Tej- és tejtermék helyettesítő főzőiskola elmélet

FIGYELEM! Aki beteg, forduljon orvoshoz! Ez a főziskola nem helyettesíti az orvosi kezelést! Az egészséggel kapcsolatos könyvek olvasása nem pótolja az orvosi diagnózist, kezelést és az egyéni táplálkozási tanácsot. A főzőiskola hatékony és eredményes végrehajtásához kérd ki makrobiotikus szakértő véleményét.

Közepesen súlyos rendellenességek, tünetek tapasztalása esetében makrobiotikus tanácsadó segítségével kövesd az állapotodnak megfelelő étrendet a három általános gyógyító étrend típusból. Súlyosabb betegségeknél kérd képzett makrobiotikus tanácsadó egyéni étrend javaslatát is.

Miért született ez a tanfolyam? 

Az elmúlt közel húsz évben makrobiotikus táplálkozási tanácsadóként egyre több nőtársam – kislányok, kamaszok, fiatal felnőtt hölgyek, a menopauza életszakaszában élők – keresett fel nőgyógyászati, bőr, ízületi, emésztőrendszeri és más panaszokkal. Ezek hátterében gyakran az állt, hogy téves tudásuk van a tejtermékek előnyeiről. Ezt tökéletesen megértem, én is úgy nevelkedtem, hogy belém ivódott a „tej élet, erő és egészség” mondás. Amióta az ipari élelmiszergyártás dinamikusan tör előre, a tejtermékek egyre színesebb változataival találkozunk.

 A laktózmentes étrend fontos azok számára, akik laktóz intoleranciában szenvednek. Ezzel a panasszal semmilyen tejtermék fogyasztása nem javasolt. Ne kísérletezzünk állati eredetű tejtermékekkel semmilyen formában, létezik ezerféle remek növényi megoldás számukra. Ezek a tudatos választással és kis konyhai tevékenységgel lehetővé teszik, hogy a lemondás rossz érzése nélkül, az örömre koncentrálva élvezzék az ételeket és italokat. Szülőként saját példánkkal mutatunk példát gyermekeinknek, így tehetünk a legtöbbet az egészséges utódokért. Tudásunk fejlődésével egyre gazdagabb variációkban készíthetjük el az egészséges alapanyagokat.

Az otthonokban nagyrészt a nők feladata kitalálni és elkészíteni, hogy mi kerüljön az asztalra. Fontos, hogy akik az ételeket készítik jó irányba tereljék a családi közösséget, mert aki az ételt készíti és az asztalra teszi, az az egész család egészségére hat. Az emberi test úgy működik, hogy amit megeszünk, abból lesz a vérünk, abból épülnek újjá a sejtjeink, szerveink, az egész testünk. Ez olyan minőségben megy végbe, amilyen ételeket és italokat rendszeresen fogyasztunk.

 A sejtek folyamatosan elhalnak és újak keletkeznek – gondoljunk csak a bőrre – így óriási lehetőségünk van arra, hogy „le tudjuk cserélni” a testünket.  Fantasztikus, hogy az emberi szervezet milyen elemi erejű megújulásra képes. Amikor abbahagyjuk az ártalmas szokásainkat és túl vagyunk a tisztulási tüneteken, kategóriákkal jobban tudunk lennin. Határozott megerősíthetem ezt saját és klienseim tapasztalatából.

Mi történik, amikor nem az adott emberi szervezet számára megfelelő alapanyagból készült ételeket rendszerese fogyasztjuk?

Egy ideig tolerálja a szervezet, a tisztulási folyamatokban a széklettel, a vizelettel, az izzadással, a lehelettel távoznak a feleslegek a szervezetből. Egy idő után, amikor telítődik a testünk, keletkeznek a lerakódások a test üregeiben, például a tüdő léghólyagokban, a vesében, a húgyhólyagban, a méhben, a petefészekben stb. Az ételt készítők felelőssége, hogy mit tesznek az asztalra, a kiskorú gyermek még nem tud ételt készíteni magának, így kiszolgáltatott. Az alapozza meg a család egészségét, aki főz.  

Tudjuk, hogy a gyermek vagy a főkereső tartós betegsége milyen nehézségeket okoz a családi közösség életében. Sok az egyedül gyermekeket nevelő szülő is, amikor sem a szülő, sem a gyerek nem lehet tartósan beteg, különben nem tudják megoldani a mindennapok működését. Egyszerűen nem eshet ki a szülő a munkából, ilyenkor borulhat minden, fokozódik a túlterheltség és szaporodhatnak a rossz döntések. Ezért is fontos megalapozni az egészséget a megfelelő ételekkel.

Közel húz éves makrobiotikus táplálkozási tanácsadó tapasztalatom során sokakkal találkoztam: korpás fejbőr, asztma, allergia, pikkelysömör, homlok-arc-fül-hallójárat gyulladás, afták a szájban, túlsúly, vizesedés, férfi-női meddőség, endometriózis, fájdalmas menstruáció, ciszták, miómák kialakulása, mellben csomók, göbök a pajzsmirigyen, száraz repedezett vagy  pattanásos bőr, fogíny gondok, vizesedés, fejfájás, migrénes rohamok, csontritkulás, éjszakai izzadás, ödémák puffadás, reflux, influenza szerű, vagy sok más panaszok miatt kerestek fel. 

Egészségügyi panaszok sokaságában szerepet játszhat a glutén és tejterméket tartalmazó ételek rendszeres túlfogyasztása is. Azokban a kultúrákban, ahol egyáltalán nem fogyasztanak tejtermékeket ilyen panaszok nem, vagy csak nagyon ritkán fordulnak elő. A mi térségünkben megszokott a tejtermékek, sajtfélék, tejszín, tejföl, túró, kefír, joghurt, jégkrém fogyasztása, tejpor vagy más tejszármazékok mindenféle ételekben, öntetekben, mártásokban megtalálhatók. Ezért is fontos, hogy ételeink nagy részét ismert , természetes alapanyagokból otthon készítsük el.

 Tehát több okból is fontos ez a Tejtermékeket helyettesítő online tanfolyam:

  • Megoldódik a táplálékallergiás családtagok mindennapos ellátása, tápláló, finom és ízletes ételekkel tejtermékek nélkül az egész családnak. A receptek glutént, tojást és cukrot sem fognak tartalmazni.
  • Nem tud kialakulni táplálékallergia a tejtermékekre, mivel nem fog előfordulni az étrendben ilyen alapanyag.
  • Aki az ételeket készíti, legyen tudatában annak, hogy a családi közösség egészségét alapozza meg ezzel, ami hatalmas felelősség. Fontos, hogy hiteles tudással rendelkezzen, a heti menü megbeszélésénél jó javaslatokat adjon a szeretteinek.
  • Társként, szülőként, felelősen a családi közösség sikeres működéséért, a gyermekek egészségéért akkor tudunk a legjobban működni, ha önmagunkkal harmóniában, derűsek, magabiztosak, egészségesek vagyunk és az életerőnket magas szinten tartjuk a tiszta, természetes, tejtermék és gluténmentes ételek segítségével.
  • A nők fontos szerepet töltenek be abban, hogy derűt, mosolyt, vidámságot, optimizmust sugározzanak. Így könnyebb megélni az élet kihívásait is. Azok, akinek panaszai vannak, nehezen tudnak mosolyt csalni a környezetük arcára. Számukra alapvető a tej- és gluténmentes étrend a javuló állapotért.

Mi a célja tanfolyamnak?

A tejtermékek helyettesítő online tanfolyammal az a célom, hogy sok-sok finomsággal ismertessek meg mindenkit állati eredetű tejtermékek nélkül is. Ne szomorú lemondással éljék meg a tejtermékmentes életet, ne azon szomorkodjanak, hogy elveszítettek valamit, hanem örüljenek annak, a sokféle ehető és iható finomságnak.

 Sok örömet kívánok okozni!

A kellemes falatok egyúttal biztonságosak, bűntudat nélkül lehet tápláló, egészséges, az életerőnket és egészségünket segítő finomságokat enni. Az ételkészítés lehet jó kikapcsolódás és közös családi program is. A családtagok megbeszélhetik egymással, hogy mi minden történt aznap az iskolában, a munkahelyen, megtudják kinek mi az öröme és bánata, együtt könnyebben tudják kezelni az élethelyzeteket, nevetni tudnak a kellemetlenségeken.

Mi érhető el a tanfolyam végeztével?

A tanfolyam végére megismerünk sokféle tej- és tejtermékmentes levest, főfogást, desszertet, salátafélét, szendvicskrémet, amelyeket örömmel készíthetünk el. Megtapasztaljuk, hogy a korábban megszokott ízekhez annyira hasonlítanak, hogy a nem tejmentes étrenden élők is szívesen velük tartanak.

Akik korábban tejtermék függők voltak és ettől különféle panaszokkal küzdöttek, hatalmas megkönnyebbülést tapasztaltak, amikor végre meg tudtak ezektől válni. Korábban hiába hallottak arról, hogy a panaszaiknak ez az oka, nem tudták, hogy mivel és hogyan helyettesíthetnék a tejtermékeket. Nem csak családtagjaink, de más rokonaink és barátaink között is gyakori az állati tejmentes étrenden élő. Ilyen vendégeknél se jövünk ezentúl zavarba, ha ezekkel a receptekkel bővítjük gasztronómiai tudásunkat.

Milyen a jelenlegi étkezésünk?

A régi fajta és a modern, újfajta tejtermékek egyaránt túl nagy rész képviselnek az mai hűtőszekrényekben és étrendben. Korábban meleg főtt ételek, a leves és a főfogás voltak természetesek. Ma sajnos ezeket a meleg ételeket gyakran helyettesítjük egy kefír, egy joghurt vagy egy darab sajt elfogyasztásával. Kihagyhatatlannak hisszük a túrót, a tejfölt és a tejszínt a főtt ételekből, a tejes jégkrémeket.

 Általánosan eltúlzott a tejtermékek mértéke a napi étrendben. Állattartó hagyományokra hivatkozunk – ezek módja azonban mára alaposan megváltozott – vagy a reklámok által befolyásolva döntünk, ezek célja nem az egészségünk, hanem egyedül a több fogyasztásra való ösztönzés.

Mit értünk tej és tejtermék alatt?

Fontos tisztázni mit értünk tej és tejtermékek alatt:

  • Minden állati eredetű, tejterméket: tehéntejet, vajat, túrót, tejfölt, tejszínt, sajtot, kefirt, joghurtot, jégkrémet, sajtkrémet, fagylaltokat, minden olyan ételt, amiben tejtermék van pl. tejföllel besűrített, behabart levesek, főzelékek, mártások, öntetek, fagylaltok stb.
  • Nemcsak tehéntejre értendő, hanem a juhtejre, juhtúróra, juhsajtra, kecsketejre, kecske sajtra és az ezekből a tejekből készült minden más tejtermékre is

Az a változtatás, ami folyamatos lemondással jár, tartósan nem tartható fenn. Koncentráljunk hát arra, amiben örömet lelhetünk.

