Az élő főzőiskola néhány receptje
Levesek
Karfiol krémleves
Zöldbableves „tejfölös” jelleggel tárkonnyal
Tejszínes jellegű káposzta krémleves köménnyel és majorannával
Főfogások
Rakott kelkáposztás bab, tejföl jellegű öntettel
Köleses karfiol, burgonyapüré jellegű (köret)
Tartár és majonéz öntet mindenmentesen
„Túróval” töltött gluténmentes zsömle
„Tejbe” rizs, tejbe dara aszalvánnyal a tetején
Túrós tészta
Túrógombóc
Desszert
Vargabéles mindenmentesen
Citromos rizspuding
Gyümölcsjoghurt meggyből
Vanília shake gyümölcs darabokkal
Eper puding
Vaníliás puding gyümölccsel
Karobos torta mindenmentesen (csokoládé jellegű)
Citromos torta szelet
Rizskoch eper öntettel
Szendvicskrém
Gyöngybab krém
Petrezselymes „túrós jellegű” krémes szendvics
Sajtkrém jellegű szendvicskrém
Saláta
Tejfölös jellegű uborkasaláta
Karfiol krémleves / 2 főre
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma nagy kokckákra vágva
- 1 db fehérrépa szabálytalanra vágva
- 8 rózsa karfiol
- 1 mokkáskanál olaj (szezám, oliva,napraforgó)
- 1 teáskanál só
- 8 dl víz
Elkészítés:
Zöldbableves „tejfölös” jelleggel tárkonnyal
Hozzávalók:
-
1 db vöröshagyma apró kockákra vágva
-
1 db sárgarépa negyed holdra vágva
-
1 szál szárzeller átlósan vékonyra szeletelve
-
1 db fehérrépa kis kockákra vágva
-
2 gerezd fokhagyma apróra reszelve
-
1 evőkanál olaj
-
1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
-
40 dkg vajbab/zöldbab
-
1 liter víz
-
1 dl rizstejszín
Elkészítés:
- A vajbab/zöldbabot puhára főzöm az 1 liter vízben és azután hozzáadom a sót hogy beszívja a sós ízt.
- A vöröshagymát üvegesre pirítom az olajban. Ezután hozzáadom a zöldségeket és együtt pirítom. Tehetek alá a vajbab/zöldbab főzővizéből hogy ne égjen le. Adhatok hozzá apróra darabolt friss vagy szárított tárkonyt.
- Amikor puha akkor hozzáöntöm a puha vajbab/zöldbabot
- 1 dl rizstejszínt hozzáadok és együtt egyszer felforralom.
Tejszínes jellegű káposzta krémleves köménnyel és majorannával
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma kis kockákra vágva
- 1/2 kelkáposzta a torzsája kivágva és a levelei 2 cm-s szeletekre vágva
- 1 gerezd fokhagyma apróra zúzva
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olaj
- 1/2 mokkáskanál őrölt kömény
- 1/2 mokkáskanál szárított tárkony (vagy egy evőkanál apróra darabolt friss tárkony)
- 1 dl rizstejszín
Elkészítés:
- Mokkáskanál olajon sóban üvegesre pirítom a hagymát és hozzáadom a kelkáposztát, a fokhagymát és a fűszereket és együtt pirítom.
- Felöntöm a vízzel és puhára főzöm.
- Mixerrel pépesítem
- A végén hozzáadom a főző rizstejszínt és egyet forralok a levesen.
Rakott kelkáposztás bab, tejföl jellegű öntettel / 4 főre
Hozzávalók:
- 20 dkg főtt kerekszemű barnarizst
- 20 dkg főtt bab
- 1 kisebb kelkáposzta minden levele blansírozva, néhány percre forralva
- 3 dl tofu tejföl
Elkészítés:
Vegán tejföl többféle verzióban készíthető
Hozzávalók 1 variációhoz:
- 1 tömb tofu 30 dkg
- 1 dl víz
- 4 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
Elkészítés:
Hozzávalók 2. variációhoz:
- 1 doboz rizstejszín
- 1 mokkáskanál só
- 2 evőkanál rizsliszt
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük és a rakott étel tetejére öntjük. Megfő a sütés során ez a keverék.
