Receptek
Almás sütemény
Hozzávalók és elkészítés:
- 150 g kukoricaliszt
- 80 g rizsliszt
- 80 g köles liszt
- 80 g kókuszliszt (ez biztosítja a lágyságát)
- 2 evőkanál keményítő (kukorica, tápióka ami van)
- 1 kávéskanál szódabikrabóna
- Csipet só
Ezeket összekeverjük és középen kis mélyedést hagyunk, majd beleteszünk fél citrom levét és újra összekeverjük. Ezután a folyékony hozzávalókat belekeverjük:
- 1 dl rizs szirup
- 6 dl rizstej, vagy kókusz tej, vagy mandulatej
- 4 evőkanál olaj
Folyékony állagú tésztát kapunk, és ezért hozzátesszük az 1 evőkanál útifűmaghéjat, hogy felszívja a nedvességet és szivacsos könnyű állagot biztosítson. Tetejére ráteszem a fél kg almát reszelve (nagy lyukú reszelőn), megszórom fahéjjal enyhén és szeletelt mandulával. Ezután rácsorgatok egy deci vízben feloldott egy evőkanál rizsszirupot. Sütéskor ez kellemesen rákaramelizálódik.
Kiolajozott tepsibe teszem. Tepsiben szeletelem. Először 20 percig 150 fokon sütöm, ekkor kezd felemelkedni a tésztája, majd után 180 fokon sütöm tovább kb. 30 percig. Mivel mindenkinek máshogy sűt a sütöje, ezért villával megszúrva ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. A sütemény alját is ellenőrizzük, hogy meg ne égjen.
Aszalványos muffin
Ugyanaz a tésztája, mint a fenti almás süteménynek, belekeverve 20 dkg aszalvánnyal és muffin formákba teszem fagylalt kanállal kimérve, hogy ugyan az a mennyiség legyen. Aszalvány lehet mazsola, aszalt szilva, vörösáfonya stb. ami otthon van, lehet vegyesen is.
Mosolyka palacsinta receptje (1 főre)
Hozzávalók:
- 10 dkg csicseriborsó liszt
- 5 dkg rizsliszt
- 1 mokkáskanál kurkuma (hogy szép sárga legyen, nem kötelező)
- 1 teáskanál útifűmaghéj liszt vagy pehely
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 2 evőkanál frissen facsart citrom leve vagy mokkáskanál természetes ecet
- 2 evőkanál olaj
- 3,5 dl víz
Elkészítés
Lehet hozzáadni 2 evőkanál hajdina lisztet, akit nem zavar a hajdina íze. A hozzávalókat összekeverjük és kiolajozott palacsintasütőben megsütjük. Lehet vékonyabbra és lehet vastagabbra is készíteni. A palacsinta nagyon tartalmas így is, lehet megtölteni szendvics krémmel és sok-sok nyers zöldséggel tálalni. Főleg piros retekkel, sörretekkel, jégcsapretekkel, zöld színű levelesekkel pl. madársaáta, rukkola, mángold, fejes saláta, és lehet még más zöldségekkel fogyasztani pl. uborka, reszelt sárgarépa, újhagyma, póréhagyma, snidling stb.
Édesburgonyás kenyér és pogácsa recept
Hozzávalók
- 30 dkg reszelt (kislyukú reszelőn) édesburgonya kicsavarva
- 15 dkg köles liszt
- 10 dkg cirokliszt
- 10 dkg barnarizs liszt
- 5 dkg mandulaliszt
- só
- 1 evőkanál citromlé
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 4 púpos evőkanál útifűmaghéj
- 6 dl víz
- 4 evőkanál olívaolaj
- 8 dkg zabpehely liszt
Elkészítés
A folyadékokat, a 6 dl vizet, 4 evőkanál olajat, útifűmaghéjat a sót és a zabpehelylisztet összekeverem és 5-10 percig hagyom állni hogy bezselésedjen. A maradék liszteket (kölesliszt, cirokliszt, barnarizs liszt mandulaliszt), a szódabikarbónát és sót összekeverem és mehet rá a masszára amihez citromlevet adok. Kézzel kell összekeverni a reszelt édesburgonyával és kicsit gyúrni, hogy összeálljon. Olyan állagú lesz, mint az igazi kenyér. Gyúrható tészta állagot kapok.