 Éppen ezért meghökkentően sok tejtermékeket helyettesítő finom falattal, ínycsiklandozó desszertekkel, levesekkel, főfogásokkal, mártásokkal, öntetekkel találkozol itt. Imádni fogod – tudom jól – mert én ezeket már végig ettem és 17 éve örömmel fogyasztom.

 Valamennyi receptek tej-, tejtermék-, glutén-, tojás és cukormentes. Az egyéb táplálékallergiások felelősen válasszanak olyan receptet, amely nem tartalmaz számukra allergén alapanyagokat! Tartalmaz viszont egészséges módon, fermentálással készült szójaterméket néhány recept. Akik allergiások a szójára, azok tartózkodjanak a tofuból és szójából, szójás tempehből, miszóból és szójaszószból készül ételektől! Tofu nélküli tejhelyettesítő recepteket is igyekszem megadni. 

 A szójatermékekről sok a téves hiedelem. A szójából fermentálással készült hazai termékek nem génkezelt szójából és egészséges eljárással készültek, ilyenek például a tofu és a tempeh. Tempeh készül helyben termelt gyöngybabból és csicseriborsóból is, ez szójamentes.

 Javaslom azonban, hogy mindenki tartsa távol magát az egészségtelen eljárással készült ipari szójatermékektől, lisztektől, granulátumoktól, kockáktól és lapoktól.

 Tudom, hogy más az európai és a keleti ember szemlélete, megtapasztaltam, amikor 82 országból 210 iskolatársammal együtt végeztük makrobiotikus tanulmányainkat. Volt ott Kínából, Japánból, Indonéziából érkező is. Elgondolkoztam azon, hogy százmillió ember férfi, nő, gyermek napi táplálkozásában jelen vannak a fermentált szójatermékek – tofu, tempeh, miszó, szójaszósz – évszázadok óta és ők hosszú egészséges életet élnek. Így hát a fermentált szójatermékek élettani értékeit megismerve megbarátkoztam velük.

Mit okoz a sok tej és tejtermék fogyasztás a szervezetben?

A rendszeres állati tej- és tejtermék fogyasztás a szervezet elnyálkásodását okozza, ez a nyálka az üregekben rakódik le: például a fül- és hallójárat, homlok- és arcüreg, méh, petefészek, tüdő léghólyag. A gyakori torokgyulladás, allergia, asztma, reflux, mandulagyulladás, pajzsmirigy göbök, ciszták, miómák, fájdalmas menstruáció, endometriózis, meddőség, a daganatos panaszok hátterében is állhat.

A különböző bélpanaszok puffadás, hurutos, gyulladt, fekélyes állapotok, a bőr kiszáradása, berepedezése, ekcéma, pikkelysömör, afták a szájban, fogíny gondok, vizesedés, fejfájás, migrénes rohamok, csontritkulás, éjszakai izzadás, ödémák, a hajas fejbőr korpásodásának panaszai is köthetőek a tejtermékek fogyasztásához.

Hogyan látja ezt a problémát a makrobiotikus szemlélet?

A szervezetünk fantasztikus módon képes regenerálódni, ha segítjük ebben. Ahogy abbahagyjuk annak a fogyasztását, amivel addig rongáljuk magunkat, a testünk már el is kezdi az addig bevitt és lerakódott ártó anyagoktól történő megszabadulást.

Milyen tünetek várhatók az „átállási szakaszban”? Ezeket hogyan kezeljük?

Átmeneti tisztulási tünetként tapasztalhatunk orrfolyást, a szemünk sarkában csipát, felköhöghetünk váladékot a tüdőből, nőknél váladék ürülhet a hüvelyből is. Egy ideig még erős sóvárgást tapasztalhatunk a korábban megszokott tejtermékek iránt, ez azonban kitartással és idővel megszűnik.

Miért is? Mert ezek az ételek rendszeres fogyasztással függést hoztak létre.  Az emésztőrendszer és az idegrendszer szoros kapcsolatban állnak egymással. (Prof. Dr. Guseo András: Bél agytengely könyve). Egyszerű hétköznapi nyelven fogalmazva: Amikor bármit lenyelünk baktériumok bontják szét feldolgozva a szervezet részére fontos szénhidrát, fehérje, ásványi anyag és más anyagokra. Őket etetjük, ők pedig feldolgozzák számunkra az ételeket. Amikor megváltoztatjuk az étrendünket megváltozik a bélbaktériumoké is.

Jelzik hát az agynak, hogy nem kapják meg a korábbi táplálékukat, amin addig alaposan túlszaporodtak. Sóvárgó vágyat keltő üzenetet küldenek az agyba, jelezve, hogy utánpótlásra van szükségük, ennek hiányában a nyálkás életterük megszűnik és bizony kiürülnek a testből, elpusztulnak. Ezek a vágyak képesek az érzelmeinket, akaraterőnket próbára tenni. Micsoda magyarázatokat vagyunk hajlandóak kitalálni, milyen érveket keresni a régi út mellett, de sok ilyet hallottam a közel húsz év alatt. Tartsunk ki a változásban az átmeneti időszak alatt is és ezek a vágyak természetes módon elmúlnak.

 Ez a Tejtermék helyettesítő online tanfolyam segít úrrá lenni az állati tejtermékek rendszeres fogyasztása okozta függőségen! Panaszaink megszűnnek, illetve minőségi életet élhetünk.

Mik a pozitív hatásai az állati tej- és tejtermékek fogyasztás elhagyásának?

A szervezet a tisztulási tünetekkel megkönnyebbül a lerakódásoktól és óriási pozitív változáson megy át. Kezd megszűnni a vizesedés, az ödémás állapot, könnyebb lesz a lábnak az egész napos állás is. Jobb lesz a közérzet, több lesz az életerő, kevesebb alvás is elég. A menstruációs fájdalom enyhül, majd megszűnik. A fejfájások gyakorisága csökken, ha a glutént is elhagyjuk, akkor az esetek elég nagy részében meg is szűnik.

Az előző fejezetben említett panaszok akár meg is szűnhetnek, ezeket mindenki máshogyan tapasztalja meg, hiszen nincs két egyforma ember, két egyforma állapot. Természetesen az is fontos, hogy ne csak az állati tejtermékeket hagyjuk el, hanem igazi élettel teli, az egyéni állapotnak megfelelő ételeket tegyünk asztalra.

Az étrendet személyes vagy Skype konzultáció során lehet egyéni állapotnak megfelelően pontosítani.

Tanácsok alapanyag vásárláshoz, tároláshoz és előkészítéshez

Fontos, hogy a tejterméket helyettesítő alapanyagok mindig legyenek odahaza:

  • Köles és barnarizs, amelyekből rizstejet és köles tejet tudunk készíteni.
  • Rizstejszínt és kókusztejszínt tudunk készen vásárolni, a kókusztejszínt inkább nyáron használjuk.
  • Zabtejszínt attól függően vásároljunk, hogy a zabot a gluténmentes étrenden élő egyéni érzékenység szerint hogyan tolerálja, ez speciális a gluténmentes étrenden.
  • Mandulatej és kókusztej szintén egyéni érzékenység szerint használható, a kókusztejet inkább nyáron használjuk.
  • Tofut félkeményen natúr, ízesített és füstölt formában vásárolhatjuk, vagy lágy (más néven selyem tofut) natúr formában.
  • Tempeh nem csak szójababból készül, hanem hazai fehér gyöngybabból és csicseriborsóból is szójamentesen, bátran kipróbálhatják a szójára érzékenyek is.
  • Figyeljünk oda a vásárolt termékek lejárati idejére. Ezek figyelembevételével és sorrendjében tervezzünk belőlük ételeket.

 

A tofu fajtái: Készen is vásárolhatunk hazánkban, GMO mentes szójából egészséges fermentációs eljárással készített lágy vagy félkemény állagú natúr, ízesített vagy füstölt tofut kisebb-nagyobb tömbökben. A füstölt tofut inkább téli ételekben használjuk fel alkalmanként.

A friss tofu felhasználása: Nyissuk ki a csomagot, öntsük ki a vizet és friss tiszta vízbe merítve, lefedve tároljuk a hűtőszekrényben. Használat előtt gyorsan öblítsük le. A friss félkemény tofu elkészíthető gyorsan és sokféleképpen: vízben főve, párolva, sütőben sütve, roston sütve, hirtelen sütve vagy serpenyőben sütve. A nehezebben emésztők és az allergiából gyógyulók inkább rövid idő alatt megfőzve fogyasszák. A vízben főzéshez kockára vágjuk és forrásban lévő vízbe tesszük, amíg feljön a víz tetejére, majd szűrőkanállal kivesszük. A leveshez a főzés utolsó perceiben adjuk, a miszó leveshez a miszó előtt. A gőzöléshez, pároláshoz kis kockákra vágjuk fel, és addig gőzöljük vagy pároljuk, amíg átforrósodik. Pépesítéssel készíthetünk tofu tejfölt vagy tofus szendvicskrémeket.  A tofut el is morzsolhatjuk a főzés vagy sütés előtt.

A tempeh: A tempeh jellegzetes ízű, természetes módon erjesztett indonéziai eredetű szójabab termék, ma már itthon is készítik. Tempeh nem csak szójababból készül, hanem hazánkban termelt fehér gyöngybabból és csicseriborsóból is szójamentesen a tempeh starter segítségével, ezt bátran kipróbálhatják a szójára érzékenyek is. Szívből ajánlom a sajtok kedvelőinek állati tejtermék mentesen. A felhasználásig hűtőben kell tárolni. Könnyen emészthető, fehérjében gazdag alapanyag. Szívből ajánlom a sajtok kedvelőinek.

 A tempeh felhasználása: Sokféle módon el tudjuk készíteni, többféle ízben. Néhány perctől akár 30 percig is főzhető, minél tovább fő, annál könnyebb emészteni és annál simábbá válik. Ha előzőleg serpenyőben vagy olajban megsütik, ez külön ízt ad az ételnek a főzésnél, párolásnál, kuktában főzésnél. Bármiféle tészta vagy egyéb bevonat nélkül lehet olajban sütni. Pácolhatjuk is az olajban sütés előtt. A friss tofutól eltérően a főzés elején adjuk az ételekhez.

Mit mivel helyettesíthetünk?

