Receptek

Levesek

Árpa krémleves shiitake gombával kuktában

Hozzávalók:

  • 1 csésze árpa 6-8 órát áztatva csipetnyi sóval
  • 5-6 csésze víz a leves sűrűségétől függően
  • 2 shiitake gomba áztatva, leszárazva vékonyra vágva az áztató vizével együtt
  • Tálaláskor zöld csírák vagy apróra vágott újhagyma

Elkészítés:

A shiitake gombát az áztatóvizével együtt a sóval áztatott árpa hozzáadásával kuktában 45-50 percig főzzük. Amikor a kuktából minden gőz lement vegyük le a tetetjékt, adjunk hozzá sót ízlés szerint és főzzük vele néhány percig. Forrón tálaljuk apróra vágott újhagymával vagy csírákkal a tetején.

Zöldséges árpaleves szárított shiitake gombával

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál árpa mosva, 8-12 órát áztatva 4 csésze vízzel és kevés tengeri sóval
  • 1 sárgarépa szabálytalanul kis darabokra vágva
  • 1 fehérrépa negyedholdakra vágva
  • 1 vöröshagyma kis kockákra vágva
  • ½ jégcsapretek kis kockákra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma zúzva vagy apróra reszelve
  • tengeri só
  • 4 db szárított shiitake gomba áztatva egészben
  • 1 kávéskanál hidegen sajtolt szezám vagy kukorica olaj
  • Tálaláskor újhagyma vagy póréhagyma apróra vágva

Elkészítés:

Az áztató vizével és a többi vízzel együtt főni tesszük az egész shiitake gombát és az árpát. A vöröshagymát és a fokhagymát az olajon, csipet sóval kevergetve üvegesre pirítjuk, beletesszük a fehérrépát, 4 perc múlva a sárgarépát, újabb 4 perc múlva a jégcsapretket. Így a zöldségek egyformán puhulnak meg, ne főzzük túl őket.

Ha vízre van szükség, az árpás és gombás főzőléből tegyünk bele. A shiitake gombákat kivesszük, leszárazzuk, a fejeket vékony csíkokra vágjuk és visszatesszük. A majdnem teljesen puhára főtt gombás árpához adjuk a pirított zöldségeket, ízlés szerint sózzuk, és együtt újra felforralva a zöldségeket is megfőzzük. Póréhagymával vagy újhagymával a tetején tálaljuk.

Karfiolleves zöldésgekkel, kombuval és szójaszósszal

Hozzávalók:

  • 4 csésze víz
  • 2 csésze karfiol rózsáira szedve
  • 8 cm-es kombu darab áztatva
  • 1 sárgarépa negyedholdakra vágva
  • 1 vöröshagyma kockára vágva
  • 1 teáskanál szezám, napraforgó vagy olíva olaj
  • Tengeri só és 1 teáskanál szójaszósz
  • Tálaláskor petrezselyemzöld darabolva

Elkészítés:

A kevés olajon csipet tengeri sóval üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a sárgarépát és kevergetve sütjük néhány percig. A vizet egy másik edényben felforraljuk az áztatott kombuval és a levével, majd közepes lángon 10 percig főzzük, hozzáöntjük a hagymához és a sárgarépához, beletesszük a karfiolt további 8 perc alatt azt is puhára főzzük. Tamari szójaszósszal a végén ízesítjük és 2 percig főzzük. Forrón tálaljuk darabolt petrezselyemzölddel díszítve. A kombu darabot kivesszük és felvágjuk vékony csíkokra, majd ízlés szerint kínáljuk a levessel vagy a főfogásnál.

 

Sárgarépa krémleves karfiollal és főtt barnarizzsel

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olíva vagy szezám olaj,
  • 1 közepes vöröshagyma felkockázva,
  • 4 sárgarépa mosva és nagy darabokra vágva,
  • ½ karfiol rózsákra szedve
  • ½ teáskanál tengeri só,
  • ¼ teáskanál őrölt kömény
  • 4 csésze víz,
  • Tálaláskor 1 csésze főtt barnarizs
  • Tálaláskor zöld csírák

Elkészítés:

Melegítsük fel az olajat a fazékban, adjuk hozzá a hagymát, kevergetve süssük 2 percig, adjuk hozzá a sárgarépát, a karfiolt, a tengeri sót és az őrölt köményt. A vizet lassan öntsük hozzá, fedjük le, forraljuk fel, vegyük le a lángot közepesre és főzzük 15 percig. Merülő mixerrel pépesítjük, ha túl sűrű, akkor adjunk még hozzá vizet, tegyük hozzá a maradék főtt gabonát, keverjük össze és lassan főzzük 1 percig. Ami nem fogy el azonnal. Aznap főtt baranrizzsel a hűtőben további 2 napig eláll. Megalapozottá, földeltté tesz, segít abban, hogy gyakorlatiasabbak legyünk.

 

Kukorica és póréhagyma leves mediterrán fűszerekkel

Hozzávalók:

  • 2 póréhagyma a fehér rész végénél kereszben majd hosszában elvágva,
  • mosva és 1 cm-es darabokra vágva
  • 2-3 cső zsenge kukorica szemei a csőről levágva
  • 4 csésze víz
  • 1 teáskanál mediterrán fűszer – oregánó, kakukkfű, majoránna, bazsalikom
  • és rozmaring azonos arányban, porítva
  • Tálaláskor petrezselyemzöld vagy snidling apróra vágva

Elkészítés:

A póréhagymát félbevágva megmossuk, hogy a földet alaposan kimoshassuk. A kukoricát lehántoljuk, az alját egyenesre vágjuk, egy desztán felállítva, levágjuk róla a szemeket. Az edény aljára helyezzük az 1 cm-es darabokra vágott póréhagymát és a kukoricacsőről levágott kukoricaszemeket. Hozzáadjuk a vizet, a mediterrán fűszereket majd puhára pároljuk. Tálaláskor az apróra vágott petrezselyemmel, újhagymával díszítjük. Hűtő hatású nyári leves a póréhagyma és a mediterrán fűszerek előnyös élettani hatásainak kombinációjával.

 

Vöröshagyma krémleves gyömbérrel és újhagymával

Hozzávalók:

  • 4 fej vöröshagyma kockára vágva
  • 4 csésze víz,
  • ½ evőknaál gyömbér hámozva, gyufaszálformára vágva
  • 1 teáskanál pirított szezámolaj,
  • tengeri só vagy 2 evőkanál miszó kevés hideg vízben felolva

Elkészítés:

Vastagtalpú edényben az olajon csipet sóval, kevergetve üvegesre pirítjuk a hagymát, majd a gyömbért. Egy csésze vizet hozzáadva puhára pároljuk. A maradék vizet hozzáöntve felforraljuk, sóval vagy a hideg vízben előzőleg csomómentesre feloldott miszóval ízesítjük. A hozzákevert miszóval tovább nem forraljuk, csak 1-2 percig alacsony lángon főzzük. Apróra szeletelt újhagymával a tetején tálaljuk. Jót tesz meghűlésnél és légúti problémáknál.

Főfogások és savanyúságok

Szezámmagos barnarizs kuktában vagy fazékban

Hozzávalók:

  • 2 ½ csésze barnarizs
  • ½ csésze pirított fehér szezámmag – kalciumban gazdag, vagy ½ csésze pirított fekete szezámmag – kalciumtartalma nagyobb
  • 4-4½ csésze forrásvíz vagy tiszta víz
  • 3 csipet tengeri só

Elkészítés:

Mossuk meg, csepegtessük le, és szárazon pirítsuk meg a fehér vagy a fekete szezámmagot, fakanállal állandóan keverjük közben, nehogy túlzottan megpiruljon. Amikor érezzük a finom, sült illatát és a világos szezámmag zsemleszínűvé válik, akkor kész. A többi hozzávalóval együtt a kuktába tesszük és megfőzzük 45-50 perc alatt.  Csak akkor vesszük le a kukta fedelét, ha már minden gőz kiment belőle. Ha fazékban főzzük, akkor 60 perc főzésre van szükség. Segít az általános erőnlét növelésében.

