborsó erőt adó étel, jót tesz a reproduktív szerveknek és gombaölő hatású is.

Változat:

  • Állapot függvényében süthetjük 5 cm mély olajban, evőkanállal nedves kézbe adagolva kis kerek fasírtokat, hengereket vagy gömböket formázunk. Egyszerre annyit teszünk az olajba, amennyi a tetején elfér. Sütés után rácson vagy papíron lecsepegtetjük. Retek savanyúsággal tálaljuk, ami segíti az olaj emésztését.

 

Nyári tök kaporral, lilahagymával, morzsolt tofuval és mediterrán fűszerekkel

Hozzávalók:

  • 1 kisebb zsenge nyári főzőtök 2 vége levágva, hosszában elfelezve, kimagozva és héjastól 1 cm-es kockákra vágva
  • 2 lilahagyma hámozva és negyedholdakra vagy nagyobb kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma vékony csíkokra vágva
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt olíva, repce, szezám vagy napraforgó olaj
  • 1 csokor zsenge kapor leszárazva és apróra vágva
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • 1 teáskanál 5 fűszer keverék (szárított oregánó, kakukkfű, majoránna, bazsalikom, rozmaring porítva)
  • 30 dkg félkemény natúr tofu kézzel elmorzsolva és
  • 1 csésze víz

Elkészítés:

Az olajon a sóval, kevergetve üvegesre pirítjuk a lilahagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a tök kockákat, a kaprot, az 5 fűszer keveréket, a vizet, felforraljuk. Beleöntjük a morzsol tofut és 5 percig pároljuk fedő alatt közepes lángon. Tálalható főtt gabonával vagy főtt tésztával és savanyúsággal.

Karfiolos köles püré gluténmentes tempura tésztában sült gomba és reszelt piros retek savanyúság citromlével

Karfiolos és fehérrépás köles püré változatok

Hozzávalók:

  • 1 csésze köles,
  • 3 csésze víz, hígabb püréhez 4 csésze víz
  • 2 vöröshagyma kockára vágva,
  • 1 csésze karfiol rózsákra szedve
  • 1 fehérrépa hámozva és kockára vágva
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
  • ½ kávéskanál tengeri só

Elkészítés:

Az olajon a sóval, kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, felöntjük a 3 csésze vízzel, hozzáadjuk a zöldségeket és a kölest. Forrás után kb 25 percig főzzük, amíg a kölesszemek szétesnek. Merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítve sűrűbb pürét kapunk, Kínálhatjuk fehérjés fogással, babos, lencsés vagy csicseriborsós krokettel, fasírttal, vagy tempura tésztában sült gombával és retek savanyúsággal. 4 csésze vízzel főzve lágyabb pürét kapunk.

 

Gluténmentes tempura tészta a bundában sült zöldségekhez

Hozzávalók:

  • 5 cm mély, hevített olaj a sütéshez
  • 1 csésze víz, 1 csipet tengeri só,
  • 1 csésze gluténmentes liszt, vagy gluténmentes lisztek alábbi keveréke
    • barnarizs és kölesliszt keveréke
    • barnarizs és hajdinaliszt keveréke
    • barnarizs és kukoricaliszt keveréke
    • köles és kukoricaliszt keveréke
    • köles és hajdinaliszt keveréke
  • Ízesíthetjük a tempura tésztát
    • zúzott fokhagymával,
    • apróra vágott petrezselyemzölddel
    • szezámmaggal, lenmag pehellyel, és
    • szárított, porított vagy elmorzsolt zöld fűszerekkel

Elkészítés:

A zöldségek valamelyikét vagy kombinációit előkészítjük, feltűzhetjük őket egy 10-15 cm-es fa nyársra is, ezzel együtt mártjuk a tempura tésztába és tesszük az olajba. Összekeverjük a tempura tésztát és hagyjuk állni 5-10 percig. Hevítjük az olajat. A gyufaszálformára vágott zöldségeket kanállal mártjuk a tésztába és kisebb adagokban így tesszük az olajba. A keményebb vagy nagyobb zöldségdarabokat – pl. karfiolrózsa – blansírozzuk a sütés előtt.

A nyers vagy blansírozott zöldségeket először gluténmentes lisztbe, utána a tempura tésztába forgatjuk, majd a hevített mély olajban néhány perc alatt kisütjük. Szalvétára vagy konyhai papírtörlőre szűrőkanállal szedjük ki és hagyjuk lecsepegni a többlet olajat. Kínáljuk állapot függvényében, együtt a retek savanyúsággal, ami segíti az olaj emésztését.

Zöldség tempura változatok:

  • Készíthetjük zsenge friss gombafejekkel vagy darabolt gombával
  • Készíthetjük szeletekre vágott cukkínivel, nyári tökkel, csillagtökkel,
  • Készíthetjük karikára vágott vöröshagymával, lilahagymával, átlósan vékony karikára vágott póréhagymával,
  • Készítjük átlósan vékony szeletekre vágott és blansírozott sárgarépával,
  • Készíthetjük blansírozott karfiol vagy brokkoli rózsákkal

 

Sózott piros retek, jégcsapretek vagy sörretek

Hozzávalók:

  • 1 csokor piros retek, 1 jégcsapretek vagy 2 sörretek reszelve
  • ½ mokkáskanál tengeri só

Elkészítés:

Az ebédkészítés elején a mosott retket lereszeljük, ½-1 mokkáskanál tengeri sóval elkeverve lezárt befőttesüvegben a hűtőszekrénybe tesszük. Mire elkészülünk a főzéssel, már tálalhatjuk is. Segíti az olaj emésztését. A retkek zöldjét válogassuk át, mossuk meg és tegyük lezárt zacskóban a hűtőbe és használjuk fel nyersen vagy gőzölve a következő napokban, ugyancsak segíti a zsíranyagcserét.

