Ingyenes főzőiskola videója és receptjei
Itt megnézheted az ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.
Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételeket és receptjeit is.
- Lencseleves
- Petrezselymes rizs, tofu rántottával
- Édes rizsgolyó, fahéjas almaszósszal leöntve
Lencseleves
![Képernyőfotó 2021-06-10 - 18_06_02](https://tudaskozpont.sebestyenszilvia.hu/wp-content/uploads/2021/06/Képernyőfotó-2021-06-10-18_06_02.png)
Hozzávalók:
- 1 csésze barna lencse mosva
- 1 vöröshagyma hámozva és kockákra vágva
- 2 sárgarépa negyedholdakra vágva
- 1 bojtorjángyökér kis kockákra vagy 2 fehérrépa negyedholdakra vágva
- 1 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
- 3-4 csésze víz
- 1⁄2 mokkáskanál tengeri só
- 2 fokhagyma gerezd hámozva olajnál reszelve, víznél egészben
- 2 babérlevél
- Állapot függvényében 1 evőkanál szezám, olíva vagy napraforgó olaj
Elkészítés olajjal
Ha fogyaszthatunk olajat, akkor a hevített olajon kevergetve pirítsuk üvegesre a vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Tegyük rá a darabolt zöldségeket és kevergetve pirítsuk rövid ideig. Öntsük hozzá a mosott lencsét, a vizet, tegyük bele a babérlevelet és forraljuk fel. Kis lángon főzzük 45 percig. A petrezselyemzölddel és a sóval a főzés utolsó 3 percégben keverjük össze. A főzés végén kivesszük a babérleveleket. Melegen tálaljuk. Fehérjében és gyökérzöldségekben gazdag, tápláló, mégis könnyű leves.
Elkészítés olaj nélkül
Ha nem fogyaszthatunk olajat, akkor mossuk meg a lencsét. A fazékba a zöldségeket rétegesen helyezzük el, alulra a hagymát, majd a sárgarépát, a bojtorjánt vagy fehérrépát, végül a lencsét, az egész fokhagyma gerezdeket és a babérlevelet. Öntsük hozzá a vizet, forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 45 percig. A főzés utolsó perceiben tegyük bele a sót és a petrezselymet, vegyük ki a babérleveleket és az egész fokhagyma gerezdeket. Melegen tálaljuk. Fehérjében és gyökérzöldségekben gazdag tápláló, mégis könnyű leves.
Petrezselymes rizs, tofu rántottával
![Képernyőfotó 2021-06-10 - 18_06_14](https://tudaskozpont.sebestyenszilvia.hu/wp-content/uploads/2021/06/Képernyőfotó-2021-06-10-18_06_14.png)
Hozzávalók:
- 30 dkg natúr tofu kézzel elmorzsolva
- 1 db vöröshagyma apró kockára vágva
- 1 db sárgarépa reszelve
- 1 kávéskanál olaj
- tengeri só
- Tálaláskor sárgarépa virágvágással, lilahagyma cikkek vagy karikák
Elkészítés:
A sós olajon – állapottól függően olaj nélkül, kevés vízen – üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzátesszük a reszelt sárgarépát és puhára pároljuk. Belekeverjük az elmorzsolt tofut és együtt pároljuk 3-4 percig. Szép narancssárgás ételt kapunk, a rántottához hasonlító állaga és fehérje gazdagsága is segít a tojásra kívánkozóknak. Tálaljuk melegen a leírt petrezselymes barnarizs körettel. Díszítsük lilahagyma karikákkal, cikkekkel és virágvágással készült sárgarépával. Könnyű mégis tápláló, fehérjében gazdag forgás a természetesen fermentált tofuból.
