Mindenmentes desszertek

Üdvözöllek a főzőiskolában!

Köszöntelek azok táborában, akik tudatosan akarnak tenni a saját (és családjuk) egészségéért!

Ez az anyag is azt a célomat, küldetésemet szolgálja, hogy minél több emberhez juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek.

Az ember édes íz iránt igénye egy természetes dolog. A gyermekeknek a napi táplálkozásában 80%, a felnőtteknek 60%-ban édes ízre van szüksége, amit az ételek is tartalmaznak.

A mindenmentes makrobiotikus ételek és desszertek nem tartalmaznak olyan alapanyagokat, amelyek túlsúlyt vagy táplálékallergiát okoznának:

  •  nem használ semmilyen állati eredetű tejterméket
  • emellett nem tartalmaz glutént, tojást, szóját és cukrot sem.
Ezekből a videókból megismerheted, hogy hogyan készíts egészséges és rendkívül finom mindenmentes desszerteket.
Sebestyén Szilvia, a női makrobiotikus táplálkozás szakértője

Az alábbiakban találod a videókban látható desszertek receptjeit

 Gesztenye alapon köleses gyümölcsös krémes torta

Piskóta alapon meggyes gyümölcstorta glutén, tejtermék, tojás cukormentesen

Gesztenye alaphoz hozzávalók

  • 25 dkg gesztenyemassza natúr
  • 20 dkg darált dió, vagy mandula liszt, vagy napraforgó mag, bokor mogyoró darálék egyéni érzékenység szerint
  • 5 dkg zabpehely liszt (ez felszívja a folyadékot (édesítőét és a gesztenyemasszáét is)
  • 0,5 dl rizsszirup
  • csipet só

Elkészítés

A hozzávalókat összegyúrjuk alaposan és a tortaforma aljára tesszük és egyenletesen kisimítjuk. Erre jön a következő réteg:

 

Köleses gyümölcshöz hozzávalók

  • 30 dkg főtt köles
  • 0,5 dl rizs szirup
  • 30 dkg gyümölcs (ami van, eper, málna, ribizli, szilva, sárgabarack, őszibarack, szőlő, ringló… lehet kompótból is kivett főtt gyümölcs, az tovább eltartható mint a nyers, az beindulhat)
  • 3 evőkanál útifűmaghéj + a hozzáadott gyümölcstől függően hogy mennyi levet engedett

Elkészítés

Állni hagyom és sűrű massza lesz belőle és rákenem egyenletesen a gesztenye alapra.

 

A harmadik réteg a kókusztejszín elkészítése

2 doboz kókusztejszínt keverőtálba teszek és jól lehűtöm a keverőtállal együtt beteszem a hűtőszekrénybe legalább 3 órára hogy nagyon hideg legyen. Ezután gépi habverővel felverem és a kemény habot a torta tetejére egyenletesen ráteszem.

Köleses gesztenyés golyó kókuszreszelékben forgatva kék áfonya öntettel

Nyers gyümölcsös desszert naranccsal és áfonyával polentában

Gesztenyés golyó hozzávalók

  • 25 dkg gesztenye massza
  • 20 dkg olajos mag: lehet darált dió, mandula liszt, megdarált napraforgó, vagy darált mogyoró
  • 20 dkg főtt köles
  • 0,5 dl rizs szirup
  • 4 evőkanál útifűmaghéj

 Elkészítés

A hozzávalókat összekeverjük és kókuszreszelékbe megforgatjuk. Lehet darált dióba, mandula lisztbe, darált napraforgó magba, vagy darált mogyoróba megforgatni. Állapottól egyéni érzékenységtől függően.

 

Áfonya öntethez hozzávalók

  • 20 dkg áfonya (lehet fagyasztott is)
  • 1 doboz kókusztejszín
  • 0,5 dl rizs szirup
  • csipet só

Elkészítés

A kókusztejszínt a rizs sziruppal és a csipet sóval összekevertem és hozzáadtam az áfonyát. Hűtőszekrényben 1 órán át állni hagytam. Az áfonya beszínezte a növényi tejszínt.