Receptek

Gombás babfasírt

Hozzávalók

  • Egy csésze főtt bab (gyöngybab, tarkabab, vörös bab…) (2,5 dl csésze)
  • Egy csésze apróra darabolt vagy reszelt gomba (lehet csiperke, laska…)
  • 6 dkg lágy zabpehely
  • 5 dkg hajdinaliszt (az összetartás érdekében)
  • 1 teáskanál só illetve ízlés szerint
  • Egyéni ízlés szerint rizsliszt, köles liszt, kukoricadara, kölespehely amiben sütés előtt a fasírtot meghempergetjük, hogy ropogós széle legyen.

 

Elkészítés

  1. A hozzávalókat összekeverjük és állni hagyjuk 10 percig, hogy megszívja magát a zabpehely és a liszt a jobb összetartás miatt.
  2. Golyókat vagy lapos fasírtokat formázunk belőlük
  3. Meghempergetjük rizslisztben, vagy köleslisztben vagy kukoricadarában
  4. 5 cm mély olajban kisütjük.
  5. Rácsra tesszük, hogy a felesleges olajtól lecsöpögjön

Babos-káposztás fasírt

Hozzávalók

  • 2 csésze fejes káposzta, vagy kelkáposzta apróra reszelve nyersen (2,5 dl pohár)
  • 20 dkg csésze főtt fehér bab vagy bármilyen más főtt bab
  • 1 vöröshagyma kockára vágva (6 dkg)
  • 5 dkg zabpehely
  • 5 dkg világos hajdinából őrölt liszt vagy cirokliszt (ez tartja össze)
  • 1 mokkáskanál tengeri só,
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
  • 1 mokkáskanál kömény

 

Elkészítése

  1. A finomra reszelt fejes káposztát, főtt babot, vöröshagymát és tengeri sót összekeverjük.
  2. A zabpelyhet és a hajdina lisztet vagy a ciroklisztet másik keverőtálban alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk az előző keverékhez.
  3. Alaposan összegyúrjuk. Kicsit lehet pihenni hagyni, amíg az olajat felmelegítjük a sütéshez.
  4. Lehet sokféle formára alakítani, lapos kerek, vagy háromszög, vagy téglalap alakúra és forró olajba kiszaggatni.
  5. Retek salátával kínáljuk, ami segíti az olaj emésztését és nem engedi hogy az extra olaj lerakódjon.

Babfasírt zöldségekkel

Hozzávalók

  • 20 dkg főtt bab megsózott (fehér gyöngybab, vörös bab, tarkabab…)
  • 5 dkg zabpehely
  • 10 dkg sárgarépa kislyukú reszelőn lereszelve
  • 10 dkg vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 1 lapos teáskanál só
  • 5 dkg hajdna liszt (az összetartás érdekében)
  • Ízlés szerint tovább fűszereket lehet még beletenni. Őrölt kömény, borsikafű…
  • Ízlés szerint rizsliszt, köles liszt, köles pehely, kukoricadara, amiben a fasírtokat meghempergetjük sütés előtt, hogy legyen kellemes ropogós széle.

 

Elkészítés

  1. Az összetevőket összekeverjük, kicsit állni hagyjuk, hogy a zabpehely és a liszt a nedvességgel megszívja magát, ami jól össze tudja tartani a fasírtot
  2. Meghempergetjük valamelyik lisztben vagy köles pehelyben vagy kukoricadarában ízlés szerint, hogy kellemes kérge legyen a fasírtnak.
  3. 5 cm mély olajban kisütjük.
  4. Rácsra tesszük, hogy az olaj le tudjon csöpögni, és ne olajban álljon a fasírtunk.

