Receptek

Figyelem a receptek közül mindenki válassza a pajzsmirigye állapota szerint neki megfelelőt!

Rövidítések: GM = gluténmentes, GT = gluténtartalmú

Levesek

Csicseriborsó leves (GM/GT)

Hozzávalók:

  • 1 csésze csicseriborsó mosva és éjszakára 2 csésze vízbe beáztatva
  • 2 sárgarépa és 2 fehérrépa 3-4 cm-es hasábokra vágva
  • 1⁄2 karalábé cikkekre vágva
  • 4-6 kelbimbó felezve vagy kelkáposzta levelek csíkokra vágva
  • 1 vöröshagyma hámozva és negyedelve
  • 1 szárzeller szár 3-4 cm-es darabokra vágva,
  • 1 kávéskanál tengeri só, 8 csésze víz
  • 1⁄2 kávéskanál őrölt kurkuma
  • Tálaláskor szárazon pirított szezámmag GM
  • Tálaláskor külön kifőzött GT teljes kiőrlésű tészta vagy főtt árpa
  • Tálaláskor külön kifőzött GM gluténmentes tészta vagy főtt barnarizs

Elkészítés:

A beáztatott csicseriborsót nagy fazékban tesszük oda főni a friss 8 csésze vízzel, só nélkül. Felforraljuk, leszedjük a habját, majd fedő alatt 60 perc alatt puhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a zöldségeket, a kurkumát, szükség szerint további vizet és 25-30 percig fedő nélkül lassan főzzük. A sót és a kelkáposzta levél csíkokat csak az utolsó 5 percben teszünk bele.

A forrásban lévő sós vízben külön kifőtt tésztára vagy főtt gabonára merjük a forró levest. Megszórhatjuk szárazon pirított szezámmaggal. Ilyen kombinációban komplex fehérjében gazdag, életerőt adó leves. A csicseriborsó jót tesz a bélflóra egyensúlynak és a reproduktív szerveknek is, erőt ad anélkül, hogy megterhelné a testet, a kurkuma szép sárga színt ad a levesnek, és nagyon jót tesz az ízületeknek, a szezámmag gazdag kalciumban.

Erősítő vese bab és kukorica leves miszóval (GM)

Hozzávalók:

  • 1 csésze vese bab, éjszakán át áztatva 2 csésze vízben
  • 1⁄2 csésze kukoricaszem, 1-2 zsenge kukoricacsőről a szemek levágva 3 csésze víz
  • 1 sárgarépa negyedholdra vágva
  • 1 vöröshagyma kockára vágva
  • 2 kanál GM shiro miszó kevés hideg vízben feloldva
  • Tengeri só ízlés szerint
  • Tálaláskor 2 evőkanál petrezselyem, vagy újhagyma apróra vágva

Elkészítés:

A beáztatott vesebabot friss háromszoros vízben só nélkül 40 percig főzzük. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a zsenge kukoricaszemeket és a sót, majd további 10 percig főzzük. Feloldjuk a miszót kevés hideg vízben, hozzákeverjük. Ezzel már nem forraljuk, csak forralás nélkül hőkezeljük. Melegen tálaljuk petrezselyemzölddel vagy újhagymával megszórva. Erősítő hatású nyári bableves a miszó tisztító hatásával kombinálva, különösen jót tesz a miszó városi szmogban és sugárzás ártalmak esetén.

Halleves édesburgonyával (GM)

Hozzávalók:

  • 11⁄2 csésze, kb 40 dkg, hal kocka, fogas, sülő, pisztráng, harcsa
    vagy fiatal ponty megtisztítva, kifilézve és kb 2 cm-es kockákra vágva, tengeri sóval enyhén besózva,
  • 11⁄2 csésze édesburgonya – batáta hámozva és 2 cm-es kockákra vágva
  • 2 vöröshagyma apró kockákra vágva, tengeri só,
  • 4 csésze víz
  • 1 kávéskanál hidegen sajtolt napraforgó olaj

Elkészítés:

A hevített olajon kevés tengeri sóval üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk az édesburgonya kockákat és kevergetve pirítjuk 3-4 percig, felöntjük 4 csésze vízzel, 15-20 perc alatt puhára főzzük, majd merülő mixerrel pépesítjük. Újra felforraljuk, majd hozzáadjuk a filézett és sózott haldarabokat, amelyeket néhány perc alatt puhára főzünk, ne főzzük túl. 2 perc után ízlés, állapot és szükség szerint teszünk bele tengeri sót. Erősítő hatású, ugyanakkor az édes ízével nyugtató hatású leves.

Sárgarépa és pisztráng erőleves szójaszósszal (GM/GT)

Hozzávalók:

  • 1 kis pisztráng, a beleit és az epehólyagot eltávolítjuk
  • 3 közepes sárgarépa darabolva, 4 csésze víz
  • Pirított bancsa tea szár – egy filter vagy 2 kávéskanálnyi egy fűszertojásban Szójaszósz GM a tamari, GT a shoyu szójaszósz
  • 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld vagy póréhagyma

Elkészítés:

A kuktában a vizet, a pisztrángot, a sárgarépát és a bancha tea filtert vagy a teatojásban a tea szárakat 40 percig főzzük. Hagyjuk a gőzt lemenni, mielőtt kinyitjuk a kuktát. Fazékban 1 óra a főzési ideje. Vegyük ki a tea filtert vagy a fűszertojást, a bancha tea a hal csontjait megpuhította, ezért az is pürésíthetővé válik. Merülő mixerrel pürésítsük a levest, adjunk hozzá szójaszószt és lassan főzzük további 3 percig. A petrezselyemzöld vagy póréhagyma a dísze tálaláskor. Energiabomba azoknak, akik fogyasztják anélkül, hogy megterhelő volna.

Édes zöldséges leves tengeri sóval vagy miszóval (GM)

Hozzávalók:

  • 4 csésze víz
  • 1⁄2 édesburgonya 1 cm-es kockákra vágva, vagy 1 sárgarépa vékony csíkokra vágva
  • 1⁄2 vöröshagyma kockákra vágva szeletelve
  • 1 fehérrépa vagy jégcsapretek vékony csíkokra vágva
  • tengeri só vagy 2 teáskanál GM barnarizs miszó
  • Tálaláskor petrezselyemzöld vagy újhagyma apóra vágva

Elkészítés:

A forrásban lévő vízbe tesszük az apróra vágott zöldségeket és a sót, majd alacsony lángon puhára pároljuk. Ha miszót használunk a só helyett, akkor azt hideg vízben feloldjuk, hozzákeverjük a leveshez és forralás nélkül 1-2 percig hevítjük. Petrezselyemzölddel vagy újhagymával megszórva tálaljuk. Édes ízével nyugtató, ugyanakkor tisztító leves. A miszó jót tesz a városi szmogban és sugárzás ártalmak esetében is.

Tisztító zöldségleves szárzellerrel és shiitake gombával (GM)

Hozzávalók:

  • 5 shiitake gomba áztatva, leszáraztva, a feje vékonyra felszeletelve
  • 4-5 csésze víz, tengeri só
  • 1 csésze szárzeller átlósan darabolva
  • 2 csésze kínai kel vékony csíkokra vágva
  • 5-6 teáskanál kukoricakeményítő kevés hideg vízben feloldva
  • Tálaláskor újhagyma apróra vágva

Elkészítés:

A vízbe tesszük a shiitake gombát és a sót, felforraljuk, lefedve 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a szárzeller darabokat és 2-3 percig forraljuk. Hozzáadjuk kínai kelt és 1-2 percig főzzük. Kevés hideg vízben feloldjuk a gabona keményítőt, hozzákeverjük a zöldséges léhez. A besűrűsödésig folyamatosan keverjük. Apróra vágott újhagymával a tetején tálaljuk. Tisztító és ellazító, könnyű zöldségleves. A shiitake gombának magas a fehérje, kálium és cink tartalma, napon szárított formájában a D-vitamin tartalma is, kitisztítja a testből az állati ételekből származó sót, csökkenti a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást, a testhőmérsékletet, vírus és baktériumellenes, segít gyulladásoknál, erősíti az immunrendszert.

Édes zöldség leves shiitake gombával, kombuval és szójaszósszal (GM/GT)

Hozzávalók:

  • 7 cm-es szárított kombu tengeri fű
  • 5 szárított shiitake gomba mosva, áztatva, az áztatóvizés is felhasználjuk
  • 1 vöröshagyma hámozva és nagy kockára vágva
  • 1 kisebb édesburgonya hámozva és darabokra vágva
  • 2 sörretek darabokra vágva
  • 1 szárzeller szál kis darabokra vágva
  • 2 liter víz,
  • 1 kávéskanál tengeri só vagy GM tamari vagy GT shoyuszójaszósz ízesítésül
  • Tálaláskor a darabolt kombu csíkok

Elkészítés:

A két liter vízben a shiitake gomba áztatóvizével együtt felforraljuk a kombut és a shiitake gombát és 10 percig főzzük. Kivesszük a gombát és a kombut. A gombát leszárazzuk a fejét vékony cikkekre vágjuk. A kombut vékony csíkokra daraboljuk és félretesszük, tálaláskor díszítjük vele a levest. Visszatesszük a gombafej cikkeket a levesbe az édesburgonyával, a sörretekkel és a vöröshagymával és a szárzellerrel együtt.