 

Azuki bab és zöldség ragu kombuval és újhagymával

Hozzávalók:

  • 3 csésze sárgarépa és fehérrépa vagy paszternák darabolva,
  • 1 csésze mosott azuki bab 3 órai áztatás után,
  • 1-2 teáskanál szójaszósz,
  • 3 cm-es kombu csík,
  • 1 újhagyma apróra vágva

Elkészítés:

Tegyük a kombut, a zöldségeket, majd a babot egy fazékba. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a tartalmát. Fedő alatt lassan főzzük kb 40 percig, hogy bab megpuhuljon. Időnként öntünk alá annyi vizet, hogy ismét ellepje. Amikor a bab puha szójaszósszal ízesítjük és kikapcsoljuk a tüzet. Frissen apróra vágott újhagymával tálaljuk. Erősítő és megnyugtató hatású ragu, az azuki bab javítja a vese működését, természetes vérnyomás-, koleszterin- és inzulinszabályozó, az újhagyma segíti az emésztést, vizelethajtó és gyulladáscsökkentő, a kombu erősíti a vért, segít feloldani a zsiradék és fehérje lerakódásokat, támogatja az idegrendszert. 

 

Tahini szezámmag krém sósan

Hozzávalók:

  • 20 dkg szárazon pirított szezámmag őrölve
  • 2 evőkanál olaj
  • tengeri só ízlés, kor és állapot szerint
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • 1 dl forralt víz lehűtve

Elkészítés:

A szárazon só nélkül pirított szezámmagot őröljük meg a mozsárban vagy a kávédarálóval. Egy keverőtálban vagy a mozsárban adjuk hozzá a vizet, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a sót és az olajat. A vizet apránként adagoljuk hozzá, csak annyit, hogy krémszerű legyen.

Változatok:

  • ízesíthetjük zúzott fokhagymával
  • tehetünk bele friss zöld fűszereket apróra vágva
  • tehetünk bele szárított és porrá őrölt zöld fűszereket

Szusi sült tofuval és sárgarépával – barnarizs golyók umeboshival nori lapban

Szusi sült tofuval, barnarizzsel, sárgarépával és pirított szezámmaggal

Hozzávalók:

  • 15 dkg natúr tofu vékony csíkokra vágva, serpenyőben kevés olajon megsütve
  • 3 csésze főtt barnarizs – a rövid szemű ragad a legjobban
  • 4 kávéskanál tahini szezámmagkrém
  • ½ csésze sárgarépa gyufaszálformára vágva
  • a sárgarépa friss, zsengébb zöldje darabolva és 2 percig blansírozva
  • 4 pirított nori lap, bambusz szusi tekerő,

Elkészítés:

A szusi tekerőre teszünk 1 nori lapot a fényes felével felfelé fordítva. Ráterítjük a barnarizs negyedét úgy, hogy a két oldalán és a végén 2-2 cm szabad felületet hagyunk. Az alsó szélétől 5-6 cm-re kenjük rá vékony csíkban a kiskanál tahini szezámmag krémet, tegyük rá csíkban a tofu, majd a sárgarépa és a zöld negyedét. A bambusztekerő segítségével metámasztva feltekerjük, szoros hengert formázunk. Mielőtt befejeznénk, megnedvesítjük a nori lap felső szélét, hogy összeragadjon a vége.

Elkészítjük mind a 4 tekercset, majd nedves késsel félbevágjuk, majd ezeket a darabokat ismét félbe és megint, így minden hengerből 8 egyforma darabot kapunk. Vágott felületükkel lefelé fordítva tesszük tányérra és megszórjuk szárazon pirított szezámmaggal.

 

Zöldséges szusi sárgarépával, újhagymával és tahini szezámmag krémmel

Hozzávalók:

  • 1 csésze főtt rövid szemű barnarizs – ez ragad a legjobban
  • 1 nori lap – ha nyers, akkor kell csak pirtani
  • 1 sárgarépa hosszában vékony csíkokra vágva
  • 2 zsenge újhagyma mosva, a gyökerei levágva
  • 1 csipet tengeri só
  • forralt víz
  • 1 kávéskanál tahini szezámmag krém

Elkészítés:

Az élénkebb zöldségszín érdekében tegyünk a vízhez a fazékban 1 csipet tengeri sót és forraljuk fel, majd főzzük benne a sárgarépát puhulásig, vegyük ki és csepegtessük le. Az újhagymát csak néhány másodpercig tegyük a forrásban lévő vízbe, vegyük ki, mielőtt elveszítené az élénkzöld színét, a szűrőben lecsepegtetjük. Pirítsuk meg a nyers nori lap matt felét a nyílt láng felett néhányszor óvatosan áthúzva néhányszor. Zöld legyen, ne ráncosodjon meg vagy váljon ropogóssá. A szusi tekerő gyékényt a vágódeszkára tesszük és erre egy nori lapot úgy, hogy a nori lap és tekerő csíkjai legyenek párhuzamosak és velünk szemben. Nedves kézzel egyenletesen terítsük el a rizst ½ cm magasan a nori lapon úgy, hogy 2 cm maradjon szabadon a távolabbi, felső szélén és ½ cm a közelebbi végén.

Az aljától 2 cm távolságra egy kis mélyedés csíkba kenjük bele a tahini szezámmag krémet vagy az umeboshi pasztát, tegyük mellé a mélyedésbe a sárgarépa csíkot és az újhagymát. A szusi tekerő gyékényt lassan tekerjük fel a tartalmával együtt úgy, hogy közben szorosan támasztjuk vele a hengert, de a tekerőt nem forgatjuk bele. A zöldségek a tekercs közepébe kerülnek a felgöngyöléssel. A nori lap szabadon maradt felső részét vizes ujjal benedvesítjük, utána fejezzük be a tekerést, így összeragad a henger vége. A tekercseket a ragasztott részükkel lefelé helyezzük a vágódeszkára, megnedvesítünk egy zöldségkést, hogy a rizs ne ragadjon rá, és vágjuk félbe a tekercset, majd a feleket is 4 egyenlő, kb. 2 cm-es darabokra. A vágott felületükre fordítva tesszük tálaló tányérra. Megszórhatjuk szárazon pirított magokkal.

