Az élő főzőiskola receptjei

Levesek:

Édesburgonya krémleves

Jégcsapretek, sárgarépa shiitake gombaleves

Zöldbableves rizstejszínnel

Főfogások

Reggelire kukoricakása blansírozott brokkolival

Rakott lencse

Gluténmentes galuska (nokedli) gombás babbal, retek salátával

Kölestészta pirított zöldségekkel

Desszert:

Vaníliás köleskrém

Édesburgonya krémleves

Hozzávalók:

  • 1 db édesburgonya kockára vágva 
  • 1 db vöröshagyma kockára vágva
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 7 dl víz
  • ízlés szerint lehet fűszerezni és 1 dl rizstejszínt hozzáadni

 

Elkészítés:

  1. Mokkáskanál olajon üvegesre pirítom a vöröshagymát 
  2. Ezután felengedem 7 dl vízzel
  3. Hozzáadom a felkockázott édesburgonyát, lefedem és felforralom a vizet.
  4. Amikor forr, kicsire veszem a lángot és fedő alatt 10 perc alatt puhára főzöm a levest.
  5. Mixerrel simára keverem
  6. Tálalni lehet apróra darabolt petrezselyemmel, snidlinggel a tetejét.

Jégcsapretek, sárgarépa shiitake gomba leves  

Hozzávalók:

  • 1 csésze jégcsapretek gyufaszálra vágva
  • 1 kicsi sárgarépa negyedholdra szeletelve
  • 2 db shiitake gomba áztatva és vékonyra felszeletelve
  • 7 dl víz
  • 1 evőkanál rizsmiszó, ha nincs akkor 1 teáskanál só

 

Elkészítés:

  1. Felforralom a vizet csipet sóval és a hozzávalókat beleteszem (a shiitake gomba áztató vizét is)
  2. Amikor puha akkor kiveszek a levesből 2 dl vizet és felolvasztom az evőkanál rizsmiszót.
  3. Visszaöntöm a fazékba a rizsmiszós levet és egy gyorsat forralok és azonnal elzárom a gázt.
  4. Blansírozott zöld leveles növénnyel vagy apróra darabolt petrezselyemmel szórva a tetejét tálalom.

 Reggelire kukoricakása blansírozott brokkolival

Hozzávalók:

  • 3 csésze  víz
  • 1 csésze kukoricadara
  • 1 teáskanál só
  • 8 brokkoli rózsa

 

Elkészítés:

  1. Felforralom a vizet és a brokkoli rózsákat 2 percre beleteszem és azután azonnal kiveszem és hideg vízzel szűrőn át lemosom.
  2. A brokkoli blansírozó vizébe beleteszem a sót és felforralom.
  3. Folyamatos keveréssel hozzáadom a kukoricadarát.
  4. Folyamatosan keverem 10 percig hosszú nyelű fakanállal hogy a visszacsapódó puliszka ne égesse le a kézfejet.
  5. Amikor elkészült,kiöntöm a puliszkát kerámia tálba, vagy jénaiba.
  6. A puliszka főző edényt hidegvízbe teszem hogy ázzon, 5 perc múlva könnyen elmosható. Fontos hogy azonnal vízbe tegyük, hogy ne száradjon rá főtt kukorica dara. „Azonnal örömmel, később körömmel.”

Zöldbableves rizstejszínnel / 2 főre

Hozzávalók:

  • 15 dkg vajbab
  • 1 db kisméretű sárgarépa negyedholdra vágva
  • 1 db kisméretű fehérrépa negyedholdra vágva
  • 1 db vöröshagyma kis kockákra szeletelve
  • 8 dl víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 dl rizstejszín
  • 1 mokkáskanál őrölt tárkony vagy nyáron friss tárkony

 

Elkészítés:

1. A 8 dl vízben puhára főzöm a vajbabot fedő alatt
2. Másik edényben mokkáskanál olajon üvegesre pirítom a vöröshagymát.
3. Ezután hozzáadom a répákat és együtt pirítom.
4. Adhatok 1-2 dl vajbab főzővizét a zöldségekhez hogy ne égjen le.
5. Amikor puha akkor az egész főtt vajbabot levével együtt hozzáöntöm.
6. A rizstejszínt hozzáadom és egyszer felforralom.
Rakott lencse / 2 főre

