A máj egészségéért főzőiskola elméleti anyaga
FIGYELEM! Aki beteg, forduljon orvoshoz! Ez a főziskola nem helyettesíti az orvosi kezelést! Az egészséggel kapcsolatos könyvek olvasása nem pótolja az orvosi diagnózist, kezelést és az egyéni táplálkozási tanácsot. A főzőiskola hatékony és eredményes végrehajtásához kérd ki makrobiotikus szakértő véleményét.
Közepesen súlyos rendellenességek, tünetek tapasztalása esetében makrobiotikus tanácsadó segítségével kövesd az állapotodnak megfelelő étrendet a három általános gyógyító étrend típusból. Súlyosabb betegségeknél kérd képzett makrobiotikus tanácsadó egyéni étrend javaslatát is.
A makrobiotika alapjai
A makrobiotika az egészséges életmód és táplálkozás átfogó szemléletmódja, rendszere, magában foglalja az alapanyagok kiválasztását, a főzési módszereket, valamint az étkezést és életmódot is. Az emberiség hagyományos életmódjának mai, modern értelmezése, hagyományos és újszerű egyszerre. A természettel összhangba hozott életről és étrendről szól, az életerőnk magas szinten tartásáról, az egyensúlyunk folyamatos megteremtéséről, figyelembe véve az éghajlati övet, az évszakot, a környezeti hatásokat, a nemünket, a korunkat, a pillanatnyi állapotunkat, az aktivitásunkat, az éppen hozzáférhető alapanyagokat és a főzésre fordítható időnket.
Ételeink alapanyagául egész, élő növényeket választunk, ezek élő energiával és sokféle értékes tápanyaggal rendelkeznek. Az egész gabona, bab és magfélék, a zöldségek élők, növekedésre képesek, kicsíráznak. A gyökérzöldségek a veremben kihajtanak, a gyümölcsök magvaiból új növények nőnek, a növények levelei és hajtásai gyökeret eresztenek, a természetesen erjesztett, fermentált ételekben pedig mikroszkopikus folyamatokban bennünket segítő élő enzimek vannak. Figyelmet igényel a bio élelmiszerek gondos kiválasztása a vásárlásnál, megfelelő tárolásuk és otthoni feldolgozásuk. A főzési módszerekkel különféle hatást gyakorolunk az ételek energiájára, majd elfogyasztjuk őket és kölcsönhatásba kerülnek a testünk energiájával, hatva az életenergiánkra, és egyensúlyunkra. Az összes értékes alapanyag és főzési módszer ismeretében használjuk őket változatosan, ízletes ételek készítésére.
A kiegyensúlyozott és szélsőséges ételek
A makrobiotikus alapelvek és gyakorlat a két ellentétes, egymást kiegészítő, univerzális erő közötti folyamatosan változó kölcsönhatáson alapulnak. Az egyik erőt hagyományosan jin erőnek, a másikat jangnak nevezik. Ezek az energiák az élet minden területen megnyilvánulnak és egymásra kölcsönösen hatnak, ezeken alapul minden jelenség az életünkben. Értelmezhetők az élet sok területén, a nemek, az évszakok, a hőmérséklet, elemek és az energiák területén például: jin jellegű a nő, a tél, a hideg, a víz, a kiterjedő erő, jang jellegű a férfi a nyár, a meleg a tűz, az összehúzó erő.
Mindkettőből áll mindkét oldal, semmi sem teljesen az egyik vagy a másik. Az ételeket is ezen alapelvek szerint csoportosítjuk szélsőségesen vagy enyhén jang, szélsőségesen vagy enyhén jin ételek csoportjára. A méréskelten összehúzó energiájú enyhén jang ételek meleget, erőt, fegyelmet és vitalitást adnak. A mérsékelten kiterjedő energiájú enyhén jin ételek hűtenek, tisztítanak, nyugtatnak, táplálják a türelmet és a megértést. A szélsőségesen jang ételek, italok és ételkészítési módok eltúlzása (a vörös húsok, a pulykahús, a sajt, a tojás, a só, módszerként a grillezés és a sütőben sütés) merevséget, szűkületeket, ízületi problémákat, szívrohamot, önzést, zárkózottságot, beszűkülést, nyugtalanságot, erőszakos hajlamot okoz.
A szélsőségesen jin ételek, italok és ételkészítési módok eltúlzása (a finomított, fehér rizs és liszt, a trópusi gyümölcsök, a jégkrém, a méz, a cukor, az alkohol, a koffein, a vegyi anyagok, a drogok, az antibiotikumok, a besugárzott élelmiszerek, módszerként a mikrohullámú sütőben és elektromos tűzhelyen készült ételek) pedig gyengeséget, szétszórtságot, védekezést, akaratvesztést, depressziót, öngyilkos tendenciákat, rettegést okoz a vírusoktól, valamint a fehér vértestek termelésének elszaporodását.
Az egyik szélsőséges csoport ételeinek fogyasztása automatikusan vonz bennünket a másik oldali szélsőséghez, hogy kompenzálja a szélsőséget, a testünk egyensúlyra törekszik. A szélsőséges ételek rendszeres fogyasztása azonban az középpontban lévő egyensúly kialakulása helyett a szélsőségek közötti folyamatos, vad ingadozásban végződik, a két szélsőség ételeinek együtt fogyasztása pedig számunkra mind a két szélsőség halmozottan káros egészségügyi hatásait adja.
Egyensúlyt a szélsőséges ételek elhagyásával és a kiegyensúlyozott alapanyagok értő elkészítésével érhetünk el napról napra és tarthatunk fenn hosszabb.
Az egészségért kerülendő szélsőséges ételek
Húsok és húskészítmények, vadhúsok, pulyka, csirke, tojás, vörös húsú halak, tejtermékek, tej, vaj, sajt, tejföl, jégkrém, trópusi gyümölcsök, zöldségek, magfélék és fűszerek, cukor, koncentrált édesítők, mesterséges édesítők, finomított asztali só, szürke tengeri só, margarin, kókusz olaj, pálma olaj, finomított olajak, genetikailag módosított szójából, iparilag feldolgozott száraz szójatermékek, szója granulátum, kocka, lap, szójaliszt, cukrozott szójatej, margarin, szója majonéz, szója jégkrém, szójás bébi étel, feldolgozott finomított gabonatermékek, fehér rizs, fehér liszt.
Kerülendők a konzervált és fagyasztott ételek, mesterséges színező, adalék és ízfokozó anyagokkal készült ételek, a mikrohullámú sütőben és elektromos tűzhelyen készült ételek, a besugárzással kezelt élelmiszerek, fűszerek, az étrend kiegészítők, vitamin készítmények, amelyeket ételekkel is bevihetünk, cukrozott, szénsavas, stimuláló, energia italok, fekete tea, kávé, drogok, túlzott mennyiségű alkohol (felnőtteknek kevés sör, vörösbor kivételével, állapot függvényében).
Az általános makrobiotikus étrend természetes alapanyagai
A makrobiotika a kiegyensúlyozott, energia szempontjából is középpontos ételeket ajánlja. A gabonák a legmegfelelőbb ételek az ember számára, különösen a barnarizsben van meg a kiegyensúlyozottság, ezen belül is a közepes szemű barnarizs fogyasztható egész évben. Az emberek melegvérű lények, így a táplálékukat leginkább a kiegészítő ellentétből, a növények köréből igénylik.
A makrobiotikus étrendben a mérsékelt éghajlati övben fő szerepet játszanak az egész gabonák, a zöldségfélék, a hüvelyesek, a természetes szójabab termékek, a mag és diófélék, a helyben termett gyümölcsök és a tengeri füvek (a tengerparti részeken frissen, máshol szárítottan). Az állati eredetű ételek között a tengeri és édesvízi fehér húsú halfajták ajánlottak (a kagylók és tenger gyümölcsei frissen, csak a tengerparti részeken).
