Receptek

Zöldborsó főzelék

A tavasz első frissen elérhető édes ízű kedvenc csemegéje.

Hozzávalók

  • 1 kg zöldborsó
  • 1 db közepes méretű vöröshagyma csak egyben meghámozva
  • 0,5 liter rizstej vagy más növényi tej.
  • 1 csokor petrezselyem apróra feldarabolva

Elkészítés

Egy deci vízben megpároljuk a zsenge zöldborsót és a vöröshagymát. Amikor megpuhult sózzuk meg és adjuk hozzá a rizstejet vagy más növényi tejet. Két merőkanálnyit vegyünk ki a zöldborsóból és mixerrel pürésítsük. Öntsük vissza a pürét a főzelékhez és tegyük bele a feldarabolt petrezselymet. Forraljuk fel és vegyük ki a vöröshagymát belőle.

Gabona fasírttal, vagy sült puliszkával, blansírozott zöldséggel és kevés nyers saláta-savanyúval tálaljuk.

 

 

Vegyes zöldséges zöldborsó főzelék

 

Hozzávalók

  • 80 dkg zöldborsó
  • 10 dkg sárgarépa negyedholdra vágva vagy kicsi szabálytalan alakúra
  • 10 dkg zsenge karalábé 1 cm-s kockákra vágva
  • 1 db sörretek kockákra vágva
  • 6 dl liter víz
  • 3 evőkanál rizsliszt
  • 2 evőkanál olaj (szezám, napraforgó, oliva…)
  • 1,5 dl növényi tejszín
  • fűszer pl. borsikafű ízlés szerint

Elkészítés

  1. Vastagtalpú edénybe teszem a zsenge zöldborsót és puhára főzöm 6 dl vízben.
  2. Kiveszem a vízből a zöldborsót és a többi zöldséget (sárgarépa, karalábé, sörretek) főzöm puhára, ügyelve arra, hogy éppen amikor megpuhult leálljon a főzés, ne legyen túlfőzve.
  3. Visszatesszük a zöldborsót a főtt zöldségekhez. Azért javasolt külön-külön megfőzni, mert a főzési idők eltérhetnek egymástól és ne legyen egyik hozzávaló sem nyers, pl. fontos hogy a zöldborsó meg legyen főzve.
  4. Másik kis edényben az olajjal összekeverem a rizslisztet és folyamatos keveréssel megpirítom világosbarnára és hozzáadok a növényi tejszínt.
  5. Ezután folyamatos keveréssel a főzelékhez adom.

Sült puliszkával, gabona fasírttal vagy főtt gabonával és egy kevés saláta-savanyúval tálalom. Tetejét apróra darabolt petrezselyemmel, újhagymával, snidlinggel, póréhagymával szórom.

Kelkáposzta főzelék édesburgonyával

Káposztafélék, mint pl. a kelkáposzta, kelbimbó ételekhez a kömény (őrölve vagy egészben) remekül illik, ráadásul emésztésjavító, szélhajtó hatású. Ha valakinek allergiás reakciója van a köményre, természetes ne használja. Vagy olajban sült gabona fasírtot 1-2 db-ot (rizs, köles, kukorica, hajdina) és főtt bab-lencse-csicseriborsó félét 2-3 néhány kanállal.

Hozzávalók

  • 4 csésze 2 cm-esre darabolt kelkáposzta, lehet kelbimbó is
  • 1 csésze megtisztított 2 cm-s kockákra vágott édesburgonya
  • 2 gerezd fokhagyma apróra préselve
  • 2 csésze víz
  • 1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 dl rizstejszín, vagy rizstej vagy zabtej vagy akár lehet tiszta víz is.
  • 2 evőkanál rizsliszt

Elkészítés

  1. Vastagtalpú edénybe teszem a feldarabolt kelkáposztát vagy bimbós kelt, az édes burgonya kockákat és hozzáadom a vizet, sót és a köményt.
  2. Fedő alatt felforralom és forrás után kicsire veszem a lángot.
  3. Amikor megpuhult 90%-ban kb. 7 perc, hozzáadom az összekevert rizslisztet és a rizstejszínt vagy amilyen natúr növényi tejem van. Ha nincs akkor víz is jó.
  4. Ezután még 3 percig főzöm, amíg a liszt megfő.
  5. Lefedem és 5 percig pihentetem.

