Ingyenes főzőiskola videója és receptjei
Itt megnézheted a februárban ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.
Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételeket és receptjeit is.
- Csicseriborsó leves gyökérzöldségekkel
- Zöldséges lencse barnarizs golyókkal és pirított szezámmaggal
- Hajdina palacsinta gyümölcskrémmel
Csicseriborsó leves gyökérzöldségekkel
Hozzávalók
- ¾ csésze csicseriborsó mosva, 8-12 órára beáztatva, friss háromszoros vízben só nélkül kuktában vagy fazékban só nélkül puhára főzve – 8-10 cm-es kombuval vagy 2-3 babérlevéllel
- 2 kisebb sárgarépa vékony félholdakra vágva
- 1 fehérrépa vékony félholdakra vágva
- 1 vöröshagyma kockára vágva
- 1 mokkáskanál tengeri só
- késhegyni kurkuma és gyömbér
- Tálaláskor ízlés szerint petrezselyemzöld, újhagyma vagy snidling
- Tálaláskor ízlés és állapot függvényében adagonként 1 csapott evőkanál szárított búzacsíra vagy főtt árpa – gluténtartalmú, vagy 1 csapott evőkanál főtt barnarizs vagy gluténmentes kenyérkocka és 1 teáskanál szárazon pirított szezámmag
Elkészítés:
A csicseriborsót 6 órára beáztatjuk – előző este is megtehetjük – majd az áztató vizet leöntjük. Háromszoros mennyiségű tisztított vízzel feltesszük főni. Kuktában 50-60 fazékban 80-90 perig főzzük, ez a csicseriborsó méretétől és az áztatási időtől is függ. Várunk, amíg a kukta kiengedi a gőzt és levehet ő a teteje. Hozzátesszük a vöröshagymát, a fehérrépát, a sárgarépát, a tengeri sót, kevés kurkumát és gyömbért, majd a zöldségeket is puhára főzzük.
Zöldséges lencse barnarizs golyókkal és pirított szezámmaggal
Zöldséges lencse
Hozzávalók:
- 25 dkg főtt sós lencse vagy ½ csésze barna lencse mosva, egész fokhagyma gerezddel és babérelvéllelés 1 csésze vízzel puhára főzve, csak akkor sózva, amikor már megfőtt
- 1 sárgarépavékony karikákra vágva1 cukkíni felezve és darabolva
- Tálaláskor madársaláta, piros retek és lucerna csíra
- Tálaláskor főtt barnarizs – az alábbi recept szerint
- Tálaláskor szárazon pirított szezámmag – az alábbi recept szerint
Elkészítés:
A mosott lencsét a fokhagymával és a babérlevéllel és a kétszeres vízzel főni tesszük a sárgarépával. Amikor a lencse megnő és megpuhul, tesszük hozzá a cukkíni darabokat és a sót. Ezzel már csak 5 percig főzzük, végül kivesszük a babérleveleket. A főtt barnarizsből vizes kézzel és kanállal készítünk golyókat, megszórjuk szárazon pirított szezámmaggal. Mellé tesszük a főtt zöldséges lencsét. A tetejét díszítjük madársalátával, piros retek cikkel és lucerna csírával.
Fazékban főtt barnarizs és rizsgolyó
Hozzávalók:
- 1 csésze barnarizs
- 2 csésze víz
- 1 csipet tengeri só
Elkészítés:
Tegyük a megmosott rizst vastagtalpú rozsdamentes fazékba, adjuk hozzá a vizet és forraljuk fel. Ekkor adjuk hozzá a sót, lefedjük és közepes-alacsony lángon, lángelosztóval az edény alatt, kb. 60 percig főzzük. Amikor elkészül, 4-5 percig hagyjuk a fedő alatt a gőzben, majd fakanállal összekeverjük. A langyosra legalább meghűlt barnarizsből evőkanállat vizes kézbe teszünk és golyókat formálunk belőle. Fehérjés fogás mellé tálaljuk.
