A gyomor egészségéért főzőiskola elméleti anyag

FIGYELEM! Aki beteg, forduljon orvoshoz! Ez a főziskola nem helyettesíti az orvosi kezelést! Az egészséggel kapcsolatos könyvek olvasása nem pótolja az orvosi diagnózist, kezelést és az egyéni táplálkozási tanácsot. A főzőiskola hatékony és eredményes végrehajtásához kérd ki makrobiotikus szakértő véleményét.

Közepesen súlyos rendellenességek, tünetek tapasztalása esetében makrobiotikus tanácsadó segítségével kövesd az állapotodnak megfelelő étrendet a három általános gyógyító étrend típusból. Súlyosabb betegségeknél kérd képzett makrobiotikus tanácsadó egyéni étrend javaslatát is.

A makrobiotika alapjai

A makrobiotika az egészséges életmód és táplálkozás átfogó szemléletmódja, rendszere, magában foglalja az alapanyagok kiválasztását, a főzési módszereket, valamint az étkezést és életmódot is. Az emberiség hagyományos életmódjának mai, modern értelmezése, hagyományos és újszerű egyszerre. A természettel összhangba hozott életről és étrendről szól, az életerőnk magas szinten tartásáról, az egyensúlyunk folyamatos megteremtéséről, figyelembe véve az éghajlati övet, az évszakot, a környezeti hatásokat, a nemünket, a korunkat, a pillanatnyi állapotunkat, az aktivitásunkat, az éppen hozzáférhető alapanyagokat és a főzésre fordítható időnket.

Ételeink alapanyagául egész, élő növényeket választunk, ezek élő energiával és sokféle értékes tápanyaggal rendelkeznek. Az egész gabona, bab és magfélék, a zöldségek élők, növekedésre képesek, kicsíráznak. A gyökérzöldségek a veremben kihajtanak, a gyümölcsök magvaiból új növények nőnek, a növények levelei és hajtásai gyökeret eresztenek, a természetesen erjesztett, fermentált ételekben pedig mikroszkopikus folyamatokban bennünket segítő élő enzimek vannak. Figyelmet igényel a bio élelmiszerek gondos kiválasztása a vásárlásnál, megfelelő tárolásuk és otthoni feldolgozásuk. A főzési módszerekkel különféle hatást gyakorolunk az ételek energiájára, majd elfogyasztjuk őket és kölcsönhatásba kerülnek a testünk energiájával, hatva az életenergiánkra, és egyensúlyunkra. Az összes értékes alapanyag és főzési módszer ismeretében használjuk őket változatosan, ízletes ételek készítésére.

A kiegyensúlyozott és szélsőséges ételek

A makrobiotikus alapelvek és gyakorlat a két ellentétes, egymást kiegészítő, univerzális erő közötti folyamatosan változó kölcsönhatáson alapulnak. Az egyik erőt hagyományosan jin erőnek, a másikat jangnak nevezik. Ezek az energiák az élet minden területen megnyilvánulnak és egymásra kölcsönösen hatnak, ezeken alapul minden jelenség az életünkben. Értelmezhetők az élet sok területén, a nemek, az évszakok, a hőmérséklet, elemek és az energiák területén például: jin jellegű a nő, a tél, a hideg, a víz, a kiterjedő erő, jang jellegű a férfi a nyár, a meleg a tűz, az összehúzó erő. Mindkettőből áll mindkét oldal, semmi sem teljesen az egyik vagy a másik.

Az ételeket is ezen alapelvek szerint csoportosítjuk szélsőségesen vagy enyhén jang, szélsőségesen vagy enyhén jin ételek csoportjára. A méréskelten összehúzó energiájú enyhén jang ételek meleget, erőt, fegyelmet és vitalitást adnak. A mérsékelten kiterjedő energiájú enyhén jin ételek hűtenek, tisztítanak, nyugtatnak, táplálják a türelmet és a megértést. A szélsőségesen jang ételek, italok és ételkészítési módok eltúlzása (a vörös húsok, a pulykahús, a sajt, a tojás, a só, módszerként a grillezés és a sütőben sütés) merevséget, szűkületeket, ízületi problémákat, szívrohamot, önzést, zárkózottságot, beszűkülést, nyugtalanságot, erőszakos hajlamot okoz.

A szélsőségesen jin ételek, italok és ételkészítési módok eltúlzása (a finomított, fehér rizs és liszt, a trópusi gyümölcsök, a jégkrém, a méz, a cukor, az alkohol, a koffein, a vegyi anyagok, a drogok, az antibiotikumok, a besugárzott élelmiszerek, módszerként a mikrohullámú sütőben és elektromos tűzhelyen készült ételek) pedig gyengeséget, szétszórtságot, védekezést, akaratvesztést, depressziót, öngyilkos tendenciákat, rettegést okoz a vírusoktól, valamint a fehér vértestek termelésének elszaporodását.

Az egyik szélsőséges csoport ételeinek fogyasztása automatikusan vonz bennünket a másik oldali szélsőséghez, hogy kompenzálja a szélsőséget, a testünk egyensúlyra törekszik. A szélsőséges ételek rendszeres fogyasztása azonban az középpontban lévő egyensúly kialakulása helyett a szélsőségek közötti folyamatos, vad ingadozásban végződik, a két szélsőség ételeinek együtt fogyasztása pedig számunkra mind a két szélsőség halmozottan káros egészségügyi hatásait adja.

Egyensúlyt a szélsőséges ételek elhagyásával és a kiegyensúlyozott alapanyagok értő elkészítésével érhetünk el napról napra és tarthatunk fenn hosszabb.

Az egészségért kerülendő szélsőséges ételek

Húsok és húskészítmények, vadhúsok, pulyka, csirke, tojás, vörös húsú halak, tejtermékek, tej, vaj, sajt, tejföl, jégkrém, trópusi gyümölcsök, zöldségek, magfélék és fűszerek, cukor, koncentrált édesítők, mesterséges édesítők, finomított asztali só, szürke tengeri só, margarin, kókusz olaj, pálma olaj, finomított olajak, genetikailag módosított szójából, iparilag feldolgozott száraz szójatermékek, szója granulátum, kocka, lap, szójaliszt, cukrozott szójatej, margarin, szója majonéz, szója jégkrém, szójás bébi étel, feldolgozott finomított gabonatermékek, fehér rizs, fehér liszt.

Kerülendők a konzervált és fagyasztott ételek, mesterséges színező, adalék és ízfokozó anyagokkal készült ételek, a mikrohullámú sütőben és elektromos tűzhelyen készült ételek, a besugárzással kezelt élelmiszerek, fűszerek, az étrend kiegészítők, vitamin készítmények, amelyeket ételekkel is bevihetünk, cukrozott, szénsavas, stimuláló, energia italok, fekete tea, kávé, drogok, túlzott mennyiségű alkohol (felnőtteknek kevés sör, vörösbor kivételével, állapot függvényében).

Az általános makrobiotikus étrend természetes alapanyagai

A makrobiotika a kiegyensúlyozott, energia szempontjából is középpontos ételeket ajánlja. A gabonák a legmegfelelőbb ételek az ember számára, különösen a barnarizsben van meg a kiegyensúlyozottság, ezen belül is a közepes szemű barnarizs fogyasztható egész évben. Az emberek melegvérű lények, így a táplálékukat leginkább a kiegészítő ellentétből, a növények köréből igénylik.

A makrobiotikus étrendben a mérsékelt éghajlati övben fő szerepet játszanak az egész gabonák, a zöldségfélék, a hüvelyesek, a természetes szójabab termékek, a mag és diófélék, a helyben termett gyümölcsök és a tengeri füvek (a tengerparti részeken frissen, máshol szárítottan). Az állati eredetű ételek között a tengeri és édesvízi fehér húsú halfajták ajánlottak (a kagylók és tenger gyümölcsei frissen, csak a tengerparti részeken).

