Ingyenes főzőiskola videója és receptjei
Itt megnézheted a februárban ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.
Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételeket és receptjeit is.
Brokkoli krémleves fehérrépával
Hozzávalók
- 1 db közepes méretű fehérrépa darabolva Vagy jégcsapretek
- 1 brokkoli rózsára szedve, szárak külön választva és feldarabolva
- 1 kanál hidegen sajtolt olaj
- Tiszta víz
- Csipet tengeri só
- Tálaláskor blansirozott
brokkoli rózsákat teszek a levesbe
Elkészítés:
A fehérrépát vagy a jégcsapretket apróra daraboljuk és a brokkoli szárával együtt megdinszteljük az olajban fél dl tiszta vízben. Majd felengedjük négyszeres vízzel és közepes tűzön főzzük. Amikor majdnem megpuhult, beletesszük a brokkoli rózsáit kevés tengeri sót. Néhány perc múlva kész. Kiveszünk 4 brokkoli rózsát, ezzel díszítjük tálaláskor a krémlevest. Merülő mixerrel vagy turmixgéppel krémes állagúra keverem a gyökeres zöldséget és a brokoli szárat néhány brokkoli rózsával.
Csicseriborsó savanyúkáposztával és főtt barna rizzsel
Hozzávalók
- ½ csésze csicseriborsó áztatva, friss kétszeres vízben babérlevéllel só nélkül puhára főzve
- Vagy 25 dkg főtt csicseriborsó
- 2 csésze savanyú káposzta 2 cm-es darabokra vágva
- 1 vöröshagyma kis kockákra vágva
- 1 teáskanál hidegen sajtolt olaj,
- tengeri só, őrölt pirospaprika és babérlevél
- Tálaláskor 1 csésze főtt barnarizs és blansírozott sárgarépa
Elkészítés
Kevés olajon, csipet sóval kevergetve, üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. Beletesszük a savanyú káposztát, a babérlevelet, a piros paprikát és a főtt csicseriborsót, felengedjük annyi vízzel – a csicseriborsó főzőlevével együtt – hogy ellepje és fedő alatt puhára pároljuk. Főtt barnarizzsel és blansírozott sárgarépával tálaljuk. Ehhez a sárgarépa karikákat forrásban lévő vízben 5 percig blansírozzuk, majd leszűrjük.
Barnarizs kuktában főzve
- 2 csésze barnarizs
- 4 csésze víz, 2 csipet tengeri só
Mossuk meg alaposan a barnarizst, addig, amíg a víz tiszta lesz. A sóval és a vízzel együtt tegyük a rizst a kuktába és zárjuk azt le. Hozzuk forrásba a kuktát, majd lángelosztóval közepes tűzön 45 percig főzzük. Fontos, hogy hagyjuk lemenni a gőzt, hagyja lemenni a gőzt, mielőtt levesszük a kukta fedelét. Egy fakanállal nagyon óvatosan keverjük meg. A rizs 4-8 órával főzés előtt beáztatható, ekkor csökken főzési ideje. Lehűlés után a hűtőben, fedett edényben további 2 napig tárolható. A barnarizs a legkiegyensúlyozottab emberi táplálék, az emésztési problémákkal, a gyomrukban feszüléssel kínlódók segítő étele.
Fazékban főtt barnarizs
- 1 csésze mosott barnarizs 4 órát áztatva,
- 2 ½ csésze víz
Tegyünk az áztatott barnarizst a sóval és az áztató vizével egy két literes lábasba, tegyünk rá fedőt és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot, félig lefedve az edényt, alacsony lángon, lassan főzzük 50 percig, kapcsoljuk ki a tüzet, hagyjuk állni további 5 percig. A főtt barnarizs 2 további napig eláll a hűtőszekrényben. A barnarizs a legkiegyensúlyozottab emberi táplálék, az emésztési problémákkal, a gyomrukban feszüléssel kínlódók segítő étele.
Köleságyon sült alma
Hozzávalók
- 1 csésze köles,
- 3 csésze 100 %-os natúr almalé
- 1 csipet tengeri só,
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 8-10 aromás édes alma magozva és reszelve
- vagy vékonyabb cikkekre vágva
- 1 bio citrom reszelt héja és leve
- ½ csésze rizsszirup vagy almaszirup
Elkészítés
A kölest alaposan megmossuk, majd 25-30 percig főzzük a sóval és az almalével. A végén ízesítjük a sziruppal, a citromhéjjal és lével. A tepsi aljára terítjük el egyenletesen kb. 2 cm vastagságban és elosztjuk rá az almacikkeket vagy a reszelt almát. A tetejét megszórjuk kevés fahéjjal, ha savanykás az alma, akkor meglocsoljuk kevés sziruppal. 175 fokos sütőben addig sütjük, amíg az almák is megpuhulnak, az almaszeletek teteje meg is pirulhat. A reszelt almás változat gyorsabban elkészül.
Változatok
- A reszelt almás változat tetejére szórhatunk mandula lapokat vagy mandula darabokat
- Készíthetjük darabolt vagy darált dióval is
- Tehetjük kerek tepsibe és vághatjuk cikkekre tálaláskor
- Díszíthetjük menta vagy citromfű levéllel
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
7+1 tipp, hogy hogyan tudod megelőzni a máj panaszaidat, vagy támogatni a felépülést
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás
Rágni vagy nem rágni
Reggelik
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.