Ingyenes főzőiskola videója és receptjei

Itt megnézheted az ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.

Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételeket és receptjeit is.

  1. Lencseleves
  2. Petrezselymes rizs, tofu rántottával
  3. Édes rizsgolyó, fahéjas almaszósszal leöntve

 

Lencseleves

Hozzávalók:

  • 1 csésze barna lencse mosva
  • 1 vöröshagyma hámozva és kockákra vágva
  • 2 sárgarépa negyedholdakra vágva
  • 1 bojtorjángyökér kis kockákra vagy 2 fehérrépa negyedholdakra vágva
  • 1 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 3-4 csésze víz
  • 1⁄2 mokkáskanál tengeri só
  • 2 fokhagyma gerezd hámozva olajnál reszelve, víznél egészben
  • 2 babérlevél
  • Állapot függvényében 1 evőkanál szezám, olíva vagy napraforgó olaj

Elkészítés olajjal

Ha fogyaszthatunk olajat, akkor a hevített olajon kevergetve pirítsuk üvegesre a vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Tegyük rá a darabolt zöldségeket és kevergetve pirítsuk rövid ideig. Öntsük hozzá a mosott lencsét, a vizet, tegyük bele a babérlevelet és forraljuk fel. Kis lángon főzzük 45 percig. A petrezselyemzölddel és a sóval a főzés utolsó 3 percégben keverjük össze. A főzés végén kivesszük a babérleveleket. Melegen tálaljuk. Fehérjében és gyökérzöldségekben gazdag, tápláló, mégis könnyű leves.

Elkészítés olaj nélkül

Ha nem fogyaszthatunk olajat, akkor mossuk meg a lencsét. A fazékba a zöldségeket rétegesen helyezzük el, alulra a hagymát, majd a sárgarépát, a bojtorjánt vagy fehérrépát, végül a lencsét, az egész fokhagyma gerezdeket és a babérlevelet. Öntsük hozzá a vizet, forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 45 percig. A főzés utolsó perceiben tegyük bele a sót és a petrezselymet, vegyük ki a babérleveleket és az egész fokhagyma gerezdeket. Melegen tálaljuk. Fehérjében és gyökérzöldségekben gazdag tápláló, mégis könnyű leves.

Petrezselymes rizs, tofu rántottával

Hozzávalók:

  • 30 dkg natúr tofu kézzel elmorzsolva
  • 1 db vöröshagyma apró kockára vágva
  • 1 db sárgarépa reszelve
  • 1 kávéskanál olaj
  • tengeri só
  • Tálaláskor sárgarépa virágvágással, lilahagyma cikkek vagy karikák

Elkészítés:

A sós olajon – állapottól függően olaj nélkül, kevés vízen – üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzátesszük a reszelt sárgarépát és puhára pároljuk. Belekeverjük az elmorzsolt tofut és együtt pároljuk 3-4 percig. Szép narancssárgás ételt kapunk, a rántottához hasonlító állaga és fehérje gazdagsága is segít a tojásra kívánkozóknak. Tálaljuk melegen a leírt petrezselymes barnarizs körettel. Díszítsük lilahagyma karikákkal, cikkekkel és virágvágással készült sárgarépával. Könnyű mégis tápláló, fehérjében gazdag forgás a természetesen fermentált tofuból.

Petrezselymes barnarizs – hozzávalók

  • 1 csésze mosott barnarizs 4 órát áztatva,
  • 2 1⁄2 csésze víz
  • Tengeri só
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva külön a szárát és a levelét

Elkészítés

Tegyünk az áztatott barnarizst a sóval és az áztató vizével egy két literes lábasba, tegyünk rá fedőt és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot, félig lefedve az edényt, alacsony lángon, lassan főzzük 50 percig, az utolsó 5 percben tegyük bele a petrezselyem szárakat, az utolsó 1 percben a zöldet. Keverjük össze, kapcsoljuk ki a tüzet, hagyjuk állni további 5 percig. A barnarizs a legkiegyensúlyozottabb emberi táplálék, gluténmentes. A petrezselyemzöld lúgosít, gazdag A-, C-, E- és B-vitaminokban, vasban, segíti az emésztést és a szellemi teljesítményt.

Trükk a barnarizs felhasználásához aznap vagy másnap több fogásban: Ha a főtt barnarizst más fogáshoz is felhasználjuk, akkor készítsük el az összesnek megfelelő mennyiségben. A petrezselyemzöldet csak a főtt barnarizs egy részébe keverjük bele. A másik fogáshoz szükséges főtt rizs mennyiséget előbb vegyük ki az edényből.

Édes rizsgolyó, fahéjas almaszósszal leöntve

Hozzávalók:

  • 2 csésze főtt barnarizs
  • 1 evőkanál rizsszirup
  • 1⁄2 bio citrom reszelt héja és leve
  • a golyók közepébe alma kockák fahéjba mártva,
  • vagy 1-1 kávéskanál reszelt alma fahéjjal és vaníliával keverve
  • állapot függvényében darált mandula vagy dió
  • Tálaláskor mazsola szemek és almaszósz
  • Vagy a megforgatáshoz szárazon pirított szezámmag

Elkészítés:

A főtt és már legalább langyosra kihűlt barnarizshez keverjük a rizsszirupot, a citromlét és a reszelt citromhéjat, így tegyük a hűtőbe lehűlni. Készítsünk elő kis tálkába hideg vizet, amibe a kezünket belemártjuk, hogy ne ragadjon rá a főtt és kihűlt barnarizs. 1 evőkanál főtt rizsből nedves kézzel kisebb golyókat formázunk. Ujjal mélyedést alakítunk ki középen, amit megtöltünk alma darabbal vagy reszelt fahéjas almával, állapot függvényében egy teáskanál darabolt vagy darált dióval vagy mandulával. Végül a főtt rizzsel lezárjuk a mélyedést, összenyomjuk a rizst és szabályos golyót formázunk. Megforgathatjuk só nélkül szárazon pirított egész szezámmagban. A szezámmag kalciumban rendkívül gazdag.

Tálalás változat

  • A szezámmagban való megforgatás helyett kínálhatjuk tálkákba téve kompóttal vagy cukor nélkül eltett lekvárral
  • Kínálhatjuk reszelt vagy darabolt almával, almaszósszal vagy más gyümölcsös öntettel

Almaszósz – hozzávalók

  • 2 aromás édes alma kimagozva, hámozva és szeletelve
  • 1-2 cm magasan az edényben víz, 1 csipet tengeri só
  • 2 evőkanál rizs szirup az alma édességétől függően
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál rizs szirup

Elkészítés:

Forraljuk fel a gyümölcsöt a sóval, a vízzel és a gabona édesítővel, majd addig főzzük alacsony lángon, amíg megpuhul. A kukoricakeményítőt vagy a kuzut kevés hideg vízben feloldjuk, hozzákeverjük és kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik vele kompót, majd merülő mixerrel pürésítjük. Az alábbi almás és mazsolás szelethez kínáljuk vagy palacsintát kenünk meg vele.

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód

Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk

Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek  

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.