  • Sajt: makrobiotikus receptek – gyöngybabból tempeh
  • Túró: makrobiotikus receptek – főtt köles, tofu
  • Joghurt: vásárolható szója joghurt – makrobiotikus receptek: gyümölcsjoghurt tofuból – egyéni állapot függvényében, növényi joghurt gyöngybabból szójamentesen
  • Tejszín: vásárolható rizstejszín, zabtejszín – egyéni állapot függvényében
  • Tejföl: vásárolható készen bio növényi tejföl, ami szójából készül vagy makrobiotikus receptek tofuból vagy szójamentesen rizslisztből vagy egész babból sajtkultúrával
  • Tartár mártás: makrobiotikus receptek lágy tofuból
  • Tejföl: makrobiotikus receptek lágy tofuból, rizslisztből,
  • Vaj: avokádóval cserélhetjük ki
  • Tej: makrobiotikus receptek – rizstej, kölestej – vásárolható zabtej, mandulatej, kókusztej egyéni állapot függvényében
  • Tejes italok: tejeskávé jellegű gabonakávé (gluténtartalmú árpát tartalmaz) rizstejjel, Kakaó jellegű karobos mandulatej. rizstej vagy zabtej stb. egyéni állapot függvényében

Reggeli lehetőségek állati tejtermékek nélkül

A mai magyar étkezési szokásokban gyakoriak és el lehet készíteni állati tejtermék nélkül.

Kakaó rizstejjel, mandulatejjel, zabtejjel – a felzaklató kakaó helyett használhatunk karobport

Tejeskávé jellegű gabonakávé rizstejjel – pirított árpát is tartalmaz, nem gluténmentes

Sajtos szendvics helyett – gyöngybabból készült tempehes szendvics

Marinírozott sült tofus vagy tempehes szendvics

„Sajtkrémes” szendvics

„Túrós” puliszka

„Kapros-túrós” pástétom

„Vajkrém” jellegű fokhagymás avokádó krém

„Vajkrém” jellegű póréhagymás-snidlinges avokádó krém

Ebéd lehetőségek állati tejtermékek nélkül

A mai magyar étkezési szokásokban gyakoriak és el lehet készíteni állati tejtermék nélkül.

Rakott kelkáposzta „tejföllel”

„Tejfölös” töltött savanyú káposzta

Rántott „sajt”

„Sajtos krokett”

„Tartármártás”

„Majonéz”

Görög saláta

„Sajtszósz”

„Sajtos” tészta

Vacsora lehetőségek állati tejtermékek nélkül

A mai magyar étkezési szokásokban gyakoriak és el lehet készíteni állati tejtermék nélkül.

„Túrós” tészta

Párolt zöldbab morzsolt tofuval, rizsdarával és növényi tejföllel

Rakott karfiol kölessel növényi tejföllel

Rakott vajbab tésztával és növényi tejföllel

„Kapros-tejfölös” tökfőzelék bab-, lencse- vagy csicseriborsó fasírttal

Desszert lehetőségek állati tejtermékek nélkül

A mai magyar étkezési szokásokban gyakoriak és el lehet készíteni állati tejtermék nélkül.

Gyümölcsjoghurt – epres, málnás stb.

Édes tofuval töltött gluténmentes zsemle

Gluténmentes vegán „túrógombóc” kölesből növényi tejföllel

Gluténmentes vegán „túrógombóc” tofuból növényi tejföllel

„„Túrós” táska vagy batyu

„Túrós” palacsinta

„Kapros-túrós” sütemény

Rizskoch vagy köleskoch

Madártej – vaníliás kölestej kókusz- vagy rizstejszínhabbal

Pudingok – vaníliás, csokoládés/karobos, gyümölcsös

Vajas csokikrém jellegű karobos avokádókrém és gluténmentes torta

Fagylaltok

Valamennyi receptek tej-, tejtermék-, glutén-, tojás és cukormentes. Az egyéb táplálékallergiások felelősen válasszanak olyan receptet, amely nem tartalmaz számukra allergén alapanyagokat!

Gluténmentes kenyér és zsemle receptek, gabonafőzési alapismeretek találhatók a Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik és a Glutén- és mindenmentes makrobiotikus desszertek receptes könyvekben.

Reggeli – tejtermék helyettesítő receptek

Rizs és kölestej készítése főtt rizsből és főtt kölesből

  • 1 csésze a közepesnél puhábbra főtt barnarizs vagy köles
  • 3-4 csésze tiszta víz 3 evőkanál rizsszirup
  • 1 csipet tengeri só, 1 kávéskanál hidegen sajtolt szezámolaj

A főtt barnarizshez vagy köleshez adjuk a tiszta vizet, felforraljuk, majd 5 percig főzzük és hagyjuk kicsit hűlni. Merülő mixerrel vagy turmix gépben nagyon simára pépesítjük. Teaszűrő sűrűségű szűrővel vagy fátyolszövettel leszűrjük, hozzáadjuk a csipet sót, a rizszirupot és az olajat, majd újra felforraljuk. Többszáz forintért vásárolhatunk készen rizs vagy kölestejet, pedig nagyon gyorsan elkészül a makrobiotikus étrendben folyamatosan készített főtt gabonákból és a gluténmentes és a tejmentes étrendben is hasznos.

 

Serpenyős tempeh szeletek

  • Szezám- napraforgó- vagy olíva olaj
  • 1 csomag gyöngybabos tempeh vékony szeletekre vágva
  • Víz és tamari szójaszósz

Felforrósítjuk az olajjal kikent serpenyőt. A tempeh szeletek mindkét felét világosbarnára sütjük. Hozzáadunk annyi vizet, hogy ellepje a szeleteket, majd közepes-alacsony lángon 20-25 percig pároljuk. Hozzáadjuk a tamari szójaszószt és további 5 percig pároljuk. Fedő nélkül addig pároljuk, amíg a maradék leve is elfogy. A serpenyős tempeh reggel gabona ételekkel vagy szendvicsként fogyasztható.

 

Szendvics serpenyős tempehből

  • 4 szelet sült serpenyős gyöngybabos tempeh a fenti recept szerint
  • 4 szelet gluténmentes kenyér vagy 2 zsemle
  • 4 uborka szelet
  • 4 fejes saláta levél
  • 1 kávéskanál fokhagymás tofu tejföl

A szeletelt kenyér vagy félbevágott zsemle egyik felét vékonyan megkenjük fokhagymás tofu tejföllel vagy más növényi tejföllel, rátesszük az uborkát, a saláta levelet és a sült tempeh szeletet.

 

Fokhagymás tofu tejföl 

  • ½ lágy tofu (15 dkg)
  • ½ csésze tisztított víz
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve vagy zúzva
  • 1 evőkanál szezám-, napraforgó-, vagy olíva olaj
  • ½-1 kávéskanál tengeri só

Az előkészített hozzávalókat tálban merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítjük. Tehetjük a lágyabb pástétomokkal összekevert főtt és rakott tésztákra, adhatjuk a szárazabb gabonás, zöldséges és babos fasírtokhoz, olajban sült gabona krokettekhez, kenhetjük a szárazon pirított magokkal megszórva a sós palacsintákra.

 

Olajban sült és marinírozott tempeh jégcsapretekkel

  • 25-30 dkg gyöngybabos tempeh 2x2x½ cm-es szeletekre vágva olaj a sütéshez
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál mirin főzőbor
  • 4 evőkanál citromlé

Előmelegített mély olajban 1-2 perc alatt kisütjük a tempeh szeleteket, szűrőkanállal kiszedjük és lecsepegtetjük. A szójaszósz, mirin és citromlé keverékében fedővel fő a sült tempeh, 5-6 perc múlva megforgatjuk a szeleteket, hogy a másik oldalukat is átjárja a főző lé. 10-12 perc múlva a tetejére tesszük a jégcsapretket, 3-5 perc együttes párolódás után melegen tálaljuk.

 

Marinírozott tofu 

  • 1 csomag félkemény natúr tofu kockákra vágva
  • 4-5 evőkanál víz és ugyanannyi szójaszósz,
  • ½ citrom leve, 3-4 evőkanál rizs szirup

A semleges tofunak különleges ízt adhatunk, ha a vízzel és a szójaszósszal együtt forraljuk 4-5 percig, percig, közben a kockákat néhányszor megforgatjuk, hogy minden oldalát átjárja az ízletes folyadék. 3-4 evőkanál rizs szirupot keverünk bele, kikapcsoljuk a gázt, majd belefacsarjuk a citrom levét, néhányszor megkeverjük és hagyjuk állni benne 15 percet.

 

“Sajtkrém” jellegű tempeh krém

  • 25 dkg gyöngybabos tempeh (lehet kis kockákra vágva kevés olajban megsütni, így még finomabb belőle a krém)
  • 2 vöröshagyma kis kockákra vágva
  • 2-3 evőkanál szezámolaj – ha nem sütöttük előtte olajban
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 2 evőkanál víz

A hozzávalókat tálban merülő mixerrel vagy turmixgépben simára keverjük. Nyers zöldségekkel tálaljuk. piros retek, újhagyma, póréhagyma, petrezselyem, lilahagyma, uborka, madársaláta, rukkola. Erős fizikai aktivitáshoz is tartalmas fehérjés reggeli.

 

„Sajtszósz” jellegű miszós tahini szezámmag krém

  • 2 evőkanál édes fehér miszó (rizsből és szójából fermentált )
  • 2 csésze víz, 1 bio citrom leve
  • ¼ csésze tahini szezámmagkrém sósan
  • 2 gerezd fokhagyma apróra reszelve

Felolvasztjuk a fehér miszót a vízben, egy edényben kevergetve felhevítjük, hozzáadjuk a tahinit és a fokhagymát, csomómentesre keverjük. A főzés végén adjuk hozzá a citromlevet.

 

„Kapros-túrós” jellegű tofu pástétom

  • 1 félkemény tofu (30 dkg) felkockázva,
  • 3 gerezd fokhagyma zúzva,
  • 1 kávéskanál tengeri só, ½ csésze tisztított víz szükség szerint adagolva
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt olíva vagy kukorica olaj,
  • 1 csokor kapor leszárazva, a levelei apróra vágva
  • ½ citrom leve
  • Ízlés szerint 2 gerezd fokhagyma reszelve vagy zúzva

A tofut szétmorzsoljuk, hozzáadjuk az apróra vágott friss zöldet, a fokhagymát, a sót, az olajat majd egy tálban merülő mixerrel vagy turmixgépen pépesítjük. Lehet mártogatós öntet, kenhetjük kenyérre, tehetjük a reggeli puliszka tetejére. Kínáljunk hozzá nyers zöldségeket.

