Receptek

Shiitake gombás és árpás zöldségleves

Hozzávalók
  • 4 evőkanál árpa mosva, majd éjszakára 4 csésze vízzel és 1 csapott kávéskanál tengeri sóval beáztatva
  • 1 sárgarépa negyedholdakra vágva
  • 1 fehérrépa negyedholdakra vágva
  • 1 kicsi vagy egy fél jégcsapretek kockákra vágva
  • 1 vöröshagyma kockára vágva,
  • 2-4 gerezd fokhagyma késéllel szétnyomva és apróra vágva
  • 1 kávéskanál hidegen sajtolt olaj
  • 4 db shiitake gomba egészben
  • Tálaláskor fodros kel és lucerna csíra

Az áztatóvízzel és az egész shiitake gombával együtt feltesszük főni az árpát. Közben a zöldségeket feldaraboljuk, és külön tálkákba tesszük. Egy serpenyőben a kevés olajon a csipet sóval üvegesre pirítjuk a kockákra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, beletesszük a fehérrépát, kevergetve sütjük 4 percig, majd a sárgarépát, újabb 4 perc sütés után a jégcsapretket, amint szintén 4 percig sütünk, így egyszerre puhulnak meg. Egy merőkanál árpa főzővizet merünk rá és puhára pároljuk. A félrehúzott árpából 20 perc múlva szűrőkanállal kivesszük a shiitake gombát, kicsit hagyjuk hűlni, leszárazzuk, a fejét vékonyra felszeleteljük, visszatesszük és az árpa puhulásáig főzzük. Az árpához keverjük a pirított és párolt zöldségeket, ízlés szerint sózzuk, és néhány percig forraljuk. Kínálhatjuk friss tavaszi lucernacsírával, snidlinggel is.

Hoto gluténmentes orsótésztával

Hozzávalók
  • 3-4 cm-es szárított kombu darab mosva és áztatva
  • 3-4 szárított shiitake gomba beáztatva, a szára levágva, a feje felszeletelve
  • 1 csésze sütőtök hámozva, magozva, 4 cm-es darabokra vágva – elmaradhat
  • 1 sárgarépa hámozva és 3 cm-es szeletekre vágva
  • 1 fehérrépa hámozva és 3 cm-es szeletekre vágva
  • 1 kisebb vagy egy nagyobb jégcsapretek fele csíkokra vágva, vagy 1 bojtorjángyökér hámozva és vékony csíkokra vágva
  • a zsenge jégcsapretek zöldet tálaláshoz használjuk fel
  • ½-¼ kelkáposzta mosva a torzsája kivágva és 3-4 cm-es darabokra vágva
  • póréhagyma vagy újhagyma darabolva
  • tojás nélküli gluténmentes tészta, itt köleses orsótészta, közepesre főzve
  • tiszta víz
  • 1 evőkanál miszó kevés hideg vízben feloldva
  • gluténmentesek a szója (hatcho) és a szójabab és barnarizs miszó (genmai)
  • Tálaláskor újhagyma zöld vagy snidling és lucerna csíra

Nagyobb magasabb lábasba alulra tesszük az áztatott kombut, a felszeletelt shiitake gomba darabokat az áztató levüket, a kerek darabokra és csíkokra vágott gyökérzöldségeket, meg a tököt. Annyi tiszta vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Alacsony lángon főzzük 20-30 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Egy másik fazékban sós vizet forralunk, amelyben a száraz tésztát a csomagoláson lévő útmutató alapján kifőzzük, a főzés utolsó 2 percében adjuk hozzá a leveles zöldeket, végül egy szűrőbe öntve leszűrjük és lemossuk, hogy ne ragadjon össze. A zöldségek főzésének az utolsó 3 percében tesszük bele a leveles zöldeket és a miszót. A miszót feloldjuk kevés hideg vízben, majd a zöldségek főzőlevébe keverjük a leveles zöldekkel együtt, ezzel már nem forraljuk, csak lassú tűzön 3 percig főzzük. A miszós főtt zöldség tetejére tesszük a kifőtt tésztát, erre pedig a nyers zöldeket.

Tálaláskor is megszórhatjuk újhagymával, vagy lucerna csírával, snidlinggel, ekkor használjuk fel a jégcsapretek zsenge zöldjét is. A jégcsapretek és a sörretek zöldje és szára nem csak dísznek szép, hanem ételnek is értékes, támogatja a zsíranyagcserét.

Reggeli barnarizs blansírozott zöldekkel

Barnarizs fazékban főzve
  • 1 csésze mosott barnarizs 4 órát áztatva
  • 2 1⁄2 csésze víz

Tegyünk az áztatott barnarizst a sóval és az áztató vizével egy két literes lábasba, tegyünk rá fedőt és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot, félig lefedve az edényt, alacsony lángon, lassan főzzük 50 percig, kapcsoljuk ki a tüzet, hagyjuk állni további 5 percig. A főtt barnarizs 2 további napig eláll a hűtőszekrényben. A barnarizs a legkiegyensúlyozottab emberi táplálék, az emésztési problémákkal, a gyomrukban feszüléssel kínlódók segítő étele. Ha előző napon főtt barnarizst használunk reggeli kásának, akkor adjunk hozzá kevés vizet és kevergetve forraljuk fel újra.

Blansírozott kelkáposzta és fodros kel

  • 1 csésze kelkáposzta, a leveleket levágjuk a torzsáról, a főérről, majd átlósan csíkokra, a főeret is feldaraboljuk
  • 1 csokor zsenge fodros kellevél egészben

Tegyünk 2-3 csésze vizet egy nagyobb fazékba és forraljuk fel. Tegyük bele a kelkáposzta főerének a darabjait majd forraljuk 3-4 percig, vegyük ki, utána a kelkáposzta csíkokat és forraljuk 2-3 percig, majd vegyük ki. Lyukas merőkanállal vagy fém szűrővel szedjük ki egy tányérra. Ha van kosaras gőzölő edényünk, akkor tegyünk bele annyi vizet, hogy a szűrő részbe tett zöldségek teljesen belemerüljenek a forrásban lévő vízbe, így magasabb vízszinttel blansírozásra is használhatjuk a gőzölő edényt. Ismételjük meg a folyamatot a fodros kellel, forraljuk 2 percig, majd vegyük ki. Hagyjuk kihűlni a zöldségeket, tegyük őket egy tálra, frissen kínáljuk fő étel részeként gabona körettel és fehérjés étellel.

Só nélkül, szárazon pirított napraforgó mag

  • 1⁄2 csésze hántolt napraforgó mag,

Melegítsük fel a serpenyőt és tegyük bele a magokat (só és olaj nélkül), süssük őket közepesnél alacsonyabb lángon, fakanállal folyamatosan kevergetve és forgatva, addig hogy érezzük az illatukat és mindkét oldaluk arany barnára süljön, ekkor azonnal vegyük ki a serpenyőből egy tálba, hogy a maradék hőtől meg ne égjenek. Állapot függvényében.

