Ingyenes főzőiskola videója és receptjei
Itt megnézheted az ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.
Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételeket és receptjeit is.
- Karalábé leves
- Csicseriborsó nishime zöldségekkel, főtt barnarizs, szárazon pirított
szezámmag, gyorsan préselt kínai kel és vöröskáposzta - Rebarbara puding kukoricadarával vagy kölessel
Karalábé leves
Hozzávalók:
- 1 szál közepes méretű sárgarépa negyedholdakra vágva
- 1 szál közepes méretű fehérrépa negyedholdakra vágva
- 1 karalábé hámozva és kis kockákra vágva
- 1 vöröshagyma kockára vágva
- 1 teáskanál hidegen sajtolt szezám, olíva, repce vagy napraforgó olaj
- tengeri só
- átmeneti átállási időszakban ízlés szerint késhegynyi őrölt piros paprika vagy késhegynyi őrölt köménymag
- víz
- Tálaláskor petrezselyemzöld, újhagyma vagy friss tavaszi zöld csírák
Elkészítés:
Egy kanál olajon csipet sóval megdinszteljük a vöröshagyma kockákat, majd hozzáadjuk a sárgarépát és kevergetve sütjük, amíg a színét egy kicsit kiadja. Hozzáadjuk a fehérrépa és a karalábé kockákat, kevergetve sütjük 1-2 percig. Ízlés szerint átmeneti időszakban ekkor tehetünk bele késhegynyi őrölt piros paprikát vagy köménymagot, majd felöntjük kétszeres tiszta vízzel. Felforraljuk, majd enyhe tűzön 4-5 percig főzzük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel, újhagymával vagy tavaszi zöld csírákkal szórjuk meg a tetejét.
Csicseriborsó nishime zöldésgekkel, főtt barnarizs, szárazon pirított szezámmag, gyorsan préselt kínai kel és vöröskáposzta
Fazékban főtt barnarizs
Hozzávalók:
- 1 csésze barnarizs
- 2 csésze víz
- 1 csipet tengeri só
Elkészítés:
Tegyük a megmosott rizst vastagtalpú rozsdamentes fazékba, adjuk hozzá a vizet és forraljuk fel. Ekkor adjuk hozzá a sót, lefedjük és közepes-alacsony lángon, lángelosztóval az edény alatt, kb. 60 percig főzzük. Amikor elkészül, 4-5 percig hagyjuk a fedő alatt a gőzben, majd fakanállal összekeverjük.
Szárazon pirított szezámmag
Hozzávalók:
- 20 dkg világos vagy fekete szezámmag
Elkészítés:
Serpenyőbe öntjük a szezámmagot. Szárazon, folyamatosan kevergetve addig pirítjuk, amíg illatozni kezd, két ujjal könnyen összetörhető a fekete szem, a világos szezámmag pedig zsemleszínűre változik. Ügyeljünk rá, hogy ne égessük meg. Kihűlve lezárt befőttesüvegben, a hűtőszekrényben napokig tárolhatjuk. A szezámmagban jóval több a kalcium, mint a tejben, a fekete szezámmagban még a világosnál is több.
Gyorsan préselt kínai kel és cékla saláta sóval és citromlével
Hozzávalók:
- 1 csésze kínai kel vékony csíkokra vágva
- 1 csésze cékla hámozva és nagyra reszelve
- 1 teáskanál tengeri só
- ½ citrom leve
- Tálalákor 1 evőkanál szárazon pirított szezámmag
Elkészítés:
Szeleteljük fel a kínai kelt és reszeljük le a céklát, tegyük a zöldségprésbe, vagy tálba. Keverjük össze a sót a zöldségekkel. Nyomassuk le a savanyú prés nyomólemezével vagy a tálba a zöldség tetejére lefelé fordítva tett tányérral és azon egy vízzel teli befőttesüveg nehezékkel. 1 óráig hagyjuk állni, vagy egy éjszakán át. Ha túl sós, akkor mossuk ki, mielőtt tányérra vagy tálkákba tesszük.
Saját gőzben puhult, nishime zöldségek
Hozzávalók:
- Víz 1 cm magasan a lábasban
- Tengeri só,
- szójaszósz vagy miszó kevés hideg vízben feloldva
- 1 csésze zöldségkeverék az alábbiakból:
- sárgarépa szabálytalan formára vágva
- szárzeller hasábokra vágva
- vöröshagyma nagyobb darabokra vágva
Elkészítés:
Az 1 csésze zöldséget ehhez a módszerhez kicsit nagyobb darabokra vágjuk fel. Lábasba tesszük a zöldséget, 1 cm magasan vizet öntünk rá és ízesítjük sóval vagy szójaszósszal. Lefedjük, 1-2 percig forraljuk, majd közepesre vesszük a lángot és a saját gőzében puhul meg a zöldség. Ha ízesítésül miszót használunk, ezt feloldjuk kevés hideg vízben és a zöldségek puhulása után keverjük a maradék, forró léhez, miszóval együtt már nem forraljuk tovább, csak 1-2 percig lassan főzzük.