 

Hófehér tofu jégcsapretekkel és citrommal

Hozzávalók:

  • 15 dkg natúr tofu 1,5 cm-es kockákra vágva
  • ½ mokkáskanál tengeri só
  • 2 dl víz
  • 4 evőkanál jégcsapretek reszelve
  • ½ citrom leve

Elkészítés:

A kockára vágott tofut a vízzel, a tengeri sóval és a reszelt jégcsapretekkel 2 percig pároljuk. A főzés befejezése után csavarjuk csak rá a friss citromlét. 2-3 evőkanállal kínálunk belőle főtt barnarizzsel, gőzölt vagy blansírozott zöld levéllel és vegyes salátával. Tisztítja és támogatja a női reproduktív szerveket.

 

 Gőzölt leveles zöldségek

Hozzávalók:

  • vizitorma, kínai kel, mángold, retekzöld, leveles kel, fejeskáposzta, kelkáposzta, vagy ezek kombinációja vékony csíkokra vágva,
  • 1 nagy sárgarépa hosszában vékony csíkokra vágva,
  • 4 piros retek félbe vágva,
  • Víz és gőzölő edény

Elkészítés:

Öntsünk vizet egy gőzölő edénybele, forraljuk fel, tegyük bele a zöldségeket és gőzöljük a forrásban lévő víz felett 2 percig. Kapcsoljuk ki a tüzet, tegyük a zöldségeket tálaló tálra és frissen fogyasszuk el. Annyit készítsünk, amennyi aznap elfogy.

 

Gőzölt brokkoli, karfiol és sárgarépa

Hozzávalók:

  • 1 csésze karfiol és
  • 1 csésze brokkoli rózsa
  • 1 csésze sárgarépa félholdakra vágva és víz
  • Víz és gőzölő edény

Elészítés:

Kevés vizet teszünk a gőzölő edénybe és felforraljuk, majd a szűrőbe, a gőzölő betét részbe tesszük a brokkolit, puhulásig gőzöljük, maradjon még élénkzöld, kivesszük, hideg vízzel gyorsan leöblítjük és lecsepegtetjük. A kosárba tesszük a karfiol rózsákat, puhulásig gőzöljük, majd kivesszük. Követi a sárgarépa, majd kivesszük. A főétel zöldséges részeként tálaljuk. Annyit készítsünk, amennyi aznap elfogy.

 

Blansírozott zöldségek

Hozzávalók:

  • 1 csésze fejes káposzta kis kockákra vágva,
  • 1 sárgarépa átlósan vékony szeletekre vágva,
  • 1 csésze brokkoli apró rózsákra szedve,
  • 1 csésze karfiol rózsáira szedve,
  • 1 csésze leveles kel vékony csíkokra vágva

Elkészítés:

Tegyünk 2-3 csésze vizet egy nagyobb fazékba és forraljuk fel. Tegyük bele a fejes káposzta kockákat és forraljuk 1 percig. Lyukas merőkanállal vagy fém szűrővel szedjük ki egy tányérra. Ismételjük meg a folyamatot a sárgarépával, brokkolival, a karfiollal, majd végül a leveles kellel. Hagyjuk kihűlni a zöldségeket, tegyük őket egy tálra és locsoljuk meg az umeboshi ecettel.  Azonnal, frissen fogyasszuk el. Annyit készítsünk, amennyi aznap elfogy.

 

Nishime módon készült zöldségek szójaszósszal

Hozzávalók:

  • 2,5 cm-es kombu csík,
  • 1 közepes vöröshagyma negyedbe vágva,
  • ½ csésze kanadai sütőtök tök mosva, kimagozva, nagyobb darabokra vágva, vagy ½ csésze édesburgonya hámozva és nagyobb darabokra vágva
  • 1 sárgarépa megmosva, hámozatlanul nagyobb darabokra vágva,
  • 1 paszternák mosva és nagyobb darabokra vágva,
  • 1 teáskanál shoyu vagy tamari szójaszósz

Elkészítés:

Egy nehéz lábos aljára tegyük a kombut, majd rétegezzük rá a zöldségeket. Öntsünk ½ csésze vizet rá, szórjuk meg egy csipet tengeri sóval, fedjük le és forraljuk fel. Közepes lángon, fedő alatt főzzük 20 percig. Maradnia kell egy kevés víznek az edény alján, ezért főzés közben, ha szükséges nagyon keveset öntsünk utána. Shoyu vagy tamari szójaszósszal ízesítsük, tegyük vissza a fedőt, főzzük további 1 percig, majd tálalhatjuk. 1 napig eláll a hűtőben. Kínálhatjuk szezámmagos barnarizzsel.

 

Kinpira zöldség változatok tengeri füvekkel és szójaszósszal

Hozzávalók:

  • Tengeri só és kevés hidegen sajtolt olaj
  • 1-1 csésze gyufaszálformára vágott gyökérzöldség:
    • jégcsapretek és sárgarépa vagy
    • fehérrépa és sárgarépa vagy
    • paszternák és fehérrépa vagy
    • bojtorjángyökér és sárgarépa vagy
    • bojtorjángyökér és lótuszgyökér vagy
    • lótuszgyökér és paszternák vagy
    • lótuszgyökér, fehérrépa és sárgarépa
  • 1 evőkanál arame vagy hijiki tengeri fű mosva és
  • ½ csésze vízben 20 percig áztatva
  • 1 teáskanál szójaszósz

Elkészítés:

Vastagtalpú edényben olajjal vagy a nélkül, tengeri sóval, kevergetve pirítjuk a gyufaszálra vágott gyökeres zöldségeket. A só és a hő hatására a zöldség kiengedi levét és puhul. Kevés vizet önthetünk hozzá, vagy az áztató vizével együtt arame vagy hijiki tengeri füvet és főzhetjük együtt puhára. Ízesíthetjük szójaszósszal és 1-2 percig együtt főzzük fedő nélkül.

