Mindenmentes desszertek
Üdvözöllek a főzőiskolában!
Köszöntelek azok táborában, akik tudatosan akarnak tenni a saját (és családjuk) egészségéért!
Ez az anyag is azt a célomat, küldetésemet szolgálja, hogy minél több emberhez juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek.
Az ember édes íz iránt igénye egy természetes dolog. A gyermekeknek a napi táplálkozásában 80%, a felnőtteknek 60%-ban édes ízre van szüksége, amit az ételek is tartalmaznak.
A mindenmentes makrobiotikus ételek és desszertek nem tartalmaznak olyan alapanyagokat, amelyek túlsúlyt vagy táplálékallergiát okoznának:
- nem használ semmilyen állati eredetű tejterméket
- emellett nem tartalmaz glutént, tojást, szóját és cukrot sem.
![20210318_220345 Sebestyén Szilvia, a női makrobiotikus táplálkozás szakértője](https://tudaskozpont.sebestyenszilvia.hu/wp-content/uploads/2021/03/20210318_220345.jpg)
Az alábbiakban találod a videókban látható desszertek receptjeit
Gesztenye alapon köleses gyümölcsös krémes torta
![20210910_195654 Piskóta alapon meggyes gyümölcstorta glutén, tejtermék, tojás cukormentesen](https://tudaskozpont.sebestyenszilvia.hu/wp-content/uploads/2021/09/20210910_195654.jpg)
Gesztenye alaphoz hozzávalók
- 25 dkg gesztenyemassza natúr
- 20 dkg darált dió, vagy mandula liszt, vagy napraforgó mag, bokor mogyoró darálék egyéni érzékenység szerint
- 5 dkg zabpehely liszt (ez felszívja a folyadékot (édesítőét és a gesztenyemasszáét is)
- 0,5 dl rizsszirup
- csipet só
Elkészítés
A hozzávalókat összegyúrjuk alaposan és a tortaforma aljára tesszük és egyenletesen kisimítjuk. Erre jön a következő réteg:
Köleses gyümölcshöz hozzávalók
- 30 dkg főtt köles
- 0,5 dl rizs szirup
- 30 dkg gyümölcs (ami van, eper, málna, ribizli, szilva, sárgabarack, őszibarack, szőlő, ringló… lehet kompótból is kivett főtt gyümölcs, az tovább eltartható mint a nyers, az beindulhat)
- 3 evőkanál útifűmaghéj + a hozzáadott gyümölcstől függően hogy mennyi levet engedett
Elkészítés
Állni hagyom és sűrű massza lesz belőle és rákenem egyenletesen a gesztenye alapra.
A harmadik réteg a kókusztejszín elkészítése
2 doboz kókusztejszínt keverőtálba teszek és jól lehűtöm a keverőtállal együtt beteszem a hűtőszekrénybe legalább 3 órára hogy nagyon hideg legyen. Ezután gépi habverővel felverem és a kemény habot a torta tetejére egyenletesen ráteszem.
Köleses gesztenyés golyó kókuszreszelékben forgatva kék áfonya öntettel
![20210910_184511 Nyers gyümölcsös desszert naranccsal és áfonyával polentában](https://tudaskozpont.sebestyenszilvia.hu/wp-content/uploads/2021/09/20210910_184511.jpg)
Gesztenyés golyó hozzávalók
- 25 dkg gesztenye massza
- 20 dkg olajos mag: lehet darált dió, mandula liszt, megdarált napraforgó, vagy darált mogyoró
- 20 dkg főtt köles
- 0,5 dl rizs szirup
- 4 evőkanál útifűmaghéj
Elkészítés
A hozzávalókat összekeverjük és kókuszreszelékbe megforgatjuk. Lehet darált dióba, mandula lisztbe, darált napraforgó magba, vagy darált mogyoróba megforgatni. Állapottól egyéni érzékenységtől függően.
Áfonya öntethez hozzávalók
- 20 dkg áfonya (lehet fagyasztott is)
- 1 doboz kókusztejszín
- 0,5 dl rizs szirup
- csipet só
Elkészítés
A kókusztejszínt a rizs sziruppal és a csipet sóval összekevertem és hozzáadtam az áfonyát. Hűtőszekrényben 1 órán át állni hagytam. Az áfonya beszínezte a növényi tejszínt.