Ingyenes főzőiskola videója és receptjei

Itt megnézheted az ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.

Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételeket és receptjeit is.

  1. Karalábé leves
  2. Csicseriborsó nishime zöldségekkel, főtt barnarizs, szárazon pirított
    szezámmag, gyorsan préselt kínai kel és vöröskáposzta
  3. Rebarbara puding kukoricadarával vagy kölessel

 

Karalábé leves

Hozzávalók:

  • 1 szál közepes méretű sárgarépa negyedholdakra vágva
  • 1 szál közepes méretű fehérrépa negyedholdakra vágva
  • 1 karalábé hámozva és kis kockákra vágva
  • 1 vöröshagyma kockára vágva 
  • 1 teáskanál hidegen sajtolt szezám, olíva, repce vagy napraforgó olaj
  • tengeri só
  • átmeneti átállási időszakban ízlés szerint késhegynyi őrölt piros paprika vagy késhegynyi őrölt köménymag
  • víz
  • Tálaláskor petrezselyemzöld, újhagyma vagy friss tavaszi zöld csírák

Elkészítés:

Egy kanál olajon csipet sóval megdinszteljük a vöröshagyma kockákat, majd hozzáadjuk a sárgarépát és kevergetve sütjük, amíg a színét egy kicsit kiadja. Hozzáadjuk a fehérrépa és a karalábé kockákat, kevergetve sütjük 1-2 percig. Ízlés szerint átmeneti időszakban ekkor tehetünk bele késhegynyi őrölt piros paprikát vagy köménymagot, majd felöntjük kétszeres tiszta vízzel. Felforraljuk, majd enyhe tűzön 4-5 percig főzzük.  Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel, újhagymával vagy tavaszi zöld csírákkal szórjuk meg a tetejét.

Csicseriborsó nishime zöldésgekkel, főtt barnarizs, szárazon pirított szezámmag, gyorsan préselt kínai kel és vöröskáposzta

Fazékban főtt barnarizs

Hozzávalók:

  • 1 csésze barnarizs
  • 2 csésze víz
  • 1 csipet tengeri só

Elkészítés:

Tegyük a megmosott rizst vastagtalpú rozsdamentes fazékba, adjuk hozzá a vizet és forraljuk fel. Ekkor adjuk hozzá a sót, lefedjük és közepes-alacsony lángon, lángelosztóval az edény alatt, kb. 60 percig főzzük. Amikor elkészül, 4-5 percig hagyjuk a fedő alatt a gőzben, majd fakanállal összekeverjük.

 

Szárazon pirított szezámmag

Hozzávalók:

  • 20 dkg világos vagy fekete szezámmag

Elkészítés:

Serpenyőbe öntjük a szezámmagot. Szárazon, folyamatosan kevergetve addig pirítjuk, amíg illatozni kezd, két ujjal könnyen összetörhető a fekete szem, a világos szezámmag pedig zsemleszínűre változik. Ügyeljünk rá, hogy ne égessük meg. Kihűlve lezárt befőttesüvegben, a hűtőszekrényben napokig tárolhatjuk. A szezámmagban jóval több a kalcium, mint a tejben, a fekete szezámmagban még a világosnál is több.

 

Gyorsan préselt kínai kel és cékla saláta sóval és citromlével

Hozzávalók:

  • 1 csésze kínai kel vékony csíkokra vágva
  • 1 csésze cékla hámozva és nagyra reszelve
  • 1 teáskanál tengeri só
  • ½ citrom leve
  • Tálalákor 1 evőkanál szárazon pirított szezámmag

Elkészítés:

Szeleteljük fel a kínai kelt és reszeljük le a céklát, tegyük a zöldségprésbe, vagy tálba. Keverjük össze a sót a zöldségekkel. Nyomassuk le a savanyú prés nyomólemezével vagy a tálba a zöldség tetejére lefelé fordítva tett tányérral és azon egy vízzel teli befőttesüveg nehezékkel. 1 óráig hagyjuk állni, vagy egy éjszakán át. Ha túl sós, akkor mossuk ki, mielőtt tányérra vagy tálkákba tesszük.

