A Táplálékallergia mentes főzőiskola elméleti anyaga
FIGYELEM!
Aki beteg, forduljon szakorvoshoz! Az egészséggel kapcsolatos anyagok olvasása nem pótolja az orvosi diagnózist, kezelést és az egyéni táplálkozási tanácsot.
Ez a főziskola nem helyettesíti az orvosi kezelést!
A főzőiskola hatékony és eredményes végrehajtásához kérd ki makrobiotikus szakértő véleményét. Közepesen súlyos rendellenességek, tünetek tapasztalása esetében makrobiotikus tanácsadó segítségével kövesd az állapotodnak megfelelő étrendet a három általános gyógyító étrend típusból. Súlyosabb betegségeknél kérd képzett makrobiotikus tanácsadó egyéni étrend javaslatát is.
Az ételallergia, étel intolerancia, gluténérzékenység megelőzéséért és az egyensúly újbóli megteremtésért
A mai modern ételek teljesen más típusú ételek, mint amiket korábban fogyasztottunk. A mai gasztronómia leegyszerűsödött, amelyek nem tudják lefedni a szervezet táplálkozási igényét teljes körben. A korábbi hétköznapi tápláló ételeket már nem is fogyasztjuk, vagy csak annak luxus és módosított változatát. Az ételeink tartalmaznak az ipari élelmiszergyártás során készített hormonozott, vegyileg kezelt vagy az állatok tartása során belekerült (ami a mi szervezetünkre is hatással van) sok-sok gyógyszert (veszélyesek lettek pl. SAJT, TEJFÖL, TEJSZÍN, TÚRÓ és más tejtermékek). Főzelékeket ilyen tejtermékekkel dúsítjuk és GLUTÉN tartalmú lisztekkel sűrítjük be, készítünk rántásokat.
Teljesen érthető, hogy korábban sokféle sűrítéssel próbálták az ételt tartalmasabbá változtatni, hogy sok fizikai aktivitásra legyünk képesek egész nap kevesebb alapanyagokból. A mai világban elmarad a fizikai aktivitás, mivel számítógépen dolgozunk, home office-ban számítógép előtt ülve tanulunk, a tudásunkat is az internet segítségével is szerezzük, a kapcsolatainkat is kütyüzve, vagy gép előtt ülve tartjuk fenn, egyhelyben ülünk és nincs még időnk sem fizikai aktivitásra.
Éppen ezért feleslegesen rendkívül sok állati fehérjét fogyasztunk, amelyek veszélyesek anyagokat is tartalmaznak, az ipari állattenyésztés kockázataitól.
A környezeti hatások, a modernizáció, az elkényelmesedés miatt új életmód szokások (kütyüket nyomogatunk, ülő görnyedő pózban mesterséges sugárzásban ülve akár 10 órát naponta) alakultak ki.
A modern embernek ehhez alkalmazkodva, teljesen más táplálkozási szokások, módok segítenek az egyensúlyának, egészségének a megtartásához.
Ehhez új tudásra van szüksége és annak folyamatos korszerűsítésére, hogy tovább alkalmazkodjon a rendkívül gyorsan változó világhoz, az egyre gyorsabban változó környezeti hatásokhoz. Égetően fontos kiutat találni a táplálékallergia, ételintolerancia, glutén érzékenység megelőzésére.
A modern ételek fogyasztása miatt kialakult emésztőrendszeri fájdalmaink és más betegségeink (ízületi gyulladás, köszvény, asztma…) kellemetlenségeit elnyomjuk, csillapítjuk sokféle, erre kitalált készítménnyel, ahelyett hogy a nem megfelelő táplálkozás miatt kialakult panaszainkat egyszerűen megszűntetnék a helytelen táplálkozási szokásaink megváltoztatásával.
(Hippokratész, Görög orvos módszere ez, az OKOK megszűntetésével történő gyógyítás. Hippokratész az ételeivel gyógyított. Makro-biosz azaz makrobiotika műveiben ezekről a tapasztalatairól írt tanításai ma is helytállóak.)
Ha olyan ételeket fogyasztanánk, amelyek táplálóak, nincs benne ártó étel, vagy feleslegesen túlfogyasztott „luxus” étel, akkor nem alakulnak ki betegségek. Ilyen luxus ételek pl. disznó, marha, kacsa… húsból, vagy sajtok, tejföl, tejszín, túróból készített fogások túlfogyasztása. Az ipari élelmiszergyártásból származó alapanyagokból készült ételek tovább növelik a panaszok kialakulását.
Ennek az a kockázata, hogy egyre súlyosabbá válik az emésztőrendszer egyensúlyi állapota, amíg elér egy olyan pontra, hogy már nagyon lekorlátozódik azoknak az alapanyagoknak a köre, amelyekből ételeket lehet készíteni és ezzel kell élethossziglan fenntartani, egy egészséges, életerővel teli állapotot… ez nem mindig várható el.
Egyenlőre nem találtak fel olyan megoldást, amikor az ártó ételek fogyasztása nem fog panaszt okozni. Marad a szervezet számára hasznos ételek fogyasztása lehetőségként a betegségek elkerüléséért.