Reggeli zabpehely kása almával és fahéjjal

Hozzávalók

  • 1 csésze zabpehely
  • 1⁄2 csésze mazsola állapot függvényében 2-3 csésze víz vagy mandulatej
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • Tálaláskor savanyú fajta alma cikkekre és darabokra vágva
  • Tálaláskor kevés őrölt fahéj

A zabpehelyhez adjuk a mazsolát, a vizet vagy mandulatejet, a sót és egy csapott mokkáskanál fahéjat. Elkeverjük, lefedjük, forrásba hozzuk, majd alacsony lángon időnként megkeverve 15 percig főzzük. Melegen, fahéjjal és nyers alma darabokkal, cikkekkel tálaljuk, válasszunk savanykás almát, ami jót tesz a májnak, a fahéj a vércukor egyensúlynak is. A mazsola állapottól függően elhagyható vagy adható hozzá.

Quinoa kása almával és mandulával vagy szezámmaggal

Hozzávalók

  • 2 csésze víz, mandulatej vagy rizstej
  • 1⁄4 csésze mazsola állapot függvényében
  • 1⁄4 csésze alma magozva és kis kockákra vágva
  • 1⁄2 csésze quinoa, megmosva, szárítva
  • 1 csipet tengeri só
  • Tálaláskor darabolt mandula vagy szezámmag

Tegyük a vizet vagy a mandulatejet, rizstejet továbbá a sót és a mazsolát az edénybe és forraljuk fel. Adjuk hozzá folyamatos keverés mellett a quinoát, fedjük le és forraljuk fel újra. Ekkor levesszük a lángot közepes-alacsonyra és lassan főzzük 15 percig. Amikor elkészül, zárjuk el tüzet, hagyjuk állni lefedve 5 percig. Keverjük át a főtt gabonát és tálaljuk melegen a mandula és alma darabokkal díszítve. A quinoa, a savanykás alma és a szezámmag is jót tesznek a májnak. A mazsola állapottól függően elhagyható vagy adható hozzá.

Aszalt és tárolt gyümölcsös hajdinakása magokkal

Hozzávalók

  • 1 csésze aszalt gyümölcs darabolva és vízben áztatva
  • 5 csésze víz az aszalt gyümölcsök áztatóvizével együtt
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 csésze szárazon pirított hajdina
  • Tálaláskor mandula és tárolt gyümölcs darabok

Vastagtalpú edényben forraljuk fel a vizet és a sót, majd hozzátesszük a korábban szárazon kevergetve pirított hajdinát és az áztatott aszalt gyümölcsöket a levükkel együtt. Közepes-alacsony lángon, fedő alatt 2030 percig főzzük. Mag és gyümölcs darabokkal tálaljuk. A hajdina, az alma és a szezámmag is jót tesznek a májnak. A mazsola állapottól függően elhagyható vagy adható hozzá.

Változatok:

  • Ízesíthetjük fahéjjal, díszíthetjük almadarabokkal, megszórhatjuk pirított szezámmaggal.

Brokkoli krémleves fehérrépával

Hozzávalók

  • 1 db közepes méretű fehérrépa darabolva
  • 1 brokkoli rózsára szedve, szárak külön választva és feldarabolva
  • 1 teáskanál hidegen sajtolt olaj
  • Tiszta víz, tengeri só
  • Tálaláskor főtt brokkoli és sárgarépa virágvágással

A fehérrépát vagy a jégcsapretket apróra daraboljuk és a brokkoli szárával együtt megdinszteljük az olajban és kb. fél dl tiszta vízben. Majd felengedjük négyszeres vízzel és közepes tűzön főzzük. Amikor majdnem megpuhult, beletesszük a brokkoli rózsáit kevés tengeri sót. Néhány perc múlva kész. Kiveszünk 4 brokkoli rózsát a turmixolás előtt. Merülő mixerrel vagy turmixgéppel krémes állagúra keverni. Főtt brokkoli rózsával és virágformára vágott sárgarépával díszítjük.

Shiitake gombás árpaleves gyökérzöldségekkel

Hozzávalók

  • 4 evőkanál árpa mosva, a másnapi főzéshez éjszakára
  • 4 csésze vízzel és 1 kávéskanál tengeri sóval beáztatva
  • 1 sárgarépa negyedholdakra vágva,
  • 1 fehérrépa negyedholdakra vágva
  • 1 vöröshagyma kockára vágva,
  • 1 kis jégcsapretek kockákra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • tengeri só,
  • 1 kávéskanál hidegen sajtolt olaj,
  • 4 db szárított shiitake gomba egészben
  • Tálaláskor póréhagyma vagy újhagyma vékonyra vágva

A mosott árpa áztatóvizével és az egész shiitake gombával együtt feltesszük főni az árpát. Közben a zöldségeket feldaraboljuk, és külön tálkákba tesszük. Egy serpenyőben a kevés olajon a csipet sóval üvegesre pirítjuk a kockákra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, beletesszük a fehérrépát, kevergetve sütjük 4 percig, majd a sárgarépát, újabb 4 perc sütés után a jégcsapretket, amint szintén 4 percig sütünk, így egyszerre puhulnak meg. Szükség szerint kevés árpa főzővizet merve alá puhára pároljuk. A félrehúzott árpából 20 perc múlva szűrőkanállal kivesszük a shiitake gombát, kicsit hagyjuk hűlni, a szárát levágjuk, a fejét vékonyra felszeleteljük, visszatesszük és az árpa puhulásáig főzzük. Az árpához keverjük a pirított és párolt zöldségeket, ízlés szerint sózzuk, és néhány percig forraljuk. Tálalhatjuk blansíorzott kelkáposzta levél csíkokkal. apróra vágott snidlinggel vagy újhagymával megszórva is.

Tarkabab leves gyökérzöldségekkel

Hozáávalók

  • 1 csésze tarkabab mosva és 8-12 óráig áztatva,
  • 4 csésze víz, 2 babérlevél, tengeri só
  • 1 evőkanál szezám olaj, 1 vöröshagyma félholdakra vágva
  • 1 sárgarépa és 1 fehérrépa kockákra vágva
  • 2 kelkáposzta levél csíkokra vágva
  • Tálaláskor friss szárzeller zöld vagy petrezselyemzöld apróra vágva

A beáztatott babot friss háromszoros vízben a babérlevéllel és az áztató vizével együtt, só nélkül, kuktában 45 percig vagy fazékban 60 percig főzzük. Amikor az összes gőz eltávozott, levesszük a kukta fedőt, megsózzuk és megkeverjük. Egy serpenyőben az olajon kevés tengeri sóval üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd belekeverjük a zöldségeket és kevergetve 1-2 percig pirítjuk, hozzáadunk annyit a bab főzővizéből, hogy ellepje, 10 percig főzzük, beletesszük a kelkáposzta leveleket, ezekkel együtt már csak 3 percig forraljuk, majd összekeverjük a főtt babbal. Melegen tálaljuk.

