Az élő főzőiskola néhány receptje

Levesek

Karfiol krémleves

Zöldbableves „tejfölös” jelleggel tárkonnyal

Tejszínes jellegű káposzta krémleves köménnyel és majorannával

Főfogások

Rakott kelkáposztás bab, tejföl jellegű öntettel

Köleses karfiol, burgonyapüré jellegű (köret)

Tartár és majonéz öntet mindenmentesen

„Túróval” töltött  gluténmentes zsömle

„Tejbe” rizs, tejbe dara aszalvánnyal a tetején

Túrós tészta

Túrógombóc

Desszert

Vargabéles mindenmentesen

Citromos rizspuding

Gyümölcsjoghurt meggyből

Vanília shake gyümölcs darabokkal

Eper puding

Vaníliás puding gyümölccsel

Karobos torta mindenmentesen (csokoládé jellegű)

Citromos torta szelet

Rizskoch eper öntettel

Szendvicskrém

Gyöngybab krém

Petrezselymes „túrós jellegű” krémes szendvics

Sajtkrém jellegű szendvicskrém

Saláta

Tejfölös jellegű uborkasaláta

Karfiol krémleves / 2 főre

Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma nagy kokckákra vágva
  • 1 db fehérrépa szabálytalanra vágva
  • 8 rózsa karfiol
  • 1 mokkáskanál olaj (szezám, oliva,napraforgó)
  • 1 teáskanál só
  • 8 dl víz

Elkészítés:

Az olajon üvegesre pirítom a vöröshagymát, majd felengedem vízzel és hozzáadom a fehérrépát és puhára főzöm, ezután beleteszem a karfiol rózsákat és 3-4 perc után megphuhul. Mixerrel pépesre keverem.
Tálalás: apróra darabolt snidlinggel, újhagymával, petrezselyemmel szórhatom a tetejét.

Zöldbableves „tejfölös” jelleggel tárkonnyal

Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 1 db sárgarépa negyed holdra vágva
  • 1 szál szárzeller átlósan vékonyra szeletelve
  • 1 db fehérrépa kis kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra reszelve
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
  • 40 dkg vajbab/zöldbab
  • 1 liter víz
  • 1 dl rizstejszín

Elkészítés:

  1. A vajbab/zöldbabot puhára főzöm az 1 liter vízben és azután hozzáadom a sót hogy beszívja a sós ízt.
  2. A vöröshagymát üvegesre pirítom  az olajban. Ezután hozzáadom a zöldségeket és együtt pirítom. Tehetek alá a vajbab/zöldbab főzővizéből hogy ne égjen le. Adhatok hozzá apróra darabolt friss vagy szárított tárkonyt.
  3. Amikor puha akkor hozzáöntöm a puha vajbab/zöldbabot 
  4. 1 dl rizstejszínt hozzáadok és együtt egyszer felforralom.

Tejszínes jellegű káposzta krémleves köménnyel és majorannával

Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma kis kockákra vágva
  • 1/2 kelkáposzta a torzsája kivágva és a levelei 2 cm-s szeletekre vágva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra zúzva
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 1/2 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1/2  mokkáskanál szárított tárkony (vagy egy evőkanál apróra darabolt friss tárkony)
  • 1 dl rizstejszín

Elkészítés:

  1. Mokkáskanál olajon sóban üvegesre pirítom a hagymát és hozzáadom a kelkáposztát, a fokhagymát és a fűszereket és együtt pirítom.
  2. Felöntöm a vízzel és puhára főzöm.
  3. Mixerrel pépesítem
  4. A végén hozzáadom a főző rizstejszínt és egyet forralok a levesen.

Rakott kelkáposztás bab, tejföl jellegű öntettel / 4 főre

Hozzávalók:

  • 20 dkg főtt kerekszemű barnarizst
  • 20 dkg főtt bab
  • 1 kisebb kelkáposzta minden levele blansírozva, néhány percre forralva
  • 3 dl tofu tejföl

Elkészítés:

A tepsi aljára rétegenként elhelyezzük. Legalulra 2 cm vastagságban a főtt rizs következő réteg a főtt bab, amit fűszerekkel lehet szórni (ízlés szerint majoranna, oregano stb.). Ezután a blansírozott kelkáposzta leveleket és tetejére a vegán tejfölt.

Vegán tejföl többféle verzióban készíthető

 

Hozzávalók 1 variációhoz:

  • 1 tömb tofu 30 dkg
  • 1 dl víz
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük és a rakott étel tetejére öntjük.