Olajban sült rizs fasírt

Hozzávalók

  • 20 dkg főtt barnarizs
  • 10 dkg finomra reszelt zöldség lehet akár vegyesen amilyen zöldségünk megmaradt a főzésből, hogy ne menjen tönkre, fel tudjuk használni. Pl. karalábé, cukkini, sárgarépa, vöröshagyma, édesburgonya, csillagtök, vagy apróra darabolt snidling, újhagyma, póréhagyma, spenót vagy ezek keverékei. A maradék petrezselyem remek ízt ad a köles fasírtnak és bármilyen más fasírtnak is. A gomba szintén intenzív aromát adhat a fasírtnak.
  • 1 evőkanál lenmagpehely, hogy a összetartsa a fasírtot
  • kedvenc fűszereink pl. borsikafű, oregano, kakukkfű, őrölt kömény… ízlés szerint, nem kell sokféle elég egy vagy kettő, ami harmonizál egymáshoz
  • 1 evőkanál (4 dkg) hajdinaliszt, vagy cirokliszt hogy összetartsa a fasírtot illetve a nedvességet felszívja
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • fél citrom leve
  • köles liszt vagy rizsliszt, akár kukoricadara, köles pehely, amibe a rizs fasírtot megforgatom sütés előtt
  • só ízlés szerint

 

Elkészítés

Rizs főzéséhez hozzávalók

  • ½ csésze barnarizs (lehet áztatni főzés előtt akár fél órát vagy akár 8 órát is)
  • másfél csésze víz
  • teáskanál só

 

A barnarizs főzése

  1. Az áztatóvizével együtt a rizst vastagtalpú edénybe teszem, lefedem és felforralom.
  2. Ezután kicsire veszem a lángot és alacsony lángon még 35 percig főzöm KEVERÉS nélkül fedő alatt és hozzáadom a sót.
  3. Amikor eltűnik a víz és gőzcsövecskék látszanak a barnarizs megfőtt.

 

A rizs fasírt készítése

  1. 20 dkg  főtt rizshez hozzáadom a finomra reszelt, vagy apróra darabolt zöldségeket fél citrom levével összekeverem. Bármilyen zöldségkombináció megfelelő.
  2. Ezután 1 evőkanál útifűmaghéjat, fél teáskanál szódabikarbónát és 1 evőkanál világos hajdinalisztet, vagy ciroklisztet keverek hozzá szárazon, hogy a nedvességet felszívja.
  3. Legalább 10 percet pihentetem, hogy a rizs fasírt szépen összeálljon
  4. Lehet halacska, kerek, golyó, háromszög vagy tégla formára készíteni a fasírtot.
  5. Ezután rizslisztben vagy köles lisztben, vagy akár köles pehelyben, vagy kukoricadarában megforgatom, hogy szép kérge legyen a fasírtnak.
  6. Forró olajban kisütöm
  7. Tálcán rácsra teszem, hogy minél több olaj lecsöpögjön.

 

Növényi fehérjét tartalmazó fogással (lencsesaláta, babsaláta, csicseriborsó saláta) vegyes retek salátával is fogyasztható.

Aki átvezető szakaszban van az lencsefőzelékkel, babfőzelékkel, zöldborsófőzelékkel (amit rizsliszttel sűrít be tejtermék nélkül növényi tejszínnel akár) is fogyaszthatja. Fontos hogy ehhez is piros retek, sörretek, vagy jégcsapretek vegyes salátát is néhány kanállal az étkezés befejezését ezzel zárja le. A rizs fasírt olajtartalma ne rakódjon le.

Csicseriborsó fasírt

Hozzávalók

  • 20 dkg főtt csicseri borsó (lehet kapni főtt csicseriborsó konzervet, ami tartósítószer nélküli)
  • 10 dkg hajdina liszt vagy cirokliszt
  • 10 dkg apró kockára vágott vöröshagyma
  • 10 dkg finomra reszelt sárgarépa vagy fehérrépa
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • ½ mokkáskanál szódabikarbóna hogy lazább legyen
  • Egyéni ízlés szerint lehet, nem fontos: rizsliszt, köles liszt, kukoricadara, köles pehely, amiben sütés előtt a fasírtot meghempergetjük, hogy ropogós széle legyen.