Változat:

  • Készíthetjük előző nap főtt barnarizsből is. A szezámmagot szárazon kevergetve megpirítjuk, majd félig megtörjük. A főtt barnarizzsel összekvererünk belőle egy serpenyőben és közepes-alacsony hőmérsékleten átmelegítjük a korábban főtt rizst. A pirított őrölt szezámmag kiváló naponta a növésben lévő gyermekeknek és a csontritkulás megakadályozására vagy javítására. A fekete szezámmag kétszeres mennyiségű kalciumot tartalmaz, mint a világos!

 

Szezámsó (gomashio) ízesítő

Hozzávalók:

  • 18-20 evőkanál fekete vagy fehér szezámmag életkor és állapot függvényében,
  • gyerekeknek 3 év felett 22 kanál szezámmaggal, 1 evőkanál tengeri só

Elkészítés:

Szárazon kevergetve addig pirítjuk a sót a serpenyőben, amíg kifényesedik, ez alatt kijön a nedvesség a sóból. A suribachiban a mozsártörő segítségével finom porrá őröljük. Mossuk és csepegtessük le a szezámmagot egy nagyon finom szűrőn. Enyhén nedves állapotban tegyük a serpenyőbe, és kevergetve szárazon addig pirítsuk, amíg pattogni és illatozni kezd, két ujjal könnyen összetörhető a szem, a világos szezámmag zsemleszínűre változik. Tegyük a magot a porított sóhoz a mozsárba, és együtt addig őröljük, amíg a magok félig széttörnek és bevonja őket a só. A mozsártörővel körkörös mozdulatokat téve dolgozunk kihasználva az edény oldalán lévő barázdákat. Betegeknek inkább mozsarat használjunk, de ha nincs, akkor a kávédarálón néhány fordulattal is megőrölhetjük a sós magot. Kihűlve lezárt befőttesüvegben, a hűtőszekrényben napokig tárolhatjuk. Gabonákra, zöldségekre, hüvelyesekből készült ételekre szórjuk só helyett.

 

Szárazon pirított olajos magok

Hozzávalók:

  • 20 dkg napraforgómag, tökmag, mandula vagy darabolt dió

Elkészítés:

A megmosott magvakat serpenyőben folyamatos keverés mellett pirítjuk meg, nehogy leégjenek. Olyan mennyiségű olajos magot teszünk a serpenyőbe, hogy kevergetés közben minden szem könnyedén meg tudjon pirulni, mert túl nagy mennyiség esetén nem kap minden szem megfelelő hőt. Kihűlés után fedeles befőttesüvegben a hűtőben egész héten felhasználhatók.

Szójaszószos pirított olajos mag változat:

  • A pirított magot forrón egy hőálló edénybe tesszük és folyamatosan keverve rálocsolunk 1 kanál tamari vagy shoyu szójaszószt, amelyet sistergve szívnak magukba. Állni hagyjuk, hogy a keletkezett gőz elpárologjuk és a magok meghűljenek.

Gyorsan préselt kínai kel és vöröskáposzta

Hozzávalók:

  • 1 csésze kínai kel vékony csíkokra vágva
  • 1 csésze vöröskáposzta vékony csíkokra vágva
  • 1 teáskanál tengeri só
  • Tálalákor 1 evőkanál szárazon pirított szezámmag

Elkészítés:

Szeleteljük fel a kínai kelt és a vöröskáposztát vékonyra és tegyük a zöldségprésbe, vagy tálba. Keverjük össze a sót a zöldségekkel. Nyomassuk le a savanyú prés nyomólemezével vagy a tálba a zöldség tetejére lefelé fordítva tett tányérral és azon egy vízzel teli befőttesüveg nehezékkel. 1 óráig hagyjuk állni, vagy egy éjszakán át. Ha túl sós, akkor mossuk ki, mielőtt tányérra vagy tálkákba tesszük. Ez a típusú savanyú egy hétig eláll hideg helyen.

Gyorsan préselt kínai kel fekete szezámmaggal

Hozzávalók:

  • 2 csésze kínai kel vékony csíkokra vágva
  • 1 teáskanál tengeri só
  • Tálalákor 2 evőkanál szárazon pirított fekete szezámmag

Elkészítés:

Szeleteljük fel a kínai kelt vékonyra és tegyük a zöldségprésbe, vagy tálba. Keverjük össze a sót a kínai kel szeletekkel. Nyomassuk le a savanyú prés nyomólemezével vagy a tálban a zöldség tetejére tett tányérral és azon egy vízzel teli befőttesüveg nehezékkel. 1 óráig hagyjuk állni, vagy egy éjszakán át. Ha túl sós, akkor mossuk ki, mielőtt tányérra vagy tálkákba tesszük. Ez a típusú savanyú egy hétig eláll hideg helyen.

Árpa ragu zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 1 csésze árpa mosva, hideg vízben 4-12 órát áztatva,
  • 2 sárgarépa felkockázva,
  • 1 póréhagyma felkockázva,
  • 1 szárzeller szár felkockázva,
  • tengeri só,
  • szezám vagy olívaolaj,
  • Tálaláskor petrezselyemzöld apróra vágva, újhagyma, szezámsó
  • Tálaláskor lapos kenyér

Elkészítés:

Tegyük az árpát egy nagy fazékba és öntsünk rá 2 csésze friss vizet, főzzük 20-30 percig odafigyelve rá közben, hogy a végéig legyen kevés víz is a fazékban. Ezután tegyük egy másik edénybe sorban egymásra a sárgarépát, póréhagymát, a zellerszárat és az árpát. Öntsünk rá kétszer annyi vizet, közepes lángon főzzük 40-60 percig, szükség szerint pótolva a vizet. Adjunk hozzá tengeri sót ízlés szerint, de ne legyen túl sós. Főzzük vele a ragut további 10 percig, kapcsoljuk ki a gázt és fedjük le a fazekat. A ragunk legyen krémes állagú, nedves, de ne túl vizes. Tálaláskor díszítsük petrezselyemzölddel vagy újhagymával, kínáljunk hozzá szezámsót és fehérjés ételt.  Gazdag, tápláló, erősítő ragu.

Tepsiben sült tofu

Hozzávalók:

30 dkg félkemény natúr tofu ½ cm-es szeletekre vágva

6 evőkanál szójaszósz,

6 evőkanál víz,

4 evőkanál rizs szirup

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. A tofu szeleteket kis tepsibe vagy hőálló sütő edénybe tesszük, leöntjük a szójaszósz, a víz és a rizsszirup keverékével és lefedjük. 20-25 perc alatt megsütjük. Gabonás és zöldséges fogáshoz kínáljuk savanyúsággal. A fermentált tofu értékes fehérje és fito ösztrogén forrás.

Nyers reszelt jégcsapretek szójaszósszal vagy sóval és citromlével

Hozzávalók:

  • 1 jégcsapretek apróra reszelve,
  • 1 teáskanál szójaszósz
  • Vagy tengeri só és citromlé

Elkészítés:

A jégcsapretket sajtreszelőn apróra reszeljük és a tetejére szójaszószt csepegtetünk. 1-2 evőkanálnyi adagot kínálunk olajban sült fogások mellé. Segíti az olaj emésztését.

Változatok:

  • A szójaszósz helyett tehetünk rá egy csipet tengeri sót és kevés citromlét.

Lencse és gabonafasírt tepsiben sütve

Hozzávalók:

  • ¾ csésze barna lencse, válogatva, mosva, 2 babérlevéllel és 2 gerezd fokhagymával, kétszeres vízzel só nélkül puhára főzve, a főzés végén sózva a babérlevél kivéve, vagy 1 csésze főtt lencse, kb 25 dkg és ugyanannyi gabona
  • 1 csésze főtt barnarizs, köles vagy árpa
  • tengeri só életkor, nem, ízlés és állapot függvényében
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva vagy apróra reszelve
  • 1 vöröshagyma kockára vágva
  • 1 táskanál olajon üvegesre pirítva
  • kevés szezám, olíva, repce vagy napraforgó olaj a tepsi kenéséhez

Elkészítés:

A lencsét megfőzzük só nélkül, kevés fokhagymával ízesítve kétszeres vízben, a főzés végén sózzuk és vesszük ki a babérlevelet. Ha van főtt lencsénk, akkor ebből 1 csészényit kimérünk, ugyanannyi főtt gabonát, tengeri sót és az olajban párolt vöröshagymát és a nyers zúzott fokhagymát keverjük hozzá. A tepsit vékonyan megkenjük szezámolajjal, majd 2 cm vastagon elterítjük benne a keveréket, a tetejét elsimítjuk. 180 fokos sütőben sütjük, amíg megsül és enyhén megpirul a tetetje. Gabona körettel, különféle módon elkészített zöldségekkel, savanyúsággal tálaljuk.

