Receptek
Rövidítések: GM = gluténmentes, GT = gluténtartalmú
Levesek
Karfiolos vöröslencse krémleves tavaszi csírákkal (GM)
Hozzávalók
- ½ csésze vöröslencse – 1 csésze 2,5 dl
- 1 vöröshagyma kockára vágva
- 1 közepes sárgarépa kockára vágva,
- 3-4 karfiol rózsa, szárak is darabolva
- 1 teáskanál hidegen sajtolt szezám, napraforgó vagy olíva olaj
- 3 csésze víz,
- 2 csipet tengeri só
- Tálaláskor petrezselyemzöld, tavaszi lucerna vagy brokkoli csíra
Elkészítés
A hevített olajon a csipet tengeri sóval, kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk sárgarépát és a karfiolt, kevés vízzel, fedő alatt 5 percig pároljuk. Felengedjük a többi tisztított vízzel, beletesszük a szűrőben megmosott vörös lencsét, majd a lencse és a zöldségek puhulásáig főzzük. A vöröslencse nem igényel előáztatást, gyorsan megfő, eközben szétesik. A főzés utolsó két percében megkóstoljuk, kevés tengeri sót adunk hozzá. Félrehúzzuk, merülő mixerrel vagy turmixgépben krémes állagúra keverjük. Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel vagy tavaszi csírával. Könnyű, fehérjében gazdag krémleves, a tavaszi zöldek értékes tápanyagaival együtt.
Tavaszi lencseleves gyökérzöldségekkel és csírákkal (GM)
Hozzávalók
- 1 csésze barna lencse, mosva és 4 órát áztatva,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 5 csésze víz
- ½ csésze vöröshagyma kockákra vágva
- 1 teáskanál hidegen sajtolt olaj és tengeri só
- 1 csésze sárgarépa és
- ½ csésze fehérrépa negyedholakra vágva
- ½ csésze szárzeller kockára vágva,
- Tálaláskor petrezselyemzöld, újhagyma apróra vágva vagy friss zöld csírák
Elkészítés
A fazékban hevített kevés olajon, csipet sóval kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröhagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket és kevergetve pirítjuk 3-4 percig. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi és fedő alatt puhára pároljuk. Az áztatott lencsét a többi vízzel és a fokhagymával só nélkül felforraljuk és a lencse puhulásáig főzzük. Kivesszük a fokhagyma gerezdeket, összekeverjük a lencsét a zöldségekkel, szükség szerint sózzuk, majd 2-3 percig együtt forraljuk. Friss tavaszi zöldekkel díszítve tálaljuk.
Fehér gyöngybab leves fejes káposztával (GM)
Hozzávalók
- 1 csésze gyöngybab 8 órát áztatva,
- 4 csésze vízben, só nélkül puhára főzve
- 1 csésze fejes káposzta 2 cm-es csíkokra vágva
- 2 fokhagyma gerezd zúzva, 1 teáskanál tengeri só
- 1 vöröshagyma kockára vágva, 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj
- Tálaláskor petrezselyemzöld apróra vágva
Elkészítés
A fehér gyöngybabot fazékban – kuktában ne, mert elveszíti a színét – friss vízzel, só nélkül, lefedve, közepes lángon 45-50 perc alatt puhára főzzük. Egy másik edényben a hevített olajon kevés sóval, kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a káposztát és kevergetve addig pirítjuk, amíg a káposzta is üveges lesz. Ekkor keverjük össze a zöldségeket a puhára főtt babbal, sózzuk meg, és együtt addig főzzük, amíg a káposzta is mepuhul. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Édes zöldséges köles leves (GM)
Hozzávalók
- ½ csésze köles alaposan megmosva és lecsepegtetve
- ½ csésze édes tök nagyobb darabokra vágva,
- 1 sárgarépa kis darabokra vágva,
- 1 fehérrépa vagy paszternák kis darabokra vágva,
- 1 vöröshagyma kis darabokra vágva,
- ½ – 1 teáskanál tengeri só és 3 csésze víz
- díszítésül 1 újhagyma átlósan apróra vágva
Elkészítés
A kölest szárazon addig pirítsuk egy serpenyőben kevergetve, amíg a színe aranyos sárgára változik. Tegyük a tök, sárgarépa, fehérrépa vagy paszternák szeleteket és a vöröshagymát a köles tetejére, öntsük fel 3 csésze vízzel, fedjük le és tegyük bele a tengeri sót. Forraljuk fel, csökkentsük le a lángot és 30 percig főzzük. Amikor a köles szemek szétestek, kapcsoljuk ki a tüzet. Tálaljuk vágott újhagymával. A hűtőben 2 napig eláll. Édes ízével nyugtató hatású és tápláló a köles előnyös élettani hatásaival: lúgosító, jó a kötőszöveteknek és a csontoknak.
Kukorica és póréhagyma leves mediterrán fűszerekkel (GM)
Hozzávalók
- 3 csésze víz, 2 cső zsenge kukorica,
- 1 póréhagyma
- Tálaláskor petrezselyemzöld apróra vágva
- Tengeri só és
- 1 mokkáskanál porított mediterrán fűszerkeverék oregánó, kakukkfű, majoránna, bazsalikom és rozmaring azonos arányban
Elkészítés
A póréhagymát a fehér rész végén kereszben félbe, majd hosszában félbevágva minden földet kimosunk belőle. Fél cm-es darabokra vágjuk. Az edény aljára helyezzük a póréhagymát és a zsenge kukoricacsőről levágott kukoricaszemeket. Ehhez vágjuk le a cső alját, állítsuk fel a vágott részre egy deszkán, így tudjuk a szemeket fentről lefelé levágni róla. Hozzáadjuk a petrezselyemzöld darabotl szárát, a vizet és a fűszereket, majd puhára pároljuk. Apróra vágott petrezselyemzölddal díszítjük. Hűtő hatású nyári leves a póréhagyma és mediterrán fűszerek együttes előnyös élettani hatásaival.
Gabona és gabona termék receptek
Barnarizs kuktában főzve (GM)
Hozzávalók
- 2 csésze barnarizs
- 4 csésze víz, 2 csipet tengeri só
Elkészítés
Mossuk meg alaposan a barnarizst, addig, amíg a víz tiszta lesz. A sóval és a vízzel együtt tegyük a rizst a kuktába és zárjuk azt le. Hozzuk forrásba a kuktát, majd lángelosztóval közepes tűzön 45 percig főzzük. Fontos, hogy hagyjuk lemenni a gőzt, hagyja lemenni a gőzt, mielőtt levesszük a kukta fedelét. Egy fakanállal nagyon óvatosan keverjük meg. A rizs 4-8 órával főzés előtt beáztatható, ekkor csökken főzési ideje. Lehűlés után a hűtőben, fedett edényben további 2 napig tárolható. A barnarizs a legkiegyensúlyozottab emberi táplálék, az emésztési problémákkal, a gyomrukban feszüléssel kínlódók segítő étele.
Fazékban főtt barnarizs petrezselyemzölddel és lilahagymával (GM)
Hozzávalók
- 1 csésze mosott barnarizs 4 órát áztatva,
- 2 ½ csésze víz
- Tálaláskor olajban párolt lilalagyma és Petrezselyemzöld apróra vágva
Elkészítés
Tegyünk az áztatott barnarizst a sóval és az áztató vizével egy két literes lábasba, tegyünk rá fedőt és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot, félig lefedve az edényt, alacsony lángon, lassan főzzük 50 percig, kapcsoljuk ki a tüzet, hagyjuk állni további 5 percig. A cikkekre vagy kockákra vágott lilahagymát olajon kevés sóval üvegesre pároljuk, majd a legvégén belekeverjük az apróra vágott friss vagy szárított petrezselyemzöldet. Az aznapi mennyiségű barnarizshez keverve tálaljuk fehérjés fogással kombinálva. A főtt barnarizs 2 további napig eláll a hűtőszekrényben. A barnarizs a legkiegyensúlyozottab emberi táplálék, az emésztési problémákkal, a gyomrukban feszüléssel kínlódók segítő étele.