Kialakul a táplálékallergia, ételintolerancia. Ha ennek ellenére tovább nyomjuk el fájdalomcsillapító és más készítményekkel az egyre rosszabb panaszainkat, és nem hagyjuk abba azoknak az ételeknek a fogyasztását, amire laboreredmények szerint is táplálékallergiánk, ételintoleranciánk van, tovább fog romlani a helyzet addig, amíg már egyre több fontos élelmiszer alapanyagot nem tud befogadni a szervezet. Még jobban szűkül azoknak az alapanyagok köre, amit be tud fogadni az emésztőrendszer és abból kell az egyensúlyt megtanulni megtartani vagy visszakerülni a stabil állapotunkba.
A tüneteket kiváltó allergének beazonosítása azért is fontos, mert az ételallergiák egyetlen kezelési módja a tüneteket okozó étel maradéktalan kihagyása az étrendből.
Milyen típusú panaszok a leggyakoribbak
- Cöliákia, lisztérzékenység (gluténérzékenység)
- Nem cöliákiás lisztérzékenység
- Gabonaallergia
- Laktóz intolerancia (tejcukor érzékenység)
- Tejfehérje érzékenység
- Étel intolerancia
- Ételallergia
Az ételallergia tünetei nem mindig a tápcsatornához kötődnek. A tünetek igaz változatosak és gyakran más betegségekhez hasonlóak, más betegségek is állhatnak a háttérben. Egyfajta allergén többféle tünetet is okozhat és ugyanazt a tünetet többféle allergén is kiválthatja.
A tünetek attól függnek, hol szabadul fel nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben. Az immunválasz eredménye az allergiás tünetek megjelenésének, ez az allergiás reakciók során felszabaduló anyag, ami felelős a tünetekért, pl. bőrviszketés, ödéma, duzzanat stb.
Az ételallergia tünetei hasonlóak lehetnek, mint a cöliáka (gluténérzékenység), hisztamin intolerancia, étel intolerancia.
Sokféle tünete lehetséges az ételallergiának:
- ekcéma, csalánkiütés, bőrviszketés
- hasi fájdalom, gyomorfájdalom, hasmenés, hányás, hasi görcsök
- hányinger
- orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás,
- nehézlégzés,
- mellkasi fájdalom,
- légutak duzzanata,
- anafilaxia súlyosabb formájában anafilaxiás sokk
Az ételallergia oka az étel egyik összetevőjével – általában fehérjével – szemben kialakult immunrendszeri érzékenység. Mielőtt előfordul ez a tünet, korábban már legalább egyszer találkoznia kellett a szervezetnek az adott kémiai anyaggal.
Legelőször amikor elfogyasztásra kerül a panaszt okozó anyag, a szervezet veszélyesként ismeri fel. Ez a veszélyhelyzet aktiválja az immunrendszert, mely eredménye többek között az ellenanyag termelése. Amennyiben az étel újra elfogyasztásra kerül, akkor nagy mennyiségű előre legyártott ellenanyagokat és más kémiai vegyületeket (pl. hisztamint) szabadít fel. Ennek a reakciónak a célja az, hogy eltüntesse a veszélyesként felismert anyagot a szervezetből. A felszabadult hisztamin panaszokat okozhat a bélrendszerben, a légzőrendszerben, a bőrön és a szív-érrendszerben.
Az ételallergiát okozó ételek lehetnek:
- tojás
- tejfehérje (kazein)
- szója,
- mogyoró
- dió
- eper
- kagyló
Tejtermékek fogyasztásával kapcsolatos allergiás reakció és érzékenység különbözik egymástól.
A laktózérzékenység, azaz laktóz-intolerancia (tejcukor érzékenység) a tej egyik összetevőjére a tejcukorra (laktózra) érzékenyek.
A laktóz-intolerancia nem allergia, hanem felszívódási zavar.
A tejallergia, tejfehérje allergia a tejben található fehérjékre (kazeinre és savófélékre) adott allergiás immunreakció.
A tejallergia, azaz tejfehérje allergia – ételallergia – az egész szervezet problémája, így ez megjelenik allergiás tünetként. Általában gyermekeknél jellemző.
Az egyik leggyakrabban érintett szervünk az allergiák esetében a bőrünk és a nyálkahártyánk. Minden táplálékunk először az ajkainkkal, majd ezt követően a szájüregünkkel és annak nyálkahártyájával érintkezik. A tej által kiváltott reakciók lehetnek szinte azonnaliak, de lehetnek későbbiek, akár napokkal az allergén (tej) elfogyasztása után is.
A szájüreg és nyelőcső után a gyomorral és a bélrendszerrel érintkezik az elfogyasztott étel. Az egész tápcsatorna területén kialakulhatnak allergiás tünetek.
A táplálékallergiákban, pl. a tejfehérje allergiában is gyakori tünetek:
- A bőr vagy a nyálkahártya és az alatta lévő szövet duzzanata az ANGIOÖDÉMA. Ez a végtagokon, ajkakon, arcon, nyelven alakul ki. Akár életveszélyes is lehet, amikor a szájüreg szövetei annyira megduzzadhatnak, hogy elzárják a légutakat.