  • Egész gabonák rendszeresen: barnarizs, köles, hántolt árpa, árpagyöngy (keleten hato mugi), búza, rozs, egész gabonák ritkábban: zab, hajdina, kukorica, amarant, quinoa, édes rizs
  • Gabona termékek alkalmanként: bulgur, kusz-kusz, gabona töret, dara, teljes kiőrlésű liszt, teljes kiőrlésű lisztből tojás nélkül készült tésztafélék és galuskák, soba tészta hajdinából, udon hosszú búzatészta, somen vékony búzatészta, teljes kiőrlésű lisztből élesztő nélkül készült lapos kenyér, teljes kiőrlésű kovászos kenyér, natúr puffasztott gabonák, natúr pattogatott kukorica, natúr gabona pelyhek, búzasikérből/glutén készült búzahús/szejtyán és fu és az édes rizsből készült mochi
  • Gyökérzöldségek: sárgarépa, fehérrépa, paszternák, jégcsapretek, gyermekláncfű gyökér, csicsóka, cékla, bojtorján gyökér és távolabbi tájakról a lótusz gyökér, a jinenjo gyökér, rutabaga gyökér és a taro/albi burgonya
  • Kerek zöldségek: kerek és kanadai sütőtök, nyári tök, csillag tök, cukkíni, kelbimbó, kelkáposzta, fejes káposzta, vörös káposzta, brokkoli, karfiol, uborka, zöldbab, zöldborsó, vöröshagyma, lilahagyma, shiitake gomba, csiperkegomba, karalábé
  • Leveles zöldségek: kínai kel, leveles kel, szárzeller, petrezselyemzöld, sárgarépa zöld, jégcsapretek zöld, mustár zöld, vizitorma, snidling, póréhagyma, gyermekláncfű zöld, endívia, fejes saláta
  • Hüvelyesek, bab borsó és lencsefélék: azuki bab, fekete szójabab, barna, vörös vagy fekete lencse, csicseriborsó, vese bab, tarkabab, világos szójabab, fehér gyöngybab, mungó bab, sárga vagy zöld feles borsó, nagy szemű bab
  • Természetes babtermékek: okara, tofu, szárított tofu, tempeh, natto, humusz (csicseriborsó krém), tamari szójaszósz, shoyu szójaszósz, egyéb gluténtartalmú gabonát tartalmazó szójaszósz, szója miszó (hatcho), szójabab és barnarizs miszó (genmai), szójabab és árpa miszó (mugi),
  • Mag és diófélék: szezámmag, tahini szezámkrém, mandula, gesztenye, tökmag, napraforgó mag, ritkábban dió, földimogyoró, nagyon ritkán mák
  • Olajfélék: hidegen sajtolt, finomítatlan sötét és világos szezámmag olaj, hidegebb időszakban pirított szezámmag olaj, hidegen sajtolt, finomítatlan olíva olaj, ritkábban a kukorica olaj, napraforgó olaj, tökmagolaj, búzacsíra olaj
  • Gyümölcsök és természetes aszalványok: helyben termő vagy mérsékelt égövi fajták: alma, sárgabarack, eper, málna, áfonya, szeder/faeper, őszibarack, körte, cseresznye, meggy, sárgadinnye, görögdinnye, szilva, szőlő, citrom, mazsola, természetes módon aszalt alma, sárgabarack, mazsola, mandarin, narancs stb.
  • Tengeri füvek: szárítva és/vagy porítva, nem csak a tengerparti részeken: agar-agar, arame, hijiki, nori, kombu, wakame, dulse, kelp
  • Édesvízi halak (tengeri halak és tenger gyümölcsei): a fehér húsú, nem túl zsíros fajták: ponty, csuka, harcsa, keszeg, busa, pisztráng, stb. a tengerparti részeken frissen a tőkehal, lepényhal, nyelvhal, hering, polip, kagyló, osztriga, garnélarák, rák, homár.
  • Italok rendszeresen: forrás vagy tisztított víz, bancha szár tea, pirított barnarizs tea, pirított árpa tea nem stimuláló, nem aromás italok
  • Italok alkalmanként: kombu ital, gabona kávé, amazake ital, gyermekláncfű tea, lótuszgyökér tea, bojtorjángyökér tea, umeboshi ital, egyéb nem stimuláló nem aromás italok és makrobiotikus gyógyitalok állapot függvényében
  • Italok csak ritkán: zöld tea, alma lé, egyéb helyi gyümölcsök leve (melegben, keveset), zöldség lé (sárgarépa, kevés cékla sárgarépával keverve melegben) árpacsíra ital tavasszal, almabor, természetes erjesztésű sör, szaké, vörösbor (egészséges felnőtteknek ritkán és keveset)
  • Fűszerek és ízesítők: finomítatlan fehér tengeri só, szezám só, tengeri fű porok, nori ízesítő, umeboshi szilva és krém, barnarizs ecet, umeboshi ecet, savanyú káposzta lé, tekka, reszelt gyömbér, reszelt jégcsapretek, citromlé, torma, mirin főzőbor, szaké, a helyi nyers vagy szárított zöldfűszerek az élettani hatásaik ismeretében, állapottól függően, továbbá a tamari szójaszósz, búzát tartalmazó shoyu szójaszójsz, szója miszó (hatcho miso), szójabab és barnarizs miszó (genmai miso), szójabab és árpa miszó (mugi miso).
  • Édesítők: édes zöldségek: sárgarépa, vöröshagyma, jégcsapretek, paszternák, fejes káposzta, sütőtök, édesítők: amazake ital, árpa maláta szirup, rizs szirup, helyi gyümölcsök és a levük, főtt vagy aszaltt gyümölcs, gesztenye
  • Savanyúságok: sós gyúrt, sós préselt, sós vizes, pirított korpás, savanyú káposzta, miszós, szójaszószos, umeboshi szilva, kovászos uborka stb.
Hurka ízű lencsekremes szendvics póréhagymával

Az általános makrobiotikus étrend fő arányai

Az általános étrend alapételei: nagyobb arányban és naponta

  • 40-60 % egész, teljes értékű bio gabona (barnarizs, köles, árpa, búza, kukorica, rozs, zab, hajdina)
  • 20-30 % zöldség (vízben főzve, blansírozva, párolva, gőzölve, pirítva, dinsztelve, különféle vágási technikákkal előkészítve, savanyítva)
  • 5-10-15 % hüvelyesek (bab, lencse és borsófélék és a hagyományos szójabab termékek, tofu, natto, tempeh)
  • 5 % a levesek szerepe az ételfajták közül az étrendben, napi 1-2 tányérral (miszóval, szójaszósszal, zöldségekkel, gabonákkal, babfélékkel)
  • 3-5 % a kiegésztő ételek a gyümölcsök, mag-, és diófélék, fűszerek aránya.

Az általános étrend kiegészítő ételei: kisebb arányban, mennyiségben, rendszeresen heti 5-7x, alkalmanként: heti 2-3x, ritkán: havi 1-3x 

  • Makrobiotikus italok bancha szár tea, pirított barnarizs, pirított árpa ital, gabonakávé, gyógyitalok, stb., rendszeresen vagy alkalmanként, napi 1-3 pohárral a fajtától, az ételektől és az állapottól függően, változatosan
  • Fűszerek és ízesítők rendszeresen naponta, kávéskanálnyi vagy ennél kisebb, csipetnyi mennyiségben a fajtától függően
  • Helyi mag és diófélék (szezámmag, mandula, tökmag, napraforgó mag, stb.) rendszeresen, napi 2-3 teáskanál mennyiségben.
  • Tengeri füvek rendszeresen/alkalmanként, heti 1-4 alkalommal, egyszerre kis mennyiségben
  • Helyben termett idénygyümölcsök, frissen, tárolt vagy aszalt formában, hideg időszakban alkalmanként, heti 1-2 alkalommal inkább főzve, meleg időben rendszeresen, nyersen is.
  • Fehér húsú, nem zsíros édesvízi halak alkalmanként, heti 1-3 alkalommal egy-egy szeletet

A makrobiotikus táplálkozás elvei

  • Természetes életmód, mentális és fizikai aktivitás.
  • A szélsőségek elhagyása az étrendből.
  • A fenti makrobiotikus alapanyagok ökológiai gazdálkodásból, bio gazdaságokból származnak.
  • Természetes, kímélő, a tápanyagokat, energiákat merőző és kiegyensúlyozó főzési módok.
  • A főzésnél követjük a fő alapanyag arányokat.
  • Természetes étkezés: nyugodt körülmények között, megfelelő időpontban, legkésőbb 3 órával a lefekvés előtt, mértékletes mennyiségben együnk és alaposan rágjuk meg az ételt. Akkor nyeljük le minden falatot, ha már folyékony állagú, hogy az egyensúlyunkat segítő hozzáértően készített, tápanyagokban gazdag ételekből a megfelelő rágás és emésztés segítségével hozzá is jussunk az értékes tápanyagokhoz.
  • Változatosság: az alap és kiegészítő ételekben és ezek kombinációiban, az alapanyagokban, a vágási módokban, a főzési módszerekben, a használt víz mennyiségben, a főzési idő hosszában, az ízekben, színekben, állagokban, a fűszerekben, ízesítőkben, a tálalási módban.
  • Megfelelő kombinációk: a teljes értékű fehérje kombinációkért növényekből is – különösen fontos ez a csak növényi étrenden élők számára – a bab, lencse és borsóféléket egy étkezésen belük kombináljuk a gabonákkal és/vagy a mag és diófélékkel.
  • Alkalmazkodás, adaptálás: az általános étrend alakítása az éghajlati övhöz, az évszakhoz, az időjáráshoz, a napszakhoz, a nemhez, az életkorhoz, az életmódhoz, az egyéni állapothoz, az élelmiszer alapanyagokhoz való pillanatnyi hozzáférési lehetőségeinkhez és az éppen főzésre fordítható időnkhöz.

Az általános felnőtt makrobiotikus étrend az egészséges állapotban lévő felnőtt személyek számára javasolt alapanyagokat és ételarányokat tartalmazza a mérsékelt éghajlati övben, amely életkor, nem, életmód, évszakok, időjárás és egyéni állapot szerint igényli a további értő módosításokat.

A módosításokról a Makrobiotikus táplálkozás, a csecsemők elválasztás utáni táplálkozásáról a Gyermekeink és családunk egészsége makrobiotikus étrenddel és életmóddal c. könyvből tanulhatunk. Az alapvető módosításokkal kiegészítve az általános étrendet követhetik az egészségesek mellett a módszert kezdők, az enyhébb tünetekkel élők, mint fáradtság, kisebb vágott sebek, karcolások, zúzódások, enyhe fájdalmak.

Közepesen súlyos rendellenességek, tünetek tapasztalása esetrében makrobiotikus tanácsadó segítségével kövessük az állapotuknak megfelelő étrendet az alábbi három általános kiegyensúlyozó étrend típusból. Súlyosabb betegségeknél kérjük képzett makrobiotikus tanácsadó egyéni étrend javaslatát is.

A gyomor egészségéért makrobiotikusan

A gyomor energia vezetéke, valamint az egyensúlytalanságok tünetei

A gyomor rugalmas J-alakú zsák a test bal kéz felőli oldalán a rekeszizom alatt, feladata a táplálék befogadása és pépessé emésztése. Az emésztés már a szájban kezdődik, a keményítőknél különösen fontos az alapos rágás, akkor nyeljünk le egy falatot, ha már folyékony állagú. A keményítőt a ptialin, a nyálban található enzim kezdi el bontani. Az enzim pH-optimuma 6,7, tehát ennél a vegyhatásnál működik legnagyobb hatásfokkal. Ebből kifolyólag az igen savas vegyhatású gyomorba kerülve működését a gyomorsav gátolja. Ezért nagyon fontos a szénhidrátok alapos rágása.

A gyomor energiavezetéke/meridiánja a szem alatt indul, le, pofa körül, fel homlok felé, le a szemen, állon át, kulcscsont, mellkas, altest, csípő elöl, külső lábszáron át a második lábujj külső körömágyáig.

A keleti felfogás szerint a lábszár és lábfej, a talp az egész ember fizikai és mentális alkatának, állapotának a tükre, ugyanis ezek összefüggésben vannak az energia vezetékekkel és a belső szervekkel. Például a második lábujj a gyomorral, itt végződik ugyanis az energia vezetéke. lásd: Tom Monte: Testről olvasás 94-104 és 130-139. oldalak az energia vezetékekről és a lábról. Az energia vezetékeknek, az akupresszúrás és refelexzóna pontoknak az alapos ismeretében, ezek stimulálásával, masszásszal a kapcsolódó belső szervek állapotára is segítő hatást gyakorolhatunk.

  1. A második lábujj fájdalma például összefügg a gyomor meridiánnal, a hasra tett borogatás csökkenti a stagnálást az egész meridiánban, jó hatást gyakorolva a második lábujjra is, ahol végződik.
  2. Masszírozhatjuk mindkét lábon a 2. és 3. lábujjakat a gyomor meridián stimulásására.

A gyomor meridián nyújtó gyakorlata

Üljünk sarokülésbe, ehhez térdelünk le kinyújtott lábfejjel, üljünk a sarkunkra, a gerincünk legyen egyenes, nézzünk előre. Hajlékonyságunknak megfeleően válasszunk a különböző erősségi fokozatú gyakorlatból.

1. Előkészítő gyomor és lép-hanyálmirigy gyakorlat:

Térdelünk le kinyújtott lábfejjel, üljünk sarokülésbe, a gerincünk legyen egyenes, nézzünk előre.