Lehet a rizslisztből világos rántást készíteni és úgy a megpuhult káposzta és édesburgonyához adni.

 

Világos rántás

  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 2 gerezd fokhagyma finomra reszelve vagy zúzva

Elkészítés

  1. A rizslisztet az olajjal kicsi edényben folyamatos keveréssel aranybarnára pirítom néhány perc alatt.
  2. Hozzáadom a préselt fokhagymát.
  3. Ezután 1,5 dl hideg vizet vagy rizstejet adok hozzá és simára keverem
  4. Ezt a világos rántást összekeverem a megfőtt káposztával, édesburgonyával és 1 percig még tovább főzöm.

Tálaláshoz javaslat: növényi bab-lencse-csicseriborsó fasírtfélékkel + főtt gabonával vagy gabona fasírtfélékkel (rizs, köles, hajdina, kukorica) + egy-két kanál savanyúsággal vagy salátafélével a könnyebb emésztésért. Apróra darabolt petrezselyemmel vagy újhagymával vagy snidlinggel vagy póréhagymával tálalom.

Spenót főzelék

Hozzávalók

  • 60 dkg sóska levél megmosva, apróra darabolva, vagy ha nincs más akkor fagyasztva
  • fél liter rizstej vagy más gabona tej vagy növényi tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál rizsliszt, vagy zabpehely vagy zabpehely liszt (érzékenységtől függően)
  • 1 evőkanál olaj (napraforgó, szezámmak, oliva…)
  • 1 teáskanál só
  • fűszerek ízlés szerint (borsikafű…)

Elkészítés

  1. A spenótot és a rizstejet (lehet más növényi vagy gabona tej is) edénybe teszem sóval és felforralom. 1-2 percig főzöm a gázt elzárom.
  2. Rántást készítek. A rizslisztet az olajjal kicsi edényben folyamatos keveréssel aranybarnára pirítom néhány perc alatt. Hozzáadom a préselt fokhagymát. Ezután 1,5 dl hideg vizet vagy rizstejet adok hozzá és simára keverem.
  3. A kész rántást belekeverem a spenótba és néhány percig együtt főzöm. Hozzáadhatok kedvenc fűszert is pl. borsika füvet…

Amikor apróra darabolt friss levélből készítjük a főzeléket akkor mixerrel simára keverhetjük. Kinek milyen textúra a kedvence.

Tálaláshoz variációk

  • növényi fehérje tartalmú fasírttal csicseriborsó, bab vagy lencse és 5 evőkanál főtt gabonával (barnarizs, köles, hajdina…)

vagy

  • gabona és fehérje tartalmú fasírttal (pl. babos-rizses, köleses lencsés…)

vagy

  • 4 evőkanál főtt növényi fehérjével pl. bab, lencse vagy csicseriborsó és gabona fasírttal (rizs, köles, hajdina, puliszka)

Hagymás édesburgonya főzelék

Hozzávalók

  • 40 dkg édesburgonya meghámozva és 2 cm-s kockákra vágva
  • 1 nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 2 db babérlevél
  • 2 dl víz
  • 2 dl kókusztejszín vagy zabtejszín vagy rizstejszín
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál borsikafű
  • 1 evőkanál olaj (napraforgó, oliva, szezám…)
  • ½ citrom leve

Elkészítés

  1. Az olajon üvegesre pirítom sóval a vöröshagymát.
  2. Hozzáadom az édesburgonyát a babérlevelet, borsika füvet és 2 dl vizet.
  3. A lángot magasra veszem és felforralom. Amikor felforrt kicsire veszem a lángot és puhára főzöm 90%-ig.
  4. Ezután a növényi tejszínt (kókusztejszín, zabtejszín…), fél citrom levét összekeverem a rizsliszttel és hozzáadom az édesburgonyás fogásomhoz.
  5. 3 percig együtt főzöm

Növényi fehérjés fasírttal (csicseriborsó, bab, lencse) és egy-két kanál savanyú-salátafélével tálalom. Mindig valamilyen apróra darabolt nyers zölddel a tetejét szórom frissen étkezéskor. Apróra darabolt petrezselyemmel vagy újhagymával vagy snidlinggel vagy póréhagymával.