- A leggyakoribb bőrtünet a CSALÁNKIÜTÉS. A test bármely területén megjelenhet, sokféle méretben, éles szélű, vörös göbök.
- Kiterjedt bőrgyulladással járó betegség az EKCÉMA. Ételallergiák tüneteként is kialakulhat.
- A REFLUX a tej fogyasztása által megjelenő gyulladás miatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe és maró, égő, viszkető érzést okoz.
- Tejfehérje allergia ÁLTALÁNOS GYOMORPANASZOKAT okozhat pl. hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, hasmenés, véres széklet.
- Görcsös hasi fájdalom, has puffadás csecsemőkorban a tejfehérje allergiát jelzi a HASI KÓLIKA.
- A nem megfelelően lebontott fehérje a vékony- és vastagbél nyálkahártyáját károsíthatja és gyulladás alakulhat ki. Emésztési és felszívódási zavarok lehetnek a BÉLRENDSZER GYULLADÁSA miatt és ennek következtében hiányállapotok, fiatal korban fejlődési rendellenességek léphetnek fel.
- A tejfehérje allergia miatti ÁLTALÁNOS PANASZOK az egész emésztőrendszerre, (gyomor, bél) kiterjedő puffadás, hányinger, hányás, hasmenés véres széklet jelentkezhet. A nem megfelelően lebontott tejfehérje a vékony-és vastagbél nyálkahártyáját károsíthatja és gyulladás alakul ki. A bélrendszer gyulladása miatt EMÉSZTÉSI és FELSZÍVÓDÁSI zavarok lehetnek, amelyek hiányállapotokat, fejlődési rendellenességeket okozhatnak.
- Tejfehérje allergia légúti tünetei lehet az ASZTMA. Rohamokban jelentkező köhögés, fulladás, nehezített légzés, amit sípoló hang követ. Ezt a légutaknál a hörgők nyálkahártyájának gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcse váltja ki.A HEINER-SZINDRÓMA tejfehérje allergia csecsemőknél fejlődésben, növekedésben való elmaradás, visszatérő láz és tüdőgyulladás során gyakran alakul ki ziháló nehézlégzés és tüdőbervérzés.
- Egy allergén által kiváltott legsúlyosabb, életet veszélyeztető reakció az ANAFILAXIA, vagy ANAFILAXIÁS SOKK. Keringésleállás, tüdőszűkület, nehezített légzés, hányás lehet ez az enyhétől a nagyon súlyosig. Hirtelen percekkel az allergénnel való érintkezés után jelentkezik. SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYEL
A tejallergiás személy nem fogyaszthat tejet, tejtermékszármazékokat tartalmazó ételeket. Nem megoldás a laktózmentes tej.
ÉTELINOLERANCIA olyan állapot, aminek a hátterében bélműködési panaszok állnak. Az étel elfogyasztását követően több órával is jelentkezhetnek a tünetek és nagyon sokfélék lehetnek. pl. Haspuffadás, hasmenés, bélgáz képződés,szénanátha, krónikus fáradtság, fejfájás, migrén, ízületi fájdalom. A bőrön akné, pattanások, ekcéma megjelenése. A panaszok az étel mennyiségének elfogyasztásával is összefügghet.
ÉTELINTOLERANCIA esetén a táplálékot lebontó enzimek mennyisége csökkent vagy teljesen hiányoznak. Az elfogyasztott tápanyagokat a szervezet nem képes megemészteni. Az étkezés után több órával, akár napokkal később jelentkezhetnek a tünetek. Bélműködési problémák, nem megfelelő emésztés, a bélfal áteresztőképességének fokozódása, a bél megváltozott mozgása állnak ennek a hátterében.
A LAKTÓZ INTOLERANCIA (tejcukor-érzékenység) a tejcukrot bontó enzimek (laktáz) hiányára vagy elégtelen működésére vezethető vissza. A vékonybélben a tejcukor nem képes egyszerű cukrokká bomlani, a vastagbél bakteriális flórájának megváltozása, erjedésének (fermentációjának) eredménye gázképződéssel jár. A tejcukrot lebontó enzim a vékonybél nyálkahártya sejtjeiben található. A tejcukor két egyszerű cukormolekulája a szőlőcukor (glükóz) és a galaktóz, amit kémiai kötés kapcsol össze. Amíg a kettős cukormolekula a bél hámsejtjein nem tud átjutni, addig az egyszerű cukrok képesek erre és ezáltal bejutnak a vérbe.
A HISZTAMIN intolerancia a hisztamin lebontásáért felelős deamio-oxidáz (DAO) enzim hiánya vagy csökkent működésének az eredménye, ami a hisztamin felszaporodásához vezet a szervezetben. A hisztamin lebontását gátló élelmiszerek, gyógyszerek, a nem friss ételek, a magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztása mellett a DAO enzim hiánya vagy csökkent aktivitása esetén allergiaszerű tünetek jelentkezhetnek.