- Egész gabonák rendszeresen: barnarizs, köles, hántolt árpa, árpagyöngy (keleten hato mugi), búza, rozs, egész gabonák ritkábban: zab, hajdina, kukorica, amarant, quinoa, édes rizs
- Gabona termékek alkalmanként: bulgur, kusz-kusz, gabona töret, dara, teljes kiőrlésű liszt, teljes kiőrlésű lisztből tojás nélkül készült tésztafélék és galuskák, soba tészta hajdinából, udon hosszú búzatészta, somen vékony búzatészta, teljes kiőrlésű lisztből élesztő nélkül készült lapos kenyér, teljes kiőrlésű kovászos kenyér, natúr puffasztott gabonák, natúr pattogatott kukorica, natúr gabona pelyhek, búzasikérből/glutén készült búzahús/szejtyán és fu és az édes rizsből készült mochi
- Gyökérzöldségek: sárgarépa, fehérrépa, paszternák, jégcsapretek, gyermekláncfű gyökér, csicsóka, cékla, bojtorján gyökér és távolabbi tájakról a lótusz gyökér, a jinenjo gyökér, rutabaga gyökér és a taro/albi burgonya
- Kerek zöldségek: kerek és kanadai sütőtök, nyári tök, csillag tök, cukkíni, kelbimbó, kelkáposzta, fejes káposzta, vörös káposzta, brokkoli, karfiol, uborka, zöldbab, zöldborsó, vöröshagyma, lilahagyma, shiitake gomba, csiperkegomba, karalábé
- Leveles zöldségek: kínai kel, leveles kel, szárzeller, petrezselyemzöld, sárgarépa zöld, jégcsapretek zöld, mustár zöld, vizitorma, snidling, póréhagyma, gyermekláncfű zöld, endívia, fejes saláta
- Hüvelyesek, bab borsó és lencsefélék: azuki bab, fekete szójabab, barna, vörös vagy fekete lencse, csicseriborsó, vese bab, tarkabab, világos szójabab, fehér gyöngybab, mungó bab, sárga vagy zöld feles borsó, nagy szemű bab
- Természetes babtermékek: okara, tofu, szárított tofu, tempeh, natto, humusz (csicseriborsó krém), tamari szójaszósz, shoyu szójaszósz, egyéb gluténtartalmú gabonát tartalmazó szójaszósz, szója miszó (hatcho), szójabab és barnarizs miszó (genmai), szójabab és árpa miszó (mugi),
- Mag és diófélék: szezámmag, tahini szezámkrém, mandula, gesztenye, tökmag, napraforgó mag, ritkábban dió, földimogyoró, nagyon ritkán mák
- Olajfélék: hidegen sajtolt, finomítatlan sötét és világos szezámmag olaj, hidegebb időszakban pirított szezámmag olaj, hidegen sajtolt, finomítatlan olíva olaj, ritkábban a kukorica olaj, napraforgó olaj, tökmagolaj, búzacsíra olaj
- Gyümölcsök és természetes aszalványok: helyben termő vagy mérsékelt égövi fajták: alma, sárgabarack, eper, málna, áfonya, szeder/faeper, őszibarack, körte, cseresznye, meggy, sárgadinnye, görögdinnye, szilva, szőlő, citrom, mazsola, természetes módon aszalt alma, sárgabarack, mazsola, mandarin, narancs stb.
- Tengeri füvek: szárítva és/vagy porítva, nem csak a tengerparti részeken: agar-agar, arame, hijiki, nori, kombu, wakame, dulse, kelp
- Édesvízi halak (tengeri halak és tenger gyümölcsei): a fehér húsú, nem túl zsíros fajták: ponty, csuka, harcsa, keszeg, busa, pisztráng, stb. a tengerparti részeken frissen a tőkehal, lepényhal, nyelvhal, hering, polip, kagyló, osztriga, garnélarák, rák, homár.
- Italok rendszeresen: forrás vagy tisztított víz, bancha szár tea, pirított barnarizs tea, pirított árpa tea nem stimuláló, nem aromás italok
- Italok alkalmanként: kombu ital, gabona kávé, amazake ital, gyermekláncfű tea, lótuszgyökér tea, bojtorjángyökér tea, umeboshi ital, egyéb nem stimuláló nem aromás italok és makrobiotikus gyógyitalok állapot függvényében
- Italok csak ritkán: zöld tea, alma lé, egyéb helyi gyümölcsök leve (melegben, keveset), zöldség lé (sárgarépa, kevés cékla sárgarépával keverve melegben) árpacsíra ital tavasszal, almabor, természetes erjesztésű sör, szaké, vörösbor (egészséges felnőtteknek ritkán és keveset)
- Fűszerek és ízesítők: finomítatlan fehér tengeri só, szezám só, tengeri fű porok, nori ízesítő, umeboshi szilva és krém, barnarizs ecet, umeboshi ecet, savanyú káposzta lé, tekka, reszelt gyömbér, reszelt jégcsapretek, citromlé, torma, mirin főzőbor, szaké, a helyi nyers vagy szárított zöldfűszerek az élettani hatásaik ismeretében, állapottól függően, továbbá a tamari szójaszósz, búzát tartalmazó shoyu szójaszójsz, szója miszó (hatcho miso), szójabab és barnarizs miszó (genmai miso), szójabab és árpa miszó (mugi miso).
- Édesítők: édes zöldségek: sárgarépa, vöröshagyma, jégcsapretek, paszternák, fejes káposzta, sütőtök, édesítők: amazake ital, árpa maláta szirup, rizs szirup, helyi gyümölcsök és a levük, főtt vagy aszaltt gyümölcs, gesztenye
- Savanyúságok: sós gyúrt, sós préselt, sós vizes, pirított korpás, savanyú káposzta, miszós, szójaszószos, umeboshi szilva, kovászos uborka stb.
Az általános makrobiotikus étrend fő arányai
Az általános étrend alapételei: nagyobb arányban és naponta
- 40-60 % egész, teljes értékű bio gabona (barnarizs, köles, árpa, búza, kukorica, rozs, zab, hajdina)
- 20-30 % zöldség (vízben főzve, blansírozva, párolva, gőzölve, pirítva, dinsztelve, különféle vágási technikákkal előkészítve, savanyítva)
- 5-10-15 % hüvelyesek (bab, lencse és borsófélék és a hagyományos szójabab termékek, tofu, natto, tempeh)
- 5 % a levesek szerepe az ételfajták közül az étrendben, napi 1-2 tányérral (miszóval, szójaszósszal, zöldségekkel, gabonákkal, babfélékkel)
- 3-5 % a kiegésztő ételek a gyümölcsök, a mag-, és diófélék, fűszerek aránya.
Az általános étrend kiegészítő ételei: kisebb arányban, mennyiségben, rendszeresen heti 5-7x, alkalmanként: heti 2-3x, ritkán: havi 1-3x
- Makrobiotikus italok bancha szár tea, pirított barnarizs, pirított árpa ital, gabonakávé, gyógyitalok, stb., rendszeresen vagy alkalmanként, napi 1-3 pohárral a fajtától, az ételektől és az állapottól függően, változatosan
- Fűszerek és ízesítők rendszeresen naponta, kávéskanálnyi vagy ennél kisebb, csipetnyi mennyiségben a fajtától függően
- Helyi mag és diófélék (szezámmag, mandula, tökmag, napraforgó mag, stb.) rendszeresen, napi 2-3 teáskanál mennyiségben.
- Tengeri füvek rendszeresen/alkalmanként, heti 1-4 alkalommal, egyszerre kis mennyiségben
- Helyben termett idénygyümölcsök, frissen, tárolt vagy aszalt formában, hideg időszakban alkalmanként, heti 1-2 alkalommal inkább főzve, meleg időben rendszeresen, nyersen is.
- Fehér húsú, nem zsíros édesvízi halak alkalmanként, heti 1-3 alkalommal egy-egy szeletet
A makrobiotikus táplálkozás elvei
- Természetes életmód, mentális és fizikai aktivitás.
- A szélsőségek elhagyása az étrendből.
- A fenti makrobiotikus alapanyagok ökológiai gazdálkodásból, bio gazdaságokból származnak.
- Természetes, kímélő, a tápanyagokat, energiákat merőző és kiegyensúlyozó főzési módok.
