Egészséges, tápláló és finom főzelékek ingyenes főzőiskola videója és receptje
Itt megnézheted az ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.
Az alábbiakban pedig megtalálod a cukkini főzelék, és a lencse főzelék receptjeit.
Cukkini főzelék
Hozzávalók
- 800 gr cukkini megmosva, a két vége levágva és nagy méretű reszelőn lereszelve
- 3 dl víz
- 1 db közepes vöröshagyma apró kockákra vágva és üvegesre pirítva
- 1 evőkanál olaj (napraforgó, szezámmag…)
- 2 gerezd fokhagyma apróra reszelve, vagy préselve
- 1 csokor kapor (nem kötelező) apró darabokba vágva
- 1 evőkanál rizsliszt
- Egy teáskanál só vagy ízlés szerint más mennyiségű
Elkészítése
- A lereszelt cukkinit egy teáskanál sóval, fokhagymával edénybe teszem és felforralom. Ezután kicsire veszem a lángot és 5 perc alatt megfőzöm.
- Másik edényben az olajon üvegesre pirítom a vöröshagymát.
- Hozzáadom a főtt cukkinit, rizslisztet és a feldarabolt kaprot az üvegesre pirított vöröshagymához és együtt főzöm néhány percig.
Csicseriborsós barnarizses fasírttal vagy más növényi fehérjével pl. babbal, lencsével főtt gabonával tálalom kicsi savanyú-salátafélével együtt.
Lencse főzelék
Barnalencse főzelék, zöldlencse, fekete lencse stb.
Hozzávalók 4 adag
- egy csésze barnalencse kiválogatva és megmosva
- 2 db babérlevél
- 1 db fehérrépa egyben (nem kötelező)
- 3 gerezd fokhagyma finomra reszelve vagy préselve
- 6 dl víz
- 1 teáskanál só
- egy evőkanál olaj (napraforgó, szezám…)
- 4 evőkanál rizsliszt vagy köles liszt
Elkészítés
- A barnalencsét, babérlevelet, fehérrépát, fokhagymát edénybe teszem a 6 dl vízzel és felforralom
- Kicsire veszem a lángot és még 30 percig gyengéden puhára főzöm
- Hozzáadjuk a sót
- Kivesszük a megfőtt fehérrépát és a babérlevelet
Besűrítés lehet 3 módon:
Vagy rántással sűrítem be:
- Másik kis edényben egy kanál olajjal összekeverem a rizslisztet és folyamatos keveréssel megpirítom világosbarnára és hozzáadok egy dl vizet szintén keverve
- Ezután folyamatos keveréssel a főzelékhez adom
Vagy
- a rizslisztet összekeverem egy dl vízzel és folyamatos keveréssel a főtt lencséhez adom és a rizslisztet megfőzöm 5 perc kb.
Vagy
- kiveszek 5 evőkanál főtt lencsét és a főtt fehérrépával mixerrel simára keverem és ezzel sűrítem be a főzeléket.
Lehet gabona fasírttal és egy kevés savanyú-salátafélével tálalni. A köles fasírt receptjét a Fasírtok könyvben találja meg.
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
5+1 ok, amiért a makrobiotikus desszertek különösen ajánlottak a 40 év feletti nők számára
Hogyan készítsünk egészséges és finom makrobiotikus desszerteket?
A téli makrobiotikus desszertek szakszerű elkészítése
Makrobiotikus étrenddel a női egészség megőrzéséért és helyreállításáért (1. rész)
Női egészséget veszélyeztető tényezők (2. rész)
7 tipp az immunrendszered megerősítésére
Immunrendszerünk egészségéért a makrobiotikával
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód
Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk
Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.