 

Grillezett zöldségek

Hozzávalók:

  • Nyersen alkalmasak grillezni: cukkini, fokhagyma, vöröshagyma, lilahagyma, póréhagyma, édeskömény, gomba és a kisebb paradicsom.
  • Vízben félig előfőzve, blansírozva grillezzük: csöves kukorica karikák, csicsóka, karalábé, kelbimbó, paszternák, kis zellergumó, karfiol és a sárgarépa
  • Grill serpenyő

Elkészítés:

A zöldségeket vágjuk fel vékonyabb szeletekre vagy vastagabb csíkokra és blansírozzuk, vagy nyersen kenjük meg őket vékonyan olíva olajjal. Páccal megkenve hagyjuk állni 15-20 percig. Grill serpenyőben alacsony lángon kb. 5 percig grillezzük.

Pác változatok:

  • 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál frissen facsart citromlé, 1 gerezd fokhagyma zúzva vagy apróra reszelve
  • 1 evőkanál olíva olaj, 4 bazsalikom levél apróra vágva, 1 evőkanál rizs szirup, 2 gerezd fokhagyma zúzva vagy apróra reszelve és 2 evőkanál citromlé,
  • 1 evőkanál olíva olaj, 1evőkanál citromlé, 1 teáskanál rizs szirup, 1 kávéskanál rozmaring, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál kakukkfű és 1 kávéskanál pirospaprika

Szendvicskrémek

Gőzölt kenyér

Hozzávalók:

  • teljes kiőrlésű kovászos vagy gluténmentes kenyérszeletek
  • gőzölő edény és víz

Elkészítés:

A gőzölő edényben 2 cm magasan vizet öntünk és felforraljuk, a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérszeletet a gőzölő kosarába helyezzük, lefedjük és erős lángon 2-4 percig gőzöljük attól függően, hogy mennyire friss, puha a kenyerünk. Szendvicsek készítésére is felhasználhatjuk. A sült lisztes termékek kiszárító hatását részben ellensúlyozza a gőzölés.

 

Tofu körözött hagyma variációkkal

Hozzávalók:

  • 15 dkg lágy tofu, ha nincs félkemény elmorzsolva és 2 evőkanál vízben párolva
  • 1 kávéskanál ólommentes pirospaprika
  • ½ kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál tengeri só állapottól, kortól függően
  • 1 teáskanál szezám, napraforgó vagy olívaolaj

Elkészítés:

Az előkészített hozzávalókat merülő mixerrel vagy turmixgépben simára keverjük.

Ízesítés változatok:

  • 4 gerezd fokhagyma apróra reszelve vagy zúzva
  • 1 lilahagyma kockára vágva
  • 1 csokor snidling apróra vágva

 

Zöldséges vörös lencse pástétom sárgarépával és karfiollal

Hozzávalók:

  • ½ csésze száraz vörös lencse mosva
  • 1 sárgarépa kockára vágva
  • 3 karfiol rózsa darabolva
  • 1 teáskanál hidegen sajtolt szezám, olíva, napraforgó vagy repceolaj,
  • 1 vöröshagyma kockára vágva
  • ½ kávéskanál tengeri só
  • 1 csésze víz,
  • Tálaláskor snidling vagy újhagyma apróra vágva

Elkészítés:

A vöröshagymát, majd a darabot sárgarépát és karfiolt a hevített olajon, csipet sóval, kevergetve sütjük. Felengedjük a vízzel, felforraljuk, beletesszük a vörös lencsét és puhára főzzük. Tengeri sóval ízesítjük, megkeverjük, hagyjuk hűlni egy kicsit, majd merülő mixerrel vagy turmix géppel krémes állagúra keverjük. Ezután keverjük bele az apróra vágott petrezselyemzöldet. Tálaláskor diszítjük az apróra vágott újhagymával vagy snidlinggel.

 

Hurka ízű barnalencsés és barnarizses szendvicskrém

Hozzávalók:

  • 8 dkg főtt barnarizs
  • 10 dkg barnalencse mosva
  • 2,5 dl víz
  • 1db babérlevél
  • 1 teáskanál szezám, napraforgó, repce vagy olíva olaj
  • ½ mokkáskanál majoránna
  • ½ mokkáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál tengeri só

Elkészítés:

A vízben a babérlevéllel puhára főzzük a barnalencsét. Amikor megpuhult sózzuk meg ízlés és állapot szerint. Hozzáadjuk a bazsalikomot, a majoránnát és a teáskanál olajat. Ezután merülő mixerrel pépesre keverjük. A simára keverés után adjuk hozzá a főtt barnarizst és alaposan összekeverjük. Ezzel válik hasonlatossá ízében és állagában is a rizses hurkához.

 

Hal ízű tengeri füves tofukrém – nagyobb mennyiség, felezhető

Hozzávalók:

  • 1 csík wakame kb. 12 cm-es mosva, darabolva 15 percig áztatva,
  • 1 evőkanál hijiki, mosva, 15 percig áztatva
  • 1 evőkanál arame, mosva, 15 percig áztatva
  • ½-1 csésze tisztított vízben, felforralva, 10 percig főzve és lehűtve
  • 30 dkg natúr lágy tofu, ha nincs akkor félkemény tofu és 4 evőkanállal több a tengeri fű főzővizéből
  • 2 teás vagy kávéskanál tengeri só állapottól, kortól és évszaktól függően
  • 2 evőkanál szezám, napraforgó vagy olíva olaj

Elkészítés:

A tengeri füveket megmossuk, beáztatjuk, az áztató vízben felforraljuk, 10 percig főzzük, majd lehűtjük. A hozzávalókat a turmix gépbe tesszük a tengeri fű főzet felével és pépesítjük. Ha szükséges, hozzáöntjük a többi főzetet, ha nem akkor felhasználjuk más ételhez. Kellemes hal ízű tofu pástétomot kapunk.