Felforraljuk és a zöldségek puhulásig főzzük. Tengeri sóval vagy a szójaszósszal a főzés utolsó percében ízesítjük. Tálaláskor díszítjük a kombu csíkokkal. Édes ízével nyugtató ugyanakkor tisztító hatású leves. A kombu segít csökkenteni a babféléknél a gázképződés, gazdag jódban, kalciumban káliumban erősiti a vért, segít kiüríteni a toxikus salakanyagokat a testből beleértve a radioaktív sugárzást, segíti a tiszta gondolkodást.

A shiitake gombának magas a fehérje, kálium és cink tartalma, napon szárított formájában a D-vitamin tartalma is, kitisztítja a testből az állati ételekből származó sót, csökkenti a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást, a testhőmérsékletet, vírus és baktériumellenes, segít gyulladásoknál, erősíti az immunrendszert.

Cukkíni krémleves fodros kellel vagy kaporral GM

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma hámozva és kockára vágva
  • 1-2 gerezd fokhagyma reszelve vagy zúzva
  • 1 evőkanál szezám, olíva vagy napraforgó olaj
  • 1⁄2-1 csapott mokkáskanál tengeri só
  • 2 kisebb cukkíni végek levágva és kis kockákra vágva
  • 1 csokor medvehagyma csíkokra vágva vagy
  • Néhány fodros kel levél darabokra vágva
  • Tálaláskor sárgarépa szív formára vagy virágvágással vágva

Elkészítés:

A hagymát a hevített olajon a sóval és a fokhagymával kevergetve üvegesre dinszteljük, rátesszük a darabolt cukkínit, a fodros kelt vagy medvehagymát és 8-10 percig főzzük. Hagyjuk kicsit hűlni, kiveszünk belőle a tálaláshoz kisebb fodros kel darabokat, majd a levest merülő mixerrel turmixoljuk. Fodros kel darabokkal és virágvágással vagy szív formára vágott sárgarépával díszítve tálaljuk. Könnyű tisztító zöldségleves.

Változat:

Ízlés szerint ízesíthetjük apróra vágott kaporral, a kapor gazdag A-, B- és E-vitaminokban, kalciumban, vasban rézben, magnéziumban, cinkben, foszforban és folsavban, vízhajtó, gyulladás enyhítő, mikroba ellenes hatása vetekszik a fokhagymáéval.

Kukorica krémleves (GM)

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma apró kockára vágva
  • 1 mokkáskanál szezám, olíva vagy napraforgó olaj
  • 2 zsenge kukoricacsőről levágott kukoricaszemek
  • 2 csésze víz
  • 6-8 csapott evőkanál finomabbra darált kukoricadara
  • Tálaláskor újhagyma zöldje apróra vágva

Elkészítés:

A zsenge csöves kukoricának lehántjuk a héját, egyenesre vágjuk a cső alját, majd egy deszkára állítva, felülről levágjuk róla a kukoricaszemeket. A hagymát a hevített olajon a sóval, kevergetve üvegesre dinszteljük, majd felengedjük a vízzel és puhára főzzük. Merülő mixerrel pépesítjük a leves alapot. Ezt a simára kevert alaplevet felforraljuk, folyamatos keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a kukoricadarát és addig főzzük, amíg enyhén besűrűsödik. A főzés utolsó 6-8 percében adjuk hozzá a zsenge kukoricaszemeket. Apróra vágott újhagyma zölddel vagy snidlinggel díszítve tálaljuk. Hűtő hatású, könnyű levest kapunk.

Változat:

Az olajon dinsztelt hagymához adhatunk 1 sárgarépát negyedholdakra vágva vagy nagyobbra reszelve, kevergetve együtt pirítjuk egy kicsit, majd felölntjük a vízzel.

Főfogások

Lágy polenta lilahagymával és petrezselyemzölddel (GM)

Sűrű vagy lágy polenta (GM)

Hozzávalók:

  • 1⁄2 csésze kukoricadara
  • 2 vagy 3 csésze víz és csipet tengeri só

Elkészítés:

A 2 csésze vizet a sóval felforraljuk, a lángot közepesre csökkentjük és folyamatos keverés mellett fokozatosan adjuk hozzá a kukoricadarát, 15-20 percig folyamatosan, gyorsan keverve főzzük, amikor elkészül, elválik az edény oldalától. Négyszögletes edénybe öntjük, amikor meghűl felkockázzuk. Ki is süthetjük a kockákat: olajban, tepsiben vagy grill serpenyőben. Blansírozott zöldekkel kínáljuk fehérjés ételekhez. Könnyű, frissítő hatású mégis energiát adó reggeli és köret fehérjés fogások mellé. A petrezselyemzöld lúgosít, gazdag A-, C-, E- és B-vitaminokban, vasban, segíti az emésztést és a szellemi teljesítményt.

Változatok:

  • Köretnek vagy levesbetétnek összekeverjük a 2 csésze vízzel kifőtt meleg polentát darabolt újhagymával, snidlinggel, medvehagymával vagy petrezselyemzölddel, négyszögletű vagy kerek tepsibe öntjük ki és a megdermedés után vágjuk cikkekre vagy kockákra
  • Lágy polentát kapunk 3 csésze vízzel főzve a 1⁄2 csésze kukoricadarát. Ezt reggeli kásának vagy köretnek melegen tálaljuk például szárazon pirított napraforgó maggal, újhagymával, petrezselyemzölddel, blansírozott brokkolival
  • Kevés olajban, sóval megsütünk cikkekre vágott lilahagymát, majd a lágy polenta tetején tálaljuk petrezselyemzölddel megszórva

Szezámmagos barnarizs (GM)

Hozzávalók:

  • 2 csésze víz,
  • 1⁄4 csésze szárazon pirított fehér vagy fekete szezámmag,
  • 1 csipet tengeri só

Elkészítés:

A szezámmagot egy serpenyőben szárazon kevergetve megpirítjuk. Óvatosan, hogy le ne égjen. Állandóan keverve a fakanállal, amíg az illatát megérezzük, a világos mag zsemleszínűre pirul. Összekeverjük az áztatott barnarizzsel és a sóval, majd fazékban lángelosztóval a forrás után 50 percig főzzük. A szezámmag kalciumban nagyon gazdag, a szezámmagos barnarizs segít az általános vitalitás növelésében.

Barnarizs golyó, vegán szusi barnarizzsel sárgarépával uborkával és tahinivel nori lapban (GM)

Barnarizs golyók nori lapban GM

Hozzávalók:

  • 2 csésze főtt barnarizs
  • Főtt vörösbab szemek
  • Tahini szezámmagkrém vagy vörösbabos szendvicskrém
  • 2 pirított nori lap negyedelve

Elkészítés:

Készítsünk elő kis tálkába hideg vizet, amibe a kezünket belemártjuk, hogy neragadjon rá a barnarizs. 2-3 evőkanál főtt rizsből nedves kézzel golyókat készítünk és a közepébe mélyedést formálunk. A puhára főtt vöröbab szemet és egy fél kiskanál tahini szezámmagkrémet vagy vörösbabos szendvicskrémet a golyó közepébe tesszük. A nori szusi lapot 4 részre vágjuk, ebből 2 darabbal be tudjuk fedni egy-egy rizsgolyót.

Az egyik felvágott nori lappal befedjük a rizsgolyó egyik felét, majd szemből a másik lappal a másik oldalát. Remek útravaló, uzsonna vagy vacsora. Tálahatjuk fő étel részeként is. Ebben a kombinációban komplett fehérjéket kapunk a növényekből is. A szezámmag gazdag kalciumban. A szárított nori lap kalciumban, vasban, A- és C- vitaminban, segíti a koleszterinszint csökkentését, javítja a keringést, jót tesz erős eletroszmogban.

Vegán szusi barnarizzsel sárgarépával uborkával és tahinivel (GM)

Hozzávalók:

  • 2 csésze főtt barnarizs
  • 4 pirított nori lap
  • 1 kígyó uborka hosszúkás csíkokra vágva
  • 1 sárgarépa csíkokra vágva és gőzölve
  • Tahini szezámmagkrém vagy
  • Vörösbabos, lencsés szendvicskrém vagy humusz
  • bambusz szusi tekerő és víz
  • Tálaláskor szárazon pirított szezámmag

Elkészítés:

Helyezzük a nori lapot a durvább, mattabb felével felfelé a bambusz szusi tekerő alsó széléhez. Nedvesítsük be a kezünket hideg vízzel, és a baranrizs negyedét kenjük el a nori lapon úgy, hogy a nori lap oldalsó szélein 1-1 cm, a tetején és az alján 1,5-1,5 cm hely a nori lapon üresen maradjon. Kenjünk el vékony csíkban a tahini szezámmagkrémet vagy a vörösbabos, lencsés, csicseriborsós szendvicskrémet a barnarizsnek arra a szélére, ahol elkezdjük feltekreni, majd tegyük ennek a tetejére az uborka és sárgarépa csíkokat.

A szusi tekerő segítségével megtámasztva tekerjük fel hengerré. Az üres nori lap csíkot vizes ujjal enyhén benedvesítve a hengerhez ragasztjuk a lap végét. A többi nori lappal és hozzávalóval megismételjük. Éles, megnedvesített késsel kettévágjuk a hengereket, majd a rövidebb hengereket újra 4 darabra, így minden hengerből 8 db szusi karikát kapunk középen az uborka zöldjével és a sárgarépa sárgájával.