Gyors barnarizs kása avokádóval és blansírozott zöldekkel (GM)
Hozzávalók
- 1 csésze főtt barnarizs,
- 2 csésze víz
- ½ érett avokádó mosva, magozva, a héjából kikanalazva
- és kis kockákra vágva
- Blansírozott retekzöld vagy kelkáposzta csíkok
Elkészítés
Tegyük az előző nap főtt barnarizst edénybe, majd adjuk hozzá a vizet és keverjük össze. Fedjük le, és hevítsük magas lángon forrásig. Ezután közepes-alacsony lángon 15 percig főzzük. Tálaláskor keverjük össze az avokádó kockákkal és a blansírozott zöldekkel. A retek zöldje segíti az avokádó értékes zsírjának az emésztését, a retek savanyúság hasonlóképpen.
Barnarizs golyók sárgarépával, metélőhagymával szárazon pirított magokba forgatva (GM)
Hozzávalók
- 2 csésze főtt barnarizsbe keverünk
- 1 hámozott és reszelt sárgarépát és 1 köteg snidlinget apróra vágva
- A golyó közepébe főtt csicseriborsó vagy bab szemek
- ½ csésze szárazon pirított világos és sötét szezámmag
Elkészítés
Vastagtalpú serpenyőt hevítünk, majd beleöntünk 20-25 dkg szezámmagot és folyamatos kevergetés közben a világosat zsemleszínűre pirítjuk, a sötétnek a sült illatát érezzük. Ügyeljünk, hogy ne égjen meg. Öntsünk ki kerámia edénybe ½ csésze pirított magot. A többit kihűlve fedeles befőttesüvegben tegyük a hűtőbe. Készítsünk elő egy kis tálka hideg vizet, amibe a kezünket belemártjuk, hogy ne ragadjon hozzá a sárgarépás rizshez. A rizst összekeverjük a reszelt sáragépával és a snidliggel, majd 2-3 evőkanál keverékből nedvesített kézzel golyókat formázunk. A golyók közepébe tesszük a főtt babot vagy csicseriborsót, lezárjuk a rizskeverékkel, végül meghempergetjük a pirított szezámmagban. Kis dobozokba csomagolva vihetjük magunkkal útravalóként is.
Puhábbra vagy szárazabbra főtt köles (GM)
Hozzávalók
- 1 csésze köles alaposan megmosva, 1 csipet tengeri só
- A szárazabbhoz 3 csésze víz
- A lágyabbhoz 4 csésze víz
Elkészítés
A vizet a sóval forraljuk fel. Mossuk meg a kölest alaposan, majd tegyük a forrásban lévő vízbe. Hozzuk megint forrásba, vegyük alacsonyra a lángot, tegyük a lángelosztót az edény alá, fedjük le, és főzzük további 30 percig. A szemek sokszorosára nőnek és szétesnek. A víz mennyiségét növelve lesz a szárazabb helyett lágyabb a köles.
Változatok
- Adhatunk hozzá sárgarépa kockákat és fejtett zöldborsót
- Adahatunk hozzá a főzés elején 1 csésze mosott, hámozott és kockára vágott sütőtököt késhegynyi fahéjat és 2 evőkanál mazsolát – desszernek
Karfiolos köles köret, egytálétel, karfiolos köles püré és karfiolos köles krokett (GM)
Hozzávalók
- 1 csésze köles, 3 csésze víz
- 2 vöröshagyma vagy lilahagyma kockára vágva,
- 1 csésze karfiol rózsákra szedve,
- 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
- ½ kávéskanál tengeri só
Elkészítés
Az olajon a sóval, kevergetve üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a karfiol rózsákat és 1-2 percig sütjük.
Karfiolos kölesnek felöntjük 3 csésze vízzel, felforraljuk, majd hozzákeverjük a mosott kölest. Közepes lángon, lefedve 30 perc alatt puhára főzzük.
Karfiolos köleses és csicseriborsós egytál ételnek 25 dkg főtt csicseriborsót, a levét és egy nagyra reszelt sárgarépát keverünk a köleshez a főzés elején. Ízesíthetjük kurkumával, ami szép sárga színt ad az ételnek és jót tesz az ízületeknek. Tálaljuk petrezselyemzölddel és pirított szezámmaggal megszórva, ahogy a fenti fotón.
Köles krokettnek a 3 csésze vízzel puhára főtt köleshez keverünk kevés köleslisztet, összedolgozzuk. 5 cm mély, forró olajba kanállal annyi krokettet szaggatunk, amennyi az olaj tetején elfér. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd szalvétán vagy rácson lecsepegtetjük. Reszelt jégcsapretekkel tálaljuk, hogy segítse az olaj emésztését.
Karfiolos köles pürének a hagymás karfiolt felöntjük a 3 helyett 4 csésze vízzel, felforraljuk és hozzákeverjük a mosott kölest. Közepes lángon lefedve 30 perc alatt főzzük puhára, majd a főzés végén merülő mixerrel pépesítjük. Fasírtok kedvelt körete sok értékes élettani hatással. Egészséges megoldás a szolanintartalmú krumplipüré helyett.
Karfiolos és fehérrépás köles püré változatok (GM)
Hozzávalók
- 1 csésze köles, 3 csésze víz, 2 vöröshagyma kockára vágva,
- 1 csésze karfiol rózsákra szedve
- 1 fehérrépa hámozva és kockára vágva
- 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj, ½ kávéskanál tengeri só
Elkészítés
Az olajon a sóval, kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a zöldségeket és a kölest. Forrás után kb 25 percig főzzük, amíg a kölesszemek szétesnek. Merülő mixerrel vagy turmix gépben pürésítjük. A sűrű püréből tudjuk az első fotón látható golyókat formázni kanállal és nedves kézzel. Kínáljuk fehérjés fogással, babos, lencsés vagy csicseriborsós fasírttal és savanyúsággal.
Köleslisztes változat
- A fehérrépát, a vöröshagymát, a karfiolt puhára főzzük a sós és olajos vízben, majd merülő mixerrel pépesítve fehér alaplevet kapunk. Itt a köles helyett hideg vízben csomómentesre kevert köleslisztet használunk, ezt adjuk folyamatos keverés közben a főtt léhez. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ez krémesebb, „krumplipüré” kinézetű, ahogy a második fotón is látszik.
Lágy köles vegyes párolt zöldségekkel és csírákkal (GM)
Hozzávalók
- 1 csésze köles megmosva, 1 szárzeller szár átlósan vékonyra vágva
- ½ kis jégcsapretek vékony negyeholdakra vágva, tengeri só
- ¾ csésze édesburgonya hámozva és kockára vágva, víz
- ½ csésze póréhagyma 2 cm-es darabokra vágva
- Tálaláskor friss 3-4 napos lucerna csíra
Elkészítés
Az edénybe 1 cm magasan öntünk vizet, csipet sóval felforraljuk, majd beletesszük a zöldségeket és fedő alatt puhára pároljuk. Másik edényben a 3 csésze vízzel és ½ kávéskanál sóval az alaposan megmosott kölest forrás után alacsony lángon, lángelosztóval 30 perc alatt puhára főzzük. Melegen kínáljuk a zöldségekkel és lucerna csírával díszítve.
