Mindenmentes főfogások

Üdvözöllek a főzőiskolában!

Köszöntelek azok táborában, akik tudatosan akarnak tenni a saját (és családjuk) egészségéért!

Ez az anyag is azt a célomat, küldetésemet szolgálja, hogy minél több emberhez juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek.

A TÁPLÁLÉKALLERGIA, ételintolerancia panaszosok száma nagyon gyakori a 40 év feletti nőknél, és egyre gyakoribb is lesz, ha folytatják a modern ételek fogyasztását. A mai modern élelmiszerek nem tudják teljes mértékben fedezni a női szervezet táplálkozási szükségletét.

Ez a 2 recept (videóakkal együtt ) segíthet abban, hogy milyen ételekkel és hogyan váltsd ki a jelenlegieket, amelyek nem táplálják teljes mértékben a női szervezetet. 

A mindenmentes makrobiotikus ételek nem tartalmaznak olyan alapanyagokat, amelyek túlsúlyt vagy táplálékallergiát okoznának:

  • nem használ semmilyen állati eredetű tejterméket
  • emellett nem tartalmaz glutént, tojást, szóját és cukrot sem.
Ezekből a videókból megismerheted, hogy hogyan készíts egészséges és rendkívül finom mindenmentes főfogásokat.
Sebestyén Szilvia, a női makrobiotikus táplálkozás szakértője

Az alábbiakban találod a videókban látható desszertek receptjeit

Mindenmentes csirkepörkölt (csicseriborsó pörkölt galuskával)

Piskóta alapon meggyes gyümölcstorta glutén, tejtermék, tojás cukormentesen

Főtt csicseriborsó készítése

Ez a csirke helyettesítő fehérjénk hasonló illatú ízű a sok protein tartalma miatt. Már a konyhában lehet érezni ezt az illatot, mintha húst főznénk.

Hozzávalók

  • 10 dkg csicseriborsó
  • 2 db babérlevél
  • 5 dl víz

Elkészítés: A csicseriborsót előző este beáztatom, vagy legalább 8 órára. Az áztatóvizet leöntöm, újra hozzáadok 5 dl friss tiszta vizet és a babérlevelet, majd felteszem főni kuktában és felforralom. Amikor felforrt kicsire veszem a lángot és még 2 óráig nagyon-nagyon puhára főzöm és elzárom a gázt.

Amikor kihűl a kukta, le lehet venni a fedelét. Fontos hogy várjuk meg hogy magától kihűljön. Veszélyes hamarabb kinyitni mert a forró lé kifelé jön a nyomástól és leforrázhatja a kezünket. Az ételnek is jobb energetikailag ha nem sürgetjük az elkészülését.

FONTOS: végtelenül puhára kell szétfőzni a csicseriborsót, mivel minden hüvelyes tripszin inhibitort tartalmaz, ami mérgező vegyület a szervezet számára. Amikor kicsírázik, vagy nagyon puhára van főzve szétesik ez a vegyület. A babérlevelet is azért tették hozzá régen, hogy a gázképződést megakadályozza és könnyebb legyen a fehérje és más tápanyag felszívódása a vékonybélben. Ehhez alaposan meg kell rágni, nyállal elkeverni minden falatot, hogy folyékony gyomortartalom legyen a szájban amikor lenyelünk minden falatot.

FONTOS: amikor megfőtt, csak azután teszünk hozzá még forrón a sót, amikor a kukta fedőt felnyitottuk közvetlenül akkor!!!!! Csapott evőkanállal hogy szívja be! Ha az ételbe tesszük sótlanul a csicseriborsót, akkor mindig sótlan marad az íze. Ha főzés elején tesszük bele a sót, akkor nem tud megpuhulni akármennyi ideig főzzük a csicseriborsó, a só összehúzó hatása miatt.

Lehet kapni készen főtt csicseriborsót. Fontos, hogyha nincs puhára főzve, akkor még otthon főzzük tovább omlós puhára.

FONTOS: a paprika és a paradicsom erősen széttartó energiájú és savasító hatású, ezért egy darab finomra reszelt sárgarépát is teszünk az ételbe, hogy kiegyensúlyozza az összetartó hatásával az ételt.

 

Pörkölt alap készítése

Hozzávalók

  • 4 fej vöröshagyma kicsi kockákra vágva
  • 1 db sárgarépa finomra reszelve
  • 2 db paprika kicsi kockára vágva
  • 2 db paradicsom kis kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma finomra reszelve
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 mokkáskanál kömény
  • 1 teáskanál borsika fű (nem kötelező, ízlés szerint)
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • A csicseriborsó főzőleve

 

Elkészítés

Az olajon a vöröshagymát üvegesre pirítom folyamatos keveréssel sóval és ráteszem a fokhagymát is. Hogy ne égjen le lehet hozzáadni a csicseriborsó főzőlevéből. Ezután hozzáadom a reszelt sárgarépát, köményt, a paradicsomot, a paprikát és aki szereti még a borsika füvet vagy más kedvelt fűszerét. Összepárolom, hogy megpuhuljanak a hozzáadott zöldségek és hozzáadom a pirospaprikát. A csicseriborsó főzőlevéből folyamatosan adhatunk hozzá, ha elfő a leve. Ezután mixerrel akár pépesíthetjük a pörkölt szaftot.