Az 1. lépésben dőljünk kissé hátra, a kezeinkkel támaszkodjunk meg a lábunk mögött oldalt a talajon. Kilégzésre emeljük föl a medencénket és a mellkasunkat úgy, hogy a térdünk, a combunk, a felsőtestünk, a nyakunk és a fejünk egy ívet alkosson.

Tartsuk meg a fejünket és maradjunk három lélegzetvételnyi ideig ebben a testhelyzetben, a harmadik kilégzésnél üljünk le és emelkedjünk fel sarokülésbe.

2. Haladó gyomor és lép-hanyálmirigy gyakorlat:

Térdelünk le kinyújtott lábfejjel, üljünk sarokülésbe, a gerincünk legyen egyenes, nézzünk előre.

Az 1. lépésben dőljünk kissé hátra, a kezeinkkel támaszkodjunk meg a lábunk mögött oldalt a talajon. Kilégzésre emeljük föl a medencénket és a mellkasunkat úgy, hogy a térdünk, a combunk, a felsőtestünk, a nyakunk és a fejünk egy ívet alkosson, tartsuk meg és lélgezzünk lassan kétszer.

A 2. lépésben hajoljunk hátrébb, támaszkodjunk a könykönkre és az alkarunkra, fogjuk meg a lábfejünket, lélegezzünk lassan kétszer.

A 3. lépésben feküdjünk le a talajra, majd nyújtsuk a karunkat a fejünk fölé és kulcsoljuk össze a két kezünket.

Ne erőltessük túl a térd és combizmokat, maradjunk abban a 2. vagy 3. testhelyzetben három lélegzetvételnyi időre, amelyben a maximális megnyújtást érzékeljük. Kilégzésre óvatosan emelkedjünk fel a fekvésből először alkarra, majd nyújtott kézre támaszkodva, végül sarokülésbe.

Mind a két szint után üljünk vissza a sarkunkra egyenes tartásba és lélegezzünk néhányszor nyugodtan. Figyeljük meg és tudatosítsuk a gyakorlat hatását a láb elülső részére, a lágyékra, a felsőtest középső részére és a nyakra. Ismételjük meg a gyakorlatot.

 

A gyomorhoz kapcsolódó íz az édes, szín a sárga, napszak reggel 7-9 között.

Átvitt értelemben a gyomorhoz tartozik a dolgok nyelése!  Gondoljuk csak át, milyen károsan hat gyomrunk egészségére is, ha kihívásainkat úgy éljük meg, hogy „Ezt nem tudom lenyelni’”.

Hogyan élhetnénk meg tapasztalatainkat a saját egészségünk érdekében másképpen?

Egészséges gyomornál jó étvággyal eszünk, könnyen emésztünk, általában kiegyensúlyozottak, együttérzők és megértők vagyunk.

Az emésztés fázisai

  • főzés: vágási technikák és ételkészítési módok,
  • rágás: alapos rágás, amely serkenti az emésztő enzimeket a nyálban és megkezdi a szénhidrátok emésztését
  • emésztés: amely során emésztő nedvek választódnak ki (gyomor, máj, epehólyag, hasnyálmirigy, nyombél)
  • felszívódás: a lebontott tápanyagoké a vékonybél bolyhain keresztül
  • átalakítás: az ételek tápanyagai átalakulnak és fehér vértestek vörös vérsejtek, sejtek, szervek részeivé válnak.

A megfelelő emésztést akadályozó tényezők

1. Étkezési hibák: a felületes rágás, a kaotikus étkezés, a fő étkezések közötti evés, a késő esti evés.

2. A túlevés, a túl sok a jó minőségű ételből is ártalmas, különösen este.

3. A belek stagnálását és feszességét támogató ételek túlzott fogyasztása, mint például a sült lisztes termékek.

4. A belek gyengülését, kilazulását támogató ételek túlzott fogyasztása, mint például egyszerű cukrok, méz, gyümölcslék, trópusi gyümölcsök, szénsavas italok.

5. A belek megkeményedését, feszülését támogató ételek túlzott fogyasztása, mint például a húsok, a tojás, a hal, a sült termékek.

6. A zsírok, a zsíros húsok túlfogyasztása, mint például zsíros marha, sertés, hal, zsíros sajtok, túl sok növényi olaj a belekre zsír és nyák lerakódásokat okoz és támogatja ciszták, polipok és daganatok létrejöttét.

7. A só alul fogyasztása túl lazává, túlfogyasztása túl feszessé teszi a beleket.

8. A túlfinomított rostokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben szegény ételek rendszeres fogyasztása emésztési rendellenességekhez vezet.

9. A túlzásba vitt folyadék túl lazává teszi a beleket, hasmenést és gyengeséget okoz, krónikus állapotban a belek teljes ellazulása pedig székrekedéshez vezet.

10. A késő esti vagy éjszakai evés, csemegézés stagnáláshoz vezet a belekben.

11. A túlzásba vitt táplálék kiegészítők, emésztéssel kapcsolatos gyógyszerek szedése hasmenéssel, szorulással vagy súlyosabb bajokkal járhat.

12. Az ülő életmód, a fizikai mozgás hiányában nem működik megfelelően az emésztés, a felszívódás és a véráramlás, ami lassú emésztést okoz.

13. Mentális problémák, idegbetegség, szélsőséges nyomás, stressz és túlmunka gyakran társulnak emésztési rendellenességgel.

14. Egyéb betegségek és kezeléseik gyakran vezethetnek emésztőrendszeri problémákhoz is. Először jöjjünk helyre az eredeti betegségből, hogy az emésztő rendszerünk is gyógyulhasson.

Általánosan javasolt a szélsőséges ételek elhagyása, a fél böjt, nagyon könnyű, egyszerű és kevés étel fogyasztása 2 alkalommal és nagyon alaposan megrágva, de kerüljük a teljes böjtöt. Kövessük az adott betegségnek megfelelő általános kiegyensúlyozó étrendet és súlyos esetben azonnal forduljunk orvoshoz.

 

A gyomor és a kötőszövetek egészségéhez elengedhetetlen a természetes étkezés, a rendszeresség, a mértékletes étkezés az alapos rágással kombináva, továbbá a nyugodtság étkezéskor. A dohányzás kerülendő, mert a dohányzó nyálába kerülő nikotin rontja a gyomor emésztőnedveinek a termelődését.

A túlsúly életmód oka lehet a rohanva belapátolt étel, az alapos, nyugodt rágás nélkül pedig a testünk nem tudja időben jelezni, hogy már elég számára a megevett étel. Fordítsunk nyugalmas és elegendő időt az étkezésre, rágjunk minden falatot addig, amíg folyékonnyá válik a szánkban és alaposan elkeveredik a nyállal, hogy a testünk fel tudja dolgozni a bennük lévő tápanyagokat.

A ló túlsó oldala az állandó rágógumizás, ami sok gyomorsavat gerjeszt, ugyanis a testünk természetes reakciója a felkészülés egy sokáig rágott, nagyon rágós falat lenyelésére. A folyamatos ételrágcsálás is rossz berögződés, napi 3 fő és 2 kicsi étkezés bőségesen elegendő, közöttük teljen el legalább 2 óra evés nélkül.

A gyomor egyensúlyvesztésének érzelmi tünetei:

Aggodalmaskodás, a biztonságérzet elvesztése, együttérzés koldulása, nemet mondani nem tudás. Az aggódás, kételkedés, szkeptikusság és féltékenység jelzik a lép, a hasnyálmirigy és a gyomor egyensúlytalanságát. Ezeknek a szerveknek az egészsége alapozza meg a megértést, a bölcsességet és a könyörületet. Egyensúlytalanságuknak sokféle mentális és pszichológiai tünete lehet az egyszerű aggódástól és általános nyugtalanságtól a közepes aggodalmon és szkepticizmuson át a mély alkalmatlanság érzésig, az alacsony önértékelésig és a mindenki iránti általános gyanakvásig.

Az állati eredetű ételek, a húsok, tojás, pulyka, a sajtok és a túl sok vörös húsú hal és kagyló növelik az aggódást és kétkedést. A só és a sós ételek, a sült lisztes termékek, mint kenyér és chipsek, a grillezett ételek eltúlzása túlterhelik a hasnyálmirigyet, a lépet és a gyomrot. Közben a cukor és egyéb finomított édesítők, az olajos ételek, a túl sok gyümölcs és gyümölcslé, a finomított gabonák, a tejtermékek, az alkohol és a stimuláló szerek hozzájárulnak a gyomor és az emésztő rendszer elsavasodásához, a vércukor egyensúly megbomlásához, a központi szervek túlterhelődéséhez.

 

A gyomor egyensúlyvesztésének fizikai tünetei:

Nyombél és gyomorfekély, krónikus gyomorfekély, túl kicsi vagy erős étvágy, émelygés, hányás, csuklás, böfögés, bélgörcs, fájdalmak az emésztőrendszerben, hasmenés/székrekedés, szem, fog, fül és csípő problémák, potencia zavar, allergiák

 

A gyomor leggyakoribb rendellenességei:

gyomorhurut (gastritis), gyomor és bélhurut (gastroenteritis), gyomorégés (heartburn), reflux, gyomorfekély (ulcers), a gyomor leggyakoribb rendellenességei, sokféle más emésztőrendszeri rendellenesség is van.

 

A gyomor rendellenességek tünetei lehetnek:

  • emésztési problémák, gyenge emésztés, étvágytalanság, émelygés, hányinger,nehéz íz érzékelés
  • has puffadás, fájdalom a hasban, vércukor rendellenességek, súlyproblémák, fekélyek. sápadt szín

 

A gyomor rendellenességek vizuális jelei:

1. A felsőajak felső része van a gyomorral kapcsolatban, ezen a területen tapasztalható feszülés, feldagadás, elszíneződés fejlődő gyomor problémák jele lehet.

2. Az orrnyereg kapcsolatban van a gyomorral, az itt tapasztalható sötétebb szín, dagadás vagy egyéb eltérés gyomor problémák jele lehet.

3. A gyomor meridián mentén tapasztalható bármilyen fájdalom feszülés, érzékenység gyomor problémát jelezhet.

4. A zaklatottság, aggodalmaskodás, irigység, kétkedés, szkepticizmus gyomor, lép és hasnyálmirigy problémák érzelmi jelei lehetnek.

5. A gyomor daganatos problémáját a második és harmadik lábujj közötti rész vagy a lábak külső részének zöldes elszíneződése jelzi.