Hozzávalók 2. variációhoz:

  • 1 doboz rizstejszín
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 evőkanál rizsliszt

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük és a rakott étel tetejére öntjük. Megfő a sütés során ez a keverék.

Köleses karfiol, burgonyapüré jellegű (köret)

Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma nagy kockákra vágva
  • 1 db fehérrépa 1 cm-s karikákra vágva
  • 10 rózsa karfiol
  • 8 dl víz
  • 1 csapott evőkanál só
  • 20 dkg frissen őrölt köles liszt

Elkészítés:

  1. Forralom a vizet a sóval és a zöldségeket beleteszem
  2. Miután megpuhultak a zöldségek mixerrel simára keverem
  3. Fehér színű ízes alaplevet kapunk
  4. Ehhez folyamatos keveréssel hozzáadom a köles lisztet, amit előtte kicsi hidegvízzel összekeverek hogy ne csomósodjon.
  5. 15 perc múlva elkészül, besűrűsödik.
Bab, lencse, csicseriborsó, tofu vagy tempeh fasírtot lehet hozzáadni és kicsi savanyúsággal tálalni.

Tartár és majonéz öntet mindenmentesen

Tartármártás:

  • 15 dkg (fél csomag) natúr tofu (vagy lágytofu)
  • 2 evőkanál frissen csavart citrom leve
  • 1 evőkanál olaj (szezám, napraforgó, nyáron oliva vagy kukorica olaj)
  • ½ kávéskanál só, ízlés szerint
  • 1 teáskanál mustár
  • Natúr tofu esetén 2 evőkanál tiszta víz.

Elkészítés:

A hozzávalókat mixerrel nagyon simára, krémesre keverem.

Majonéz:

  • 20 dkg lágy tofu (vagy félkemény tofu és ahhoz 3 evőkanál vizet adjunk)
  • 5 dkg keshudió
  • 2 evőkanál frissen csavart citrom leve
  • 1 mokkáskanál só illetve még ízlés szerint
  • 1 teáskanál dijon mustár

Elkészítés:

Nagyon finomra, krémesre mixeljük és még ízlés szerint lehet hozzá adni sót vagy citrom levét.

„Túróval” töltött  gluténmentes zsömle

Hozzávalók édes-savanyú túrókrémhez:

  • 300 gr tofu (egy csomag natúr tofu)
  • 2,5 dl rizs szirup
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál reszelt citrom héja (bio citromot használjunk)
  • csipet só
  • teáskanál vanília por
  • egy teáskanál olaj
  • egy teáskanál szódabikarbóna hogy könnyed legyen
  • két teáskanál mandula liszt
  • egy teáskanál rizsliszt

    Elkészítés:

    A hozzávalókat mixerrel simára keverjük.

    Hozzávalók gluténmentes zsemléhez:

    Először ezeket keverem össze:

    • 15 dkg köles liszt
    • 10 dkg cirokliszt
    • 10 dkg barnarizs liszt
    • 5 dkg mandulaliszt
    • 1 evőkanál citromlé
    • fél teáskanál szódabikarbóna

    Külön keverem össze ezeket az alapanyagokat:

    • 4 púpos evőkanál útifűmaghéj
    • 6 dl víz
    • 4 evőkanál olívaolaj
    • 8 dkg zabpehely liszt

    Elkészítés:

    A folyadékokat, a 6 dl vizet, 4 evőkanál olajat, útifűmaghéjat a sót és a zabpehelylisztet összekeverem és 5-10 percig hagyom állni hogy bezselésedjen. A maradék liszteket (kölesliszt, cirokliszt, barnarizs liszt mandulaliszt), a szódabikarbónát és sót összekeverem és mehet rá a masszára amihez citromlevet adok. Kézzel kell összekeverni  és kicsit gyúrni, hogy összeálljon. Olyan állagú lesz, mint az igazi kenyér. Gyúrható tészta állagot kapok. Lehet nagyobb méretű muffin formába is tenni hogy formás zsömlét kapjunk, kb. 12 zsömlécske lesz belőle. 190 fokon 25 perc alatt megsütöm.

     

    Töltött túrós jellegű zsömle elkészítése:

    A kisült zsömlék tetejét levágom és a belsejét kiveszem amit a túrós jellegű krémhez hozzákeverek. Ezután megtöltöm a zsömléket ezzel a keverékkel. Tepsibe teszem és rizstejjel megöntözöm hogy lágyabb legyen, mert kiszáradhat. 180 fokos sütőben 30 perc alatt ropogósra sütöm.