 

Zöldséges tarkabab krém

Hozzávalók:

  • 1 csésze száraz tarkabab beáztatva, vízben só nélkül, babérlevéllel vagy kombuval puhára főzve
  • 1 dl a bab főzőlevéből
  • 1 kávéskanál hidegen sajtolt olaj
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 vöröshagyma kicsi kockára vágva
  • 4 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1 közepes fehérrépa negyedholdra vágva
  • 1 közepes sárgarépa negyedholdra vágva
  • 1 teáskanál édesnemes őrölt piros paprika
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó

Elkészítés:

A forró edénybe tesszük az olajat, a sót, és a vöröshagymát, majd kevergetve üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a sárgarépát és a fehérrépát, együtt további 7 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a vizet, az oreganot, a piros paprikát, a puhára főtt babot és 10-15 percig főzzük, amíg a zöldség is megpuhul. Ha szükséges, akkor további főző lével együtt merülő mixerrel pépesítjük.

 

Humusz céklával, szezámmaggal, citromlével és olajjal

Hozzávalók:

  • 1 csésze száraz csicseriborsó 6-8 órát áztatva, só nélkül puhára főzve
  • 2 babérlevél
  • 1 csésze a csicseriborsó főzőlevélből,
  • ½ csésze szárazon pirított szezámmag őrölve,
  • 2-3 gerezd fokhagyma zúzva
  • ½ citrom frissen facsart leve
  • 1 evőkanál szezám, olíva vagy napraforgó olaj,
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • 1 zsenge cékla hámozva és nagyra reszelve
  • Tálaláskor újhagyma vagy snidling apróra vágva

Elkészítés:

Az áztatott csicseriborsót háromszoros friss vízben, só nélkül, 2 babérlevéllel, fazékban 60 perc alatt puhára főzzük, a főzés végén kivesszük belőle a babérlevelet. A leszűrt csicseriborsóhoz adjuk az előkészített nyers hozzávalókat és fokozatosan annyi főzőlevet, hogy sűrű krémes állagú legyen. Merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítjük. Tálaláskor díszítjük snidlinggel vagy újhagymával. A szezámmag gazdag kalcium forrás, a cékla remek vasforrás, a csicseriborsó támogatja a reproduktív szerveket és jót tesz a bélflórának.

Desszertek

Köles ágyon sült meggy

Hozzávalók:

  • 3/4 csésze köles mosva
  • 2 csésze 100 %-os almalé és a meggybefőtt leve
  • 1 üveg cukor nélkül eltett meggybefőtt
  • vagy 1 kg friss fejtett meggy és 1 csésze víz,
  • ½ csésze rizsszirup
  • ½ mokkáskanál vanília őrlemény
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

Az alaposan megmosott kölest 25-30 percig főzzük a sóval, az almalével, a meggylével, vaníliával és a fahéjjal. A főzés utolsó perceiben ízesítjük a rizssziruppal. A tepsi aljára terítjük el egyenletesen kb. 1,5 cm vastagságban és elosztjuk rá fejtett meggyet.  Megszórjuk kevés fahéjjal, meglocsoljuk kevés sziruppal és 175 fokos sütőben addig sütjük, amíg a frissen fejtett meggy is megpuhul és a köles alap szeletelhetővé válik. Langyosan szeleteljük, citromfű levéllel díszítve tálaljuk.  A köles erősíti a kötőszöveteket, a csontokat és lúgosít, a fahéj segíti a vércukor egyensúlyt.

Citromos édes köles fahéjas almakrémmel

Hozzávalók

  • 1 csésze mosott köles,
  • 3 csésze víz vagy 100 %-os natúr almalé
  • ½ citrom leve és reszelt héja
  • ½ csésze rizsszirup és csipet tengeri só

Elkészítés:

A kölest 25-30 percig főzzük a sóval és a vízzel vagy almalével. A főzés végén ízestjük a sziruppal, a citrom levélve és a héjával.

Az édes kölest egy magasabb oldalú tepsi vagy jénai edény aljára egyenletesen kb. 2 cm vastagságban elterítjük. Ráöntjük a következő recept szerint készített sűrűbb fahéjas almakrémet és citromkarikákkal díszítjük. Amikor az édes köles teljesen meghűl, akkor megdermed és szeletelhetővé válik.  A köles erősíti a kötőszöveteket, a csontokat és lúgosít.

Fahéjas almakrém

Hozzávalók:

  • 4 aromás, édes alma magozva, hámozva kockára vágva,
  • 1-2 evőkanál rizsszirup az alma édességétől függően
  • ½ citrom leve,
  • ½-1 kávéskanál őrölt fahéj,
  • 1 csipet tengeri só
  • ½ kávéskanál vanília őrlemény
  • ½ csésze víz
  • Tálaláskor citrom karikák és citromfű levél

Elkészítés:

Az almából a többi hozzávalóval együtt kompótot főzünk, amikor megfő, merülő mixerrel pürésítjük, majd tálkákba öntve tálaljuk. Kínálhatjuk tálban elterített citromos édes köles tetejére öntve is. Citromkarikákkal és citromfű levéllel díszítjük. A fahéj segíti a vércukor egyensúlyt.

Változat:

  • A tálban elterített édes köles tetejére sűrűbb almakrémhez 2 csapott evőkanál kukoricakeményítőt oldjunk fel a fél csésze hideg vízben és a mixelt pürével együtt kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik.