Változat:

  • Hozzádahatunk 15 dkg füstölt tofut kis kockákra vágva a zöldségekkel együtt

Csicseriborsó leves gyökérzöldségekkel

Hozzávalók

  • 1 csésze csicseriborsó mosva és 8-12 órát áztatva 1 csésze sárgarépa negyedholdakra vágv
  • 1⁄2 csésze fehérrépa negyedholdakra vágva
  • 1 vöröshagyma nagyobb kockákra vágva,
  • 6 csésze víz,
  • 1 teáskanál tengeri só,
  • 2 babérlevél vagy kombu darab
  • Tálaláskor petrezselyemzöld
  • Ízlés szerint főtt barnarizs

A beáztatott csicseriborsót friss 6 csésze vízzel, 2 babérlevéllel vagy egy kombu darabbal, só nélkül főzzük a forrás után alacsony közepes lángon, fedővel, 60 percig. Beletesszük a darabolt zöldségeket és tovább főzzük 20-25 percig. Az utolsó 5 percben sózzuk meg, amikor a csicseriborsó már teljesen megfőtt. Tálaláskor petrezselyemzölddel, főtt barnarizzsel kínálhatjuk. Forrón merjük a levest a főtt gabonára, az is átmelegedjen, majd friss petrezselyemzölddel szórjuk meg

Csicseriborsó savanyú káposztával, főtt barnarizzsel, medvehagymával és retekkel

Hozzávalók

  • 1⁄2 csésze csicseriborsó áztatva, friss kétszeres vízben babérlevéllel só nélkül puhára főzve vagy 25 dkg főtt csicseriborsó
  • 2 csésze savanyú káposzta 2 cm-es darabokra vágva
  • 1 vöröshagyma kis kockákra vágva
  • 1 teáskanál hidegen sajtolt olaj,
  • tengeri só,
  • őrölt pirospaprika és babérlevél
  • Tálaláskor 1 csésze főtt barnarizs az alábbi recept szerint
  • Tálaláskor medvehagyma levelek mosva és piros retek cikkekre vágva

Kevés olajon, csipet sóval kevergetve, üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. Beletesszük a savanyú káposztát, a babérlevelet, a piros paprikát és a főtt csicseriborsót, felengedjük annyi vízzel – a csicseriborsó főzőlevével együtt hogy ellepje és fedő alatt puhára pároljuk. A savanyúkáposztás csicseriborsót az alábbi recept szerint készült főtt barnarizzsel tálaljuk medvehagyma leveleken. Díszítésként piros retek cikkeket használunk.

Barnarizs kuktában főzve

  • 2 csésze barnarizs
  • 4 csésze víz, 2 csipet tengeri só

Mossuk meg alaposan a barnarizst, addig, amíg a víz tiszta lesz. A sóval és a vízzel együtt tegyük a rizst a kuktába és zárjuk azt le. Hozzuk forrásba a kuktát, majd lángelosztóval közepes tűzön 45 percig főzzük. Fontos, hogy hagyjuk lemenni a gőzt, hagyja lemenni a gőzt, mielőtt levesszük a kukta fedelét. Egy fakanállal nagyon óvatosan keverjük meg. A rizs 4-8 órával főzés előtt beáztatható, ekkor csökken főzési ideje. Lehűlés után a hűtőben, fedett edényben további 2 napig tárolható.

Csicseriborsó savanyú káposztával, főtt barnarizzsel és blansírozott zöldségekkel

Hozzávalók

  • 1⁄2 csésze csicseriborsó áztatva, friss kétszeres vízben babérlevéllel só nélkül puhára főzve vagy 25 dkg főtt csicseriborsó
  • 2 csésze savanyú káposzta 2 cm-es darabokra vágva
  • 1 vöröshagyma kis kockákra vágva
  • 1 teáskanál hidegen sajtolt olaj,
  • tengeri só,
  • őrölt pirospaprika és babérlevél
  • Tálaláskor 1 csésze főtt barnarizs az alábbi recept szerint
  • Tálaláskor blansírozott sárgarépa és kelkáposzta levél
  • Tálaláskor pirított napraforgómag

Kevés olajon, csipet sóval kevergetve, üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. Beletesszük a savanyú káposztát, a babérlevelet, a piros paprikát és a főtt csicseriborsót, felengedjük annyi vízzel – a csicseriborsó főzőlevével együtt hogy ellepje és fedő alatt puhára pároljuk.

2 kelkáposzta levelet levágunk a torzsáról és a vastag középső száráról, majd csíkokra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, hosszában félbe majd átlósan fél cm-es darabokra vágjuk. Vizet forralunk egy kisebb lábasban egy csipet sóval, 2 percre beletesszük a kelkáposzta csíkokat, szűrőkanállal kiszedjük, majd 4-5 percig forraljuk a sárgarépa darabokat, szűrőkanállal kiszedjük. A savanyúkáposztás csicseriborsót az alábbi recept szerint készült főtt barnarizzsel, pirított napraforgóval és a blansírozott zöldségekkel tálaljuk.

Változat:
Készíthetjük ezt az ételt a csicseriborsó helyett füstölt tofuval, 30 dkg füstölt tofut 1 cm-es kockákra vágva akkor tesszük a savanyúkáposztához, amikor már megpuhult, ennek néhány perc főzésre van csak szüksége.

 

Barnarizs kuktában főzve

  • 2 csésze barnarizs
  • 4 csésze víz,
  • 2 csipet tengeri só

Mossuk meg alaposan a barnarizst, addig, amíg a víz tiszta lesz. A sóval és a vízzel együtt tegyük a rizst a kuktába és zárjuk azt le. Hozzuk forrásba a kuktát, majd lángelosztóval közepes tűzön 45 percig főzzük. Fontos, hogy hagyjuk lemenni a gőzt, hagyja lemenni a gőzt, mielőtt levesszük a kukta fedelét. Egy fakanállal nagyon óvatosan keverjük meg. A rizs 4-8 órával főzés előtt beáztatható, ekkor csökken főzési ideje. Lehűlés után a hűtőben, fedett edényben további 2 napig tárolható.

Barnarizs fazékban főzve

  • 1 csésze mosott barnarizs 4 órát áztatva,
  • 2 1⁄2 csésze víz

Tegyünk az áztatott barnarizst a sóval és az áztató vizével egy két literes lábasba, tegyünk rá fedőt és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot, félig lefedve az edényt, alacsony lángon, lassan főzzük 50 percig, kapcsoljuk ki a tüzet, hagyjuk állni további 5 percig. A főtt barnarizs 2 további napig eláll a hűtőszekrényben. A barnarizs a legkiegyensúlyozottab emberi táplálék, az emésztési problémákkal, a gyomrukban feszüléssel kínlódók segítő étele.

Töltött savanyú káposzta főtt barnarizzsel és fehér gyöngybabbal vagy morzsolt tofuval

Hozzávalók

  • 4-6 db savanyú káposzta levél és
  • 1 csésze szálas savanyú káposzta annyi tiszta vízbe beáztatva, hogy ellepje, 11⁄2 csésze barnarizs mosva és 6-12 órára áztatva
  • 30 dkg natúr tofu elmorzsolva
  • Vagy 1 csésze fehér gyöngybab mosva és 6-8 órára beáztatva
  • 2 teáskanál hidegen sajtolt szezámolaj,
  • 2 vöröshagyma kockára vágva
  • szárított oregáno és kakukkfű,
  • Tálaláskor vékony lilahagyma cikkek és újhagyma apróra vágva

Beáztatjuk a savanyú káposzta leveleket és a reszeléket. Az beáztatott barnarizst leszűrjük és összekeverjük a morzsolt tofuval vagy a beáztatott és leszűrt fehér gyöngybabbal. Az elmorzsolás helyett kockára vágott tofut kisüthetjük olajban is a töltés előtt. Kevés tengeri sót, oregánót és kakukkfüvet keverünk hozzá. Lecsepegtetjük a savanyú káposzta leveleket, megtöltjük a keverékkel, feltekerjük és behajtjuk az oldalsó széleket. Ha nagyok a levelek vágjuk ki a száras középső részét és a két fél darabot töltsünk meg.