    „Tejbe” rizs, tejbe dara aszalvánnyal a tetején

    Hozzávalók:

    • 10 dkg kerekszemű barnarizs kávédarálóban közepesre darálva
    • 3 dl víz
    • csipet só
    • 1 dl rizsszirup
    • 1/2 mokkáskanál vanília por

    Elkészítés:

    1. A vizet, a csipet sót és a megdarált rizst edénybe teszem és felforralom a vizet, majd megkeverem.
    2. Lefedem és alacsony lángon 15 percig főzöm. Fedő alatt majd elzárom a gázt.
    3. Ezután hozzáadom a vaníliát és a rizsszirupot és összekeverem
    4. A tetejét lehet kompóttal, kissé megfőtt aszalvánnyal, fahéjjal szórni tálaláskor.

    Túrós tészta

    A tésztát (lehetőleg gluténmenteset, rizs, köles, kukorica, cirok, amarant, quinoa) kifőzzük a csomagoláson lévő utasítás szerint. 5 alkalommal leöblítjük, hogy ne ragadjon össze.

    Hozzávalók hamis túróhoz:

    • 300 gr egy csomag natur tofu
    • 1 nagy vöröshagyma apró kockákra vágva
    • 1 teáskanál olaj
    • 1 teáskanál só illetve ízlés szerint
    • 1 mokkáskanál kömény
    • más kedvelt fűszereket is lehet használni ízlés szerint
    • fél citrom leve hogy kissé savanykás ízű legyen mint egy igazi túró

    Elkészítés:

    Egy nagy vagy két közepes vöröshagymát apró kockára vágok és mokkáskanál olajon sóban üvegesre pirítom. Ráteszem a morzsolt tofut, a köményt és összesütöm.

    Hozzávalók füstölt pörchöz „hamisan”:

    • 15 dkg füstölt tofu (egy kiszerelés 30 dkg)
    • 2 evőkanál olaj
    • só ½ mokkáskanálnyi, vagy 2 evőkanál tamari szójaszósz ami van.

    Elkészítés:

    A füstölt tofut kicsi kockákra vágom (kb. 5-7 mm-es méretűre). Beleteszem a vastag talpú serpenyőbe az olajat és hevítem, rászórom a kockákra vágott füstölt tofut, folyamatos óvatos keveréssel a füstölt tofu kockák felülete megpirul. Ezután hozzáadom a sót vagy ha van tamari szójaszósz 2 evőkanállal megöntözöm és beszívja magába a sós ízt, kellemes zamata lesz.

     

    Hozzávalók tejfőlhöz:

    (rizstejföl vagy szójatejföl kapható készen vagy mi készítjük tofuból, vagy vásárolható rizstejszín és azt használjuk öntetként kicsi sóval.)

    • 200 gr natúr tofu (vagy ha van lágytofu az a legjobb)
    • 2 gerezd fokhagyma finomra reszelve vagy áttörve. Aki érzékeny a nyers fokhagymára pirítsa meg kicsi olajon és úgy használja.
    • 1 mokkáskanál só
    • 2 evőkanál olaj
    • fél citrom leve hogy kissé savanykás ízű legyen mint egy igazi tejföl

    Elkészítés:

    A hozzávalókat mixerrel pépesítjük, nagyon finomra simára keverjük.

     

    Levesekbe, mártásokba, főzelékekbe keverve használhatjuk. pl. Tejfölös bableveshez, tejfölös savanyú káposztához, „tejfölös” tökfőzelékhez, rakottak tetejére stb.

    Tejfölt készíthetünk egyszerűen rizstejszínből, kicsi só hozzáadásával és azzal önthetjük az ételt. Lehet egy gerezd fokhagymát finomra reszelve hozzáadni és sós fokhagymás tejföl szerű öntetet kapunk.

    Túrógomboc

    Hozzávalók gombóc elkészítéséhez:

    • 10 dkg köles
    • 2,5 dl alma leve
    • 2 dl rizsszirup
    • csipet só
    • negyed mokkáskanálnyi vanília por

      Édes-savanyú tejföl öntet tofuból 1. variációhoz hozzávalók:

      • 30 dkg natúr tofu
      • 2 evőkanál olaj
      • 2 dl rizs szirup
      • ½ citrom leve
      • 1 teáskanál reszelt citrom héj (fontos hogy bio citromot használjunk)
      • negyed mokkáskanálnyi vanília por

        Édes-savanyú tejföl öntet rizstejszínből 2. variáció  hozzávalók:

        • 1 dl rizstejszín
        • 1/2 dl rizsszirup

        Elkészítés:

        A hozzávalókat összekeverem és a gombócokra öntöm.