Főtt köles

Hozzávalók:

  • 1 csésze köles mosva és lecsepegtetve
  • 3-4 csésze víz és 1 csipet tengeri só

Elkészítés:

Az alaposan megmosott és lecsepegtetett kölest a háromszoros vagy négyszeres vízben a sóval felforraljuk, lefedjük, a lángot közepesre állítjuk és lángelosztót teszünk alá. Lassan főzzük 30 percig. Sokszorosára megnőnek a szemek és szétesnek. A víz mennyiségét növelve lesz a főtt köles szárazabb vagy lágyabb.

Változat:

  • Készíthetjük 1 fej kockára vágott hagymával, amelyet az olajon a tengeri sóval üvegesre pirítunk, majd hozzáadjuk a mosott kölest, a vizet és fedővel, közepes lángon puhára főzzük
  • Készíthetjük sárgarépa, fehérrépa kockákkal és zöldborsóval zöldségesen.

Karfiolos köles lilahagymával és petrezselyemzölddel

Hozzávalók:

  • 1 csésze köles mosva
  • 3 csésze víz
  • 1 csésze karfiol rózsákra szedve a szárak darabolva
  • ½ kávéskanál tengeri só
  • 2 lilahagyma kockára vágva,
  • 1 csokor perezselyemzöld apróra vágva
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj,

Elkészítés:

Az alaposan megmosott kölest a háromsoros vízzel, és a sóval 15 percig főzzük, majd belekeverjük a karfiolt és további 15 percig együtt főzzük, amíg a kölesszemek szétesnek és a karfiol megpuhul. Az olajon egy csipet sóval, kevergetve üvegesre pirítjuk a lilahagymát, a sütés legvégén keverjük bele a petrezselyemzöldet, végül az egészet az elkészült karfiolos köleshez, amivel szép színes köretet kapunk. Kínálhatjuk szárazon pirított magokkal, tofus vagy lencsés fasírttal, tempurában sült gombával, sült tofuval is.

Tempura tésztában sült reszelt zöldség, gombás barnarizs és vegyes savanyúság

Gombás barnarizs

Hozzávalók:

  • 1 csésze kuktában vagy fazékban főtt barnarizs
  • 20 dkg champion gomba mosva és darabolva
  • 1 vöröshagyma kockára vágva
  • 1 evőkanál olíva, napraforgó vagy repceolaj
  • Tengeri só
  • Tálaláskor petrezselyemzöld vagy vegyes savanyúság

Elkészítés:

Az olajon a sóval üvegesre pirítjuk a hagyma kockákat, majd hozzáadjuk a gomba darabokat és kevergetve megpirítjuk. Végül hozzákeverjük a főtt barnarizst, ízlés szerint a darabolt petrezselyemzöldet és tálaljuk retket is tartalmazó savanyúsággal, ami segíti az olaj emésztését. 

 

Gluténmentes tempurában, tésztabundában sült zöldségek

Hozzávalók:

  • 5 cm mély, hevített olaj a sütéshez
  • 1 csésze víz,
  • 1 csipet tengeri só,
  • 1 csésze gluténmentes liszt, vagy gluténmentes lisztek alábbi keveréke:
    • barnarizs és kölesliszt, vagy hajdinaliszt, vagy kukoricaliszt keveréke
    • köles és kukoricaliszt vagy hajdinaliszt keveréke

Ízesíthetjük a tempura tésztát

  • zúzott fokhagymával,
  • apróra vágott petrezselyemzölddel
  • szezámmaggal, lenmag pehellyel, és
  • szárított, porított vagy elmorzsolt zöld fűszerekkel

Elkészítés:

A zöldségek valamelyikét vagy kombinációit előkészítjük, feltűzhetjük őket egy 10-15 cm-es fa nyársra is, ezzel együtt mártjuk a tempura tésztába és tesszük az olajba. Összekeverjük a tempura tésztát és hagyjuk állni 5-10 percig. Hevítjük az olajat. A gyufaszálformára vágott zöldségeket kanállal mártjuk a tésztába és kisebb adagokban így tesszük az olajba. A keményebb vagy nagyobb zöldségdarabokat – pl. karfiolrózsa – blansírozzuk a sütés előtt. A nyers vagy blansírozott zöldségeket először gluténmentes lisztbe, utána a tempura tésztába forgatjuk, majd a hevített mély olajban néhány perc alatt kisütjük. Szalvétára vagy konyhai papírtörlőre szűrőkanállal szedjük ki és hagyjuk lecsepegni a többlet olajat. Kínáljuk állapot függvényében, retek savanyúsággal, ami segíti az olaj emésztését.

Zöldség tempura változatok:

  • Készíthetjük zsenge friss gombafejekkel vagy darabolt gombával
  • Készíthetjük szeletekre vágott cukkínivel, nyári tökkel, csillagtökkel,
  • Készíthetjük karikára vágott vöröshagymával, lilahagymával, átlósan vékony karikára vágott póréhagymával,
  • Készítjük átlósan vékony szeletekre vágott és blansírozott sárgarépával,
  • Készíthetjük blansírozott karfiol vagy brokkoli rózsákkal
  • Feltűzhetjük az előkészített zöldségeket nyársra és így mártjuk a tempura tésztába, majd sütjük ki és csepegtetjük le.
  • Készíthetjük gyufaszálra vágott vagy reszelt zöldségekkel, amelyeket a tempura tésztába öntünk, majd kanállal adagoljuk a keveréket a forró olajba.

Blansírozott sárgarépa és fodros kel

Hozzávalók:

  • 1 fodros kel leveleire szedve és ízlés szerint csíkokra vágva
  • 2 sárgarépa virágvágással vékony szeletekre vágva
  • Fazék és víz, vagy gőzölő edény és víz

Elkészítés:

Tegyünk 2-3 csésze vizet egy nagyobb fazékba és forraljuk fel. Tegyük bele a fodros kel leveleket és forraljuk 1 percig. Lyukas merőkanállal vagy fém szűrővel szedjük ki egy tányérra. Ha van kosaras gőzölő edényünk, akkor tegyünk bele annyi vizet, hogy a szűrő részbe tett zöldségek teljesen belemerüljenek a forrásban lévő vízbe, így magasabb vízszinttel blansírozásra is használhatjuk a gőzölő edényt. Ismételjük meg a folyamatot a sárgarépával 2 percig. Hagyjuk kihűlni a zöldségeket és tegyük őket egy tálra. Frissen kínáljuk fő étel részeként gabona körettel. Annyit készítsünk amennyi aznap elfogy.

 

Gyökérzöldségek kinpira módon

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál hidegen sajtolt olaj,
  • 1 csésze víz,
  • 2 evőkanál szójaszósz és
  • 2 csésze gyufaszálformára vágott gyökérzöldség az alábbi változatok szerint:
    • 1 csésze jégcsapretek és 1 csésze sárgarépa, vagy
    • 1 csésze fehérrépa és 1 csésze sárgarépa, vagy
    • 1 csésze paszternák és 1 csésze jégcsapretek, vagy
    • 1 csésze bojtorjángyökér és 1 csésze sárgarépa

Elkészítés:

A felmelegített olajon, kevergetve 2 percig pirítjuk a zöldségeket, hozzáadjuk a vizet, a szójaszószt, lefedjük és lassan pároljuk 30 percig. A főzés végén levesszük a fedőt és a folyadékot elpárologtatjuk. Ez a hosszú főzés melegítő hatású ételt eredményez.