 

Piros gyümölcsleves vagy céklaleves rizsdara, vagy árpadara puding céklával és mazsolával

Hozzávalók:

  • 3 csésze (7-8 dl) frissen facsart piros gyümölcslé (áfonya, ribizli, szeder, piros szőlő), vagy 100 %-os natúr gyümölcslé, vagy 7 dl bio céklalé
  • ¾ csésze barnarizs frissen darálva – kávédarálóban, házi malomban, vagy ¾ csésze árpa frissen darálva
  • ¾ csésze mazsola vagy aszalt vörösáfonya ½ citrom levében 15 percig áztatva
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 mokkáskanál hidegen sajtolt olaj
  • 1 közepes cékla mosva, hámozva és nagyobbra reszelve
  • Ízlés szerint 1 evőkanál rizsszirup
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • Tálaláskor mazsola vagy aszalt vörös áfonya

Elkészítés:

A darát elkeverjük a hideg gyümölcslével vagy céklalével, a sóval, az áztatott aszalt gyümölccsel és az áztató levével, valamint a reszelt céklával. Folyamatos kevergetés közben, alacsony lángon addig főzzük, amíg megpuhul és besűrűsödik. Rizssziruppal a gyümölcsök édességétől függően ízesítjük, a mazsola önmagában is elég lehet. Tálkákba adagoljuk, hagyjuk meghűlni. Aszalt gyümölccsel feldíszítve tálaljuk. A cékla vasban gazdag zöldség, jót tesz vérszegénységnél, támogatja a máj tisztulását, desszertnek is finom. A fahéj segíti a vércukor egyensúlyt.

 

Kölespuding almával és bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók:

  • 1 csésze mosott köles,
  • 4 csésze 100 %-os natúr almalé vagy
  • 2 csésze víz és 3 alma hámozva és reszelve
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • Tálaláskor télen mandulaforgács, mazsola, kompót, gyümölcslekvár,
  • Tálaláshoz tavasszal és nyáron friss bogyós gyümölcsök

Elkészítés:

A kölest a csipet sóval és a fahéjjal, meg az almalével – vagy a vízzel és a reszelt almával – fedő alatt, kis lángon, a forrás után 35 perc alatt puhára főzzük, majd merülő mixerrel pépesítjük. Tálkákba vagy csészébe téve gyümölcs darabokkal, gyümölcs lekvárral, mandulával vagy mazsolával megszórva tálaljuk. Szezonjukban díszíthetjük friss bogyós gyümölcsökkel vagy gyümölcs kompóttal, öntettel is. A fahéj segíti a vércukor egyensúlyt, a köles a kötőszövetek és a csontok egészségét, lúgos gabona.

Változat:

  • Készíthetjük a fahéj helyett vagy mellett őrölt gyömbérrel vagy frissen reszelt gyömbérrel.

 

Azuki bab és szelídgesztenye desszert mazsolával

Hozzávalók:

  • ¾ csésze azuki bab 8-12 órát áztatva
  • 5 cm-es kombu darab
  • ¾ csésze főtt szelídgesztenye (megmossuk, a gesztenye tetejét x alakban bevágjuk, forrásban lévő vízbe tesszük, 20-25 percig forraljuk, melegen eltávolítjuk a külső és belső héját)
  • ¼ csésze mazsola,
  • 3 csésze víz
  • 3-4 evőkanál rizsszirup
  • 1 csipet tengeri só

Elkészítés:

Az azuki babot, a hámozott szelídgesztenyét a kombuval, a vízzel és a mazsolával kuktába tesszük, lefedjük, felforraljuk és 45 perc alatt megfőzzük. Távozzon el az összes gőz a fedőn át, utána vesszük le fedőt, kiesszük a kombut, hozzákeverjük a maláta szirupot és a sót, majd alaposan összekeverjük. Néhány perc állás után melegen adagoljuk tálkákba.

 

Gesztenyés tofukrém almával

Hozzávalók:

  • ¾ csésze főtt szelídgesztenye (megmossuk, a gesztenye tetejét x alakban bevágjuk, forrásban lévő vízbe tesszük, 20-25 percig forraljuk, melegen eltávolítjuk a külső és belső héját) vagy natúr gesztenye massza
  • 1 csésze víz
  • 15 dkg natúr tofu kockára vágva
  • ½ csésze rizsszirup, ízlés szerint
  • 1/2 mokkáskanál vanília kivonat
  • Tálaláskor alma cikkek

Elkészítés:

Egy fazékban a vízzel teljesen puhára főzzük a hámozott gesztenyét. Hozzáadjuk a tofu kockákat, a rizsszirupot és a vaníliát, felforraljuk és 1 percig együtt főzzük. Végül merülő mixerrel pürésítjük. Tálkákba adagolva kínáljuk, fogyasztáskor díszítjük alma cikkekkel.

Változatok:

  • Készíthetjük a víz helyett 1 csésze reszelt almával vagy 100 %-os alamlével

 

Tofukrém friss gyümölcsökkel

Hozzávalók:

  • 15 dkg natúr tofu felkockázva
  • 15 dkg szilva kimagozva és negyedelve
  • 15 dkg őszibarack kimagozva és kockákra vágva
  • vagy alma, körte magozva, hámozva és felkockázva
  • ½ csésze rizsszirup a gyümölcs édességétől függően
  • ½ csésze 100 %-os natúr almalé
  • 1 csipet tengeri só,
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 4 evőkanál hideg vízben feloldva

Elkészítés:

Az alma lében vagy a citromos és szirupos vízben puhára pároljuk a gyümölcsöket. Feloldjuk hideg vízben a keményítőt, hozzáöntjük és folyamatos kevergetés mellett lassan főzve besűrítjük, az utolsó 1 percben tesszük bele a tofu kockákat. Merülő mixerrel pépesítjük, és csészékbe öntve hagyjuk meghűlni. Friss gyümölcsökkel vagy párolt gyümölcs darabokkal díszítve tálaljuk.

 

Tiramisu édes kölessel és gabonakávés krémmel

Hozzávalók a tésztához:

  • ½ csésze köles
  • 2 csésze víz (½ liter)
  • 1 csipet tengeri só
  • ¼ csésze rizsszirup
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

A kölest 35 perc alatt egészen puhára főzzük a vízben 1 csipet tengeri sóval, majd belekeverjük a rizsszirupot és a vanília kivonatot. Üveg tálkákba vagy csészékbe osztjuk el 2 cm vastagságban.