A vöröshagymát üvegesre pirítjuk a nagy fazékban egy csipet sóval, kevés olajon vagy vízen. Erre tesszük a savanyú káposzta szálakat, majd a töltött tekercseket, a tetejére a töltelék vagy az áztatott gabona maradékát, majd felengedjük a savanyú káposzta áztatóvizével, 3 cm magasan lepje el. Felforraljuk, fedő alatt, közepes-alacsony lángon főzzük a forrás után kb. 60 percig, puhulásig, szükség szerint kevés vizet öntünk utána. Tálaljuk lilahagyma cikkekkel és apróra vágott újhagymával.

Változatok:

  • Elkészíthetjük hozzá az alábbi fokhagymás tofutejfölt
  • Készíthetjük télen füstölt, tavasszal natúr tofuval

Tofu tejföl fokhagymával

  • 15 dkg natúr tofu elmorzsolva
  • 1⁄2 csésze tisztított víz
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve vagy zúzva
  • 1 evőkanál olíva vagy kukorica olaj
  • 1⁄2-1 kávéskanál tengeri só

Az előkészített hozzávalókat merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítjük. Gabonás, zöldséges, babos fasírtokhoz, krokettekhez, főtt tésztákhoz adható, kenhető pirított magokkal megszórt palacsintákra is. Készíthető úgy is, hogy a morzsolt tofut a felforralt vízben néhány percig pároljuk és hagyjuk langyosra hűlni, ez segíti a tofu emésztését.

Csicseriborsó kombuval és humusszal, kerek szemű barnarizs fazékban főzve, blansírozott sárgarépa, fehérrépa és kelkáposzta

Csicseriborsó főzése

  • 1⁄2 csésze csicseriborsó áztatva, friss kétszeres vízben 1 kombu darabbal, só nélkül, 70 perc alatt puhára főzve vagy 25 dkg főtt csicseriborsó
  • Tengeri só

Az áztatott csicseriborsót háromszoros friss vízben, só nélkül fazékban 70 perc alatt puhára főzzük. A főzés végén kivesszük a kombu darabot egy tányérra és megsózzuk a főtt csicseriborsót. A kombut vékony csíkokra vágjuk.

Humusz szezámmaggal, citromlével és olíva olajjal

  • 1 csésze száraz csicseriborsó 6-8 órát áztatva, só nélkül puhára főzve
  • 1 csésze a csicseriborsó főzőlevélből,
  • 1⁄2 csésze szárazon pirított szezámmag őrölve,
  • 2-3 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1⁄2 citrom frissen facsart leve
  • 1 evőkanál olíva olaj állapot függvényében
  • 1 kávéskanál tengeri só

Az áztatott csicseriborsót háromszoros friss vízben, só nélkül, kombuval vagy 2 babérlevéllel, fazékban 70 perc alatt puhára főzzük. A leszűrt csicseriborsóhoz adjuk az előkészített nyers hozzávalókat és fokozatosan annyi főző levet, hogy sűrű krémes állagú legyen és merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítjük. Tálaláskor díszítjük petrezselyemzölddel vagy hagymával.

Barnarizs fazékban főzve

  • 1 csésze mosott barnarizs 4 órát áztatva,
  • 2 1⁄2 csésze víz

Tegyünk az áztatott barnarizst a sóval és az áztató vizével egy két literes lábasba, tegyünk rá fedőt és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot, félig lefedve az edényt, alacsony lángon, lassan főzzük 50 percig, kapcsoljuk ki a tüzet, hagyjuk állni további 5 percig. A főtt barnarizs 2 további napig eláll a hűtőszekrényben. A barnarizs a legkiegyensúlyozottab emberi táplálék, az emésztési problémákkal, a gyomrukban feszüléssel kínlódók segítő étele.

Blansírozott sárgarépa, fehérrépa és kelkáposzta

  • 1 sárgarépa hámozva és negyedholdakra vágva
  • 1 fehérrépa hámozva és negyedholdakra vágva
  • 4 kelkáposzta levél az érről levágva és csíkokra vágva
  • Víz és tengeri só

Egy fazékba 3 cm magasan vizet öntünk 1 csipet sóval és felforraljuk. A kelkáposzta csíkokat 3 percig főzzük benne fedő alatt, maradjon élénk zöld, majd szűrőkanállal kiszedjük és lecsepegtetjük. Ismét felforraljuk a vizet, majd a sárgarépa és fehérrépa kockákat addig forraljuk benne, amíg megpuhulnak. 5-10 perc a sárgarépa korától és méretétől függően. Kiszedjük és lecsepegtetjük.

Rakott zöldbab barnarizzsel és fokhagymás tofutejföllel

Hozzávalók

  • 1 csésze barnarizs áztatva és két és félszeres vízben puhára főzve
  • 1 csésze sárgarépa reszelve
  • 2 csésze zöldbab, végei levágva, majd 2 cm-es darabokra vágva
  • 1 vöröshagyma kockára vágva1 evőkanál napraforgó vagy szezám olaj
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • víz szükség szerint és tengeri só

A fokhagymás tofutejfölhöz:

  • 15 dkg natúr tofu elmorzsolva
  • 1 fokhagyma gerezd apróra reszelve vagy zúzva
  • 4 evőkanál víz,
  • 1 csipet tengeri só,
  • 1 teáskanál olaj

Az ázatott barnarizst 50-60 perc alatt főzzük meg fazékban vagy 45 perc alatt kuktában, csipet sóval, két és félszeres friss vízben. Az olajon 1 csipet sóval, közepes tűzön, kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. beletesszük a sárgarépát, kevergetve sütjük 2 percig, majd a zöldbabot 2 percig. Félrehúzzuk, hozzáadjuk a 1⁄2-1 csésze vizet, megkeverjük és közepes tűzön, fedővel 15 percig pároljuk. Egy tálkában merülő mixerrel összekeverjük a tofutejföl hozzávalóit. Előmelegítjük a sütőt 175-185 fokra, kiolajozzuk a magas oldalú tepsit vagy hőálló tálat, beletesszük a főtt gabona felét, erre a zöldségek felét, a tofutejföl felét, majd egy újabb hasonló réteget. A sütőben kb. 35 perc alatt kisütjük. Melegen tálaljuk kockára vágva.