Cukkini főzelék

Hozzávalók

  • 800 gr cukkini megmosva, a két vége levágva és nagy méretű reszelőn lereszelve. Fontos hogy a zöld színű héj résszel együtt készüljön.
  • 2 dl víz vagy növényi tej (rizs, köles, zab…)
  • 1 db közepes vöröshagyma apró kockákra vágva és üvegesre pirítva
  • 1 evőkanál olaj (napraforgó, szezámmag…)
  • 2 gerezd fokhagyma apróra reszelve, vagy préselve
  • 1 csokor kapor (nem kötelező) apró darabokba vágva
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • Egy teáskanál só vagy ízlés szerint más mennyiségű

Elkészítés:

  1. A lereszelt cukkinit egy teáskanál sóval, fokhagymával edénybe teszem és felforralom. Ezután kicsire veszem a lángot és 5 perc alatt megfőzöm.
  2. Másik edényben az olajon üvegesre pirítom a vöröshagymát.
  3. Hozzáadom a főtt cukkinit, rizslisztet és a feldarabolt kaprot az üvegesre pirított vöröshagymához és együtt főzöm néhány percig.

Tálaláshoz variációk

  • növényi fehérje tartalmú fasírttal csicseriborsó, bab vagy lencse és 5 evőkanál főtt gabonával (barnarizs, köles, hajdina…)

vagy

  • gabona és fehérje tartalmú fasírttal (pl. babos-rizses, köleses lencsés…)

vagy

  • 4 evőkanál főtt növényi fehérjével pl. bab, lencse vagy csicseriborsó és gabona fasírttal (rizs, köles, hajdina, puliszka)

Brokkoli főzelék

Hozzávalók

  • 1 közepes fej brokkoli rózsáira szedve, a keményebb szár részét 1 cm-s kockára vágva
  • 1 közepes vöröshagyma apró kockára vágva
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 dl víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 dl rizstejszín vagy kókusztejszín vagy zabtejszín
  • 1 evőkanál rizsliszt

Elkészítés

  1. A vízbe beleteszem a brokkoli szár részét a sóval és puhára főzöm.
  2. Másik edényben a vöröshagymát az olajon üvegesre pirítom és beleteszem a  főtt brokkoli szár részét.
  3. A megmaradt főzővizet felforralom és a brokkoli rózsákat másfél percre beleteszem, azaz blansírozom és azonnal kiveszem a vízből és félre teszem. Fontos hogy roppanós maradjon, nem jó túlfőzni.
  4. Ezt a főzővizet összekeverem a növényi tejszínnel és a rizsliszttel és beleöntöm az üvegesre pirított hagyma, főtt fehérrépa és brokkolis edénybe.
  5. Folyamatos keveréssel felfőzöm és besűrűsödik.
  6. Ezután hogy ne főzzem szét a brokkoli rózsákat, a tetejére ráteszem a blansírozott brokkoli rózsákat ami roppanós, friss nincs szétfőzve.
  7. Nagyon fontos hogy ne főzzük túl a brokkoli rózsát.

Tálaláshoz variációk

  • növényi fehérje tartalmú fasírttal csicseriborsó, bab vagy lencse és 5 evőkanál főtt gabonával (barnarizs, köles, hajdina…)

vagy

  • gabona és fehérje tartalmú fasírttal (pl. babos-rizses, köleses lencsés…)

vagy

  • 4 evőkanál főtt növényi fehérjével pl. bab, lencse vagy csicseriborsó és gabona fasírttal (rizs, köles, hajdina, puliszka)

Vöröslencse főzelék

Hozzávalók

  • 30 dkg vörös lencse
  • 8 dl víz
  • vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra zúzva
  • 1 db fehérrépa negyedholdra vágva
  • 1 szál szárzeller kis kockákra vágva
  • 1 db babérlevél
  • 1 teáskanál őrölt édes pirospaprika
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény vagy kicsi római kömény
  • 1 evőkanál olaj (szezám, oliva, napraforgó…)

Elkészítés

  1. A kis kockára vágott vöröshagymát az olajon sózva üvegesre pirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát a feldarabolt fehérrépát, szárzellert, babérlevelet.
  3. Felöntjük 8 dl tiszta vízzel és kissé megsózzuk.
  4. Lefedjük és felforraljuk. Majd kicsire vesszük a lángot és hő elosztót teszünk alá és fedő alatt puhára főzzük.