 

Az emésztőrendszeri problémák a leggyakoribb civilizációs betegségek világszerte, fajtái: vakbélgyulladás, vastagbélgyulladás, bélgyulladás, gázképződés,  kiöblösödések, sérv,  aranyér, görcsös, pangó vastagbél, érzékeny, irritált vastagbél, tejcukor érzékenység, allergiák, vastagbél és végbél rák, fertőző betegségek, gyomor problémák tartoznak ebbe a körbe.

Savanyúkáposztás leves puliszka kockákkal.

A gyomor rendellenességek étrendi okai

Korunk embere állandó stresszben él, rohan, sietve eszik egészségtelen ételeket. Szinte minden második ember gyomor és bélproblémákkal küzd, szenved az alkoholos, illetve rothadásos erjedés miatti gázosodástól, a nem megfelelő rágás, ételek és életmód miatt. Az étrend és az életmód a sokféle civilizációs betegség két alap oka. Amit megeszünk, az hozza létre a vérünket és ezen túl a szerveinket és testünk minden más részét Az ételeinkkel hatunk a testünkre, elménkre, és érzelmeinkre, amit bejuttatunk a szervezetünkbe, az hat az életerőnkre, az energiánkra és az egészségünkre. Ezért közelítették meg a gyógyítást évezredek óta a táplálkozás oldalról a jeles orvosok, ahogy Hippokratész is.

Az egész gabonák emésztése a rágással kezdőik, a gyomron áthaladva emésztésük nagy része a vékonybélben történik, ennek bolyhai szívják fel a tápanyagaikat. A gyomor rendellenességek összefüggésben vannak a modern étkezéssel, ami túlzottan igénybe veszi a gyomrot, túlzott gyomorsava termelést okoz, gyulladáshoz, irritációhoz, fekélyekhez és daganatokhoz vezet. A finomított gabonák, lisztek, a cukor, a szénsav, a jeges italok, alkohol, stimuláló szerek, vegyi anyagok felszívódása a gyomorban kezdődik, savas és besűrűsödött vért, nyirok és test folyadékokat hoznak létre.

A fehér rizs, a genetikailag módosított és a vegyi anyagokkal nevelt növények irritálják a gyomor felső részét. A hús, a pulyka, a tojás és a többi állati eredetű étel és a túl sok sütőben sült lisztes termék és só a gyomor alsó részében okoznak problémákat. A jégkrém, joghurt, szójatej és egyéb tejtermékek gyomor ciszták, daganatok forrásai lehetnek. Gyengítik a gyomrot a máj és az epehólyag gyengesége is.

Gázképződés

Puffadás, fájdalom, szelesség, böfögés a tünetei és gyakran abból ered, hogy szélsőséges ételeket eszünk nem főzzük meg elég alaposan vagy kaotikusan, rendszertelenül eszünk. Az állati eredetű ételek, a tejtermékek, az egyszerű szénhidrátok a szénsavas italok és más savképző ételek rontják a bélbaktériumok működését, ez hozza létre a gázokat. A babfélék helytelen elkészítése gyakran okoz gázképződést. A megfelelően áztatott, ízesített és elég alaposan átfőtt bab, egészséges emésztő rendszerben nem okoz gázképződést, éppen ellenkezőleg, a minőségi babok és természetes babtermékek segítik az emésztést. Az afrikai, ázsiai emberek és az amerikai őslakosság gyakran kínlódnak gázosodással tejtermékek fogyasztásakor, mert ők laktóz érzékenyek. Az élesztővel és cukorral készült fehér kenyér is gyakori gázképző.

Hogy csökkenjen, kövessék a jin és jang szélsőséges állapotokból kiegyensúlyozó általános makrobiotikus étrendet és különösen figyeljenek oda az alapos rágásra, egyenek rendszeresen és mértékkel, kerüljék a késő esti és nehéz vacsorát és a fő étkezések közötti rágcsálást.

Jót tesz a kuzu ital, az ume-sho-kuzu ital és a kuzu krém ebben az állapotban.

Gyomorhurut

A gyomorhurut általános neve a gyomorfal gyulladásának, ami ehet enyhe és súlyos, rövid ideig tartó akut és hosszabb ideig tartó krónikus, ami már vészes vérszegénységhez, fekélyhez, vérzéshez is vezethet. Fájdalom, rossz közérzet, émelygés, hányás, hasmenés étvágytalanság a tünetei. Irritálhatja aszpirin, súlyos betegség, sérülés, vírus és gombafertőzés. pl. Helicobacter pylori fertőzés. A makrobiotikus felfogás szerint az elsavasodás, a savasító ételek eltúlzott fogyasztása a fő étrendi oka. Ilyenek a finomított fehér gabonák, lisztek, cukor, tejtermékek, hús pulyka, túl sok hal és ezek kombinációi, amelyek túl sok gyomorsav termelődését okozzák és olyan belső állapotot hoznak létre, ami kedvez a baktériumok, vírusok elszaporodásának.

Hagyjuk el a szélsőséges, savasító ételeket és kövessük a jin állapotok mérsékelten jang általános kiegyensúlyozó étrendjét.

Gyomor és bélhurut

A gyomor és az emésztőrendszer általános gyulladása, amelyet fájdalmas görcsök, gyengeség, láz, hányás és hasmenés kísérnek. Származhat vírus, baktérium vagy parazitafertőzésből, egyes gyógyszerek vagy szennyezett étel, víz fogyasztásából, az utazók hasmenése igen gyakori formája.

Kövessük a jin állapotok mérsékelten jang általános kiegyensúlyozó étrendjét. Együnk umeboshi szilvát, miszó levest, tekkát és egyéb sós, jang jellegű ízesítőt, hogy semlegesítsék ezeket a tüneteket.

Helyváltoztatási, utazási betegség / kinetózis

Szédüléssel, izzadással, hányingerrel, szorongással jár utazás közben, a repülőn, buszon, autóban vagy vonaton, ami hányással is járhat. A makrobiotikus megoldás erre a gomashio, amelyet belekeverhetünk bancha szár teába, az umeboshi szilva, amiből eszünk egy darabot vagy teába főzi és a gyömbér, amelyet por formájában teába főzünk. Tapasztalatok szerint egy umeboshi szilva darabot a köldökbe téve és tapasszal rögzítve az utazás idejére megelőzhető a betegség, do in és a masszázs is segíthetnek rajta.

Gyakoroljunk nyomást a vékonybél 17. pontra az állkapocs hátsó részén a fül alatti mélyedésnél mély belégzés mellett a légzés időtartamára és ismételjük mind a két oldalon néhányszor. Gyakorolhatunk enyhe nyomást másik kezünk hüvelykujjával a szívburok 6 pontra az alkar belső oldalának közepén, 2 ½ ujjnyi távolságban a csuklótól egy percig és figyeljük, ahogy lenyugtatja az idegeket, kiszáll belőlünk a szorongás. Ismételjük néhányszor mindkét karon.

Köleses csicseriboró

Gyomorégés

A mellcsont, szegycsont mögött érzett égető érzés, ami étkezés után néhány percig, de akár órákig is tarthat, amikor a túlságosan sok gyomorsav átszivárog, feljön a nyelőcsőbe, tapasztalhatunk égető érzést a torokban, mellkasi fájdalmat lefekvéskor és böfögést. Az étrendi oka a szélsőséges jin ételek, olajos és zsíros ételek, tej és tejtermékek, cukor, édesítő, szénsavas üdítők, gyümölcslevek, trópusi gyümölcsök, paradicsomlé, stimuláló fűszerek, alkohol túlzott fogyasztása. Ezek túlzottan kitágítják a nyelőcső és a gyomor közötti záróizmot, ami megakadályozná a gyomorsav nyelőcsőbe jutását. Savlekötő gyógyszerekkel kezeli a modern orvoslás.

Hagyjuk el a szélsőségesen jin ételeket és kövessük a jin állapotok mérsékelten jang általános kiegyensúlyozó étrendjét.

Igyunk ume-sho-bancha és ume sho kuzu italt naponta 2x néhány napon át.

Reflux

A reflux szó visszafolyást, visszaáramlást jelent. Orvosi értelemben véve ez egy emésztési rendellenesség, a savas gyomortartalom visszakerülését jelenti a nyelőcsőbe, melynek alsó szakaszán van egy négy centiméter hosszú záróizom, mely normál esetben zárva van, és csak akkor nyílik meg, amikor az étel áthalad rajta, hogy a gyomorba jusson. Amennyiben ez a záróizom nem zár megfelelően, akkor fordul elő a visszafolyás. Ez egy betegség, hiszen a záróizom nem működik megfelelően, aminek oka lehet, akár gyomorfekély, akár egy rekeszizom-sérv (hiatal hernia), akár túlsúly, de a terhesség is előidézheti. A reflux elsődleges tünete a gyomorégés, a rekedtség, mellkasi fájdalom és a légúti betegségek fokozódása. Különösen veszélyeztetettek azok, akik nagy hasi testsúlyfelesleggel rendelkeznek, légúti betegségben szenvednek és a kismamák.

Rosszat tesz a túl nagy adag étel egyszerre, az étkezés utáni lefekvés, az erősen fűszeres ételek, a zsíros ételek, az olajban sült ételek, a cukorfélék, a rágógumizás, a hektikus étkezés, a megfelelő rágás hiánya. Kiválthatják a gázképző ételek, a nem megfelelően megfőzött bab, brokkoli káposzta, kelbimbó, a koffein tartalmú kávé, kóla, energia italok, a szénsavas italok, narancslé, a paradicsom ital, csokoládé, a menta tea, az alkohol, zsíros sajtok, tejszín, egyéni, hogy kinél, melyik, vagy melyek váltják ki a tüneteket.

A makrobiotikus szemlélet szerint a szélsőségesen kiterjesztő jin ételek eltúlzása gyengíti el a gyomor záróizmát, az olajos és zsíros ételek, a tejtermékek, a szénsava sitalok, az alkohol, a fűszerek, a stimuláló szerket, a kávé és a csokoládé. Hagyjuk el ezeket a szélsőséges ételeket az étrendből. Hagyjuk el a cukrot, az erős fűszereket, a zsírokat és mérsékeljük a sót. Csökkentsük a savasító ételek mennyiségét, a paradicsomot, a citrusféléket, a fekete teát, a koffeint, az alkoholt. Ne rágjunk rágógumit, mert növeli a gyomorsav termelését, ne dohányozzunk, ne viseljünk a gyomornál szűk ruhát.