A hisztamint részben az élelmiszereink, ételeink által juttatjuk be a szervezetbe, részben a szervezetünk termeli. Magas hisztamin tartalmú élelmiszerek pl. füstölt húsok, érett sajtok, savanyúságok, borok, csokoládé, baktériumokkal szennyezett ételek.
A hisztamin felszaporodását, illetve a DAO enzim gátlását elősegítő gyógyszerek pl. izomlazítók, vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok.
ÉTELALLERGIA tünetei mögött az immunrendszer áll, az ételintolerancia tüneteit az emésztőrendszer váltja ki. Az ételallergia veszélyesebb mint az ételintolerancia, mivel extrém esetben súlyos allergiás reakció is felléphet, ami akár halált is okozhat. A táplálék allergiánál az ételben található allergén (allergiás reakciót kiváltó anyag) azonnali reakciót vált ki az immunrendzserből. Az ételintoleranciánál a tünetek jóval lassabban,órák vagy napok múlvaészlelhetőek. Az ételallergiánál fellépő allergiás reakció nem az elfogyasztott étel mennyiségétől függ.
A GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG (cöliákia, lisztérzékenység) autoimmun betegség, ami a glutén tartalmú élelmiszer fogyasztása miatt a vékonybél bolyhainak pusztulásával jár. Ezen kívül pedig több gyomor-bélrendszeren kívüli tünet és más betegség is jelentkezhet mellette. Genetikai alapon is lehetséges és a gluténtartalmú étrend is lehet a kiváltója. Nem gyógyítható, viszont gluténmentes étrend esetén teljes mértékben tünetmentessé lehet tenni. Hiányállapotok nélkül, erővel teli, kiteljesedett életet lehet élni.
A gluténtartalmú gabonákban található fehérje, a glutén, pontosabban annak egyik komponense a gliadin, indítja el az autoimmun folyamatot, így ha kizárjuk az étrendből, akkor a kóros folyamat leáll és a bélrendszer regenerálódik, a tünetek megszűnnek.
A GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG élethosszig tartó, nem megszűntethető autoimmun betegség. Egyedül a gluténmentes étrend megvalósításával érhető el a kellemetlen tünetek megszűntetése. A gluténmentes étrenden kívül más kezelés nem lehetséges, a szakszerű étrend betartásával teljes értékű életet élhet az aki érintett a gluténérzékenységben.
A glutén a búzafehérjéinek egyik része, amelynek alkoholban oldható öszetevői a gliadinok váltják ki az autoimmun reakciót.
Glutén található a búzában, árpában a hordein és rozsban a secalin is autoimmun reakciót vált ki a glutén érzékenyeknél. Ezért nem javasolt fogyasztani. A zab avenin fehérjéje a cöliákiások legtöbbjénél nem váltja ki az autoimmun reakciót, így a gluténnel nem szennyezett zab fogyasztható azoknak akiknek a szervezetük jól tolerálja a zabot.
A hiperérzékenyeknek fokozottan ügyelniük kell a keresztszennyeződésre. A gluténérzékenyeknek a gluténnel szennyezett étel is veszélyes lehet (a betakarítás, az étel gyártása vagy elkészítése során). Az abszolút biztonságos gluténmentes gabona termékekben a csomagoláson fel van tüntetve hogy nem szennyeződött gluténnal.
A cöliákia, a nem cöliákiás lisztérzékenység és a gabonaallergia három különböző betegség. Előfordul az is, hogy irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedő betegek is gluténérzékenynek gondolják magukat. Az tény, hogy IBS-ben tünetfokó lehet a búza,árpa,rozs… a gluténtartalmú gabonák fogyasztása. A panaszokért a glultén, a búza fermentábilis szénhidrát és glukán (szénhidrát) tartalma a felelős. Elengedhetetlen az étrendi változtatás.
A GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG TÜNETE lehet: krónikus hasmenés, emésztetlen tömeges zsírfényű széklet, pókhas (puffadt vékony falú has), étvágytalanság, fogyás, hasi fájdalom, hiányállapotok (fehérje, nyomelemek, vitaminok) kialakulása, vérszegénység, székrekedés. A tünet lehet még átlagtól eltérően pl. fogzománc hibás fejlődése, hajhullás, gyakori vetélés, alsóvégtagi vizenyő, depresszió, csontritkulás, pubertás életszakasz késése, alacsony növés.
Gyakran társul a cöliákia néhány betegséggel pl. 1. diabetes, Down-kór, pajzsmirigy gyulladásos megbetegedése, allergiás bélgyulladás, ízületi gyulladás, atópiás ekcéma, atópiás dermatitisz a bőr gyulladásos, berepedezett állapota.
Az egészség és az egyensúly makrobiotikus értelmezése
Te magad lehetsz a megteremtője a saját ételednek, egészségednek és boldogságodnak!” Georges Oshawa
A makrobiotikus személy arra törekszik, hogy megismerje a környezetében és a testében végbemenő folyamatokat és a megelőző gyógyászat elvét követve a természetes életmóddal, a tudatosan választott megfelelő ételekkel, italokkal harmonikus egyensúlyt, egészséget alakítson ki és tartson fent.