- A főzésnél követjük a fő alapanyag arányokat.
- Természetes étkezés: nyugodt körülmények között, megfelelő időpontban, legkésőbb 3 órával a lefekvés előtt, mértékletes mennyiségben együnk és alaposan rágjuk meg az ételt. Akkor nyeljük le minden falatot, ha már folyékony állagú, hogy az egyensúlyunkat segítő hozzáértően készített, tápanyagokban gazdag ételekből a megfelelő rágás és emésztés segítségével hozzá is jussunk az értékes tápanyagokhoz.
- Változatosság: az alap és kiegészítő ételekben és ezek kombinációiban, az alapanyagokban, a vágási módokban, a főzési módszerekben, a használt víz mennyiségben, a főzési idő hosszában, az ízekben, színekben, állagokban, a fűszerekben, ízesítőkben, a tálalási módban.
- Megfelelő kombinációk: a teljes értékű fehérje kombinációkért növényekből is – különösen fontos ez a csak növényi étrenden élők számára – a bab, lencse és borsóféléket egy étkezésen belük kombináljuk a gabonákkal és/vagy a mag és diófélékkel.
- Alkalmazkodás, adaptálás: az általános étrend alakítása az éghajlati övhöz, az évszakhoz, az időjáráshoz, a napszakhoz, a nemhez, az életkorhoz, az életmódhoz, az egyéni állapothoz, az élelmiszer alapanyagokhoz való pillanatnyi hozzáférési lehetőségeinkhez és az éppen főzésre fordítható időnkhöz.
Az általános felnőtt makrobiotikus étrend az egészséges állapotban lévő felnőtt személyek számára javasolt alapanyagokat és ételarányokat tartalmazza a mérsékelt éghajlati övben, amely életkor, nem, életmód, évszakok, időjárás és egyéni állapot szerint igényli a további értő módosításokat.
A módosításokról a Makrobiotikus táplálkozás, a csecsemők elválasztás utáni táplálkozásáról a Gyermekeink és családunk egészsége makrobiotikus étrenddel és életmóddal c. könyvből tanulhatunk. Az alapvető módosításokkal kiegészítve az általános étrendet követhetik az egészségesek mellett a módszert kezdők, az enyhébb tünetekkel élők, mint fáradtság, kisebb vágott sebek, karcolások, zúzódások, enyhe fájdalmak.
Közepesen súlyos rendellenességek, tünetek tapasztalása esetrében makrobiotikus tanácsadó segítségével kövessük az állapotuknak megfelelő étrendet az alábbi három általános kiegyensúlyozó étrend típusból. Súlyosabb betegségeknél kérjük képzett makrobiotikus tanácsadó egyéni étrend javaslatát is.
A máj egészségéért makrobiotikusan
A máj energiavezetéke, valamint az egyensúlytalanságok tünetei
A máj a test jobb oldalában a rekeszizom és a jobb tüdő alatt elhelyezkedő, ék alakú, kb. 1,5 kg súlyú, két fő lebenyből álló szerv, amely sokféle fontos szerepet lát el a szervezetben. Vért szűr meg és tárol, tápanyagokat szív fel, termeli az epét, méregtelenít, a véralvadáshoz szükséges prothrombin termelője stb., ha a máj 80 %-át műtétileg eltávolítják akkor is képes regenerálódni!
A máj energia vezetéke / meridiánja
A májhoz kapcsolódó íz a savanyú, szín a zöld, napszak 01-03 óra között.
Egészséges májjal van erőnk örülni az élet változatosságának és energiánk a változtatáshoz, felfedezéshez, nyugodtak, béketűrőek, türelmesek vagyunk, ez az értékek, az idealizmus és az előrelátás alapja.
A máj egyensúlyvesztésének fizikai tünetei:
Émelygés, hányás, ezekkel kísért migrénes fejfájás, hasi ernyedtség, püffedés, PMS (pre menstruációs tünetek), szabálytalan és fájdalmas menstruáció, a mellek túlérzékenysége, homályos és gyenge látás, foltok lebegése a szem előtt, a nyak, a vállak, az egész test remegése, aranyér, vérzékenység, emésztési elégtelenség, bélgáz, szorulás, székrekedés, gyenge körmök, irtózás a széltől
A máj egyensúlyvesztésének érzelmi tünetei:
Harag, düh, türelmetlenség, ingerlékenység, visszafojtott érzelmek, depresszió, szervezés, tervezés képtelenség, túlzott elvárások, frusztráció, szeszélyesség, merev magatartás, negatív szemléletmód, agresszivitás, ordítozás, idegi feszültség.
A májproblémák tünetei és vizuális jelei:
- Feszülés, keménység, dagadás, fájdalom, érzékenység a máj területén a mellkas alatt jobb oldalon.
- Dagadás, fájdalom, keménység, merevség a nagy lábujj belső részén vagy a máj meridián mentén.
- Puffadtság vagy függőleges vonal/vonalak a két szemöldök közötti területen. A mély vonalak ezen a területen a túl sok állati eredetű étel, só és sült lisztes termék fogyasztását jelzik. A puffadás ezen a területen a túl sok szélsőséges jin étel: cukor, alkohol, gyümölcslé, tejtermék, zsír és olaj fogyasztását jelzi.
- A látás összefüggésben van a máj egészségével, a szem romlása, gyulladása, dagadása máj problémákat is jelezhet.
A máj megbetegedések étrendi okai
Rombolja a máj egészségét a szélsőségesen jang ételek – állati ételek, marha, sertés, pulyka és csirke hús, tojás, sajtok, hal, só és sült lisztes ételek – rendszeres eltúlzása. Rosszat tesz a májnak a másik szélsőséges csoport, a jin jellegűek eltúlzása is: drogok, alkohol, cukor, olajos és zsíros ételek. Ezek elgyengítik a májat. A túl sok egyszerű cukor, akár fehér liszt, fehér cukor, méz, tejtermék formájában gyorsan túlterhelik a máj glycogen tároló kapacitását, a véráramba túl sok szénhidrát, cukor kerül. A máj méregtelenítését terhelik túl a testbe kerülő vegyi anyagok, gombaölő, permetező szerek. Az érzelmekre és a viselkedésre is kihat a máj egészsége. A jang szélsőségek eltúlzott fogyasztása a megkeményedett máj mellet a düh, frusztráció, türelmetlenség, agresszió jelenségeihez vezet. A jin szélsőségek – drogok, alkohol, cukor, stb – eltúlzott fogyasztása hiperaktivitáshoz és erőszakos viselkedéshez.
A bomlasztó, antiszociális, ellenséges viselkedés hátterében otthon, az iskolában, a munkában, a közösségben, a nemzetek között a máj kiegyensúlyozatlansága van, amihez az alábbiak vezethetnek:
- a túlevés, a minőségi kiegyensúlyozott ételek túlevése is
- a sült lisztes termékek kenyér, muffin, sütemények, kekszek, chipsek túlfogyasztása
- a szélsőséges jin ételek túlfogyasztása, amelyek gyengítik a májat
- a zsíros és koleszterindús ételek túlfogyasztása, mint húsok pulyka, tojás, zsíros sajtok, amelyek megkeményítik a májat
- a túl kevés só gyengíti, a túl sok tengeri só pedig megkeményíti a májat
- késő éjszakai evés nem hagyja pihenni a májat
- a vitamin, étrend kiegészítő és egyéb gyógyszer fogyasztása szükségtelenül, túl sokáig vagy túlzott mennyiségben
- a fizikai aktivitás hiánya rombolja az emésztést, a felszívódást és a vérkeringést
- a túlzott feszültség és stressz, konfliktusok otthon és a munkahelyen
- egyes betegségek és a kezelésükre alkalmazott szerek és módszerek kihatnak a máj egészségére is
A máj megbetegedések és a makrobiotikus javaslatok
Májzsugor, májcirrózis
A betegség magyar neve megtévesztő, a máj ettől nem kisebb lesz, hanem az egészséges májszövet mennyisége csökken. A cirrózis a máj gyulladások nyomán képződő, kötőszövetes-heges átépülése és kórós májműködés, ami a máj kitapintható megnagyobbodást okozza. Sokféle betegség – alkoholizmus, hepatitisz B, C, epeút elzáródás, környezeti mérgek, stb. – végső stádiuma lehet. A májzsugor szövődményei lehet folyadék-felhalmozódás a hasban, vérzési rendellenesség, fokozott nyomás a májkapui erekben és zavartság vagy a tudatvesztéses állapot. Néhány esetben a májcirrózis tünetmentes, enyhe lefolyású, máskor erősebbek a tünetek: gyengeség, étvágytalanság, fogyás, sárgaság, köhögés, hányás, vérzés, izomsorvadás, a tenyerek vörössége, az ujjak behajlása, pókhálószerű erek a bőrön, férfiak mellének megnagyobbodása, a nyálmirigyek megnagyobbodása, hajhullás, rendellenes idegműködés.
