Egészséges, tápláló és finom főzelékek ingyenes főzőiskola videója és receptje

Itt megnézheted az ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.

Az alábbiakban pedig megtalálod a cukkini főzelék, és a lencse főzelék receptjeit.

 

 

Cukkini főzelék

Csicseriborsó fasírt
Mivel nincs most könnyen elérhető nyári tök csak cukkini ezért ebből a tökféléből készítem el ezt a főzeléket. Kiegészítésként a hiányállapot elkerüléséért, hogy ne éhezzünk meg hamar lehet  csicseriborsós barnarizses fasírtot hozzá adni.
 

Hozzávalók

  • 800 gr cukkini megmosva, a két vége levágva és nagy méretű reszelőn lereszelve
  • 3 dl víz
  • 1 db közepes vöröshagyma apró kockákra vágva és üvegesre pirítva
  • 1 evőkanál olaj (napraforgó, szezámmag…)
  • 2 gerezd fokhagyma apróra reszelve, vagy préselve
  • 1 csokor kapor (nem kötelező) apró darabokba vágva
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • Egy teáskanál só vagy ízlés szerint más mennyiségű

 

Elkészítése

  • A lereszelt cukkinit egy teáskanál sóval, fokhagymával edénybe teszem és felforralom. Ezután kicsire veszem a lángot és 5 perc alatt megfőzöm.
  • Másik edényben az olajon üvegesre pirítom a vöröshagymát.
  • Hozzáadom a főtt cukkinit, rizslisztet és a feldarabolt kaprot az üvegesre pirított vöröshagymához és együtt főzöm néhány percig.

 Csicseriborsós barnarizses fasírttal vagy más növényi fehérjével pl. babbal, lencsével főtt gabonával tálalom kicsi savanyú-salátafélével együtt.

Lencse főzelék

Csicseriborsó fasírt

Barnalencse főzelék, zöldlencse, fekete lencse stb.

Hozzávalók 4 adag

  • egy csésze barnalencse kiválogatva és megmosva
  • 2 db babérlevél
  • 1 db fehérrépa egyben (nem kötelező)
  • 3 gerezd fokhagyma finomra reszelve vagy préselve
  • 6 dl víz
  • 1 teáskanál só
  • egy evőkanál olaj (napraforgó, szezám…)
  • 4 evőkanál rizsliszt vagy köles liszt

 

Elkészítés

  • A barnalencsét, babérlevelet, fehérrépát, fokhagymát edénybe teszem a 6 dl vízzel és felforralom
  • Kicsire veszem a lángot és még 30 percig gyengéden puhára főzöm
  • Hozzáadjuk a sót
  • Kivesszük a megfőtt fehérrépát és a babérlevelet

 Besűrítés lehet 3 módon:

 Vagy rántással sűrítem be:

  • Másik kis edényben egy kanál olajjal összekeverem a rizslisztet és folyamatos keveréssel megpirítom világosbarnára és hozzáadok egy dl vizet szintén keverve
  • Ezután folyamatos keveréssel a főzelékhez adom

 Vagy

  • a rizslisztet összekeverem egy dl vízzel és folyamatos keveréssel a főtt lencséhez adom és a rizslisztet  megfőzöm 5 perc kb.

Vagy 

  • kiveszek 5 evőkanál főtt lencsét és a főtt fehérrépával mixerrel simára keverem és ezzel sűrítem be a főzeléket.

Lehet gabona fasírttal és egy kevés savanyú-salátafélével tálalni. A köles fasírt receptjét a Fasírtok könyvben találja meg.

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód

Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk

Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek  

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.