Együnk egész gabonákat, barnarizst, árpát és egész búzát főzzünk sokféle zöldséggel. Együnk kevés állati fehérjét, azt is fehér húsú hal formájában, amelyik nem zsíros. Növényi fehérjét csicseri borsóból és lencséből válasszunk. Nagyon kevés hidegen sajtolt növényi olajat használjunk a főzéshez. A cukrozott ételek helyett kevés könnyű makrobiotikus desszertet együnk édes zöldségekkel, gabonákkal, gabona édesítőkkel és gyümölcsökkel. A reflux gyomorégés következtében jön létre, ezért nagyon fontos az étrendünkben lúgos ételek mennyiségének növelése és a savasítók csökkentése. A tejtermékek között is vannak lúgosabbak, mégis hagyjuk el őket, mert sokan emésztik általában nehezen az összes tejterméket és nyákosító, eltömítő hatásúak. A tej helyett a makrobiotikus rendszer a rizstejet, a sajtok helyett a szójababtúrót ajánlja.

A tofu alacsony zsírtartalmú, fehérjében és antioxidánsokban is gazdag és kíméli a gyomrot, rövid idő alatt párolva vagy főzve. Fontos az élelmi rostok szerepe az térendben, amelyek a zöldségekbe, egész gabonákban, a gyümölcsök egy részében van meg, mint alma, körte, bogyós gyümölcsök. Nem tesznek jót a narancs és a graprefruit, sem ezek leve, akkor sem, ha rostosak. Az egész gabonák a barnarizs, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek fogyaszthatók.

Ne igyunk étkezés közben és együnk kis adagokat inkább 4-5 alkalommal egy nap, de késő este már ne. Nagyon alaposan rágjunk meg minden falatot. Evés után 3 óráig ne feküdjünk le, inkább tegyünk egy rövid sétát. Az étkezés előtt és után 1 órával igyunk, tisztított vizet vagy bancha szár teát.

Az ételek savasító vagy lúgosító hatása

A sav-lúg egyensúly az elfogyasztott ételekben kulcsfontosságú a jó egészséghez, és ennek jelentőségével a makrobiotika első tanítói is tisztában voltak már több évtizeddel ezelőtt. Az egész, élő ételeken alapuló táplálékok egy része, mint például a lencse, savasító hatást gyakorol a testünkre, míg a zöldség félék és a gyümölcsök egy része lúgosító hatásúak. Ezért fontos a zöldségfélék fogyasztása megfelelő arányban minden nap. Ha halat, tejterméket, húst adunk ehhez napi szinten, akkor elsavasodik a testünk, sóvárgunk a lúgos ételek iránt.

A városi életmód erős stressz hatása, az ócska gyorsételek, a dohányzás és az alkohol még jobban elsavasítanak bennünket, az elsavasodás pedig általánosan rossz egészséghez vezet. Lúgosító hatású ételek fogyasztásakor a testünk ásványi anyagokat tárol, savas ételek fogyasztásakor pedig elhasználja ezeket az ásványi anyagokat az egyensúly helyrehozására. Az ásványi anyagokat, mint például a foszfort, ilyenkor a csontokból vonja el a test, ami csontritkuláshoz vezethet, sőt súlyosbodhat ízületi gyulladással is. A test általános elsavasodása növeli a rák, a fejfájás kockázatát és csökkenti az ellenállást a fertőzésekkel szemben.

Nehéz egy táblázatot megbízhatóan összeállítani a savasító és lúgosító hatású ételekről, mert néhány savas étel, mint például a citrom a test sokkal lúgosabb állapotát hozza létre. A paradicsomot például enyhén lúgosító hatásúnak írtuk, minél érettebb a paradicsom, annál lúgosabb. A paradicsom a gyomorban savat képez, ha a gyomorsav szint alacsony vagy a pajzsmirigy működése rendellenes. Tehát a hatása az egészségi állapotnak, a paradicsom feldolgozottságának és az elfogyasztott étel kombinációknak a függvénye is.

A táblázat segítség ahhoz, hogy a sok által általában fogyasztott napi ételeket be tudjuk sorolni a szerint, hogy savasító vagy lúgosító hatással vannak a testünkre. Semmiképpen sem jelenti azonban azt, hogy a semleges hatás érdekében a tehéntejet vagy a tejszínt gyakran fogyasszuk, vagy túlzásba vigyük az olajat a táplálkozásban. Figyeljük meg az táblázatban, hogy a mindennapos táplálkozásban milyen nagy manapság az erősen savasító ételek aránya, ami nagyon sok betegség melegágya.

Az egészséges sav-lúg egyensúlyt a testünkben hosszú távon a makrobiotikus alapanyagok változatos elkészítésével és rendszeres fogyasztásával hozzuk létre és nem a modern világ mindennapi, ipari ételeivel. Az egészséges életet hozó választáshoz fontos ennek az egyensúlya is, de nem elég csak az ételek lúgosító vagy savasító hatását figyelembe venni.

Gyomorfekély

  •  A gyomorfekély a gyomor felső hajlatában jön létre, idősebb korban gyakoribb és hozzájárul az aszpirin, ibuprofen és egyéb gyulladás gátló gyógyszerek rendszeres szedése is. Mardosó fájdalom, égő érzés, üresség érzés, éhségérzés, evéskor is fájdalommal jár. Megduzzad a gyomor vékonybélbe vezető alsó része is, így nehezen halad át a vékonybélbe, ami puffadást, émelygést, hányást okozhat étkezés után. Étrendi oka a finomított gabonák, lisztek, cukor, tejtermék és más szélsőségesen jin étel és ital rendszeres fogyasztása, ami a gyomor felső részén termeli túl a gyomorsavat, ami irritálja a gyomrot.

Hagyjuk el a szélsőségeket és kövessük a jin állapotok mérsékelten jang általános kiegyensúlyozó étrendjét, rágjunk meg minden falatot igen alaposan, csak folyékonyan nyeljünk le ételt.

Készítsünk egész főtt gabonákat, főtt gyökérzöldségeket. Enyhén erősebb ízesítőket és főzési módokat használjunk.

Készítsünk meleg gyömbéres borogatást vagy meleg sós pakolást.

 

  • A peptikus fekély a gyomor után lévő vékonybél szakaszon lévő kerek vagy ovális seb, amelyet a gyomorsav mart a vékonybél falán. Ennél akkor tapasztalható állandó enyhe vagy közepes fájdalom a szegycsont alatt, amikor a gyomor üres. Savlekötőket, tejet ad a modern orvoslás ilyenkor. Étrendi oka a túl sok állati étel, sült lisztes étel, só, ami a gyomor alsó részében termeli túl az emésztő nedveket, ami irritálja a gyomrot.

Hagyjuk el a szélsőségeket és kövessük a jang állapotok mérsékelten jin általános kiegyensúlyozó étrendjét. Készítsünk egész főtt gabonákat, főtt, leveles zöldségeket, enyhébb ízesítőket és főzési módokat alkalmazzunk.

Készítsünk hideg borogatást leveles zöldekből vagy tofuból, amit 1-2 percre megelőzhet a meleg gyömbéres borogatás.

A gyomor vérzése azonnali orvosi kezelést igényel!

Gyomorrák

Körülbelül másfélszer annyi férfi szenved ebben a betegségben, mint nő, gyakrabban lép fel idősebbeken, mint fiatalokon és középkorúakon. A szokásos orvosi eljárás a műtét, bár sok eset már operálhatatlannak bizonyul, mert olyan késői stádiumban fedezik fel. A műtét neve gasztrektómia, melynek során a gyomor egy részét vagy egészét eltávolítják. Totális gasztrektómia esetén a környező nyirokcsomókat, a lépet és a vékonybél egy részét is kiveszik. Műtét után kemoterápia vagy sugárkezelés következhet.

Dr. John A. MacDonald, aki húsz éve foglalkozik ráksebészettel, könyvében (VWien Cancer Strikes – Prentice-Hall, 1979.) „elkeserítőnek” és „haszontalannak” nevezi a gyomorrák műtéti kezelését. „Nem tudjuk biztosan, mi okozza a gyomorrákot – írja –, de valószínű, hogy ahhoz van köze, amit megeszünk, és ahogyan elkészítjük az ételt.”

Gyomorrák fiziológia

A gyomor üreges, tökforma szerv a hasüreg bal felső részén, a nyelőcső és a vékonybél között. A gyomor rétegei az alábbiak: 1. a mukóza vagy nyálkahártya, a gyomor belső bélése, amely az emésztő enzimeket termeli; 2. kötőszövetes réteg a szubmukóza és a gyomor izomrétege között; 3. izomburkolat, amely lehetővé teszi a gyomor összehúzódását és kitágulását, és a bélrendszer felé továbbítja a lebomló táplálékot; 4. a szeróza vagy savós hártya, a gyomor külső burkolata.

A gyomornyálkahártya csöves mirigyek millióit tartalmazza, amelyek sósavat, pepszint, kevés nyálkát, vérszegénység elleni anyagokat és szervetlen sókat választanak ki. A gyomor felső, kiterjedt része, a fundus termeli a két sav közül az erősebbet, a sósavat. A gyomor alsó, kompaktabb része, a pylorus választja ki a pepszint. Ezek a savak bontják le a fehérjéket különféle aminosavakra. Az enzimatikus folyamatok és az izomperisztaltika a szilárd táplálékot félfolyékony gyomorpéppé alakítják; ez a savas anyag ellazítja az alsó pylorusbillentyűt, és átjut a patkóbélbe, a vékonybél első szakaszába.

Gyomorrák kóroktan

Hogy a gyomor emésztőnedvei megfelelően termelődjenek, a táplálékot először is meg kell lúgosítani a szájban képződő nyállal. Ezért szükséges, hogy minden falatot alaposan megrágjunk. A teljes szemes gabona, különösen ha csipetnyi tengeri sóval főzzük meg, a gyomorból a vékonybélbe jut, ahol a bélbolyhokban abszorbeálódik, és vörösvértestekké meg egyéb egészséges keringési folyadékokká alakul. A hántolt gabonából – finomlisztből, hántolt rizsből – készült ételek, továbbá a finomított cukor ezzel szemben már a gyomorban elkezdenek felszívódni, és bekerülnek a testfolyadékba, hígítva a vért és a nyirkot. A gyomorrák az extrém jin ételek és italok, a finomított gabona, liszt, cukor és egyéb édességek, a szénsavas és jegelt italok, az alkohol, az aromás és élénkítő italok, a kemikáliák és gyógyszerek tartós fogyasztásának eredménye.

Az erős jang ételek, így a magas fehérje- és sótartalmú táplálékok, a zsíros és olajos étkek, amelyek megterhelik a gyomrot, szintén okozhatnak gyomorrákot. A sorozatosan túltermelődő gyomornedv, amely az ilyen ételek semlegesítéséhez és feldolgozásához kell, irritálja a gyomornyálkahártyát, fekélyeket okoz, majd végül daganatképződéshez vezet. Helyétől és típusától függően a gyomorrák áttevődhet a környező nyirokcsomókra, a hasnyálmirigyre, a májra vagy a petefészekre (Krukenberg-tumor). A nyirokrendszeren keresztül ezen kívül a tüdőre, a csontokra és alkalmanként a bőrre is képezhet áttételt.

