Ingyenes főzőiskola videója és receptjei
Itt megnézheted az ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.
Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételeket és receptjeit is.
- Leves: Lencseleves édesburgonyával
- Főfogás: Kukoricaszemes barnarizs, hirtelen sült rombuszra vágott sárgarépával, gőzölt fodros kellel és vörös lencsés zöldbabbal almás-cékla salátával
- Desszert: Sütőtök krém
Lencse leves édesburgonyával (egy csésze 2,5 dl)
Hozzávalók:
- ½ csésze barnalencse 2 babérlevél
- 1 csésze vöröshagyma kis kockára vágva,
- 1 csésze édesburgonya 1 cm-s kockákra vágva,
- ½ csésze fehérrépa negyedholdra vágva,
- ½ csésze szárzeller átlósan vágva
- 2 gerezd fokhagyma préselve,
- 3 csésze víz,
- 1 kávéskanál tengeri só,
- 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj
Elkészítés:
Fazékban vagy kuktában, 35 perc alatt, só nélkül babérlevéllel puhára főzzük a lencsét. Másik edényben hevítjük az olajat és egy csipet sóval kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. Beletesszük a fehérrépát, a sárgarépát, a fokhagymát, szárzellert majd kevergetve tovább pirítjuk. Felöntjük 3 csésze vízzel, sót adunk hozzá, felforraljuk, 90%-ig puhára főzzük a zöldségeket. Ízesíthetjük őrölt köménnyel és együtt forraljuk a főtt lencsével 5 percig. Ízletes, fehérjében gazdag, tartalmas étel, gluténmentes.
Kukoricaszemes barnarizs, hirtelen sült rombuszra vágott sárgarépával, gőzölt fodros kellel és vörös lencsés zöldbabbal almás-cékla salátával
Hozzávalók:
- egy csésze főtt kerekszemű barnarizs
- egy cső főtt kukorica
- egy sárgarépa rombuszra vágva, mokkáskanál olajon pirítva
- egy db fodros kel gőzölve
- fél csésze vörös lencse 2 db babérlevéllel, másfél csésze vízzel puhára főzve, 1 teáskanál pirospaprika, mokkáskanál olaj
- evőkanál só
Elkészítés:
- A sárgarépát (lehet vöröshagyma, és más zöldségek is) serpenyőbe teszem és mokkáskanál olajon csipet sóval megpirítjuk.
- egy db fodroskel levelet forrásban lévő víz felett 3 percig gőzőljük
- Fél csésze vöröslencsét puhára főzzük, pirospaprikával és sóval ízesítjük, mokkáskanál olajat hozzákeverve.
A kerekszemű barnarizst összekeverem a főtt kukorica szemekkel. 10 dkg zöldbabot forrásban lévő 2 dl vízben puhára főzök,majd megsózom. Ebbe a vízbe teszem bele 1 db babérlevéllel és 1 gerezd fokhagymával, fél csésze vöröslencsét és puhára főzöm, ízlés szerint sózom. Amikor elkészült összekeverem a zöldbabbal.
Nyers almás céklasaláta
50% reszelt alma és 50% reszelt céklát összekeverek,csipet sóval és kicsi citrom levével
Sütőtök krém
Hozzávalók:
- 1 kg 4 cm-s darabokra felszeletelt sütőtök
- 1 dl víz
- 1 mokkáskanál só
- 1 dl rizsszirup
- 3 evőkanál rizslisztet vagy köleslisztet 1 dl vízben elkeverek
- 10 dkg pirított és darabolt mandula
Elkészítés:
Vastagtalpú edénybe teszem a sütőtököt, a vizet és a csipet sót. Lefedem és fedő alatt puhára főzöm. Hozzáadom a rizsszirupot. Ezután mixerrel simára keverem. 3 evőkanál rizslisztet vagy köles lisztet 1 dl vízben felkeverek és folyamatos keveréssel a tökpüréhez adom. 5 perc múlva besűrűsödik. Kompótos tálkákba lehet tenni és a tetejét pirított darabolt mandulával szórni. De lehet pirított tökmaggal, egyéni érzékenység szerint.
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
Makrobiotikus étrenddel a női egészség megőrzéséért és helyreállításáért (1. rész)
Női egészséget veszélyeztető tényezők (2. rész)
7 tipp az immunrendszered megerősítésére
Immunrendszerünk egészségéért a makrobiotikával
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód
Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik
Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk
Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek
Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.