Az epével kapcsolatos cirrózisnál hegszövet hálózat fejődik a máj körül, az epevezetékkel kezdve, ami akadályozza az epe kiáramlását a májból, ezért az epe a véráramba kerül. Az ilyen esetek felében megnagyobbodott a máj, negyedében megnagyobbodott a lép és 15 %-ának találhatók kis sárga lerakódások a bőrén és a szemhéján. A, D, K vitaminnal és kalciummal kezelik, pedig ezek nem megfelelő epe működésnél nem szívódnak fel megfelelően.
Enyhébb esetekben a makrobiotikus étrend sokat segít, súlyosabbakat már nehezebb visszafordítani. Hagyjuk el a szélsőséges ételeket, az alkoholt és kövessük a jin megbetegedések mérsékelten jang általános kiegyensúlyozó étrendjét.
Hepatitisz
A hepatitisz a máj gyulladása, amit leggyakrabban az A, B, C, D és E vírusok okoznak, de eredhet fertőző mirigylázból, sárgalázból, cytomegalovírus fertőzésből is. Nem vírus eredetű okai az alkohol és a drogok. Hepatitisz lehet akut (6 hónapnál rövidebb ideig tartó) vagy krónikus. A modern orvoslás oltóanyagot használ a Hepatitisz A és B esetekben, nincs ilyen a C,D és E esetekre.
Hepatitis A fertőzés úgy kapható el, ha a fertőzött széklete nem megfelelő higiéniai körülmények között vízen vagy élelmiszereken keresztül szájba kerül. Nyers kagylók fogyasztásával is elkapható.
Hepatitis B a véren keresztül terjed, nem megfelelően szűrt levett vérből készült készítmények vagy droghasználóknál a közösen használt injekciós tűvel, szexuális partnerek között hetero és homoszexuális kapcsolatban egyaránt. A fertőzött anya átadja az újszülöttnek. Krónikus vírushordozók egészségesek is lehetnek, mégis elkapható tőlük a fenti módokon.
Hepatitis C fertőzést 80 %-ban a vérkészítmények útján kapnak meg vérátömlesztéskor, kisebb arányban a közösen használt injekciós tűvel vagy szexuális úton. Ez a fertőzés gyakran válik krónikussá és vezet májcirrózishoz vagy májrákhoz. Gyakran kapcsolódik alkoholos májbetegséghez.
Hepatitis D fertőzést a hepatitisz B fertőzéssel együtt lehet kapni, együtt súlyossá válnak.
Hepatitis E a fejlődő világban az alacsony higiéniás körülmények között, az A fertőzéshez hasonlóan kapható meg.
Az akut vírusos hepatitisz tünetei gyorsan jelennek meg, rossz étvágy, gyengeség, hányinger, hányás, irtózás a dohányfüsttől, sötét vizelet és erősödő sárgaság. A sárgaság 1-2 héttől 2-4 hétig is eltarthat, lehet enyhe, súlyos, akár halálos is. A Hepatitis B súlyosabb, 5-10 %-ban válik krónikussá. Az A enyhébb és ritkább fajta. A hepatitisz C nem kiszámítható, 75 %-ban krónikussá válik, 20 %-ban májcirrózis szövődménnyel jár.
Krónikus hepatitisz nem túl gyakori, de évekig eltarthat, noha enyhe is lehet, májcirrózishoz vezethet.
A hepatitisz fő étrendi oka a szélsőséges ételek rendszeres fogyasztása, mint cukor, csokoládé, cukrozott üdítők, jégkrém, tejtermékek, finomított fehérített lisztek, tészta és rizs, trópusi gyümölcsök, gyümölcslék, túl sok olaj és zsír, alkohol, vagyis a túlságosan kiterjesztő élelmiszerek eltúlzása.
Egymáshoz viszonyítva a hepatitis A jinebb jellegű, itt több a cukor, tej és jégkrém fogyasztás, a hepatitis B jangabb, itt több az állati eredetű étel eltúlzása, a hepatitis C a jin és jang szélsőségek kombinációjának eltúlzott fogyasztásával függ össze. Káros hatást gyakorló környezeti hatás az elektromos tűzhely a mikrohullámú sütő használata, a röntgensugárzás és egyéb vizsgálati és kezelési besugárzások.
Hagyjuk el az étrendünkből a szélsőségeket és
- Hepatitisz A és E esetében kövessük a jin betegségek méréskelten jang általános kiegyensúlyozó étrendjét.
- Hepatitisz B és D esetében kövessük a jang betegségek mérsékelten jin általános kiegyensúlyozó étrendjét.
- Hepatitisz C esetében kövessük a jin és jan összetett betegségek mérsékelten jin és jang általános kiegyensúlyozó étrendet.
- Hepatitisz esetében kerüljük az állati eredetű ételeket, a halat, nyers zöldséget, gyümölcsöt és gyümölcslét 1 hónapig.
- Hagyjuk el a fokhagymát, gyömbért, fűszereket, stimuláló szereket, használjunk mérsékelt mennyiségű tengeri sót a főzéshez.
- Hagyjuk el a dióféléket és a barnarizs és umeboshi ecetet is 2 hónapig. Kerüljük a sült lisztes termékeket és az olajat 1 hónapig.
- Ehetünk kevés teljes kiőrlésű lisztből készült galuskát a levesbe főzve hetente 1x.
- 1 hónap után kevés olajjal kikenhetjük a főző edényt heti 2-3x.
- Kevés kompótot készíthetünk a gyümölcsből 1 csipet sóval.
- Készítsünk édes zöldség italt és igyunk naponta 1 csészével, főzzünk benne bojtorján gyökeret és szárított shiitake gombát is.
- A vér erősítésére igyunk umeboshi-kuzu italt naponta vagy másnaponta 1 héten át
- Főzzünk erősítő kinpira levest leveles zöldekkel is a levesben hetente 2x.
- Készítsünk máj teát, ez minden hepatitisz fajtánál jót tesz.
- Ha sárgaság is követi a májgyulladást, akkor az alábbiak közül válasszunk:
- savanyú alma leve 1 csipet sóval felforralva napi 1 csésze 5 napon át
- savanyú almakompót naponta 1x 5 napon át
- reszelt savanyú alma szósz 1 csipet sóval és kevés vízzel felforralva napi 1 csésze 5 napon át
- A fertőzött, feldagadt máj fölé és a nagylábujjra tehetünk meleg törölközős borogatást 3 percre, hogy a keringést fokozza, majd káposztapakolást 3-4 órára. Ha a máj túl aktív, akkor csak a nagylábujjra tegyük. A káposztapakolás tehető a torokra is, ahol a máj meridián mentén segít azt nyugtatni.
Sárgaság
Az epét a máj választja ki és az epevezetéken át normál esetben az epehólyagba vagy a nyombélbe, patkóbélbe kerül, ahol a zsírokat és olajokat bontja le. Ha az epevezeték elzáródik, az epe a véráramba kerül, ennek a jele az arc és a bőr sárga színe, a vizelet elsötétedése. Az epevezeték elzáródásához hozzájárul a nehéz állati ételek, zsíros sajtok, cukor, olajban sült és zsíros ételek eltúlzott fogyasztása, ezek nyákot termelnek a testben és a fő okai az epevezeték elzáródásnak.