Minden vágásnál nedvesítsük meg a kést. Tálaljuk a vágott felükre állítva. Kínáljuk szárazon pirított szezámmaggal megszórva. A hüvelyes szendvicskrémmel kombinálva a barnarizst a növényekből is komplett fehérjét kapunk. A szárított nori lap gazdag kalciumban, vasban, A- és C- vitaminban, segíti a koleszterinszint csökkentését, javítja a keringést, jót tesz erős eletroszmogban.

Petrezselymes barnarizs (GM)

Hozzávalók:

  • 1 csésze mosott barnarizs 4 órát áztatva,
  • 2 1⁄2 csésze víz
  • Tengeri só
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva külön a szárát és a levelét

Elkészítés:

Tegyünk az áztatott barnarizst a sóval és az áztató vizével egy két literes lábasba, tegyünk rá fedőt és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot, félig lefedve az edényt, alacsony lángon, lassan főzzük 50 percig, az utolsó 5 percben tegyük bele a petrezselyem szárakat, az utolsó 1 percben a zöldet. Keverjük össze, kapcsoljuk ki a tüzet, hagyjuk állni további 5 percig. A barnarizs a legkiegyensúlyozottabb emberi táplálék, gluténmentes. A petrezselyemzöld lúgosít, gazdag A-, C-, E- és B-vitaminokban, vasban, segíti az emésztést és a szellemi teljesítményt.

Trükk a barnarizs felhasználásához aznap vagy másnap több fogásban: Ha a főtt barnarizst más fogáshoz is felhasználjuk, akkor készítsük el az összesnek megfelelő mennyiségben. A petrezselyemzöldet csak a főtt barnarizs egy részébe keverjük bele. A másik fogáshoz szükséges főtt rizs mennyiséget előbb vegyük ki az edényből.

Csicseriborsós fasírt, petrezselymes barnarizs és párolt vöröskáposzta saláta

Csicseriborsós fasírt gabonával tepsiben vagy olajban sütve GM

Hozzávalók:

  • 1 csésze 8 órára beáztatott, háromszoros friss vízben, só nélkül puhára főtt csicseriborsó és
  • 1⁄2-1 csésze a főző levéből, ezzel együtt merülő mixerrel pürésítve 1⁄2-1 kávéskanál tengeri só
  • 1 csésze főtt barnarizs
  • 4 gerezd fokhagyma zúzva,
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 kávéskanál hidegen sajtolt olaj

Elkészítés:

A beáztatott csicseriborsót kuktában vagy fazékban 60-70 perc alatt puhára főzzük. Csak akkor vegyük le a kukta fedelét, ha már minden gőz kiment. 2 csésze csicseriborsót 1⁄2-1 csésze főzőlevével és a tengeri sóval együtt pürésítünk, majd hozzákeverjük a főtt barnarizst, a fűszereket és az ízesítőket. Kevés olajjal kikenünk egy közepes tepsit, majd 11⁄2-2 cm magasan egyenletesen elterítjük benne a keveréket. Előmelegített 175-180 fokos sütőben pirosra sütjük a tetejét, hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk. Gőzölt, blansírozott vagy párolt zöldséges körettel és savanyúsággal tálaljuk.

A fasírtok közkedvelt ételek, húsok nélkül is nagyon finomakat tudunk készíteni, ezt vegetáriánusok is fogyaszthatják, nem csak az átmeneti időszakban. Készíthetjük főtt bab és más főtt barnarizs keverékéből is. Tálaljuk főtt gabonával és jégcsapretek savanyúval, ami segíti az olaj emésztését. A csicseriborsó fehérjében gazdag, életerőt adó, jót tesz a bélflóra egyensúlynak és a reproduktív szerveknek is.

Hüvelyes és gabona fasírt változatok:

  • Készíthetjük főtt lencse vagy főtt bab és barnarizs keverékéből GM
  • Készíthetjük főtt lencse vagy főtt bab és főtt árpa keverékéből GT
  • Kisüthetjük golyókat vagy laposabb kerek fasírtot formázva belőlük kanállal és nedves kézzel, 5 cm mély forró olajban is, ekkor a főtt gabona 2/3 részét helyettesítsük GT teljes kiőrlésű liszttel vagy állapot függvényében GM zabpehellyel, hogy jobban összeálljon.

Zöldséges, tofus és füstölt halas fasírt (GT)

Hozzávalók:

  • 30 dkg félkemény natúr tofu kézzel elmorzsolva
  • 10 dkg szálkamentes füstölt hal apróra darabolva,
  • 15 dkg vöröshagyma kis kockákra vágva
  • 15 dkg sárgarépa reszelve,
  • 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy durumliszt
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1⁄2-1 kávéskanál tengeri só
  • 5 cm mély olaj a sütéshez

Elkészítés:

Egy keverőtálban alaposan keverjük össze a hozzávalókat. Fagylaltos vagy evőkanál segítségével vegyünk egyforma adagokat és formázzunk belőle vizes kézzel gömbölyű vagy kerek lapos fasírtokat. 5 cm mély, forró olajban süssük arany barnára, szűrőkanállal szedjük ki rácsra vagy szalvétára és csepegtessük le a felesleges olajat. Kínáljuk főtt barnarizzsel, zöldségekkel és jégcsapretek savanyúsággal, ami segíti az olaj emésztését. Fehérjében gazdag, tápláló fogás.

Gyorsan párolt póréhagyma gyömbérrel és citromlével (GM)

Hozzávalók:

  • 1 póréhagyma hosszában felezve, mostva és 1 cm-es darabokra vágva
  • 1 evőkanál szezámolaj, olíva olaj vagy napraforgó olaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma apróra reszelve
  • 1 teáskanál hámozott és apróra reszelt gyömbér
  • 1⁄2 citrom leve

Elkészítés:

A póréhagymát elvágjuk a fehér rész végénél, utána hosszában félbe. A leveleket külön véve kimossuk közülük a földet, majd 1 cm-es darabokra vágjuk. A serpenyőben a hevített olajon, csipet sóval kevergetve pirítjuk együtt a reszelt fokhagymával és gyömbérrel. Citromlével a főzés befejezése után ízesítjük és megkevererjük. Kínáljuk gabonás és fehérjés fogással. Nyugtató hatású zöldséges köretet kapunk a póréhagyma értékeivel: antibakteriális, emésztést segítő, vízhajtó, jót tesz a légutaknak, a citromlé gazdag C-vitaminban.

 

Párolt kukorica és póréhagyma mediterrán fűszerekkel (GM)

Hozzávalók:

  • 1 póréhagyma hosszában felezve, mosva és 1 cm-es darabokra vágva
  • 30 dkg szemes kukorica vagy 3-4 cső zsenge kukorica szemei csőről levágva
  • 1 mokkáskanál mediterrán fűszer keverék (szárított oregánó, kakukkfű, majoránna, bazsalikom és rozmaring azonos arányú keveréke porítva)
  • 2 fokhagyma gerezd hámozva és apróra reszelve
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítés:

A póréhagymát elvágjuk a fehér rész végénél, utána hosszában félbe. A leveleket külön véve kimossuk közülük a földet, majd 1 cm-es darabokra felvágjuk. A serpenyőben a hevített olajon, csipet sóval kevergetve együtt pirítjuk a reszelt fokhagymát és a póréhagymát. Beletesszük a petrezselyemzöld darabolt szárát, a fűszereket, valamint a csőről levágott kukorica szemeket és kevergetve puhára pároljuk. A peterzselyemzöldet tehetjük hozzá az utolsó percben vagy tálaláskor. Jót tesz a légutaknak, a bélflóra egyensúlynak, vízhajtó, elősegíti a bélmozgást – amit a kukoricaszemek tovább erősítenek. A petrezselyemzöld lúgosít és támagotja a szellemi teljesítményt is.

Kusz-kusz lilahagymával, nyári tökkel és kaporral (GT)

Hozzávalók:

  • 3⁄4 csésze kusz-kusz,
  • 3 csésze víz,
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • 1 lilahagyma vékony félholdakra,
  • 4 gerezd fokhagyma csíkokra vágva,
  • 1 kis zsenge nyári tök felezve, magháza kivájva, héjastól kockára vágva,
  • 1 kávéskanál olíva vagy napraforgó olaj
  • 3 kapor ág levelei apróra vágva vízhajtó, gyulladás enyhítő, mikroba ellenes
  • Tálaláskor szárazon pirított szezámmag

Elkészítés:

A hevített olajon kevés sóval, kevergetve üvegesre pirítjuk a lilahagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a tök kockákat, kevergetve sütjük 1-2 percig. Sózzuk, hozzáadjuk a kaprot, felöltjük a vízzel és felforraljuk. Beletesszük a kusz-kuszt és alacsony lángon fedő alatt 10 percig pároljuk. Tálaláskor megszórhatjuk szárazon pirított szezámmaggal, finom fokhagymás tofutejföllel, csicseriborsó fasírttal és sült tofuval is.

Főtt árpa fazékban (GT)

Hozzávalók:

  • 1 csésze árpa mosva és 6-12 óráig áztatva
  • 4-5 csésze forrásvíz vagy tisztított víz
  • 1 csipet tengeri só
  • Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzöld 

Elkészítés:

Úgy készítjük, mint a fazékban főtt barnarizst, csak hosszabb a főzési idő. A forrás után közepes-alacsony lángon, fedővel lassan főzzük 60-70 percig, amíg átpuhul. Tálaláskor petrezselyemzölddel díszítjük. Kínáljuk zöldséges és fehérjés fogással. Hűtő hatású tápanyagokban gazdag, értékes gabona az árpa.