Köleses karfiol, burgonyapüré jellegű (köret)
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma nagy kockákra vágva
- 1 db fehérrépa 1 cm-s karikákra vágva
- 10 rózsa karfiol
- 8 dl víz
- 1 csapott evőkanál só
- 20 dkg frissen őrölt köles liszt
Elkészítés:
- Forralom a vizet a sóval és a zöldségeket beleteszem
- Miután megpuhultak a zöldségek mixerrel simára keverem
- Fehér színű ízes alaplevet kapunk
- Ehhez folyamatos keveréssel hozzáadom a köles lisztet, amit előtte kicsi hidegvízzel összekeverek hogy ne csomósodjon.
- 15 perc múlva elkészül, besűrűsödik.
Tartár és majonéz öntet mindenmentesen
Tartármártás:
- 15 dkg (fél csomag) natúr tofu (vagy lágytofu)
- 2 evőkanál frissen csavart citrom leve
- 1 evőkanál olaj (szezám, napraforgó, nyáron oliva vagy kukorica olaj)
- ½ kávéskanál só, ízlés szerint
- 1 teáskanál mustár
- Natúr tofu esetén 2 evőkanál tiszta víz.
Elkészítés:
Majonéz:
- 20 dkg lágy tofu (vagy félkemény tofu és ahhoz 3 evőkanál vizet adjunk)
- 5 dkg keshudió
- 2 evőkanál frissen csavart citrom leve
- 1 mokkáskanál só illetve még ízlés szerint
- 1 teáskanál dijon mustár
Elkészítés:
„Túróval” töltött gluténmentes zsömle
Hozzávalók édes-savanyú túrókrémhez:
- 300 gr tofu (egy csomag natúr tofu)
- 2,5 dl rizs szirup
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál reszelt citrom héja (bio citromot használjunk)
- csipet só
- teáskanál vanília por
- egy teáskanál olaj
- egy teáskanál szódabikarbóna hogy könnyed legyen
- két teáskanál mandula liszt
- egy teáskanál rizsliszt
Elkészítés:
A hozzávalókat mixerrel simára keverjük.
Hozzávalók gluténmentes zsemléhez:
Először ezeket keverem össze:
- 15 dkg köles liszt
- 10 dkg cirokliszt
- 10 dkg barnarizs liszt
- 5 dkg mandulaliszt
- só
- 1 evőkanál citromlé
- fél teáskanál szódabikarbóna
Külön keverem össze ezeket az alapanyagokat:
- 4 púpos evőkanál útifűmaghéj
- 6 dl víz
- 4 evőkanál olívaolaj
- 8 dkg zabpehely liszt
Elkészítés:
A folyadékokat, a 6 dl vizet, 4 evőkanál olajat, útifűmaghéjat a sót és a zabpehelylisztet összekeverem és 5-10 percig hagyom állni hogy bezselésedjen. A maradék liszteket (kölesliszt, cirokliszt, barnarizs liszt mandulaliszt), a szódabikarbónát és sót összekeverem és mehet rá a masszára amihez citromlevet adok. Kézzel kell összekeverni és kicsit gyúrni, hogy összeálljon. Olyan állagú lesz, mint az igazi kenyér. Gyúrható tészta állagot kapok. Lehet nagyobb méretű muffin formába is tenni hogy formás zsömlét kapjunk, kb. 12 zsömlécske lesz belőle. 190 fokon 25 perc alatt megsütöm.
Töltött túrós jellegű zsömle elkészítése:
„Tejbe” rizs, tejbe dara aszalvánnyal a tetején
Hozzávalók:
- 10 dkg kerekszemű barnarizs kávédarálóban közepesre darálva
- 3 dl víz
- csipet só
- 1 dl rizsszirup
- 1/2 mokkáskanál vanília por
Elkészítés:
- A vizet, a csipet sót és a megdarált rizst edénybe teszem és felforralom a vizet, majd megkeverem.
