Mindenmentes palacsinták

Üdvözöllek a főzőiskolában!

Köszöntelek azok táborában, akik tudatosan akarnak tenni a saját (és szeretteik) egészségéért!

 Ez az anyag is azt a célomat, küldetésemet szolgálja, hogy minél több emberhez juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek.

Az édes íz hozzátartozik az emberi létünkhöz. A legnagyobb erőt adó íz, hiszen amikor lemegy a vércukorszintünk, igen gyengék leszünk. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy milyen minőségű „édes ízű” finomságokat fogyasztunk.

A palacsintát mindenki szereti, valamint ezeket könnyen dobozokba lehet csomagolni, és el lehet vinni magunkkal. Így mindig jó minőségű desszert áll a rendelkezésünkre.

A videóban szereplő palacsinták mellett találsz még további lehetőségeket, ezáltal változatosan tudod elkészíteni őket magadnak. Mindezt glutén-, tej-, tejtermék, tojás- és cukormentesen. Jó étvégyat!

Sebestyén Szilvia, a női makrobiotikus táplálkozás szakértője

Az alábbiakban találod a videókban látható desszertek receptjeit

Palacsinta gyümölcskrémmel

Hajdina palacsinta

Hozzávalók:

  • 1 csésze hajdina liszt (csésze 2,5 dl)
  • 2 csésze víz
  • 1 mokkáskanál só
  • olaj a sütéshez

 

Elkészítés

Összekeverem a hajdinalizstet, sót és a vizet. 5 percig állni hagyom hogy megszívja magát a hajdina liszt. Ezután a palacsintasütő alját megkenem olajos ecsettel és a palacsintasütő méretének megfelelő merőkanálnyi tésztát beleteszek. Fedővel lefedem és megvárom hogy átsüljön kb. 2-3 perc. Nyersen el fog szakadni a palacsinta. Amikor átsült akkor megfordítom és a másik felét még 1 percig sütöm. Amikor kiteszem tányérra javasolt lefedni fedővel hogy ne száradjon ki.

Ez a tartalmas gluténmentes palacsinta csak frissen ad élvezeti értéket. Amikor kihűl vagy másnap már csak vékony csíkokra felszeletelve használható pl. levesekbe levesbetétnek mint egy hajdina tészta. Lehet cukornélküli lekvárral, kölessel összefőzött gyümölcsökkel, pudingokkal és sós szendvicskrémekkel is tölteni pl. humusz, lencsekrém, babkrémek…

 

Csicseriborsó lisztes palacsinta

 

Hozzávalók

  • 1 csésze rizsliszt
  • ½ csésze csicseriborsóliszt
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál útifűmaghéj liszt vagy pehely
  • mokkáskanál só
  • Annyi víz, hogy palacsintatészta sűrűséget kapjunk. kb. 2,5 csésze  víz.

 

Elkészítés

A hozzávalókat összekeverjük és kiolajozott palacsintasütőben kisütjük.

 

 

Rizslisztes és tápióka keményítős palacsinta

 

Hozzávalók

  • 20 dkg rizsliszt
  • 8 dkg tápióka keményítő
  • 4 dl víz
  • csipet só
  • a sütéshez olaj

 

Elkészítés

A hozzávalókat összekeverjük 5 percig állni hagyjuk és kisütjük. Akik a keményítőt nem bírják azok a keményítő nélküli palacsintareceptet válasszák.

 

 

Palacsinta töltelékek

Birskrém

A kevés vízben megfőzött birshez fahéjat teszünk, mixerrel simára keverjük és annyi rizsszirupot teszünk hozzá hogy kellemesen édeskés elgyen

 

Köleses birs

Hozzávalók

  • 1 csésze köles
  • 5 csésze kockára vágott birs
  • csipet só
  • mokkáskanál fahéj vagy ízlés szerint
  • 3 csésze víz
  • 1 dl rizsszirup

Elkészítés

A kölest, a birset a sót és a vizet edénybe tesszük és felforraljuk fedő alatt, majd levesszük a lángot kicsire és még 15 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a rizsszirupot óvatosan keverve hogy ne törjön meg a birs.

 

Gyümölcskrémek készítése (édes-savanyú ízű öntet, krém lesz belőle)

Hozzávalók

  • 30 dkg megmosott, kimagozott, (van amit nem kell) feldarabolt gyümölcs (alma, körte, szilva, barack, eper, málna, ribizli…)
  • 1 dl alma leve vagy tiszta víz
  • csipet só
  • 3  evőkanál kukorica keményítő

Elkészítés

Amikor felforrt az alma lelvében a gyümölcs (most epret használtunk) botmixerrel pépesre keverjük, beletesszük a csipet sót. Az evőkanál kukorica keményítőt két evőkanál alma levével feloldjuk és folyamatos keveréssel hozzáadjuk a gyümölcsös mixelt (epres)alapunkhoz.

Amikor besűrűsödik lehet kompótos tálkálkba is tenni, pirított magvakat rászórni vagy nyers málnát, epret és önmagában is elfogyasztani. Lehet palacsintába is beletölteni.

 

Zöldséges lencsés

Elkészítés

1 csésze lencséhez 1 nagy paszternákot kis kockára vágva és egy szár zellerszárat átlósra vágva hozzáadok 3 csésze vízzel és puhára főzöm. Amikor megpuhult egy teáskanál sót teszek hozzá és összekeverem.

Lehet hozzáadni ízlés szerint egy kanál mustárt, vagy ½ dl rizstejszínt és mixerrel összekeverni és egy másik karakterű sós lencsekrémet kapunk.

Bármilyen bab-lencse-borsóféléből ízlés szerint megfőzve ízesítve  sós szendvicskrém tölteléket tudunk készíteni ami akár palacsintába is tölthető. Laktató, tartalmas fogás. Ehhez nyers zöldségekből saláta fogyasztása javasolt: rukkola, madársaláta, uborka, póréhagyma, újhagyma, pirosretek, fehérretek, sörretek, római saláta, fejessaláta stb.

 

Sós növényi palacsinta töltelék félék növényi fehérjéből

Szendvicskrém alaprecept

Hozzávalók

  • 30 dkg főtt bab, vagy főtt lencse vagy főtt csicseriborsó
  • 1 db lilahagyma apró kockákra vágva
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál kömény (vagy lehet fűszer nélkül is készíteni, vagy saját kedvenc fűszert használni)

Elkészítés

Mixerrel a hozzávalókat elkeverjük.