Kelkáposztás és sárgarépás bulgur (GT)

Hozzávalók:

  • 15 dkg bulgur, víz szükség szerint
  • 1 sárgarépa átlósan vékony szeletekre és gyufaszál szerűre vágva
  • 1⁄2 nagy vagy 1 kis kelkáposzta torzsa nélkül 4-8 cikkre, majd csíkokra vágva
  • 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 kis vöröshagyma hámozva és felkockázva
  • 1 evőkanál napraforgó vagy olíva olaj
  • 1 mokkáskanál tengeri só
  • 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • Tálaláskor pirított szezámmag

Elkészítés:

Az olajon, sóval, közepes tűzön, kevergetve üvegesre sütjük a kockázott vöröshagymát és az apróra vágott fokhagymát. Beletesszük a vékonyra vágott sárgarépa szálakat azzal kevergetjük még egy percig. Beletesszük a kelkáposztát, a majoránnát, a köményt és a bulgurt majd összekeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, lefedjük és közepes tűzön 56 percig főzzük.

Ellenőrizzük a víz szintjét, megkeverjük és ügyelve rá, hogy a víz el ne fogyjon el teljesen, vagy oda ne égjen addig pároljuk, amíg a bulgur ehetőre puhul, ennyi idő alatt a zöldségek is elkészülnek. Pirított szezámmaggal tálaljuk, csicseriborsó vagy babfasírttal.

Zöldséges hajdina szárzellerrel és gyökérzöldségekkel (GM)

Hozzávalók:

  • 1 csésze hajdina szárazon pirítva,
  • 1 vöröshagyma vékony cikkekre, félholdakra vágva
  • 1⁄2 csésze sárgarépa és
  • 1⁄2 csésze fehérrépa vékony félholdakra vágva
  • 1⁄2 csésze szárzeller átlósan vékony darabokra vágva,
  • 3 csésze víz és 1 kávéskanál tengeri só
  • Tálaláskor a szárzeller zöldje apróra vágva

Elkészítés:

A vizet forrni tesszük. A hajdinát serpenyőben, kevergetve, szárazon pirítjuk 4-5 percig, majd hozzáöntjük a forrásban lévő vízhez, beletesszük a darabolt zöldségeket, megsózzuk és alacsony lángon, fedővel 25-30 perc alatt puhára főzzük. Tálaláskor szórjuk meg a friss szárzeller zölddel. Kínáljuk fehérjés fogással. Melegítő hatású erőt adó köret.

Fehérrépa püré pirított szezámmaggal és szárított búzacsírával (GT/GM)

Hozzávalók:

  • 4 közepes fehérrépa hámozva és felkockázva
  • 1 kis vöröshagyma hámozv és darabolva
  • 1 mokkáskanál szárított petrezselyemzöld vagy
  • 1 kis csokor friss petrezselyemzöld a szárak és a levelek külön darabolva
  • 1⁄2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 2 evőkanál szárazon pirított és őrölt szezámmag
  • 2 evőkanál szárított búzacsíra GT – elmaradhat
  • 1⁄2-1 mokkáskanál tengeri só és víz

Elkészítés (GT):

A fehérrépa kockákat a sóval, a darabolt hagymával, a petrezselyemzöld szárával és annyi vízzel tesszük főni, amennyi éppen ellepi. 20 perc főzés után félrehúzzuk, hozzákeverjük a petrezselyem zöldjét, a szárított búzacsírát és a pirított, őrölt szezámmagot. Langyosra hűlve merülő mixerrel vagy turmixgépben pépesítjük. Ízlestes püré a bab-, csicseriborsó- vagy lencse fasírtokhoz, a főtt hüvelyes ragukhoz.

Elkészítés (GM):

A gluténmentes étrenden élők kihagyhatják belőle a szárított búzacsírát, akkor kicsit kevesebb főzőlével pürésítsék a hasonló állagért.

Rakott kelkáposzta és sárgarépa GM barnarizzsel vagy GT bulgurral füstölt tofuval és fokhagymás tofutejföllel

Hozzávalók:

  • 1 csésze GM barnarizs 8-12 órát áztatva vagy 1 csésze GT bulgur 2 csésze vízzel 1 csipet sóval puhára főzve
  • 1 csésze sárgarépa hegyezéssel vágva vagy nagyobbra reszelve
  • 2 csésze kelkáposzta torzsa nélkül nagyobb csíkokra vágva
  • 1 vöröshagyma kockára vágva,
  • 1 evőkanál napraforgó vagy szezám olaj
  • 1 kávéskanál tengeri só,
  • 1 kávéskanál morzsolt majoránna,
  • 1⁄2 kávéskanál őrölt köménymag,
  • víz szükség szerint és tengeri só
  • 1 csésze füstölt tofu 1⁄2 cm-es kockákra vágva vagy elmorzsolva

A fokhagymás tofutejfölhöz hozzávalók:

  • 30 dkg natúr tofu elmorzsolva,
  • 2-4 fokhagyma gerezd zúzva
  • 4-6 evőkanál víz,
  • 2 csipet tengeri só,
  • 1 teáskanál nyers szezám olaj
  • Tálaláskor sárgarépa virágvágással 


Elkészítés:

A tofutejföl hozzávalóit mély tálban merülő mixerrel vagy turmixgépben krémesre keverjük.

 

Elkészítés:

GT: a bulgurt kétszeres vízben, csipet tengeri sóval, fedő alatt, a forrás után közepes tűzön 35 perc alatt puhára főzzük.

GM: a mosott és kétszeres vízben áztatott barnarizst 50-60 perc alatt főzzük meg fazékban vagy 45 perc alatt kuktában a csipet sóval.

Az olajon 1 csipet sóval, közepes tűzön, kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. beletesszük a sárgarépát, kevergetve sütjük 2 percig, majd a kelkáposztát 2 percig. Félrehúzzuk, hozzáadjuk a majoránnát, a köményt, az apró füstölt tofu darabokat és 1⁄2-1 csésze vizet, megkeverjük és közepes tűzön, fedővel 10 percig pároljuk. Előmelegítjük a sütőt 175-185 fokra, kiolajozzuk a magas oldalú tepsit vagy hőálló tálat, beletesszük a főtt gabona felét, erre a zöldségek felét, a tofutejföl harmadát, majd egy újabb hasonló réteget. A sütőben kb. 35 perc alatt kisütjük. Melegen tálaljuk kockára vágva a fokhagymás tofutejföllel és sárgarépa díszítéssel.

Fehér gyöngybab édesburgonya pürével (GM)

Hozzávalók:

  • 1 csésze fehér gyöngybab beáztatva,
  • víz
  • 1 fej vöröshagyma és 2 szárzeller
  • 4 csésze édesburgonya kockára vágva,
  • 1 evőkanál rizsszirup és tengeri só
  • Tálaláskor szárazon pirított és őrölt szezámmag

Elkészítés:

A fehér babot annyi friss vízzel, hogy felette 3-4 cm legyen, só nélkül, fazékban puhára főzzük. A főzővízbe tehetünk 1 kisebb fej vöröshagymát és/vagy 1-2 szárzeller szálat nagyobb darabokban, a bab megpuhulásáig ezek teljesen szétfőnek. A babot a főzés utolsó 1-2 percében sózzuk. Az édesburgonyát kevés vízben, sóval puhára pároljuk, 1 evőkanál rizssziruppal ízesítjük. Amikor megpuhult, pürésítjük. Végül az édesburgonya püré tetején tálaljuk a főtt fehér babot, savanyúsággal és szárazon pirított magokkal megszórva.

Babsaláta lilahagymával, retekkel és retekzölddel (GM)

Hozzávalók:

  • 1 csésze kombuval vagy babérlevéllel puhára főtt bab
  • tengeri só a főtt bab sósságától függően
  • 1 lilahagyma vékony cikkekre, félholdakra vágva
  • 1 sörretek, vagy 1 csokor piros retek vékonyra vágva
  • a bio retek friss zsengébb zöldje és szára 1 cm-es darabokra vágva

Elkészítés:

A fél csésze száraz babot válogatjuk, mossuk, beáztatjuk egy éjszakára, majd leszűrve, 5-8 cm-es szárított kombu darabbal vagy 2 babérelevéllel együtt, só nélkül, kétszeres vízben, fazékban fajtától függően kb. 50 perc alatt puhára főzzük, majd hagyjuk meghűlni. Kivesszük a babérlevelet. Ha kombuval főztük, kivesszük és vékony csíkokra vágva tesszük vissza a babhoz. A nyers hozzávalókat összekeverjük és sózzuk, lefedve állni hagyjuk a sóban fél óráig, majd összekeverjük a főtt babbal.

Hagyjuk állni a hűtőben további 4-6 óráig, időnként megkeverjük. Reggel készül el estére vagy este másnapra, így összeérnek az ízek. Ami az étkezés után megmarad, azt zárt befőttesüvegben a hűtőben a következő napra is eltehető. Főtt gabonával kínáljuk a komplett növényi fehérje kombinációért. Tápláló étel olaj nélkül. A kombu segít csökkenteni a babféléknél a gázképződés, gazdag jódban, kalciumban káliumban erősiti a vért, segít kiüríteni a toxikus salakanyagokat a testből beleértve a radioaktív sugárzást, segíti a tiszta gondolkodást.