Belenyomkodom a formába. 2 db kenyér vagy 1 kenyér és 12 db pogácsa lesz belőle.
Szilvalekváros bukta
Hozzávalók tészta recept:
- 15 dkg köles liszt
- 10 dkg cirokliszt
- 10 dkg barnarizs liszt
- 5 dkg mandulaliszt
- 1 mokkáskanál vanília por
- só
- 1 evőkanál citromlé
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 4 púpos evőkanál útifűmaghéj
- 5 dl víz
- 2 dl rizsszirup
- 4 evőkanál olívaolaj
- 8 dkg zabpehely liszt
Elkészítés
A folyadékokat, a 6 dl vizet, 4 evőkanál olajat, rizsszirupot, útifűmaghéjat a sót és a zabpehelylisztet összekeverem és 5-10 percig hagyom állni, hogy bezselésedjen. A maradék liszteket (kölesliszt, cirokliszt, barnarizs liszt mandulaliszt), a szódabikarbónát és sót összekeverem és mehet rá a masszára amihez citromlevet adok. Kézzel kell összekeverni és gyúrni, hogy összeálljon. Olyan állagú lesz, mint az igazi kenyér.
Gyúrható tészta állagot kapok. Kinyújtom a tésztát kb. 1 cm vastagságban téglalap alakúra, és 7 cm-s kockákra vágom. Ezekre vízszintesen ráteszek 2 púpozott evőkanál szilvalekvárt és feltekerem, a két végét összecsípem, hogy a lekvár benne maradjon a tészta belsejébe. Előmelegített sütőben 150 fokon lassan sütöm 15 percig, majd 180 fokon még 35 percig.
Túrógomboc
Hozzávalók a gombóc készítéséhez
- 10 dkg köles
- 2,5 dl alma leve
- 2 dl rizsszirup
- csipet só
- negyed mokkáskanálnyi vanília por
Édes-savanyú tejföl öntet tofuból, hozzávalók
- 30 dkg natúr tofu
- 2 evőkanál olaj
- 2 dl rizs szirup
- ½ citrom leve
- 1 teáskanál reszelt citrom héj (fontos hogy bio citromot használjunk)
- negyed mokkáskanálnyi vanília por
Édes-savanyú tejföl öntet rizslisztből, hozzávalók
- 5 dkg rizsliszt
- 3 dl tiszta víz
- 2 dl rizsszirup
- csipet só
- késhegynyi vanília por
Gluténmentes prézli kukoricadarából
- 1 dl olaj
- 25 dkg kukoricadara
- 1 dl víz
Gombóc készítése
A kölest vastagtalpú edénybe teszem az alma levével a csipet sóval és felforralom, ezután leveszem a lángot kicsire és kb. összesen 20 perc alatt puhára főzöm. Ezután hozzáadom a vanília port és a rizsszirupot és mixerrel puhára keverem. Lehet mixelés nélkül is jól összekeverni villával. Amikor kihűlt megdermed. Addig elkészítjük az édes-savanyú tejfölt.
Édes-savanyú tejföl öntethez a hozzávalókat mixerrel pépesre, simára keverjük.
Gluténmentes prézli készítése
A kukoricadarát az olajon folyamatos keveréssel pirítom. Amikor megpirult 1 dl vizet hozzáadok és tovább keverem.
Az édes-savanyú ízű főtt kölesem, amikor megszilárdult gombócokat formázok belőle és beleforgatom a pirított kukoricadarába. A kukoricadarás gombócokat az édes-savanyú tofu tejföllel leöntöm tálaláskor.
Almás-fahéjas köles (4 adaghoz)
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 15 dkg köles
- 3 db közepes méretű alma magház nélkül felkockázva
- csipet só
- mokkáskanál fahéj
- fél liter frissen csavart almalé, vagy 100%-os almalé
Elkészítés
Az alapanyagokat edénybe tesszük majd forrás után kicsire vesszük a lángot és 30 percig gyenge lángon főzzük. Tilos keverni!!! Magától elkészül.