Blansírozott zöld leveles növénnyel, gabona fasírttal vagy főtt gabonával (barnarizs, köles, hajdina, puliszka…) és egy kevés savanyú-salátával tálalom. Tetejét szórhatom apróra darabolt petrezselyemmel, újhagymával, snidlinggel, póréhagymával. Tavasszal csírákkal, medvehagymával.

Vadas mártás egyszerűen

Hozzávalók

  • 40 dkg sárgarépa bármilyen alakú nagy darabra vágva (4 cm-s)
  • 20 dkg fehérrépa szintén nagy méretűre vágva (3 cm)
  • 10 dkg zellergumó felkockázva
  • 1 db nagyméretű vöröshagyma nagy darabra felvágva
  • 3 db babérlevél
  • 8 dl tiszta víz
  • 20 gr mustár (Dijoni)
  • 6 evőkanál rizsszirup
  • 1 citrom leve
  • Negyed bio citrom reszelt héja
  • 2 dl kókusztejszín vagy rizstejszín, vagy zabtejszín
  • fűszerezhetjük kicsi borsika fűvel
  • evőkanál só

 

Elkészítése

  1. A sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, vöröshagymát sóval és babérlevelekkel edénybe teszem, lefedem. Hozzáadom a vizet és felforralom.
  2. Forrás után fedő alatt 35-40 percig puhára főzöm. Ezután kiveszem a babérleveleket.
  3. A növényi tejszínt hozzáöntöm, borsikafüvel elkeverve és együtt még egyszer felforralom.
  4. Mixerrel pépesítem, simára, krémesre keverem.
  5. A mustárt és a citrom levét és finomra reszelt héját a legvégén hozzáadom. Lehet pici citromolajat is használni a reszelt citromhéj helyett.

Sokak kedvence ez a mustáros zöldség szósz. Süthetünk hozzá sokféle fasírtot, ami gabona és növényi fehérje tartalmú. Blansírozott zöld leveles zöldséggel tálalhatjuk. Pl. kelkáposzta levél, mángold. Tavasszal csírákkal is szórhatjuk.

Zsenge karalábé és bébi répa főzelék

Tavasszal alig várjuk, hogy az első új, szabadföldi termesztésű zöldségek megjelenjenek. Amikor kiegyeljük a sárgarépát sok kisméretű répánk van. Kapható bébi répa is és azt is használhatjuk. Természetesen nyersen is fogyasszuk ezeket a friss tavaszi új zöldségeket. Nem javasolt túlfőzni. Éppen amikor megpuhult, hagyjuk abba a főzésüket.

Hozzávalók

  • 2 db zsenge karalábé megtisztítva és 2 cm-s kockákra vágva
  • 30 dkg kisméretű bébi répa megmosva, egyben hagyjuk
  • 1 db vöröshagyma apró kis kockákra vágva
  • egy teáskanál olaj (napraforgó, szezám, oliva…)
  • fél mokkáskanál borsika fű
  • 1,5 dl növényi tejszín (kókusz, rizs, zab…)
  • Egy evőkanál rizsliszt
  • teáskanál só

Elkészítés

  1. Edénybe tesszük az apróra darabolt vöröshagymát az olajjal és üvegesre pirítjuk.
  2. Tetejére tesszük a karalábét és a sárgarépát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy még éppen ellepje. Hozzáadjuk a sót. Lefedjük és felforraljuk.
  3. Forrás után a lángot kicsire vesszük és fedő alatt puhára főzzük ügyelve arra hogy ne följön túl.
  4. A növényi tejszínt a fűszerrel és a rizslisztet összekeverem és beleöntöm a karalábés és bébirépás edénybe. Még együtt 3 percig főzzük.

Apróra darabolt petrezselyemmel és sárgarépa zölddel szórom a tetejét tálaláskor. Tavasszal lehet még csírákkal is.