 

Csontritkulásnál javasolt ragu

Hozzávalók:

  • 2 rész fekete szójabab 1 éjszakán át áztatva
  • 1 rész kombu,
  • 1 rész szárított shiitake gomba áztatva, leszárazva, feje vékonyra vágva
  • 1 rész sárgarépa,
  • 1 rész vöröshagyma,
  • 1 rész tök,
  • 2 rész jégcsapretek zöld vagy leveles zöld
  • Ötszörös víz és
  • 1 teáskanál édes miszó kevés hideg vízben elkeverve
  • Tálaláskor szárazon pirított és őrölt szezámmag.

Elkészítés:

Vágjuk finomra a hozzávalókat, mérjük meg egy csészével, tegyük a fazékba és mérjünk ki hozzá ötszörös vizet. Forraljuk fel és főzzük 30-45 percig. A főzés végén adjunk bele csészénként 1 teáskanál édes miszót. Vagy megisszuk a levét, vagy a miszó beletevése előtt elfőzzük a nagy részét és miszóval ízesített raguként készítjük el, heti 2-3 alkalommal főzzük. Kínáljuk szárazon pirított szezámmaggal megszórva, amit további értékes kalciumforrás a csontoknak. A fekete szezámmagban van a legtöbb kalcium.

 

Sült és marinírozott tofus édes és savanyú zöldség ragu

Hozzávalók:

  • 15 dkg félkemény natúr tofu 1 cm-es kockára vágva olajban kisütve, lecsepegtetve, majd marinírozva az alábbiak keverékében:
  • ¼ csészei szójaszósz
  • ½ citrom frissen facsart leve
  • 1 evőkanál rizs szirup vagy alma sűrítmény
  • és 1 csésze víz
  • A zöldségragu hozzávalói:
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő kevés hideg vízben feloldva
  • 1-1½ csésze vegyes zöldség darabolva – vékony félholdakra vágott
  • lilahagyma, átlósan vékony karikákra vágott póréhagyma, gyufaszálformára
  • vagy virágformára, majd vékony szeletekre vágott sárgarépa, fehérrépa
  • 1 teáskanál szezám-, olíva, repce, naptraforgó olaj

Elkészítés:

Az olajban kisütött tofu kockákat megfőzzük a szójaszószos, citromleves és rizs szirupos vízben, majd leszűrjük. A levét az apróra vágott, majd 1 teáskanál olajon 1 csipet sóval, kevergetve pirított zöldségek puhára párolásához használunk fel. A sűrítéshez a 2 teáskanál kukoricakeményítőt előbb csomómentesre keverjük kevés hideg vízben, majd hozzákeverjük a zöldésgekhez és a tofu kockákhoz. A tofus zöldségragut főtt gabonával és savanyúsággal tálaljuk.

 

Édes és savanyú apróra reszelt cékla és sárgarépa

Hozzávalók:

  • 1 cékla hámozva és apróra reszelve
  • 1 sárgarépa hámozva és apróra reszelve
  • Tengeri só
  • Citromlé
  • Rizsszirup

Elkészítés:

A zöldségeket apróra reszeljük. A csipet tengeri sót, a fél citrom levét és a teáskanálnyi rizsszirupot összekeverjük, majd az apróra reszelt zöldségekre öntjük. Összekeverhetjük együtt a kétféle reszelt zöldséget vagy külön is tálkákban. Annyit készítsünk, amennyi aznap elfogy. 1-2 evőkanálnyit kínálunk adagonként a főfogáshoz.  A sárgarépa és a cékla is nagyon jót tesznek a máj egészségének

Füstölt tofu, brokkoli, sárgarépa és lilahagyma mediterrán fűszeresen, petrezselymes barnarizs, pirított szezámmag, édes és savanyú apróra reszelt cékla és sárgarépa

Füstölt tofu, brokkoli, sárgarépa és lilahagyma mediterrán fűszeresen

Hozzávalók:

  • 30 dkg füstölt tofu kis téglalapokra vágva
  • 2 nagyobb vagy 3 kisebb lilahagyma hámoza és kockákra vágva
  • 2 kisebb brokkoli rózsákra szedve a szárak feldarabolva
  • 2 sárgarépa nagyobbra reszelve
  • Tengeri só
  • 1 evőkanál/teáskanál olíva, szezám, repce vagy napraforgó olaj
  • 1 teáskanál mediterrán fűszerkeverék – oregánó, kakukkfű, majoránna,
  • bazsalikom és rozmaring, azonos arányban porítva
  • Tálaláskor szárazon pirított szezámmag
  • Tálaláskor sóval és szárított petrezselyemzölddel főtt
  • hosszú szemű barnarizs
  • Tálaláskor édes-savanyú reszelt sárgarépra és cékla

Elkészítés:

Az olajon kevergetve üvegesre pirítjuk a lilahagymát, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és rövid ideig kevergetve sütjük, amíg kiadja a színét. Hozzáadjuk a brokkoli szár darabjait, a tengeri sót és a mediterrán fűszereket, annyi vizet, hogy ellepje és forrás után 5 percig főzzük. Beletesszük a füstölt tofu darabokat, felforraljuk és 2 percig főzzük. Hozzáadjuk a brokkoli rózsákat és annyi vizet, hogy ellepje és forrás után 3 percig főzzük. Ha ügyelünk rá, hogy ne főjön szét, még enyhén roppanós és sötétebb zöld marad. Szárazon pirított szezámmaggal, petrezselymes barnarizzsel és reszelt sárgarépa és cékla savanyúval kínáljuk.

Főtt fehér bab, olajon sült lilahagyma, petrezselymes kölestészta, főtt cékla és sárgarépa saláta

Olajban sült lilahagyma

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál olíva, szezám, napraforgó vagy repce olaj
  • 1 lilahagyma hámozva és vékony cikkekre vágva
  • 1 csipet tengeri só

Elkészítés:

A hevített olajon, kevés tengeri sóval, kevergetve üvegesre sütjük a vékony cikkekre vágott lilahagymát. Kivesszük az olajból a hagymát, beletesszük az összevágott petrezselyemzöldet és megforgatjuk benne, ezzel keverjük össze a főtt és leszűrt tésztát.

 

Főtt kölestészta petrezselyemzölddel

Hozzávalók:

  • 1 csomag köles spagetti félbe és utána negyedekbe törve
  • Víz,
  • Tengeri só
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítés:

Fazékban felforraljuk a bő vizet a sóval. Forrás után tesszük bele a tésztát. A tésztán lévő leírás szerinti ideig főzzük. Vegyünk ki egy tésztadarabot, harapjuk el és ha a közepének és a szélének egyforma a színe és az állaga, akkor elkészült. Ne főzzük túl. Szűrjük le és öblítsük és csepegtessük le. Egy lábasban keverjük össze a darabolt petrezselyemzölddel és azzal az olajjal amiben a lilahagyma sült.

 

Főtt fehér bab

Hozzávalók:

  • 1 csésze nagy szemű fehér bab 6-12 órára beáztatva és só nélkül
  • 2 csésze friss víz,
  • 2 babérlevél vagy kombu darab
  • Tengeri só

Elkészítés:

Az áztatott fehér babot friss 2 csésze vízben, a 2 babérlevéllel vagy kombu darabbal fazékban 60 perc alatt puhára főzzük, ne használjunk kuktát a főzéshez. Csak a főzés legvégén sózzuk meg, amikor már megpuhult a bab.

 

Főtt cékla és sárgarépa saláta

Hozzávalók:

  • 1-2 közepes cékla hámozva, negyedelve és kockákra vágva
  • 1-2 sárgarépa negyedholdakra vágva
  • 1 csésze víz
  • 2 csipet tengeri só,
  • ½ citrom frissen facsart leve és
  • 1 kanál rizsszirup

Elkészítés:

A feldarabolt céklát és sárgarépát a vízzel és a tengeri sóval egy fazékban, fedővel puhára főzzük, majd félrehúzzuk. A levét ízesítjük a citromlé és a rizs szirup keverékével és együtt hagyjuk kihűlni. Hűtve a levével együtt tálaljuk tálkákban. A cékla és a sárgarépa jót tesznek a májnak. 