Sárgaság esetében hagyjuk el a szélsőséges ételek mellett a halat és tenger gyümölcseit is az állapot javulásáig és kövessük a jang állapotokra javasolt mérsékelten jin általános kiegyensúlyozó étrendet.
Készítsünk kemény leveles zöldet, mint, jégcsapretek zöld, hogy feloldja a zsír és nyálka lerakódásokat az epevezetékben.
Készíthetünk fekete üröm (mugwort) gyógyteát sárgaság esetén.
A máj tea is jót tesz ilyenkor.
Jót tesz a sárgaságnál a savanyú íz válasszunk az alábbiak közül:
- savanyú alma leve 1 csipet sóval felforralva napi 1 csésze 5 napon át
- savanyú almakompót naponta 1x 5 napon át
- reszelt savanyú alma szósz 1 csipet sóval és kevés vízzel felforralva napi 1 csésze 5 napon át
Tegyünk meleg gyömbéres borogatást a máj és epehólyag területére naponta, hogy feloldja az eltömődést.
Makrobiotikus ételek, italok és kezelések a máj egészségéért
1. Kövessük az egyes betegségeknél leírt étrendi előírásokat figyelemmel az alábbiakra is.
2. Kerüljük a vegyi anyagokkal termesztett növényeket, mert ezek terhelik a májat, fogyasszunk biogazdálkodásból származó növényeket.
3. Kerüljük a trópusi eredetű zöldségeket (paradicsom, paprika, padlizsán) magokat, dióféléket, olajokat, gyümölcsöket, gyümölcsléket.
4. Kerüljük a mazsolát, nem tesz jót a gyenge májnak. Kerüljük az egyszerű, fehér cukrot, mézet, csokoládést, ezek zsírsavként terhelik a máj raktárait.
5. Kerüljük az állati eredetű ételeket, mert ezek megterhelik, stagnálásra késztetik a májat. Fehér húsú, nem zsíros halat is kis mennyiségben fogyasszunk kéthetente 1x reszelt jégcsapretekkel együtt, ami segíti a zsírtartalma emésztését.
6. Csökkentsük minimálisra a zsiradék fogyasztását, beleértve az értékes növényi olajokat is, ezeket csak főzéshez használjuk, kerüljük nyersen öntetekben, pástétomokban.
7. Nyugtatják a májat és jót tesznek a téli tartalmasabb ételekből felhalmozódott lerakódások eltávolítására a leveles zöldek, a gyermekláncfű, snidling, újhagyma.
8. Kerüljük a finomított fehér rizst és fehér lisztből készült ételeket
9. Együnk minden étkezésnél egész főtt gabonát. Ezek közül a májnak jót tesz a hántolt árpa, árpagyöngy, egész búza. Teljes kiőrlésű lisztből készült kovászos kenyér, az udon tészta, szejtyán azok a teljes gabona termékek, amelyeket alkalmanként fogyaszthatunk, de kerüljük a sült lisztes termékeket az állapot javulásáig.
10. A sós ízesítőket, tengeri só, miszó, szójaszósz használjuk mérsékelt mennyiségben.
11. Fogyasszunk tengeri füvet minden nap kis mennyiségben.
12. A májnak nagyon jót tesznek a természetes erjesztésű szója és árpa miszó és az umeboshi szilva, a savanyú káposzta, a gyors és könnyű, természetes savanyúságok, ha a sót nem visszük túlzásba.
13. A savanyú íz természetes módon táplálja a májat és ellensúlyozza a zsíros, olajos ételek hatását feloldva a zsírokat és a fehérjét. Ilyenek a citrom lé, szeder, málna, a savanyú alma, a póréhagyma, a könnyű, természetes savanyúságok, umeboshi szilva, umeboshi ecet, savanyú kenyér és speciális nagyon jang esetekben a szélsőségesen jin paradicsom.
14. Amikor azonban a máj fertőzött és dagadt, akkor a savanyú íz, még a barnarizs és umeboshi ecet is kerülendők az állapot javulásáig.
15. Az árpa maláta feloldja a máj keménységét, de koncentrált gabona édesítőként erősen jin, ezért mértékkel használjuk.
16. Készítsük el az alábbi gyógyitalt a máj állapotának javítására:
Máj gyógyital
- 1 rész hajdina pirítás nélkül
- 1 rész jégcsapretek zöld, sörretek vagy piros retek zöld apróra vágva,
- 2 rész csíráztatott mungó bab
- 1 rész shiitake gomba 1 csésze vízben 30 percig áztatva, apróra vágva
Feldaraboljuk a hozzávalókat, a gomba áztatóvizével együtt 4-szeres mennyiségű vizet adunk hozzá, beletesszük a mosott hajdinát és együtt felforraljuk. Alacsony lángon 25-30 percig főzzük, leszűrjük és melegen isszuk meg 1-2 csészével naponta 3 hétig majd 1 csészével 2 naponta 3 hétig. A máj működés javítása mellett szemproblémákra is jót tesz, sárgaság esetében savanyú almakompótot használjunk helyette vagy savanyú almalét 3-4 napig.
17. Kerüljük a szárított daikon jégcsapretket májproblémák esetében, csak nyers jégcsapretket használjunk a főzéshez, gyógyitalhoz vagy savanyúnak.
18. A szélsőséges jang ételek okozta máj rendellenességeknél jót tesz a májnak kevés almabor vagy árpa maláta, amelyet a kuzu italhoz adunk és napi 1 csészével iszunk néhány napon át. Jót tesz a májnak, jang állapotában különösen a shiitake gomba szárítva, naponta 3 közepes szárított gomba használható ételhez, italhoz. Ihatunk ilyen állapotban lúgosító pirított bancha szár teát (kukicha) is. Ehetünk kevés almakompótot vagy sült almát., kevés újhagymát a miszó levesbe vagy a főtt gabonához.
19. Jót tesz a májnak a szélsőséges jin ételek okozta rendellenességeknél az umeboshi szilva, napi ½-1 szilva fogyasztható néhány napig vagy készítsünk ume-sho-kuzu gyógyitalt és igyunk naponta 1 csészével néhány napon keresztül.
20. A máj régi zsír és olaj lerakódásait segít feloldani a sárgarépa és jégcsapretek ital, heti 3x néhány héten keresztül. Ehetünk ugyanerre a célra olajt tartalmazó ételek mellett 1 evőkanál reszelt jégcsapretket néhány csepp szójaszósszal.
21. Jót tesz a májnak a citrom, szedjük szeletekre és főzzük vízben. Adjunk hozzá néhány csepp árpa malátát. A savanyú almából főzzünk kompótot néhány csepp citromlével, ez is jót tesz a májnak.
22. A májat terhelő állati fehérjék eltávolítására készítsünk leveles zöld italt.
23. Májfájdalom esetében először tegyünk néhány percre meleg törölközős borogatást a máj területére, utána 2 órára burgonya vagy leveles zöld pakolást
24. A májfájdalommal együtt járó hasi dagadásnál a folyadék felhalmozódás miatt tegyünk néhány percre meleg törölközős borogatást, utána pedig hajdinapakolást a feldagadt területre.
Makrobiotikus életmód a máj egészségéért
1. Kerüljük a felesleges és túlzott mennyiségű vitaminokat, étrend kiegészítőket, gyógyszereket, mert ezek túlságosan megterhelik a májat.
2. Sok májprobléma oka a túlevés, ezért általában csökkentsük a fogyasztott étel adagokat.
3. Tarthatunk fél böjtöt barnarizs és leveles zöld levessel rövid ideig. Nagyon kevés miszót adhatunk hozzá. Néhány nap alatt térjünk vissza a kiegyensúlyozó étrendre.
4. Kerüljük a késő esti, éjszakai evést, mert nagyon megterheli a májat.
5. Rágjunk meg különösen alaposan minden falatot, csak folyékony állapotban nyeljük le.
6. Legyünk tudatában, hogy a máj rendellenesség összefügg az ingerlékenységgel, dühvel és törekedjünk a nyugodtság, béke és türelem kifejlesztésére.