- Lefedem és alacsony lángon 15 percig főzöm. Fedő alatt majd elzárom a gázt.
- Ezután hozzáadom a vaníliát és a rizsszirupot és összekeverem
- A tetejét lehet kompóttal, kissé megfőtt aszalvánnyal, fahéjjal szórni tálaláskor.
Túrós tészta
A tésztát (lehetőleg gluténmenteset, rizs, köles, kukorica, cirok, amarant, quinoa) kifőzzük a csomagoláson lévő utasítás szerint. 5 alkalommal leöblítjük, hogy ne ragadjon össze.
Hozzávalók hamis túróhoz:
- 300 gr egy csomag natur tofu
- 1 nagy vöröshagyma apró kockákra vágva
- 1 teáskanál olaj
- 1 teáskanál só illetve ízlés szerint
- 1 mokkáskanál kömény
- más kedvelt fűszereket is lehet használni ízlés szerint
- fél citrom leve hogy kissé savanykás ízű legyen mint egy igazi túró
Elkészítés:
Egy nagy vagy két közepes vöröshagymát apró kockára vágok és mokkáskanál olajon sóban üvegesre pirítom. Ráteszem a morzsolt tofut, a köményt és összesütöm.
Hozzávalók füstölt pörchöz „hamisan”:
- 15 dkg füstölt tofu (egy kiszerelés 30 dkg)
- 2 evőkanál olaj
- só ½ mokkáskanálnyi, vagy 2 evőkanál tamari szójaszósz ami van.
Elkészítés:
A füstölt tofut kicsi kockákra vágom (kb. 5-7 mm-es méretűre). Beleteszem a vastag talpú serpenyőbe az olajat és hevítem, rászórom a kockákra vágott füstölt tofut, folyamatos óvatos keveréssel a füstölt tofu kockák felülete megpirul. Ezután hozzáadom a sót vagy ha van tamari szójaszósz 2 evőkanállal megöntözöm és beszívja magába a sós ízt, kellemes zamata lesz.
Hozzávalók tejfőlhöz:
(rizstejföl vagy szójatejföl kapható készen vagy mi készítjük tofuból, vagy vásárolható rizstejszín és azt használjuk öntetként kicsi sóval.)
- 200 gr natúr tofu (vagy ha van lágytofu az a legjobb)
- 2 gerezd fokhagyma finomra reszelve vagy áttörve. Aki érzékeny a nyers fokhagymára pirítsa meg kicsi olajon és úgy használja.
- 1 mokkáskanál só
- 2 evőkanál olaj
- fél citrom leve hogy kissé savanykás ízű legyen mint egy igazi tejföl
Elkészítés:
A hozzávalókat mixerrel pépesítjük, nagyon finomra simára keverjük.
Levesekbe, mártásokba, főzelékekbe keverve használhatjuk. pl. Tejfölös bableveshez, tejfölös savanyú káposztához, „tejfölös” tökfőzelékhez, rakottak tetejére stb.
Tejfölt készíthetünk egyszerűen rizstejszínből, kicsi só hozzáadásával és azzal önthetjük az ételt. Lehet egy gerezd fokhagymát finomra reszelve hozzáadni és sós fokhagymás tejföl szerű öntetet kapunk.
Túrógomboc
Hozzávalók gombóc elkészítéséhez:
- 10 dkg köles
- 2,5 dl alma leve
- 2 dl rizsszirup
- csipet só
- negyed mokkáskanálnyi vanília por
Édes-savanyú tejföl öntet tofuból 1. variációhoz hozzávalók:
- 30 dkg natúr tofu
- 2 evőkanál olaj
- 2 dl rizs szirup
- ½ citrom leve
- 1 teáskanál reszelt citrom héj (fontos hogy bio citromot használjunk)
- negyed mokkáskanálnyi vanília por
Édes-savanyú tejföl öntet rizstejszínből 2. variáció hozzávalók:
- 1 dl rizstejszín
- 1/2 dl rizsszirup
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverem és a gombócokra öntöm.