Változatok:

  • Készíthetjük főtt lencsével is.
  • A gabona köret helyett tehetünka salátába főtt kukoricaszemeket is.

Barnalencse ragu gyökérzöldségekkel és GM vagy GT körettel

Hozzávalók:

  • 1 csésze barnalencse átválogatva és mosva,
  • 2 fokhagyma gerezd
  • 2 babérlevél,
  • 2 csésze víz, tengeri só
  • 1 vöröshagyma kockára vágva,
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
  • 2 szárzeller szál 1⁄2 cm-es darabokra vágva
  • 1 fehérrépa és 2 sárgarépa vékony negyedholdakra vágva
  • Tálaláskor GM főtt barnarizs vagy gluténmentes tészta, hajdina galuska
  • Tálaláskor GT főtt árpa, teljeskiőrlésű tojás nélküli búzatészta, durum galuska

Elkészítés:

A lencsét a babérlevéllel, az egész fokhagymával és a vízzel, só nélkül, 30 perc alatt puhára főzzük. Az olajon sóval, kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fehérrépát, a sárgarépát és a szárzellert, majd együtt 3-5 percig kevergetve sütjük. Felöntjük 1⁄2 csésze vízzel és puhára pároljuk. Összekeverjük a puhára főtt lencsével, sózzuk és együtt alacsony lángon további 5 percig főzzük. Erőt adó tartalmas fehérjében gazdag étel, melegen tálaljuk GM vagy GT körettel állapot függvényében.

Babragu gyökérzöldségekkel és hajdina galuskával (GM)

Babragu gyökérzöldségekkel (GM)

Hozzávalók:

  • 1 csésze áztatott, kétszeres friss vízben, só nélkül puhára főtt vesebab
  • 1 csésze vöröshagyma kis kockára vágva
  • 1 csésze sárgarépa kockákra vágva
  • 1⁄2 csésze fehérrépa kockákra vágva,
  • 1⁄2 csésze kelbimbó felezve vagy brokkoli rózsákra szedve
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika,
  • 3 csésze víz, 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
  • 4 gerezd fokhagyma préselve vagy apróra reszelve
  • Tálaláskor GM főtt barnarizs vagy gluténmentes hajdina galuska

Elkészítés:

Kifőzzük az áztatott babot friss kétszeres vízben 2 babérlevéllel. Kivesszük a bebérlevelet, majd egy részét kevés főzőlevél együtt pürésítjük. Serpenyőben hevítjük az olajat és egy csipet sóval kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. Beletesszük a fehérrépát, a sárgarépát, a fokhagymát és kevergetve pirítjuk. Felöntjük a 3 csésze vízzel és a durván pürésített babbal, beletesszük a kelbimbó darabokat, felforraljuk és puhára főzzük. A főzés utolsó 5 percében ízesítjük tengeri sóval, az őrölt pirospaprikával és keverjük hozzá a puhára főtt babot és a brokkoli rózsákat. Főtt barnarizzsel vagy hajdina galuskával tálaljuk. Ízletes, fehérjében gazdag, tartalmas étel.

Hajdina galuska GM

Hozzávalók:

  • 1⁄2 csésze hajdina liszt
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 csésze hideg víz
  • Bő víz a kifőzéshez
  • Tálaláskor újhagyma vagy snidling apróra vágva

Elkészítés:

Forraljuk fel a kifőző vizet egy fazékban. Tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a hideg vizet és hagyjuk állni amíg a víz felforr. Kiskanállal szaggatjuk a forrásban lévő vízbe a galuskákat. Addig főzzük amíg, feljönnek a víz felszínére és szűrővel kiszedjük. Tálaljuk kevés apróra darabolt újhagymával vagy snidlinggel és fehérjés fogással. Kínálhatjuk a babraguval, kínálhatjuk a vadas szósszal és fasírtokkal is.

Zöldséges vadas szósz főtt tésztához vagy galuskához (GM)

Hozzávalók:

  • 2 vöröshagyma csíkokra vágva,
  • 1⁄2 kávéskanál tengeri só,
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
    annyi víz, hogy mártás sűrűségű
    legyen
  • 4 közepes fehérrépa,
  • 4 közepes sárgarépa vékony negyedholdakra vágva 3-4 babérlevél,
  • 4 evőkanál rizsszirup,
  • 4 csapott evőkanál mustár állapot függvényében
  • nyáron 1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

A hevített olajon a sóval kevergetve pirítjuk a vöröshagymát, a sárgarépát és a fehérrépát, öntünk rá 1 1⁄2 csésze kb 1⁄2 liter vizet, majd fedővel puhára pároljuk. Merülő mixerrel pépesítjük, hozzákeverjük a rizsszirupot és a mustárt, adunk hozzá 3-4 babérlevelet és annyi vizet, hogy hígabb mártás állagú legyen. Közepes-alacsony lángon, kevergetve, forrás után 10-15 percig főzzük, kivesszük belőle a babérlevelet, nyáron frissen facsarunk hozzá 1 teáskanál citromlét is.

Melegen öntjük a frissen kifőtt GM gluténmentes vagy GT teljes kiőrlésű tojás nélküli durum tésztára vagy a hajdina galuskára. Lencse, bab vagy csicseriborsó fasírttal kínáljuk.

Savanyúságok

Nyers reszelt jégcsapretek vagy sörretek sóval és citromlével (GM)

Hozzávalók:

  • 1 kisebb jégcsapretek vagy 2 sörretek reszelve
  • 1⁄4-1⁄2 mokkáskanál tengeri só
  • 1⁄2 citrom leve

Elkészítés:

A jégcsapretket vagy sörretket lereszeljük, majd összekeverjük a tengeri sóval és a citromlével. A leveleket válogassuk át, mossuk meg és lezárt zsacskóban vagy dobozban tároljuk a hűtőben és használjuk fel a következő napokban szenvicskrémekhez, salátákhoz. A reszelt retekből 1-2 evőkanálnyit kínálunk az olajos fogások mellé. A maradékot lezárt befőttesüvegben a hűtőben tárolhatjuk a követekző 1-2 napon. A retek savanyú és a retek zöld is segítik az olaj emésztését.

Gyorsan préselt sárgarépa és jégcsapretek savanyú 20 perc alatt (GM)

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze jégcsapretek mosva, hámozva gyufaszálnyi csíkokra vágva
  • 1/2 csésze sárgarépa mosva, hámozva gyufaszálnyi csíkokra vágva és
  • 1⁄2-1 mokkáskanál tengeri só

Elkészítés:

Az előkésztett jégcsapretket zöldségprésbe helyezzük, rászórjuk a só felét, elrendezzük rajta a sárgarépát, amit a maradék sóval meghintünk. Rátesszük a zöldségprés feledét és addig csavarjuk, amíg a teteje nyomni kezdi a sós zöldséget. Ha nincs zöldségprésünk, akkor egy kerámia tálkába tesszük a zöldséget, a tetejére egy beleillő lefelé fordított lapos tányért rakunk, erre pedig nehezékként vízzel telt, lezárt befőttes üveget. A só és a préselés hatására elindul az erjedés. Már 20 perc múlva tálalhatjuk. Fedeles üvegben hűtőben tárolható 3 napig. Ha sósnak éreznénk, kimoshatjuk fogyasztás előtt, vagy kevesebb sót használjunk. A jégcsapretek segíti az olajban sült ételek emésztését, az beta-karotinban gazdag sárgarépa jót tesz a szem egészségének.

Zöldségprés

Gyúrt és préselt vegyes savanyúság 3 nap alatt GM

Hozzávalók:

  • 1 db kínai kel hosszában negyedelve és 3 cm-es csíkokra vágva
  • 1⁄2 jégcsapretek nagyon vékony félholdakra vágva
  • 3 db piros retek vékony lapokra vágva,
  • 2 gerezd fokhagyma vékony csíkokra vágva
  • 1 teáskanál tengeri só
  • zöldségprés vagy egy tál, benne lefelé fordított tányér és rá egy vízzel telt befőttes üveg

Elkészítés:

A kínai kelt feldaraboljuk majd a só felével alaposan átgyúrjuk. A zöldségprésbe vagy egy tálba tesszük, a tetejére rakjuk a sózott jégcsapretket, piros retket, és fokhagymát. 3 napig préseljük a zöldségprés tetejét nyomásig csavarozva vagy egy kerámia tálban, amelyben a zöldségre lefelé fordított beleillő tányért és ennek a tetejére nehezékként vízzel telt befőttes üveget teszünk. Elkészülte után a hűtőszekrényben lezárt befőttes üvegben további 3 napig tárolható.

Párolt vöröskáposzta saláta köménymaggal (GM)

Hozzávalók:

  • 1 1⁄2 csésze vöröskáposzta vékony csíkokra vágva
  • 1⁄2 kávéskanál tengeri só
  • 1 kis vöröshagyma kockákra vágva
  • 1⁄2 evőkanál hidegen sajtolt olaj
  • 1⁄2 kávéskanál őrölt köménymag
  • 1⁄2 citrom frissen facsart leve
  • 1 evőkanál rizsszirup
  • Ízlés szerint 1 aromás édes alma hámozva és reszelve – elmaradhat

Elkészítés:

A hosszában negyedelt kisebb vöröskáposztát vékony csíkokra vágjuk a torzsa nélkül, megsózzuk és hagyjuk állni 15 percig. Az olajon kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a sózott vöröskáposztát és kevergetve lassan sütjük 5-6 percig. Kevés vizet öntünk alá, hozzáadjuk a köménymagot és kevergetve puhulásig pároljuk.