Köles körözött – köles krém magyaros ízesítéssel (GM)
Hozzávalók
- ½ csésze mosott nyers köles
- 1 csésze vízzel, majd ½ csésze növényi tejjel puhára főzve, vagy egy csésze főtt köles és ½ csésze rizstej vagy más növényi tej
- 1 mokkáskanál őrölt kömény (gyomorerősítő, szélhajtó)
- 1 teáskanál őrölt ólmozatlan piros paprika
- (emésztést serkentő és fertőtlenítő)
- Ízlés szerint borsikafű (bélnyugtató, bors helyett)
- Ízlés szerint 1 teáskanál mustár állapot függvényében
- 1 csapott mokkáskanál tengeri só
- 2 teáskanál napraforgó vagy olíva olaj
- 1 lilahagyma kockákra vágva
- 2 gerezd fokhagyma reszelve vagy zúzva
Elkészítés
Felhasználhatjuk a fő fogáshoz főtt natúr kölest, amelyet elkeverve a fél csésze növényi tejjel felforralunk, megfűszerezzük, hozzákeverjük az olajat és langyosra hűlve a nyers lilahagyma kockákat és a fokhagymát, valamint a sót attól függően, hogy sózott volt-e a főtt köles, majd turmixgépben vagy merülő mixerrel pürésítjük.
Az alaposan megmosott nyers kölest a háromszoros folyadékban csipet sóval 30 perc alatt puhára főzzük. Közben az olajon csipet sóval enyhén megpirítjuk a lilahagymát és a fokhagymát, ügyelve, hogy ne barnuljon meg. Készíthetjük az előző változat szerint nyers hagymákkal is. A főzés utolsó 3 percében fűszerezzük a kölest, keverjük bele a sült vagy nyers hagymákat és állapot szerint a többi tengeri sót. Hagyjuk langyosra hűlni és turmixgépben vagy merülő mixerrel pürésítjük. Fedeles befőttesüvegben tegyük a hűtőbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek. Kínáljuk gluténmentes kenyérrel és friss zöldekkel.
Polenta köretnek (GM)
Hozzávalók
- ½ csésze kukoricadara, 2 csésze víz és csipet tengeri só
Elkészítés
A vizet a sóval felforraljuk, a lángot közepesre csökkentjük és folyamatos keverés mellett fokozatosan adjuk hozzá a kukoricadarát, 15-20 percig folyamatosan, gyorsan keverve főzzük, amikor elkészül, elválik az edény oldalától. Négyszögletes edénybe öntjük, amikor meghűl felkockázzuk. Ki is süthetjük a kockákat: olajban, tepsiben vagy grill serpenyőben. Blansírozott zöldekkel kínáljuk fehérjés ételekhez.
Változatok
- Köretnek vagy levesbetétnek összekeverjük a kifőtt meleg polentát darabolt újhagymával, snidlinggel, medvehagymával vagy petrezselyemzölddel, négyszögletű vagy kerek tepsibe öntjük ki és a megdermedés után vágjuk cikkekre vagy kockákra
Reggeli polenta – kukoricadara kása – változatok (GM)
Hozzávalók
- ½ csésze kukoricadara, 4 csésze víz, szezám vagy napraforgó olaj
- ¼ csésze napraforgó mag
Elkészítés
Tegyük a kukoricadarát és 4 csésze hideg vizet egy nagyobb fazékba, fedjük le és forraljuk fel. Amikor a víz felforrt, csökkentsük le a lángot, tegyünk lángelosztót a gázra, vegyük le a fedőt és állandó kevergetés mellett lassan főzzük 10-15 percig. Kapcsoljuk le a tüzet, öntsük a polentát 4 tányérra. Pár csepp olajat tegyünk egy nehéz serpenyőbe, melegítsük fel, a napraforgó magot kevergetve addig süssük, amíg megpirul. Minden tányér főtt polentát szórjunk meg a pirított maggal. Ha nem fogy el a főtt kukoricadara négy adagja egyszerre, akkor 1 további napig még eláll a hűtőszekrényben és felmelegíthető. Könnyű frissítő hatású, felemelő, lelkesítő érzést adó reggeli.
Változatok
- A napraforgó helyett készíthetjük mandulalapokkal, ízesíthetjük kevés rizssziruppal, vaníliával és tehetünk rá áfonyát
- A napraforgó helyett süssünk meg gomba szeleteket kevés olajban sóval, kis snidlinggel, majd tálaljuk a kiöntött polenta tetején.
Zöldséges hajdina szárzellerrel, paszternákkal és sárgarépával (GM)
Hozzávalók
- 1 csésze hajdina szárazon pirítva,
- 1 vöröshagyma vékony cikkekre, félholdakra vágva
- ½ csésze sárgarépa és
- ½ csésze fehérrépa vékony félholdakra vágva
- ½ csésze szárzeller átlósan vékony darabokra vágva,
- 3 csésze víz és 1 kávéskanál tengeri só
- Tálaláskor a szárzeller zöldje apróra vágva
Elkészítés
A vizet forrni tesszük. A hajdinát serpenyőben, kevergetve, szárazon pirítjuk 4-5 percig, majd hozzáöntjük a forrásban lévő vízhez, beletesszük a darabolt zöldségeket, megsózzuk és alacsony lángon, fedővel 25-30 perc alatt puhára főzzük. Tálaláskor szórjuk meg a friss szárzeller zölddel.
Zöldséges receptek
Mártogatáshoz blansírozott, gőzölt és nyers zöldségek (GM)
Hozzávalók:
- 6-8 brokkoli rózsa 1-2 percig blansírozva,
- 6-8 karfiol rózsa 1- 2 percig blansírozva,
- 2 sárgarépa vékony hasábokra vágva vagy bébi répák egészben és 2-3 percig blansírozva,
- 1 jégcsapretek vékony hasábokra vágva és 3 percig gőzölve
- vagy vörös retek karikákra vágva nyersen
- 2 újhagyma 8 cm-es darabokra vágva és 1-2 percig gőzölve
- 2 szárzeller szár 8 cm-es hasábokra vágva és 2 percig gőzölve
- 4 kicsi
- vagy 1 kígyóuborka karikákra vagy hasábokra vágva nyersen
- Tálaláskor magos, babos, csicseriborsós, lencsés vagy tofus krém, hígabb
Elkészítés
Helyezzünk el minden előkészített zöldséget csoportokban egy tálon vagy a tálaló tányérokon. Kis tálkában tegyük középre hozzá a választott GM szendvicskrémet, nagyobb vendégség esetében több félét. Tálalhatjuk személyenként is középre téve a mártást és körberakva zöldségekkel. Mindenki kézzel márthatja a zöldségeket a mártásba fogyasztáskor.
Hirtelen sült zöldségek szójaszósszal (GM)
Hozzávalók
- 1 csésze vöröshagyma félholdra vágva
- 1 csésze fejes káposzta vékony csíkokra vágva
- ½ -1 evőkanál hidegen sajtolt olaj állapot és évszak függvényében
- tengeri só vagy szójaszósz állapot függvényében
- GM a tamari szójaszósz,
- Tálaláskor 1 evőkanál újhagyma vagy snidling apróra vágva
Elkészítés
A felhevített serpenyőbe tesszük az olajat egy csipet sóval, ezen pirítjuk kevergetve a vöröshagymát üvegesre, majd hozzáadjuk a káposztát és tovább pirítjuk lefedve, időnként megkeverve. Akkor finom, amikor kissé még ropogós a káposzta. Ízesíthetjük egy kevés GM tamari vagy GT shoyu szójaszósszal figyelembe véve, hogy már sót tettünk bele. Zöldségtekercsbe tehetjük, nyers zöldekkel és pirított magokkal kombinálva főtt gabonák mellé kínálhatjuk.
