Egészséges makrobiotikus saláták
Üdvözöllek a főzőiskolában!
Köszöntelek azok táborában, akik tudatosan akarnak tenni a saját (és családjuk) egészségéért!
Ez az anyag is azt a célomat, küldetésemet szolgálja, hogy minél több emberhez juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek.
A kiegyensúlyozott, hiányállapotok nélküli makrobiotikus étrendben az egész napi fogyasztás 5%-át teszik ki a különböző saláták és savanyúságok. Ezek gyorsan és könnyen elkészíthetők, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel és rostokkal látják el a szervezetünket, valamint friss, könnyed színt adnak az ételeknek.
Rengeteg alapanyag használható fel erre a célra, számos módon, így hihetetlen sok változatban készíthetők.
Itt a videóban is bemutatott egészséges makrobiotikus saláták receptjeit találod.
Az alábbiakban találod a videókban látható saláták receptjeit
Gyors prés saláta
Hozzávalók és elkészítés
- Bármilyen megmaradt zöldséget felhasználunk, ami a főzés során kimaradt és nem akarjuk, hogy megfonnyadjon.
- Vékonyra szeleteljük és rétegesen egymásra tesszük, rétegenként enyhén sózva.
- Ezután a zöldségek tetejére tányért teszünk és súlyt, hogy préselődjön.
- Vagy présbe teszem, speciális préselő edénybe.
- 20 perc múlva már fogyasztható
Sokféle variációban, amilyen zöldségünk van.
Például alsó réteg
fejes káposzta,
lilahagyma
alma
karalábé
sárgarépa
Sós gyúrt savanyú-saláta
Egy variáció
- egy csésze (2,5 dl) vékonyra reszelt fejes káposzta
- nagyon kicsi lilahagyma apró kockákra vágva
- 1 alma 1 cms kockákra szeletelve
- nagy csipet só
Elkészítés
A reszelt fejes káposztát enyhén megsózom és kézzel összegyúrom, hogy a rostok összetörjenek. Fele akkora lesz így a mennyisége. Ezután hozzáadom a feldarabolt lilahagymát és az almát. Jól összekeverem.
Felhasználás
Azonnal illetve hűtőszekrényben 3 napig lehet tárolni.
Vegyes saláta
Amikor egy hetes sós vizes érlelésű savanyúságot gyors préselésű salátával keverek.
Példa: Sós gyúrt fejes káposztához sós uborkát keverek felszeletelve, akár fele-fele arányban. A sós uborka levét is felhasználhatom.