 

Körözött jellegű magyaros tofu pástétom

  • 15 dk natúr tofu, ha félkemény akkor 2 evőkanál víz is (lágy tofunál nem kell)
  • 1 kávéskanáll őrölt ólommentes pirospaprika
  • ½ kávéskanál őrölt kömény,
  • ½ – 1 kávéskanál tengeri só,
  • 1 teáskanál szezám-, napraforgó vagy olíva olaj
  • 1 vöröshagyma kockára vágva
  • Tálaláskor lilahagyma cikkek vagy uborka karikák
  • Ízlés szerint 1 gerezd fokhagyma reszelve vagy zúzva

Az elmorzsolt tofuhoz keverjük a többi hozzávalót, majd merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítjük. Tálaláskor lilahagyma cikkekkel és uborka karikákkal díszítjük.

 

„Túrós puliszka” jellegű főtt és sült polenta morzsolt tofuval

  • 1 csésze kukoricadara
  • 3 csésze víz
  • 1 csipet tengeri só
  • 20-30 dkg natúr tofu elmorzsolva (a tofu tejföl használatától függően)
  • ½ csésze vöröshagyma kockára vágva
  • 1 kávéskanál köménymag és/vagy morzsolt oregánó vagy kakukkfű
  • 1 kávéskanál hidegen sajtolt olaj
  • ½ citrom leve

A vizet sóval felforraljuk, majd kevergetve fokozatosan hozzáadjuk a kukoricadarát és folyamatosan keverve 20 percig főzzük. Kiolajozott tepsibe öntjük kb. 2 cm vastagságban. A vöröshagymát olajon, csipet sóval kevergetve üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a morzsolt tofut és fűszerezzük. Kevés vízzel együtt dinszteljük 5 percig, majd a puliszka tetejére terítjük a tepsiben. Előmelegített sütőben 150 fokon 5-10 percig sütjük. Sütés nélkül is tálalható apróra vágott snidlinggel, petrezselyemzölddel, újhagymával, fokhagymás tofu tejföllel.

Tofus puliszka változatok:

  • Készülhet tofu tejföllel megkenve, lilahagyma kockákkal és petrezselyemzölddel megszórva is
  • Készülhet gőzölt vagy blansírozott leveles vagy gyökér zöldségekkel, tofu tejföllel megkenve és hagymafélékkel megszórva, majd megsütve.
  • Készülhet majoránnás és őrölt köménymagos vízben blansírozott kelkáposztával befedve a morzsolt tofut, majd fokhagymás tofu tejföllel leöntve és megsütve.

 

Vajkrém jellegű fokhagymás avokádókrém

  • 1 érett avokádó
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve vagy zúzva
  • ½ mokkáskanál tengeri só

Az avokádót hosszában félbevágjuk a magig, óvatosan megcsavarjuk így könnyen leválik a magról. Kanállal kikaparjuk a húsát a héjából. Hozzáadjuk a sót és a fokhagymát és a turmix gépben teljesen simára keverjük.  Használhatjuk kenyérre, zsemlére, főtt tésztákra, főtt puliszkára is. Kínálhatunk hozzá jégcsapretek savanyút vagy zsenge retek zöldet, ami segíti az olajtartalma emésztését.

 

Vajkrém jellegű póréhagymás-snidlinges avokádókrém

  • 1 érett avokádó
  • 10 cm egy póréhagyma alsó részéből
  • ½ mokkáskanál tengeri só
  • Tálaláskor egy csokor snidling apróra vágva

Az avokádót hosszában félbevágjuk a magig, óvatosan megcsavarjuk így könnyen leválik a magról. Kanállal kikaparjuk a húsát a héjából. Hozzáadjuk a sót és a fokhagymát és a turmix gépben teljesen simára keverjük.  Használhatjuk kenyérre, zsemlére, főtt tésztákra, főtt puliszkára is. Tálaláskor szórjuk meg a snidlinggel.

Ebéd – tejtermék helyettesítő receptek

Tofu tejföl   

  • 20 dkg lágy tofu vagy félkemény és 3 evőkanál víz
  • ½ csésze tisztított víz
  • 1 mokkáskanál tengeri só
  • ½ citrom leve
  • 2 evőkanál szezám-, napraforgó-, vagy olíva olaj – ha pirítjuk a fokhagymát akkor annak az olajával kevesebb
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve vagy zúzva – ízlés és állapot szerint kevés olajon meg is pirítható

Az előkészített hozzávalókat tálban merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítjük. Használhatjuk levesekbe, például a tejfölös bableveshez, tehetjük mártásokba, főzelékekhez, tehetjük a székely káposztára, felhasználhatjuk a rakott ételekhez, tehetjük tálaláskor a babos fasírtokra, az olajban sült gabona krokettekre, kenhetjük szárazon pirított magokkal megszórva sós palacsintákra. Elhagyva belőle a fokhagymát a túrós jellegű tofus gombóc desszerthez is ezt használjuk.  Kisebb zárt befőttesüvegekben tároljuk a hűtőben felhasználásig és használjuk el a következő 2 napon.

 

Tofu tejfölös uborkasaláta

  • 1 kígyó vagy 2-3 kisebb uborka mosva,
  • a vége levágva és vékonyra szeletelve
  • ½ mokkáskanál tengeri só
  • 2 dl fokhagymás tofu tejföl

A vékonyra szeletelt uborkát tálba tesszük, enyhén megsózzuk és állni hagyjuk 10 percig. Ezután enyhén kicsavarjuk a levét, majd elkeverjük a tofu tejföllel. Hűtőszekrényben lezárt dobozban vagy fedeles befőttesüvegben 2 napig tárolható.

 

Rizs tejföl rizslisztből

  • 5 dkg rizsliszt
  • 2 dl hideg tisztított víz
  • 1 fokhagyma apróra reszelve vagy zúzva
  • 1 mokkáskanál tengeri só
  • 1 teáskanál olíva-, szezám- vagy napraforgó olaj

A hozzávalókat egy kisebb lábasban csomómentese keverjük, majd kevergetve felforraljuk. Folyamatos keveréssel a besűrűsödésig főzzük, kb. 10 percig. Ízlés szerint tehetünk bele a főzés végén kevés citromlét is.  Felhasználhatjuk a rakott kelkáposzta készítéséhez is.  Azok számára, akik a szóját nem tudják fogyasztani.

 

Bab tejföl kókuszzsírral és sajtkultúrával

  • 5 dkg fehér bab mosva, áztatva, áztatóleve leöntve, friss kétszeres vízben só nélkül közepes lángon 45-50 perc alatt puhára főzve
  • ½ mokkáskanál tengeri só
  • 12 dkg kókuszzsír
  • 1/3 kapszula YoBiotic sajtkultúra

A fehér babot megmossuk, beáztatjuk 8-12 órára – előző este is megtehetjük – majd leöntjük az áztató vizét. Friss kétszeres vízben só nélkül, közepes lángon, fedő alatt 45-50 perc alatt puhára főzzük. Amikor megfőtt adjuk hozzá a sót és a kókuszzsírt, majd merülő mixerrel vagy turmixgépben krémes állagig pépesítjük. Visszatesszük alacsony lángra és néhány percig kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik. Kézmelegre hagyjuk hűlni, majd alaposan belekeverjük a sajtkultúrát. Legalább 25 fok meleg helyen tároljuk, ha erre nincs lehetőség, akkor tegyük bele egy termoszba 12 órára. Másnap tegyük a hűtőszekrénybe fedeles befőttesüvegben. Azok számára, akik a szóját nem tudják fogyasztani. Akkor készítsük el, amikor a következő napokban fél liter tejfölt felhasználunk.

 

Töltött savanyú káposzta fehér gyöngybabbal, főtt gabonával és növényi tejföllel

  • 4-6 db tengeri sóval eltett savanyú káposzta levél és
  • 1 csésze szálas savanyú káposzta annyi tiszta vízbe beáztatva, hogy ellepje,
  • 1½ csésze barnarizs mosva és 6-12 órára áztatva
  • 1 csésze fehér gyöngybab mosva és 6-8 órára beáztatva
  • 2 teáskanál hidegen sajtolt szezámolaj, 2 vöröshagyma kockára vágva
  • Tálaláskor vékony lilahagyma cikkek és fokhagymás tofu tejföl

Beáztatjuk a savanyú káposzta leveleket és a reszeléket. Az beáztatott barnarizst leszűrjük és összekeverjük a beáztatott és leszűrt fehér gyöngybabbal. Lecsepegtetjük a savanyú káposzta leveleket, megtöltjük a keverékkel, feltekerjük és behajtjuk az oldalsó széleket. Ha nagyok a levelek vágjuk ki a száras középső részét és a két fél darabot töltsünk meg. A vöröshagymát üvegesre pirítjuk a nagy fazékban egy csipet sóval, kevés olajon vagy vízen. Erre tesszük a savanyú káposzta szálakat, majd a töltött tekercseket, a tetejére a töltelék vagy az áztatott gabona maradékát, majd felengedjük a savanyú káposzta áztatóvizével, 3 cm magasan lepje el. Felforraljuk, fedő alatt, közepes-alacsony lángon főzzük a forrás után kb. 60 percig, puhulásig, szükség szerint kevés vizet öntünk utána. Tálaláskor diszítjük lilahagyma cikkekkel, készíthetünk hozzá fokhagymás tofu tejfölt. A töltött káposzta hús nélkül is nagyon finom: télen babbal vagy morzsolt füstölt tofuval több változatban is készülhet.

 

Rakott kelkáposzta barnarizzsel, füstölt tofuval és növényi tejföllel

  • 1 csésze barnarizs 8-12 órát áztatva és 2 csésze víz
  • 3 csésze kelkáposzta torzsa nélkül cikkekre majd 2 cm-es csíkokra vágva
  • 1 vöröshagyma kockára vágva,
  • 1 evőkanál napraforgó vagy szezám olaj
  • 1 kávéskanál tengeri só,
  • 1 kávéskanál morzsolt majoránna,
  • ½ kávéskanál őrölt köménymag,
  • víz szükség szerint és tengeri só
  • 1 csésze füstölt tofu ½ cm-es kockákra vágva vagy elmrozsolva
  • Fokhagymás tofu tejföl vagy rizs tejföl a korábbi receptek szerint

Az ázatott barnarizst 50-60 perc alatt főzzük meg fazékban vagy 45 perc alatt kuktában, csipet sóval, kétszeres friss vízben. Az olajon 1 csipet sóval, közepes tűzön, kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. beletesszük a sárgarépát, kevergetve sütjük 2 percig, majd a kelkáposztát 2 percig. Félehúzzuk, hozzáadjuk a majoránnát, a köményt, az apró füstölt tofu kockákat  – el is morzsolhatjuk – és ½-1 csésze vizet, megkeverjük és közepes tűzön, fedővel 10 percig pároljuk. Előmelegítjük a sütőt 175-185 fokra, kiolajozzuk a magas oldalú tepsit vagy hőálló tálat, beletesszük a főtt gabona felét, erre a zöldségek felét, a növényi tejföl felét, majd egy újabb hasonló réteget. A sütőben kb. 25-30 perc alatt kisütjük. Melegen tálaljuk kockára vágva. Megszórhatjuk szezámsóval, kanalazhatunk rá még egy kicsi tejfölt.