Rakott kelkáposzta és sárgarépa (GM) barnarizzsel, füstölt tofuval és fokhagymás tofutejföllel
Hozzávalók
- 1 csésze GM barnarizs 8-12 órát áztatva vagy
- 1 csésze GT bulgur ázatás nélkül 2 csésze vízzel, 1 csipet sóval puhára főzve
- 1 csésze sárgarépa hegyezéssel vágva
- 2 csésze kelkáposzta torzsa nélkül csíkokra vágva
- 1 vöröshagyma kockára vágva,
- 1 evőkanál napraforgó vagy szezám olaj
- 1 kávéskanál tengeri só,
- 1 kávéskanál morzsolt majoránna,
- ½ kávéskanál őrölt köménymag,
- víz szükség szerint és tengeri só
- 1 csésze füstölt tofu ½ cm-es kockákra vágva vagy elmorzsolva
- A fokhagymás tofutejfölhöz:
- 30 dkg natúr tofu elmorzsolva,
- 2-4 fokhagyma gerezd zúzva
- 4-6 evőkanál víz,
- 2 csipet tengeri só,
- 1 teáskanál nyers szezám olaj
Elkészítés
GT: kétszeres vízben, csipet tengeri sóval, fedő alatt, a forrás után közepes tűzön 35 perc alatt puhára főzzük a bulgurt. GM: a mosott és kétszeres vízben áztatott barnarizst 50-60 perc alatt főzzük meg fazékban vagy 45 perc alatt kuktában a csipet sóval. Az olajon 1 csipet sóval, közepes tűzön, kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. beletesszük a sárgarépát, kevergetve sütjük 2 percig, majd a kelkáposztát 2 percig. Félrehúzzuk, hozzáadjuk a majoránnát, a köményt, az apró füstölt tofu darabokat és ½-1 csésze vizet, megkeverjük és közepes tűzön, fedővel 10 percig pároljuk. Egy tálkában merülő mixerrel összekeverjük a tofutejföl hozzávalóit. Előmelegítjük a sütőt 175-185 fokra, kiolajozzuk a magas oldalú tepsit vagy hőálló tálat, beletesszük a főtt gabona felét, erre a zöldségek felét, a tofutejföl felét, majd egy újabb hasonló réteget. A sütőben kb. 35 perc alatt kisütjük. Melegen tálaljuk kockára vágva, szezámsóval megszórva. Kínálhatjuk cékla savanyúsággal.
Zöldségtekercs GM gabonával, zöldségekkel és főtt babbal vagy csicseriborsóval
Hozzávalók
- 10 db egész kelkáposztalevél
- 30 dkg maradék főtt GM barnarizs, köles vagy hajdina
- 10 tekercshez elég hosszában vékony csíkokra vágott és párolt sárgarépa
- 15 dkg főtt bab vagy csicseriborsó,
- 1 csipet tengeri só,
Elkészítés
A kelkáposzták egész leveleinek külső részén a szárak kidomborodó részét levágjuk. Egy nagyobb fazékban vizet forralunk. Az egész kelkáposzta leveleket a forró vízbe tesszük, néhány percig blansírozzuk. Az üde zöld színük így még megmarad, a levél viszont hajlékonyabb lesz, de nem szakad el, mert nincs túlfőzve. A forró vízből rövid időre hideg vízbe, majd szűrőbe tesszük a leveleket, hogy lecsepegjen róluk a víz. Egy tálcán úgy terítjük ki a blansírozott kelkáposztalevelet, hogy a torzsa felőli része kerül alulra. A levél alsó részén középre keresztben téglalap alakban gabonát teszünk és elsimítjuk úgy, hogy kétoldalt és felül a levél üresen maradjon. A gabonára tesszük a sárgarépát és a főtt babot vagy csicseriborsót és enyhén sózzuk. Ízlés szerint a középbe tehetünk kelkáposzta csíkokat, amelyeket kevés majoránnás és köménymagos vízben pároltunk vagy olajon párolt vékony cikkekre vágott lilahagymát. Megszórhatjuk szezámsóval a tengeri só helyett. Behajtjuk a káposztalevél két oldalát, utána kezdjük szorosan feltekerni. Kis henger alakú, oldalt zárt tekercseket kapunk. A többi tekercset is így készítjük el. A hengereket ezután hasonló, kb. 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A vágott felére állítva tesszük a tálcára vagy tányérra. Szép látvány az üde zöld külső tekercs, belül a gabona, középen pedig a narancssárga répa és a zöld levél, a babféle, esetleg a lilahagyma. Minden zöldséges karika tartalmaz gabonát, zöldséget, hüvelyest, a szezámsóval magfélét is így a makrobiotikus ételkészítési arányoknak is megfelel.
Változat:
- Elkészíthetjük blansírozott vörös káposzta levelekkel, fehér retekcsíkokkal és főtt vörös babbal is
- Tehetünk a közepébe a főtt bab vagy csicseriborsó helyett sűrűbb szendvicskrémet, humuszt.
Zöldséges vadas szósz főtt tésztához (GM/GT)
Hozzávalók
- 2 vöröshagyma csíkokra vágva,
- ½ kávéskanál tengeri só,
- 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
- annyi víz, hogy mártás sűrűségű legyen
- 4 közepes fehérrépa,
- 4 közepes sárgarépa vékony negyedholdakra vágva
- 3-4 babérlevél,
- 4 evőkanál rizs szirup,
- 4 csapott evőkanál mustár állapot függvényében nyáron 1 teáskanál citromlé
Elkészítés
A hevített olajon a sóval kevergetve pirítjuk a vöröshagymát, a sárgarépát és a fehérrépát, öntünk rá 1 ½ csésze 4,5 dl vizet, majd fedővel puhára pároljuk. Merülő mixerrel pépesítjük, hozzákeverjük a rizsszirupot és a mustárt, adunk hozzá 3-4 babérlevelet és annyi vizet, hogy hígabb mártás állagú legyen. Közepes-alacsony lángon, kevergetve, forrás után 10-15 percig főzzük, kivesszük belőle a babérlevelet, nyáron frissen facsarunk hozzá 1 teáskanál citromlét is. Melegen öntjük a frissen kifőtt GM gluténmentes vagy GT teljes kiőrlésű tojás nélküli durum tésztára. Lencse, bab vagy csicseriborsó fasírttal kínáljuk.
Zöldség savanyúságok
Sózott uborka és lilahagyma savanyúság
Hozzávalók
- 1 kígyóuborka vagy 4-6 kis uborka vékony szeletekre vágva
- ½ lilahagyma vékony cikkekre vágva
- ¼ teáskanál tengeri só
Elkészítés
Az uborkát megsózzuk, 10 perc után kicsavarjuk és összekeverjük az vékony cikkekre vágott lilahagymával. Enyhén lehűtve fogyasztjuk.
Sózott jégcsapretek vagy sörretek
Hozzávalók
- 1 jégcsapretek vagy 2 sörretek nagyra reszelve
- ½ mokkáskanál tengeri só
Elkészítés
Az ebédkészítés elején a mosott retket lereszeljük, ½-1 mokkáskanál tengeri sóval elkeverve lezárt befőttes üvegben a hűtőszekrénybe tesszük. Mire elkészülünk a főzéssel, már tálalhatjuk is. Segíti az olaj emésztését. A retkek zöldjét válogassuk át, mossuk meg és tegyük lezárt zacskóban a hűtőbe és használjuk fel nyersen vagy gőzölve a következő 1-2 napon, ugyancsak segíti a zsíranyagcserét.
