Egészséges, tápláló és finom főzelékek online főzőiskola

FIGYELEM!

Aki beteg, forduljon szakorvoshoz! Az egészséggel kapcsolatos anyagok olvasása nem pótolja az orvosi diagnózist, kezelést és az egyéni táplálkozási tanácsot.

Ez a főziskola nem helyettesíti az orvosi kezelést!

A főzőiskola hatékony és eredményes végrehajtásához kérd ki makrobiotikus szakértő véleményét. Közepesen súlyos rendellenességek, tünetek tapasztalása esetében makrobiotikus tanácsadó segítségével kövesd az állapotodnak megfelelő étrendet a három általános gyógyító étrend típusból. Súlyosabb betegségeknél kérd képzett makrobiotikus tanácsadó egyéni étrend javaslatát is.

Ezek a receptek átvezető ételek, a betegséget okozóktól az egészséget megtartókhoz. Ezek a kicsi változtatások már gyors és fenntartható átalakulást eredményezhetnek pozitív irányban a szervezetünk egészségéért.

Igazából a nagyobb változtatások könnyebb megvalósítása az, amikor kis lépésekben kezdjük el. Az tartósan kivitelezhető.

Miben segít ez a főzőiskola?

Egyforma fontossággal bír az, amit beviszünk az étrendünkbe, mint amit kizárunk. A rosszat kizárjuk és beemeljük a jót.

Ami lemondással jár az a változás nem tartható fenn. Az jó alternatíva az étrendi  változtatásra, amikor ismert étel egészséges variációját készítjük el, mintha ismeretlen új étel megtanulásával kezdjük a változtatást. A kedvenc főzelékeink egészséges változatainak elkészítése első lépésként könnyű és tartósan megvalósítható, így  élethossziglan fenntartható jó változtatás az egészségünk megtartásáért.

Amit megeszünk, az hozza létre a vérünket és ezen túl a szerveinket és testünk minden más részét. A mai gyógyításban gyakori, hogy az étrendet nem tekintik a sokféle civilizációs betegség fő okának. Az ételeinkkel hatunk a testünkre, elménkre, és érzelmeinkre, amit bejuttatunk a szervezetünkbe, az hat az életerőnkre, energiánkra, egészségünkre. Ezért közelítették meg évezredek óta a táplálkozás oldalról a gyógyítást az igazi gyógyítók, ahogy Hippokratész is.

Az elmúlt néhány évtizedben a táplálkozási szokásaink és életmódunk gyökeresen megváltoztak, amitől elvesztettük egyensúlyunkat. A makrobiotikus életmód és étrend segít visszaállítani egészségünket azzal, hogy a panaszok táplálkozási okait megszünteti.

Az egészséges étel tápláló, finom és öröm fogyasztani!

A Főzelékek egészségesen és táplálóan receptek célja, hogy a kedvenc, megszokott magyar ételféleséget, a főzelékeket valóban egészséges és tápláló módon készítsük el úgy, hogy a napi étkezési igényeinknek megfeleljenek. Adjon elegendő energiát a napi feladatainkhoz. A jóhiszemű, viszont tudás nélkül összeállított étrend hiányállapotokat okozhat.  Csak egy főzelék kevés, fontos kiegészíteni, hogy teljes mértékben fedezze a napi táplálkozási igényeinket és elegendő energiához jusson a szervezetünk.

Hasznos, tápanyagokban gazdag, az ártó alapanyagok nélküli főzelékeket találsz itt, amelyek felváltják ezek egészségtelen változatát egészségesre.

A főfogás ha igazán tápláló, akkor minden táplálkozási igényünket szeretnénk hogy kielégítse. Ebben az esetben az alábbi arányokból áll:

A főfogás arányai általánosságban

  • 40-60% gabona (kerekszemű barnarizs, köles, hajdina, kukorica, cirok…)
  • 15% fehérje (halfélék, növényi fehérjék bab-lencse-csicseriborsó)
  • 30-40% zöldség fogás
  • 5% savanyúság, ami a főfogás megemésztését segíti

A növényi főzelékfélék egy vagy kétféle növényből vannak. pl. kelkáposzta, tökfőzelék, spenót stb. Hiányzik a gabona fogás és egy kevés savanyúság a könnyebb emésztésért.