 

Csicseriborsó ragu vegyes zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 1 csésze csicseriborsó mosva éjszakára beáztatva
  • 1 csésze édesburgonya kockára vágva
  • 1 vöröshagyma kockára vágva
  • 1 póréhagyma vastagabbra vágva
  • 2 szárzeller szár átlósan vastagabbra vágva
  • 1 jégcsapretek szabálytalanul nagyobbra vágva
  • 1 kávéskanál szezámolaj
  • tengeri só
  • 2 teáskanál kuzu vagy kukoricakeményítő

Elkészítés:

Az áztatott csicseriborsót friss háromszoros vízzel só nélkül 2 babérelvéllel vagy kombu darabbal puhára főzzük egy fazékban. 60 perc után nézzünk meg egy szemet, szedjük félbe. Ha belül már egyforma színű és állagú, akkor elkészült. Ekkor vesszük kia babérlevelet és sózzuk meg. A főzési idő függ az áztatási időtől és a bab méretétől is. A serpenyőben kevés olajon a sóval üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és együtt pirítjuk tovább. Szükség esetén a csicseriborsó főzőlevéből adunk hozzá. A megpuhult zöldségeket a puhára főtt csicseriborsóhoz adjuk, szójaszósszal a sózás függvényében ízesítjük. A kuzut vagy a kukoricakeményítőt hideg vízben feloldva folyamatos keverés mellett hozzáöntünk a csicseri raguhoz és besűrítjük. Gabona körettel és savanyúsággal tálaljuk.

Szendvicskrémek, útravalók

Körözött tofus krém lilahagymával és uborkával

Körözött jellegű tofus krém hagymával

Hozzávalók:

  • 15 dkg natúr tofu elmorzsolva és 2 evőkanál víz
  • 1 mokkáskanál ólommentes piros paprika (emésztést serkentő, fertőtlenítő)
  • ½ mokkáskanál őrölt kömény (gyomorerősítő, szélhajtó)
  • 1 mokkáskanál tengeri só állapottól és kortól függően
  • 1 evőkanál szezám, napraforgó, olíva vagy kukoricaolaj

Elkészítés:

A morzsolt tofut a kevés vízzel, olajjal és a fenti fűszerekkel forrás után 2 percig pároljuk, majd hagyjuk lehűlni. Merülő mixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá vöröshagymát vagy lilahagymát vagy fokhagymát.

Ízesítés változatok:

  • 2 gerezd fokhagyma reszelve a pépesítés előtt
  • 1 lilahagyma kis kockákra vágva a pépesítés előtt
  • 1 lilahagyma kis kockákra vágva a kész krémbe keverve vagy tálaláskot

 

Köles körözött – köles krém magyaros ízesítéssel

Hozzávalók:

  • ½ csésze mosott nyers köles
  • 1 csésze vízzel, majd ½ csésze növényi tejjel puhára főzve, vagy egy csésze főtt köles és ½ csésze rizstej vagy más növényi tej
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény (gyomorerősítő, szélhajtó)
  • 1 teáskanál őrölt ólmozatlan piros paprika (emésztést serkentő és fertőtlenítő)
  • Ízlés szerint borsikafű (bélnyugtató, bors helyett)
  • Ízlés szerint 1 teáskanál mustár állapot függvényében
  • 1 csapott mokkáskanál tengeri só
  • 2 teáskanál napraforgó vagy olíva olaj
  • 1 lilahagyma kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve vagy zúzva

Elkészítés főtt kölessel:

Felhasználhatjuk a fő fogáshoz főtt natúr kölest, amelyet elkeverve a fél csésze növényi tejjel felforralunk, megfűszerezzük, hozzákeverjük az olajat és langyosra hűlve a nyers lilahagyma kockákat és a fokhagymát, valamint a sót attól függően, hogy sózott volt-e a főtt köles, majd turmixgépben vagy merülő mixerrel pürésítjük.

Elkészítés nyers kölessel:

Az alaposan megmosott nyers kölest a háromszoros folyadékban csipet sóval 30 perc alatt puhára főzzük. Közben az olajon csipet sóval enyhén megpirítjuk a lilahagymát és a fokhagymát, ügyelve, hogy ne barnuljon meg. Készíthetjük az előző változat szerint nyers hagymákkal is. A főzés utolsó 3 percében fűszerezzük a kölest, keverjük bele a sült vagy nyers hagymákat és állapot szerint a többi tengeri sót. Hagyjuk langyosra hűlni és turmixgépben vagy merülő mixerrel pürésítjük. Fedeles befőttesüvegben tegyük a hűtőbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek. Kínáljuk gluténmentes kenyérrel és friss zöldekkel.

 

Pirított napraforgómag, brokkoli és köles vagy barnarizs krém

Hozzávalók:

  • 2/3 csésze só nélkül szárazon pirított napraforgómag ebből tálaláskor 1 evőkanál egészben
  • 1 csésze barnarizs vagy köles puhára főve
  • 2 csésze brokkoli rózsára szedve, szára gyufaszálformára vágva és
  • kevés sós vízben puhára párolva
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • tengeri só a főtt gabona és a mag sóssága szerint

Elkészítés:

Előkészítjük a hozzávalókat, majd turmixgépben pürésítjük. A brokkoli pároló levéből annyit öntsünk hozzá, hogy krémes állagot kapjunk. A pirított egész napraforgómag egy részét beletesszük a pürésítés előtt, a másik részsével tálaláskor díszítjük.

Barnarizs golyók pirított magokba forgava

Hozzávalók:

  • 2 csésze főtt barnarizs és víz
  • 1 umeboshi szilva apóra vágva, vagy golyónként ¼ mokkáskanál umeboshi krém
  • pirított világos és fekete szezámmag vagy darabolt pirított napraforgó, tökmag, mandula

Elkészítés:

Készítsünk elő kis tálkába hideg vizet, amibe a kezünket belemártjuk, hogy ne ragadjon rá a barnarizs. 1-2 evőkanál főtt rizsből nedves kézzel golyókat formázunk. Az umeboshi szilva darabot vagy krémet a rizsgolyó közepébe tesszük és a lyukat rizzsel lezárjuk. A kész golyókat megforgatjuk a pirított és apróra vágott vagy egész magokban.

Ha gyerekeknek készítjük a rizsgolyót, akkor ügyelünk arra, hogy nekik az életkoruknak megfelelően kevesebb só kell. Játékosan formázhatunk a töltött rizsgolyóból zöldségekkel például cicát, hóembert, macit, hogy elmosolyogjanak, amikor meglátják.

Rizsgolyó töltelék változatok:

  • Az umeboshi helyett tölthetjük tahini szezámmag krémmel
  • Tölthetjük bab-, csicseriborsó, lencse vagy tofukrémmel
  • Tehetünk bele egész főtt bab vagy csicseriborsó szemet
  • Tehetünk bele olajban sült tofu kockát
  • Tehetünk bele darabolt snidlinget vagy tavaszi csírákat
  • Tehetünk bele nyers, blansírozott vagy gőzölt zöldség darabokat

Desszertek

Rizs és csicseriborsó lisztes palacsinta édes töltelékhez

Hozzávalók:

  • 10 dkg csicseriborsó liszt
  • 5 dkg rizsliszt
  • 1 mokkáskanál vanília kivonat
  • ½ mokkáskanál kurkuma (szép sárga színt ad, antioxidáns és jót tesz az ízületeknek)
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 bio citrom leve
  • 3 ½ dl víz
  • 2 evőkanál olíva- vagy szezámolaj a serpenyő megkenéséhez

Elkészítés:

Egy keverőtálban, a kézi habverővel, csomómentesre keverjük a lisztkeveréket, az útifűmaghéjat, a szódabikarbónát, a csipet sót, a kurkumát és a vanília kivonatot a citromleves vízzel. A könnyebb sütés érdekében nem a tésztát édesítjük, hanem a töltelékekbe tesszük az édesítőt. A tésztát 10 percig pihentetjük. A palacsintasütőt megkenjük az olajos ecsettel és felforrósítjuk, de nem égetjük meg. A tésztát felkeverjük egy merőkanállal, majd annyi tésztát teszünk a sütőbe, hogy a tészta vékony rétegben beterítse azt. Közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg a tészta széle elválik a palacsintasütőtől. Ekkor egy széles, tompa, lekerekített késsel alányúlunk, fellazítjuk és megfordítjuk. A palacsinta másik oldalát is megsütjük, majd kitesszük a tányérra.