Tálaláshoz variációk

  • növényi fehérje tartalmú fasírttal csicseriborsó, bab vagy lencse és 5 evőkanál főtt gabonával (barnarizs, köles, hajdina…)

vagy

  • gabona és fehérje tartalmú fasírttal (pl. babos-rizses, köleses lencsés…)

vagy

  • 4 evőkanál főtt növényi fehérjével pl. bab, lencse vagy csicseriborsó és gabona fasírttal (rizs, köles, hajdina, puliszka)

Barnalencse főzelék

Zöldlencse és fekete lencséből is készíthető.

Hozzávalók (4 adag)

  • egy csésze barnalencse kiválogatva és megmosva
  • 2 db babérlevél
  • 1 db fehérrépa egyben (nem kötelező)
  • 3 gerezd fokhagyma finomra reszelve vagy préselve
  • 6 dl víz
  • 1 teáskanál só
  • egy evőkanál olaj (napraforgó, szezám…)
  • 4 evőkanál rizsliszt vagy köles liszt

Elkészítés

  • A barnalencsét, babérlevelet, fehérrépát, fokhagymát edénybe teszem a 6 dl vízzel és felforralom
  • Kicsire veszem a lángot és még 30 percig gyengéden puhára főzöm
  • Hozzáadjuk a sót
  • Kivesszük a megfőtt fehérrépát és a babérlevelet

Besűrítés lehet 3 módon

Vagy rántással sűrítem be

  • Másik kis edényben egy kanál olajjal összekeverem a rizslisztet és folyamatos keveréssel megpirítom világosbarnára és hozzáadok egy dl vizet szintén keverve.
  • Ezután folyamatos keveréssel a főzelékhez adom

Vagy a rizslisztet összekeverem egy dl vízzel és folyamatos keveréssel a főtt lencséhez adom és a rizslisztet  megfőzöm 5 perc kb.

Vagy

  • kiveszek 5 evőkanál főtt lencsét és a főtt fehérrépával mixerrel simára keverem és ezzel sűrítem be a főzeléket.

Lehet gabona fasírttal és egy kevés savanyú-salátafélével tálalni.

Babfőzelékek

Babfőzelékek sokféle babból pl. gyöngybab, fehérbab, vesebab, vörös bab, tarkababból készíthető

Hozzávalók

  • 25 dkg szárazbab
  • 2 db babérlevél
  • 1 közepes fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra átnyomva
  • 1 mokkáskanál borsikafű
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • 2 dl növényi tejszín (kókusz, rizs, zab…)
  • ½ citrom leve
  • 2 evőkanál rizsszirup

Elkészítés

  1. Előző nap a kuktába beáztatott bab levét leöntöm és felöntöm friss vízzel, hogy háromszorosan ellepje. Hozzáadom a babérlevelet és lezárom a kukta fedelét.
  2. Felforralom, ilyenkor a szelep sípolással jelez. Ezután kicsire veszem a lángot és hő elosztót teszek a kukta alá. 40 percig főzöm.
  3. A lángot elzárom és megvárom, hogy úgy kihűljön a kukta hogy le lehessen venni a fedelét.
  4. Ezután sózom meg! Ha hamarabb megsózom nem tud rendesen megpuhulni a bab. A forró bab legalább 10 percig álljon a sóba, hogy beszívja magába.
  5. Másik edényben rántást készítek az olajon megpirítom a rizslisztet folyamatos keveréssel világos arany barnára és hozzáadom a fokhagymát, pirospaprikát, borsikafüvet. Ehhez hozzáadjuk a növényi tejszínt és csomómentesre keverjük.
  6. A főtt sózott babhoz hozzáadom a rántást és együtt még néhány percig főzöm.

Igen nehéz, tömény étel. Blansírozott zöld leveles növénnyel, gabona fasírttal vagy főtt gabonával (barnarizs, köles, hajdina, puliszka…) és egy kevés savanyú-salátával tálalom. Tetejét szórhatom apróra darabolt petrezselyemmel, újhagymával, snidlinggel, póréhagymával. Tavasszal csírákkal, medvehagymával.

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód

Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk

Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek  

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.