Barnarizs fazékban főzve

  • 1 csésze mosott barnarizs 4 órát áztatva,
  • 2 1⁄2 csésze víz

Tegyünk az áztatott barnarizst a sóval és az áztató vizével egy két literes lábasba, tegyünk rá fedőt és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot, félig lefedve az edényt, alacsony lángon, lassan főzzük 50 percig, kapcsoljuk ki a tüzet, hagyjuk állni további 5 percig. A főtt barnarizs 2 további napig eláll a hűtőszekrényben. A barnarizs a legkiegyensúlyozottab emberi táplálék, az emésztési problémákkal, a gyomrukban feszüléssel kínlódók segítő étele.

Csicseriborsó és gluténmentes gabona fasírt tepsiben vagy olajban sütve

Hozzávalók

  • 1 csésze 8 órára beáztatott, háromszoros friss vízben, só nélkül puhára főtt csicseriborsó 1⁄2 csésze főzőlével pürésítve,
  • 4 gerezd fokhagyma zúzva,
  • 1⁄2-1 kávéskanál tengeri só,
  • 11⁄2 csésze főtt barnarizs,
  • 1 csokor petrezselyemzöld vagy szárzellerzöld apróra vágva
  • 1 kávéskanál hidegen sajtolt szezám, napraforgó vagy olíva olaj

A beáztatott csicseriborsót háromszoros friss vízben, kuktában vagy fazékban, só nélkül 60-70 perc alatt puhára főzzük. Csak akkor vegyük le a kukta fedelét, ha már minden gőz kiment. A csicseriborsót 1⁄2 csésze főzőlevével és a tengeri sóval együtt pürésítünk, majd hozzákeverjük a főtt barnarizst, a fűszereket és az ízesítőket. Kevés olajjal kikenünk egy közepes tepsit, majd max 2 cm magasan egyenletesen elterítjük benne a keveréket. Előmelegített 175180 fokos sütőben aranybarnára sütjük a tetejét, hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk. Gőzölt, blansírozott vagy párolt zöldséges körettel és savanyúsággal tálaljuk. A csicseriborsó erőt adó étel és gombaölő hatású. Tepsiben sütve kevesebb olajjal könnyebb a májnak. Jégcsapretek savanyúval segíthetjük az olaj emésztését.

Változat:

  • Tepsi helyett 5 cm mély forró olajban is kisüthetjük. Ekkor főtt gabona 2/3 részét helyettesítsük GT teljes kiőrlésű búzaliszttel vagy zabpehellyel, ez tojás nélkül is összefogja a keveréket. Jégcsapretek savanyúval, jégcsapretek itallal segíthetjük az olaj emésztését.

Karfiolos köles köret, egytálétel, karfiolos köles püré és karfiolos köles krokett gluténmentes

Hozzávalók

  • 1 csésze köles, 3 csésze víz
  • 2 vöröshagyma vagy lilahagyma kockára vágva,
  • 1 csésze karfiol rózsákra szedve,
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
  • 1⁄2 kávéskanál tengeri só

Az olajon a sóval, kevergetve üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a karfiol rózsákat és 1-2 percig sütjük.

Változatok:

  • Karfiolos kölesnek felöntjük 3 csésze vízzel, felforraljuk, majd hozzákeverjük a mosott kölest. Közepes lángon, lefedve 30 perc alatt puhára főzzük. Tálaljuk savanyúsággal, nyers és blansírozott zöldekkel és a korábbi recept szerinti csicseriborsós gabona fasírttal, ahogy a fenti fotón.
  • Köles krokettnek a 3 csésze vízzel puhára főtt köleshez keverünk kevés köleslisztet, összedolgozzuk. 5 cm mély, forró olajba kanállal annyi krokettet szaggatunk, amennyi az olaj tetején elfér. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd szalvétán vagy rácson lecsepegtetjük. Reszelt jégcsapretekkel tálaljuk, hogy segítse az olaj emésztését.
  • Karfiolos köles pürének a hagymás karfiolt felöntjük a 3 helyett 4 csésze vízzel, felforraljuk és hozzákeverjük a mosott kölest. Közepes lángon lefedve 30 perc alatt főzzük puhára, majd a főzés végén merülő mixerrel pépesítjük. Fasírtok kedvelt körete sok értékes élettani hatással. Egészséges megoldás a szolanintartalmú krumplipüré helyett.
  • Karfiolos köleses és csicseriborsós egytál ételnek 25 dkg főtt csicseriborsót, a levét és egy nagyra reszelt sárgarépát keverünk a köleshez a főzés elején. Ízesíthetjük kurkumával, ami szép sárga színt ad az ételnek és jót tesz az ízületeknek. Tálaljuk petrezselyemzölddel és pirított szezámmaggal megszórva, ahogy az alábbi két fotón

    Karfiolos és fehérrépás köles püré változatok

    Hozzávalók

    • 1 csésze köles, 3 csésze víz,
    • 2 vöröshagyma kockára vágva,
    • 1 csésze karfiol rózsákra szedve
    • 1 fehérrépa hámozva és kockára vágva
    • 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
    • 1⁄2 kávéskanál tengeri só

    Az olajon a sóval, kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a zöldségeket és a kölest. Forrás után kb 25 percig főzzük, amíg a kölesszemek szétesnek. Merülő mixerrel vagy turmix gépben pürésítjük. Sűrűbb pürét kapunk, ebből tudjuk az első fotón látható golyókat formázni nedves kézzel. Kínáljuk fehérjés fogással, babos, lencsés vagy csicseriborsós fasírttal és savanyúsággal.

    Köleslisztes változat:

    • A fehérrépát, a vöröshagymát, a karfiolt puhára főzzük a sós és olajos vízben, majd merülő mixerrel pépesítve fehér alaplevet kapunk. Itt a köles helyett hideg vízben csomómentesre kevert köleslisztet használunk, ezt adjuk folyamatos keverés közben a főtt léhez. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ez krémes, „krumplipüré” kinézetű, ahogy a második fotón is látszik.

    Vöröslencse püré sárgarépával és karfiollal, erekszemű barnarizs, pirított napraforgómag, blansírozott ceruzabab, sós gyúrt vagy préselt cékla, sárgarépa és fejeskáposzta saláta

    Zöldséges vörös lencse püré sárgarépával és karfiollal

    • 1⁄2 csésze száraz vörös lencse mosva,
    • 1 sárgarépa kockára vágva
    • 3 karfiol rózsa darabolva,
    • 1 teáskanál hidegen sajtolt szezám olaj,
    • 1 vöröshagyma kockára vágva,
    • 1⁄2 kávéskanál tengeri só,
    • 1 csésze víz,

    A vöröshagymát, majd a darabot sárgarépát és karfiolt a hevített olajon, csipet sóval, kevergetve sütjük. Felengedjük a vízzel, felforraljuk, beletesszük a vörös lencsét és puhára főzzük. Tengeri sóval ízesítjük, megkeverjük, hagyjuk hűlni egy kicsit, majd merülő mixerrel vagy turmix géppel krémes állagúra keverjük. Ezután keverjük bele az apróra vágott petrezselyemzöldet. Tálaláskor díszítjük az apróra vágott újhagymával vagy snidlinggel.