Abból állunk, amit megeszünk, az élhet boldogan, aki természetesen és a normális emberi egyensúly megtartásával táplálkozik. Geroge Oshawa szerint a makrobiotikus ember egészségének a jelei az alábbiak:
- Fáradhatatlanul, örömmel és szívből dolgozik.
- Jó az emlékezőtehetsége, a memóriája.
- Tiszták és gyorsak a gondolatai és a tettei, pontos és bárhol képes rendet teremteni.
- Jó étvággyal, az egyszerű ételekért hálásan, mértékletesen, minden falatot alaposan megrágva eszik.
- Mélyen és nyugodtan alszik, 5-6 órai alvással kipihenten, frissen ébred.
- Türelmes, higgadt, derűs és jó humorú.
- A világegyetem rendjének, elveinek, változásainak ismeretéből, megértéséből, az isteni szeretetből eredő emberi igazságérzet vezérli, mindig készen áll, hogy segítsen embertársain és védje a természetet, amellyel összhangban él.
Egészségének és egyensúlyának alapja a természetes ételek megfelelő arányú fogyasztása, a mérsékelt égövben főleg finomítatlan gabonákat, zöldségeket, bab, borsó és lencseféléket, tengeri füveket eszik, mérsékelt mennyiségben iszik makrobiotikus italokat, minden más ételből a lehető legkevesebbet, a cukrot és a húsféléket teljesen elhagyja.
„A makrobiotikus szemlélet szerint a végtelen világegyetem a forrása minden jelenségnek, így az egészség és a betegség is a világegyetem rendjének megjelenési formái. A betegség annak a jele, hogy nem értjük meg ezt a rendet, a betegségek tüneti a hasznos figyelmeztetők erre.” A kínai és a japán nyelvben a betegség szó jelentése értelmi és érzelmi egyensúlyvesztés. Megtanulhatjuk, hogyan lehet a modern orvostudomány által gyógyíthatatlannak minősített betegségeket, mint például a szív- és érrendszeri, a mentális betegségek, a rák, az allergiák és a cukorbetegség természetes étrenddel kiegyensúlyozni, hogy miért lettünk „gyógyíthatatlanul” betegek és miért gyógyulunk meg mégis.
A szélsőséges ételcsoportok hatása az egyensúlyra
Az étel, a levegő, a napfény, a víz a természet alkotóelemei, alapanyagai, amelyeket felhasználunk a testünk folyamatos építéséhez, működtetéséhez. A fizikai egészségünk az életerőn kívül megalapozza és befolyásolja az érzelmi, mentális, szellemi, tudati minőségünket is. Az elfogyasztott étellel, itallal, a bennünket érő környezeti hatásokkal és a gyakorolt életmóddal összefüggően az állapotunk napról napra folyamatosan változik. Ebben az állandóan változó összetett folyamatban mindennapi feladatunk a kiegyensúlyozottság és a harmónia hozzáértő, dinamikus megteremtése, hogy egészséges, aktív, hosszú életet élhessünk.
- A szélsőségesen jang ételek (só, tojás, vörös húsok) rendszeresen eltúlzott fogyasztása merevséget, szűkületeket, ízületi problémákat, besűrűsödött vért, önzést, zárkózottságot, nyugtalanságot, erőszakos hajlamot okoz. A jang minőségű étel és ital jang szerkezetet és állapotot hoz létre, például a sok só fogyasztása összehúzza a vérereket, szöveteket, idegeket.
- A szélsőségesen jin ételek (vegyi anyagok, drogok, alkohol, cukor) rendszeresen eltúlzott fogyasztása gyengeséget, szétszórtságot okoznak a test és elme működőképességében, védekezést, akaratvesztést, depressziót, félelmeket, a vírusokra való gyanakvást, a fehérvérsejtek termelésének tombolását, erős érzelmi ingadozásokat. A jin minőségű étel és ital jin szerkezetet és állapotot hoz létre, például a sok víz ívása a hajszálerek kitágulását, sok izzadást és vizeletürítést.
- Megismertük a jin és jang erők törvényszerűségeit, ez alapján értjük, hogy a szélsőségesen jang vagy jin ételek automatikusan vonzanak bennünket az ellenkező oldali szélsőséghez. A sósra édeset, az édesre sósat, a szárazra vizet kívánunk, ami a testünk természetes törekvése a szélsőséges hatások kompenzálására. A szélsőséges csoportok ételeinek és italainak rendszeres fogyasztása azonban az egyensúly helyett a szélősésgek közötti vad és kaotikus ingadozást hoz létre, ami az egészségünkre mind a két szélsőséges csoport együttes káros élettani hatásaival jár.
Az egészségért kerülendő szélsőséges ételek gluténérzékenység, ételallergia, ételintolerancia esetén
- Húsok és húskészítmények, vadhúsok, pulyka, csirke, tojás, halak,
- Tejtermékek, tej, vaj, sajt, tejföl, jégkrém, stb.