Gyorsan préselt uborka, kínai kel és retek saláta
Hozzávalók
- 1 kicsi uborka félbe, majd vékony szeletekre vágva,
- 2 csésze kínai kel vékonyra vágva,
- 3-4 retek átlósan vékony szeletekre vágva,
- ¼ teáskanál tengeri só
Elkészítés
Tegyük az uborkát, a kínai kelt és a retket egy mély tálba, szórjuk meg a tengeri sóval és kézzel, óvatosan, de alaposan keverjük össze. Tegyünk a tálon belülre, lefelé fordítva egy lapos tányért a keverék tetejére, erre pedig egy vízzel teli befőttes üveget nehezékül és hagyjuk állni 10-15 percig. Vegyük le a nehezéket. A tányért kézzel a tál tetején tartva öntsük le a felesleges sós folyadékot, és tegyük a zöldséget tálaló tálba. Azonnal, frissen fogyasszuk el.
Főtt cékla saláta változatok
Hozzávalók
- 4 közepes cékla hámozva,
- ½ cm-es lapokra, majd csíkokra vágva
- 2 csésze víz, 2 csipet tengeri só,
- ½ citrom frissen facsart leve és, kanál rizs szirup
Elkészítés
A feldarabolt céklát a vízzel és a tengeri sóval egy fazékban, fedővel puhára főzzük, majd félrehúzzuk. A levét ízesítjük a citromlé és a rizs szirup keverékével és együtt hagyjuk kihűlni. Hűtve a levével együtt tálaljuk tálkákban. A vasban gazdag cékla kedvelt téli saláta, az ipari ecet és cukor helyett készítsük el egészséges, természetes ízesítőkkel. Több változatban is tehetjük: adhatunk a főtt céklához 1 nagyobbra reszelt aromás almát, tálalhatjuk céklához hámozott és apróra reszelt tormát, ezt ízesíthetjük barnarizs ecettel a citrom helyett vagy ízesíthetjük mustár és citromlé keverékkel, főzhetünk a céklával együtt mazsolát és ízesíthetjük citromlével.
Bab, csicseriborsó, lencse, és fermentált babtermék receptek
Krumplis tészta jellegű főtt kockatészta vöröslencse krémmel (GM/GT)
Hozzávalók
- 20 dkg GM gluténmentes kukorica kockatészta 8 csésze, forrásban lévő sós vízben kifőzve, hideg vízzel lemosva, leszűrve és lecsepegtetve
- 1 csésze vöröslencse (25 dkg)
- 1 csésze víz,
- 1 teáskanál hidegen sajtolt olaj,
- 1 vöröshagyma reszelve,
- 2 gerezd fokhagyma zúzva,
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika és tengeri só
Elkészítés
A kockatésztát enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük és a tészta csomagolásán lévő idő alatt kifőzzük, hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük és lecsepegtetjük. Az átválogatott vörös lencsét megmossuk, majd só nélkül, vízzel és a fokhagymával 25 perc alatt egészen puhára főzzük. Tengeri sóval és őrölt piros paprikával a főzés végén ízesítjük és további 3 percig főzzük. Tálaláskor a meleg vöröslencséhez keverjük a reszelt vöröshagymát és a főtt tésztát, átmelegítjük. Állagában és színében hasonlít a krumplis tésztához sokkal előnyösebb élettani hatásokkal, mint a szolanintartlamú burgonya. Kínáljuk zöldség savanyúval.
Fehér gyöngybab édesburgonya pürével GM
Hozzávalók
- 1 csésze fehér gyöngybab beáztatva, víz
- 1 fej vöröshagyma és 2 szárzeller
- 4 csésze édesburgonya kockára vágva,
- 1 evőkanál rizsszirup és tengeri só
- Tálaláskor szárazon pirított és őrölt szezámmag
Elkészítés
A fehér babot annyi friss vízzel, hogy felette 3-4 cm legyen, só nélkül, fazékban puhára főzzük. A főzővízbe tehetünk 1 kisebb fej vöröshagymát és/vagy 1-2 szárzeller szálat nagyobb darabokban, a bab megpuhulásáig ezek teljesen szétfőnek. A babot a főzés utolsó 1-2 percében sózzuk. Az édesburgonyát kevés vízben, sóval puhára pároljuk, 1 evőkanál rizs sziruppal ízesítjük. Amikor megpuhult, pürésítjük. Végül az édesburgonya püré tetején tálaljuk a főtt fehér babot, savanyúsággal és szárazon pirított magokkal megszórva.
Barnalencse ragu gyökérzöldségekkel és GM vagy GT körettel
Hozzávalók
- 1 csésze barnalencse átválogatva és mosva,
- 2 fokhagyma gerezd, 2 babérlevél,
- 2 csésze víz, tengeri só
- 1 vöröshagyma kockára vágva,
- 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
- 2 szárzeller szál ½ cm-es darabokra vágva
- 1 fehérrépa és 2 sárgarépa vékony negyedholdakra vágva
- 2 szárzeller szál átlósan ½ cm-es darabokra vágva
Elkészítés
A lencsét a babérlevéllel, az egész fokhagymával és a vízzel, só nélkül, 30 perc alatt puhára főzzük. Az olajon sóval, kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fehérrépát, a sárgarépát és a szárzellert, majd együtt 3-5 percig kevergetve sütjük. Felöntjük ½ csésze vízzel és puhára pároljuk. Összekeverjük a puhára főtt lencsével, sózzuk és együtt alacsony lángon további 5 percig főzzük. Melegen tálaljuk az őszi, téli, tavaszi időszakban GM barnarizzsel vagy gluténmentes tésztával, állapot függvényében GT főtt árpával vagy tojás nélküli durum vagy teljes kiőrlésű tésztával.
Csicseriborsó és GM gabona fasírt tepsiben vagy olajban sütve
Hozzávalók
- 1 csésze 8 órára beáztatott, háromszoros friss vízben, só nélkül puhára főtt csicseriborsó ½ csésze főzőlével pürésítve,
- 4 gerezd fokhagyma zúzva,
- ½-1 kávéskanál tengeri só,
- 1½ csésze főtt barnarizs,
- 1 csokor petrezselyemzöld vagy szárzellerzöld apróra vágva
- 1 kávéskanál hidegen sajtolt szezám, napraforgó vagy olíva olaj
Elkészítés
A beáztatott csicseriborsót háromszoros friss vízben, kuktában vagy fazékban, só nélkül 60-70 perc alatt puhára főzzük. Csak akkor vegyük le a kukta fedelét, ha már minden gőz kiment. A csicseriborsót ½ csésze főzőlevével és a tengeri sóval együtt pürésítünk, majd hozzákeverjük a főtt barnarizst, a fűszereket és az ízesítőket. Kevés olajjal kikenünk egy közepes tepsit, majd max 2 cm magasan egyenletesen elterítjük benne a keveréket. Előmelegített 175-180 fokos sütőben aranybarnára sütjük a tetejét, hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk. Gőzölt, blansírozott vagy párolt zöldséges körettel és savanyúsággal tálaljuk. A csicseriborsó erőt adó étel és gombaölő hatású.
Változat
- Tepsi helyett 5 cm mély forró olajban is kisüthetjük. Ekkor főtt gabona 2/3 részét helyettesítsük GT teljes kiőrlésű búzaliszttel vagy zabpehellyel, ez tojás nélkül is összefogja a keveréket.