Ebbe a szaftos alapba teszem bele a nagyon puhára főtt sós csicseriborsót és együtt még párolom 5 percig. Lehet mindenmentes „tejföllel” tálaláskor a tetejét önteni

Készülhet

  • tofuból
  • rizslisztből
  • növényi joghurtból

Ha van lágytofunk, akkor ahhoz kicsi sót és kicsi reszelt fokhagymát is tehetünk,mokkáskanál olajjal és mixerrel pépesítjük nagyon simára, lágyra csomómentesre. Ha félkemény tofunk van akkor vizet, vagy gabonatejet tehetünk hozzá, sót és ízlés szerint fokhagymát és úgy mixeljük finomra, csomómentesre

Rizslisztet is fel lehet főzni vízzel amibe sót teszünk és fokhagyma vagy más fűszer ízesítőt és fehér színű öntetet kapunk. Sokféle natúr növényi joghúrt kapható, amit szintén lehet felhasználni kicsi ízesítéssel egyéni ízlés szerint.

 

Gluténmentes galuska szaftos pörköltös ételekhez

Gluténmentes Galuska (nokedli)

Galuska hozzávalói:

  • 100 gr rizsliszt
  • 100 g csicseriborsó liszt
  • 50 g tápióka keményítő
  • 50 g kukorica keményítő
  • annyi víz, hogy összeálljon
  • mokkáskanál só
  • A galuska kifőzéséhez 2 liter víz

 

Elkészítése

  • A hozzávalókat összekeverjük
  • Felforralom a vizet teáskanál sóval
  • Nokedli szaggatóval a forrásban lévő vízbe szaggatom a galuskákat, vagy akár kanállal ami kényelmesebb.
  • Amikor feljön akkor megpuhult és leszűröm.

Kovászos uborkával, vagy sós uborkával, saláta félékkel tálalhatom.

Mindenmentes töltött káposzta (töltött savanyúkáposzta tofuval vagy fehér gyöngybabbal és főtt rizzsel)

Nyers gyümölcsös desszert naranccsal és áfonyával polentában

Hozzávalók

  • 4-6 db tengeri sóval eltett savanyú káposzta levél és
  • 2 csésze szálas savanyú káposzta annyi tiszta vízbe beáztatva, hogy ellepje, ez lesz a főzővíz
  • 1 csésze barnarizs mosva és 6-12 órára áztatva, áztatóvizet  felhasználjluk
  • 30 dkg félkemény natúr tofu elmorzsolva, vagy 1 csésze fehér gyöngybab mosva és 6-8 órára beáztatva babérlevéllel
  • 2 teáskanál hidegen sajtolt szezámolaj vagy napraforgó olaj
  • 2 vöröshagyma kockára vágva
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika (aki szereti)
  • 2 gerezd fokhagyma finomra préselve
  • szárított oregánó és kakukkfű állapot és ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • Tálaláskor vékony lilahagyma cikkek és újhagyma darabok díszítésnek

     

    Töltelék készítése

    Az áztatott rizst összekeverjük a morzsolt tofuval vagy a beáztatott fehér gyöngybabbal. Szükség esetén pici sót adunk hozzá, kevés oregánot és kakukkfüvet is lehet. Ezzel a keverékkel töltjük meg a lecsepegtetett savanyú káposzta leveleket, feltekerjük és behajtjuk az oldalsó széleket. Ha nagyok a levelek vágjuk ki a száras középső részét és a két fél darabot töltsünk meg.

     

    Töltött káposzta alap készítése

    • Beáztatjuk a savanyú káposzta leveleket és a reszeléket. Az áztató vizet meghagyhatjuk, mert ha nagyon kiázott az íze, akkor ezzel a lével lehet pótolni főzéskor.
    • A vöröshagymát üvegesre pirítjuk a egy csipet sóval olajon vagy vízen. Erre tesszük a savanyú káposzta reszeléket és összekeverjük az őrölt pirospaprikával és a fűszereinkkel és a babérlevelekkel.
    • A töltött tekercseket, ennek az ízesített reszeléknek a tetejére tesszük. Hozzáadhatjuk a beáztatott barna rizs  maradékát amit nem használtuk fel a töltelék készítéséhez, majd felengedjük a savanyú káposzta áztatóvizével, úgy hogy 4 cm magasan lepje el. Felforraljuk, fedő alatt, közepes-alacsony lángon főzzük a forrás után kb. 45-60 percig, amíg megpuhul, amikor szükséges kevés vizet öntünk utána.
    • Vékony lilahagyma cikkekkel vagy újhagyma darabokkal díszítve tálaljuk.

    A töltött káposzta sokak kedvenc étele, ezeket a változatokat megkóstolva rájövünk, hogy hús nélkül is milyen finom lehet. Az ízületi gyulladás, köszvény esetén inkább ebben a formában javasolt fogyasztani a töltöttkáposztát.

     

    Változatok

    – Készíthetünk hozzá növényi tejfölféléket is. Tofuból, rizslisztből, növényi joghurtokból.

    – Áztathatunk be 1 csésze barnarizst köretnek megfőzhetjük.

    – Készíthetjük akár füstölt tofuval, vagy főtt csicseriborsóval, gombával, lencsével