- Trópusi gyümölcsök, zöldségek, magfélék és fűszerek,
- Cukor, koncentrált édesítők, mesterséges édesítők
- Finomított asztali só, szürke tengeri só
- Margarin, kókusz olaj, pálma olaj, finomított olajak
- Iparilag feldolgozott szójatermékek, szója granulátum, kocka, lap, szójaliszt, cukrozott szójatej, margarin, szója majonéz, szója jégkrém, szójás bébi étel
- Feldolgozott finomított gabonatermékek, fehér rizs, fehér liszt
- Konzervált és fagyasztott ételek
- Mesterséges színező, adalék és ízfokozó anyagokkal készült ételek
- Mikrohullámú sütőben és elektromos tűzhelyen készült ételek
- Besugárzással kezelt élelmiszerek, fűszerek
- Étrend kiegészítők, vitamin készítmények
- Cukrozott, szénsavas, stimuláló, energia italok, fekete tea, kávé,
- Drogok, túlzott mennyiségű alkohol (felnőtteknek kevés sör, vörösbor kivételével, állapot függvényében).
A kiegyensúlyozott ételcsoportok hatása az egyensúlyra
- A mérsékelten jang, kiegyensúlyozott ételek rendszeres fogyasztása meleget, erőt, fegyelmet és vitalitást ad.
- A mérsékelten jin, kiegyensúlyozott ételek rendszeres fogyasztása hűt, tisztít, nyugtat és táplála a türelmet és a megértést.
- Egészséget és egyensúlyt úgy hozhatunk létre és tarthatunk fenn az étrendünk segítségével, ha általában elhagyjuk a szélsőségeket és rendszeresen a mérsékeltebb, kiegyensúlyozott, természetes ételek közül választunk az egyéni adottságaiknak, állapotunknak és a környezeti hatásoknak megfelelőt.Ezeket az ételeket a környezetünkben rendelkezésünkre álló, adott égövből származó makrobiotikus alapanyagból és megfelelő főzési módokkal készítjük el.
Az általános makrobiotikus étrend kiegyensúlyozott ételei
- A makrobiotika a kiegyensúlyozott, energia szempontjából is középpontos ételeket ajánlja. A gabonák a legmegfelelőbb ételek az ember számára, különösen a barnarizsben van meg a kiegyensúlyozottság, ezen belül is a közepes szemű barnarizs fogyasztható egész évben. Az emberek melegvérű lények, így a táplálékukat leginkább a kiegészítő ellentétből, a növények köréből igénylik.
- A makrobiotikus étrendben a mérsékelt éghajlati övben fő szerepet játszanak az egész gabonák, a zöldségfélék, a hüvelyesek, a természetes szójabab termékek, a mag és diófélék, a helyben termett gyümölcsök és a tengeri füvek (a tengerparti részeken frissen, máshol szárítottan). Az állati eredetű ételek között a tengeri és édesvízi fehér húsú halfajták ajánlottak (a kagylók és tenger gyümölcsei frissen, csak a tengerparti részeken).
Ajánlott napi alapételek
- 40-60 % egész, teljes értékű bio gluténmentes gabona (barnarizs, köles, hajdina, kukorica, cirok, quinoa, amarant)
- 20-30 % zöldség (vízben főve, blansírozva, párolva, gőzölve, pirítva, dinsztelve, különféle vágási technikákkal előkészítve)
- 5-15 % hüvelyesek (babfélék, lencsék, borsók) állapottól függően
- 5 % a levesek szerepe az ételfajták közül az étrendben, napi 1-2 tányérral miszóval, zöldségekkel, gabonákkal, babfélékkel
Az egyensúly helyreállítása
Az emberi test csodálatos öngyógyító képességgel rendelkezik, kitehetjük magunkat ócska gyorsételek rendszeres fogyasztásának, élhetünk porral és korommal szennyezett levegőjű helyen, mégis vizonylag normális állapotban – egy ideig. Ezektől azonban előbb vagy utóbb megbetegszünk, ekkor pedig minden eszközt és módszert megkeresünk, ami segítségünkre lehet a gyógyulásban: a modern orvoslás gyógyszereit és műtéti eljárásait, az életmódunk és étrendünk megváltoztatását egy makrobiotikus táplálkozási szakembertől kapott személyre szabott kiegyensúlyozó étrenddel, a pozitív gondolkodást, a hitet.
Az egészség és az étrend összefüggésére koncentráló, holisztikus szemléletű makrobiotika egyre ismertebbé és népszerűbbé vált Amerika után Európában is. Sokak tapasztalata járult ehhez hozzá, akik a makrobiotika alkalmazásával különféle súlyos vagy gyógyíthatatlannak tartott, például rákos megbetegedésekből gyógyultak ki az orvosi előrejelzéseket csodálatos gyógyulásokkal meghaladva. Ezek az esetek az újságok és híradások címlapjaira kerültek és egyre több ember érdeklődését keltették fel a makrobiotikus életforma egyensúlyt és egészséget támogató lehetőségei iránt. Évtizedes tapasztalattal rendelkező, ezt az életmódot élő, tanult tanácsadók és szakkönyvek segítik már hazánkban is azokat, akik a makrobiotikus elméleti és gyakorlati ismereteket és a gyógyulást keresik.
