Az élő főzőiskola receptjei
Levesek:
Édesburgonya krémleves
Jégcsapretek, sárgarépa shiitake gombaleves
Zöldbableves rizstejszínnel
Főfogások
Reggelire kukoricakása
Rakott lencse
Gluténmentes galuska (nokedli) gombás babbal, retek salátával
Kölestészta pirított zöldségekkel
Desszert:
Vaníliás köleskrém
Édesburgonya krémleves
Hozzávalók:
- 1 db édesburgonya kockára vágva
- 1 db vöröshagyma kockára vágva
- 1 teáskanál olaj
- 1 teáskanál só
- 7 dl víz
- ízlés szerint lehet fűszerezni és 1 dl rizstejszínt hozzáadni
Elkészítés:
- Mokkáskanál olajon üvegesre pirítom a vöröshagymát
- Ezután felengedem 7 dl vízzel
- Hozzáadom a felkockázott édesburgonyát, lefedem és felforralom a vizet.
- Amikor forr, kicsire veszem a lángot és fedő alatt 10 perc alatt puhára főzöm a levest.
- Mixerrel simára keverem
- Tálalni lehet apróra darabolt petrezselyemmel, snidlinggel a tetejét.
Jégcsapretek, sárgarépa shiitake gomba leves
Hozzávalók:
-
1 csésze jégcsapretek gyufaszálra vágva
-
1 kicsi sárgarépa negyedholdra szeletelve
-
2 db shiitake gomba áztatva és vékonyra felszeletelve
-
7 dl víz
-
1 evőkanál rizsmiszó, ha nincs akkor 1 teáskanál só
Elkészítés:
- Felforralom a vizet csipet sóval és a hozzávalókat beleteszem (a shiitake gomba áztató vizét is)
- Amikor puha akkor kiveszek a levesből 2 dl vizet és felolvasztom az evőkanál rizsmiszót.
- Visszaöntöm a fazékba a rizsmiszós levet és egy gyorsat forralok és azonnal elzárom a gázt.
- Blansírozott zöld leveles növénnyel vagy apróra darabolt petrezselyemmel szórva a tetejét tálalom.
Reggelire kukoricakása
Hozzávalók:
- 3 csésze víz
- 1 csésze kukoricadara
- 1 teáskanál só
- 8 brokkoli rózsa
Elkészítés:
- Felforralom a vizet és a brokkoli rózsákat 2 percre beleteszem és azután azonnal kiveszem és hideg vízzel szűrőn át lemosom.
- A brokkoli blansírozó vizébe beleteszem a sót és felforralom.
- Folyamatos keveréssel hozzáadom a kukoricadarát.
- Folyamatosan keverem 10 percig hosszú nyelű fakanállal hogy a visszacsapódó puliszka ne égesse le a kézfejet.
- Amikor elkészült,kiöntöm a puliszkát kerámia tálba, vagy jénaiba.
- A puliszka főző edényt hidegvízbe teszem hogy ázzon, 5 perc múlva könnyen elmosható. Fontos hogy azonnal vízbe tegyük, hogy ne száradjon rá főtt kukorica dara. „Azonnal örömmel, később körömmel.”
Zöldbableves rizstejszínnel / 2 főre
Hozzávalók:
- 15 dkg vajbab
- 1 db kisméretű sárgarépa negyedholdra vágva
- 1 db kisméretű fehérrépa negyedholdra vágva
- 1 db vöröshagyma kis kockákra szeletelve
- 8 dl víz
- 1 teáskanál só
- 1 dl rizstejszín
- 1 mokkáskanál őrölt tárkony vagy nyáron friss tárkony
Elkészítés:
Hozzávalók:
- 15 dkg főtt rizs
- 15 dkg főtt lencse
- 8 db blansírozott karfiol rózsa
- 2 dl rizstejszín 1/2 mokkáskanál sóval keverve
Elkészítés:
- A hozzávalókat a tepsiben rétegenként belerakom
- Alulra a főtt rizs, aztán a főtt lencse és a tetejére a blansírozott karfiol rózsa.
- Amikor a rétegeket összeraktam, a tetejét leöntöm az ízesített rizstejszínnel.
- 190 fokos sütőben 20 percig sütöm
Lehet felszeletelt fejes salátával és piros retekkel tálalni.
Galuska hozzávalók:
- 100 gr rizsliszt
- 100 g csicseriborsó liszt
- 50 g tápióka keményítő
- 50 g kukorica keményítő
- annyi víz, hogy összeálljon
- mokkáskanál só
- A galuska kifőzéséhez 2 liter víz
Elkészítés:
- A hozzávalókat összekeverjük
- Felforralom a vizet teáskanál sóval
- Nokedli szaggatóval a forrásban lévő vízbe szaggatom a galuskákat
- Amikor feljön akkor megpuhult és leszűröm.
Gombás bab hozzávalók / 2 főre:
-
20 dkg főtt bab (lehet tarkabab, vesebab, gyöngybab, pintó bab)
-
4 db csiperke gomba vagy bármilyen más gomba felszeletelve
-
1 teáskanál olaj
-
1 mokkáskanál só
Elkészítés:
Retek saláta elkészítése:
- A piros retket felszeletelem és csipet sót teszek hozzá.
- Lehet keverni fejessalátával, jégsalátával vagy más zöldségekkel.
Egyszerű könnyű vacsora
Hozzávalók:
- 15 dkg kölestészta, a csomagoláson feltüntetett módon megfőzve és jól leöblítve
- 1 db kisebb sárgarépa rombuszra vágva
- 1 db lilahagyma félholdra szeletelve
- 10 cm-s darab szárzeller átlósan vékonyra vágva
- 1 teáskanál olaj
- 2 evőkanál vöröslencse 2 dl vízben puhára főzve mokkáskanál sóval, és mokkáskanálnyi pirospaprikával hogy a színe megmaradjon. Különben sárga színe lesz. Akinek megfelel a sárga szín akkor nem fontos őrölt édes pirospaprikát hozzátenni.
Elkészítés:
- A sárgarépát, lilahagymát és szárzellert a teáskanál olajon kicsit megsózva pirítom folyamatos keveréssel vastagtalpú serpenyőben amíg megpuhul.
- A kifőzött tésztával összekeverem még a serpenyőben.
- A vöröslencsét kicsi edénykében puhára főzöm és ízlés szerint megsózom. Ezt a tésztához adva fogyasztom.
Hozzávalók:
- 1 kis csésze köles
- 3 kis csésze tiszta víz
- csipet só
- 1/4 mokkáskanál vanília por
- 1 dl rizsszirup
Elkészítés:
- A kölest és a vizet felteszem a csipet sóval vastagtalpú edénybe és felforralom fedő alatt
- Ezután kicsire veszem a lángot és 15 perc múlva elzárom a gázt
- Mozzáadom a vaníliát és a rizsszirupot
- Mixerrel pépesre keverem
- A tetejét tálaláskor díszíthetem friss gyümölccsel, vagy kompóttal vagy aszalvánnyal
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
9 tipp, amivel megelőzheted a gyomor panaszaidat vagy támogathatod annak felépülését
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.