Bab fasírt olajban sütve (GM/GT)
Hozzávalók
- 20 dkg főtt tarka vagy vörös bab
- ½-1 csésze a bab főzővizéből
- 15 dkg zabpehely (gluténmentes egyéni érzékenység szerint)
- 3 púpozott evőkanál hajdinaliszt – segít összetartani
- 1 közepes sárgarépa hámozva és kislyukú reszelőn lereszelve
- 1 közepes fehérrépa hámozva és kislyukú reszelőn lereszelve
- 1 vöröshagyma hámozva és apró kockákra vágva
- 1 gerezd fokhagyma reszelve, 1 teáskanál tengeri só
- 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
- Ízlés és állapot szerint ½ mokkáskanál őrölt piros paprika és
- ½ mokkáskanál borsikafű (bors helyett)
- A sütéshez 5 cm mély napraforgó olaj
Elkészítés
A hozzávalókat merülő mixerrel simára keverjük, a bab főzővizéből annyit adunk hozzá, hogy sűrű massza legyen. Kanállal vizes kézbe adagolva egyforma gömbölyű vagy kerek és lapos fasírtokat formázunk. Hajdinalisztbe forgatjuk és a forróra előmelegített, 5 cm mély olajban kisütjük. Egyszerre annyit tegyünk bele, amennyi a tetején elfért, süssük aranybarnára mindkét oldalát, majd rácsra vagy papírra szedjük ki, hogy lecsepegjen, illetve felszívja a felesleges olajat. Aznap főtt babból készítve 3 napig eláll a hűtőben. Kínáljuk sós reszelt jégcsap- vagy sörretekkel, segíti az olaj emésztését.
Csicseriborsó savanyú káposztával és főtt barnarizzsel
Hozzávalók
- ½ csésze csicseriborsó áztatva, friss kétszeres vízben
- babérlevéllel só nélkül puhára főzve
- Vagy 25 dkg főtt csicseriborsó
- 2 csésze savanyú káposzta 2 cm-es darabokra vágva
- 1 vöröshagyma kis kockákra vágva
- 1 teáskanál hidegen sajtolt olaj,
- tengeri só, őrölt pirospaprika és babérlevél
- Tálaláskor 1 csésze főtt barnarizs és blansírozott sárgarépa
Elkészítés
Kevés olajon, csipet sóval kevergetve, üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. Beletesszük a savanyú káposztát, a babérlevelet, a piros paprikát és a főtt csicseriborsót, felengedjük annyi vízzel – a csicseriborsó főzőlevével együtt – hogy ellepje és fedő alatt puhára pároljuk. Főtt barnarizzsel tálaljuk. Hasonlít a székely káposztához.
Változat
- Készíthetjük a csicseriborsó helyett füstölt tofuval, 30 dkg füstölt tofut 1 cm-es kockákra vágva és olajban kisütve, majd lecsepegtetve
Babragu gyökérzöldségekkel és sült tofuval
Hozzávalók
- 1 csésze áztatott, kétszeres friss vízben, só nélkül puhára főtt vesebab
- 1 csésze vöröshagyma kis kockára vágva
- 1 csésze sárgarépa negyedholdakra vágva
- ½ csésze fehérrépa kis kockákra vágva,
- 1 kávéskanál tengeri só
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika,
- 3 csésze víz, 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
- 4 gerezd fokhagyma préselve
- Ízlés és állapot függvényében 15 dkg félkemény natúr vagy füstölt tofu 1 cm-es kockára vágva
- Tálaláskor főtt barnarizs vagy gluténmentes galuska
Elkészítés
Kifőzzük a babot, majd egy részét kevés főzőlevél együtt pürésítjük. Hevítjük az olajat és egy csipet sóval kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. Beletesszük a fehérrépát, a sárgarépát, a fokhagymát és a tofu kockákat, majd kevergetve pirítjuk. Felöntjük a 3 csésze vízzel és a durván pürésített babbal, felforraljuk és puhára főzzük. A főzés utolsó néhány percében ízesítjük tengeri sóval és az őrölt pirospaprikával. Főtt barnarizzsel vagy az alábbi friss hajdina galuskával tálaljuk. Ízletes, fehérjében gazdag, tartalmas étel téli-tavaszi időszakra, alkalmanként füstölt tofuval is készíthetjük.
Friss hajdina galuska
Hozzávalók
- ½ csésze hajdina liszt
- 1 csipet tengeri só, 1 csésze hideg víz
- ½ kávéskanál frissen reszelt gyömbér és
- Bő víz a kifőzéshez
Elkészítés
Forraljuk fel a kifőző vizet egy fazékban. Tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a vizet. Kiskanállal szaggatjuk a forrásban lévő vízbe a galuskákat. Addig főzzük amíg, feljönnek a víz felszínére és szűrővel kiszedjük. Tálaljuk csipet reszelt gyömbérrel vagy kevés apróra darabolt újhagymával.
Rakott savanyú káposzta barnarizzsel babbal és tofu tejföllel
Hozzávalók a fokhagymás tofu tejfölhöz
- 15 dkg natúr tofu
- 8 evőkanál tiszta víz
- 2 fokhagyma gerezd zúzva vagy reszelve
- 1 evőkanál hidegen sajtolt szezám vagy napraforgó olaj
- ½ kávéskanál tengeri só
Az előkészített hozzávalókat merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítjük.
- 2 csésze főtt barnarizs (áztatva és kétszeres friss vízben, kuktában 45 perc alatt megfőzve)
- 2 csésze szálas savanyú káposzta 2 cm-es darabokra vágva, ha túl sós, akkor hideg vízzel kimosva majd ½ csésze vízzel fedő alatt puhára párolva
- 1 vöröshagyma és 2 fokhagyma gerezd apróra vágva
- 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj
- oregánó és őrölt piros paprika
- 1 csésze bab kétszeres vízben babérelvéllel só nélkül puhára főzve vagy félkemény tofu elmorzsolva
Elkészítés
Megfőzzük a barnarizst és külön a babot. Puhára pároljuk a savanyú káposztát. Előkészítjük a tofu tejfölt. Az olajon 1 csipet sóval kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Ha tofuból készítjük belemorzsoljuk a tofut és kevergetve sütjük 3-4 percig, majd fűszerezzük és ½ csésze vízzel felöntve 3-4 percig pároljuk. Ha a főt babot használjuk a bab főzőlevéből öntünk ½ csészével a hagymára és fedő nélkül pároljuk együtt a fűszerekkel. Magas oldalú tepsit kiolajozunk, majd elterítünk 1 csésze barnarizst, rá 1 csésze párolt káposztát, majd a hagymás-fűszeres babot vagy a hagymás fűszeres tofut, újra a barnarizst, végül a savanyú káposztát, és ennek a tetejére a tofu tejfölt. 175-180 fokos előmelegített sütőben kb. 25- 35 perc alatt átsütjük. Melegen tálaljuk szeletelve.
Humusz változatok szezámmaggal, citromlével és olíva olajjal (GM)
Hozzávalók
- 1 csésze száraz csicseriborsó 6-8 órát áztatva, só nélkül puhára főzve
- 1 csésze a csicseriborsó főzőlevélből,
- ½ csésze szárazon pirított szezámmag őrölve,
- 2-3 gerezd fokhagyma zúzva
- ½ citrom frissen facsart leve
- 1 evőkanál olíva olaj,
- 1 kávéskanál tengeri só
- Tálaláskor újhagyma, snidling vagy petrezselyemzöld apróra vágva
Elkészítés
Az áztatott csicseriborsót háromszoros friss vízben, só nélkül fazékban 60 perc alatt puhára főzzük babérlevéllel. Ha nincs kukta. A leszűrt csicseriborsóhoz adjuk az előkészített nyers hozzávalókat és fokozatosan annyi főző levet, hogy sűrű krémes állagú legyen és merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítjük. Tálaláskor díszítjük petrezselyemzölddel vagy hagymával.