A makrobiotikus szemléleti mód szerint a betegséghez vezető ételeket olyanokra cseréljük ki, amelyek a jó egészséghez vezetnek, segítenek az egyensúlyt kialakítani és azt megőrizni. Élő egészséges, energiában, tápanyagokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban, vitaminokban és enzimekben gazdag ételek fogyasztása egészséges emésztőrendszerhez, jó minőségű vérhez, jól működő immunrendszerhez vezet, egyúttal a legjobb környezetet teremti meg a betegségekből való felépülés támogatására. A makrobiotika elmélete szerint a gyógyulást az támogatja a legjobban, ha az étrendben kevés a zsiradék, magas a vitaminok és ásványi anyagok mennyisége, összetett szénhidrátokat fogyasztunk, nem visszük túlzásba a fehérjék bevitelét, egyúttal fontos a helyes sav-lúg és kálium-nátrium egyensúly megtartása.
A makrobiotikus kiegyensúlyozó étrend a legjobb segítő hatását akkor éri el, ha teljes szívvel elfogadjuk, elsajátítjuk az alapokat, tudatosan és helyesen alkalmazzuk és állapottól függően legalább négy hónapig kitartunk mellette. A betegségükből makrobiotikus étrenden felgyógyultak általában alaposabban belemélyedtek a makrobitoikába és azt később is életformának választották.
Mishio Kushi Oshawa 3 számú étrendjéből kiindulva állította össze az általános makrobiotikus étrend javasolt fő arányait a fokozatosan modernizálódó nyugati világ mérsékelt égövére, amelyben a kiegyensúlyozott természetes ételeket napi és kiegészítő ételek csoportjaira bontotta szét. Az általános makrobiotikus étrend alapanyagait és arányait korábban már részleteztük.
A természetes étel tápértéke, az ételben a jól megválogatott tápanyagok megfelelő aránya és egyensúlya fontos, e mellett számít az egyszerű étel fogyasztásának öröme is, ezért legyen az ételünk a szemnek is vonzóan színes és szépen tálalt. Az étel élet, az ételek kiegyensúlyozott összeállítása felfedi előttünk az élet titkát, az egyensúly pedig harmóniát és szépséget, békét és erőt teremt, amelyekkel hegyeket tudunk megmozgatni.
A szélsőségektől megbomlott egyensúly helyreállítása érdekében elhagyjuk az étrendünkből azokat a szélsőséges ételfajtákat, amelyek kibillentettek az egyensúlyból. A rendelkezésünkre álló mérsékelt természetes alapanyagokból és főzési módokkal készült ételek közül pedig napról napra az egyéni állapotunknak és körülményeinknek megfelelően az állapotunkat kiegyensúlyozót választjuk. A gyógyulás után visszatérünk azt általános makrobiotikus étrend kiegyensúlyozott ételeihez, ez pedig abban segít bennünket abban, hogy az egészségünket megőrizzük.
Közepesen súlyos rendellenességek esetében konzultáljanak az állapotot felmérni, besorolni és a kiegyensúlyozó étrendet összeállítani képzett és gyakorlott makrobiotikus tanácsadóval az állapotukról és a javasolt étrendről. Az egyensúly helyreállítására követjük az állapotunknak megfelelő általános kiegyensúlyozó étrendet a 3 fő fajtából – a jin, a jang vagy a jin és jang összetett állapotok és rendellenességek általános kiegyensúlyozó étrendje – kombinálva az adott betegségnél szükséges speciális kiegyensúlyozó ételekkel, italokkal és kezelési módokkal.
- Jin állapotban elhagyjuk a szélsőséges jin ételeket és a gyógyulásig az általánosnál valamennyivel több mérsékelten jang ételt fogyasztunk, ez az általános kiegyensúlyozó étrend első típusa. Az állapot változásával fokozatosan térünk vissza a kiegyensúlyozott általános étrendre.
- Jang állapotban elhagyjuk a szélsőségesen jang ételeket és a gyógyulásig az átalánosnál valamennyivel több mérsékelten jin ételt fogyasztunk, ez az általános kiegyensúlyozó étrend második típusa. Az állapot változásával fokozatosan térünk vissza a kiegyensúlyozott általános étrendre.
- Jin és jang összetett állapotban elhagyjuk mindkét oldalról a szélsőséges ételeket, és a kiegyensúlyozott és mindkét oldalon mérséklet étrendet követjük, ez az általános kiegyensúlyozó étrend harmadik típusa. Az állapot változásával fokozatosan térünk vissza a kiegyensúlyozott, szélesebb körű általános étrendre.
