Ingyenes főzőiskola videója és receptjei

Itt megnézheted a februárban ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.

Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételeket és receptjeit is.

  1. Csicseriborsó leves gyökérzöldségekkel
  2. Zöldséges lencse barnarizs golyókkal és pirított szezámmaggal
  3. Hajdina palacsinta gyümölcskrémmel

 

Csicseriborsó leves gyökérzöldségekkel

Hozzávalók

  • ¾ csésze csicseriborsó mosva, 8-12 órára beáztatva, friss háromszoros vízben só nélkül kuktában vagy fazékban só nélkül puhára főzve – 8-10 cm-es kombuval vagy 2-3 babérlevéllel
  • 2 kisebb sárgarépa vékony félholdakra vágva
  • 1 fehérrépa vékony félholdakra vágva
  • 1 vöröshagyma kockára vágva
  • 1 mokkáskanál tengeri só
  • késhegyni kurkuma és gyömbér
  • Tálaláskor ízlés szerint petrezselyemzöld, újhagyma vagy snidling
  • Tálaláskor ízlés és állapot függvényében adagonként 1 csapott evőkanál szárított búzacsíra vagy főtt árpa – gluténtartalmú, vagy 1 csapott evőkanál főtt barnarizs vagy gluténmentes kenyérkocka és 1 teáskanál szárazon pirított szezámmag

Elkészítés:

A csicseriborsót 6 órára beáztatjuk – előző este is megtehetjük – majd az áztató vizet leöntjük. Háromszoros mennyiségű tisztított vízzel feltesszük főni. Kuktában 50-60 fazékban 80-90 perig főzzük, ez a csicseriborsó méretétől és az áztatási időtől is függ. Várunk, amíg a kukta kiengedi a gőzt és levehet ő a teteje. Hozzátesszük a vöröshagymát, a fehérrépát, a sárgarépát, a tengeri sót, kevés kurkumát és gyömbért, majd a zöldségeket is puhára főzzük.

Zöldséges lencse barnarizs golyókkal és pirított szezámmaggal

Zöldséges lencse

Hozzávalók:

  • 25 dkg főtt sós lencse vagy ½ csésze barna lencse mosva, egész fokhagyma gerezddel és babérelvéllelés 1 csésze vízzel puhára főzve, csak akkor sózva, amikor már megfőtt
  • 1 sárgarépavékony karikákra vágva1 cukkíni felezve és darabolva
  • Tálaláskor madársaláta, piros retek és lucerna csíra
  • Tálaláskor főtt barnarizs – az alábbi recept szerint
  • Tálaláskor szárazon pirított szezámmag – az alábbi recept szerint

Elkészítés:

A mosott lencsét a fokhagymával és a babérlevéllel és a kétszeres vízzel főni tesszük a sárgarépával. Amikor a lencse megnő és megpuhul, tesszük hozzá a cukkíni darabokat és a sót. Ezzel már csak 5 percig főzzük, végül kivesszük a babérleveleket. A főtt barnarizsből vizes kézzel és kanállal készítünk golyókat, megszórjuk szárazon pirított szezámmaggal. Mellé tesszük a főtt zöldséges lencsét. A tetejét díszítjük madársalátával, piros retek cikkel és lucerna csírával.

 

Fazékban főtt barnarizs és rizsgolyó

Hozzávalók:

  • 1 csésze barnarizs
  • 2 csésze víz
  • 1 csipet tengeri só

Elkészítés:

Tegyük a megmosott rizst vastagtalpú rozsdamentes fazékba, adjuk hozzá a vizet és forraljuk fel. Ekkor adjuk hozzá a sót, lefedjük és közepes-alacsony lángon, lángelosztóval az edény alatt, kb. 60 percig főzzük. Amikor elkészül, 4-5 percig hagyjuk a fedő alatt a gőzben, majd fakanállal összekeverjük. A langyosra legalább meghűlt barnarizsből evőkanállat vizes kézbe teszünk és golyókat formálunk belőle. Fehérjés fogás mellé tálaljuk.