Almaszósz vagy alma puding

Hozzávalók:

  • 4 édes alma magozva, felkockázva,
  • csipet tengeri só,
  • 5 dkg mazsola
  • kevés hideg víz,
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő vagy kuzu,

Elkészítés almaszósz:

Az almaszószhoz a mazsolára és az almakockára egy kis lábasban annyi vizet öntünk, hogy ellepje. Csipet sóval puhára főzzük, majd félrehúzva merülő mixerrel pürésítve hígabb szószt kapunk. Tálaláskor díszítjük néhány szem mazsolával vagy belefőzzük a mazsolát is.

Elkészítés alma puding:

Az alma puding készítéséhez 3 evőkanál hideg vízben feloldjuk a keményítőt vagy a kuzut, majd a szószhoz öntjük és alacsony lángon kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Tálaláskor díszítjük néhány szem mazsolával vagy belefőzzük a mazsolát. 

Gyömbéres narancs szósz vagy puding

Hozzávalók:

  • 4 narancs hámozva, magozva és darabolva
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 teáskanál gyömbér hámozva és reszelve vagy ½ kávéskanál gyömbér por,
  • 2 evőkanál rizsszirup
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő vagy kuzu és víz
  • Tálaláskor a bio narancs reszelt vagy díszesen vágott héja

Elkészítés szósz:

A gyömbéres narancs szószhoz a narancsra és a gyömbérre egy kis lábasban annyi vizet öntünk, hogy ellepje. Csipet sóval puhára főzzük, majd félrehúzva merülő mixerrel pürésítve hígabb szószt kapunk. Tálaláskor narancshéjjal díszítjük.

Elészítés puding:

A gyömbéres narancs puding készítéséhez 3 evőkanál hideg vízben feloldjuk a keményítőt vagy a kuzut, majd a szószhoz öntjük és alacsony lángon kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Hűvösebb időben a gyömbér ellensúlyozza a narancs hűtő hatását. 

Édes kölesgombóc eperkrémmel

Hozzávalók:

  • ½ csésze kölesliszt
  • 1½ csésze 100 %-os almalé
  • ½ kávéskanál vanília őrlemény
  • 1 csipet tengeri só
  • 3 evőkanál rizsszirup

Elkészítés:

A köleslisztet csomómentesre keverjük a hideg almalével, majd hozzáadjuk a vaníliát. Folyamatos kevergetés mellett közepes lángon addig főzzük egy lábasban, amíg besűrűsödik. Hagyjuk kicsit hűlni, ekkor keverjük el alaposan a rizssziruppal, így adja ki legjobban az édes ízét. Ne főzzük együtt a rizsszirupot a kölesliszttel, mert akkor odaég. Kerek csészékbe vagy tálkákba adagoljuk. Amikor meghűl és megermed, tálkákba borítjuk ki. Eper öntettel és eper szemekkel kínáljuk.

 

Eper öntet vagy krém

Hozzávalók:

  • 1½ csésze friss eper mosva, leszárazva, darabolva
  • ¼ csésze barnarizs szirup
  • 1 kávéskanál vanília kivonat

Elkészítés:

A fenti hozzávalókat egy keverő tálban merülő mixerrel pürésítjük. Ha sűrűbb öntetet szeretnénk akkor 1 teáskanál kukoricakeményítőt ½ csésze hideg vízben vagy almalében feloldunk és közepes lángon, kevergetve besűrítjük, amikor elkészül a fenti hozzávalókkal együtt pürésítjük.

Sárga rózsa desszert

Sárgarépa és alma levében főtt köles aszalt sárgabarackkal

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 db 12 cm-es szilikon rózsa forma vagy 1 db és csészék
  • 1 csésze 2,5 dl köles alaposan megmosva
  • 3 csésze, 7,5 dl natúr bio sárgarépa lé
  • 1 csésze 2,5 dl 100 %-os natúr almalé
  • 10 dkg aszalt sárgabarack darabolva
  • 5 dkg mazsola vagy 4 evőkanál rizsszirup
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • Késhegynyi őrölt kurkuma
  • 1 csipet tengeri só

Elkészítés:

Az alaposan megmosott kölest az aszalvánnyal, a rizssziruppal, a csipet sóval, az őrölt fahéjjal, a kurkumával, a sárgarépa és az alma négyszeres levében 30 perc alatt puhára főzzük. Közben rendszeresen keverjük meg, mert az édes lében könnyebben odasül. Amint a köles szemek megnőnek és szétesnek, elkészült. A két szilikon rózsa formába öntjük, a tetejét elsimítva és ebben hagyjuk meghűlni, majd lehűlni a hűtőben. Ha maradna még valamennyi akkor azt kis tálkába vagy csészébe tesszük. Meghűlés után megdermed és a tányérra borítva szép rózsa formájú desszertet kapunk. A sárgarépa béta karotinban gazdag zöldség, jót tesz a szem egészségének, támogatja a máj egészségét, ez kiegészül a gyömbér értékeivel.

Bordó rózsa desszert

Édes céklás kölespuding 

Hozzávalók:

  • 1 db 12 cm-es szilikon rózsa forma és tálkák
  • 2 csésze 100 %-os natúr almalé
  • 2 csésze cékla hámozva és apróra reszelve
  • 1 csésze köles alaposan megmosva
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 vaníliarúd kikaparva vagy ½ mokkáskanál vanília kivonat
  • ½ kávéskanál fahéj
  • 4-6 evőkanál rizsszirup
  • ½ citrom leve
  • Ízlés szerint aszalt vörösáfonya

Elkészítés:

Az alaposan megmosott kölest összekeverjük a reszelt céklával, a fahéjjal, a sóval, a vaníliával – az aszalt vörös áfonyával – és a natúr almalével, majd 30 perc alatt közepes lángon puhára főzzük. Csak a főzés befejezésekor keverjük bele a rizsszirupot és a citromlét, majd alaposan elkeverjük. Tehetjük ezt merülő mixerrel vagy turmixgépben is.  A szilikon rózsa formába öntjük és elsimítjuk a tetejét, ha kimarad valamennyi akkor tálkákba tesszük. Hagyjuk lehűlni, a hűtőben kihűtve megdermed és tányérra borítva tálalhatjuk. A fahéj segíti a vércukor egyensúlyt, a cékla vasban gazdag zöldség, jót tesz vérszegénységnél, támogatja a máj egészségét, amihez a citromlé és az almalé is hozzájárulnak. A vörös áfonya jót tesz a húgyutak egészségének.

Sárgarépa és alma levében főtt köles mazsolával, gyömbérrel és pirított napraforgó maggal

Hozzávalók:

  • ½ csésze 1,25 dl köles alaposan megmosva
  • 1½ csésze, 3,75 dl natúr bio sárgarépa lé
  • ½ csésze 1,25 dl 100 %-os natúr almalé
  • 5 dkg mazsola
  • ½ kávéskanál vanília kivonat
  • ½ kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 csipet tengeri só
  • Tálaláskor szárazon pirított napraforgómag

Elkészítés:

Az alaposan megmosott kölest a mazsolával, a csipet sóval, az őrölt gyömbérrel a vaníliával a sárgarépa és az alma négyszeres levében 30 perc alatt puhára főzzük. Közben rendszeresen keverjük meg, mert az édes lében könnyebben odasül. Amint a köles szemek megnőnek és szétesnek, elkészült. Csészékbe öntjük, ebben hagyjuk meghűlni, majd lehűlni a hűtőben. Meghűlés után megdermed és tányérra borítható enyhén édes, ízletes desszertet kapunk. Szárazon pirított napraforgómaggal kínáljuk.