Elkészítés

Csicseriborsó megfőzése

  1. Fél csésze csicseriborsóhoz hozzáadunk három csésze vizet és áztatom kuktában 8 órán át.
  2. Leöntöm az áztató vizet és hozzáadok 2 db babérlevelet, 4 csésze vizet és a kuktát lezárom, majd a lángot nagyra veszem, amíg a szelep sípol. Ez azt jelenti, hogy felforrt.
  3. Ezután kicsire veszem a lángot, hőelosztót teszek a kukta alá és 60 percig főzöm.
  4. Ezután elzárom a gázt és megvárom, amíg magától kihűl úgy, hogy a kukta fedelét le lehessen venni. Fontos hogy kihűljön, mert a forró kuktában lévő tartalom feljön és a kezünket leforrázhatja. Türelmesen várjuk meg amíg kihűl. Télen lehet kitenni a hűvös erkélyre vagy udvarra.
  5. Amikor a kuktafedőt levettem ezután sózom csak meg a csicseriborsót. Ha hamarabb sózom, akkor nem tud megpuhulni, a kérge kemény marad. Magába szívja a sót 10 perc alatt. Várjuk meg és ezt követően folytassuk a további műveletet.
  6. Inkább főzzük szét nagyon puhára a csicseriborsót, mint nyers legyen.

A Csicseriborsó fasírt összeállítása

  1. A hozzávalókat alaposan összekeverjük és 10 percig állni hagyjuk hogy a zabpehely a hajdinaliszt nedvességgel megszívja magát.
  2. Formázzunk 4 cm átmérőjű 1,5 cm vastagságú kör alakú fasírtokat, vagy akár gombócokat is
  3. A megformázott fasírtokat forró olajba tegyük bele. Fordítsuk meg, hogy mind a két oldala aranybarna legyen.
  4. Amikor kisült tegyük rácsra, ami alatt tálca van, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön, hogy a fasírt ne a lecsöpögött olajban legyen.

Tempura variációk / Sütőtök tempura

Első variáció

  • ½ csésze rizsliszt (6 dkg)
  • ½ csésze köles liszt (6 dkg)
  • 1 evőkanál cirokliszt, vagy hajdina liszt (1 dkg)
  • 1 csésze víz (2,5 dl)
  • 1/2 mokkáskanál só

Elkészítés

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, sűrű palacsintatészta állagot kapunk.

 

Második variáció

  • ½ csésze rizsliszt (6 dkg)
  • ½ csésze csicseriborsó liszt (6 dkg)
  • 1 evőkanál cirokliszt, vagy hajdina liszt (1 dkg)
  • 1 csésze víz (2,5 dl)
  • 1/2 mokkáskanál

Elkészítés

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, sűrű palacsintatészta állagot kapunk.

 

Sütőtök tempura sütőtök krémben

Elkészítése

  1. A sütőtököt 4 mm-es vastagságúra szeleteljük.
  2. Száraz köles vagy rizslisztbe forgassuk, hogy jobban ráragadjon a tempura tészta.
  3. Tempura tésztába mártjuk és forró olajban kisütjük.
  4. Rácsra tesszük, hogy lecsepegjen az extra olajtól.
  5. lehet főfogáshoz is tálalni néhány szeletet és lehet desszertként sütőtök krémbe téve fogyasztani.

Fontos hogy vékonyra vágjuk, mert nem tud átsülni puhára a sütőtök.

A sütőtök tempurát lehet sütőtök krémmel tálalni desszertként. Kellemes természetes édes íze van.

 

Sütőtök krém

Első variáció

Kevés vízben (az edénybe kb. 2-3 cm magasságban legyen víz csak, a sütőtökből a víz úgy is kifő és el fogja lepni a főtt sütőtököt a lé) fedő alatt kicsi sóval megfőtt sütőtököt mixerrel pépesítjük. Ízlés szerint kicsi rizssziruppal és akár reszelt gyömbér kevés levével, vagy friss narancs levével ízesíthetjük.

