Mindenmentes palacsinták
Üdvözöllek a főzőiskolában!
Köszöntelek azok táborában, akik tudatosan akarnak tenni a saját (és szeretteik) egészségéért!
Ez az anyag is azt a célomat, küldetésemet szolgálja, hogy minél több emberhez juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek.
Az édes íz hozzátartozik az emberi létünkhöz. A legnagyobb erőt adó íz, hiszen amikor lemegy a vércukorszintünk, igen gyengék leszünk. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy milyen minőségű „édes ízű” finomságokat fogyasztunk.
A palacsintát mindenki szereti, valamint ezeket könnyen dobozokba lehet csomagolni, és el lehet vinni magunkkal. Így mindig jó minőségű desszert áll a rendelkezésünkre.
A videóban szereplő palacsinták mellett találsz még további lehetőségeket, ezáltal változatosan tudod elkészíteni őket magadnak. Mindezt glutén-, tej-, tejtermék, tojás- és cukormentesen. Jó étvégyat!
Az alábbiakban találod a videókban látható desszertek receptjeit
Hajdina palacsinta
Hozzávalók:
- 1 csésze hajdina liszt (csésze 2,5 dl)
- 2 csésze víz
- 1 mokkáskanál só
- olaj a sütéshez
Elkészítés
Összekeverem a hajdinalizstet, sót és a vizet. 5 percig állni hagyom hogy megszívja magát a hajdina liszt. Ezután a palacsintasütő alját megkenem olajos ecsettel és a palacsintasütő méretének megfelelő merőkanálnyi tésztát beleteszek. Fedővel lefedem és megvárom hogy átsüljön kb. 2-3 perc. Nyersen el fog szakadni a palacsinta. Amikor átsült akkor megfordítom és a másik felét még 1 percig sütöm. Amikor kiteszem tányérra javasolt lefedni fedővel hogy ne száradjon ki.
Ez a tartalmas gluténmentes palacsinta csak frissen ad élvezeti értéket. Amikor kihűl vagy másnap már csak vékony csíkokra felszeletelve használható pl. levesekbe levesbetétnek mint egy hajdina tészta. Lehet cukornélküli lekvárral, kölessel összefőzött gyümölcsökkel, pudingokkal és sós szendvicskrémekkel is tölteni pl. humusz, lencsekrém, babkrémek…
Csicseriborsó lisztes palacsinta
Hozzávalók
- 1 csésze rizsliszt
- ½ csésze csicseriborsóliszt
- 1 mokkáskanál kurkuma
- 1 teáskanál útifűmaghéj liszt vagy pehely
- mokkáskanál só
- Annyi víz, hogy palacsintatészta sűrűséget kapjunk. kb. 2,5 csésze víz.
Elkészítés
A hozzávalókat összekeverjük és kiolajozott palacsintasütőben kisütjük.
Rizslisztes és tápióka keményítős palacsinta
Hozzávalók
- 20 dkg rizsliszt
- 8 dkg tápióka keményítő
- 4 dl víz
- csipet só
- a sütéshez olaj
Elkészítés
A hozzávalókat összekeverjük 5 percig állni hagyjuk és kisütjük. Akik a keményítőt nem bírják azok a keményítő nélküli palacsintareceptet válasszák.
Palacsinta töltelékek
Birskrém
A kevés vízben megfőzött birshez fahéjat teszünk, mixerrel simára keverjük és annyi rizsszirupot teszünk hozzá hogy kellemesen édeskés elgyen
Köleses birs
Hozzávalók
- 1 csésze köles
- 5 csésze kockára vágott birs
- csipet só
- mokkáskanál fahéj vagy ízlés szerint
- 3 csésze víz
- 1 dl rizsszirup
Elkészítés
A kölest, a birset a sót és a vizet edénybe tesszük és felforraljuk fedő alatt, majd levesszük a lángot kicsire és még 15 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a rizsszirupot óvatosan keverve hogy ne törjön meg a birs.
Gyümölcskrémek készítése (édes-savanyú ízű öntet, krém lesz belőle)
Hozzávalók
- 30 dkg megmosott, kimagozott, (van amit nem kell) feldarabolt gyümölcs (alma, körte, szilva, barack, eper, málna, ribizli…)
- 1 dl alma leve vagy tiszta víz
- csipet só
- 3 evőkanál kukorica keményítő
Elkészítés
Amikor felforrt az alma lelvében a gyümölcs (most epret használtunk) botmixerrel pépesre keverjük, beletesszük a csipet sót. Az evőkanál kukorica keményítőt két evőkanál alma levével feloldjuk és folyamatos keveréssel hozzáadjuk a gyümölcsös mixelt (epres)alapunkhoz.
Amikor besűrűsödik lehet kompótos tálkálkba is tenni, pirított magvakat rászórni vagy nyers málnát, epret és önmagában is elfogyasztani. Lehet palacsintába is beletölteni.
Zöldséges lencsés
Elkészítés
1 csésze lencséhez 1 nagy paszternákot kis kockára vágva és egy szár zellerszárat átlósra vágva hozzáadok 3 csésze vízzel és puhára főzöm. Amikor megpuhult egy teáskanál sót teszek hozzá és összekeverem.
Lehet hozzáadni ízlés szerint egy kanál mustárt, vagy ½ dl rizstejszínt és mixerrel összekeverni és egy másik karakterű sós lencsekrémet kapunk.
Bármilyen bab-lencse-borsóféléből ízlés szerint megfőzve ízesítve sós szendvicskrém tölteléket tudunk készíteni ami akár palacsintába is tölthető. Laktató, tartalmas fogás. Ehhez nyers zöldségekből saláta fogyasztása javasolt: rukkola, madársaláta, uborka, póréhagyma, újhagyma, pirosretek, fehérretek, sörretek, római saláta, fejessaláta stb.
Sós növényi palacsinta töltelék félék növényi fehérjéből
Szendvicskrém alaprecept
Hozzávalók
- 30 dkg főtt bab, vagy főtt lencse vagy főtt csicseriborsó
- 1 db lilahagyma apró kockákra vágva
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál kömény (vagy lehet fűszer nélkül is készíteni, vagy saját kedvenc fűszert használni)
Elkészítés
Mixerrel a hozzávalókat elkeverjük.