Egészséges makrobiotikus italok

Üdvözöllek a főzőiskolában!

Köszöntelek azok táborában, akik tudatosan akarnak tenni a saját (és családjuk) egészségéért!

Ez az anyag is azt a célomat, küldetésemet szolgálja, hogy minél több emberhez juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek.

Egészségünket nem csak az befolyásolja, amit napi szinten elfogyasztunk, hanem az is, amit megiszunk. A makrobiotikus italok is tej, tejtermék, glutén, és cukor felhasználása nélkül készülnek.

Számos természetes alapanyagból (zöldségek és gyümölcsök) készíthetünk olyan italt, ami táplálja szervezetünket. Ezek könnyen és egyszerűen beszerezhetők hazánkban is bármelyik bevásárlóközpontba vagy piacon. Természetesen nem használunk semmilyen mesterséges ízfokozót vagy színezéket.

Itt a videóban is bemutatott egészséges makrobiotikus italok receptjeit találod.

Sebestyén Szilvia, a női makrobiotikus táplálkozás szakértője

Az alábbiakban találod a videókban látható italok receptjeit

Pirított rizs tea

20 dkg barna rizs száraz serpenyőben sötétbarnára pirítva folyamatos keveréssel. Ezután zárható üvegbe teszem hogy az aromája benne maradjon.

Pirított rizs tea készítése:

  1. 1 liter vízbe beleteszek  4 evőkanál pirított rizst.
  2. felforralom ezután leveszem a gázt kicsire
  3. még 15 percig főzöm
  4. leszűröm kancsóba a rizsteát és a pirított rizst az edényben hagyom, mert megszívja magát a pirított rizs és nem lesz elegendő tea
  5. még 3-4 alkalommal ki lehet főzni

 

Fogyasztási javaslat:

Melegen, szobahőmérsékleten, langyosan akár egész nap fogyasztható nyugtatja, lúgosítja a gyomor, bél nyálkahártyát

 

Hamis forralt bor, forralt almalé gyömbérrel és fahéjjal

Hozzávalók

  • 1 liter almaleve. Lehet saját préselésű almából vagy 100%-os alma levéből is készíteni.
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • (lehet szegfűszeget és más forraltbor fűszert is használni)
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér leve

 

Elkészítés

  1. Felforralom az almalevet az őrölt fahéjjal.
  2. Frissen reszelek kb. 2 cm-s darab gyömbért
  3. A reszelt gyömbért a tenyerembe fogom és kicsavarom a levét.
  4. 1 evőkanállal a felfort almalevébe beleteszem. Ezutájn elzárom a gázt.
  5. Amikor a gyömbér levét beletettem már nem főzöm tovább.
  6. Ha nincs friss gyömbér lehet gyömbér port is használni egy evőkanállal.

 

Ellenjavallat: gyomorhurut, gyomorfekély esetén tilos fogyasztani gyömbérrel, a gyömbér maró, irritáló hatása miatt.

A testben az áramlást megindítja, kimelegít, a hideg végtagok felmelegszenek. Relaxáló ital is egyben.

 

Vöröshagymahéj tea

 

Vírusölő tulajdonsága miatt használta a népi gyógyászat

Hozzávalók

  • 2 db vöröshagyma héja
  • 2,5 dl víz

 

Elkészítés

A vízben felforralom a vöröshagyma héját. Kicsire veszem a lángot és még 5-6 percig gyengéden főzöm ki a hatóanyagot. Leszűröm és melegen fogyasztjuk, a leghatásosabb a reggeli órákban. 

 

Meghűléskor, influenzás lázas állapotkor, orrfolyás, köhögés esetén javasolt fogyasztani, amikor vírusos eredete van a panaszainknak.