Súlyosabb és összetettebb betegségeknél mélyebb ismeretekre, nagyobb körültekintésre van szükség, az általános kiegyensúlyozó étrend egyéni módon egészül ki speciális kiegyensúlyozó ételekkel, italokkal, kezelési módokkal és elhagyandó ételfajtákkal. Az egyensúlyukból erősen kibillent, súlyosabban beteg személyek számára az orvosi vizsgálat és diagnózis után állapotuk és a körülményeik szerint egyéni kiegyensúlyozó étrend állítható össze képzett és gyakorlott makrobiotikus tanácsadó segítségével. Ezt az állapotfelmérést időszakonként érdemes megismételni, hogy az étrend kövesse az állapotban végbemenő változásokat.
A kiegyensúlyozó ételek újra természetes egyensúlyhoz segítenek bennünket. Ezeket az ételeket ennek érdekében főzzük gáztűzhelyen, ennek a hőjét könnyebb szabályozni, a hirtelen és a lassú tűzön sütés könnyebb művelet rajta. Az elektromos tűzhelyek erős elektromágneses mezeje nem tesz jót, mert hátrányosan befolyásolja az ételek energiáját és életerejét. A mikrohullámú sütőket is kerüljük el, mert ezek mezeje még intenzívebb, rombolják a természetes energiaáramlást. Ne használjunk alumínium és teflon edényeket, az alumínium edények nemkívánatos fém részeket juttatnak az ételünkbe, az ételek leragadását gátló réteg anyaga is káros hatással van ránk. A szerint válasszunk edényt, hogy milyen hatást akarunk általa gyakorolni az ételek energiájára. A nehéz zománcos öntöttvas lábas fedővel nagyon erősen megtartja a benne készült ételek energiáját, a belső részeink megerősítésére kiválóan alkalmasak ezek az ételek. Egy könnyű rozsdamentes acél lábos jobb a zöldségek vízben főzése, blansírozása céljára, mert sokkal nyitottabban hagyja az energiát. Egy könnyű fa gőzölő ösztönzi az energia növekedését. Válasszunk természetes anyagból készült edényeket, eszközöket, mint a fa, a fém és a porcelán. A fa vágódeszka jobb, mint a műanyag. Olyan környezetben tároljuk az élelmiszereket, amelyek nem károsítják őket. A pépesítéshez használjunk kézi mozsarat, például a belül recés falú kerámia fajtát, a suribachit fa mozsártörővel az elektromos eszközök helyett.
Az étrendet hirtelen gyökerestől megváltoztatni nehezebb, súlyos betegségek késztethetnek erre bennünket. Ha állapotunk több időt ad a váltásra, kezdjük az alapok és az elvek megismerésével és fokozatosan alakítsuk át az étrendet. Nézzük át a szekrényeket, a hűtőszekrényt, a mélyhűtőt és a kamrát és helyettesítsük a megszokott régieket a makrobiotikus alapanyagokkal fokozatosan úgy, hogy a bevásárló listára már csak ezek kerülnek fel. Ne aggódjunk azon, hogy nem jutunk hozzá azonnal valamelyik alapanyaghoz a környékünkön, vagy nem ismerjük még elég jól az egész makrobiotikus recepttárat. A természetes kiegyensúlyozó étrend nagyon sokféle élő, egész alapanyagon alapul, az ételek variálhatók, kombinálhatók és változatosan működik. Amint elértük a jó egészséget, szélesítsük ki a makrobiotikus menüsort.
A kiegyensúlyozó étrend alkalmazása alatt fordítsunk időt arra, hogy megismerjük az alapvető ásványi anyagokat és nyomelemeket és biztosítsuk természetes ételekkel ezek megfelelő bevitelét. Ásványi anyagok hiánya is okozhat adott ételek utáni erős sóvárgást, ezeket a hiányokat a megfelelő tápanyagban gazdag ételekkel helyrehozhatjuk. A fáradtság, lehangoltság, levertség, letargia, álmatlanság olyan étkezés következménye is lehet, ami nem tartalmaz elég nátriumot vagy ásványi anyagokat. A túl sok nátrium viszont izommerevséget, fejfájást, szorulást, kiszáradást okozhat. Ügyeljünk a megfelelő kálium szintre és a lúgosító ételek kellő mennyiségben való fogyasztására is az egyensúlyhoz. A test elsavasodását gyakran tekintik a gyomorgyulladás, a gyomorfekély, a túlsúly okának, a túlzott savasság növeli az egészségtelen sejtek elszaporodását és a rákos állapotok kockázatát. Legyünk tudatában annak is, hogy a stresszes állapot a testünket tovább savasítja. Az ellenkező véglet, a túl lúgos állapot sem jó. A kiegyensúlyozó étrend minimális mennyiségben tartalmaz olajat, nem túlozza el a nátrium bevitelt, nem támaszt bennünk sóvárgást a savasító ételek iránt. A gyógyuláshoz és az egészség megőrzéséhez fontos az egyensúlyi állapot folyamatos fenntartása.
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
Makrobiotikus étrenddel a női egészség megőrzéséért és helyreállításáért (1. rész)
Női egészséget veszélyeztető tényezők (2. rész)
7 tipp az immunrendszered megerősítésére
Immunrendszerünk egészségéért a makrobiotikával
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód
Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk
Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.