Gesztenyepüré reszelt almával és fahéjjal

Hozzávalók

  • 20 dkg otthon készített vagy gyorsfagyasztott cukormentes gesztenyepüré
  • 2 aromás édes alma magozva és héjastól nagyra reszelve
  • 2 evőkanál rizsszirup
  • ½ kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

A félig kiolvadt cukormentes gesztenyepürét nagyobbra reszeljük vagy krumplinyomón áttörjük és csészékbe halmozzuk. Tálaláskor reszeljük a tetejére az almát, csorgatjuk rá a rizsszirupot és szórjuk meg kevés őrölt fahéjjal. Frissen kínáljuk. A gesztenyepüré tejszínhab helyett reszelt almával is nagyon finom.

Italok és kezelések

A tananyagokban és recepteknél említett italok és kezelések egyéni állapot szerint használandó makrobiotikus táplálkozási tanácsadóval egyetetett étrend részeként.

Bancha szár tea

Hozzávalók:

  • 1 csapott evőkanál pirított bancha tea szár,
  • 4 csésze víz

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet a teaszárral és együtt főzzük 5 percig. Kapcsoljuk ki a gázt és hagyjuk állni a teát néhány percig. Szűrjük le és melegen igyuk meg. Termoszba tehetjük egész napra a maradékot. A teafüvet hagyjuk a szűrőben kiszáradni, még 1-2 alkalommal kifőzhetjük.  Lúgosító és emésztést segítő ital, egész évben alkalmas napi használatra, hideg időben melegen, meleg időben pedig szobahőmérsékleten, ízesítés nélkül kínáljuk, elsavasodott állapotban különösen jót tesz.

Gabonakávé rizstejjel

Gabonakávé

Hozzávalók:

  • 2-4 teáskanál pirított gabona kávé vállasszunk állapottól függően
  • Gluténtartalmú vagy gluténmentes gabonakávét, készen is kapható
  • 1 liter víz
  • Tálaláskor ízlés szerit rizstej vagy mandulatej

Elkészítés:

Annyi vizet töltünk az edénybe, hogy a felhabzó italnak is maradjon hely, majd felforraljuk. A gabonakávét beleöntjük a forrásban lévő vízbe, megkeverjük, majd elzárjuk a gázt. Melegen fogyasztjuk. Koffeinmentes, keserű ízével emésztést segítő ital a kávé ízére vágyakozóknak.

 

Petrezselyemzöld tea

Hozzávalók:

  • ¼ csésze finomra vágott petrezselyemzöld,
  • 1 csésze víz

Elkészítés:

A vizet és a petrezselyemzöldet tegyük egy lábosba, forraljuk fel, vegyük le a lángot közpesre és főzzük néhány percig. Szűrjük le és a levét melegen igyuk meg.  A szellemi teljesítményt fokozó hatású ital, tisztítja a vért, vízhajtó, támogatja a máj, a gyomor és a vese működését.

 

Leveles zöld ital

Hozzávalók:

  • leveles kel, kínai kel, gyermekláncfű zöld, jégcsapretek zöld, fehérrépa zöld, szárzeller zöld, árpa fű, búza fű és ezekből 1-3 féle levél apróra vágva,
  • kétszeres víz,
  • csipet tengeri só vagy pár csepp szójaszósz/shoyu

Elkészítés:

Vágjuk nagyon vékonyra a leveles zöldeket, adjunk hozzá kétszeres mennyiségű hideg vizet, forraljuk fel és alacsony lángon lassan főzzük 5 percig. A végén tegyük bele a tengeri sót vagy a szójaszószt és keverjük el, hogy felolvadjon. Ihatjuk melegen vagy szobahőmérsékleten. Feloldja a stagnáló fehérje, állati zsiradék és koleszterin lerakódásokat.

 

Jégcsapretek ital

Hozzávalók:

  • 10 cm-es jégcsapretek darab apróra reszelve,
  • 1 csésze tisztított víz
  • Elkészítés:

Elkészítés:

A jégcsapretket megmosva apróra reszeljük. A jégcsapretket a vízzel együtt felforraljuk és 5-6 perc alatt puhára főzzük. A levét leszűrve melegen isszuk meg. Felnőtteknek reggel és este 1-1 csészével kúraszerűen egy hétig. Tisztító, vízhajtó hatású, segít feloldani a köveket, kiüríteni a zsírszövetben tárolódó salakanyagokat, az ízületekben a magas húgysavszint miatt lerakódó purint.

 

Sárgarépa és jégcsapretek ital

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál frissen reszelt sárgarépa,
  • 2 evőkanál frissen reszelt jégcsapretek
  • 2 csésze víz,
  • 1/3 nori lap darabolva,
  • ½ umeboshi szilva,
  • néhány csepp szójaszósz

Elkészítés:

Tegyük a frissen reszelt sárgarépát és a daikon jégcsapretket a vízzel egy lábasba és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot, adjunk hozzá a nori lapot és az umbeoshi szilvát és együtt lassan főzzük további 3 percig, majd adjuk hozzá a shoyu szójaszószt és zárjuk el a tüzet. Igyunk meg melegen 1 csésze levet és együk meg a zöldségeket. Segíti eltávolítani a testből a zsíros és olajos lerakódásokat, csökkenteni a koleszterinszintet. A stagnáló állati zsiradék és olaj fellazítására adjunk hozzá kevés vágott újhagymát vagy reszelt gyömbért.

 

Jégcsapretek és shiitake gomba ital

Hozzávalók:

  • 1 csésze víz
  • 2 evőkanál reszelt jégcsapretek
  • 1 shiitake gomba
  • 1 csipet reszelt gyömbér
  • Kevés shoyu szójaszósz

Elkészítés:

Főzzük a shiitakét 5 percig aztán adjuk hozzá a többi hozzávalót. Még egy percig főzzük és leszűrve igyuk forrón. A shiitakét is együk meg. Erősen tisztító hatású ital, reggeli előtt készítsük el.

 

Shiitake gomba tea szójaszósszal és kombuval

Hozzávalók:

  • szárított shiitake gomba 1 csésze vízben 20 percig áztatva, leszárazva, a feje apróra vágva, az áztatóvizét felhasználjuk
  • 10 cm-es kombu darab 1 csésze vízben 20 percig áztatva és darabolva
  • 1 csipet tengeri só vagy néhány csepp szójaszósz

Elkészítés:

Tegyük a shiitake gomba és a kombu darabokat és az áztató vizüket egy lábasba, forraljuk fel, csökkentsük a lángot közepesre és lassan főzzük 20 percig. Adjuk hozzá a tengeri sót vagy a szójaszószt és zárjuk el a tüzet. Hagyjuk állni néhány pericg, szűrjük le és melegen igyuk meg. A főtt gombát használjuk fel más ételhez.  A shiitake gomba jót tesz állati zsír lerakódások feloldására, feszült állapotokban, stresszes helyezetekben segít megnyugodni. A kombu erősíti a vért, segít feloldani az állíti zsiradék és fehérje lerakódásokat, segíti az idegrendszert, a tiszta gondolkodást.

 

Azuki bab ital kombuval

Hozzávalók:

  • ½ csésze azuki bab,
  • 2,5 cm hosszú kombu darab,
  • 3 csésze víz

Elkészítés:

A vizet, a babot és a kombut tegyük egy fazékba, fedjük le és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot alacsonyra és 30 percig főzzük. Szűrjük le és melegen igyuk meg. Elkészíthetjük egyszerre több adagban, tegyük a többit leszűrve a hűtőbe, melegítsük fel, mielőtt megiszunk belőle 1 csészével másnap. A leszűrt babot újabb vízben puhulásig tovább főzzük és felhasználjuk más ételekhez. Energiája erősíti a vesét, segíti a vese gondokkal küzdőket, jót tesz félénkség, szégyenlősség és általános bizonytalanágérzet esetén.

 

Citrom ital

Hozzávalók:

  • ½ citrom frissen facsart leve
  • 1 csésze tiszta víz

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet és hűtsük le, majd facsarjuk bele a citrom levét és frissen igyuk meg. A citrom vértisztító, méregtelenítő és vírusölő hatású. nyáron hűvösen kínáljuk, télen, a hideg időszakban forralt vizet öntünk rá és iható melegen fogyasszuk.