    Barnarizs fazékban főzve

    • 1 csésze mosott barnarizs 4 órát áztatva,
    • 2 1⁄2 csésze víz

    Tegyünk az áztatott barnarizst a sóval és az áztató vizével egy két literes lábasba, tegyünk rá fedőt és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot, félig lefedve az edényt, alacsony lángon, lassan főzzük 50 percig, kapcsoljuk ki a tüzet, hagyjuk állni további 5 percig. A főtt barnarizs 2 további napig eláll a hűtőszekrényben. A barnarizs a legkiegyensúlyozottab emberi táplálék, az emésztési problémákkal, a gyomrukban feszüléssel kínlódók segítő étele.

     

    Só nélkül, szárazon pirított napraforgó mag

    • 1⁄2 csésze hántolt napraforgó mag,

    Melegítsük fel a serpenyőt és tegyük bele a magokat (só és olaj nélkül), süssük őket közepesnél alacsonyabb lángon, fakanállal folyamatosan kevergetve és forgatva, addig hogy érezzük az illatát és mindkét oldaluk enyhén arany barnára süljön. Ekkor öntsük ki egy tálba, hogy a serpenyő maradék hőjétől meg ne égjen.

    Blansírozott zöldbab

    • 30 dkg zöldbab, ceruzabab
    • 4 csésze víz,
    • 1 csipet tengeri só

    A zöldbab két végét vágjuk le, mossuk meg. A sós vizet forraljuk fel. Tegyük bele a zöldbabot, majd a bab méretétől és korától függően 8-10 percig forraljuk, amíg megpuhulnak. Merjük ki szűrőkanállal és csepegtessük le.

    Sós gyúrt vagy préselt cékla, sárgarépa és fejeskáposzta saláta

    • 1 zsenge cékla hámozva, kis téglalapokra vágva vagy nagyobbra reszelve
    • 1 sárgarépa gyufaszálformára vágva vagy reszelve
    • 4 fejeskáposzta levél felezve és vékony szálakra vágva
    • Tengeri só

    A darabolt zöldségeket megsózzuk, összekeverjük és átgyúrjuk. A gyúrás után vagy helyett a zöldségprésbe tesszük, és azt préselésig lecsavarjuk. Zöldségprés hiányában a sózott zöldségeket üveg vagy kerámia tálba tesszük, ebbe belső fedőként lefelé fordított lapos tányért, erre nehezékként egy vízzel telt befőttesüveget teszünk. Hagyjuk állni 1 óráig. Fedeles befőttesüvegben a hűtőben néhány napig eláll.

    Alma rágcsa

    Hozzávalók

    • 1-2 alma mosva, kimazova és héjastól feldarabolva

    Az almákat megmossuk, félbe majd negyedbe vágjuk, eltávolítjuk a magházat. Használhatunk a magház eltávolításra speciális eszközt is. Az alma negyedeket elfelezzük majd kis darabokra vágjuk. A több kisebb darab megadja a hosszasabb rágcsálás élményét egészséges megoldásban. A savanykásabb fajták támogatják a májat. Ha egy kis magfélét is megkívánunk, jót tesz a májnak a szárazon pirított és őrölt szezámmag, ezzel összekeverhetjük az alma darabokat, ekkor kanállal tálaljuk.

    Szárazon pirított szezámmag és szezámsó

    Hozzávalók

    • 18-20 kanál fekete vagy világos szezámmag felnőtteknek
    • 22-24 kanál gyerekeknek állapottól, kortól függően
    • 1 kanál tengeri só

    Serpenyőben szárazon pirítjuk a szezámmagot folyamatos kevergetéssel ügyelve arra, hogy ne égjen oda. Amikor a szezámmag pattogni kezd és illatot áraszt, a világos mag zsemleszínűre vált, akkor kész. A sót addig pirítjuk kevergetve, amíg enyhén szürke lesz és összekeverjük a szezámmaggal. Suribachi mozsárban vagy a kávédarálóban néhány fordulattal megőröljük. Lezárt befőttesüvegben a hűtőben egész héten fogyasztható. Kalciumban gazdag sós ízesítő, a szezámmag jót tesz a májnak.

    Alma chips

    Hozzávalók

    • 2-3 savanyú alma, mosva, magháza kivágva és vékony karikákra vagy cikkekre reszelve vagy vágva
    • Nagy lapos tepsii és sütőpapír
    • Ízlés szerint őrölt fahéj

    Az almákat megmossuk, eltávolítjuk a magházat, vagy speciális eszközzel kivájva, vagy késsel a magház mellett levágva. A kapott darabokat felvághatjuk késsel vagy az uborka reszelőn lereszelhetjük vékony fél cm-es cikkekre vagy karikákra. Az alma cikkekkel jobban kihasználható a tepsi, a sütőpapíron elfektetett almacikkek ne érjenek egymáshoz. Ízlés szerint kevés fahéjat szórhatunk rá sütés előtt. A 100 oC-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük az egyik oldalát. Kivesszük, a kezünkre vigyázva villa segítségével megfordítjuk a szeleteket és további 35-40 perc alatt megsütjük a másik oldalát is. Az alma fajtájától és a szeletek vastagságtól is függ a sütési idő. A megsült almachipest vegyük le a sütőpapírról és hagyjuk állni rácson 15 percig mielőtt kínáljuk. Kiszárított étel, ezért ne vigyük túlzásba a fogyasztását. Savanykás almából készítsük inkább.

    Alma és mandarin kompót gyömbérlével

    Hozzávalók

    • 2 db alma mosva, kimagozva és kockára vágva
    • 3 db mandarin mosva, hámozva, cikkere szedve és feldarabolva
    • 1 csipet tengeri só, 1 darab fahéj
    • 3 cm-es gyömbér hámozva, apróra reszelve, leve kifacsarva (aki refluxban érintett, az a gyömbért hagyja ki!)

    Az alma és mandarin darabokhoz annyi vizet teszünk, hogy ellepje, majd a csipet sóval és a fahéj darabbal puhára főzzük. A frissen reszelt gyömbér levet a főzés utolsó perceiben adjuk hozzá. Tálalás előtt kivesszük belőle a fahéj darabot. A gyömbérrel kiegészítve fokozza a meleget, támogatja az emésztést, vírusölő, immunerősítő.

    Töltött sült alma

    Töltött sült alma változatok

    • 12 közepes aromás egész alma, mosva, a tetejébe kúp alakú mélyedést vágva, a szárak kidobva, az almákból kivájt darabok apróra vágva a töltelékhez, továbbá

    Sült alma töltelék változat 1

    • 10 dkg pirított napraforgó mag 2 evőkanál rizs miszó
    • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
    • 4 evőkanál rizsszirup
    • 2 evőkanál tahini szezámmagkrém

     

    Sült alma töltelék változat 2

    • 1⁄2 bio narancs reszelt héja
    • 5 dkg mazsola 1⁄2 narancs levében áztatva
    • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
    • 3 evőkanál darált mandula
    • 2 evőkanál tahini szezámmagkrém
    • 2 evőkanál rizsszirup

    Az almákat kivájjuk. A töltelék hozzávalóit összekeverjük és beletöltjük a kivájt almák mélyedésébe. A töltött almákat a tepsibe tesszük és alá 1⁄2 cm magasan vizet öntünk, alufóliával lefedjük. 175 fokon 20-25 perc alatt puhára sütjük

    Köles ágyon sült alma

    Hozzávalók

    • 1 csésze köles,
    • 3 csésze 100 %-os natúr almalé
    • 1 csipet tengeri só,
    • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
    • 8-10 aromás édes alma magozva és reszelve
    • vagy vékonyabb cikkekre vágva
    • 1 bio citrom reszelt héja és leve
    • 1⁄2 csésze rizsszirup vagy almaszirup

    A kölest alaposan megmossuk, majd 25-30 percig főzzük a sóval és az almalével. A végén ízesítjük a sziruppal, a citromhéjjal és lével. A tepsi aljára terítjük el egyenletesen kb. 2 cm vastagságban és elosztjuk rá az almacikkeket vagy a reszelt almát. A tetejét megszórjuk kevés fahéjjal, ha savanykás az alma, akkor meglocsoljuk kevés sziruppal. 175 fokos sütőben addig sütjük, amíg az almák is megpuhulnak, az almaszeletek teteje meg is pirulhat. A reszelt almás változat gyorsabban elkészül.