 

Saját gőzben puhult, nishime zöldségek

Hozzávalók:

  • Víz 1 cm magasan a lábasban
  • Tengeri só,
  • szójaszósz vagy miszó kevés hideg vízben feloldva
  • 1 csésze zöldségkeverék az alábbiakból:
    • sárgarépa szabálytalan formára vágva
    • szárzeller hasábokra vágva
    • vöröshagyma nagyobb darabokra vágva

Elkészítés:

Az 1 csésze zöldséget ehhez a módszerhez kicsit nagyobb darabokra vágjuk fel. Lábasba tesszük a zöldséget, 1 cm magasan vizet öntünk rá és ízesítjük sóval vagy szójaszósszal. Lefedjük, 1-2 percig forraljuk, majd közepesre vesszük a lángot és a saját gőzében puhul meg a zöldség. Ha ízesítésül miszót használunk, ezt feloldjuk kevés hideg vízben és a zöldségek puhulása után keverjük a maradék, forró léhez, miszóval együtt már nem forraljuk tovább, csak 1-2 percig lassan főzzük.

 

Csicseriborsó fazékban főve

Hozzávalók:

  • 1 csésze csicseriborsó mosva éjszakára beáztatva
  • Víz és 2 babérlevél vagy egy kombu darab
  • tengeri só

Elkészítés:

Az éjszakára beáztatott csicseriborsót friss háromszoros vízzel só nélkül 2 babérelvéllel vagy kombu darabbal puhára főzzük fazékban. 60 perc után nézzünk meg egy szemet, szedjük félbe. Ha belül már egyforma színű és állagú, akkor elkészült, ha nem, akkor addig főzzük, amíg teljesen megpuhul, ez a borsó méretétől és az áztatási időtől is függ. Amikor megpuhult kivesszük a babérlevelet és megsózzuk. Kínáljuk főtt gabonával, zöldségekkel és savanyúsággal. A csicseriborsó erőt adó, fehérjében gazdag étel jót tesz a reproduktív szerveknek, különösen hasznos candida esetében a bélflórának.

Rebarbara puding kukoricadarával vagy kölessel

Rebarbara puding kukoricadarával

Hozzávalók:

  • 2 csésze rebarbara zsenge szár és levél darabolva
  • 10 dkg kukoricadara
  • 2 csésze 5 dl víz
  • Egy csipet tengeri só
  • 1 dl rizsszirup
  • Ízlés szerint citromlé
  • Ízlés szerint kevés vanília kivonat
  • Ízlés szerint őrölt gyömbér vagy fahéj

Elkészítés:

A rebarbara darabokat megfőzzük a vízzel, a csipet sóval és ízlés szerint a fűszerekkel, majd merülő mixerrel simára keverjük. Folyamatos keverés közben fokozatosan adagoljuk hozzá a kukoricadarát. Keverjük folyamatosan végig a főzés közben is gyorsan, mert különben kipuffog. 15 perc alatt megfő a dara.

A főzés befejezése után keverjük csak hozzá a rizsszirupot és ízlés szerint a citromlét. Fontos, hogy csak ekkor, mert azzal együtt főzve odaég és elveszíti az édességét, a citromlé pedig a C-vitamin tartalmát. A rebarbara antioxidáns, gazdag vitaminokban – B1, B2, A és C – ásványi anyagokban – kalcium, kálium, foszfor, magnézium és vas – viszont savasító hatású. Nem javasolt azoknak, akiknek veseköve van.

 

Vaníliás kölespuding rebarbarával

Hozzávalók:

  • 2 csésze rebarbara zsenge szár és levél darabolva
  • 1 csésze frissen őrölt köles liszt
  • 3 csésze víz,
  • 1 csésze rizsszirup
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 mokkáskanál vanília kivonat
  • Késhegynyi fahéj és gyömbér
  • Ízlés szerint citromlé
  • Tálaláskor bio citrom reszelt héja

Elkészítés:

A vizet a vaníliával, a sóval és a többi fűszerrel, valamint a rebarbara darabokkal felforraljuk. Megfőzzük a rebarbarát, majd merülő mixerrel simára keverjük. A köles liszthez annyi hideg vizet adagolunk folyamatos keverés mellett fokozatosan, hogy palacsintatészta sűrűségű, csomómentes keveréket kapjunk. Az előkészített köleses masszát folyamatos keverés közben beleöntjük a rebarbarás lébe és kevergetve lassan fűzzük, amíg besűrűsödik.

Amikor már kicsit hűl, csak akkor keverjük bele a rizsszirupot, hogy kiadja az édességét. Ne főzzük együtt a rizssziruppal, mert odaég. Ízlés szerint citromlét ekkor adhatunk hozzá. Tálkákba vagy csészékbe öntjük és meghűlve kínáljuk. A rebarbara antioxidáns, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, viszont savasító hatású, ezt ebben a receptben a köles lúgosító hatása ellensúlyozza. Nem javasolt a rebarbara azoknak, akiknek veseköve van.

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód

Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk

Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek  

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.