Ha almával készítjük, akkor lereszeljük az almát, belekeverjük a gabona szirupot, majd a puhára párolódott káposztához keverjük és fedő nélkül, kevergetve pároljuk néhány percig, a citromlét a legvégén facsarjuk bele. Alma nélkül a párolt káposztát ízesítjük a sóval, a gabona sziruppal és a legvégén főzés nélkül a citromlével. Jin jellegű kiegészítő, ellensúlyozza az erősebben jang ételeket, például a sült halakat, hüvelyes fasírtokat. A köménymag segíti az emésztést, vírus és baktériumölő.

Főtt cékla saláta változatok

Hozzávalók:

  • 4 közepes cékla hámozva,
  • 1⁄2 cm-es lapokra, majd csíkokra vágva
  • 2 csésze víz
  • 2 csipet tengeri só,
  • 1⁄2 citrom frissen facsart leve és
  • 1 kanál rizsszirup

Elkészítés:

A feldarabolt céklát a vízzel és a tengeri sóval egy fazékban, fedővel puhára pároljuk, majd félrehúzzuk. A főzőlevét ízesítjük a citromlé és a rizsszirup keverékével és együtt hagyjuk kihűlni. Hűtve a levével együtt tálaljuk tálkákban. A vasban gazdag cékla segíti a vérképzést, remekül illik hozzá a torma íze, ami gyorsítja az anyagcserét.

Főtt cékla saláta változatok:

Adhatunk a főtt céklához 1 nagyobbra reszelt aromás almát,
Tálalhatunk a céklához hámozott és apróra reszelt tormát sóval és citromlével ízesítve, a torma felgyorsítja az emésztést.

Desszertek

Vegyes gyümölcskompót

Hozzávalók:

  • 1-2 csésze éppen termő idénygyümölcs mosva, fajtától függően magozva, hámozva, darabolva vagy a télre tárolható helyi fajták, vagy aszalt helyi gyümölcsök

Elkészítés:

Vízben párolva nyers vagy aszalt gyümölcsökből készíthetjük. A feldarabolt gyümölcs több mint a feléig érjen a víz. Kompótot készíthetünk a zamatos, helyben termő gyümölcsökből: cseresznye, meggy, sárgabarack, őszibarack, szilva, alma, birsalma körte, ribizli, stb. Ezekből a gyümölcsökből választhatunk egy faját, vagy többfélét is kombinálhatunk.

Kis mennyiségű kompótot készítünk alkalmanként, ezért gondoljunk arra is, hogy a 2-3 féle gyümölcsből készítve nagy mennyiséget kapunk. Nyáron rövidebb főzési idővel készül. A cseresznye és a meggy így nem okoznak puffadást. Hideg időszakban a télire eltett almából, körtéből, birsből és az aszalt gyümölcsökből tudunk kompótot készíteni.

Almás köles puding

Hozzávalók:

  • 1⁄2 csésze köles alaposan megmosva,
  • 2 csésze 100%-os natúr almalé
  • 1-2 alma hámozva, magháza kivéve és kockákra vágva
  • 1 csipet tengeri só
  • 1⁄2 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1⁄4 mokkáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

A hozzávalókat fazékba tesszük, majd 30 perc alatt puhára főzzük. Tálkákban kínáljuk, amiben kihűlve megdermed. Tálaláskor díszíthetjük friss alma cikkekkel.

Rizspuding főtt barnarizsből tahini szezámmagkrémmel, mandulával és meggyel (GM)

Hozzávalók:

  • 1 csésze főtt barnarizs
  • Tengeri só a főtt rizs sósságától függően
  • 1 csésze 100 %-os natúr almalé vagy cukor nélküli mandulatej és 1 evőkanál rizsszirup
  • 1⁄4 mokkáskanál vanília kivonat
  • 2 evőkanál tahini szezámmagkrém
  • 1⁄4 csésze hámozott és darabolt mandula
  • Tálaláskor cukor nélkül eltett magozott meggybefőtt vagy kompót

Elkészítés:

Az almalében – vagy mandulatejben elkeverjük a szezámmagkrémet, hozzáadjuk a hámozott és darabolt mandulát, feforraljuk majd 5 percig főzzük, végül merülő mixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a főtt barnarizst és kevergetve felforraljuk, a legvégén ízesítjük a rizssziruppal. Tálkákba öntve cukor nélkül eltett meggybefőttel, kompóttal vagy friss idénygyümölcsökkel díszítve tálaljuk. Tartalmas, tápláló desszert olajos magokkal, állapot függvényében kínáljuk.

Zabpehely golyó kókuszreszelékben GM egyéni érzékenység szerint

Hozzávalók:

  • 1⁄2 csésze aszalt sárgabarack vagy mazsola
  • 1⁄2 csésze aszalt vörös áfonya
  • 1⁄2 bio narancs reszelt héja és a leve
  • 1 csésze apró szemű zabpehely
  • 1 evőkanál karobpor (vagy felnőtteknek holland kakaó, kevésbé savas)
  • A megforgatáshoz 1⁄2 csésze kókuszreszelék

Elkészítés:

A zabpelyhet vastag aljú serpenyőben kevergetve szárazon, enyhén megpirítjuk. Az aszalványokat ledaráljuk, hozzákeverjük a reszelt narancshéjat és a kifacsart levét, a karobport (vagy felnőtteknek a holland kakaót) az enyhén pirított zabpelyhet és jól összedolgozzuk. Kanállal adagolva nedves kézzel 2-3 cm átmérőjű golyókat formázunk, amelyeket megforgatunk a kókuszerszelékben. A zab gazdag rostokban, felgyorsítja az anyagcserét, serkenti a gyenge pajzsmirigyműködést, kedvezően befolyásolja az alacsony vérnyomást, védi a gyomorfalat. A holland kakaó felzaklató hatású, állapot és életkor függvényében használjuk.

Változatok:

  • Megforgathatjuk pattogatott amarántban
  • Tálalhatjuk különféle gyümölcs öntetetekkel

Különféle gyümölcs öntetek

Gyümölcs öntet GM

Hozzávalók:

  • 15 dkg mosott gyümölcs – fajtától függően hámozva, magozva, darabolva eper, málna, áfonya, szeder, ribizli, szilva, őszibarack, alma stb. GM
  • 1 dl rizsszirup
  • 1⁄2 bio citrom leve
  • 3 dl 100 %-os natúr almalé
  • 1 csipet tengeri só
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő 1 dl hideg almalében feloldva

Elkészítés:

Az előkészített gyümölcsöket a csipet sóval és rizssziruppal az almalében megfőzzük, majd merülő mixerrel pürésítjük. Csomómentesre keverjük a kukoricakeményítőt a hideg almalében, majd folyamatosan ekvergetve hozzáadjuk a püréhez. Kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Sokféleképpen lehet desszertek része. Tálalhatjuk friss gyümölcs darabokkal, finom a különféle palacsintákhoz is.

Mákpuding zabpehellyel és almával GM egyéni érzékenység szerint

Hozzávalók:

  • 1⁄2 kávéskanál vanília őrlemény,
  • 1⁄2 kávéskanál őrölt fahéj,
  • 3 evőkanál rizsszirup,
  • 1⁄2 citrom reszelt héja és leve
  • 1 csipet tengeri só
  • 4 evőkanál zabpehely
  • 2 csésze zabtej, rizstej vagy cukormentes mandulatej 1 alma mosva, magozva, héjastól nagyra reszelve
  • 10 dkg darált mák
  • Tálaláskor citrom karika

Elkészítés:

A zabpelyhet a zabtejjel vagy mandulatejjel, a csipet sóval, a fahéjjal, a rizssziruppal, a vaníliával és a reszelt citromhéjjal kevergetve puhára főzzük. Beletesszük a reszelt almát és a mákot, felforraljuk és 1-2 percig főzzük, majd elzárjuk a tüzet. A legvégén adjuk hozzá és keverjük bele a citrom levét, hogy a C-vitamin tartalmát megőrizze. Csécsékbe öntjük és hagyjuk kihűlni. Citromkarikával díszítve kínáljuk. A mák darálva jó kalciumforrás, viszont apró magként szélsőségesen összehúzó hatású, szorulást okozhat, ezért állapot függvényében együk. Ebben a receptben a zab és az alma rostjai, a rizsszirup és a víz együtt enyhítik a mák szélsőségesen összehúzó hatását.

“Tejbegríz” GM és állati tejmentes

Hozzávalók:

  • 10 dkg kerekszemű barnarizs dara frissen közepesre darálva a kávédarálóban
  • 1⁄2 mokkáskanál vanília por
  • 1 dl rizsszirup
  • 1 csipet tengeri só
  • 3 dl rizstej vagy cukormentes mandulatej
  • Ízlés és állapot szerint aszalványok, mazsola, vörös áfonya, sárgabarack, stb. Vagy friss gyümölcsöntet
  • Ízlés szerint késhegyni fahéj

Elkészítés:

A rizstejet vagy mandulatejetet a csipet sót, a fahéjat és a barnarizs darát edénybe tesszük, felforraljuk és megkeverjük. Lefedve, alacsony lángon, lángelosztóval 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a vaníliát és a rizsszirupot, összekeverjük, majd lefedve hagyjuk állni további 10 percig. A tetejére tehetünk gyümölcs öntetet, kompótot, tálalhatjuk áztatott és főtt aszalvánnyal, fahéjjal megszórva.

