Így készíts egészséges desszerteket a család minden tagjának

Üdvözöllek a főzőiskolában!

Köszöntelek azok táborában, akik tudatosan akarnak tenni a saját (és családjuk) egészségéért!

Ez az anyag is azt a célomat, küldetésemet szolgálja, hogy minél több emberhez juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek.

Az ember édes íz iránt igénye egy természetes dolog. A gyermekeknek a napi táplálkozásában 80%, a felnőtteknek 60%-ban édes ízre van szüksége, amit az ételek is tartalmaznak. Sajnos a mai étkezési kultúránkban többnyire a szervezetre káros, gyors felszívódású cukrokat használjuk, mint pl. barnacukor, kristálycukor, porcukor és szintetikus cukrok.

Ezzel szemben a jó minőségű édesítők természetesek, lassú felszívódású összetett szénhidrátok, mint pl. a rizs szirup, árpa vagy maláta szirup. Előnyük, hogy lassan szívódnak fel a vérben és tartósan ott is maradnak, ezáltal stabil lesz a vércukor szintünk és kitartóbb energiánk lesz. Ebben a videóban erre mutatok példákat.

Sebestyén Szilvia, a női makrobiotikus táplálkozás szakértője

Az alábbiakban találod a videóban látható desszertek receptjeit

Vaníliás kölespuding

Hozzávalók 

  • 2 dl pohár köles megmosva
  • 6 dl víz
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítés

Ezeket a hozzávalókat vastagtalpú edénybe teszem és felforralom, majd ezután kislángra veszem és még 15 percig gyengéden főzöm a kölest puhára fedő alatt keverés nélkül.

Ezután hozzáadok

1,5 dl rizs szirupot
1/2 mokkáskanál vanília őrleményt

Elkészítés

Mixerrel krémesre keverjük. Ezzel elkészült a vaníliás kölespuding. A videóban megfeleztem a vaníliás kölespudingot így az egyik fele marad vaníliás köleskrém. A másik feléhez teszek 2 teáskanál karob port és összekeverem. Így lesz a karobos köles puding, aminek az alapja vaníliás kölespuding.

Karobos kölespuding

Hozzávalók

  • 2 dl pohár köles megmosva
  • 6 dl víz
  • 1 mokkáskanál só
Ezeket a hozzávalókat vastagtalpú edénybe teszem és felforralom, majd ezután kislángra veszem és még 15 percig gyengéden főzöm a kölest puhára fedő alatt keverés nélkül.

Ezután hozzáadok

  • 1,5 dl rizs szirupot
  • 1/2 mokkáskanál vanília őrleményt
  • 2 teáskanál karob port

Elkészítés

Mixerrel krémesre keverjük. A tetejét mandula szeletekkel vagy pirított dióval, napraforgóval, mandulával vagy akár kókuszreszelékkel is szórhatom.

Milyen élettani hatású a karob?

Lassítja az öregedést, zsírtartalma alacsony, tele van A-, és B-vitaminnal, nagyon magas a kálcium tartalma, koffein-, glutén-, és laktózmentes, nincs benne koleszterin, nátrium tartalma alacsony.

KAROB, VAGY SZENTJÁNOSKENYÉR MAGA A CSODA. SZÁMOS JÓTÉKONY TULAJDONSÁGGAL RENDELKEZIK ELSŐSORBAN CUKORBETEGEK SZÁMÁRA, DE MINDAZOKNAK IS AJÁNLOTT, AKIK HELYETTESÍTENI SZERETNÉK A CUKROT.

A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének tartották évezredek óta.

Ennek a fának a sokoldalú felhasználását már a Bibliai időkben felfedezték akkor még nedvét használták édesítésre és erjesztett italok készítésére. Legendák szólnak termésének tápláló hatásáról, egy történet szerint Keresztelő Szent János ennek a termésnek köszönhette életét a sivatagi bolyongásai során.

A karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban ( A és B vitamin), kalciumban és ásványi anyagokban.

Termése magjainak pépes belseje tele van kálciummal, fontos rostokkal és rengeteg pektinnel! A pektin egy natúr méregtelenítő, hatása egyedülálló! Kivonja a szervezetből az egészségre igen káros nehézfémeket, valamint hozzájárul a bőr nedvességtartalmának fenntartásához, ezáltal megóvja a bőr rugalmasságát, amivel határozottan késleltethető az öregedés!

A karob glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény. A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők, valamint köszvényes betegek is.

A Szentjánoskenyérfa a Földközi-tenger környékéről származik. A fa barna termése magokat tartalmaz, a magok pedig édes ehető pépet. A karob lisztet (ismertebb nevén a szentjánoskenyér-lisztet pedig a szárított magokból készítik. Ez a por küllemre és ízre is hasonlít a kakaóporhoz.  Régen édesítőként használták, valamint gyomorbántalmak kezelésére is nagyon hatékony, amellett, hogy immunerősítő bomba.

Mire jó a köles?

A köles hasznos tulajdonságai

A kölesben valójában szinte minden megvan, amire a szervezetnek szüksége van: szénhidrátok (72%), fehérjék (10%), zsírok (3%), ásványi anyagok (2,5%) és B­-vitaminok.

Az ásványi anyagok közül káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza. Megtalálható még benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, amely védelmet nyújt a depresszió és a fáradtság ellen is. A köles az egyetlen lúgos hatású gabonaféle, és egyben a legkevésbé allergizáló. A szervezetnek könnyű megemészteni, ezért érzékeny gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.

Általános erősítő hatású, és segít kijuttatni szervezetből a méreganyagokat, a gyógyszermaradványokat, különösen az antibiotikumokét. Jó hatású a cukorbetegek és a májbetegek számára is.

Akik szeretnének gyorsan lefogyni és közben nem éhezni, a köleskása jó minőségű szénhidrátforrás révén nagyszerű lehetőség. Egyrészt fogyasztásával nem gyarapítja tovább a túlsúlyod, másrészt gátolja a zsírlerakódást, és még ki is juttatja azt szervezetből, fokozva ezáltal a zsírégetést.

Szép lesz a bőröd, hajad, körmöd, ha rendszeresen fogyasztasz kölest. Milyen pozitív hatásai vannak még?

  • Késlelteti az öregedési folyamatokat,
  • rákmegelőző,
  • gyulladáscsökkentő,
  • erősíti az immunrendszert ­ ellenállóvá teszi a szervezetet,
  • ajánlott vashiányos állapotokban, savtúltengésre,
  • szabályozza a vércukorszintet, és a zsíranyagcserét,
  • erősíti az erek falát, a tüdő kötőszöveti rendszerét, az emésztőrendszert és a látást,
  • megelőzi a fogszuvasodást és megvédi a fogzománcot,
  • javítja a kollagénanyagcserét, a fogak, a haj, a kötőszövetek állapotát, összeforrasztja a törött csontokat, és a sérült szöveteket.

Elég meggyőző ajánlólevél a kölesről ahhoz, hogy kipróbáld? Tegyél egy próbát!

Példának okáért kiváló köret készíthető belőle, azonban édesen is nagyon finom, finom és egészséges desszert készíthető a kölesből.

Mindamellett, hogy gluténmentes gabonáról beszélünk, emelett még lényegesen magasabb is a fehérje-és rosttartalma, mint a rizsnek. De ugye előbbinek már kultusza van a testépítők, sportolók körében, a köles meg csak vár a kitörésre – mindenesetre én drukkolok neki!