Kókusz golyó
Hozzávalók
- 1 kis csésze hajdina
- 3 kis csésze víz
- csipet só
- 2 dl rizs szirup vagy 1,5 dl juharszirup
- 1/2 mokkáskanál vanília por
- 1 evőkanál karob por
- 10 dkg aszalvány ((áfonya, mazsola, aszalt szilva…)
- 2 dl alma leve vagy víz is jó
- mokkáskanál fahéj
- 15 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
1. A hajdinát a csipet sóval és a vízzel puhára főzöm (keverés nélkül). Először felforralom, majd kicsire veszem a lángot és 25 perc múlva készen van.
2. Ezután amíg meleg hozzáadom a vaníliát, karob port és a rizs szirupot és pépesre mixelem. Tegyük félre hogy hűljön ki, addig az aszalványokat, vagy friss gyümölcsöt előkészítem a golyók megtöltéséhez.
3. Az aszalványokat alma levében és fahéjjal megfőzzük csipet sóval 5 percig. Az aszalványok megpuhulnak és az alma levét felisszák.
Más frissen érő gyümölcsöket hasonlóan megfőzünk és felhasználhatjuk tölteléknek. Amikor kihült – nedves kézzel – lehet golyókat formázni és a belső részébe egy db aszalványt tenni. Kókusz reszelékbe megforgatom. Lehet pirított napraforgó, szezámmag, mandula, dióba is forgatni.
Egészséges müzli – Granula
Hozzávalók
- 200 gr zabpehely
- 200 gr olajos mag (lehet keverve vagy egyféléből bármi pl. dió, mandula, napraforgó, tökmag, szezámmag, lenmag…)
- 150 gr aszalt gyümölcs (áfonya, mazsola, meggy…)
- 125 ml olaj (oliva, napraforgó, szezám…)
- 125 ml rizs szirup vagy juharszirup
- 1 teskanál fahéj
- 1 fél mokkáskanál só
Elkészítés
1. Az olajat, édesítőt (rizs szirup vagy juharszirup) és a fahéjat, só keverékét felhevítem egy serpenyőben.
2. Az olajos magvakat hozzáadom a kissé forró olajos keverékhez folyamatos keveréssel. Kb. 3. Az olajos magvakat 2 percig magában pirítom, folyamatosan keverem
3. Ezután következik a zabpehely hozzáadása folyamatosan keveréssel 7-8 percig.
4. Elzárom a gázt és az aszalványokkal jól összekeverem.
5. Tepsibe teszem szétlapítva.
6. Amikor kiszáradt zárható üvegfedelű edénybe teszem, hogy mindig ropogós maradjon és ne szívja meg magát nedvességgel.
Felhasználása
Pudingok, krémek tetejére öntjük vagy műzliként felhasználva kis vízzel vagy gabona tejjel, vagy más magtejekkel fel lehet főzni.
Gyümölcs fagylaltok
Hozzávalók
- 2 dl almalé vagy más gyümölcs leve. (lehet otthon gyümölcs centrifugával készíteni.
- 40 dkg gyümölcs (málna, eper, szilva, ribizli, meggy…)
- 1/2 citrom leve
- 2 dl rizs szirup, vagy juharszirup
- Ízesítésként lehet vanília vagy fahéj port használni (szilvához, meggyhez jól meg a fahéj, eperhez és málnához a vanília por)
- fél mokkáskanál só
Elkészítés
Kellemes dinamikus édes-savanyú ízt ad, ha adunk hozzá még édesítőt és citromot, nemcsak az alma, vagy más gyümölcs levét használom. Forralom az almalevet, a friss citromlevet és a rizsszirupot csipet sóval. Hozzáadom a gyümölcsöt és egy-két percig főzöm. Majd elzárom a gázt és mixerrel simára keverem. Fagylaltos formákba öntöm pálcákkal hogy ki lehessen venni és a mélyhűtőbe teszem.
Gyümölcskrém
Hozzávalók
- ugyan az, mint a gyümölcsfagyi
- Sűrítésre használhatok: tápióka vagy kukorica keményítő. Gluténmentesen: rizslisztet, köles lisztet 4 evőkanállal
Elkészítés
A liszteket és a keményítőt úgy használom fel, hogy másfél deci vízzel simára, csomómentesre keverem. A simára mixelt gyümölcsös léhez hozzáadom a sűrítőt folyamatos keveréssel és még 10 percig főzöm. Kompótos tálkákba vagy szép kelyhekbe töltöm. Amikor megdermed friss gyümölccsel és granulával szórom a tetejét.