        Vargabéles mindenmentesen

        Vargabéles  = cérnametélt és tofus turókrém összekeverve és kisütve

        Hozzávalók az édes-savanyú tofu-turókrémhez:

        •  300 gr tofu (egy csomag natúr tofu
        • 2,5 dl rizs szirup
        • 5 dkg mazsola ízlés szerint
        • 1 késhegyni vanília por
        • 1 citrom leve
        • 1 teáskanál reszelt citrom héja (bio citromot használjunk)
        •  csipet só
        •  teáskanál vanília por
        •  egy teáskanál olaj

        Elkészítés:

        A hozzávalókat mixerrel simára keverjük.

        Hozzávalók:

        • 10 dkg rizstészta (cérna tészta) megfőzve

        Elkészítés:

        A „túrókrémet” és a főtt rizstésztát összekeverem és 4 cm vastagságban ecsettel megkent kiolajozott tepsibe teszem (lehet olaj nélkül is) 190 fokos sütőben 15 perc alatt megsütöm.

        Citromos rizspuding

        Hozzávalók:

        • 20 dkg főtt rizs
        • 1 citrom leve
        • 2 dl  rizsszirup
        • 1 mokkáskanál reszelt citrom héja

        Elkészítés:

        A hozzávalókat összekeverjük, hűtőszekrényben 3 napig tálalható. Kellemes hűtő hatású desszertféle, nyári kánikulában tökéletes desszert mindenmentesen (glutén, tejtermék, tojás, cukor, szója).

        Gyümölcsjoghurt meggyből

        Hozzávalók:

        • 20 dkg félkemény vagy lágy tofu
        • 1 dl almasűrítmény (ha nincs akkor 1 dl rizs szirup és fél citrom leve adja az édes-savanyú íz alapot)
        • 20 dkg kimagozott meggy

        Elkészítés:

        1. A hozzávalókat mixerrel simára keverjük
        2. Menta levéllel tálaljuk amit el is fogyaszthatunk.

         

        Más elkészítési mód

         

        Gyümölcsjoghurt (sárgabarackos, epres, málnás)

        • 500 dkg gyümölcs megmosva a sárgabarack kimagozva.
        • 2 dl alma leve (100%-os lehet saját készítésű)
        • csipet só
        • 2 dl rizs szirup
        • fél citrom leve
        • 15 dkg lágy tofu

        Elkészítés:

        • A hozzávalókat mixerrel simára keverjük.
        • Hűtőszekrényben 2 napit tárolhatjuk.

        Vanília shake gyümölcs darabokkal

        Hozzávalók:

        • 4 dl víz
        • 5 evőkanál kölesliszt
        • csipet só
        • 1 dl rizsszirup
        • 1/2 mokkáskanál vanília por

        Elkészítés:

        1. A köleslisztet, a vizet és a sót vastag talpú edénybe teszem és folyamatos keveréssel 20 percig lassú tűzön főzöm.
        2. Ezután hozzáadom a rizsszirupot és a vaníliát alaposan összekeverem.
        3. Gyümölcs darabokkal tálalhatom, meggy, cseresznye, málna, eper

        Epres puding

        Hozzávalók:

        • 3 dl víz
        •  3 dl rizs szirup
        • 1/2 mokkáskanál só
        • 10 dkg kölesliszt
        • 1 mokkáskanál vanília por
        •  egy mokkáskanál olaj
        • 30 dkg megmosott félbevágott eper

        Elkészítés:

        1. A  vizet, köleslisztet, sót edénybe teszem és folyamatos keveréssel addig főzöm, amíg megfő a köles liszt és besűrűsödik.
        2. Ezután hozzáadom az epret, rizsszirupot,vaníliát és mixerrel simára keverem.
        3. Kompótos tálkákba teszem, és ott kihűlve megdermed és sűrűbbé válik.