 

Sárgarépás és narancsos nyári tofukrém (GM)

Hozzávalók:

  • 15 dkg félkemény natúr tofu
  • 2-3 evőkanál rizsszirup
  • 1⁄2 mokkáskanál vanília kivonat
  • 1⁄4 csésze bio sárgarépa lé
  • 1 bio narancs leve, kb 1⁄4 csésze
  • Tálaláskor a bio narancs mosott és reszelt héja

Elkészítés:

A hozzávalókat egy keverő tálban merülő mixerrel simára keverjük. Hűtőszekrényben tároljuk az aznapi fogyasztásig. Tálaláskor díszítjük a bio narancs reszelt héjával. Fehérjében gazdag nyári desszert, állati tejtermék nélkül a természetesen fermentált tofuból.

Magfélék és szendvicskrémek

Szárazon pirított olajos magvak (GM)

Hozzávalók:

  • 20 dkg napraforgó, tökmag, hámozott mandula, darabolt dió és
  • Állapot függvényében tengeri só

Elkészítés:

A megmosott magvakat és állapot függvényében a tengeri sót – serpenyőben folyamatos keverés mellett pirítjuk meg, nehogy leégjenek. Olyan mennyiségű olajos magot teszünk a serpenyőbe, hogy kevergetés közben minden szem könnyedén meg tudjon pirulni, mert túl nagy mennyiség esetén nem kap minden szem megfelelő hőt. Miután megpirultak a magok, üveg, vagy porcelánedénybe tesszük.

Változat:

Készíthetünk só nélkül szárazon pirított magokat is életkor és állapot szerint, továbbá a desszertekhez.

Szezámsó (GM)

Hozzávalók:

  • 18-20-24 evőkanál fekete vagy fehér szezámmag
  • életkor és állapot függvényében tengeri só

Elkészítés:

Szárazon kevergetve addig pirítjuk a sót a serpenyőben, amíg kifényesedik, ez alatt kijön a nedvesség a sóból. A suribachiban a mozsártörő segítségével finom porrá őröljük. Mossuk és csepegtessük le a szezámmagot egy nagyon finom szűrőn. Enyhén nedves állapotban tegyük a serpenyőbe, és kevergetve szárazon addig pirítsuk, amíg pattogni és illatozni kezd, két ujjal könnyen összetörhető a szem, a világos szezámmag zsemleszínűre változik.

Tegyük a magot a porított sóhoz a mozsárba, és együtt addig őröljük, amíg a magok félig széttörnek és bevonja őket a só. A mozsártörővel körkörös mozdulatokat téve dolgozunk kihasználva az edény oldalán lévő barázdákat. Betegeknek inkább mozsarat használjunk, ha nincs, akkor a kávédarálón néhány fordulattal is megőrölhetjük együtt a sós szezámmagot. Amikor az őrölt sós mag kihűl, lezárt befőttesüvegben, a hűtőszekrényben napokig tárolhatjuk. Gabonákra, zöldségekre, hüvelyesekből készült ételekre szórjuk só helyett.

Vörösbabos szendvicskrém tormával és vöröshagymával (GM/GT)

Hozzávalók:

  • 1 csésze vörös bab 6-12 órára beáztatva és só nélkül 2 csésze friss vízben,
  • 4 cm-es kombu darabbal vagy 2 babérlevéllel puhára főzva
  • 3 evőkanál a bab főzőlevéből
  • 1 fej vöröshagyma hámozva és kockára vágva
  • 1 gerezd fokhagyma zúzva vagy apróra reszelve
  • 2-3 evőkanál torma hámozva és apróra reszelve
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 3 evőkanál barnarizs ecet
  • Tálaláskor GM gluténmentes kenyér vagy GT teljes kiőrlésű kovászos kenyér valamint uborka cikkek és szárazon pirított szezámmag

Elkészítés:

A babot megmossuk, majd beáztatjuk egy éjszakára. Másnap friss kétszeres vízben só nélkül a kombuval puhára főzzük. Amikor elkészült leszűrjük. A többi hozzávalóval öszekeverjük, a főzővízből a szükséges mennyiséget adagolva hozzá merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítjük. Kenyérre kenve ubroka cikkekkel és szárazon pirított napraforgómaggal kínáljuk. Tehetjük a rizsgolyó vagy a szöldséges szusi közepébe is. A torma felgyorsítja az emésztést.

Tofukrém petrezselyemzölddel, pirított napraforgómaggal és sárgarépával

“Túrókrém” jellegű tofukrém változatok GM és tejtermék mentesen

Hozzávalók:

  • 15 dkg natúr tofu elmorzsolva
  • 1⁄2 mokkáskanál tengeri só állapottól és kortól függően
  • 1⁄2 csésze tisztított víz szükség szerint adagolva a megfelelő állaghoz
  • 1 teáskanál szezám, napraforgó, olíva vagy kukorica olaj
  • 1 csokor zsenge kapor száráról levéve és apróra vágva

Elkészítés:

A tofut szétmorzsoljuk, hozzáadjuk az apróra vágott friss zöldet, valamelyik alábbi felkockázott vagy reszelt hagymafélét, a sót, az olajat és annyi vizet, hogy krémes állagú legyen, majd merülő mixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. Kenyérrel és főtt polentával is finom. Könnyebb a tofu emésztése, ha előtte elmorzsoljuk és a vízben forrás után 3-4 perc alatt megpároljuk, hagyjuk meghűlni és utána készítjük el belőle a tofus szendvicskrémet.

Ízesítés és tálalás változatok:

  • 3-4 gerezd fokhagyma reszelve vagy
  • 1 kis fej vöröshagyma vagy lilahagyma felkockázva
  • A kapor helyett készíthetjük petrezselyemzölddel vagy snidlinggel
  • Díszíthetjük magozott és karikára vágott olíva bogyóval
  • Tálalhatjuk GT teljes kiőrlésű vagy GM gluténmentes kenyéren megszórva pirított napraforgómaggal

Körözött jellegű tofukrém GM

Hozzávalók:

  • 15 dkg natúr tofu és 2 evőkanál víz
  • 1 mokkáskanál piros paprika (emésztést serkentő, fertőtlenítő)
  • 1⁄2 mokkáskanál őrölt kömény (gyomorerősítő, szélhajtó)
  • 1 mokkáskanál tengeri só állapottól és kortól függően
  • 1 evőkanál szezám, napraforgó, olíva vagy kukoricaolaj

Elkészítés:

Az előkészített hozzávalókat keverő tálban merülő mixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. Ha a tofut nyersen nehezebben emésztenénk, akkor az elmorzsolt tofut a kevés vízben 5 percig pároljuk a fűszerekkel és az olajjal és langyosra hűlve pürésítjük. Ízlés szerint keverhetünk hozzá a pépesítés után kis kockákra vágott lilahagymát is

Natúr barnalencse krém füstölt tofuval GM

Hozzávalók:

  • 1 csésze barna lencse mosva, 1-2 babérlevéllel és 2 gerezd fokhagymával, só nélkül kétszeres vízzel puhára főzve
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • 1 evőkanál pirított szezám olaj vagy napraforgó olaj
  • 15 dkg füstölt tofu elmorzsolva
  • Tálaláskor uborka, retek és sárgarépa virágmintásra vágva

Elkészítés:

A főtt lencséből kivesszük a babérlevelet, hozzáadjuk a tengeri sót, az olajat és az elmorzsolt füstölt tofut együtt az újabb forralás után 2-3 percig főzhetjük is, ez megkönnyíti a tofu emésztését. Merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítjük. Tálaláskor díszítjük a nyers zöldségekkel.

Italok, kezelési módok és életmód

Édes zöldség ital

Tavaszi édes zöldség ital hozzávalók:

  • 1⁄4 csésze vöröshagyma vékony félholdakra
  • 1⁄4 csésze fejes káposzta apróra vágva,
  • 1⁄4 csésze sárgarépa és
  • 1⁄4 csésze paszternák gyufaszálformára vágva,
  • 4 csésze víz

Nyári édes zöldség ital hozzávalók:

  • 1 cső zsenge kukorica a csövével együtt 2 cm-es darabokra vágva
  • 1⁄4 csésze vöröshagyma félholdakra vágva,
  • 1⁄4 csésze fejes káposzta apró darabokra vágva,
  • 1⁄4 csésze sárgarépa gyufaszálformára vágva
  • 4 csésze víz

Őszi édes zöldség ital hozzávalók:

  • 1⁄4 csésze édesburgonya gyufaszálformára vágva,
  • 1⁄4 csésze vöröshagyma vékony negyedholdakra vágva,
  • 1⁄4 csésze fejes káposzta apró darabokra vágva,
  • 1⁄4 csésze sárgarépa gyufaszálformára vágva
  • 4 csésze víz

Téli édes zöldség ital hozzávalók:

  • 1⁄4 csésze vöröshagyma félholdakra vágva,
  • 1⁄4 csésze fejes káposzta apró darabokra vágva,
  • 1⁄4 csésze sárgarépa gyufaszálformára vágva,
  • 1⁄4 csésze sütőtök gyufaszálformára vágva
  • 4 csésze víz

Az édes zöldség ital elkészítése:

Forraljuk fel a vizet, csökkentsük le a lángot és tegyük bele a zöldségeket, fedjük le és főzzük 2025 percig. Szűrjük le és melegen igyuk meg. A maradék levet lehűlés után tesszük másnapra a hűtőbe, melegítve igyuk meg kora délután 1 csészével, ízesítés nélkül. Az adott évszakban rendelkezésre álló zöldségekből készítjük. Minden évszakban elkészíthető. Nyugtató hatású, segít kiegyensúlyozni az idegrendszert, az érzelmi ingadozásokat, a vércukorszintet, megnyugtatja a hasnyálmirigyet, csökkenti az alkohol, a cukor és az édességek iránti sóvárgást.