Piskóta recept gyümölcsökkel (szilvás)
Hozzávalók:
- 150 g rizsliszt
- 150 g mandulaliszt
- 200 ml növényi tej
- 5 evőkanál olaj
- 1 dl rizsszirup
- 1 citrom leve
- 1 csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 60 g gyümölcs (cseresznye, meggy, szilva, áfonya, mazsola vagy aszalványok)
Elkészítés
- A gyümölcsön kívül a hozzávalókat összekeverem és tepsibe vagy tortaformába teszem.
- Ezután a tetejére kimagozott meggyet, cseresznyét, szilvát, áfonyát vagy aszalványokat szórok, kicsit lehet belenyomkodni.
- Előmelegített sütőbe teszem 180 fokon sütöm kb. 35 percig. Minden sütő más sütőtől függően nézem, hogy megsült-e.
Vanília torta
Alapja: Keksz szerű szilárdabb alsó réteg, amire fel lehet építeni a tortát
Hozzávalók
- 10 dkg rizsliszt
- 10 dkg mandulaliszt
- 5 dkg kókuszreszelék
- 2 evőkanál kókuszzsír
- ½ dl kókusztejszín
- ½ dl rizsszirup
Alaposan összekeverem és kb. kevesebb, mint 1 cm vastagságban a tortaformába teszem és 10-15 percig sütöm.
Vanília Krém
2 doboz kókusztejszínt lehűtök alaposan és habverővel félig keményre felverem, majd vanília port és 3 kanál juharszirupot adok hozzá és tovább keményre verem.
Ezután a keksz alapra ráteszem. A tetejére még natúr kókusztejszínt tehetek egy rétegben. Aszalvány darabkákkal díszíthetem. Hűtőszekrényben tárolom.
Szelídgesztenye alapon sárgabarackos köles krémen sárgabarack lekvárral
Szelídgesztenye alap
Hozzávalók
- 1 csomag natúr gesztenye massza alap (Fagyasztott, felolvasztás után használható)
- 25 dkg mandulaliszt,
- ½ dl rizsszirup
- csipet só
A hozzávalókat alaposan összekverjük és a kerek tortaforma alján egyenletesen elosztjuk. Erre tesszük rá a többi réteget
Sárgabarackos köles töltelék
- 20 dkg főtt köles
- ½ dl rizs szirup
- 30 dkg nyers sárgabarack
- 3 evőkanál útifűmaghéj
Összekeverem és állni hagyom, hogy ne legyen lágy. Amikor megszilárdul ráteszem a szelídgesztenye alapra.
Sárgabarack lekvár
- 30 db sárgabarackot 2 dl vízben megfőzök.
- 1 dl rizsszirupot hozzáadok főzés után.
- Mixerrel simára keverem
- 3 evőkanál kukorica keményítőt 0,5 dl vízben feloldok és folyamatos keveréssel a lekvárhoz teszem.
Amikor besűrűsödött és kihűlt a torta tetejét bekenem.
Hűtőszekrényben tárolom.
Gyümölcsös piskóta torta őszibarackkal díszítve
Piskóta készítése
Hozzávalók
- 150 g rizsliszt
- 150 g mandulaliszt
- 200 ml növényi tej
- 5 evőkanál olaj
- 1 dl rizsszirup
- 1 citrom leve
- 1 csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 60 g gyümölcs szilva
Elkészítés
- A gyümölcsön kívül a hozzávalókat összekeverem és tepsibe vagy tortaformába teszem.
- Ezután a tetejére kimagozott szilvát teszek, kicsit lehet belenyomkodni.
- Előmelegített sütőbe teszem 180 fokon sütöm kb. 35 percig. Minden sütő más sütőtől függően nézem, hogy megsült-e.
Gyümölcs zselé
- 30 db gyümölcsöt 2 dl vízben megfőzök csipet sóval. Vegyesen is lehet: szilva, barack stb.
- 1 dl rizsszirupot hozzáadok főzés után.
- Mixerrel simára keverem
- 3 evőkanál útifűmag héjat hozzáadok és megvárom amíg bezselésedik és megszilárdul.