        Vaníliás puding gyümölccsel / 2 főre

        Hozzávalók:

        • 1 kis csésze köles
        • 3 kis csésze tiszta víz
        • csipet só
        • 1/4 mokkáskanál vanília por
        • 1 dl rizsszirup

        Elkészítés:

        1. A kölest és a vizet felteszem a csipet sóval vastagtalpú edénybe és felforralom fedő alatt
        2. Ezután kicsire veszem a lángot és 15 perc múlva elzárom a gázt
        3. Mozzáadom a vaníliát és a rizsszirupot
        4. Mixerrel pépesre keverem
        5. A tetejét tálaláskor díszíthetem friss gyümölccsel, vagy kompóttal, vagy aszalvánnyal

        Karobos torta mindenmentesen (csokoládé jellegű)

        Tészta száraz hozzávalók:

        • 20 dkg hajdinaliszt
        • 10 dkg rizsliszt
        • 10 dkg kölesliszt
        • 5 evőkanál útifűmaghéj
        • 1 mokkáskanál tengeri só
        • 1 evőkanál szódabikarbóna

        A száraz hozzávalókat keverőtálban összekeverjük.

        Tészta száraz hozzávalók:

        • 2 dl rizsszirup
        • 1 1/2 dl hidegen sajtolt olaj
        • 1 db citrom leve
        • 1 teáskanál citrom reszelt héja

        Elkészítés:

        A folyékony hozzávalókat külön összekeverjük,majd fokozatosan adagoljuk a száraz keerékhez és együtt csomómentesre összedolgozzuk. Kiolajozott sütőpapírral bélelt tepsibe 2,5 cm vastagságban kiöntjük a torta tésztáját. 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.

        Csokoládé jellegű karobos szósz hozzávalói:

        • 0,5 liter víz
        • 1 narancs leve
        • 1 teáskanál reszelt narancs héja
        • 2 evőkanál karobpor
        • 1 mokkáskanál vanília por
        • 3 evőkanál kukorica keményítő
        • 3 dl rizsszirup
        • csipet só

        Elkészítés:

        • A hozzávalókat vastagtalpú edénybe tesszük a kukorica keményítőn kívül és felforraljuk.
        • A kukoricakeményítőt 1 dl vízben feloldjuk és folyamatos keveréssel a karobos lébe öntjük és felforraljuk. 
        • Miután besűrűsödött lehet a piskóta tésztára önteni

        Citromos torta szelet

        Hozzávalók tészta készítéshez:

        • 150 g kukoricaliszt
        • 80 g rizsliszt
        • 80 g köles liszt
        • 80 g kókuszliszt (ez biztosítja a lágyságát)
        • 2 evőkanál keményítő (kukorica, tápióka ami van)
        • 1 kávéskanál szódabikrabóna
        • Csipet só

        Ezeket összekeverjük és középen kis mélyedést hagyunk, majd beleteszünk fél citrom levét és újra összekeverjük.

        Ezután a folyékony hozzávalókat belekeverjük:

        • 1,5 dl rizs szirup
        • 6 dl rizstej, vagy kókusz tej, vagy mandula tej
        • 4 dl olaj

        Folyékony állagú tésztát kapunk, és ezért hozzátesszük az 1 evőkanál útifűmaghéjat, hogy felszívja a nedvességet és szivacsos könnyű állagot biztosítson. Tetejére ráöntöm a Túrós jellegű krémet 2 cm-es vastagságban.

         

        Édes-savanyú citromos túrókrém készítése:

        • 300 gr tofu (egy csomag natúr tofu)
        • 2,5 dl rizs szirup
        • 1 citrom leve
        • 1 teáskanál reszelt citrom héja (bio citromot használjunk)
        • csipet só
        • teáskanál vanília por
        • egy teáskanál olaj
        • egy teáskanál szódabikarbóna hogy könnyed legyen
        • két teáskanál mandula liszt
        • egy teáskanál rizsliszt

         A hozzávalókat mixerrel simára keverjük.

        Elkészítés:

        Előmelegített sütőben kb. 50 percet egy órát sütöm először lassabban 150 fokon 20 percig és azután sütöm tovább még 15 percig.

        Rizskoch eper öntettel

        Hozzávalók:

        • 30 dkg csipet sóval megfőzött kerekszemű barnarizs
        • 1 dl rizstej
        • 1/2 mokkáskanál vanília
        • 2 dl rizsszirup

        Elkészítés:

        1. A hozzávalókat összekeverjük – akár mixerrel közösen egy kicsit megtöröm a szemeket rövid ideig 
        2. Ezután kiolajozott sütőpapírra 3-4 cm magasságba beleteszem ezt a megtört rizses masszát és 180 fokon 20 percig sütjük.