7. A testünkön viseljünk természetes alapanyagú ruházatot, zoknit, alsóneműt, hálóruhát és ágyneműt.
8. Kerüljük a bőr, fém és egyéb mesterséges anyagokat a bőrünkön, a máj környékén.
9. Az egészséges máj az értékek, idealizmus és előrelátás alapja, májunk erősítéséért az anyagi célok helyet koncentráljunk jobban az esztétikai, kulturális, spirituális elfoglaltságokra.
10. A szemünk egészsége összefügg a májéval, ezért kerüljük a szem túlzott terhelését, számítógéppel, televízióval. Végezzünk szemgyakorlatokat, például Tökéletes látás szemüveg nélkül c. könyvből. Például a tenyerezés gyakorlatánál dörzsöljük össze a két kezünket, amíg felmelegszik, majd tegyük a tenyerünket a szemünkre. Nyissuk ki a szemünket alatta és forgassuk többször körbe.
11. Végezzünk do-in önmasszázst a máj stimulálására, a nagyujjunkat masszírozzuk reggel felkeléskor.
12. Legyünk mentálisan és fizikailag is aktívak, sétáljunk legalább napi fél órát a szabadban és végezzünk könnyű és mérsékelt fizikai gyakorlatokat. Különösen jók a thai chi, chi kung, jóga, streching és a Mahoko meridián nyújtó gyakorlatok.
A máj és epe meridián élénkítő, nyújtó gyakorlat ábrája
Receptek a máj egészségéért
Ételek
Alap miszó leves – forrásban lévő vízzel – vöröshagymával
- 4-5 csésze víz, 1½ – 2½ evőkanál árpa miszó
- 3 cm szárított wakame mosva, áztatva és vékonyra szeletelve
- 1½ csésze félholdra szeletelt vöröshagyma, tálaláskor apróra vágott újhagyma
Tegyük a vizet edénybe, fedjük le és hozzuk forrásba. Adjuk hozzá a wakamét az áztató vizével együtt és 2-3 percig forraljuk. Ezután beletesszük a vöröshagymát, lefedjük és gyengéden pároljuk 5-7 percig. Kevés hideg, majd a levesből kivett 1-2 deci zöldség levében feloldjuk a miszót, majd óvatosan visszaöntjük a leveshez. 1-2 percig forralás nélkül hevítjük. Tálaljuk, amíg forró, apróra darabolt újhagymával megszórva a tetejét.
Miszó leves – forrásban lévő vízzel – jégcsapretekkel
- 4-5 csésze víz, 1½ – 2½ evőkanál miszó paszta
- 3 cm szárított wakame mosva, áztatva és vékony darabokra szeletelve
- 1 csésze gyufaszálra szeletelt jégcsapretek,
- tálaláskor vékonyra szeletelt újhagyma
A vizet az edényben fedő alatt kezdjük el forralni. Amikor forr, hozzáadjuk a wakamét, 2-3 percig közepes lángon főzzük. Ezután hozzáadjuk a jégcsapretket, 4-5 percig pároljuk nagyon alacsony lángon. Kevés hideg vízben, majd a levesből kivett 1-2 deciliternyi forró vízben feloldjuk a miszó pasztát. Óvatosan visszaöntve a leveshez forralás nélkül hevítjük 1-2 percig. Forrón tálaljuk, újhagymával a tetején.
Erősítő kinpira miszó leves sárgarépával és bojtorján gyökérrel
- 1-2 csésze gyökeres zöldség gyufaszálra vágva: bojtorján, sárgarépa
- 1 csipet tengeri só,
- 1 kávéskanál hidegen sajtolt olaj vagy víz állapot függvényében
- 1-2 csésze víz,
- 1-2 teáskanál miszó kevés hideg vízben feloldva
Hevített olajon vagy kevés vízen 1 csipet sóval 2-3 percig kevergetve sütjük a sárgarépát és a bojtorjánt. Felöntjük vízzel és fedővel addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet. Használhatunk fehér vagy árpa miszót felesben csészénként 1 teáskanálnyit, kevés vízzel feloldjuk, a leveshez keverjük, ezzel már nem forraljuk, csak lassan főzzük 1-2 percig. Szívelégtelenség, vér és keringési rendellenességek esetében és egyéb elgyengült állapotokba jót tesz az életerőt adó, ragu sűrűségű kinpira leves heti 2-3 alkalommal.
Változatok:
- Adhatunk hozzá vékony csíkokra vágott vöröshagymát, vékony karikákban póréhagymát és ezt is puhára főzzük a miszó belekeverése előtt.
- Adhatunk hozzá sütőtököt és ezt is puhára főzzük a miszó belekeverése előtt.
Kuktában főtt barnarizs újhagymával
- 1 csésze barnarizs,
- 1½ csésze tiszta víz,
- csipet tengeri só a főzéshez,
- tálaláskor újhagyma
Tegyük a megmosott barnarizst a kuktába és adjuk hozzá a vizet, főzzük alacsony lángon fedél és só hozzáadása nélkül 10 percig, míg a víz elkezd forrni. Ezután adjuk hozzá a tengeri sót és tegyük rá a kuktafedőt. Vegyük nagy lángra, forraljuk fel. Amikor a kukta jelez, közepes tűzre visszakapcsolunk és lángelosztót teszünk az edény alá, így főzzük 40-45 percig. Megvárjuk, amíg lemegy a gőz, utána nyitjuk ki a tetőt. Könnyebb lesz a kuktát elmosogatni, ha saját gőzében hagyjuk a megfőtt gabonát egy ideig. Fakanállal szedjük ki a főtt barnarizst úgy, hogy az alsó és a felső részeket óvatosan összekeverjük, majd belekeverjük az apróra vágott újhagymát, lefedjük bambusz terítővel, amíg tálaljuk. Ez a fedés megelőzi a főtt rizs kiszáradását.
Lágyra főtt barnarizs és árpa reszelt jégcsapretekkel
- ½- ½ csésze barnarizs és árpa mosva és 6-12 órán át áztatva
- 3-4 csésze friss víz és 1 csipet tengeri só
- 1 csésze főtt gabonához 1 evőkanál reszelt jégcsapretek
Beáztatjuk a rizst éjszakára, majd friss vízben tesszük oda főni a csipet sóval együtt a kuktában. Fél csésze barna rizst és fél csésze árpát főzünk 3-4 csésze vízzel és egy csipet sóval. Forrás után közepes lángon főzzük 45 percig, hagyjuk lemenni a gőzt a fedő levétele előtt. Tegyünk ki egy serpenyőbe egy csésze kását és adjunk hozzá egy nagy evőkanál reszelt jégcsapretket és addig főzzük kevergetve, amíg a retek édessé válik, ehhez kb. 5 perc elég. Főzhetjük együtt a gabonát a retekdarabokkal akár 60 percig is, ekkor 5 csésze vizet adjunk hozzá.
Hoto
- 3 cm kombu áztatva,
- 3-4 száríott shiitake gomba beáztatva, leszárazva a feje felszeletelve
- tök, nagy darabokra vágva (3-4 cm),
- sárgarépa nagy szeletekre vágva (3 cm)
- jégcsapretek 3-4 cm szeletekre vágva,
- bojtorjángyökér gyufaszálra vágva,
- kelkáposzta, vagy kínai káposzta nagy darabokra vágva,
- póréhagyma szeletelve, főtt tészta,
- udon vagy teljes kiőrlésű tojás nélkül tészta, tiszta víz és miszó
Nagy tálba tesszük alulra a kombut, a felszeletelt shiitake gomba fejet, a gyökeres és kerek alakú darabolt zöldségeket. Tiszta vízzel felöntjük, hogy bőven ellepje. Alacsony lángon főzzük 20-30 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ezután hozzáadjuk a külön nem túl puhára kifőtt és leszűrt tésztát a zöld leveles zöldségeket és együtt 3-5 percig főzzük. A kivett zöldséglét elkeverjük miszóval és visszatesszük a tálba és hozzáadjuk a feldarabolt póréhagymát. 3 percig lassú tűzön főzzük forralás nélkül, melegen tálaljuk.