Amikor besűrűsödött és kihűlt a tortaára teszem. A torta következő rétegét 2 doboz felvert kókusztejszínnel kenem be. Tetejét gyümölcsökkel pl. szeletelt őszibarack, sárgabarack stb. díszíthetem.
Sárgabarackos köles töltelék
- 20 dkg főtt köles
- ½ dl rizs szirup
- 30 dkg nyers sárgabarack
- 3 evőkanál útifűmaghéj
Összekeverem és állni hagyom, hogy ne legyen lágy. Amikor megszilárdul ráteszem a szelídgesztenye alapra.
Sárgabarack lekvár
- 30 db sárgabarackot 2 dl vízben megfőzök.
- 1 dl rizsszirupot hozzáadok főzés után.
- Mixerrel simára keverem
- 3 evőkanál kukorica keményítőt 0,5 dl vízben feloldok és folyamatos keveréssel a lekvárhoz teszem.
Amikor besűrűsödött és kihűlt a torta tetejét bekenem.
Hűtőszekrényben tárolom.
Meggyes-karobos krémtorta szelídgesztenye alapon
Szelídgesztenye alap
Hozzávalók
- 1 csomag natúr gesztenye massza alap (Fagyasztott, felolvasztás után használható)
- 25 dkg mandulaliszt,
- ½ dl rizsszirup
- csipet só
A hozzávalókat alaposan összekeverjük és a kerek tortaforma alján egyenletesen elosztjuk. Erre tesszük rá a többi réteget.
Meggyes-karobos köles krém
- 20 dkg főtt köles
- 50 dkg nyers magozott meggy
- 1 dl rizsszirup
- ½ dl kókusztejszín
- 1 evőkanál karob por
- 4 evőkanál útifűmaghéj, ami összetartja
A főtt kölest a rizsszirupot és a kókusztejszínt csipet sóval mixerrel simára keverem. Ezután a nyers magozott meggyet hozzáadom a 4 evőkanál útifűmaghéjjal hogy szilárd legyen. Ráteszem a szelídgesztenye alapra. Tetejét kókusztejszínnel bevonom. 2 doboz kókusztejszínt lehűtve alaposan felverem gépi habverővel és bevonom a tortát. Hűtőszekrényben tárolom.
Bejgli
Hozzávalók
Tészta
- 1 evőkanál citrom leve
- 4 púpozott evőkanál útifűmaghéj
- 4 evőkanál napraforgó olaj
- 6 dl víz
- 8 dkg zabpehely
ezeket alaposan összekverem és állni hagyom hogy bezselésedjen, sűrűsödjön.
Ezután hozzáadom az alábbiakat, alaposan másik keverőtálban összekverve
- 15 dkg köles liszt
- 10 dkg cirokliszt
- 10 dkg barnarizs liszt
- 5 dkg mandulaliszt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Ezeket a száraz alapanyagokat alaposan összekeverve hozzáadom a zselés részhez.
Kinyújtom fél centis vastagságúra téglalap alakban. Ezt 3 egyenlő részben téglalap alakra tovább felosztom. A kinyújtott tésztát fél centiméter vastagon bekenem mákkrémmel vagy diókrémmel. Feltekerem és 180 fokos sütőben kisütöm 40 percig.
Mákkrém/diókrém
50 dkg darált mákot/darált diót 3 dl vízben csipet sóval puhára főzöm.
Hozzádaok 5 dkg zabpelyhet vagy zabpehely lisztet, fél citrom levét és reszelt héját és tovább főzöm 5 percig.
Ezután 1 dl rizssziruppal édesítem. Amikor kihűl megszilárdul és hidegen kenem a beigli tésztára.
Lehet táska formára is hajtogatni a tésztát és úgy megtölteni.
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
5+1 ok, amiért a makrobiotikus desszertek különösen ajánlottak a 40 év feletti nők számára
Hogyan készítsünk egészséges és finom makrobiotikus desszerteket?
A téli makrobiotikus desszertek szakszerű elkészítése
Makrobiotikus étrenddel a női egészség megőrzéséért és helyreállításáért (1. rész)
Női egészséget veszélyeztető tényezők (2. rész)
7 tipp az immunrendszered megerősítésére
Immunrendszerünk egészségéért a makrobiotikával
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód
Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk
Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.