Vargabéles mindenmentesen
Vargabéles = cérnametélt és tofus turókrém összekeverve és kisütve
Hozzávalók az édes-savanyú tofu-turókrémhez:
- 300 gr tofu (egy csomag natúr tofu
- 2,5 dl rizs szirup
- 5 dkg mazsola ízlés szerint
- 1 késhegyni vanília por
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál reszelt citrom héja (bio citromot használjunk)
- csipet só
- teáskanál vanília por
- egy teáskanál olaj
Elkészítés:
A hozzávalókat mixerrel simára keverjük.
Hozzávalók:
- 10 dkg rizstészta (cérna tészta) megfőzve
Elkészítés:
A „túrókrémet” és a főtt rizstésztát összekeverem és 4 cm vastagságban ecsettel megkent kiolajozott tepsibe teszem (lehet olaj nélkül is) 190 fokos sütőben 15 perc alatt megsütöm.
Citromos rizspuding
Hozzávalók:
- 20 dkg főtt rizs
- 1 citrom leve
- 2 dl rizsszirup
- 1 mokkáskanál reszelt citrom héja
Elkészítés:
Gyümölcsjoghurt meggyből
Hozzávalók:
- 20 dkg félkemény vagy lágy tofu
- 1 dl almasűrítmény (ha nincs akkor 1 dl rizs szirup és fél citrom leve adja az édes-savanyú íz alapot)
- 20 dkg kimagozott meggy
Elkészítés:
- A hozzávalókat mixerrel simára keverjük
- Menta levéllel tálaljuk amit el is fogyaszthatunk.
Más elkészítési mód
Gyümölcsjoghurt (sárgabarackos, epres, málnás)
- 500 dkg gyümölcs megmosva a sárgabarack kimagozva.
- 2 dl alma leve (100%-os lehet saját készítésű)
- csipet só
- 2 dl rizs szirup
- fél citrom leve
- 15 dkg lágy tofu
Elkészítés:
- A hozzávalókat mixerrel simára keverjük.
- Hűtőszekrényben 2 napit tárolhatjuk.
Vanília shake gyümölcs darabokkal
Hozzávalók:
- 4 dl víz
- 5 evőkanál kölesliszt
- csipet só
- 1 dl rizsszirup
- 1/2 mokkáskanál vanília por
Elkészítés:
- A köleslisztet, a vizet és a sót vastag talpú edénybe teszem és folyamatos keveréssel 20 percig lassú tűzön főzöm.
- Ezután hozzáadom a rizsszirupot és a vaníliát alaposan összekeverem.
- Gyümölcs darabokkal tálalhatom, meggy, cseresznye, málna, eper
Epres puding
Hozzávalók:
- 3 dl víz
- 3 dl rizs szirup
- 1/2 mokkáskanál só
- 10 dkg kölesliszt
- 1 mokkáskanál vanília por
- egy mokkáskanál olaj
- 30 dkg megmosott félbevágott eper
Elkészítés:
- A vizet, köleslisztet, sót edénybe teszem és folyamatos keveréssel addig főzöm, amíg megfő a köles liszt és besűrűsödik.
- Ezután hozzáadom az epret, rizsszirupot,vaníliát és mixerrel simára keverem.
- Kompótos tálkákba teszem, és ott kihűlve megdermed és sűrűbbé válik.
Vaníliás puding gyümölccsel / 2 főre
Hozzávalók:
- 1 kis csésze köles
- 3 kis csésze tiszta víz
- csipet só
- 1/4 mokkáskanál vanília por
- 1 dl rizsszirup
Elkészítés:
- A kölest és a vizet felteszem a csipet sóval vastagtalpú edénybe és felforralom fedő alatt
- Ezután kicsire veszem a lángot és 15 perc múlva elzárom a gázt
- Mozzáadom a vaníliát és a rizsszirupot
- Mixerrel pépesre keverem
- A tetejét tálaláskor díszíthetem friss gyümölccsel, vagy kompóttal, vagy aszalvánnyal
Karobos torta mindenmentesen (csokoládé jellegű)
Tészta száraz hozzávalók:
-
20 dkg hajdinaliszt
-
10 dkg rizsliszt
-
10 dkg kölesliszt
-
5 evőkanál útifűmaghéj
-
1 mokkáskanál tengeri só
-
1 evőkanál szódabikarbóna
A száraz hozzávalókat keverőtálban összekeverjük.