Csicseriborsó fazékban főve
Hozzávalók:
- 1 csésze csicseriborsó mosva éjszakára beáztatva
- Víz és 2 babérlevél vagy egy kombu darab
- tengeri só
Elkészítés:
Az éjszakára beáztatott csicseriborsót friss háromszoros vízzel só nélkül 2 babérelvéllel vagy kombu darabbal puhára főzzük fazékban. 60 perc után nézzünk meg egy szemet, szedjük félbe. Ha belül már egyforma színű és állagú, akkor elkészült, ha nem, akkor addig főzzük, amíg teljesen megpuhul, ez a borsó méretétől és az áztatási időtől is függ. Amikor megpuhult kivesszük a babérlevelet és megsózzuk. Kínáljuk főtt gabonával, zöldségekkel és savanyúsággal. A csicseriborsó erőt adó, fehérjében gazdag étel jót tesz a reproduktív szerveknek, különösen hasznos candida esetében a bélflórának.
Rebarbara puding kukoricadarával vagy kölessel
Rebarbara puding kukoricadarával
Hozzávalók:
- 2 csésze rebarbara zsenge szár és levél darabolva
- 10 dkg kukoricadara
- 2 csésze 5 dl víz
- Egy csipet tengeri só
- 1 dl rizsszirup
- Ízlés szerint citromlé
- Ízlés szerint kevés vanília kivonat
- Ízlés szerint őrölt gyömbér vagy fahéj
Elkészítés:
A rebarbara darabokat megfőzzük a vízzel, a csipet sóval és ízlés szerint a fűszerekkel, majd merülő mixerrel simára keverjük. Folyamatos keverés közben fokozatosan adagoljuk hozzá a kukoricadarát. Keverjük folyamatosan végig a főzés közben is gyorsan, mert különben kipuffog. 15 perc alatt megfő a dara.
A főzés befejezése után keverjük csak hozzá a rizsszirupot és ízlés szerint a citromlét. Fontos, hogy csak ekkor, mert azzal együtt főzve odaég és elveszíti az édességét, a citromlé pedig a C-vitamin tartalmát. A rebarbara antioxidáns, gazdag vitaminokban – B1, B2, A és C – ásványi anyagokban – kalcium, kálium, foszfor, magnézium és vas – viszont savasító hatású. Nem javasolt azoknak, akiknek veseköve van.
Vaníliás kölespuding rebarbarával
Hozzávalók:
- 2 csésze rebarbara zsenge szár és levél darabolva
- 1 csésze frissen őrölt köles liszt
- 3 csésze víz,
- 1 csésze rizsszirup
- 1 csipet tengeri só
- 1 mokkáskanál vanília kivonat
- Késhegynyi fahéj és gyömbér
- Ízlés szerint citromlé
- Tálaláskor bio citrom reszelt héja
Elkészítés:
A vizet a vaníliával, a sóval és a többi fűszerrel, valamint a rebarbara darabokkal felforraljuk. Megfőzzük a rebarbarát, majd merülő mixerrel simára keverjük. A köles liszthez annyi hideg vizet adagolunk folyamatos keverés mellett fokozatosan, hogy palacsintatészta sűrűségű, csomómentes keveréket kapjunk. Az előkészített köleses masszát folyamatos keverés közben beleöntjük a rebarbarás lébe és kevergetve lassan fűzzük, amíg besűrűsödik.
Amikor már kicsit hűl, csak akkor keverjük bele a rizsszirupot, hogy kiadja az édességét. Ne főzzük együtt a rizssziruppal, mert odaég. Ízlés szerint citromlét ekkor adhatunk hozzá. Tálkákba vagy csészékbe öntjük és meghűlve kínáljuk. A rebarbara antioxidáns, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, viszont savasító hatású, ezt ebben a receptben a köles lúgosító hatása ellensúlyozza. Nem javasolt a rebarbara azoknak, akiknek veseköve van.
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
10+1 tipp, hogy nőként 40 felett is megőrizd a kortalanságodat
Makrobiotikus étrenddel a női egészség megőrzéséért és helyreállításáért (1. rész)
Női egészséget veszélyeztető tényezők (2. rész)
7 tipp az immunrendszered megerősítésére
Immunrendszerünk egészségéért a makrobiotikával
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód
Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk
Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.