Humusz változatok
- Adhatunk hozzá a pépesítés előtt zsenge céklát hámozva és reszelve vagy darabolva és blansírozva
- Pesztós jellegű humuszt kapunk a pürésítés előtt friss, darabolt bazsalikom leveleket hozzáadva
- Olívaolaj helyett készíthetjük a pácolt lilahagymával és a levével
- Az őszi-téli időszakban gyömbérrel párolt sütőtök kockákat adunk hozzá
- Készíthetünk humuszt az olíva olaj helyett avokádóval, fél avokádót kimagozva, a héjából kikanalazva teszünk a keverékhez
Gyöngybabos szendvicskrém
Hozzávalók
- 20 dkg főtt gyöngybab és
- Kb ½ csésze a főzőlevéből
- 1 kis vöröshagyma apró kockákra vágva
- 1 csapott teáskanál tengeri só
- 3 evőkanál olíva vagy napraforgó olaj
- Tálaláskor lilahagyma cikkek, snidling, sárgarépa gyufaszál formára vagy virág vágással vágva vagy pácolt lilahagyma mediterrán fűszerekkel
Elkészítés
Az előkészített hozzávalókat tálban merülő mixerrel vagy turmixgépben annyi főzőlével pépesítjük, hogy krémes állapot kapjunk.
Húsvéti tálalás tojásmentesen:
- Tojás formájú alapot vághatunk ki a GM gluténmentes kenyérszeletekből. Megkenjük őket a választott szendvicskrémmel vagy többfélével. Feldíszíthetjük virág vágással vagy gyufaszálformára vágott sárgarépával lilahagymával, gyermekláncfű zölddel.
Hal étel recept
Pácolt pisztráng gyökérzöldségekkel és citrommal tepsiben sütve (GM)
Hozzávalók
- 2 pisztráng egészben, a belsőségektől és a szemétől megtisztítva, mosva, a törzse mindkét oldalát 4 helyen átlósan bevágva és tengeri sóval enyhén bedörzsölve.
A páchoz:
- 4 gerezd fokhagyma zúzva, 2 evőkanál szójaszósz, ½ evőkanál rizs szirup,
- 1 evőkanál szezám olaj, ½ citrom leve
A pác hozzávalóit elkeverjük, a 2 pisztráng mindkét oldalát bekenjük vele, majd lefedjük és egy óráig hideg helyen állni hagyjuk, közben a lecsepegő páccal néhányszor megkenve megfordítjuk. A pácolási idő alatt előkészítjük a zöldségeket.
- 1 jégcsapretek és 2 sárgarépa vékony karikára vágva,
- 1 citrom mosva és vékony szeletekre vágva
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, egy magasabb tepsit bekenünk olajjal, elterítjük rajta a jégcsapretek majd a sárgarépa szeleteket, erre tesszük a 2 pácolt halat, majd a halak tetejét befedjük vékony citromkarikákkal. Lefedjük alufóliával vagy fedővel és az előmelegített sütőben 180-175 fokon 30-35 perc alatt megsütjük, ízletes szaftja lesz. Petrezselymes polenta kockákkal vagy főtt barnarizzsel és savanyúval kínáljuk.
Makrobiotikus tál = Buddha tál
A makrobiotikus tányérok mostanában Buddha tálként válnak egyre népszerűbbé. Tányér helyett tálban tálalják, de ugyanúgy a makrobiotikában javasolt arányok szerint tartamaznak gabonát, zöldséget, fehérjét, magféléket, savanyúságot, esetleg öntetet.
Az összetevőket külön elkészítjük és készen rakjuk őket a tányérra vagy tálba. Ügyelünk arra hogy a gabonás, a zöldséges, a fehérjés fogás, a magok, a savanyúság megfelelő arányban legyenek a tálban, sokféle változatban kombináljuk a színeket és a tápanyagokat.
A makrobiotikus Buddha-tálak változatosak, ízletesek, egészségesek, táplálóak és szemet gyönyörködtetően szépségesek.
Vörös babos barnarizs, blansírozott karfiollal és brokkolival, saját gőzében puhult sütőtökkel, jégcsapretek és jégsaláta savanyúval (GM)
Hozzávalók
- A vörösbabos barnarizs
- 10 dkg barnarizs, 4 dkg vörös bab
- 6 dl tiszta víz, 1 mokkáskanál tengeri só a puhára főzés után
Elkészítés
A rizst és a babot mosás után külön beáztatjuk 8-12 órára. A bab áztatóvizét leöntjük, a rizs 6 dl áztatóvizével együtt főzzük meg őket. Kuktában felforraljuk, ekkor a sípol a szelep, kicsire vesszük a lángot és még 45 percig főzzük. Amikor kihűl a kukta és elengedi a fedelét csak akkor szabad kinyitni. Vagy vastagtalpú edényben készítjük lefedve és 60 percig főzzük. Csak amikor teljesen puhára főtt a rizs és bab, akkor tesszük bele a sót és keverjük össze.
A blansírozott karfiol és brokkoli
Hozzávalók
- 4 karfiol rózsa
- 4 brokkoli rózsa és víz
Elkészítés
Felforraljuk a vizet. Először a karfiol rózsákat tesszük bele 2-3 percre, majd a brokkoli rózsákat. Szűrőkanállal szedjük ki.
A saját gőzében puhult sütőtök
Hozzávalók
- 4 db sütőtök kocka, a hámozott és magozott sütőtök 3 cm-es kockákra vágva
- Tengeri só és víz
Elkészítés
A sütőtök kockákat vastagtalpú edény aljába tesszük annyi vízzel, hogy az edény alján a víz ½ cm magasan legyen. 1 csipet tengeri sóval megszórjuk a tököt. Lefedjük az edényt majd felforraljuk a vizet. Kis lángon, fedővel 15 percig főzzük. A víz közben elpárolog és a sütőtök a saját gőzében megpuhul. Kitartó melegítő energiát ad.
A jégcsapretek és jégsaláta savanyúság
Hozzávalók
- jégsaláta mosva és vékony csíkokra vágva
- jégcsapretek mosva és hosszában felezve majd vékony lapokra vágva
- tengeri só és kevés barnarizs ecet
Elkészítés
A jégsalátát felszeleteljük, majd hozzáadjuk a felszeletelt jégcsapretket. Enyhén megsózzuk vagy kevés rizs ecetet teszünk rá, majd összekeverjük és hagyjuk állni 10-15 percig. Umeboshi ecettel is készülhet, ezt használtuk ebben az esetben, ami enyhén megszínezte a jégcsapretket.
Desszertek
Gyümölcs öntet – eper, málna, áfonya, szeder, ribizli, szilva, őszibarack, alma stb. (GM)
Hozzávalók
- 15 dkg mosott gyümölcs – fajtától függően hámozva, magozva, darabolva
- 1 dl rizsszirup, ½ bio citrom leve
- 3 dl 100 %-os natúr almalé
- 1 csipet tengeri só
- 2 evőkanál kukoricakeményítő 1 dl hideg almalében feloldva
Elkészítés
Az előkészített gyümölcsöket a csipet sóval és rizssziruppal az almalében megfőzzük, majd merülő mixerrel pürésítjük. Csomómentesre keverjük a kukoricakeményítőt a hideg almalében, majd folyamatosan ekvergetve hozzáadjuk a püréhez. Kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Sokféleképpen lehet desszertek része. Tálalhatjuk friss gyümölcs darabokkal, finom a palacsintákhoz is.
Köles ágyon sült alma változatok (GM)
Hozzávalók
- 1 csésze köles,
- 3 csésze 100 %-os natúr almalé
- 1 csipet tengeri só,
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 8-10 aromás édes alma magozva és reszelve vagy vékonyabb cikkekre vágva
- 1 bio citrom reszelt héja és leve
- ½ csésze rizsszirup vagy almaszirup
Elkészítés
A kölest alaposan megmossuk, majd 25-30 percig főzzük a sóval és az almalével. A végén ízesítjük a sziruppal, a citromhéjjal és lével. A tepsi aljára terítjük el egyenletesen kb. 2 cm vastagságban és elosztjuk rá az almacikkeket vagy a reszelt almát. A tetejét megszórjuk kevés fahéjjal, ha savanykás az alma, akkor meglocsoljuk kevés sziruppal. 175 fokos sütőben addig sütjük, amíg az almák is megpuhulnak, az almaszeletek teteje meg is pirulhat. A reszelt almás változat gyorsabban elkészül.