Petrezselymes barnarizs – hozzávalók
- 1 csésze mosott barnarizs 4 órát áztatva,
- 2 1⁄2 csésze víz
- Tengeri só
- 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva külön a szárát és a levelét
Elkészítés
Tegyünk az áztatott barnarizst a sóval és az áztató vizével egy két literes lábasba, tegyünk rá fedőt és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot, félig lefedve az edényt, alacsony lángon, lassan főzzük 50 percig, az utolsó 5 percben tegyük bele a petrezselyem szárakat, az utolsó 1 percben a zöldet. Keverjük össze, kapcsoljuk ki a tüzet, hagyjuk állni további 5 percig. A barnarizs a legkiegyensúlyozottabb emberi táplálék, gluténmentes. A petrezselyemzöld lúgosít, gazdag A-, C-, E- és B-vitaminokban, vasban, segíti az emésztést és a szellemi teljesítményt.
Trükk a barnarizs felhasználásához aznap vagy másnap több fogásban: Ha a főtt barnarizst más fogáshoz is felhasználjuk, akkor készítsük el az összesnek megfelelő mennyiségben. A petrezselyemzöldet csak a főtt barnarizs egy részébe keverjük bele. A másik fogáshoz szükséges főtt rizs mennyiséget előbb vegyük ki az edényből.
Édes rizsgolyó, fahéjas almaszósszal leöntve
![Képernyőfotó 2021-06-10 - 18_06_27](https://tudaskozpont.sebestyenszilvia.hu/wp-content/uploads/2021/06/Képernyőfotó-2021-06-10-18_06_27.png)
Hozzávalók:
- 2 csésze főtt barnarizs
- 1 evőkanál rizsszirup
- 1⁄2 bio citrom reszelt héja és leve
- a golyók közepébe alma kockák fahéjba mártva,
- vagy 1-1 kávéskanál reszelt alma fahéjjal és vaníliával keverve
- állapot függvényében darált mandula vagy dió
- Tálaláskor mazsola szemek és almaszósz
- Vagy a megforgatáshoz szárazon pirított szezámmag
Elkészítés:
A főtt és már legalább langyosra kihűlt barnarizshez keverjük a rizsszirupot, a citromlét és a reszelt citromhéjat, így tegyük a hűtőbe lehűlni. Készítsünk elő kis tálkába hideg vizet, amibe a kezünket belemártjuk, hogy ne ragadjon rá a főtt és kihűlt barnarizs. 1 evőkanál főtt rizsből nedves kézzel kisebb golyókat formázunk. Ujjal mélyedést alakítunk ki középen, amit megtöltünk alma darabbal vagy reszelt fahéjas almával, állapot függvényében egy teáskanál darabolt vagy darált dióval vagy mandulával. Végül a főtt rizzsel lezárjuk a mélyedést, összenyomjuk a rizst és szabályos golyót formázunk. Megforgathatjuk só nélkül szárazon pirított egész szezámmagban. A szezámmag kalciumban rendkívül gazdag.
Tálalás változat
- A szezámmagban való megforgatás helyett kínálhatjuk tálkákba téve kompóttal vagy cukor nélkül eltett lekvárral
- Kínálhatjuk reszelt vagy darabolt almával, almaszósszal vagy más gyümölcsös öntettel
Almaszósz – hozzávalók
- 2 aromás édes alma kimagozva, hámozva és szeletelve
- 1-2 cm magasan az edényben víz, 1 csipet tengeri só
- 2 evőkanál rizs szirup az alma édességétől függően
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál rizs szirup
Elkészítés:
Forraljuk fel a gyümölcsöt a sóval, a vízzel és a gabona édesítővel, majd addig főzzük alacsony lángon, amíg megpuhul. A kukoricakeményítőt vagy a kuzut kevés hideg vízben feloldjuk, hozzákeverjük és kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik vele kompót, majd merülő mixerrel pürésítjük. Az alábbi almás és mazsolás szelethez kínáljuk vagy palacsintát kenünk meg vele.
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
A pajzsmirigy, mint a testsúly problémák egyik okozója
8+1 makrobiotikus javaslat a pajzsmirigy alulműködés kezeléshez
5+1 makrobiotikus tipp a pajzsmirigy túlműködés kezelésére
Makrobiotikus étrenddel a női egészség megőrzéséért és helyreállításáért (1. rész)
Női egészséget veszélyeztető tényezők (2. rész)
7 tipp az immunrendszered megerősítésére
Immunrendszerünk egészségéért a makrobiotikával
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód
Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk
Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.