Ingyenes főzőiskola videója és receptjei

  Itt megnézheted a februárban ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.

Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételeket és receptjeit is.

Leves – Brokkoli krémleves fehérrépával
Főfogás – Csicseriborsó savanyúkáposztával és főtt barna rizzsel
Desszert – Köleságyon sült alma

 

Brokkoli krémleves fehérrépával

Hozzávalók

  • 1 db közepes méretű fehérrépa darabolva Vagy jégcsapretek
  • 1 brokkoli rózsára szedve, szárak külön választva és feldarabolva
  • 1 kanál hidegen sajtolt olaj
  • Tiszta víz
  • Csipet tengeri só
  • Tálaláskor blansirozott brokkoli rózsákat teszek a levesbe

Elkészítés:

A fehérrépát vagy a jégcsapretket apróra daraboljuk és a brokkoli szárával együtt megdinszteljük az olajban fél dl tiszta vízben. Majd felengedjük négyszeres vízzel és közepes tűzön főzzük. Amikor majdnem megpuhult, beletesszük a brokkoli rózsáit kevés tengeri sót. Néhány perc múlva kész. Kiveszünk 4 brokkoli rózsát, ezzel díszítjük tálaláskor a krémlevest. Merülő mixerrel vagy turmixgéppel krémes állagúra keverem a gyökeres zöldséget és a brokoli szárat néhány brokkoli rózsával.

Csicseriborsó savanyúkáposztával és főtt barna rizzsel

Hozzávalók 

  • ½ csésze csicseriborsó áztatva, friss kétszeres vízben babérlevéllel só nélkül puhára főzve
  • Vagy 25 dkg főtt csicseriborsó  
  • 2 csésze savanyú káposzta 2 cm-es darabokra vágva
  • 1 vöröshagyma kis kockákra vágva
  • 1 teáskanál hidegen sajtolt olaj, 
  • tengeri só, őrölt pirospaprika és babérlevél
  • Tálaláskor 1 csésze főtt barnarizs és blansírozott sárgarépa

Elkészítés

Kevés olajon, csipet sóval kevergetve, üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. Beletesszük a savanyú káposztát, a babérlevelet, a piros paprikát és a főtt csicseriborsót, felengedjük annyi vízzel – a csicseriborsó főzőlevével együtt – hogy ellepje és fedő alatt puhára pároljuk. Főtt barnarizzsel és blansírozott sárgarépával tálaljuk. Ehhez a sárgarépa karikákat forrásban lévő vízben 5 percig blansírozzuk, majd leszűrjük.

 

Barnarizs kuktában főzve 

  • 2 csésze barnarizs
  • 4 csésze víz, 2 csipet tengeri só

Mossuk meg alaposan a barnarizst, addig, amíg a víz tiszta lesz. A sóval és a vízzel együtt tegyük a rizst a kuktába és zárjuk azt le. Hozzuk forrásba a kuktát, majd lángelosztóval közepes tűzön 45 percig főzzük. Fontos, hogy hagyjuk lemenni a gőzt, hagyja lemenni a gőzt, mielőtt levesszük a kukta fedelét. Egy fakanállal nagyon óvatosan keverjük meg.  A rizs 4-8 órával főzés előtt beáztatható, ekkor csökken főzési ideje.  Lehűlés után a hűtőben, fedett edényben további 2 napig tárolható. A barnarizs a legkiegyensúlyozottab emberi táplálék, az emésztési problémákkal, a gyomrukban feszüléssel kínlódók segítő étele.

 

Fazékban főtt barnarizs 

  • 1 csésze mosott barnarizs 4 órát áztatva, 
  • 2 ½ csésze víz

Tegyünk az áztatott barnarizst a sóval és az áztató vizével egy két literes lábasba, tegyünk rá fedőt és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot, félig lefedve az edényt, alacsony lángon, lassan főzzük 50 percig, kapcsoljuk ki a tüzet, hagyjuk állni további 5 percig. A főtt barnarizs 2 további napig eláll a hűtőszekrényben. A barnarizs a legkiegyensúlyozottab emberi táplálék, az emésztési problémákkal, a gyomrukban feszüléssel kínlódók segítő étele.

Köleságyon sült alma

Hozzávalók 

  • 1 csésze köles, 
  • 3 csésze 100 %-os natúr almalé
  • 1 csipet tengeri só, 
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj 
  • 8-10 aromás édes alma magozva és reszelve 
  • vagy vékonyabb cikkekre vágva
  • 1 bio citrom reszelt héja és leve 
  • ½ csésze rizsszirup vagy almaszirup

Elkészítés

A kölest alaposan megmossuk, majd 25-30 percig főzzük a sóval és az almalével.  A végén ízesítjük a sziruppal, a citromhéjjal és lével. A tepsi aljára terítjük el egyenletesen kb. 2 cm vastagságban és elosztjuk rá az almacikkeket vagy a reszelt almát. A tetejét megszórjuk kevés fahéjjal, ha savanykás az alma, akkor meglocsoljuk kevés sziruppal. 175 fokos sütőben addig sütjük, amíg az almák is megpuhulnak, az almaszeletek teteje meg is pirulhat. A reszelt almás változat gyorsabban elkészül.

 

Változatok

  • A reszelt almás változat tetejére szórhatunk mandula lapokat vagy mandula darabokat
  • Készíthetjük darabolt vagy darált dióval is 
  • Tehetjük kerek tepsibe és vághatjuk cikkekre tálaláskor 
  • Díszíthetjük menta vagy citromfű levéllel

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

Rágni vagy nem rágni

Reggelik

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.