 

Hozzávalók a gabonakávés krémhez:

  • 1 liter rizstej vagy cukor nélküli mandulatej
  • 4 kanál kukoricakeményítő
  • 4 kanál hideg rizstejben vagy mandulatejben feloldva
  • ½ csésze rizsszirup
  • ½ mokkáskanál vanília kivonat
  • 1 csapott evőkanál azonnal oldódó bio gabonakávé
  • Tálaláskor gabonakávé por
  • Tálaláskor cukor nélkül eltett lekvár

Elkészítés:

A rizstejet vagy mandulatejet felforraljuk egy fazékban, hozzáadjuk a szirupot, a vaníliát, a gabonakávé port és a hideg rizstejben feloldott keményítőt. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. A gabonakávé por a forráskor kifuthat, ezért legyen elég hely a folyadék felett a fazékban és kéznél néhány csepp hideg víz. A kész kávékrémet a köles alap tetejére halmozzuk 2-3 cm vastagságban. Tálaláskor vékony rétegben megszórjuk a kávé krém tetejét gabonakávé porral. Tehetünk rá adagonként 1-1 kávéskanál cukor nélkül eltett lekvárt is.

 

Nyitott tetejű pite alap édes rizsből gluténmentesen

Hozzávalók:

  • 1 csésze édes rizs
  • 1½ csésze víz
  • 1 csipet tengeri só
  • Ízlés szerint ½ csésze aszalvány
  • Olíva-, repce-, szezám- vagy napraforgóolaj a forma kikenéséhez
  • Csatos kerek sütőforma

Elkészítés:

Főzzük puhára az édes barnarizst a vízzel, a sóval és az aszalvánnyal. Merülő mixerrel vagy turmixgépben ragacsos masszává pépesítjük. A kisebb kerek sütőformát kikenünk olajjal, majd 1-1,5 cm magasan megtöltünk a masszával. Ezt nem kell elősütni, csak megtöltjük a töltelékkel. A töltelék fajtájától függ, hogy együtt sütjük-e. Az olajos és lisztes pite tésztánál sokkal kímélőbb fajta, csak a nyitott tetejű pitékhez alkalmas.

Töltelék változatok:

  • Megtölthetjük reszelt, fahéjjal és vaníliával ízesített almával, szórhatunk rá mandula lapokat és megsüthetjük 180 fokon 20-25 perc alatt.
  • Megtölthetjük a gyümölcsös tofukrémmel és megsüthetjük 180 fokon 20-25 perc alatt.
  • Megtölthetjük az alábbi főtt almás, mákos és mazsolás töltelékkel és meghűlés és a kerek csatos forma levétele után cikkekre vágható.

 

Almás, mákos és mazsolás főtt pite töltelék

Hozzávalók:

  • 5 dkg mazsola mosva, ½ csésze vízben és ½ citrom levében 20 percet áztatva
  • 4-5 aromás alma magozva és nagyra reszelve
  • 1 csésze 100 %-os natúr almalében, vagy mandulatejben csomómentesre kevert 2 evőkanál kölesliszt vagy 3 evőkanál zabpehelyliszt
  • 1 csipet tengeri só
  • ¼ csésze gabona szirup
  • ½ mokkáskanál vanília kivonat
  • 4-5 evőkanál darált mák

Elkészítés:

Főni tesszük az áztatott mazsolát, a levét, a sót, a szirupot és a vaníliát, puhára főzzük a mazsolát, hozzáadjuk a feloldott lisztet és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. A főzés utolsó perceiben adjuk hozzá a reszelt almát, felforraljuk, majd hozzáadjuk a darált mákot és elkeverjük. Hagyjuk hűlni húsz percig, mielőtt a fedetlen pite alapra öntjük. A töltelék is főtt, ezért nincs szükség már sütésre, kihűlve késsel körbe vágjuk a szélét a forma mentén, majd levesszük a csatos tortaformát és cikkekre vágva kínáljuk. A mák értékes kalcium forrás, de apró magként nagyon összehúzó hatású, ebben a receptben az alma és a köles vagy a zabpehely és a rizs rostjai ezt ellensúlyozzák.

Italok és kezelések

Bancha szár tea

Hozzávalók:

  • 1 csapott evőkanál pirított bancha szár
  • 4 csésze víz

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet a teaszárral, főzzük 5 percig, kapcsoljuk ki a gázt, hagyjuk állni a teát néhány percig, majd szűrjük le. Melegen igyuk meg. Lúgosító és emésztést segítő rendszeres fogyasztásra alkalmas ital, az elsavasodott állapot kiegyensúlyozására kiváló. A leszűrt szárakat tegyük egy kistányérra, másnap újra főzhetünk belőle teát

 

Édes zöldség tea

Hozzávalók:

  • ¼ csésze hagyma félholdakra vágva,
  • ¼ csésze sárgarépa gyufaszálformára vágva,
  •  ¼ csésze fejes káposzta vagy cékla apró darabokra vágva,
  • ¼ csésze paszternák gyufaszálformára vágva,
  • 3 csésze víz

Elkészítés:

Forraljuk fel a 3 csésze vizet, csökkentsük le a lángot és tegyük bele a zöldségeket, fedjük le és főzzük 15-20 percig. Szűrjük le és melegen igyuk meg. A maradék levet hagyjuk kihűlni, mielőtt a hűtőbe tesszük. Melegítsük fel szobahőmérsékletre, mielőtt később megisszuk.  Különféle édes zöldségekből készülő megnyugtató, energizáló ital, amely segít csökkenteni a cukrok iránti sóvárgást, így hozzájárul a vércukor egyensúlyhoz.  1 csészével ihatunk naponta kora délután, amikor a legalacsonyabb a vércukorszint, ízesítő nélkül. A káposzta a besűrűsödött vér hígításához járul hozzá – jang állapotban jó, a cékla gazdag növényi vasban, ami a vérszegények vérképzést segíti és májtisztító hatású.