A gyomorrák jin formája, amely a gyomor felső, kiterjedtebb régióját támadja meg, a szélsőségesen expanzív anyagok, különösen a finomított gabona, a cukor, a vegyi adalékokat, tartósí-tószereket tartalmazó táplálékok túlfogyasztásának következménye. A gyomor kompaktabb, alsó szakaszának, a pylorusnak a rákja a hús, a tojás, a hal és egyéb, túlnyomórészt jang termékek túlzott fogyasztásának köszönhető.

Gyomorrák diagnosztika

Modern orvosi módszerekkel nehéz diagnosztizálni a gyomorrákot. Jelenleg a gyomorrákos eseteknek csak 18%-át ismerik fel lokális állapotában, tehát mielőtt még szétterjed a test többi szerveire. A gyomorrákot gyakran összetévesztik egyéb hasüregi zavarokkal, különösen a gyomorfekéllyel, a páciens pedig nem érez szokatlan tüneteket. A gasztroszkópiának nevezett kórházi rutineljárás során az egész gyomrot röntgensugarakkal világítják át. Ha rák gyanúja merül fel, biopsziát végeznek; a sejtmintát a gyomor bélésének lekefélésével vagy lemosásával nyerik. Ezt mellkas- és csontröntgen, valamint májradiográfia követi, hogy nyomára bukkanjanak az esetleges áttételeknek.

A hagyományos keleti orvoslás viszonylag könnyen meg tudja határozni a gyomor állapotát, és az acidózisra, fekélyre, daganatra való hajlamot már jóval ezek kifejlődése előtt felismeri, így megelőző étrendi változtatásokat lehet bevezetni. A gyomorproblémák diagnózisa céljából az arc megfelelő területeit, a felső ajkat és az orrnyerget kell megfigyelni.

  • A száj egészében a teljes emésztőrendszert tükrözi, ezen belül a felső ajak a felső emésztőcsatorna, elsősorban a gyomor tükre.
  • A felső ajak bal fele a gyomor felső, inkább jin jellegű részével állítható párhuzamba, míg a felső ajak jobb oldala az alsó, inkább jang gyomorrégió megfelelője.
  • A felső ajak duzzanata a gyomor tágult állapotát mutatja, ami a finomított gabonafélék, a cukor, az alkohol, a trópusi gyümölcsök és gyümölcslevek fogyasztásának vagy a túltápláltságnak a következménye.
  • Az elkeskenyedett felső ajak a gyomor összehúzódottságát mutatja, ami a hús, a tojás, a só vagy a száraz sütemények túlzott fogyasztásának köszönhető. Mindkét állapot a gyomor túlzott savasságára utal, és a fekélyre való hajlamot vagy a fekély meglétét a felső ajak gyulladása, felhólyagzottsága vagy elszíneződése jelezheti.
  • Az orr felső részen vagy az orrnyergen látható barna pörsenések, szeplők a gyomor krónikus savtúltengésének, fekélyesedésének, hipoglikémiára és cukorbetegségre való hajlamnak vagy egy esetleges gyomorráknak lehetnek a jelei.
  • Gyomorrák esetén halvány zöldes árnyalat jelenhet meg ezen a területen. Egyébiránt a bőr egésze is tükrözi a gyomor állapotát. A barnán foltos vagy piszkos benyomást keltő bőr krónikus savtúltengést jelez, amely a túlzott cukor- és gyümölcsfogyasztás eredménye.
  • A gyomormeridián mentén, különösen a térd alatt és a lábfejen, a második és harmadik lábujj feletti területen látható elszíneződések megbízható jelei a kiegyensúlyozatlan gyomorműködésnek. A zöldes árnyalat ezeken a területeken is gyomorrákra utalhat.
  • Fokozódó gyomorpanaszok esetén megvizsgáljuk a nyelv hátsó felszínét is. A sötétpiros szín gyulladást, fekélyt, potenciálisan gyomorrákot jelez.
  • A fehér vagy sárgás szín vagy fehér foltok zsír- és nyálkafelhalmozódásra mutatnak a gyomorban.
  • A kék vagy bíbor szín a cukor, az üdítőitalok, az alkohol, a drogok, a gyógyszerek és egyéb extrém jin anyagok túlfogyasztását jelzi.
  • A kicsi, gombaszerű kitüremkedések savtúltengésre, fekélyre, esetleg hányingerre vagy öklendezési ingerre utalnak.

Ajánlott étrend gyomorrák esetében

A gyomorrák fő oka az extrém jin és/vagy jang ételek és italok túlzott fogyasztása. Ennek megfelelően kerülni kell minden túlságosan expanzív táplálékot, így az összes finomított élelmiszert, mint a fehér rizs, a fehér kenyér és egyéb finomliszt-termékeket; a cukrot, a mézet, a csokoládét, a szentjánoskenyeret és a többi hasonló édesítőszert; a cukrozott ételeket és italokat; a mesterséges szénsavas és üdítőitalokat; a kávét, a fekete teát és az alkoholt; a hideg és jegelt italokat; mindenféle serkentőszert és fűszert, így a curryt, a mustárt és a borsot is; minden aromás ételt és italt; a tejet, a vajat és a tejszínt; a vegyileg kezelt ételeket, tartósítványokat és italokat; az olajos és zsíros ételeket; a trópusi gyümölcsöket, gyümölcsleveket és főzelékféléket/mint a burgonya, az édesburgonya, a jamszgyökér, a paradicsom és a padlizsán. A jang kategóriájú ételek közül mellőzendő a marha-, sertés- és baromfihús, a tojás; mindenféle tejtermék, a sajt is; a túl sós ételek; a kemény sült tészták, így a ropogós kenyér és péksütemény; minden megsütött állati élelmiszer; általában a magas zsír- és fehérjetartalmú ételek mind.

A napi étrendi gyakorlat általános irányelvei a következők:

A napi táplálékmennyiség arányában 50-60%-nyi teljes szemesgabonát ajánlunk. Fő fogás lehet bármelyik gabonaféle (barnarizs, árpa, teljes búza és ezek darája, rozs, köles, zab, kukorica, pohánka). Rendszeres napi fogyasztásra azonban a barnarizs a legjobb, utána következik az árpa és a köles. A gabonát kuktában főzzük meg, vízzel és egy csipetnyi tengeri sóval. Ha tésztafélét kívánunk, kelesztetlen, gőzölt teljesbúza- vagy rozskenyeret ehetünk. A változatosság kedvéért néhanap teljes búzából vagy pohánkalisztből készült főtt tésztával is élhetünk.

5-10%-nyi leves. Naponta 1-2 csésze miszólevest vagy tamari szójaszószlevest fogyasszunk, amelybe wakame vagy kombu tengeri algát és zöldségeket főzünk. Alkalmanként főtt szemesgabonát is adhatunk a leveshez, ekkor zöldséges gabonalevest nyerünk. Néha édes levest is készíthetünk: főzzünk bele kemény sütőtököt.

20-30%-nyi zöldség. Különféle leveles, kerek és gyökérzöldségeket készíthetünk el sokféle módon. A zöldségek közül különösen ajánlatos gyakran fogyasztani fehér retket és zöldjét. A zöldségfélék íze enyhe legyen, főzéshez kevés tengeri sót, tamari szójaszószt vagy miszót használjunk. Ha savanyú ízeket kívánunk, készítsünk főtt salátát rizsecettel vagy umeboshiecettel, esetleg adjunk fel kis adag savanyúkáposztát. A főzés és párolás mellett hetenként kétszer-háromszor piríthatjuk is a zöldségeket kevés szezám- vagy kukoricaolajon. A sok olajat fogyasztó erős sütést kerülik. A friss salátától tartózkodjunk, főttet viszont gyakran ehetünk. Savanyított zöldséget kis adagokban, köretként fogyaszthatunk, ha kívánjuk; ez inkább hosszabb ideig fermentált savanyúság legyen, mintsem gyors, egy-két napos erjesztésű.

5-10%-nyi hüvelyes és babféle. A nagyszemű fajtákkal szemben inkább az apróbbakat használjuk, az azukit, a lencsét és a csicseriborsót, és tengeri algával (például kombuval), sütőtökkel, hagymával, sárgarépával vagy más zöldségekkel együtt készítsük el. A babkészítmények, mint a tempeh, a natto és a tofu csak alkalmankénti fogyasztásra ajánlottak, levesbe főzve vagy egyéb zöldségekkel elkészítve. Mindenesetre a hüvelyeseket és származékaikat csak mérsékelt mennyiségben fogyasszuk. Enyhén ízesíthetjük őket tengeri sóval, tamari szójaszósszal, miszóval, vagy ha édeset kívánunk, gabonaalapú édesítőszerekkel, például árpamalátával vagy rizssziruppal.

Legfeljebb 5%-nyi tengeri alga. Mindegyik fajtája ajánlható, az arame, a nori és a hijiki azonban a többinél gyakrabban fogyasztható. Kis adagokban együk őket, kevés tamari szójaszósszal főzve és ízesítve. Néhanap egy-két csepp szezámolajat is adhatunk hozzájuk főzés közben.

A hal és a tengeri állatok általában kerülendők. Ha mégis kívánjuk, kevés zsírtalan, fehér húsú halból főzhetünk hallevest miszóval vagy tamari szójaszósszal, tengeri algával és zöldséggel. Ehhez a leveshez köretként adjunk 1-2 evőkanál friss, reszelt fehér vagy hónapos retket. Főzhetjük a levest szárított shiitake gombával is.

A gyümölcsöt és gyümölcslevet általánosságban ki kell iktatni az étrendből. Ha mégis kívánjuk, ritkán ehetünk egy kevés szárított vagy főtt gyümölcsöt, például almát, barackot, szőlőt, cseresznyét, epret, bogyós gyümölcsöket, dinnyét. Ha édes ízekre áhítozunk, főzzünk gyakrabban édes ízű zöldségféléket: sütőtököt, sárgarépát, hagymát, káposztát, paszternákot. Ha még édesebbet kívánunk, mérsékelt mennyiségben gabonaalapú édesítőszereket – árpamalátát, rizsszirupot – használhatunk.

Az olajos magvak és a mogyoróvajfélék első közelítésben mellőzendők, csemegeként azonban fogyasztható néha kevés pirított szezámmag, tökmag vagy napraforgó.