Változatok
- A reszelt almás változat tetejére szórhatunk mandula lapokat vagy mandula darabokat
- Készíthetjük darabolt vagy darált dióval is
- Tehetjük kerek tepsibe és vághatjuk cikkekre tálaláskor
- Díszíthetjük menta vagy citromfű levéllel
Kókuszos és karobos hajdina golyó darált mandulával (GM)
Hozzávalók
- 1 csésze hajdina,
- 2½ csésze víz
- 1 csipet tengeri só,
- 3 evőkanál karobpor
- vagy felnőtteknek a holland kakaó, ez kevésbé savas, felzaklató hatású
- 1 csésze rizs vagy kukorica szirup
- 1 teáskanál vanília kivonat
- ½ csésze finom rizspehely
- Darált mandula, amiben meghempergetjük
- Díszítéshez mandulalap és
- bio narancs reszelt héja
Elkészítés
A hajdinát a csipet sóval egészen puhára főzzük, hogy a szemek szétessenek, majd merülő mixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a karobport – csak felnőtteknek a holland kakaót, felzaklató hatású – a rizsszirupot, a rizspelyhet, a vanília aromát és állni hagyjuk, amíg meghűl. Nedves kézbe kanállal adagoljuk a keveréket, 3 cm átmérőjű golyókat formázunk, amelyeket meghempergetünk a darált mandulában. Bio narancs mosott és reszelt héjával és mandulalapokkal díszítve tálaljuk.
Változat
- Meghempergethetjük kókuszreszelékben
- Meghempergethetjük darált dióban, mandulában vagy mogyoróban is
- Meghempergethetjük puffasztott amarantban
Fordított mazsolás kukoricadara torta bogyós gyümölcsökkel (GM)
Hozzávalók
- 1 ½ csésze kukoricadara,
- 10 dkg mazsola
- 6 csésze víz,
- 1 csipet tengeri só
- 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj a sütőforma kikenéséhez
- kuglóf sütő forma
- Tálaláskor friss bogyós gyümölcsök és citromfű levél
Elkészítés
A kukoricadarát a sós vízben a mazsolával együtt, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a fakanál megáll benne. Kikenjük a kuglófsütőt vagy a tortaformát az olajjal, beleöntjük a masszát és hagyjuk megdermedni, akár egy éjszakán át is benne maradhat. Hűlés után a tálaló tányérra borítjuk, majd szeleteljük. Friss bogyós gyümölcsökkel díszítve kínáljuk. Hidegebb évszakban adhatunk a szeletek mellé aszalt sárgabarack szószt vagy almaszószt.
Hajdina palacsinta sós vagy édes töltelékhez (GM)
Hozzávalók
- 1 csésze hajdinaliszt vagy hajdina és barnarizsliszt keveréke
- 1 csipet tengeri só,
- 1½ csésze víz
- 1 teáskanál bio sütőpor vagy szódabikarbóna
- szezámolaj a sütő kikenéséhez
- édes töltelékhez a tésztába ½ mokkáskanál vanília kivonat
- sós töltelékhez a tésztába az 1 helyett 2 csipet tengeri só
Elkészítés
A lisztet, a sütőport, a csipet sót és a vizet a keverőtálban kézi habverővel csomómentesre keverjük. A tésztát 20-30 percig pihentetjük. A palacsintasütőt olajos ecsettel megkenjük vagy olajspriccelővel bevonjuk olajjal és felforrósítjuk, de nem égetjük meg. A tésztát felkeverjük egy merőkanállal, majd a palacsintasütő méretétől függő mennyiségben annyi tésztát teszünk bele, hogy a tészta a sütő egész felületén vékony rétegben elterüljön. Közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg a tészta széle elválik a palacsintasütőtől. Ekkor egy lapos fakanállal vagy széles, tompa, lekerekített késsel alá tudunk nyúlni, az egészet fellazítani és megfordítjuk. A palacsinta másik oldalát is aranyszínűre sütjük, majd tányérra tesszük és sütjük a következő adagot. A hajdina palacsintát frissen fogyasszuk el, így a legfinomabb.
Palacsinta töltelék változatok
- A sós hajdina palacsintához valamelyik babos, lencsés, csicseriborsós, zöldséges, sós magos vagy tofus pástétom illik petrezselyemzölddel vagy snidlinggel megszórva, finom a fokhagymás tofutejföllel is.
- Az édes hajdina palacsinta változatot mazsolás almaszósszal, friss gyümölccsel, gyümölcskrémmel, pudinggal, kompóttal, cukormentes lekvárral, édes tofukrémmel tölthetjük, öntetet is kínálhatunk hozzá
“Túrógombóc” jellegű tofus gombóc változatok glutén-, cukor- és tejtermékmentesen
Hozzávalók a gombócokhoz
- 30 dkg félkemény tofu apróra reszelve vagy elmorzsolva ½-¾ csésze, kölesliszt vagy kukoricaliszt (ezzel puhább lesz a gombóc)
- 1 késhegynyi tengeri só
- 1 bio citrom reszelt héja és leve
- ¾ csésze rizsszirup
- 1 káváskanál vanília őrlemény
Elkészítés
Forrni teszünk egy nagyobb fazék vizet. A hozzávalókat egy keverőtálban kézzel alaposan összegyúrjuk, majd evőkanállal nedves kézbe adagolva 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázunk. Forrásban lévő vízbe tesszük. Addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére, majd szűrőkanállal kiszedjük és lecsepegtetjük.
“Túrógombóc” tálalás változatok
- Megforgathatjuk só nélkül szárazon pirított, majd zúzott szezámmagban
- Megforgathatjuk lenmag pehelyben
- Megforgathatjuk darált mandulában
- Készíthetünk hozzá gluténmentes prézlit az alábbiak szerint
- Kínálhatjuk az alábbi édes tofus öntettel
- Kínálhatjuk az alábbi vanília öntettel
Gluténmentes prézli kukoricadarából
Hozzávalók
- 1 dl olíva olaj,
- 12 dkg kukoricadara, ½ liter víz
Elkészítés
A kukoricaarát az olajon folyamatos keverés közben megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a vizet és addig kevergetjük alacsony lángon, amíg a dara megdagad. A darában megforgatjuk a főtt tofus gombócokat. Az önteteket tálaláskor kínáljuk hozzá.
Édes tofus öntet (GM)
Hozzávalók
- 15 dkg natúr félkemény vagy lágy tofu
- 2 csésze víz, 1 csipet tengeri só
- ½ csésze rizsszirup,
- ½ citrom reszelt héja és leve
- 1 kávéskanál vanília őrlemény
Elkészítés
A hozzávalókat merülő mixerrel vagy turmixgépben nagyon simává keverjük, majd a főtt gombócok tetejére kanalazzuk. Használhatjuk a palacsintákhoz is.
Vanília öntet (GM)
Hozzávalók
- 2 csésze rizs- vagy mandulatej
- ½ csésze rizsszirup vagy almasűrítmény
- 2 teáskanál bio vanília kivonat,
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál hideg vízben feloldva
Elkészítés
A rizstejet felforraljuk, hozzáadjuk a rizsszirupot és a vanília aromát. Hideg vízben feloldjuk a keményítőt és folyamatos keverés mellett hozzáöntjük. Kevergetve forraljuk, amíg besűrűsödik. Használhatjuk a palacsintákhoz is.
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
Makrobiotikus étrenddel a női egészség megőrzéséért és helyreállításáért (1. rész)
Női egészséget veszélyeztető tényezők (2. rész)
7 tipp az immunrendszered megerősítésére
Immunrendszerünk egészségéért a makrobiotikával
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód
Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk
Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.