Egészséges makrobiotikus saláták

Üdvözöllek a főzőiskolában!

Köszöntelek azok táborában, akik tudatosan akarnak tenni a saját (és családjuk) egészségéért!

Ez az anyag is azt a célomat, küldetésemet szolgálja, hogy minél több emberhez juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek.

A kiegyensúlyozott, hiányállapotok nélküli makrobiotikus étrendben az egész napi fogyasztás 5%-át teszik ki a különböző saláták és savanyúságok. Ezek gyorsan és könnyen elkészíthetők, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel és rostokkal látják el a szervezetünket, valamint friss, könnyed színt adnak az ételeknek.

Rengeteg alapanyag használható fel erre a célra, számos módon, így hihetetlen sok változatban készíthetők.

Itt a videóban is bemutatott egészséges makrobiotikus saláták receptjeit találod.

Sebestyén Szilvia, a női makrobiotikus táplálkozás szakértője

Az alábbiakban találod a videókban látható saláták receptjeit

 Gyors prés saláta

Hozzávalók és elkészítés

  • Bármilyen megmaradt zöldséget felhasználunk, ami a főzés során kimaradt és nem akarjuk, hogy megfonnyadjon.
  • Vékonyra szeleteljük és rétegesen egymásra tesszük, rétegenként enyhén sózva.
  • Ezután a zöldségek tetejére tányért teszünk és súlyt, hogy préselődjön.
  • Vagy présbe teszem, speciális préselő edénybe.
  • 20 perc múlva már fogyasztható

Sokféle variációban, amilyen zöldségünk van.

Például alsó réteg

fejes káposzta,

lilahagyma

alma

karalábé

sárgarépa

 

Sós gyúrt savanyú-saláta

Egy variáció

  1. egy csésze (2,5 dl) vékonyra reszelt fejes káposzta
  2. nagyon kicsi lilahagyma apró kockákra vágva
  3. 1 alma 1 cms kockákra szeletelve
  4. nagy csipet só

Elkészítés

A reszelt fejes káposztát enyhén megsózom és kézzel összegyúrom, hogy a rostok összetörjenek. Fele akkora lesz így a mennyisége. Ezután hozzáadom a feldarabolt lilahagymát és az almát. Jól összekeverem.

Felhasználás

Azonnal illetve hűtőszekrényben 3 napig lehet tárolni.

 

Vegyes saláta

Amikor egy hetes sós vizes érlelésű savanyúságot gyors préselésű salátával keverek.

Példa: Sós gyúrt fejes káposztához sós uborkát keverek felszeletelve, akár fele-fele arányban. A sós uborka levét is felhasználhatom.