    Változatok:

    • A reszelt almás változat tetejére szórhatunk mandula lapokat vagy mandula darabokat
    • Tehetjük kerek tepsibe és vághatjuk cikkekre tálaláskor
    • Díszíthetjük menta vagy citromfű levéllel

    Eperkrém

    Hozzávalók

    • 2 csésze 100 %-os natúr almalé
    • 1 csipet tengeri só
    • 1 csésze leszárazott, darabolt eper
    • 1⁄4- 1⁄2 csésze kukoricakeményítő
    • 1⁄2 csésze 100 %-os natúr, hideg almalében csomómentesre keverve
    • Ízlés szerint 2-4 evőkanál rizsszirup
    • Tálaláskor mandula lapok és citromfű levelek

    Az almalét a sóval felforraljuk, félrehúzzuk, beletesszük a mosott és darabolt epret, ízlés szerint a rizsszirupot, majd merülő mixerrel pürésítjük. A kukoricakeményítőt csomómentesre keverjük a hideg almalében, majd kevergetve, fokozatosan öntjük a forrásban lévő gyümölcsös léhez. Folyamatosan kevergetve lassan addig főzzük, amíg besűrűsödik. Csészékben tálaljuk, a tetejét felezett eperrel és citromfű levelekkel díszítve. Az eper erősíti a májat.

    Citromos rizspuding főtt barnarizsből

    Hozzávalók

    • 20 dkg főtt barnarizs kihűlve
    • 1 bio citrom reszelt héja
    • 1 bio citrom leve
    • 2 dl rizsszirup

    A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Aznap főtt barnarizsből a hűtőszekrényben 3 napig tárolható. Kellemes hűtő hatású desszert a nyári kánikulában glutén, tejtermék, tojás, cukor és szója nélkül a citrom értékes élettani hatásaival: a citrom leve C-vitaminban gazdag, méregtelenítő, vértisztító, vírusölő hatású.

    Sózott uborka és lilahagyma savanyúság

    Hozzávalók

    • 1 kígyóuborka vagy 4-6 kis uborka vékony szeletekre vágva vagy gyalulva
    • 1⁄2 lilahagyma vékony cikkekre vágva
    • 1⁄4 teáskanál tengeri só

    Az uborkát megsózzuk, 10 perc után kicsavarjuk és összekeverjük az vékony cikkekre vágott lilahagymával. Enyhén lehűtve fogyasztjuk.

    Főtt cékla saláta rizssziruppal és citromlével

    Hozzávalók

    • 3-4 közepes fej cékla negyedelve és vékony szeletekre vágva,
    • 3 csésze víz, csipet tengeri só,
    • 1⁄2 – 1 citrom frissen facsart leve
    • rizsszirup ízlés szerint a citromlével arányosan

    A feldarabolt céklát a vízzel és a tengeri sóval egy fazékban puhára főzzük, félrehúzzuk, ízesítjük a citrom levével és a rizs sziruppal és együtt hagyjuk kihűlni. Hűtve a levével együtt tálaljuk tálkákban.

    Sós gyúrt jégcsapretek és sárgarépa savanyú citromlével (30 perc alatt)

    Hozzávalók

    • 1 csésze jégcsapretek gyufaszálformára vágva
    • 1 csésze sárgarépa gyufaszálformára vágva,
    • 1 kávéskanál sóval néhány percig gyúrva
    • 1⁄2 citrom frissen facsart levével meglocsolva

    Az előkészített zöldségeket sózzuk és néhány percig kézzel alaposan átgyúrjuk. Ráfacsarjuk a citromlevet, összekeverjük, és hagyjuk állni 25 percig.

    Sózott jégcsapretek vagy sörretek

    Hozzávalók

    • 1 kisebb jégcsapretek vagy 2 sörretek nagyra reszelve
    • 1⁄2 mokkáskanál tengeri só

    Az ebédkészítés elején a mosott retket lereszeljük, 1⁄2-1 mokkáskanál tengeri sóval elkeverve lezárt befőttesüvegben a hűtőszekrénybe tesszük. Mire elkészülünk a főzéssel, már tálalhatjuk is. Segíti az olaj emésztését. A retkek zöldjét válogassuk át, mossuk meg és tegyük lezárt zacskóban a hűtőbe és használjuk fel nyersen vagy gőzölve a következő 1-2 napon, ugyancsak segíti a zsíranyagcserét

    Préselt jégcsapretek citrommal és sóval

    Hozzávalók

    • 2 csésze jégcsapretek nagyobbra reszelve vagy gyufaszálformára vágva,
    • 4-5 vékony citromkarika,
    • tengeri só

    Tegyük az előkészített retket és a citromot a zöldség présbe, szórjunk rá annyi tengeri sót, hogy enyhén sós legyen, keverjük meg alaposan. Tegyük rá a tetőt és csavarjuk le a belső lemezt, hogy préselje a zöldséget. 3-4 óráig hagyjuk állni, vegyük ki a citrom karikákat és dobjuk ki. 3-4 további napig hűvös helyen tároljuk, vegyük ki a présből, és tegyük hűtőbe, ahonnan még további néhány napig fogyasztható.

    Savanyú káposzta 12-14 nap alatt

    Hozzávalók

    • 11⁄2 -2 kg fejes káposzta nagyon vékonyra reszelve
    • 1⁄4 – 1/3 csésze tengeri só

    Keverjük össze a káposztát a sóval és kézzel alaposan gyúrjuk meg. Tegyük kerámia edénybe, erre helyezzünk belső fa fedőt, amire egy tiszta nehezék – vízzel töltött befőttesüveg – kerül. Terítsük le fátyolszövettel és tároljuk hűvös helyen. 10 óra múlva a leve a fedő fölé ér. Keveset öntsünk le belőle és csökkentsük a súlyt. Minden nap ellenőrizzük, ha penészedni kezd, a körülötte lévő résszel együtt azonnal távolítsuk el, mert különben az egész savanyúság tönkremegy. Tároljuk hűvös helyen 12-14 napig. Mossuk ki hideg vízzel a felesleges sót a tálalás előtt.