Erősítő kinpira módon vízben hirtelen sült sárgarépa és bojtorjángyökér
- 1 csésze bojtorjángyökér forgácsolással, hegyezéssel vágva
- 2 csésze sárgarépa forgácsolással vágva,
- 1 csipet tengeri só, tamari szójaszósz ízesítésül
- ½ teáskanál reszelt gyömbér, kevés fekete szezámmag olaj
- vagy víz az olaj helyett
- Tálaláskor petrezselyemzöld apróra vágva
Forrósítsuk fel a vizet a serpenyőben, adjuk hozzá a sárgarépát, a bojtorjángyökeret és a sót, majd kövessük a korábban leírt elkészítési módot. Adjunk kis vizet az ételhez, ha szükséges, hogy megakadályozzuk a leégést. Tálaláskor petrezselyemzölddel díszítjük. 4-6 adag lesz a fenti mennyiségből. Nagyon erősítő hatású ételt kapunk ezzel az elkészítési móddal a zöldségekből, jót tesz az ereknek és vérszegénység esetében is.
Umeboshi ecet vagy barnarizs ecet
Csak kis mennyiségben alkalmanként használjuk a savanyúsághoz vagy ízesítőnek, amikor nagyobb lesz a feszülés vagy nyomás rzés.
Édes és savanyú íz
Máj rendellenesség esetén kevés édességet fogyasszunk és ezt is édes-savanyú ízzel, mint savanyú almakompót kevés árpa maláta sziruppal, citrom lével.
Reszelt és párolt savanyú alma
Hámozzuk meg és reszeljük meg a savanyú almát. Tegyük egy kis serpenyőbe, adjunk hozzá kis vizet és pároljuk néhány percig. Tehetünk bele 1 csipet tengeri sót is.
Amazake citromlével vagy mandarin lével
Préseljük ki a citrom vagy mandarin levét és fogyasszuk amazake italban vagy pudingban.
Almakompót
- 3 db aromás alma mosva, magháza eltávolítva és kisebbre darabolva,
- csipet tengeri só, kevés fahéj, víz
Az almát a vízzel és a csipet sóval együtt tesszük főni a lábasban és forrás után néhány perc alatt puhára főzzük. Ha savanyú almánk van és állapotunk engedi, akkor nagyon kevés koncentrált gabona édesítőt használhatunk, de főzhetjük aszalt gyümölcsökkel együtt is az édesebb ízért.
Téli sült alma
- 3-4 aromás alma megmosva és félbe vágva, magház eltávolítva
A fél almákat a tepsibe tesszük – a magházak helyére kerülhet állapottó függően ízesítés – majd aláöntünk 1/2 cm magasan vizet. A sütőben 160-175 fokon 10-15 perc alatt megsütjük őket. A savanyú almát kevés koncentrált gabona édesítővel és fahéjjal ízesíthetik sütés előtt, vagy édesebb almát választunk a sütéshez.
Italok és gyógyitalok
Bancha szár tea (Kukicha)
- 2 evőkanál bancha szár,
- 1½ liter víz
Öregebb teacserje szárából és leveleiből készül, amelynek japánul ban a neve, a cha szó teát jelent, bancha teát írva ismételjük a tea szót. Ugyanez a cserje zöld teát is ad, amelyet a legfiatalabb, legzöldebb levelekből nyernek, ez koffeint tartalmaz, ezért nem ajánlatos rendszeresen. Az idősebb cserje koffein tartalma csökken, végül teljesen eltűnik. A növény egyes részeit különböző fejlődési időszakban betakarítva nyerik a különféle teákat. A bancha szár általában pirítva kapható. Ha mégsem, akkor szárazon pirítsuk meg az egész csomagot serpenyőben, állandóan kevergetve 3-4 perc alatt. Vegyük azt a mennyiséget, amit éppen megfőzünk, a maradékot a lehűlés után légmentesen zárható üvegbe tegyük. A pirított teaszárat hideg vízhez adjuk, felforraljuk, alacsony lángon lassan főzzük 5-15 percig attól függően, hogy világos vagy sötét teát készítünk. Csészékbe szűrjük, a szárakat a szűrőből terítsük ki megszáradni, még 2 alkalommal kifőzhetjük. Napi használatra alkalmas alapital, koffeinmentes, lúgosító hatású, segíti az emésztést, megnyugtatja a savas gyomrot.
Máj tea, gyógyital 1.
- 1 rész hajdina pirítás nélkül
- 1 rész jégcsapretek, sörretek vagy piros retek zöld apróra vágva,
- 2 rész csíráztatott mungó bab,
- 1 rész shiitake gomba 1 csésze vízben 30 percig áztatva,
- apróra vágva, négyszeres víz
Feldaraboljuk a hozzávalókat, a gomba áztatóvizével együtt 4-szeres mennyiségű vizet adunk hozzá, beletesszük a mosott hajdinát és együtt felforraljuk. Alacsony lángon 25-30 percig főzzük, leszűrjük és melegen isszuk meg 1-2 csészével naponta 3 hétig majd 1 csészével 2 naponta 3 hétig. A máj működés javítása mellett szemnek is jót tesz, sárgaság esetében savanyú almakompótot használjunk helyette vagy savanyú almalét 3-4 napig.
Máj tea 2.
- 1 rész hajdina (vagy árpa mosva és 1 csésze vízben 1-3 órán át áztatva)
- 1 rész mungó bab csíra, 1 rész jégcsapretek levél vagy piros retek levél apróra vágva,
- 1 db shiitake gomba 1 csésze vízben 30 percig áztatva, apróra vágva,
- 1 rész jégcsapretek apróra vágva, ½ rész póréhagyma vagy újhagyma apróra vágva
- Összesen 1 csésze darabolt hozzávaló és 5 csésze víz a gomba áztatóvizével együtt
A gomba és a gabona áztatóvízéhez öntsünk további 3 csésze vizet, tegyük bele az összesen 1 csészényi darabolt gabonát, babot és zöldségeket, majd forraljuk fel és lassan főzzük 30 percig. Szűrjük le és melegen igyunk 1 csészével ebéd után 10 napon át Ez az ital harmonizálja a máj működését, jó a máj vérbőségére és a szem problémákra is.
Máj méregtelenítő tea
- ¼ csésze hajdina vagy árpa, csírák
- 1 szárított shiitake gomba 30 percig áztatva, az áztató vizet is felhasználjuk
- 1/4 csésze jégcsapretek kockára vágva
- 1/3 csésze jégcsapretek levél vagy piros retek levél
- 2 teáskanál póréhagyma apróra vágva és 5 csésze víz
A vizet a feldarabolt zöldségekhez adjuk, alacsony lángon főzzük 30 percig fedő nélkül. Szűrjük le és dobjuk ki a pépet és fogyasszuk a teát. Májméregtelenítő tea, harmonizálja a máj működését. Ebéd után fogyasszunk egy csészényit tíz napon át.
Sárgarépa és jégcsapretek ital
- ½ csésze sárgarépa, ½ csésze jégcsapretek frissen reszelve
- 2 csésze víz, 1/3 nori lap és
- ½ umeboshi szilva néhány csepp szójaszósz
Reszeljünk ½ csésze répát és ½ csésze jégcsapretket. Tegyük vastagtalpú edénybe. 2 csésze vizzel gyengéden főzzük. Adjunk hozzá 1/3 lap norit és ½ umeboshi szilvát. Főzzük együtt 3 percig, majd néhány csepp szójaszószt tegyünk a végén bele. Együk és igyuk meg. Ehhez az italhoz adhatunk umeboshit és norit is: 10 napon át majd minden második nap 3 hétig. Májproblémák, hasnyálmirigy betegségek, stresszes állapot esetén. Segít feloldani gyorsan a testben felhalmozódott állati leraktározott zsírokat és gyorsan leviszi a magas koleszterinszintet. Feloldja a kalciumos köveket a vesékben és az epében. A jégcsapretek viszonylag yin energiájú és fellazító hatása, a sárgarépa viszonylag yang energiájú és erősít, segít megmozdítani lefelé ható energiákat a testben.