 

Olajban sült és marinírozott tempeh

  • 25-30 dkg gyöngybabos tempeh 2x2x½ cm-es szeletekre vágva
  • olaj a sütéshez
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál mirin főzőbor
  • 4 evőkanál citromlé

Előmelegített mély olajban 1-2 perc alatt kisütjük a tempeh szeleteket, szűrőkanállal kiszedjük és lecsepegtetjük. A szójaszósz, mirin és citromlé keverékében fedővel fő a sült tempeh, 5-6 perc múlva megforgatjuk a szeleteket, hogy a másik oldalukat is átjárja a főző lé. Melegen tálaljuk.

 

Marinírozott és sült tofu 

  • 1 csomag félkemény natúr tofu kockákra vágva
  • 4-5 evőkanál víz és ugyanannyi szójaszósz,
  • ½ citrom leve, 3-4 evőkanál rizs szirup
  • Olaj a sütéshez

A semleges tofunak különleges ízt adhatunk, ha a vízzel és a szójaszósszal együtt forraljuk 4-5 percig, percig, közben a kockákat néhányszor megforgatjuk, hogy minden oldalát átjárja az ízletes folyadék. 3-4 evőkanál rizs szirupot keverünk bele, kikapcsoljuk a gázt, majd belefacsarjuk a citrom levét, néhányszor megkeverjük és hagyjuk állni benne 15 percet. Készíthetünk marinírozott és sült tofut is belőle, forró olajban mindkét oldalát átsütve.

 

“Rántott sajt” – Sült marinírozott tofu vagy gyöngybabos tempeh szeletek gluténmentes bundában

A fenti receptek szerinti készült marinírozott tofu vagy gyöngybabos tempeh szeletekben

A sütéshez: napraforgó vagy olíva olaj

A gluténmentes bundához:

  • 5 dkg rizsliszt, 5 dkg kölesliszt
  • 5 dkg csicseriborsó vagy sárgaborsó liszt
  • 1 csipet tengeri só
  • 1½ dl víz

A bunda hozzávalóit egy tálban simára keverjük, sűrű palacsintatészta állagú lesz. Ebben megforgatjuk a szeleteket, majd előmelegíetett forró olajban mind a két oldalát kisütjük. Gluténmentes körete lehet a petrezselymes és lilahagymás barnarizs, petrezselymes polenta, zöldséges főtt köles stb.  Tálaláskor az alábbi “tartár” vagy “majonéz” mártást kínálunk hozzá

 

Tartár” mártás tofuból

  • 15 dkg félkemény vagy lágy tofu, a félkeményhez 2 evőkanál tiszta víz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál olíva-, szezám- vagy napraforgó olaj
  • ½ mokkáskanál tengeri só
  • 1 teáskanál dijoni mustár

A hozzávalókat egy mélyebb tálban merülő mixerrel vagy turmix gépben simára, krémesre keverjük. A fenti “rántott sajt” mellett használhatjuk bundában sült gomba, cukkíni, egyéb blansírozott zöldségek mellé, vagy tehetjük tészta ételek tetejére.

 

Tofu tartár öntet

  • 20 dkg félkemény natúr tofu
  • ½ csésze (1,5 dl) hideg víz
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • 1 kávéskanál hidegen sajtolt szezámolaj
  •  ¼ csésze rizsszirup
  • ízlés szerint 1 gerezd fokhagyma

A hozzávalókat egy mélyebb tálban merülő mixerrel vagy turmix gépben simára, krémesre keverjük. A fenti “rántott sajt” mellett használhatjuk bundában sült gomba, cukkíni, egyéb blansírozott zöldségek mellé, vagy tehetjük tészta ételek tetejére.

 

“Majonéz” tofuból és kesudióból

  • 20 dkg félkemény vagy lágy tofu,
  • a félkeményhez 3 evőkanál tiszta víz
  • 5 dkg kesudió
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 mokkákanál tengeri só
  • 1 teáskanál dijoni mustár

A hozzávalókat egy tálban merülő mixerrel vagy turmix gépben simára, krémesre keverjük. Megkóstoljuk, ízlés szerint lehet még citromlét adni hozzá.  Bundában süthetünk gombát, blansírozott zöldségeket, ezekhez is kínálhatjuk, vagy tehetjük tészta ételek tetejére

 

Tofu majonéz öntet

  • 10 dkg félkemény natúr tofu
  • ½ csésze (1,5 dl) hideg víz
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • 1 kávéskanál hidegen sajtolt szezámolaj
  • ¼ csésze rizsszirup
  • ¼ csésze dijoni mustár

A hozzávalókat a suribachi recés kerámia mozsárban vagy egy tálban merülő mixerrel vagy a turmixgépben gépben nagyon simára keverjük.

 

“Sajtkrém” jellegű tempeh krém

  • 25 dkg fehér gyöngybabos tempeh (lehet kis kockákra vágva kevés olajban megsütni, így még finomabb belőle a krém)
  • 2 vöröshagyma kis kockákra vágva
  • 2-3 evőkanál szezámolaj – ha nem sütöttük előtte olajban
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 2 evőkanál víz

A hozzávalókat tálban merülő mixerrel vagy turmixgépben simára keverjük. Nyers zöldségekkel tálaljuk. piros retek, újhagyma, póréhagyma, petrezselyem, lilahagyma, uborka, madársaláta, rukkola. Erős fizikai aktivitás előtt is tartalmas, erőt adó, fehérjés reggeli.

 

Sajtos” krokett

A fenti recept szerinti sajtkrém jellegű babos tempeh krém fele

  • A sütéshez: napraforgó vagy olíva olaj
  • 6 dkg apró szemű zabpehely
  • 3 dkg rizsliszt  és egy tálkában a megforgatáshoz
  • ½ mokkáskanál tengeri só

A sajtkrém jellegű tempeh krémet összekeverjük a zabpehellyel és a rizsliszttel. 1-1 evőkanálnyi adagból kis hengereket formázunk. Rizslisztbe forgatjuk őket. Előmelegítjük az olajat, majd kisütjük. Papírra szedjük ki, amely felszívja a felesleges olajat.

 

„Görög saláta” pácolt tofuval

  • 30 dkg natúr félkemény tofu 1 cm-es kis kockákra vágva
  • ½ dl ételecet
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 mokkáskanál tengeri só, 1 csipet őrölt bors
  • 6 csésze (6×2,5dl) fejes saláta, madársaláta, római saláta, mosva szeletelve
  • 1 csésze uborka vékony szeletekre vágva
  • 1 tojás alakú vagy hosszúkás paradicsom (kevésbé savas) kockára vágva
  • 1 lilahagyma kis kockákra vagy vékony félholdakra vágva
  • 15 db magozott olíva bogyó vékony szeletekre vágva

Egy fedeles befőttesüvegben vagy fedeles dobozban összekeverjük a tofu kockákat az ételecetet, az oregánót, a sót, a borsot és a lilahagymát. Lefedjük és hagyjuk állni a hűtőben egy órát, közben néhányszor összerázzuk, így az ízek összeérnek. Megmossuk a zöldségeket, feldaraboljuk őket a magozott olívabogyóval együtt, majd egy tálba tesszük. Tálaláskor adjuk hozzá az ízes tofut.

 

„Sajtszósz” jellegű krém kesudióval és édesburgonyával

  • 2 ½ dl víz
  • 2 csésze édesburgonya hámozva és kockára vágva
  • ½ csésze kesudió
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál gluténmentes rizsmiszó
  • ½ teáskanál tengeri só
  • 1 fokhagyma apróra reszelve vagy zúzva
  • 1 kis lilahagyma apróra vágva

Az édesburgonyát puhára főzzük és leszűrjük. Hozzákeverjük a többi alapanyagot, majd merülő mixerrel vagy turmixgépben simára keverjük. A lilahagyma darabokat adhatjuk hozzá a pürésítés után is. Felhasználható sokféleképpen reggelihez, útravalóhoz, fasírtok köreteként, sós palacsintákhoz, továbbá az alábbi „sajtos” tészta készítéséhez is.

 

„Sajtos” tészta

A sült „sajtszeletek” – sült és marinírozott tofu szeletekhez:

  • 1 csomag félkemény natúr tofu 5 mm-es szeletekre vágva
  • 4-5 evőkanál víz és ugyanannyi gluténmentes szójaszósz,
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Olaj a sütéshez

A tofu szeletek mindkét oldalát forró olajban kicsit ropogósra sütjük, majd lecsepegtetjük. Különleges ízt adhatunk neki, ha a vízzel, a szójaszósszal és a fokhagymával együtt forraljuk 4-5 percig, közben a lapokat óvatosan megfordítjuk, hogy mindkét oldalát átjárja az ízletes folyadék. A felesleges folyadék elpárolog és beszívódik a tofu szeletekbe. Készíthetjük tempeh szeletekből ugyanígy. Amikor elkészültek

 

A gluténmentes száraztésztához:

rizsből, kölesből, kukoricából, cirokból, amarántból, quionából vagy ezek keverékéből

A gluténmente száraz tésztát forrásban lévő vízbe tesszük és a csomagoláson lévő utasítás szerint kifőzzük. Szűrőbe öntjük ki és többször leöblítjük hideg vízzel, hogy ne ragadjon össze. A kifőtt meleg tésztára halmozzuk a sült tofu vagy babos tempeh szeleteket, a tetejét leöntjük a fenti recept szerint készült „Sajtszósz” jellegű krémmel és melegen tálaljuk.

Vacsora – tejtermék helyettesítő receptek  

Gluténmentes „túrós” tészta tofu tejföllel és füstölt tofus „pörc” feltéttel

A „túróhoz”:

  • 30 dkg natúr félkemény tofu elmorzsolva
  • 1 nagy vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 teáskanál tengeri só
  • ½ citrom leve
  • ½ mokkáskanál őrölt kömény

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és az olajon a sóval üvegesre pirítjuk. Rátesszük a morzsolt tofut, az őrölt köményt és folyamatosan keverve összesütjük.

A gluténmentes száraztésztához:

rizsből, kölesből, kukoricából, cirokból, amarántból, quionából vagy ezek keverékéből

A gluténmentes száraz tésztát forrásban lévő vízbe tesszük és a csomagoláson lévő utasítás szerint kifőzzük. Szűrőbe öntjük ki és többször leöblítjük hideg vízzel, hogy ne ragadjon össze. Rátesszük a kifőtt tésztára a sült morzsolt tofut, meglocsoljuk a korábban már leírt tofu tejföllel, majd rászórjuk az alábbi füstölt tofus „pörc” feltétet és melegen tálaljuk.