 

Gyömbér tea felnőtteknek

Hozzávalók:

  • 1 ujjnyi gyömbér gyökér héjával együtt apróra vágva
  • 1 liter víz
  • Szárított, porított gyömbérporból 1 kávéskanállal adunk 1 liter vízhez.

Elkészítés:

Vágjuk apróra a mosott gyömbért a héjával együtt és tegyük oda egy fazékban 1 liter vízzel forrni. Vegyük le a lángot, majd lassan főzzük 25 percig. Szűrjük le, olyan melegen igyuk meg, ahogy csak tudjuk. Megfázáskor lefekvés előtt igyuk meg. Vírusölő, immunerősítő, roboráló, melegítő hatású, csípős, erős ital, hevít, izzaszt, felgyorsítja a keringést, állapot függvényében javasolt.

 

Céklalé és vagy sárgarépalé almával

Hozzávalók:

  • 1 csésze cékla hámozva és reszelve
  • 1 csésze sárgarépa hámozva és reszelve
  • ½ csésze alma felezve, magozva és héjastól reszelve
  • ½ csésze tisztított víz, ízlés szerint citromlé

Elkészítés:

Az előkészített Hozzávalókat a turmixgépben pépesítjük. Inkább reszeljük meg a turmixgébe, mint hogy gyümölcscentrifugát használjunk. Igyuk meg a rostokat a helyett, hogy kidobnánk. A nyersen használható zöldségek tápanyagokban gazdag leve is fogyasztható alkalmanként. Egészségi állapottól és évszaktól függően javasoltak. A céklalé erős májtisztító hatású, ebből kevesebbet, kombinálható a sárgarépa levével és almalével is alkalmanként.

 

Azuki bab vagy fekete szójabab ital shoyu szójaszósszal és kombuval (kuktában)

Hozzávalók:

  • 1/3 csésze azuki bab vagy fekete szójabab
  • 2 csésze víz
  • néhány csepp shoyu szójaszósz
  • kis darab kombu

Elkészítés:

Tegyük a babot a kombuval és a vízzel együtt kuktába, majd főzzük 30 percig az azuki babot, 60 percig a fekete szójababot. Vegyük le a lángot, hagyjuk a gőzt kijönni mielőtt a kukta fedőt levesszük. Szűrjük le a levét, igyunk belőle 1 csészényit, amilyen melegen csak tudjuk. A babot felhasználhatjuk más ételekhez. Erősíti a vesét és a női ivarszerveket, ajánlott csont és ízületi rendellenességek, vese és hólyag problémák esetében állapot függvényében egyeztetve a makrobiotikus tanácsadóval.

 

Reszelt jégcsapretek és sárgarépa ital

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál frissen reszelt sárgarépa
  • 2 evőkanál frissen reszelt jégcsapretek
  • 2 csésze víz

Elkészítés:

Tegyük a frissen reszelt sárgarépát és a jégcsapretket a vízzel egy lábasba és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot, lassan főzzük további 10 percig. Igyunk 1 csésze meleg levet és együk meg a zöldségeket. Segíti a májat, hogy megszabaduljon a tojás, sajt és a marhahús zsírjától, segít csökkenteni a koleszterinszintet, feloldani a vesében és a húgyhólyagban lévő meszes köveket. A stagnáló állati zsiradék és olaj fellazítására adjunk hozzá kevés vágott újhagymát vagy reszelt gyömbért. Egyeztessünk az orvossal és a makrobiotikus tanácsadóval állapot függvényében megfelelő ideig csak!

 

Jégcsapretek zöld fürdő tengeri sóval

Hozzávalók:

  • 4-5 köteg szárított jégcsapretek levél
  • 4-5 liter víz
  • 1 marék tengeri só
  • Derékig érő forró fürdővíz
  • Törölköző

Elkészítés:

Árnyékos helyen szárítsunk meg néhány köteg friss jégcsapretek zöldet, amíg száraz és törékeny lesz. Ha nincs jégcsapretek, a fehérrépa zöldje is használható. Forraljuk fel a szárított felső részeket a marék sóval, amíg a 4-5 liter víz megbarnul. Szűrjük le a leveleket, majd öntsük a folyadékot a fürdőkádba. A forró víz derékig érjen. Kendővel fedjük be az alsótestünket és üljünk a kádba, amíg az egész testünk átmelegszik, és verítékezni kezd (kb. 10 perc). Naponta ismételjük annyiszor, ahány napig szükséges. A fürdőt bancha tea intimzuhany kövesse a következő recept szerint. Női nemi szervi problémák esetén segít.

 

Bancha tea intimzuhany

Hozzávalók:

  • Langyos bancha szár tea
  • ½ teáskanál tengeri só
  • Fél citrom leve vagy barnarizs ecet

Elkészítés:

A fentieket összekeverve öntsük az irrigátorba és a jégcsapretek zöld fürdő után vegyünk intimzuhanyt. A női nemi szervekre a jégcsapretek zöld fürdő után.

 

Fekete szezámmag ital

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál fekete szezámmag a suribachi recés kerámia mozsárban
  • Vagy néhány fordulattal a darálóban félig megőrölve
  • 1 csésze víz

Elkészítés:

Enyhén őröljük meg a fekete szezámmagot. Forraljuk fel a vizet, majd öntsünk 1 csészével a 2 evőkanál maghoz és együtt forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot és lassan főzzük 15 percig. Hagyjuk iható hőmérsékletűre hűlni és a magokkal együtt igyuk meg. Fellazítja az emésztőszervi pangást, oldja a szorulást. Növeszti és sötétíti a hajat, javítja a látás tisztaságát, fokozza az anyatej elválasztást, javítja a menstruációs ciklus rendezettségét.

Változat:

  • A hajnövekedés serkentésére adjunk hozzá kevés árpamaláta szirupot és 2-3 hétig naponta igyuk ezt az italt.

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód

Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk

Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek  

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.