Reszelt jégcsapretek ital

Reszelt jégcsapretek ital hozzávalók:

  • 10 cm-es jégcsapretek darab apróra reszelve
  • 1 csésze tisztított víz

Elkészítés:

A jégcsapretket megmosva apróra reszeljük. A jégcsapretket a vízzel együtt felforraljuk és 5-6 perc alatt puhára főzzük. A levét leszűrve melegen isszuk meg. Tisztító, vízhajtó, segít kiüríteni a zsírszövetben tárolódó salakanyagokat, az ízületekben a magas húgysavszint miatt lerakódó purint.

Sárgarépa és jégcsapretek ital sóval vagy szójaszósszal

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál jégcsapretek apróra reszelve
  • 1 evőkanál sárgarépa apróra reszelve
  • 2 csésze tisztított víz
  • 1 csipet tengeri só vagy 10 csepp szójaszósz

Elkészítés:

A jégcsapretket és a sárgarépát megmosva apróra reszeljük, a vízzel együtt felforraljuk és 5-8 perc alatt puhára főzzük. A végén sózzuk vagy szójaszósszal ízesítjük. A levét leszűrve melegen isszuk meg. Segít feoldani és eltávolítani a testből a felesleges zsírt, a zsíros és olajos lerakódásokat.

Sárgarépa és jégcsapretek ital gyömbérrel

Hozzávalók:

  • 5 cm-es jégcsapretek darab apróra reszelve
  • 1 kisebb sárgarépa apróra reszelve
  • 1 teáskanál hámozott és apróra reszelt gyömbér
  • 1 csésze tisztított víz

Elkészítés:

A jégcsapretket és a sárgarépát megmosva apróra reszeljük, a reszelt gyömbérrel és a vízzel együtt felforraljuk és 5-6 perc alatt puhára főzzük. A levét leszűrve melegen isszuk meg. Segít fellazíteni és eltávolítani a testből a zsíros és olajos lerakódásokat.

Gyömbér tea

Hozzávalók:

  • 1 ujjnyi gyömbér gyökér héjával együtt apróra vágva és
  • 1 liter víz

Elkészítés:

Vágjuk apróra az ujjnyi gyömbért a héjával együtt és tegyük oda egy fazékban 1 liter vízzel forrni. Vegyük le a lángot, majd lassan főzzük 25 percig. Szűrjük le, olyan melegen igyuk meg, ahogy csak tudjuk és menjünk aludni. Ha csak szárított, porított fűszerként jutunk éppen gyömbérhez, akkor 1 kávéskanál gyömbér port adjunk 1 liter vízhez. Megfázáskor igyuk meg lefekvés előtt. Vírusölő, immunerősítő, roboráló, melegítő hatású, csípős, erős ital, hevít, izzaszt, felgyorsítja a keringést.

Petrezselyemzöld tea

Hozzávalók:

  • 1⁄4 csésze finomra vágott petrezselyemzöld
  • 1 csésze víz


Elkészítés:

A vizet és a petrezselyemzöldet tegyük egy lábosba, forraljuk fel, vegyük le a lángot közpesre és főzzük néhány percig. Szűrjük le és a levét melegen igyuk meg. Tisztítja a vért, vízhajtó, támogatja a máj, a gyomor, a vese működését és a szellemi teljesítményt.

Pirított bancha szár tea

Hozzávalók:

  • 1 csapott evőkanál pirított bancha tea szár
  • 4 csésze víz

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet a teaszárral és együtt főzzük 5 percig. Kapcsoljuk ki a gázt és hagyjuk állni a teát néhány percig. Szűrjük le és melegen igyuk meg. Termoszba tehetjük egész napra a maradékot. A teafüvet hagyjuk a szűrőben kiszáradni, még 1-2 alkalommal kifőzhetjük. Élénkíti az anyagcserét, lúgosító és emésztést segítő ital, egész évben alkalmas napi használatra, hideg időben melegen, meleg időben pedig szobahőmérsékleten, ízesítés nélkül isszuk, elsavasodott állapotban különösen jót tesz.

Shiitake gomba tea

Hozzávalók:

  • 2 shiitake gomba
  • 2 csésze víz

Elkészítés:

Tegyük a shiitake gombát és a vizet egy lábasba, forraljuk fel. Fedjük le, csökkentsük a lángot közepesre és lassan addig főzzük, amíg a víz fele, 1 csészényi marad meg. Szűrjük le és melegen igyuk meg. A főtt gomba felhasználható aznap más ételhez. Segít ellazulni, megnyugodni stresszes helyzetekben.

Szárított shiitake gomba ital szójaszósszal

Hozzávalók:

  • 2 szárított shiitake gomba 15 percig áztatva
  • 1⁄4 teáskanál szójaszósz,
  • 2 csésze víz

Elkészítés:

Áztassuk be a gombákat hideg vízbe 10-15 percre. Távolítsuk el a szárakat, vágjuk össze a fejeket. Tegyük a gombafej darabokat 2 csésze vízzel (az áztató vízzel együtt) egy lábasba, fedjük le és forraljuk fel. Közepes lángon főzzük 5 percig. Adjuk hozzá a szójaszószt és kapcsoljuk ki a gázt. Néhány percig hagyjuk állni, szűrjük le és melegen igyuk meg. A főtt gombát használjuk fel más ételhez. A shiitake hagyományos ital láz csillapítására, állati zsír lerakódások feloldására, az összehúzódott és feszült állapotok lazítására. Szárított formában folyamatosan kapható.

Meleg törölközős testledörzsölés

Hozzávalók:

  • kis pamuttörölköző
  • forró víz

Elkészítés: 

Fogjuk meg a törölköző két végét, a közepét mártsuk a forró vízbe, majd óvatosan csavarjuk ki. Ha túlságosan forró, akkor kicsit himbáljuk a törölközőt, hogy elviselhető hőmérsékletűre hűljön, majd tekerjük fel és dörzsöljük át vele az egész testet, beleértve a kezet, a lábat, a kéz és a lábujjakat is. Ha a törölköző kihűl, mártsuk újra a forró vízbe. Enyhén kipirul a bőr a dörzsölés hatására és a törölköző elszíneződhet. A testledörzsölés aktiválja a vérkeringést, javítja az energiaáramlást az egész testben, segít feloldani a bőr alatti zsír és méreganyag lerakódásokat, megtisztítja a bőrt. Naponta végezhető a fürdés előtt, nem a fürdővízben ülve az egészséges keringésért.

Meleg sós lábfürdő

Hozzávalók:

  • Meleg víz
  • Tengeri só
  • Lavór

Elkészítés:

Tegyünk 1 evőkanál adalékanyag nélküli tengeri sót a lavórba, majd öntsünk rá meleg vizet és keverjük össze. Áztassuk benne a lábunkat addig amíg még elég kellemes a víz hőmérséklete. Hiperaktív állapotban segít megnyugtatni az elmét és az érzelmeket.

Irányított légző gyakorlatok

A légző gyakorlatokat bemutató könyvekből is megtanulható, összetettebb gyakorlatokat gyakorlott szakemberrel végezzük. Hasznosak az egészség megőrzéséhez, a jó közérzethez, javasolt fáradtság és ideges állapotok esetén is.

Éneklés és speciális hangok

Énekeljünk minden nap egy vidám dalt, olvassunk fel, mondjunk verset hangosan, ez aktiválja a torkot, javul a levegővétel, a keringés, az energia áramlása. A „SU” hangoztatása erősíti a békét és a harmóniát, a fizikai és a mentális funkciókat, a hagyományos szanszkrit „OM” szótag ismétlése harmonizálja a központi energia csatornát a fejtetőn a közép agyi részen, a torokban, a szívben, a napfonatnál, az emésztő központban és a reproduktív régióban. Különösen jót tesz ideges panaszokra és fáradtság esetén.

Vizualizáció

Nyugodt, relaxált állapotban képzeljük el önmagunkat nekünk kedves természeti környezetben, hogy békések, egészségesek, vidámak vagyunk, örömteli tevékenységeket végzünk és örömteli kapcsolatokat élünk meg. Ez a vizualizáció minden állapotban jót tesz. Ne korlátozzuk a vizualizációt a testünk egyes szerveire vagy funkcióira.

Meditáció

Sokféle meditáció típus van, ami segítheti az egészségünk karbantartását, a légzésünk a kavargó gondolataink lecsendesítését. Javasolt trauma utáni és egyéb stresszes állapotokban is.

Vese és húgyhólyag meridián gyakorlat

Mahoko meridián nyújtó gyakorlatok

A teljes Mahoko meridian gyakorlatsor megtalálható a Makrobiotika az egészséges és harmonikus életért c. könyvben. Javasolt az általános jó egészséghez, harmonizálja a testet, elmét, érzelmeket.

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód

Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk

Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek  

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.