 

 Tavaszi édes zöldség ital

Hozzávalók:

  • ¼ csésze vöröshagyma vékony félholdakra, 4 csésze víz
  • ¼ csésze fejes káposzta apróra vágva,
  • ¼ csésze sárgarépa és ¼ csésze paszternák gyufaszálformára vágva,

 

Nyári édes zöldség ital

Hozzávalók:

  • 1 cső zsenge kukorica a csövével együtt 2 cm-es darabokra vágva
  • ¼ csésze vöröshagyma félholdakra vágva,
  • ¼ csésze fejes káposzta apró darabokra vágva,
  • ¼ csésze sárgarépa gyufaszálformára vágva, 4 csésze víz

 

Őszi édes zöldség ital

Hozzávalók:

  • ¼ csésze édesburgonya gyufaszálformára vágva,
  • ¼ csésze vöröshagyma vékony negyedholdakra vágva,
  • ¼ csésze fejes káposzta apró darabokra vágva,
  • ¼ csésze sárgarépa gyufaszálformára vágva, 4 csésze víz

 

Téli édes zöldség ital

Hozzávalók:

  • ¼ csésze vöröshagyma félholdakra vágva,
  • ¼ csésze fejes káposzta apró darabokra vágva,
  • ¼ csésze sárgarépa gyufaszálformára vágva,
  • ¼ csésze sütőtök gyufaszálformára vágva, 4 csésze víz

Édes zöldség italok elkészítése:

Forraljuk fel a vizet, csökkentsük le a lángot és tegyük bele a zöldségeket, fedjük le és főzzük 20-25 percig. Szűrjük le és melegen igyuk meg. A maradék levet lehűlés után tesszük másnapra a hűtőbe, melegítve igyuk meg kora délután 1 csészével, ízesítés nélkül. Édes ízével segíti a vércukorszint normalizálódását, csökkenti a cukor és egyszerű szénhidrátok iránti sóvárgást, ellazító, nyugató, feszültségcsökkentő hatású.

Azuki bab por az arcbőr szépségért

A rózsaszín azuki bab port 1200 éve, és a mai napig használják Japánban, királyi szépséget adott az arcnak a finom azuki por púder. Manapság textil tasakba csomagolják krémes formában, ami közvetlenül a bőrre tehető.

Elkészítés:

Finoman megmossuk az azuki babot, lecsepegtetjük, megszárítjuk, vastag talpú edényben közepes lángon, kevergetve 5-10 percig pirítjuk, fejezzük be, mielőtt bab elveszíti a vörös színét. Ha ez megtörténik, akkor már túl sokáig pirítottuk. Őröljük meg finom porrá, ha van hozzá házi malmunk, akkor abban a legjobb, ha nincs akkor elektromos eszközzel. Szitáljuk át arc púder finomságura. Tároljuk a nedvességtől lezárt üveg vagy kerámia edényben.

Használat:

Keverjük össze a babpúdert langyos vízzel. Majd kenjük és dörzsöljük az arcra, lágyan masszírozzuk bele. Hagyjuk rajta fél óráig, majd öblítsük le. Mélyen, finoman tisztítja a bőrt, használata után sugárzó, fényes, selymes és feszesen sima lesz. Értéke, hogy tisztítja, élénkíti, fényesíti és lággyá teszi bőrt. Alkalmas az összes bőrtípusra, rendszeres használatra.

 

Szezám olaj kezelés a haj egészségéért

Hozzávalók:

  • Szezám olaj vagy pirított és őrölt szezámmagból készült krém

Használat:

Az ázsiai gyógyítás alapvető hozzávalója a szezám olaj, leggyakrabban használják a fejbőr, a haj ápolására. Mielőtt samponnal megmossuk a hajat, enyhén megnedvesítjük, alaposan bemasszírozzuk szezám olajjal a hajvégeket is. Meleg törölközővel a fejet, hajat becsomagoljuk és 30 percig vagy tovább rajta hagyjuk. Leöblítjük olyan meleg vízzel, amit a fejbőrünk elvisel, utána mossuk meg samponnal és öblítjük ki. A hajhullás megelőzésére, táplálja a hajat és a fejbőrt, gyógyítja a száraz fejbőrt, a hajnak egészséges „nedvességet” ad. Javasolt száraz, sérült, töredezett, fénytelen, ritka hajra.

 

Kombu tengeri fű tea a szép hajért

Hozzávalók:

  • Vagy egy hosszú kombu csík 2 csésze vízben áztatva
  • vagy 2 teáskanál, 10 gr kombu por 2 csésze tiszta vízbe téve

Elkészítés:

A szárított kombut 10 percig főzzünk. A kombu porból csészénként egy taáskanálnyira van szükség, elkeverjük benne és 5 percig főzzük. A kombu tengeri fű tea ízében kivehető az óceán illata. Kortyolgatva fogyasszuk. Naponta fogyasztható 3 hónapon át. Javasolt élettelen, tompa, vékony, szürke, színtelen, összeesős hajra. Felszabadít a toxikus anyagoktól és a lerakódádoktól, szép lesz a haj és a köröm, erősíti a hajat és visszaadja a színét, fényét

 

Fekete szezámmag ital

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál fekete szezámmag a suribachi recés kerámia mozsárban
  • vagy néhány fordulattal a darálóban félig megőrölve
  • 1 csésze víz

Elkészítés:

Enyhén őröljük meg a fekete szezámmagot. Forraljuk fel a vizet, majd öntsünk 1 csészével a 2 evőkanál maghoz és együtt forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot és lassan főzzük 15 percig. Hagyjuk iható hőmérsékletűre hűlni és a magokkal együtt igyuk meg. Fellazítja az emésztőszervi pangást, oldja a szorulást. Növeszti és sötétíti a hajat, javítja a látás tisztaságát, javítja a menstruációs ciklus rendezettségét, kalciumban gazdag.

Változat:

  • A hajnövekedés serkentésére adjunk hozzá kevés árpamaláta szirupot és 2-3 hétig naponta igyuk ezt az italt.

 

Meleg lábfürdő tengeri sóval

Hozzávalók

  • forralt víz,
  • ½ csésze tengeri só

Használat:

A vizet egy fazékban felforraljuk, beletesszük a tengeri sót és félrehúzzuk. Hagyjuk lehűlni elviselhetően melegre, majd egy lavórba öntve 5 perces lábáztatásra használjuk lefekvés előtt. Felmelegít, ellazít, megnyugtat, serkenti a vérkeringést. Nem javasolt gyulladás és láz esetében.

 

Tengeri sós fürdő

Hozzávalók:

  • 25 dkg adalékanyagmentes fehér tengeri só
  • Forró víz

Használat:

A tengeri sót a kádba kanalazzuk, majd forró vizet engedjünk rá. Amikor a víz már kellemesen meleg, 15 percet töltünk el benne. Utána hidratáló krémet használunk. A tengeri sós fürdő felér egy szépségkúrával, a benne lévő nyomelemek, ásványi anyagok serkentik az anyagcserét és segítenek, hogy a szövetekben felhalmozódott fölösleges víz eltávozzon.

 

 Meleg törölközős testledörzsölés

Hozzávalók:

  • kis pamuttörölköző és forró víz

Használat:

Fogjuk meg a törölköző két végét, a közepét mártsuk a forró vízbe, majd óvatosan csavarjuk ki. Ha túlságosan forró, akkor kicsit himbáljuk, hogy elviselhető hőmérsékletűre hűljön, majd dörzsöljük át vele az egész testet, beleértve a kezet, lábat, a kéz és lábujjakat is. Mártsuk újra a forró vízbe, ha a törölköző kihűl. Enyhén kipirul a bőr a dörzsölés hatására.  Aktiválja a vérkeringést, javítja az energiaáramlást az egész testben, segít feloldani a bőr alatti zsír és méreganyag lerakódásokat, megtisztítja a bőrt. A fürdés előtt javasolt, nem a fürdővízben ülve.

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód

Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk

Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek  

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.