Második variáció

Sütőben kisütjük a sütőtököt és kicsi rizstejszínnel vagy zabtejszínnel vagy kókusztejszínnel vagy rizstejjel krémesre mixeljük.

Alma tempura

Tempúra „bunda” hozzávalói

  •     rizsliszt 6 dkg
  • csicseriborsó liszt 6 dkg
  • 1 dkg cirokliszt, vagy hajdina liszt
  •      2,5 dl víz
  • 1/2 mokkáskanál só

Elkészítés

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, sűrű palacsintatészta állagot kapunk.

 

Alma tempura alma szószban

Elkészítése

  1. Az almát félbe vágjuk, a magházát kiszedjük.
  2. A lapos felét a vágódeszkára tesszük és fél centis vastagságban felszeleteljük.
  3. Tempura tésztába mártjuk és forró olajban kisütjük.
  4. Rácsra tesszük, hogy lecsepegjen az extra olajtól.
  5. Lehet főfogáshoz is tálalni néhány szeletet és lehet desszertként is alma krémbe téve fogyasztani.

Alma krém

Készítése

  1. 4 almát megtisztítunk és felkockázzuk.
  2. 2 dl vízben csipet sóval, mokkáskanál fahéjjal puhára főzzük.
  3. Mixerrel pépesítjük.

Az alma tempurát az alma krémmel együtt kompótos tálkákban vagy kelyhekben tálaljuk. Frissen fogyasztva a legjobb, amikor ropogós héj része van az almának.

Gluténmentes bundáskenyér

Tempura „bunda” hozzávalói

  • ½ csésze rizsliszt (6 dkg)
  • ½ csésze csicseriborsó liszt (6dkg)
  • 1 evőkanál cirokliszt, vagy hajdina liszt (1 dkg)
  • 1 csésze víz (2,5 dl)
  • 1/2  mokkáskanál só

Elkészítés

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, sűrű palacsintatészta állagot kapunk. Ezután a 7 mm vastagságúra szeletelt gluténmentes kenyeret megforgatjuk a tempura tésztában és forró olajban kisütjük. Amikor már nem friss a saját sütésű gluténmentes kenyerünk, így lehet felhasználni, vagy ledarálni morzsának. Ritkán, alkalmanként fogyasszuk, mert megterhelő. Fontos, hogy reszelt piros retek, sörretek, vagy jégcsapretekkel fogyasszuk.

Gluténmentes kenyér recept

Hozzávalók

  • 50 dkg rizsliszt
  • 25 dkg csicseriborsó liszt
  • 30 dkg kölesliszt
  • 15 dkg tápióka keményítő
  • 2 dl szezámmag olaj (vagy ami van)
  • 1 evőkanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál só
  • 1 citrom leve
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál útifűmaghéj

Elkészítés

  1. Az útifűmaghéjat 1 dl vízben áztatom, megvárom hogy bezselésedjen, addig a többi alapanyagot összekeverem. Olyan mintha tojást használnák, ez tartja össze a kenyér tésztát.
  2. Összekeverem a száraz alapanyagokat: rizslisztet, csicseriborsó lisztet, köleslisztet, tápióka keményítőt a szódabikarbónát, az őrölt köményt és a sót.
  3. Másik keverőtálba összekverek 2 dl olajat, 2 dl vizet.
  4. A becselésedett útifűmaghéjat a száraz alapanyagokat és az olajat és a vizet összekeverem.
  5. Ha még szükséges annyivízet adjak hozzá, hogy olyan állagalegyen mint a kenyérnek,
  6. Kenyérformába tesszük sütőpapírral kibélelve,

190 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt kisütöm.

Ha muffin formába teszem akkor pogácsa féle péksütemény lesz belőle.

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód

Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk

Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek  

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.