Ingyenes Facebook főzőiskola receptjei

Itt megnézheted a februárban ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.

Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételeket és receptjeit is.

Leves – Zöldségleves
Főfogás – Puliszka, vöröslencsével és sült zöldségekkel
Desszert – Kapros köles (mint a kapros túrós sütemény, csak annak makrobiotikus változata)
Jó étvágyat!

Zöldségleves / 2 főre

Azuki bableves édesburgonyával

Hozzávalók:

  • 1 db sárgarépa kis kockákra vágva
  • 4 evőkanál karalábé kockákra vágva
  • 1 vöröshagyma félholdra szeletelve
  • 1 evőkanál köles
  • 1 teáskanál só
  • 7 dl víz

Elkészítése:

Felforralom a vizet a sóval és a forrásban lévő vízbe beleteszem a hozzávalókat. Kis lángon főzöm fedő alatt majd 15 perc múlva elzárom a gázt. Tálaláskor apróra darabolt petrezselyemmel, snidlinggel, újhagymával, póréhagymával szórhatjuk a tetejét.

 

Puliszka, vöröslencsével és sült zöldségekkel / 2 főre

Azuki bableves édesburgonyával

Hozzávalók:

  • 3 csésze víz
  • 1/2 csésze kukorica dara
  • 1 teáskanál só

Elkészítése:

A vizet forrásba hozom a sóval. Ezután folyamatos keveréssel hozzáöntöm a kukoricadarát. Hosszú nyelű fakanállal keverem, mert főzés közben a gőzbuborékok kicsapják a forró puliszkát és az a kézfejen égést okozhat. 15 percig folyamatosan keverem, majd kis tálkákba vagy tepsibe öntöm. A kissé kihűlt puliszka felveszi az edény formáját és megszilárdul. A főző edénybe azonnal hideg vizet teszek. 10 perc múlva magától felázik a puliszka maradvány és könnyen elmosogatható az edény. 

 

Hozzávalók vöröslencséhez:

  • 6 evőkanál vöröslencse
  • 3 dl víz
  • mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt édes pirospaprika

Elkészítése:

Vastag talpú edénybe teszem az összes hozzávalót és és felforralom a vízzel.  Ezután kicsire veszem a lángot és még 20 percig gyengéden főzöm fedő alatt.

Hozzávalók hirtelen sült zöldségekhez:

  • 1 db hasábra vágott szárzeller
  • 1 db kisszabálytalanra szeletelt sárgarépa
  • 10 szelet cukkini
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 csipet só zöldségenként

Elkészítése:

A vastagtalpú serpenyőbe beleteszem az olajat és a gázt nagyobb lángra állítom, majd fél perc múlva beleteszem a szárzellert és a sárgarépát a tetejét csipet sóval megszórom. Amíg megpuhul folyamatosan keverem és ezután kiteszem kistányérra. Ezután a felszeletelt cukkinit teszem a serpenyőbe. Keverés nélkül sütöm az egyik oldalát, majd néhány perc múlva megfordítom és a másik oldalát.

Almát kis kockákra vágom a felszeletelt jégsalátával és ezzel tálalom.

Kapros köles / 2 főre

(mint a kapros túrós sütemény, csak annak makrobiotikus változata)

Azuki bableves édesburgonyával

Hozzávalók hirtelensült zöldségekhez:

  • 10 dkg köles
  • 3 dl víz
  • 1 csomag friss kapor vagy ha nincs akkor egy kanál szárított kapor
  • csipet só
  • 2 dl rizsszirup
  • 1 dl rizstejszín, vagy mandula tejszín 

Elkészítése:

A kölest megfőzzük a vízzel és a csipet sóval vastag talpú edényben keverés nélkül lefedve. Amikor megfőtt a köles forrón hozzáadom a rizs szirupot, a növényi tejszínt és a kaprot és összekeverem, majd tepsibe kiöntöm és 180 fokos sütőben 15 percig sütöm.

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

Rágni vagy nem rágni

Reggelik

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.