    Pirított bancha szár tea

    Hozzávalók

    • 1 evőkanál pirított bancha teaszár
    • és 1 liter víz

    A hideg vízhez hozzáadjuk a bancha teafüvet, és erős lángon felforraljuk. Ha gyenge teát szeretnénk a forralás után 2-3 percig főzzük, ha erősebbet, akkor forralás után 5-6 percig főzzük. Leszűrjük és melegen kínáljuk. Termoszban magunkkal vihetjük egész napra. A leszűrt szárakból másnap még egyszer főzhetünk teát, tovább forralva. Lúgosító hatású, tisztítja az emésztőrendszert, magas természetes kalcium tartalmú, napi használatra alkalmas alap ital felnőtteknek.

    Forralt almalé gyömbérrel és fahéjjal

    Hozzávalók

    • 4 csésze 100 %-os natúr almalé
    • 1 fahéj darab,
    • 3 mokkáskanál frissen reszelt gyömbér kifacsart leve vagy késhegynyi őrölt gyömbér (aki refluxban érintett, az a gyömbért hagyja ki!)

    A 100 %-os natúr almalevet a fahéj darabbal – vagy 1⁄2 csapott mokkáskanál őrölt fahéjjal – felforraljuk. Ha kapunk gyömbér gyökeret, akkor meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük és szűrőn vagy fátyolszöveten át kifacsarjuk a levét, ha éppen nincs, akkor gyömbér port használunk. Az ital minden 3 dl mennyiségére számítva 1 mokkáskanálnyi gyömbérlét keverünk hozzá, amivel még 1 percig főzzük. Melegen kínáljuk. A gyömbér gyulladáscsökkentő, emésztés javító, a fahéj antibakteriális, támogatja a vércukor egyensúlyt és a zsíranyagcserét, a forralás ellensúlyozza az almalé hűtő hatását.

    Máj tea leveles zöldekből

    Hozzávalók

    • 1 csésze leveles zöld apróra vágva
    • pitypang/gyermekláncfű zöld, tyúkhúr és salátaboglárka zöldje
    • 2 csésze víz,
    • 1 csipet tengeri só
    • vagy szójaszósz gluténmentes a tamari, gluténtartalmú a shoyu

    Nagyon vékonyra vágjuk fel 2-3 féle zöldleveles zöldséget (kelkáposzta, gyermekláncfű/pitypang, kínai kel, jégcsapretek, sörretek, piros retek zöldje, kínai kel, szárzeller zöld stb.) majd adjunk hozzá kétszeres mennyiségű vizet. Főzzük alacsony lángon 5 percig, a végén adjunk hozzá 1 csipet tengeri sót vagy kevés szójaszószt és főzzük további egy percig kevergetve. Forrón vagy szobahőmérsékleten fogyasszuk naponta 1 csészével 1 hónapon át. Izom problémákra, epehólyag, máj panaszok esetén, jang állapotokban, amikor sok tojást, húst fogyasztottak segít fellazítani a kemény stagnáló fehérjét, állati zsírt és koleszterint. Gluténtartalmú étrendben shoyu szójaszósszal és fiatal árpahajtásból is lehet készíteni.

    Céklalé, almalé, sárgarépalé

    Hozzávalók

    • Cékla hámozva és reszelve
    • Sárgarépa hámozva és reszelve
    • Alma felezve, magozva és héjastól darabolva
    • Turmixgép

    A nyersen használható zöldségek tápanyagokban gazdag leve is fogyasztható alkalmanként, télen langyosan igyuk inkább. Egészségi állapottól és évszaktól függően javasoltak. A céklalé nagyon erős májtisztító, ebből kevesebbet, kombinálható a sárgarépa levével és almalével is alkalmanként.

    Citrom tea és limonádé

    Hozzávalók

    • 1⁄2 citrom frissen facsart leve és
    • 1 csésze víz

    Forraljuk fel a vizet. Facsarjuk ki a citrom levét a csészébe, majd kb. 50 fok körül öntsük rá a vizet, igyuk meg, amilyen melegen tudjuk. Nyáron a forró napokon friss, hűvös, tisztított vízzel limonádét készítünk. A citrom leve méregtelenítő, vértisztító, vírusölő hatású, jót tesz megfázásnál. A meleg víz a hideg időszakban ellensúlyozza a hűtő hatását, 50 fok körül még a C-vitamint is megőrizhetjük benne.

    Gyömbér tea felnőtteknek

    (aki refluxban érintett, az a gyömbért hagyja ki!)

    Hozzávalók

    • 1 ujjnyi gyömbér gyökér héjával együtt apróra vágva,
    • 1 liter víz
    • vagy a szárított gyömbérporból 1 kávéskanál 1 liter vízhez

    Vágjuk apróra a mosott gyömbért a héjával együtt és tegyük oda egy fazékban 1 liter vízzel forrni. Vegyük le a lángot, majd lassan főzzük 25 percig. Szűrjük le, olyan melegen igyuk meg, ahogy csak tudjuk. Megfázáskor lefekvés előtt igyuk meg. Vírusölő, immunerősítő, roboráló, melegítő hatású, csípős, erős ital, hevít, izzaszt, felgyorsítja a keringést.

    Citrom és gyömbér ital

    (aki refluxban érintett, az a gyömbért hagyja ki!)

    Hozzávalók

    • 1⁄2 citrom leve,
    • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér,
    • 1 csésze víz

    Forraljuk fel a vizet. Facsarjuk ki a citrom levét a csészébe, tegyük bele a reszelt gyömbér kifacsart levét, majd öntsük rá a forró vizet. Iható melegen igyuk meg. A citrom vértisztító, méregtelenítő és vírusölő hatású, a gyömbér vírusölő, immunerősítő, roboráló, melegítő hatású, csípős, erős ital, hevít, izzaszt, felgyorsítja a keringést.

    Reszelt jégcsapretek ital

    Hozzávalók

    • 10 cm-es jégcsapretek darab apróra reszelve
    • 1 csésze tisztított víz

    A jégcsapretket megmosva apróra reszeljük. A jégcsapretket a vízzel együtt felforraljuk és 5-6 perc alatt puhára főzzük. A levét leszűrve melegen isszuk meg. Felnőtteknek reggel és este 11 csészével kúraszerűen egy hétig. Tisztító, vízhajtó hatású, segít kiüríteni a zsírszövetben tárolódó salakanyagokat, az ízületekben a magas húgysavszint miatt lerakódó purint.

    Szárított shiitake gomba tea felnőtteknek

    Hozzávalók

    • 1 szárított shiitake gomba
    • 1 csésze vízben 20 percre áztatva, majd apróra vágva
    • 2 csésze víz az áztatóvízzel együtt
    • 1 csipet tengeri só

    Tegyük a shiitake gombát és a vizet egy lábasba, forraljuk fel. Fedjük le, csökkentsük a lángot közepesre és lassan főzzük 15 percig. Adjuk hozzá a tengeri sót szűrjük le és melegen igyuk meg. A shiitake hagyományos gyógyital állati zsír lerakódások feloldására, az összehúzódott és feszült állapotok lazítására.

    Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

    Ajánlott könyveim a témához

    Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért

    Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

    Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

    A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.