Tészta száraz hozzávalók:
- 2 dl rizsszirup
- 1 1/2 dl hidegen sajtolt olaj
- 1 db citrom leve
- 1 teáskanál citrom reszelt héja
Elkészítés:
A folyékony hozzávalókat külön összekeverjük,majd fokozatosan adagoljuk a száraz keerékhez és együtt csomómentesre összedolgozzuk. Kiolajozott sütőpapírral bélelt tepsibe 2,5 cm vastagságban kiöntjük a torta tésztáját. 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Csokoládé jellegű karobos szósz hozzávalói:
- 0,5 liter víz
- 1 narancs leve
- 1 teáskanál reszelt narancs héja
- 2 evőkanál karobpor
- 1 mokkáskanál vanília por
- 3 evőkanál kukorica keményítő
- 3 dl rizsszirup
- csipet só
Elkészítés:
- A hozzávalókat vastagtalpú edénybe tesszük a kukorica keményítőn kívül és felforraljuk.
- A kukoricakeményítőt 1 dl vízben feloldjuk és folyamatos keveréssel a karobos lébe öntjük és felforraljuk.
- Miután besűrűsödött lehet a piskóta tésztára önteni
Citromos torta szelet
Hozzávalók tészta készítéshez:
- 150 g kukoricaliszt
- 80 g rizsliszt
- 80 g köles liszt
- 80 g kókuszliszt (ez biztosítja a lágyságát)
- 2 evőkanál keményítő (kukorica, tápióka ami van)
- 1 kávéskanál szódabikrabóna
- Csipet só
Ezeket összekeverjük és középen kis mélyedést hagyunk, majd beleteszünk fél citrom levét és újra összekeverjük.
Ezután a folyékony hozzávalókat belekeverjük:
- 1,5 dl rizs szirup
- 6 dl rizstej, vagy kókusz tej, vagy mandula tej
- 4 dl olaj
Folyékony állagú tésztát kapunk, és ezért hozzátesszük az 1 evőkanál útifűmaghéjat, hogy felszívja a nedvességet és szivacsos könnyű állagot biztosítson. Tetejére ráöntöm a Túrós jellegű krémet 2 cm-es vastagságban.
Édes-savanyú citromos túrókrém készítése:
- 300 gr tofu (egy csomag natúr tofu)
- 2,5 dl rizs szirup
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál reszelt citrom héja (bio citromot használjunk)
- csipet só
- teáskanál vanília por
- egy teáskanál olaj
- egy teáskanál szódabikarbóna hogy könnyed legyen
- két teáskanál mandula liszt
- egy teáskanál rizsliszt
A hozzávalókat mixerrel simára keverjük.
Elkészítés:
Előmelegített sütőben kb. 50 percet egy órát sütöm először lassabban 150 fokon 20 percig és azután sütöm tovább még 15 percig.
Rizskoch eper öntettel
Hozzávalók:
- 30 dkg csipet sóval megfőzött kerekszemű barnarizs
- 1 dl rizstej
- 1/2 mokkáskanál vanília
- 2 dl rizsszirup
Elkészítés:
- A hozzávalókat összekeverjük – akár mixerrel közösen egy kicsit megtöröm a szemeket rövid ideig
- Ezután kiolajozott sütőpapírra 3-4 cm magasságba beleteszem ezt a megtört rizses masszát és 180 fokon 20 percig sütjük.
- 1 dl rizsszirup
- csipet só
- 10 db megmosott eper vagy más gyümölcs
- 1/2 citrom leve
Elkészítés:
- 3 deci almalé amiben megfőzöm az epreket és mixerrel pépesítem és 2 evőkanál kukoricakeményítővel besűrítem.