A füstölt tofus „pörc”-höz:

  • 15 dkg füstölt tofu kis kockákra vágva
  • 2 evőkanál olaj
  • ½ mokkáskanál tengeri só vagy
  • 2 evőkanál tamari szójaszósz
  • Kevés olaj a sütéshez

A füstölt tofut 5-7 mm-es kis kockákra vágjuk. Vastag talpú serpenyőben hevítjük az olajat, rászórjuk a füstölt tofu kockákat. Óvatosan kevergetve addig sütjük, amíg a felülete megpirul. Ezután félrehúzzuk, hozzáadjuk a tengeri sót vagy a tamari szójaszószt. Az utóbbit beszívja magába és kellemes sós zamata lesz. A fenti „Túrós” tészta mellett  tehetjük a „Túrós puliszka” jellegű polenta tetejére is tálaláskor.

 

Párolt zöldbab morzsolt tofuval, rizsdarával és növényi tejföllel

  • 45 dkg zöldbab mosva, végei levágva, 2 cm-es darabokra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma zúzva vagy nagyon vékony csíkokra vágva
  • 1 evőkanál olíva vagy szezám olaj, víz szükség szerint
  • ½ citrom leve, tengeri só,
  • 1 kávéskanál szárított kakukkfű porítva
  • 3 evőkanál barnarizs dara
  • 3 csésze víz, szükség szerint kevés további
  • 15 dkg natúr félkemény tofu – füstöltből finomabb – elmorzsolva
  • Tálaláskor növényi tejföl – ízlés szerint fokhagymával

Az olajon csipet sóval, kevergetve pirítjuk a fokhagymát, ne barnuljon meg. Beletesszük a zöldbabot, kevergetve pároljuk 1-2 percig, rátesszük a kakukkfüvet, a morzsolt tofut és a barnarizsdarát, ráöntjük a vizet. Megkeverjük és fedő alatt alacsony lángon, időnként megkeverve puhára pároljuk. Szükség esetén öntünk még alá kevés vizet. A citrom levét csak a főzés végén csavarjuk és keverjük bele. Melegen tálaljuk növényi tejföllel meglocsolva. A kakukkfű légúttisztító hatású fűszernövény, a fokhagyma baktérium és vírusölő hatásáról ismert.

 

Rakott karfiol kölessel és növényi tejföllel

  • 10 dkg köles alaposan mosva, négyszeres víz
  • 2,5 dl víz
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 15 db karfiol rózsa 5 percig forrásban lévő vízben blansírozva és leszűrve
  • 3-4 dl növényi tejföl
  • 1 kisebb lilahagyma kockákra vágva
  • 1 csokor petrezselyemzöld vagy snidling apróra vágva

A kölest alaposan megmossuk, majd a négyszeres vízben kevés sóval 25 perc alatt puhára főzzük. Egy tepsit kiolajozunk, majd az aljára terítjük a főtt kölest 1-2 cm vastagságban, egyenletesen. A következő réteg a roppanósra főtt karfiolrózsák. A tofu tejfölt összekeverjük a lilahagymával, majd megöntözzük vele a karfiol tetejét. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük, melegen tálaljuk. Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemzölddel vagy snidlinggel.

 

Rakott vajbab tésztával és növényi tejföllel

  • 30 dkg mosott vajbab vagy zöldbab, a végei levágva és 4 cm-s darabokra vágva
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 15 dkg gluténmentes tészta
  • 3 dl növényi tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma apróra reszelve vagy zúzva
  • Tálaláskor snidling apróra vágva

A friss babot megtisztítva és feldarabolva forrásban lévő sós vízbe tesszük és puhára főzzük, majd leszűrjük. A gluténmentes száraz tésztát forrásban lévő sós vízbe tesszük és a csomagoláson lévő utasítás szerint kifőzzük. Szűrőbe öntjük ki és többször leöblítjük hideg vízzel, hogy ne ragadjon össze. Egy tűzálló tál aljára terítjük a tésztát, erre kerül a főtt bab, meglocsoljuk a fokhagymás tofu tejföllel. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Melegen tálaljuk.  Tálaláskor díszítjük apróra vágott snidlinggel.

  

„Kapros-tejfölös” tökfőzelék fasírtgolyókkal

  • 1 db nyári tök mosva, magozva, hámozva és nagyra reszelve
  • 1 csomag kapor szárakról leszedve és apróra vágva
  • 1 vöröshagyma kis kockákra vágva
  • ½ citrom leve
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 2 csapott evőkanál rizsliszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 dl növényi tejföl

A vöröshagymát a sóval az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a tököt és a kapor felét, majd felöntjük vízzel és 15 percig főzzük. A rizslisztet szárazon kevergetve enyhén megpirítjuk, majd félrehúzva hozzákeverjük a növényi tejfölt, kis hideg vizet, csomómentesre keverjük, majd hozzáadunk egy merőkanálnyi levet a tök főzővizéből. Ismét csomómentesre keverve hozzáöntjük a főzelékhez, beletesszük a kapor másik részét és néhány percig kevergetve főzzük. A citromlét a legvégén keverjük bele. Bab-, lencse- vagy csicseriborsó fasírttal tálaljuk.

 

Bab-, lencse- vagy csicseriborsó fasírtgolyó

  • 20 dkg főtt bab, vagy 20 dkg főtt lencse, vagy 20 dkg puhára főtt csicseriborsó
  • 15 dkg zabpehely
  • 1 db közepes sárgarépa hámozva és kislyukú reszelőn lereszelve
  • 1 db közepes fehérrépa hámozva és kislyukú reszelőn lereszelve
  • 1 db vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 1 teáskanál tengeri só, további fűszerek ízlés szerint
  • 3 púpozott evőkanál hajdnaliszt (az összetartás érdekében)
  • A sütéshez: napraforgó vagy olíva olaj

A fenti összetevőket egy tálban alaposan összegyúrjuk. Egy-egy evőkanálnyi mennyiséget lisztezett kézbe véve kis golyókat formázunk belőle. Előmelegítjük az 5 cm mély olajat és annyi golyót teszünk bele, amennyi a sütő edény tetején elfér. Aranybarnára sütjük, papíron lecsepegtetjük a felesleges olajat. A fenti főzeléken kívül sokféle zöldséges és gabonás körettel zöldség savanyúval kínálhatjuk, lehet reggeli vagy útravaló része is.

Desszert – tejtermék helyettesítő receptek 

A Glutén- és mindenmentes makrobiotikus desszertek c. receptes könyvben 210 desszert recept és ennek sok változata található. 

Gyümölcsjoghurt – epres, málnás, sárgabarackos, meggyes, stb.

  • 50 dkg gyümölcs mosva, leszemezve, szükség szerint kimagozva és darabolva
  • 2 dl 100 %-os natúr almalé
  • 1 csipet tengeri só
  • 2 dl rizs szirup
  • ½ citrom leve
  • 15 dkg natúr lágy vagy félkemény tofu, az utóbbihoz kicsit több almalé

A fenti előkészített hozzávalókat egy turmixgépben simára, krémesre keverjük.

 

Növényi joghurt gyöngybabból szójamentesen 

  • 6-8 dkg gyöngybab 6-12 órára áztatva, friss 7-8 dl vízben, fedő alatt 40-45 perc alatt puhára főzve

½ mokkáskanál tengeri só

Késhegynyi szódabikarbóna

¼ kapszula vagy 1 tasak YoBiotic natúr joghurt kultúra

A gyöngybabot beáztatjuk 8-12 órára – lehet előző este is. Leöntjük az áztatóvizét, majd 7-8 dl friss vízzel és egy késhegynyi szódabikarbónával 40-45 perc alatt puhára főzzük. Hagyjuk hűlni 45-50 fokig, ekkor, beleöntjük a sót majd turmixgépben krémes állagúra pépesítjük, végül alaposan belekeverjük a joghurt kultúrát. A főtt bab és a víz mennyiségének az enyhe változtatásával kapunk sűrűbb vagy hígabb joghurtot. A keveréket gyorsan öntsük bele a termoszba, legalább 42 fokos legyen, mert ezen a hőmérsékleten kell legalább 8 órát érlelődnie, az érlelési idő 8-12 óra között egyéni ízlés szerinti. Ez után tegyük a hűtőbe további 8-12 órára. Ebből a mennyiségből kb. 6 dl szójamentes joghurtot kapunk.

 

Édes „túróval” – tofuval töltött gluténmentes zsemle

Hozzávalók:

  • 6 db gluténmentes zsemle

A gluténmentes zsömléket vásárolhatjuk vagy elkészíthetjük a Glutén- és mindenmentes makrobiotikus desszertek c. receptes könyvben leírtak szerint.

A kihűlt zsemlék tetejét levágjuk, kis kalap lesz majd belőle a töltött zsömlék tetején. A zsömlék belső részét kikaparjuk. A kikapart rész fele a tofus töltelékbe kerül.

A 2 csésze rizstej hozzávalói:

  • 10 dkg főtt barnarizs
  • 2 csésze víz, 4 evőkanál rizsszirup
  • 1 mokkáskanál hidegen sajtolt olaj

Készen kapható, de magunk is egyszerűen elkészíthetjük. A főtt barnarizst felforraljuk a vízzel, hozzáadjuk a rizsszirupot és hidegen sajtolt olajat, majd merülő mixerrel pépesítjük. A töltött zsemlék meglocsolásához használjuk fel.

A töltelék hozzávalói:

  • 30 dkg félkemény natúr tofu
  • 2½ dl rizsszirup
  • 1 teáskanál bio vanília aroma
  • 1 csipet tengeri só
  • 2 bio citrom reszelt héja és leve
  • 10 dkg mazsola mosva és a citrom levében áztatva

A töltelékhez lereszeljük vagy elmorzsoljuk a tofut, hozzáadjuk a rizsszirupot, a citrom levét és reszelt héját, a beáztatott mazsolát, a vaníliát és összekeverjük a zsemlék belsejéből kikapart belső rész felével.

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A kivájt zsömléket megtöltjük a tofus töltelékkel, a tetejére tesszük a kalapot, majd alaposan meglocsoljuk a rizstejjel. A tepsit sütőpapírral béleljük ki és szorosan egymás mellé tesszük rá a töltött zsömléket. 175 fokon addig sütjük, amíg megérezzük a kellemes vanília illatot és kívül enyhén ropogós, belül kellemesen lágy desszertet kapunk. A maradék hűtőben tárolható és másnap is fogyasztható. Ekkor újból locsoljuk meg rizstejjel és a sütőben átmelegítve tálaljuk.