Rendszeres ízesítőként kis mennyiségben gyakran használható mogyoróhagyma-miszó. Ez úgy készül, hogy felaprított mogyoróhagymát megfőzünk ugyanannyi miszóval és kevés szezámolajjal. Az ízesítést azonban nem szabad túlzásba vinni, kerülendők az erős ízek és a túlsózás. Rendszeres napi fogyasztásra nem aromás, nem élénkítő italokat igyunk, például banchaág- vagy banchaszárteát, pirított árpateát, pirított rizsteát, gabonaalapú pótkávét. A tiszta, természetes forrásvíz vagy patakvíz szintén megfelelő.

A gyomorrák és egyéb súlyos bajok enyhítése céljából rendkívül fontos, hogy addig rágjuk az ételt, míg teljesen el nem folyósodik a szájban. Kerüljük a mértéktelen evés-ivást, és az elalvás előtti három órában már ne együnk. Minden egyéb étrendi kérdésben a általános rákmegelőző étrend irányelveit követhetjük.

Az orvosi kezelés alatt állt vagy álló rákbetegek esetében további étrendi módosítások válhatnak szükségessé.

Háziszerek és egyéb javaslatok gyomorrák esetében

Helyezzünk a gyomor fölé 10-15 percre forró gyömbérborogatást, majd rögtön ezután 3-4 órára vagy éjszakára tárótapaszt. Ezt két-három héten át naponta ismételhetjük, és alkalmazhatjuk bármikor, amikor fékezni akarjuk a daganat fejlődését és enyhíteni szeretnénk a fájdalmakat.

Enyhíti a fájdalmakat az is, ha fél-egy órára meleget teszünk a gyomorra, vagy kézrátételt alkalmazunk. Ha műtétileg eltávolították a gyomrot vagy annak egy részét, eredeti barnarizspépet használhatunk. Az első napokban napi két-három csészével fogyaszthatunk belőle, kevés mogyoró-hagyma-miszóval, gomashióval (szezámsóval), tekkával vagy umeboshival ízesítve. Ezután áttérhetünk a szokásos barnarizsés szemes gabona-étrendre, fokozatosan emelve a komplettebb fogások, így a különféle köretek arányát.

Mind az első, mind a második szakaszban roppant fontos alaposan megrágni az ételt, míg egészen el nem folyósodik, ha kell, akár százszor vagy többször is. A gyomor eltávolított része idővel gyakran regenerálódik. De még ha nem regenerálódik is a kivágott rész, az alapos rágás az emésztést segíti.

Dörzsöljük le mindennap az egész testet reszelt gyömbéres forró vízbe mártott, majd jól kicsavart törölközővel; igen jól segíti a keringést, aktiválja az energiákat, javítja az általános közérzetet és az étvágyat.

A könnyű testmozgás, valamint a napi 10-15 perces, szabad levegőn végzett légzőgyakorlat (mély légzés orron át) javítja az anyagcserét és hozzásegít az általános ellazuláshoz.

Az alsónemű, a ruházat, az ágynemű inkább legyen pamutból, mintsem szintetikus anyagból vagy gyapjúból.

Ne tegyük ki magunkat szennyezett, füstös vagy áporodott levegőnek, sem mesterséges sugárzásoknak. Ne nézzük sokáig a tévét, és ne tartózkodjunk hosszú ideig fehér fluoreszcens fény közelében.

Makrobiotikus étrend a gyomor egészségéért

  • Főzzünk egész gabonákat, a kölest keverjük a barnarizzsel, mert nagyon jól erősíti a gyomrot. Készíthetjük fazékban vagy kuktában, keverhetjük zöldségekkel tökkel, sárgarépával, káposztával, hagymával, kerek édes zöldségekkel, készíthetjük levesnek vagy lágy reggeli kásának.
  • A kerek zöldségek, amelyek édes ízűek, különösen táplálják a gyomrot, ilyenek a sütőtök, a hagyma a fejes káposzta. Készítsük el ezeket nishime módon, főzzük levesnek, készítsük sütőtökös köles levest és ragut. Együnk umeboshi szilvát, savanyú káposztát, umeboshi ecettel készített savanyút.
  • A gyomrot erősítő élelmiszerek a köles, a barnarizs, a zab, az édesburgonya, a nyári tök és a sütőtök, az uborka, a gyökérzöldségek (sárgarépa, fehérrépa, paszternák) a gumós zöldségek, a dió, a mungó bab, a csicseriborsó, az alma, a málna, a sárgabarack, a cseresznye, a szőlő, az őszibarack a körte.
  • Az étkezés előtt fél órával megivott gyömbér tea erősíti az emésztést, ezen kívül – a fokhagyma mellett – a gyömbér a felesleges nyákától is segít megszabadulni.
  • A koffeinmentes gabonakávé keserű íze is emésztés serkentő hatású.

Makrobiotikus életmód és kezelések a gyomor egészségéért:

  • Kövessük a természetes makrobiotikus életmódot.
  • Teremtsünk békés, nyugodt környezetet a gyógyuláshoz.
  • Végezzünk meleg törölközős vagy meleg gyömbérleves törölközős testledörzsölést.
  • Használhatjuk meleg borogatásként is ezeket a gyomor területén vagy meleg vizes palackot, meleg sós csomagot 10-15 percre.
  • A gyomor savasságának semlegesítésére együnk ½ umeboshi szilvát.
  • Az emésztés elősegítésére a savas ételek elhagyása után készítsünk ume-sho-bancha italt vagy ume-sho-kuzu italt és igyuk naponta 1x 5 napon át.
  • Készítsünk heti 2-3 alkalommal kinpira levest a vér erősítésére és az életerő növelésére.

A gyomor és a gabonák

A gluténmentes barnarizs kiegyensúlyozó hatású az egész szervezetünkre. Liszt-érzékenyek is fogyaszthatják, mert nincs sikértartalma, a lisztje a magas keményítőtartalma miatt jó sűrítő anyag. Emésztőszervi betegségekben szenvedők étrendjében élkülözhetetlen. Jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre, az agyműködésre és különböző allergiás megbetegedések esetében is Nyugtatja az emésztőrendszert, segíti a vesék működését.  Keringési panaszok, magas vérnyomás csökkentésére, kimerültség esetére, stressz hatásainak elviselésére jó hatással van. Az egész bélcsatornát nyugtatja és tisztítja. Javasolt fogyasztani a bőrbetegségben szenvedőknek, a haj korpásodása és hullása esetén. Gátolja a vesekőképződést, méreganyagokat köt meg és választ ki. Az agyra és az idegrendszerre nyugtató hatással van. A vér zsír és koleszterinszintjét normalizálja.

A gluténmetnes köles lúgosító hatásával különösen fontos a fetőzéseknek melegágyat adó elsavasodott állapotban. A köles legalább tízezer éves múltra tekinthet vissza, hazánknak is a legjelentősebb gabonája volt. Földünkön a népesség egyharmada ma is kölest fogyaszt alapélelmiszerként. A Kárpát-medencében letelepedő magyarok is termesztették a kölest. Könnyen emészthető, enyhén édes ízű és nem idéz elő gázképződést. Nincs glutén (sikér) tartalma, így az erre allergiások is fogyaszthatják. Kevés keményítőt tartalmaz. A köles az egyetlen olyan gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat is tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek, növésben lévő fiataloknak, gyermekeknek és a köszvényes, sok hústól, édességtől és a stressztől elsavasodott betegeknek. Kovasav tartalma miatt, ami a nap melegét közvetíti, képes szervezetünket belülről melegíteni, nyirkos hidegben különösen jót tesz. a magas fűtő értéke. Kovasav tartalma miatt a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, szépítő gabona. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. A köles nem igényel főzés előtt áztatást és gyorsan megfő és lágy lesz, ezért főzhető fazékban háromszoros vízzel. Sokszorosára megdagad főzés közben.

A gluténtartalmú zab (nem keverve gluténtartalmú ételekkel a gluténmentes étrenden élők is kitapasztalhatják rá egyéni toleranciájukat) serkenti a gyenge pajzsmirigyműködést, védi a gyomorfalat. A zabban található rostok magukba szívják az epesavakat, amelyek koleszterinné alakulnának át. Természetes lúgosító hatásával segít a szervezet savasodásának problémáján Regenerálja az idegeket, élénkíti és táplálja az idegrendszert. Javasolt emésztési problémáknál, a fokozott stressz hatásoknak kitett, és kimerült emberek számára. A zab tartalmaz gyulladásgátló anyagokat, védi a patkóbél felszínét és nyugtatja a gyomrot, beleket. A reggelire fogyasztott zabkása jót tesz az artériáknak. Vízben oldódó rostot tartalmaz, a vércukorszintet egyenletessé teszi. A zab serkenti a bélmozgást. Erősíti a méhet, idegességnél, izomgörcsöknél jó hatású. Heti 2-3 alkalommal javasolt az étrendben.

A gluténtartalmú árpa a legősibb termesztett gabonaféle és számos fajtája van. Honfoglaló őseink is főztek árpakását, pogácsafélét is sütöttek belőle. A népmesék hamuba sült pogácsája is árpából készült a hosszú útra indulóknak. Hippokratész kiegyensúlyozó eledele, a római gladiátorok rendszeres kása étele is árpából készült. Csíráztatott formája adja az árpa maláta szirup édességét. Az árpa csírából frissen ételeket és alkoholmentes italt készítenek, amikor megerjesztik, akkor pedig a sört. A pirított árpa tea is értékes nyári ital. Könnyű gabona, enyhén hűtő, frissítő hatású, melegben előnyös a fogyasztása. Ajánlatos lábadozóknak, kimerültségnél és fokozott stressz esetére. Jót tesz a belek és a kiválasztó rendszer gyulladásainál, gyomorrontás és idegesség esetén, segíti a májat, az szervezet állati eredetű fehérjék maradványaitól való megtisztításában használják. Főzés előtt az egész árpaszemek áztatást igényelnek. Kitűnő reggeli kása és kenyér készíthető belőle, de belefőzhetjük levesekbe, lehet fő fogás körítése is. Az árpát általában más gabonákkal együtt használják – például rizzsel – és zöldségekkel. Nagyon enyhe íze van, és könnyen alkalmazkodik ezekhez. Ugyanúgy főzzük, mint a rizst.

A gluténtartlamú tönkölybúza ősi búzafajta. A búzacsíra, búzakorpa rendszeres fogyasztása ebből a gabonából jót tesz fáradtság-érzetnél, a gyomor- és bélbántalmaknál, a magas vérnyomásnál. A búza fokozza az erőt és a kitartást, növekedés ösztönző hatású, gyerekeknek szuper táplálék. Kiváló aranyérbetegség és székrekedés ellen. Szabályozza a bélműködést. A tönkölybúza a szükséges tápanyagok szinte mindegyikét tartalmazza. Könnyen, gyorsan felhasználható energiával látja el valamennyi emberi sejtet. Tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést, rosttartalmának köszönhetően csökkenti az érelmeszesedést. Gluténtartalma, fehérjetartalma magas, épp ezért azoknak is ajánljott, akik szervezete nagyobb igénybevételnek van kitéve – gyermekeknek, sportolóknak, fizikai munkát végzőknek. Ugyanúgy használjuk, mint a búzát, fehér lisztje is értékes marad, ha lisztként frissen őrölve használjuk fel.