A növényi fehérje főzelékek bab,lencse, borsó alapanyagokból, egyféle növényi fehérjéből állnak és hiányzik a zöldség fogás és egy kevés savanyú-salátaféle hogy meg tudjuk emészteni.

A másik probléma az, hogy a megfőtt alapanyagból úgy készítünk főzelékeket, hogy valamilyen tejtermékkel és búzaliszttel besűrítjük. Pont a két fehér méreg, ami káros a szervezetünkre, sőt van, amikor még cukrot is tesznek bele ízfokozónak. Így már a 3 fehér méreg belekerül az ételbe.

Ezektől a főzelékektől kialakulhat olyan bélnyálkahártya károsodás ami gyulladt, fekélyes állapotot okozhat, és amikor ez megtörtént, akkor tovább terhelni már nem javasolt, mert további súlyosabb panaszok, diagnózisok lesznek pl. puffadás, polipok, tumor, divertikulózis, táplálék allergia, étel intolerancia…

A gyulladt vagy nem egészséges bélnyálkahártya esetén az immunrendszerünk nem tudja a feladatát teljes mértékben ellátni.

Akiknek glutén és tejtermék étel intoleranciája, allergiája van, azoknak a hagyományos módon készült (a 3 fehér méreggel) főzelékek már nem ehetőek, mert súlyos panaszuk lesz. Biztonságosak a receptek, mert nem tartalmaznak glutént, tejtermékeket. Ezért a fogyasztója még a túlsúly elkerüléséért is tesz. Hiányállapotok nélkül az egész napi erőnlétünkhöz szükséges tápanyagokat biztosítja az így elkészített főzelék.

A recepteknél javaslatok találhatóak a kiegészítésekre. Pl.kelkáposzta főzelék összetevője zöldség, ebből hiányzik a fehérje (bab-lencse-csicseriborsó-zöldborsó), ezért javasolt bab fasírtot, csicseriborsó fasírtot, vagy lencse fasírtot adni feltétként és egy kevés főtt gabona köretet néhány kanállal tálaláskor. pl. főtt barnarizs, köles, hajdina, puliszka

Lehet olyan fasírtot is adni a zöldség alapú főzelékhez, ami egyben tartalmazza a gabonát és a növényi fehérjét is pl. gabonás bab, lencse vagy csicseriborsó fasírtok. Ezek készülhetnek tepsiben olaj nélkül és készülhet olajban sült változata is.

Még ami fontos kiegészítő azok a savanyú-saláták. A főfogás elfogyasztásának a végén néhány kanállal fontos savanyú-salátát enni a könnyű emésztésért.

A főzelékeket többféle módon sűríthetjük be:

  • A megfőtt zöldséget vagy növényi fehérjének egy részét mixerrel pépesítjük és vissza öntjük, azaz saját magával sűrítjük.
  • Rántást is készíthetünk egy kanál olajon pirított gluténmentes liszttel pl. rizsliszt,kölesliszt, kukoricaliszt és ezt vízzel vagy növényi tejjel pl. rizstejjel, zabtejjel öntjük fel és tesszük sűrítő anyagként a főzelékhez.
  • Lehet egyszerűen növényi tejszínt vag tejet pl. rizstejszín, zabtejszín esetleg kókusztejszínt használni.
  • Lehet megfőtt rizst, kölest vagy más gluténmentes főtt gabonát mixerrel pépesíteni és ezzel sűríteni a főzeléket. Ez rendkívül egészséges megoldás.
  • Lehet a növényi tejszínbe, vagy tejbe rizslisztet vagy más gluténémentes lisztet keverni és ezt a főzelékhez önteni amitől besűrűsödik.

    Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

    Ajánlott könyveim a témához

    Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért

    Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

    Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

    Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek

    Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód

    Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek

    Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik

    Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek

    Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk

    Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek

    Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek

    Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek

    Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek  

    A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.