 

Gluténmentes vegán „túrógombóc” változatok kölesből

  • 12 dkg köles, öntsük egy pohárba és két és félszer annyi víz a főzéséhez
  • 1 csipet tengeri só
  • 1,5 dl cukor nélkül rizstej, zabtej, mandulatej vagy kókusztej
  • 2-3 evőkanál rizsszirup
  • 1 bio citrom reszelt héja és felének a leve
  • 1 káváskanál vanília őrlemény vagy aroma

A gombócok közepébe:

  • ízlés és állapot szerint friss gyümölcsszemek (például 16 eper felezve)
  • vagy magozott meggybefőtt,
  • vagy aszalt sárgabarack darabok,
  • vagy manduladarabok

A kölest alaposan megmossuk, majd két és félszeres friss sós vízben felforraljuk és közepes-alacsony lángon kb. 25 perc alatt megfőzzük, időnként megkeverjük, ügyelve rá, hogy ne égen le. Amikor elfőtte a levét és megpuhult, akkor félrehúzzuk és hozzáadjuk a növényi tejet, a citromhéjat és levet, a vaníliát és a rizs szirupot. Alacsony lángon kevergetve addig főzzük, amíg formázhatóan sűrű lesz. Hagyjuk kézmelegre meghűlni. Evőkanállal nedves kézbe adagolva készítünk gombócokat. Ha töltött gombócot szeretnénk, akkor ujjal lyukat formázunk a közepébe, beletesszük a tölteléket, befedjük a kölessel és gömbbé formáljuk. A meghempergetéshez is sokféle lehetőségünk van gluténmentesen, ezekből állapotunk és ízlésünk szerint választhatunk.  Meglocsolhatjuk sokféle finom öntettel.

Tálaláskor megforgathatjuk:

  • 20 dkg darált mandulában
  • vagy pirított gluténmentes kenyérmorzsában
  • vagy gluténmentes kukoricadara prézliben

Tálaláskor meglocsolhatjuk:

  • édes tofus tejföllel
  • vagy más rizsszirupos növényi tejföllel
  • vagy gyümölcsös növényi joghurttal

 

Gluténmentes vegán „túrógombóc” tofuból

  • 30 dkg félkemény tofu apróra reszelve vagy elmorzsolva
  • ½-¾ csésze, köles- vagy kukoricaliszt (az utóbbival puhább lesz a gombóc)
  • 1 késhegynyi tengeri só
  • 1 bio citrom reszelt héja és leve
  • ¾ csésze rizsszirup
  • 1 káváskanál vanília őrlemény

Forrni teszünk egy nagy fazék vizet. A hozzávalókat egy keverőtálban kézzel alaposan összegyúrjuk, majd evőkanállal nedves kézbe adagolva 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázunk. Forrásban lévő vízbe tesszük. Addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére, majd szűrőkanállal kiszedjük és lecsepegtetjük.

Tálalás változatok:

  • Megforgathatjuk só nélkül szárazon pirított, majd zúzott szezámmagban
  • Megforgathatjuk darált mandulában
  • Készíthetünk hozzá gluténmentes kenyér vagy zsemlemorzsát kevés olajon kevergetve pirítva azt
  • Kínálhatjuk valamelyik gyümölcsöntettel
  • Kínálhatjuk növényi gyümölcsösjoghurttal
  • Kínálhatjuk rizsszirupos és citromleves növényi tejföllel
  • Készíthetünk hozzá gluténmentes prézlit az alábbiak szerint
  • Kínálhatjuk az alábbi édes tofus öntettel

 

Gluténmentes prézli kukoricadarából

  • 1 dl olíva vagy napraforgó olaj
  • 12 dkg kukoricadara
  • ½ liter víz

A kukoricaarát az olajon folyamatos keverés közben megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a vizet és addig kevergetjük alacsony lángon, amíg a dara megdagad. A darában megforgatjuk a főtt tofus gombócokat. Az önteteket tálaláskor kínáljuk hozzá.

 

Édes tofus öntet

  • 15 dkg natúr félkemény vagy lágy tofu
  • 2 csésze víz, 1 csipet tengeri só
  • ½ csésze rizsszirup
  • ½ citrom reszelt héja és leve
  • 1 kávéskanál vanília őrlemény

A hozzávalókat merülő mixerrel vagy turmixgépben nagyon simává keverjük, majd a főtt gombócok tetejére kanalazzuk.

 

“Túrós batyu” – Töltött batyu édes savanyú tofus töltelékkel

A tésztához:  

  • 15 dkg kölesliszt
  • 10 dkg cirokliszt
  • 10 dkg barnarizsliszt
  • 5 dkg mandulaliszt
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 evőkanál citromlé
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 4 púpos evőkanál útifűmaghéj
  • 6 dl víz
  • 4 evőkanál olíva-, repce-, napraforgó- vagy szezámolaj
  • 8 dkg zabpehely liszt

A vizet, a citromlét, az olajat, a zabpelyhet és az útifűmaghéjat összekeverjük és 5-10 percig állni hagyjuk, hogy zselés állaga legyen. A köles-, cirok-, barnarizs és mandulalisztet, a szódabikarbónát és sót összekeverjük, majd a másik keverékkel kézzel összekeverjük és összegyúrjuk. Gyúrható tészta állagot kapunk. Deszkán sodrófával kinyújtjuk kb. 7 mm-es vastagságúra, majd 7 cm-s négyzeteket vágunk belőle. A négyzetek közepébe 3-3 csapott evőkanál tölteléket teszünk, ebből batyut úgy készítünk úgy, hogy a négy sarkánál fogva középen összefogjuk és összecsíptetjük. Táskákat úgy készítünk, hogy a töltött négyzeteket háromszög formára félbehajtjuk, majd a tészta széleket villával összenyomkodjuk. Nagyobb pogácsaszaggatóval kerek tésztákat is szaggathatunk, ezeket megtöltés után félbe hajtjuk, a széleket itt is lenyomkodhatjuk. A táskákba annyi tölteléket tegyünk, hogy zárhatók legyenek. Kiolajozott, sütőpapírral bélelt tepsibe téve 180 fokon 20 percig sül, majd további 20 percig 150 fokon

 

Édes-savanyú tofus töltelék a batyuhoz

  • 30 dkg natúr tofu
  • 2 teáskanál mandulaliszt
  • 1 teáskanál rizsliszt
  • 2½ dl rizsszirup
  • 1 bio citrom reszelt héja és leve
  • 1 csipet tengeri só, 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál olíva-, repce-, szezám- vagy napraforgóolaj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

A hozzávalókat keverőtálban merülő mixerrel simára keverjük

 

Fannus rizspalacsintája édes töltelékhez:

  • 10 dkg csicseriborsó liszt
  • 5 dkg rizsliszt
  • 1 mokkáskanál vanília kivonat
  • ½ mokkáskanál kurkuma (szép sárga színt ad, antioxidáns és jót tesz az ízületeknek)
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 bio citrom leve, 3 ½ dl víz
  • 2 evőkanál olíva- vagy szezámolaj a serpenyő megkenéséhez

Egy keverőtálban, a kézi habverővel, csomómentesre keverjük a lisztkeveréket, az útifűmaghéjat, a szódabikarbónát, a csipet sót, a kurkumát és a vanília kivonatot a citromleves vízzel. A könnyebb sütés érdekében nem a tésztát édesítjük, hanem a töltelékekbe tesszük az édesítőt. A tésztát 10 percig pihentetjük. A palacsintasütőt megkenjük az olajos ecsettel és felforrósítjuk, de nem égetjük meg. A tésztát felkeverjük egy merőkanállal, majd annyi tésztát teszünk a sütőbe, hogy a tészta vékony rétegben beterítse azt. Közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg a tészta széle elválik a palacsintasütőtől. Ekkor egy széles, tompa, lekerekített késsel alányúlunk, fellazítjuk és megfordítjuk. A palacsinta másik oldalát is megsütjük, majd kitesszük a tányérra.

 

Hajdina palacsinta sós vagy édes töltelékhez

  • 1 csésze hajdinaliszt (lehet hajdina és barnarizsliszt keveréke is)
  • 1 csipet tengeri só, 1½ csésze víz
  • 1 teáskanál bio sütőpor vagy szódabikarbóna
  • szezámolaj a sütő kikenéséhez
  • édes töltelékhez ½ mokkáskanál vanília kivonat a tésztába
  • sós töltelékhez az 1 helyett 2 csipet tengeri só

A lisztet, a sütőport, a csipet sót és a vizet a keverőtálban kézi habverővel csomómentesre keverjük. A tésztát 20-30 percig pihentetjük. A palacsintasütőt olajos ecsettel megkenjük vagy olajspriccelővel bevonjuk olajjal és felforrósítjuk, de nem égetjük meg. A tésztát felkeverjük egy merőkanállal, majd a palacsintasütő méretétől függő mennyiségben annyi tésztát teszünk bele, hogy a tészta a sütő egész felületén vékony rétegben elterüljön. Közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg a tészta széle elválik a palacsintasütőtől. Ekkor egy lapos fakanállal vagy széles, tompa, lekerekített késsel alá tudunk nyúlni, az egészet fellazítani és megfordítjuk. A palacsinta másik oldalát is aranyszínűre sütjük, majd tányérra tesszük és sütjük a következő adagot. A hajdina palacsintát frissen fogyasszuk el, így a legfinomabb. Megtölthetjük az alábbi túrós jellegű töltelékkel is.

 

„Túrós” palacsinta töltelék – Édes-savanyú tofukrém

  • 30 dkg natúr tofu
  • 2 ½ dl rizs szirup
  • 1 bio citrom reszelt héja és leve
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál szezám-, olíva- vagy napraforgó olaj

A fenti hozzávalókat turmix gépben simára keverjük.

  

Rizskoch főtt rizsből vagy köleskoch főtt kölesből

  • 2 csésze közepesen főtt barnarizs vagy köles
  • ½-1 csésze rizstej a főtt rizs sűrűségétől függően
  • 3 evőkanál rizsszirup
  • ½ kávéskanál vanília kivonat
  • ½ bio citrom reszelt héja és leve

A főtt rizshez vagy köleshez keverjük a többi hozzávalót, majd egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsiben 1½-2 cm magasan elterítjük és 120 fokon kb. 20 perc alatt kisütjük. Ehhez is finom a friss gyümölcs vagy az ebből készült öntet, szeletelve útravalóként is becsomagolható.

 

Kapros-túrós” jellegű kapros-tofus sütemény

A kapros-tofus töltelék hozzávalói:

  • 30 dkg natúr tofu
  • 2½ dl rizsszirup
  • 2 evőkanál friss kapor apróra vágva, télen szárított kapor
  • 1 csipet tengeri só,
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna, hogy könnyed legyen
  • 2 teáskanál mandula liszt
  • 1 teáskanál rizsliszt

A töltelék hozzávalóit egy keverőtálba tesszük, majd merülő mixerrel simára keverjük.