Hozzávalók:

  • 15 dkg főtt rizs
  • 15 dkg főtt lencse
  • 8 db blansírozott karfiol rózsa
  • 2 dl rizstejszín 1/2 mokkáskanál sóval keverve

 

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat a tepsiben rétegenként belerakom
  2. Alulra a főtt rizs, aztán a főtt lencse és a tetejére a blansírozott karfiol rózsa.
  3. Amikor a rétegeket összeraktam, a tetejét leöntöm az ízesített rizstejszínnel.
  4. 190 fokos sütőben 20 percig sütöm

Lehet felszeletelt fejes salátával és piros retekkel tálalni.

Gluténmentes Galuska (nokedli) gombás babbal, retek salátával

Galuska hozzávalók:

  • 100 gr rizsliszt
  • 100 g csicseriborsó liszt
  • 50 g tápióka keményítő
  • 50 g kukorica keményítő
  • annyi víz, hogy összeálljon
  • mokkáskanál só
  • A galuska kifőzéséhez 2 liter víz

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat összekeverjük
  2. Felforralom a vizet teáskanál sóval
  3. Nokedli szaggatóval a forrásban lévő vízbe szaggatom a galuskákat
  4. Amikor feljön akkor megpuhult és leszűröm.

 

Gombás bab hozzávalók / 2 főre:

  • 20 dkg főtt bab (lehet tarkabab, vesebab, gyöngybab, pintó bab)
  • 4 db csiperke gomba vagy bármilyen más gomba felszeletelve
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítés:

1. Serpenyőben a gombát pirítom csipet sóval 5 percig.
2. A főtt babhoz hozzáadom és együtt kicsit főzöm.

Retek saláta elkészítése:

  1. A piros retket felszeletelem és csipet sót teszek hozzá.
  2. Lehet keverni fejessalátával, jégsalátával vagy más zöldségekkel.
Kölestészta pirított zöldségekkel / 2 főre

Egyszerű könnyű vacsora

Hozzávalók:

  • 15 dkg kölestészta, a csomagoláson feltüntetett módon megfőzve és jól leöblítve
  • 1 db kisebb sárgarépa rombuszra vágva
  • 1 db lilahagyma félholdra szeletelve
  • 10 cm-s darab szárzeller átlósan vékonyra vágva
  • 1 teáskanál olaj
  • 2 evőkanál vöröslencse 2 dl vízben puhára főzve mokkáskanál sóval, és mokkáskanálnyi pirospaprikával hogy a színe megmaradjon. Különben sárga színe lesz. Akinek megfelel a sárga szín akkor nem fontos őrölt édes pirospaprikát hozzátenni.

 

Elkészítés:

  1. A sárgarépát, lilahagymát és szárzellert a teáskanál olajon kicsit megsózva pirítom folyamatos keveréssel vastagtalpú serpenyőben amíg megpuhul.
  2. A kifőzött tésztával összekeverem még a serpenyőben.
  3. A vöröslencsét kicsi edénykében puhára főzöm és ízlés szerint megsózom. Ezt a tésztához adva fogyasztom.
Vaníliás köleskrém / 2 főre

Hozzávalók:

  • 1 kis csésze köles
  • 3 kis csésze tiszta víz
  • csipet só
  • 1/4 mokkáskanál vanília por
  • 1 dl rizsszirup

 

Elkészítés:

  1. A kölest és a vizet felteszem a csipet sóval vastagtalpú edénybe és felforralom fedő alatt
  2. Ezután kicsire veszem a lángot és 15 perc múlva elzárom a gázt
  3. Mozzáadom a vaníliát és a rizsszirupot
  4. Mixerrel pépesre keverem
  5. A tetejét tálaláskor díszíthetem friss gyümölccsel, vagy kompóttal vagy aszalvánnyal

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.