Leveles zöld ital
- 1 csésze leveles zöld apróra vágva,
- 3 csésze víz,
- 1 csipet tengeri só vagy szójaszósz
Nagyon vékonyra vágjuk fel 2-3 féle zöldleveles zöldséget (kelkáposzta, gyermekláncfű/pitypang, kínai kel, jégcsapretek, sörretek, piros retek zöldje, kínai kel, szárzeller zöld) majd adjunk hozzá kétszeres mennyiségű vizet. Főzzük alacsony lángon 5 percig, a végén adjunk hozzá 1 csipet tengeri sót vagy kevés szójaszószt és főzzük további néhány percig kevergetve. Forrón vagy szobahőmérsékleten fogyasszuk naponta 1 csészével 1 hónapon át. Epehólyag, máj panaszok esetén, jang állapotokban, amikor sok tojást, húst fogyasztottak segít fellazítani a kemény stagnáló fehérjét, állati zsírt és koleszterint. Felfelé ható energiát ad, könnyű elkészíteni, fiatal árpahajtásból is lehet.
Umeboshi szilva, kuzu és shoyu szójaszósz (ume-sho-kuzu) ital felnőtteknek
- 1 púpozott teáskanál kuzu, 2-3 evőkanál hidegvíz majd 1 csésze hideg víz,
- ½ – 1 umeboshi szilva magja nélkül apróra vágva
- vagy 1 teáskanál umeboshi paszta
- ½ teáskanál shoyu szójaszósz
Oldjuk fel a kuzut a 2-3 evőkanál vízben kevergetve, majd adjuk hozzá az umeboshi pépet és a csésze vizet, keverjük el. Tegyük egy lábasba és állandó keverés közben, közepes lángon főzzük, amíg áttetszővé válik. Vegyük le a lángot, tegyük bele a shoyu szójaszószt és kevergetve lassan főzzük tovább 2-3 percig. Melegen igyuk meg étkezések között. Javasolt májpanaszoknál, gyomorpanaszoknál. Javítja a vért, erősíti a gyenge emésztést és megújítja az energiákat.
Édes zöldség ital
- ¼ csésze vöröshagyma félholdakra vágva,
- ¼ csésze fejes káposzta apró darabokra vágva,
- ¼ csésze sárgarépa gyufaszálformára vágva,
- ¼ csésze paszternák gyufaszálformára vágva és 4 csésze víz
Forraljuk fel a vizet, csökkentsük le a lángot és tegyük bele a zöldségeket, fedjük le és főzzük 20 percig. Szűrjük le és melegen igyuk meg. A maradék levet hagyjuk kihűlni, mielőtt a hűtőbe tesszük. Melegítsük fel szobahőmérsékletre, mielőtt később megisszuk. Különféle édes zöldségekből készülő ital, amely ideális a vércukorszint beállítására. 1 csészével ihatunk naponta vagy másnaponként kora délután, ízesítőt nem használunk hozzá. Az energiája vízszintesen áramló. Édes ízével nyugtató, energizáló hatású ital, csökkenti a cukor és egyszerű szénhidrátok iránti sóvárgást,
Makrobiotikus kezelések
Forró törölközős borogatás
- forralt víz és törölköző
Forralja fel a vizet, egy törölközőt mártson bele a vízbe, majd csavarja ki. Lóbálja a kicsavart törölközőt a kád felett addig, amíg a bőrnek elviselhető hőmérsékletűre hűl, majd tegye az érintett területre. Egy másik száraz törölközővel fedje be. Fájdalom csökkentésére és feszültség enyhítésére használjuk, ahol a testen feszülések vannak az állati eredetű ételek, só és más szélsőségesen jang ételek túlzott fogyasztásától, például enyhíti a feszítő fejfájást a fej hátsó részén.
Gyömbéres pakolás
- ¼ csésze reszelt, friss, gyömbér teatojásban vagy fátyolszövetbe kötve, 3 liter víz, 2 törölköző
Forralja fel a vizet, vegye le a lángot. Tegye a gyömbért a vízbe, majd 5 percig forralja. Egy törölközőt mártson bele a vízbe, majd csavarja ki. Használjon kesztyűt, mert forró a víz. Feküdjön le a kezelt személy. Tegye az elviselhetőségig meleg vizes töröközőt a vese tájékára, majd egy másik száraz törölközővel fedje be. Ismételje meg háromszor 15 percenként ezt a folyamatot, amíg a bőr kipirosodik. Erősen megnöveli a vér és a testfolyadékok áramlását, ahol ezek stagnálnak és fájdalom, illetve merevség tapasztalható. Este, elalvás előtt javasolt, és jó éjszakai alvást hoz.
Meleg hajdinaliszt pakolás
- hajdina liszt, lehetőleg frissen őrölve, kevés szezám olaj, kevés forró víz
- pamuttextil
Keverjük össze a hajdina lisztet egy kevés szezám olajjal és annyi forró vízzel, hogy kemény tésztaként összetapadjon. Tegyük ezt egy pamut anyagra 1,5-1,8 cm vastagságban és borítsuk úgy a feldagadt bőrre, hogy az közvetlenül érintkezzen a péppel. Amikor a pakolás kihúzza a folyadékot, akkor megpuhul, készítsünk újat és ismételjük meg a folyamatot. Előzze meg a forró törölközős vagy forró gyömbérborogatás, hogy az érintett terület meleg, fellazult legyen. A hajdina a gabonák közül a leginkább jang a legtöbb vizet húzza ki. Frissen őrölt lisztet a legjobb használni, mert az energiája sokkal erősebb, ha nincs, akkor vásárolt hajdina lisztet. A hajdinaliszt pakolás legyen olyan kemény, meleg és száraz, amennyire ez lehetséges. Hagyományos keleti otthoni szer segít a test által visszatartott vizet, felesleges folyadékot eltávolítani a láb, kar, has feldagadt területeiről.
Leveles zöld, klorofilpakolás
Használhatunk káposztát, sárgarépa zöldjét, jégcsapretek zöldjét, vagy más retek zöldjét, kínai kelkáposztát. Az apróra vágott zöld leveles növényeket suribacsiban pépessé őröljük vagy ledaráljuk. Összekeverjük 10-20 % teljes kiőrlésű liszttel hogy pépes állagú pasztát kapjunk. Közvetlen a máj feletti régióra a bőrre tesszük, tetejére pamut textil helyezünk és 2-3 órán át rajta hagyjuk.
Árpagyöngy, burgonya és káposztapakolás
Áztassuk be és főzzük puhára az árpagyöngyöt a kuktában, majd a suribachi mozsárban még melegen pépesítsük. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletre, közben hámozzuk meg és reszeljük le a burgonyát. Ugyannyi káposztát reszelünk apróra, majd összekeverjük a 3 hozzávalót és pamut anyagra, gézre terítjük és a máj feletti területre tesszük. 3-4 óráig maradjon rajta, ismételjük naponta 2x vagy aludjunk egész éjjel a pakolásban. 2-3 hétig folyamatosan ismételjük Ezt a pakolást előzze meg néhány percre forró vizes törülközős vagy forró gyömbér lés törülközős borogatás a máj feletti területen. Vegyük le, amikor a bőr kipirosodik és kövesse az árpagyöngy, burgonya és káposztapakolás.
Burgonyapakolás
Hazai burgonya mosva és nyersen lereszelve, hozzáadunk 20-30 %-ban fehér lisztet, ha szükséges kevés vizet, hogy pépes masszát kapjunk, amit pamut textilen vagy gézen elterítünk, majd a bőrre borítunk 2 órára. Tehetünk fölé egy pamut törölközőt. Ismételjük naponta 2 héten át.
A burgonyapakolást néhány percre előzze meg forró vizes törölközős borogatás a keringés fokozására. Vegyük le, amikor a bőr kipirosodik és kövesse a burgonyapakolás.
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
7+1 tipp, hogy hogyan tudod megelőzni a máj panaszaidat, vagy támogatni a felépülésedet
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.