 

Szárazon pirított olajos magok tengeri sóval

Hozzávalók:

  • 20-25 dkg napraforgómag, tökmag vagy mandula, ritkán darabolt dió
  • Életkor és állapot függvényében tengeri só – elmaradhat

Elkészítés:

A megmosott magokat serpenyőben folyamatos keverés mellett pirítjuk meg, nehogy leégjenek. Olyan mennyiségű olajos magot teszünk a serpenyőbe, hogy kevergetés közben minden szem könnyedén meg tudjon pirulni. Életkor és állapot függvényében a forró magokra kevés tengeri sót szórunk. Amint megpirultak a magok elzárjuk a tüzet. Kihűlve lezárt befőttesüvegben a hűtőben tárolható. Szórhatjuk gabonákra, zöldségekre, salátákra, szusi karikákra, beleforgathatjuk a rizsgolyót. Állapottól függően és mértékkel együk, a magas olajtartalmuk magas. Készíthetjük tengeri só nélkül is, attól függően, hogy milyen ételekhez használjuk fel.

Hajdina palacsinta gyümölcskrémmel

Hozzávalók:

  • 1 csésze hajdinaliszt (lehet hajdina és barnarizsliszt keveréke is)
  • 1 csipet tengeri só, 1½ csésze víz
  • 1 teáskanál bio sütőpor vagy szódabikarbóna
  • Szezámmag vagy napraforgó olaj a sütő kikenéséhez édes töltelékhez ½ mokkáskanál vanília kivonat a tésztába

 

Elkészítés:

A lisztet, a sütőport, a csipet sót és a vizet a keverőtálban kézi habverővel csomómentesre keverjük. A tésztát 20-30 percig pihentetjük. A palacsintasütőt olajos ecsettel megkenjük vagy olajspriccelővel bevonjuk olajjal és felforrósítjuk, de nem égetjük meg. A tésztát felkeverjük egy merőkanállal, majd a palacsintasütő méretétől függő mennyiségben annyi tésztát teszünk bele, hogy a tészta a sütő egész felületén vékony rétegben elterüljön. Közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg a tészta széle elválik a palacsintasütőtől. Ekkor egy lapos fakanállal vagy széles, tompa, lekerekített késsel alá tudunk nyúlni, az egészet fellazítani és megfordítjuk. A palacsinta másik oldalát is aranyszínűre sütjük, majd tányérra tesszük és sütjük a következő adagot. A hajdina palacsintát frissen fogyasszuk el, így a legfinomabb. Kínálhatjuk mazsolás almaszósszal, friss gyümölccsel, gyümölcskrémmel, pudinggal, kompóttal, cukormentes lekvárral.

 

Friss gyümölcskrém vagy öntet helyi gyümölcsökből

Hozzávalók:

  • 1 csésze 100 %-os almalé vagy víz
  • 1 csipet tengeri só
  • ½ csésze rizsszirup a gyümölcs édességétől függően
  • ½ bio citrom frissen facsart leve
  • ½ mokkáskanál vanília kivonat
  • 2 csésze friss, mosott, magozott, darabolt gyümölcs
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő kevés hideg vízben feloldva

 

Elkészítés:

Az almalét vagy vizet, a rizssziruppal, a vaníliával és a kevés sóval felforraljuk, majd a darabolt friss gyümölcsöt néhány percig főzzük benne, végül ízesítjük a citromlével és a merülő mixerrel pépesítjük. Felhasználhatjuk így öntetnek vagy besűríthetjük a feloldott kukorica-keményítővel, amelyet hozzákeverünk és további 3-5 percig kevergetés mellett együtt főzünk a gyümölccsel. A sűrűségétől függően díszítő, ízesítő krém, öntet lehet például a gluténmentes palacsintához.

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus vágási, főzési módok és életvezetés

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúságok

Sebestyén Szilvia – Gluténmetnes és általános makrobiotikus reggelik 

Sebestyén Szilvia – A Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek

Sebestyén Szilvia – Glutén-, tej-, tejtermék-, tojás és cukormentes, hazai makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Glutén- és mindenmentes makrobiotikus desszertek

Sebestyén Szilvia – Családunk és gyermekeink egészsége makrobiotikus étrenddel és életmóddal

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.