Ingyenes Facebook főzőiskola receptjei
Itt megnézheted a februárban ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.
Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételeket és receptjeit is.
Zöldségleves / 2 főre
Hozzávalók:
- 1 db sárgarépa kis kockákra vágva
- 4 evőkanál karalábé kockákra vágva
- 1 vöröshagyma félholdra szeletelve
- 1 evőkanál köles
- 1 teáskanál só
- 7 dl víz
Elkészítése:
Felforralom a vizet a sóval és a forrásban lévő vízbe beleteszem a hozzávalókat. Kis lángon főzöm fedő alatt majd 15 perc múlva elzárom a gázt. Tálaláskor apróra darabolt petrezselyemmel, snidlinggel, újhagymával, póréhagymával szórhatjuk a tetejét.
Puliszka, vöröslencsével és sült zöldségekkel / 2 főre
Hozzávalók:
- 3 csésze víz
- 1/2 csésze kukorica dara
- 1 teáskanál só
Elkészítése:
A vizet forrásba hozom a sóval. Ezután folyamatos keveréssel hozzáöntöm a kukoricadarát. Hosszú nyelű fakanállal keverem, mert főzés közben a gőzbuborékok kicsapják a forró puliszkát és az a kézfejen égést okozhat. 15 percig folyamatosan keverem, majd kis tálkákba vagy tepsibe öntöm. A kissé kihűlt puliszka felveszi az edény formáját és megszilárdul. A főző edénybe azonnal hideg vizet teszek. 10 perc múlva magától felázik a puliszka maradvány és könnyen elmosogatható az edény.
Hozzávalók vöröslencséhez:
- 6 evőkanál vöröslencse
- 3 dl víz
- mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt édes pirospaprika
Elkészítése:
Vastag talpú edénybe teszem az összes hozzávalót és és felforralom a vízzel. Ezután kicsire veszem a lángot és még 20 percig gyengéden főzöm fedő alatt.
Hozzávalók hirtelen sült zöldségekhez:
- 1 db hasábra vágott szárzeller
- 1 db kisszabálytalanra szeletelt sárgarépa
- 10 szelet cukkini
- 1 teáskanál olaj
- 1 csipet só zöldségenként
Elkészítése:
A vastagtalpú serpenyőbe beleteszem az olajat és a gázt nagyobb lángra állítom, majd fél perc múlva beleteszem a szárzellert és a sárgarépát a tetejét csipet sóval megszórom. Amíg megpuhul folyamatosan keverem és ezután kiteszem kistányérra. Ezután a felszeletelt cukkinit teszem a serpenyőbe. Keverés nélkül sütöm az egyik oldalát, majd néhány perc múlva megfordítom és a másik oldalát.
Almát kis kockákra vágom a felszeletelt jégsalátával és ezzel tálalom.
Kapros köles / 2 főre
(mint a kapros túrós sütemény, csak annak makrobiotikus változata)
Hozzávalók hirtelensült zöldségekhez:
- 10 dkg köles
- 3 dl víz
- 1 csomag friss kapor vagy ha nincs akkor egy kanál szárított kapor
- csipet só
- 2 dl rizsszirup
- 1 dl rizstejszín, vagy mandula tejszín
Elkészítése:
A kölest megfőzzük a vízzel és a csipet sóval vastag talpú edényben keverés nélkül lefedve. Amikor megfőtt a köles forrón hozzáadom a rizs szirupot, a növényi tejszínt és a kaprot és összekeverem, majd tepsibe kiöntöm és 180 fokos sütőben 15 percig sütöm.
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
9 tipp, amivel megelőzheted a gyomor panaszaidat vagy támogathatod annak felépülését
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás
Rágni vagy nem rágni
Reggelik
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.