         

        Bármilyen gyümölcs öntetet tehetünk a tetejére.
        Készíthető málna, eper, feketeribizli
        • 1 dl rizsszirup
        • csipet só
        • 10 db megmosott eper vagy más gyümölcs
        • 1/2 citrom leve

        Elkészítés:

        1. 3 deci almalé amiben megfőzöm az epreket és mixerrel pépesítem és  2 evőkanál kukoricakeményítővel besűrítem.
        2. 2 evőkanál kukorica keményítőt 1 dl hideg almalevében felolvasszuk és hozzáadjuk az epres öntethez, folyamatos keveréssel.

        Gyöngybab krém

        Hozzávalók:

        • 20 dkg főtt gyöngybab
        • 1 kicsi méretű vöröshagyma apró kockákra vágva
        • 1 lapos teáskanál só
        • 3 evőkanál olaj

        Elkészítés:

        A hozzávalókat mixerrel pépesítjük.

        Petrezselymes „túrós jellegű” krémes szendvics

        Hozzávalók:

        • 20 dkg natur tofu
        • 2 csokor petrezselyem apróra darabolva
        • 3 evőkanál olaj (napraforgó, szezám, oliva… tetszés szerint)
        • 1 lapos teáskanál só
        • 1/2 dl víz

        Elkészítés:

        A hozzávalókat mixerrel pépesítjük.

        További reggeli szendvicskrémek, hamis kőrözött és humusz

         

        Kőrözött tofuból hozzávalók:

        • 30 dkg natur tofu
        • 2 db közepes vagy egy nagy vöröshagyma (lehet lilahagyma is apró kockákra vágva
        • teáskanál só
        • púpozott teáskanál piros paprika
        • teáskanál őrölt kömény
        • 1 evőkanál olaj (szezám, napraforgó, olíva…)
        • 3 evőkanál víz (ha nem lágy tofunk van)

        Elkészítés:

        A hozzávalókat mixerrel simára keverjük.

         

        Csicseriborsós szendvicskrémhez (humusz) hozzávalók:

        • 20 dkg főtt csicseriborsó
        • 1 evőkanál olaj vagy tahini (szezámkrém)
        • 1 csokor petrezselyem
        • 1 evőkanál frissen facsart citrom leve (aki így szereti)
        • 1 teáskanál só

        Elkészítés:

        1. A hozzávalókat mixerrel simára keverjük
        2. Hűtőszekrényben 2 napig tárolható.
        3. Ízesíthetjük még, mustárral.
        4. Tehetünk bele fűszereket pl. őrölt kömény

         

        Lencsekrém alaprecepthez hozzávalók:

        • 20 dkg főtt lencse
        • 1 evőkanál olaj
        • 1 kisebb lilahagyma apró kockákra vágva
        • 1 teáskanál só

        Elkészítés:

        1. A hozzávalókat mixerrel simára keverjük
        2. Hűtőszekrényben 2 napig tárolható.
        3. Ízesíthetjük még, mustárral.
        4. Tehetünk bele fűszereket pl. őrölt kömény, majoranna stb. saját ízlésünk szerint

        Sajtkrém jellegű szendvicskrém

        Hozzávalók:

        • 1 db 25 dkg-os csicseriborsó vagy gyöngybab tempeh
        • 1 db füstölt tofu
        • 1 db vöröshagyma apróra darabolva
        • 1 teáskanál só
        • 4 evőkanál olaj

        Elkészítés:

        1. A tempeh-t 5 mm-s szeletekre vágom és serpenyőben mind a két oldalát aranybarnára sütöm úgy hogy ecsettel megkenem az edény alját olajjal.
        2. Ezután az összes hozzávalót mixerbe teszem és pépesre keverem nagyon alaposan.

        Tejfölös jellegű uborkasaláta

        Hozzávalók:

        • 1 db uborka félbevágva, a magháza kivájva és felszeletelve
        • 1 mokkáskanál só
        • 1 reszelt fokhagyma
        • 1 dl rizstejszín vagy 10 dkg lágy tofu mokkáskanál sóval simára keverve

        Elkészítés:

        1. A felszeletelt uborkákat megsózom és 10 percig állni hagyom a  sóban. 
        2. Levet enged majd kézzel kicsavarom,kinyomom belőle a sót.
        3. Hozzáadom a reszelt fokhagymás rizstejszínt vagy a simára kevert fokhagymát és a lágy tofut és alaposan összedolgozom.
        4. Hűtőszekrényben egy napig állhat, de inkább annyit készítsünk amennyit el tudunk fogyasztani aznap.

        Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

        Ajánlott könyveim a témához

        Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért

        Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

        Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

        A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.