Ingyenes főzőiskola videója és receptjei

Itt megnézheted az ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.

Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételeket és receptjeit is.

  1. Leves: Lencseleves édesburgonyával
  2. Főfogás: Kukoricaszemes barnarizs, hirtelen sült rombuszra vágott sárgarépával, gőzölt fodros kellel és vörös lencsés zöldbabbal almás-cékla salátával
  3. Desszert: Sütőtök krém

 

Lencse leves édesburgonyával (egy csésze 2,5 dl)

Hozzávalók:

  • ½  csésze barnalencse 2 babérlevél
  • 1 csésze vöröshagyma kis kockára vágva, 
  • 1 csésze édesburgonya 1 cm-s kockákra vágva, 
  • ½ csésze fehérrépa negyedholdra vágva,
  • ½ csésze szárzeller átlósan vágva
  • 2 gerezd fokhagyma préselve, 
  • 3 csésze víz, 
  • 1 kávéskanál tengeri só, 
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj

 

Elkészítés: 

Fazékban vagy kuktában, 35 perc alatt, só nélkül babérlevéllel puhára főzzük a lencsét. Másik edényben hevítjük az olajat és egy csipet sóval kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. Beletesszük a fehérrépát, a sárgarépát, a fokhagymát, szárzellert majd kevergetve tovább pirítjuk. Felöntjük 3 csésze vízzel, sót adunk hozzá, felforraljuk, 90%-ig puhára főzzük a zöldségeket. Ízesíthetjük őrölt köménnyel és együtt forraljuk a főtt lencsével 5 percig. Ízletes, fehérjében gazdag, tartalmas étel, gluténmentes.

Kukoricaszemes barnarizs, hirtelen sült rombuszra vágott sárgarépával, gőzölt fodros kellel és vörös lencsés zöldbabbal almás-cékla salátával

Hozzávalók:

  • egy csésze főtt kerekszemű barnarizs
  • egy cső főtt kukorica
  • egy sárgarépa rombuszra vágva, mokkáskanál olajon pirítva
  • egy db fodros kel gőzölve
  • fél csésze vörös lencse 2 db babérlevéllel, másfél csésze vízzel puhára főzve, 1 teáskanál pirospaprika, mokkáskanál olaj
  • evőkanál só

 

Elkészítés:

  • A sárgarépát (lehet vöröshagyma, és más zöldségek is) serpenyőbe teszem és mokkáskanál olajon csipet sóval megpirítjuk.
  • egy db fodroskel levelet forrásban lévő víz felett 3 percig gőzőljük
  • Fél csésze vöröslencsét puhára főzzük, pirospaprikával és sóval ízesítjük, mokkáskanál olajat hozzákeverve.

A kerekszemű barnarizst összekeverem a főtt kukorica szemekkel. 10 dkg zöldbabot forrásban lévő 2 dl vízben puhára főzök,majd megsózom. Ebbe a vízbe teszem bele 1 db babérlevéllel és 1 gerezd fokhagymával, fél csésze vöröslencsét és puhára főzöm, ízlés szerint sózom. Amikor elkészült összekeverem a zöldbabbal. 

Nyers almás céklasaláta

50% reszelt alma és 50% reszelt céklát összekeverek,csipet sóval és kicsi citrom levével

Sütőtök krém

Hozzávalók:

  • 1 kg 4 cm-s darabokra felszeletelt sütőtök
  • 1 dl víz
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 dl rizsszirup
  • 3 evőkanál rizslisztet vagy köleslisztet 1 dl vízben elkeverek
  • 10 dkg pirított és darabolt mandula

 

Elkészítés:

Vastagtalpú edénybe teszem a sütőtököt, a vizet és a csipet sót. Lefedem és fedő alatt puhára főzöm. Hozzáadom a rizsszirupot. Ezután mixerrel simára keverem. 3 evőkanál rizslisztet vagy köles lisztet 1 dl vízben felkeverek és folyamatos keveréssel a tökpüréhez adom. 5 perc múlva besűrűsödik. Kompótos tálkákba lehet tenni és a tetejét pirított darabolt mandulával szórni. De lehet pirított tökmaggal, egyéni érzékenység szerint.

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód

Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk

Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek  

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.