Szárazon pirított olajos magok tengeri sóval
Hozzávalók:
- 20-25 dkg napraforgómag, tökmag vagy mandula, ritkán darabolt dió
- Életkor és állapot függvényében tengeri só – elmaradhat
Elkészítés:
A megmosott magokat serpenyőben folyamatos keverés mellett pirítjuk meg, nehogy leégjenek. Olyan mennyiségű olajos magot teszünk a serpenyőbe, hogy kevergetés közben minden szem könnyedén meg tudjon pirulni. Életkor és állapot függvényében a forró magokra kevés tengeri sót szórunk. Amint megpirultak a magok elzárjuk a tüzet. Kihűlve lezárt befőttesüvegben a hűtőben tárolható. Szórhatjuk gabonákra, zöldségekre, salátákra, szusi karikákra, beleforgathatjuk a rizsgolyót. Állapottól függően és mértékkel együk, a magas olajtartalmuk magas. Készíthetjük tengeri só nélkül is, attól függően, hogy milyen ételekhez használjuk fel.
Hajdina palacsinta gyümölcskrémmel
Hozzávalók:
- 1 csésze hajdinaliszt (lehet hajdina és barnarizsliszt keveréke is)
- 1 csipet tengeri só, 1½ csésze víz
- 1 teáskanál bio sütőpor vagy szódabikarbóna
- Szezámmag vagy napraforgó olaj a sütő kikenéséhez édes töltelékhez ½ mokkáskanál vanília kivonat a tésztába
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a csipet sót és a vizet a keverőtálban kézi habverővel csomómentesre keverjük. A tésztát 20-30 percig pihentetjük. A palacsintasütőt olajos ecsettel megkenjük vagy olajspriccelővel bevonjuk olajjal és felforrósítjuk, de nem égetjük meg. A tésztát felkeverjük egy merőkanállal, majd a palacsintasütő méretétől függő mennyiségben annyi tésztát teszünk bele, hogy a tészta a sütő egész felületén vékony rétegben elterüljön. Közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg a tészta széle elválik a palacsintasütőtől. Ekkor egy lapos fakanállal vagy széles, tompa, lekerekített késsel alá tudunk nyúlni, az egészet fellazítani és megfordítjuk. A palacsinta másik oldalát is aranyszínűre sütjük, majd tányérra tesszük és sütjük a következő adagot. A hajdina palacsintát frissen fogyasszuk el, így a legfinomabb. Kínálhatjuk mazsolás almaszósszal, friss gyümölccsel, gyümölcskrémmel, pudinggal, kompóttal, cukormentes lekvárral.
Friss gyümölcskrém vagy öntet helyi gyümölcsökből
Hozzávalók:
- 1 csésze 100 %-os almalé vagy víz
- 1 csipet tengeri só
- ½ csésze rizsszirup a gyümölcs édességétől függően
- ½ bio citrom frissen facsart leve
- ½ mokkáskanál vanília kivonat
- 2 csésze friss, mosott, magozott, darabolt gyümölcs
- 1 evőkanál kukoricakeményítő kevés hideg vízben feloldva
Elkészítés:
Az almalét vagy vizet, a rizssziruppal, a vaníliával és a kevés sóval felforraljuk, majd a darabolt friss gyümölcsöt néhány percig főzzük benne, végül ízesítjük a citromlével és a merülő mixerrel pépesítjük. Felhasználhatjuk így öntetnek vagy besűríthetjük a feloldott kukorica-keményítővel, amelyet hozzákeverünk és további 3-5 percig kevergetés mellett együtt főzünk a gyümölccsel. A sűrűségétől függően díszítő, ízesítő krém, öntet lehet például a gluténmentes palacsintához.
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
7 tipp az immunrendszered megerősítésére
Immunrendszerünk egészségéért a makrobiotikával
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus vágási, főzési módok és életvezetés
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúságok
Sebestyén Szilvia – Gluténmetnes és általános makrobiotikus reggelik
Sebestyén Szilvia – A Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek
Sebestyén Szilvia – Glutén-, tej-, tejtermék-, tojás és cukormentes, hazai makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Glutén- és mindenmentes makrobiotikus desszertek
Sebestyén Szilvia – Családunk és gyermekeink egészsége makrobiotikus étrenddel és életmóddal
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.