Csicseriborsó fasírt

A gyomor egészségét segítő italok, ételek és kezelések

  • Kövessük a természetes makrobiotikus életmódot.
  • Teremtsünk békés, nyugodt környezetet a gyógyuláshoz.
  • Végezzünk meleg törölközős vagy meleg gyömbér leves törölközős testledörzsölést.
  • Használhatjuk meleg borogatásként is ezeket a gyomor területén vagy meleg vizes palackot, meleg sós csomagot 10-15 percre.
  • A gyomor savasságának semlegesítésére együnk ½ umeboshi szilvát.
  • Az emésztés elősegítésére a savas ételek elhagyása után készítsünk ume-sho-bancha italt vagy ume-sho-kuzu italt és igyuk naponta 1x 5 napon át.
  • Készítsünk heti 2-3 alkalommal kinpira levest a vér erősítésére és az életerő növelésére.

 

Leveles zöld pakolás zúzott levélből – felnőtteknek

Hozzávalók:

  • fejes káposzta levél, kelkáposzta, kínai kel, jégcsapretek levél, retek levél,
  • 10-20 % liszt,
  • pamut fátyolszövet

Használhatók a nagy káposzta levél, a leveles kel a kínai kel, a vizitorma levele, a fehérrépa, a jégcsapretek levele a fejen, a mellkason, a karokon. A káposzta különösen jó, mert jang jellegű összehúzó hatású. A zúzott levéből készült pakolás koncentráltabb hatású, Daraboljuk fel a zöld leveleket, tegyük a suribachiba és pépesítsük. Adjunk hozzá10-20 % lisztet, hogy paszta állató legyen. Tegyük 1 cm vastagon közvetlenül a bőrre, fedjük be tiszta természetes szövettel, majd hagyjuk a bőrön 2-3 órán át. Hasznosak a leveles zöld pakolások gyulladásoknál, gyomorfekélynél, hasmenéskor, gyomorhurutnál.

 

 

Petrezselyemzöld tea

  • ¼ csésze finomra vágott petrezselyemzöld, 1 csésze víz

A vizet és a petrezselyemzöldet tegyük egy lábosba, forraljuk fel, vegyük le a lángot közpesre és főzzük néhány percig. Szűrjük le és a levét melegen igyuk meg.  A szellemi teljesítményt fokozó hatású ital, tisztítja a vért, vízhajtó, támogatja a gyomor, a máj és a működését.

 

Ume-kivonat

Az umeboshi szilva koncentrált formája több natúra-boltban kap-ható. Semlegesíti a savas állapotot a gyomorban, csökkenti a hányingert és a hasmenést. Úgy készítsük el, hogy 1/4-1/2 teáska-nál umekivonatra öntsünk forró vizet vagy banchateát.

 

Umeboshi szilva

A sült umeboshi szilva vagy a porított sült egész umeboshi szilva semlegesíti a savas állapotot, csökkenti a belek rendellenességeit, azokat is, amelyeket mikroorganizmusok okoznak. 1/2-1 umeboshi szilvához (a sült szilva erősebb hatású) öntsünk 1 csésze banchateát. A porított szilvából 1 teáskanállal használjunk csésze forró vízhez.

 

Ume-sho bancha

Szabályozza az emésztést, s ezáltal javítja a vér összetételét és vérkeringést. 1 csésze banchateát öntsünk 1/2-1 umeboshi szilva húsára és 1 teáskanál tamari szójaszószra. Keverjük fel és igyuk forrón. A homlok elülső részén jelentkező fejfájást is enyhíti.

 

Ume-sho bancha gyömbérrel

Fokozza a vérkeringést. Ugyanaz, mint az előző recept, csak megadott keverékhez adjunk még hozzá ¼ teáskanál rész gyömbér levét. Keverjük fel és igyuk meg.

 

Ume-sho-kuzu ital, umeboshi szilva ital szójaszósszal és kuzuval

  • 1 púpozott teáskanál kuzu
  • 2-3 evőkanál hideg vízben feloldva
  • 1 csésze hideg víz,
  • ½-1 umeboshi szilva kimagozva és pépesítve vagy 1 teáskanál umeboshi paszta
  • ½ teáskanál shoyu szójaszósz

Oldjuk fel a kuzut a 2-3 evőkanál hideg vízben kevergetve, pépesítsük az umeboshi szilvát, adjuk a kuzuhoz a csésze vízzel együtt és keverjük el. Tegyük egy lábasba, közepes lángon kevergetve forraljuk fel, alacsony lángon állandó keverés közben, lassan főzzük, amíg áttetszővé válik. Tegyük bele a shoyu szójaszószt és kevergetve főzzük tovább 2-3 percig. Olyan melegen igyuk meg, ahogy csak tudjuk az étkezések között és együk meg az umeboshi szilvát is.  Ismételjük másnaponként, 3 héten keresztül.  Erősíti a gyenge emésztést, javítja a vért. Jót tesz gyomorpanaszoknál, fejfájás és fáradtság esetében. Segít kiegyensúlyozni az elmét és az érzéseket, igyuk 3 napon át naponta utána hetente néhányszor szükség szerint.

 

Tekka ízesítő

Készen kapható több összetevőből álló erősen jang ízesítő, a gabona fogások tetején alkalmazzuk Gyomor és bélhurut esetén is javasolt.

 

Erősítő sűrű kinpira leves/ragu

  • 1 csésze bojtorjángyökér finomra vágva, 1 csésze sárgarépa finomra vágva
  • 1 csésze lótusz gyökér finomra vágva, ha szárított előtte áztatva
  • 1 kávéskanál szezám olaj, víz és tengeri só, 1 vöröshagyma apróra vágva
  • ½ csésze sütőtök kis kockára vágva, 1-2 evőkanál édes fehér miszó hideg vízben feloldva

Az olajat kevés vízzel együtt hevítsük az edényben, tegyük bele a bojtorján gyökeret, egy kevés sót és kevergetve süssük 2-3 percig. Tegyük a lótusz gyökeret és a sárgarépát a tetejére, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, fedjük le és alacsony lángon lassan főzzük 30-40 percig a forrástól. Ha szükséges adjunk még hozzá vizet. Adjuk hozzá a hagymát és a sütőtököt és főzzük tovább 20 percig, hogy ezek is nagyon puhák legyenek. Keverjük bele a feloldott miszót, keverjük el és forralás nélkül főzzük 4-5 percig. Csont és ízületi problémák, osteoarthritis, osteoporosis, allergiák, ALS, vérszegénység, keringési rendellenességek, mellrák, Carpal tunnel syndroma, szorulás, cukorbetegség, emésztőrendszeri problémák, fáradtság, hepatitis, leukemia, Lyme kór, bőrrák, gyomor problémák, alsó emésztőrendszeri rák esetében is javasolt

 

Köles püré karfiollal és vöröshagymával

  • 2 csésze karfiol rózsáira szedve
  • 1 vöröshagyma kockára vágva
  • 3 csésze víz 2 csipet tengeri só, 1 csésze köles

A sós vizet felforraljuk, beletesszük a vöröshagymát és a karfiolt és újra felforraljuk. Hozzáadjuk a kölest, megkeverjük, felforraljuk, majd alacsony lángon, fedővel, kb. 35 perc alatt egészen puhára főzzük, végül merülő mixerrel pürésítjük.

 

Rakott és sült zöldséges köles fokhagymás tofu tejföllel

  • 1 csésze köles, 4 csésze víz, 1 csipet tengeri só,
  • 2 csésze brokkoli vagy karfiol rózsáira szedve
  • 1 csésze sárgarépa átlósan vékony félholdakra vágva
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva

A fokhagymás tofu tejfölhöz:

  • 1 félkemény natúr tofu (30 dkg) elmorzsolva,
  • 4 evőkanál víz, 2 csipet tengeri só,
  • 1 teáskanál nyers szezám olaj, 2 fokhagyma gerezd zúzva

Felforraljuk a 4 csésze vizet a tengeri sóval és 1 kávéskanál bio szárított zöldség keverék ízesítővel. A brokkolit vagy karfiolt a lobogó vízbe dobjuk, amikor újra forrni kezd, szűrőkanállal kiemeljük és hideg vízzel gyorsan leöblítjük, lecsepegtetjük. Ugyanabban a vízben blansírozzuk a sárgarépa szeleteket, kiszedjük, lecsepegtetjük. Felforraljuk ismét a vizet, beletesszük a kölest, megkeverjük és forrás után közepes-alacsony lángon, fedővel, 25-30 perc alatt puhára főzzük. A fokhagymás tofu tejföl hozzávalóit keverő tálkában merülő mixerrel pürésítjük, majd belekeverjük a petrezselyemzöldet. Egy tűzálló tálba terítjük a főtt kölest, elterítjük rajta a brokkolit, majd a sárgarépát, a tetejét meglocsoljuk a fokhagymás és petrezselymes tofu tejföllel és 175-180 fokon 25-30 perc alatt átsütjük.

 

Meleg só pakolás

Szárazon kevergetve addig pirítjuk a fehér tengeri sót, amíg elviselhetően forró lesz. Textilbe tesszük és óvatosan az érintett felületre helyezzük. Cseréljük ki, amikor kihűlt. A sót újból felhasználhatjuk néhányszor, ne használjuk tovább, ha már szürke. Bélhurut, gyomorfekély esetében.

 

Leveles zöld pakolás zúzott levélből – felnőtteknek

Hozzávalók:

  • fejes káposzta levél, kelkáposzta, kínai kel, jégcsapretek levél, retek levél,
  • 10-20 % liszt,
  • pamut fátyolszövet

Használhatók a nagy káposzta levél, a leveles kel a kínai kel, a vizitorma levele, a fehérrépa, a jégcsapretek levele a fejen, a mellkason, a karokon. A káposzta különösen jó, mert jang jellegű összehúzó hatású. A zúzott levéből készült pakolás koncentráltabb hatású, Daraboljuk fel a zöld leveleket, tegyük a suribachiba és pépesítsük. Adjunk hozzá10-20 % lisztet, hogy paszta állató legyen. Tegyük 1 cm vastagon közvetlenül a bőrre, fedjük be tiszta természetes szövettel, majd hagyjuk a bőrön 2-3 órán át. Hasznosak a leveles zöld pakolások gyulladásoknál, gyomorfekélynél, hasmenéskor, gyomorhurutnál.

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.