A tészta hozzávalói:

  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 8 dkg rizsliszt
  • 8 dkg kölesliszt
  • 8 dkg kókuszliszt (ez biztosítja a lágyságát)
  • 2 evőkanál kukorica vagy tápióka keményítő
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál útifűmaghéj, 1 csipet tengeri só

A tészta száraz hozzávalóit egy keverőtálban összekeverjük, majd középen kis mélyedést formázunk, ebbe jön ½ bio citrom leve, amit elkeverünk a lisztekkel.

  • ½ dl rizsszirup
  • 6 dl rizs-, kókusz- vagy mandulatej
  • 4 dl olíva-, repce-, napraforgó- vagy szezámolaj

Ezeket összekeverjük, majd a száraz hozzávalókhoz fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük. Az útifűmaghéj néhány perc alatt felszívja a nedvességet és könnyű állagot ad a tésztának. A tésztát kiolajozott tepsibe terítjük el, majd 1 cm vastagon rákenjük a túrós jellegű kapros tofukémet. Összesen 55-60 percet sül, 30 percig 150, majd 25-30 percig 180 fokos hőmérsékleten. Lehűlve szeleteljük.

 

„Madártej” – Vaníliás kölestej főtt kölesből kókusz tejszínhabbal

  • 1 csésze négyszeres vízben a közepesnél puhábbra főtt köles
  • 1 csésze tiszta víz
  • 2 csésze rizstej, mandulatej vagy zabtej
  • 4 evőkanál rizsszirup
  • 1 csipet tengeri só,
  • 1 kávéskanál hidegen sajtolt szezámolaj
  • 2 teáskanál vanília őrlemény vagy kivonat
  • Kókusz vagy rizstejszínhab

Az ¼ csésze alaposan megmosott kölest egy csésze vízzel és egy csipet sóval 35 perc alatt puhára főzzük, így kapunk egy csésze lágy kölest. Hozzáadunk további 1 csésze vizet és 2 csésze növényi tejet, a rizsszirupot, a vaníliát és a szezámolajat, felforraljuk, majd 5 percig főzzük és hagyjuk kicsit hűlni. Merülő mixerrel vagy turmix gépben nagyon simára pépesítjük.

Felverhető gluténmentes növényi tejszínhabot vásárolhatunk, otthon is elkészíthetjük. A hűtőből hidegen elővett cukrozatlan zsíros kókusztej zsíros föléhez rizs szirupot és vaníliát teszünk, majd habverővel felverjük. Készíthetjük habszifonban hűtőhideg cukrozatlan sűrű kókusztejszínnel, kis kókusztejjel elkeverünk egy teáskanál útifűmaghéjat, a rizsszirupot és a vaníliát hozzáadjuk a kókusztejszínhez, majd lezárjuk a habszifont és elkészítjük vele a habot. Hűtőben tároljuk és hidegen tálalva aznap fogyasszuk el.

 

Vanília puding

  • 4 csésze rizstej ebből ½ csésze külön véve
  • 4 evőkanál kukoricakeményítő
  • ½ csésze hideg rizstejben feloldva
  • ¼ csésze rizsszirup
  • 2 mokkáskanál vanília kivonat
  • 1 csipet tengeri só

Felforraljuk a rizstejet a vaníliával, a sóval és a rizssziruppal, majd hozzáöntjük a hideg vízben feloldott keményítőt és folyamatos keverés mellett, közepes tűzön besűrítjük. Tálkákba öntjük, kihűlve feldíszítjük.

 

Csokoládé jellegű karobos puding

  • 2 csésze rizs vagy zabtej
  • 1 csésze víz, 1 evőkanál kuzu
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál karobpor (vagy holland kakaó, ami felzaklató hatású)
  • 1 evőkanál rizsszirup
  • 1 evőkanál agar-agar pehelyTálaláskor frissen magozott érett meggy, szárazon pirított és darabolt mandula vagy mandulalap

A kuzut feloldjuk a vízben. A gabonatejbe tesszük a fahéjat, a rizsszirupot, a vaníliát, a sót és felforraljuk. Beletesszük a karobport (vagy a holland kakaót), az agar-agar pelyhet, a feloldott kuzut. Folyamatosan kevergetve, lassan sűrűsödésig főzzük. Tálkákba vagy csészékbe öntjük kihűlni. Többféle díszítéssel kínálhatjuk.

 

Gyümölcs puding

  • 2 csésze 100 %-os natúr almalé, narancslé vagy víz a gyümölcstől függően citromlével
  • 2 csésze gyümölcs leszemezve, magozva, darabolva
  • 1 bio citrom vagy narancs reszelt héja
  • 1 csipet tengeri só, 1 teáskanál vanília kivonat
  • 4 evőkanál rizs- vagy gyümölcsszirup a gyümölcs és az almalé édességétől függően
  • 2-3 evőkanál kukoricakeményítő kevés hideg vízben feloldva

A gyümölcsöket a sóval, az édesítővel és a gyümölcslével félig puhára pároljuk, darabokban hagyjuk vagy pépesítjük, majd a feloldott keményítőt hozzáadva, kevergetve lassan főzzük, amíg besűrűsödik. Tálkákba vagy csészékbe öntjük, hagyjuk kihűlni és feldíszítjük. Ízlés szerint változtathatjuk a folyékony összetevők arányát, az ízesítőket – fahéj, gyömbér – és sokféleképpen díszíthetjük: pirított darabolt mandula, mandula forgács, citromfű levél, friss gyümölcs darabok.

 

„Csokitorta” jellegű karobos torta

A száraz hozzávalók a tésztához:

  • 150 g kukoricaliszt
  • 80 g rizsliszt
  • 80 g kölesliszt
  • 80 g kókuszliszt biztosítja a lágyságát
  • 2 evőkanál kukorica vagy tápióka keményítő
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 evőkanál karobpor

Ezeket összekeverjük és középen kis mélyedést hagyunk, majd beletesszük ½ bio citrom levét és újra összekeverjük.

 

A folyékony hozzávalók a tésztához:

  • 1/2 dl rizsszirup
  • 6 dl rizs-, kókusz- vagy mandulatej
  • 4 dl olíva-, repce-, napraforgó- vagy szezámolaj
  • Csatos kerek tortaforma – emeletes tortához egy kisebb és egy nagyobb
  • Tálaláskor mandula lapok

Összekeverjük fenti folyékony hozzávalókat, majd fokozatosan adagolva és keverve az előző keverékhez adjuk. Folyékony állagú tésztát kapunk, ezért hozzátesszük az 1 evőkanál útifűmaghéjat, hogy felszívja a nedvességet. Előmelegítjük a sütőt, a csatos kerek tortaformát kiolajozzuk, az alját kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a tésztát. Ha emeletes tortát szeretnénk, akkor egy kicsi és egy kicsit nagyobb tortaformát használjunk. 150 fokon sül 20 percig majd ezután 180 fokon még 25 percig. A közepén tűpróbával csak ekkor ellenőrizzük, ha már nem ragad a fogpiszkálóra akkor megsült. Meghűlés után vesszük ki a formából és kenjük meg az alábbi krémmel.

 

A „vajas csokikrém” jellegű karobos avokádókrémhez:

  • 2 db érett avokádó
  • 1 dl rizsszirup
  • 2 evőkanál karobpor (vagy holland kakaópor)
  • 1 mokkáskanál vanília kivonat
  • 1 bio narancs reszelt héja és leve
  • Tálaláskor mandulalapok

Az érett avokádót félbevágjuk a magig, majd megcsavarjuk a két felet és egy kanál segítségével eltávolítjuk a magját. A fél avokádók belső részét a héjig kikaparjuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk a vaníliát, a narancs reszelt héját, a levét és a rizsszirupot. Merülő mixerrel krémesre keverjük. A kihűlt tortát ízlés szerint kenjük meg a krémmel és díszítjük fel mandulalapokkal.

 

Gyümölcs fagylalt sokféleképpen

  • 4 csésze eper mosva, leszárazva
  • ¾ csésze rizsszirup
  • ½ bio citrom vagy narancs leve
  • ½ csésze rizs- vagy mandulatej

Tálban merülő mixerrel, vagy turmixgépben simára pürésítjük az összes hozzávalót. Fagylaltkonténerbe és utána mélyhűtőbe tesszük, 4 óra alatt lehűtjük. Sokféle változatban készíthetjük el, az alábbiak csak néhány példát mutatnak be. Tehetjük fagylaltos formákba pálcákkal, majd így kerül a mélyhűtőbe.

Változatok:

  • 4 csésze málna, ½ csésze narancslé, 1 csésze rizsszirup, pürésítve, majd a málnamagoktól leszűrve
  • 6 csésze szeder, ¼ csésze cukor nélkül eltett narancslekvár
  • 5 csésze fekete áfonya, ¾ csésze rizsszirup
  • 3½ csésze áfonya, 2 csésze narancslé, 1 evőkanál citromlé, ½ csésze rizsszirup, ½ csésze gyümölcsszirup

  

Vanília fagylalt mandulával

  • 2 csésze rizs- vagy mandulatej
  • ¼ csésze rizs- vagy almaszirup
  • 2 mokkáskanál vanília kivonat
  • Tálaláskor: 6 evőkanál darabolt és szárazon pirított mandula, citromfű levél, bio citrom reszelt héja

Tálban merülő mixerrel, vagy turmixgépben simára pürésítjük az összes hozzávalót, majd fagylaltkonténerbe téve, 4 óra alatt lehűtjük a mélyhűtőben. Tálaláskor kelyhekben kínáljuk a pirított magokkal megszórva, citromfű levéllel és a frissen reszelt citromhéjjal díszítve.

 

Citrom és lime fagylalt málnás öntettel és málnával

  • 1 ½ citrom reszelt héja és leve
  • 1 evőkanál friss lime lé
  • ¾ csésze gyümölcsszirup, vagy rizsszirup
  • 2 csésze víz

Az összes fenti hozzávalót összekeverjük. Fagylaltkonténerbe és utána mélyhűtőbe tesszük, 4 óra alatt lehűtjük.

A málnás öntethez:

  • ¼ csésze rizs- vagy gyümölcsszirup
  • 1½ csésze málna
  • ½ teáskanál vanília
  • 1 evőkanál balzsam ecet

Az öntethez szükséges alapanyagokat simára keverjük, a a málnamagokat távolítsuk el. Lefedve hűtsük le

A díszítéshez: málna szemek és bio citrom reszelt héja 

Tálaláskor a citrom fagylalt tetejére öntjük a 2-3 kanál folyékony málna öntetet, majd megszórjuk a friss málnával és kevés frissen reszelt citromhéjjal.

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.