- 2 evőkanál kukorica keményítőt 1 dl hideg almalevében felolvasszuk és hozzáadjuk az epres öntethez, folyamatos keveréssel.
Gyöngybab krém
Hozzávalók:
-
20 dkg főtt gyöngybab
-
1 kicsi méretű vöröshagyma apró kockákra vágva
-
1 lapos teáskanál só
-
3 evőkanál olaj
Elkészítés:
A hozzávalókat mixerrel pépesítjük.
Petrezselymes „túrós jellegű” krémes szendvics
Hozzávalók:
- 20 dkg natur tofu
- 2 csokor petrezselyem apróra darabolva
- 3 evőkanál olaj (napraforgó, szezám, oliva… tetszés szerint)
- 1 lapos teáskanál só
- 1/2 dl víz
Elkészítés:
A hozzávalókat mixerrel pépesítjük.
További reggeli szendvicskrémek, hamis kőrözött és humusz
Kőrözött tofuból hozzávalók:
- 30 dkg natur tofu
- 2 db közepes vagy egy nagy vöröshagyma (lehet lilahagyma is apró kockákra vágva
- teáskanál só
- púpozott teáskanál piros paprika
- teáskanál őrölt kömény
- 1 evőkanál olaj (szezám, napraforgó, olíva…)
- 3 evőkanál víz (ha nem lágy tofunk van)
Elkészítés:
A hozzávalókat mixerrel simára keverjük.
Csicseriborsós szendvicskrémhez (humusz) hozzávalók:
- 20 dkg főtt csicseriborsó
- 1 evőkanál olaj vagy tahini (szezámkrém)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál frissen facsart citrom leve (aki így szereti)
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
- A hozzávalókat mixerrel simára keverjük
- Hűtőszekrényben 2 napig tárolható.
- Ízesíthetjük még, mustárral.
- Tehetünk bele fűszereket pl. őrölt kömény
Lencsekrém alaprecepthez hozzávalók:
- 20 dkg főtt lencse
- 1 evőkanál olaj
- 1 kisebb lilahagyma apró kockákra vágva
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
- A hozzávalókat mixerrel simára keverjük
- Hűtőszekrényben 2 napig tárolható.
- Ízesíthetjük még, mustárral.
- Tehetünk bele fűszereket pl. őrölt kömény, majoranna stb. saját ízlésünk szerint
Sajtkrém jellegű szendvicskrém
Hozzávalók:
- 1 db 25 dkg-os csicseriborsó vagy gyöngybab tempeh
- 1 db füstölt tofu
- 1 db vöröshagyma apróra darabolva
- 1 teáskanál só
- 4 evőkanál olaj
Elkészítés:
- A tempeh-t 5 mm-s szeletekre vágom és serpenyőben mind a két oldalát aranybarnára sütöm úgy hogy ecsettel megkenem az edény alját olajjal.
- Ezután az összes hozzávalót mixerbe teszem és pépesre keverem nagyon alaposan.
Tejfölös jellegű uborkasaláta
Hozzávalók:
- 1 db uborka félbevágva, a magháza kivájva és felszeletelve
- 1 mokkáskanál só
- 1 reszelt fokhagyma
- 1 dl rizstejszín vagy 10 dkg lágy tofu mokkáskanál sóval simára keverve
Elkészítés:
- A felszeletelt uborkákat megsózom és 10 percig állni hagyom a sóban.
- Levet enged majd kézzel kicsavarom,kinyomom belőle a sót.
- Hozzáadom a reszelt fokhagymás rizstejszínt vagy a simára kevert fokhagymát és a lágy tofut és alaposan összedolgozom.
- Hűtőszekrényben egy napig állhat, de inkább annyit készítsünk amennyit el tudunk fogyasztani aznap.
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
9 tipp, amivel megelőzheted a gyomor panaszaidat vagy támogathatod annak felépülését
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.