Receptek

Rövidítések: GM = gluténmentes, GT = gluténtartalmú

Levesek

Tarkabab leves gyökérzöldségekkel (GM)

Hozzávalók

  • 1 csésze tarkabab mosva és 8-12 óráig áztatva,
  • 4 csésze víz, 2 babérlevél, tengeri só
  • 1 evőkanál szezám olaj,
  • 1 vöröshagyma félholdakra vágva
  • 1 sárgarépa és 1 fehérrépa kockákra vágva
  • 2 kelkáposzta levél csíkokra vágva
  • Tálaláskor friss szárzeller zöld vagy petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítés

A beáztatott babot friss háromszoros vízben a babérlevéllel és az áztató vizével együtt, só nélkül, kuktában 45 percig vagy fazékban 60 percig főzzük. Amikor az összes gőz eltávozott, levesszük a kukta fedőt, megsózzuk és megkeverjük.

Egy serpenyőben az olajon kevés tengeri sóval üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd belekeverjük a zöldségeket és kevergetve 1-2 percig pirítjuk, hozzáadunk annyit a bab főzővizéből, hogy ellepje, 10 percig főzzük, beletesszük a kelkáposzta leveleket, ezekkel együtt már csak 3 percig forraljuk, majd összekeverjük a főtt babbal. Melegen tálaljuk.

Változat

Hozzádahatunk 15 dkg füstölt tofut kis kockákra vágva a zöldségekkel együtt

Édes zöldséges köles leves (GM)

Hozzávalók

  • 1⁄2 csésze köles alaposan megmosva és lecsepegtetve 1⁄2 csésze édes tök nagyobb darabokra vágva,
  • 1 sárgarépa kis darabokra vágva,
  • 1 fehérrépa vagy paszternák kis darabokra vágva,
  • 1 vöröshagyma kis darabokra vágva,
  • 1⁄2 – 1 teáskanál tengeri só és 3 csésze víz
  • díszítésül 1 újhagyma átlósan apróra vágva

Elkészítés

A kölest szárazon addig pirítsuk egy serpenyőben kevergetve, amíg a színe aranyos sárgára változik. Tegyük a tök, sárgarépa, fehérrépa vagy paszternák szeleteket és a vöröshagymát a köles tetejére, öntsük fel 3 csésze vízzel, fedjük le és tegyük bele a tengeri sót. Forraljuk fel, csökkentsük le a lángot és 30 percig főzzük. Amikor a köles szemek szétestek, kapcsoljuk ki a tüzet. Tálaljuk vágott újhagymával. A hűtőben 2 napig eláll. Édes ízével nyugtató hatású és tápláló a köles előnyös élettani hatásaival: lúgosító, jó a kötőszöveteknek és a csontoknak.

Cukkínis árpa leves (GT)

Hozzávalók

  • 1/3 csésze árpa 3 csésze víz vagy egy csésze előző nap főtt árpa
  • 2 közepes cukkíni darabolva
  • 1⁄2 evőkanál olíva olaj, tengeri só
  • borsikafű ízlés szerint (bors helyett)
  • Tálaláskor 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem zöld vagy kapor

Elkészítés

Felhasználható az előző nap főtt ápra másnap. Vagy főzze az árpát háromszoros vízben a csipet sóval 40 percig kuktában, hagyja a gőzt kimenni, mielőtt leveszi a kukta fedelét. Fazékban 1 óra főzés kell hozzá. A cukkínit süsse az olíva olajban a sóval 2 percig, adjon 2 csésze vizet és a borsikafüvet hozzá és főzze puhára. Merülő mixerrel pürésítse a cukkínit, keverje hozzá a főtt árpát. A petrezselyemzöld vagy a zsenge kapor a díszítése tálaláskor. Nyugató hatású mégis energiát adó leves.

Lencseleves friss shiitake gombával (GM)

Hozzávalók

  • 1 csésze barna vagy zöld lencse,
  • 2 zeller szár felkockázva,
  • 1 közepes sárgarépa felkockázva,
  • 2 babérlevél (a gázképződés megelőzésére),
  • 1⁄2 teáskanál kurkuma (jót tesz az ízületeknek és a májnak)
  • 1⁄2 teáskanál őrölt kömény (szélhajtásra, az emésztés javítására)
  • 1 teáskanál tengeri só,
  • 2 evőkanál napraforgó olaj,
  • 5 friss shiitake gomba szeletelve,
  • 3 kicsi újhagyma finomra vágva

Elkészítés

Mossuk meg a lencsét, áztassuk be éjszakára vagy nappalra 2 csésze meleg vízbe. Másnap vagy este forraljuk fel az áztató vizében és főzzük 10 percig. Tegyük hozzá a zeller szárat, a sárgarépát, a babérlevelet és további 4-6 csésze vizet, fedjük le, forraljuk fel, csökkentsük le a lángot közepesre és főzzük további 15-20 percig, félidőben adjuk hozzá a sót.

Az olajat melegítsük fel egy serpenyőben, tegyük bele a friss gombaszeleteket és az újhagymát, kevergetve süssük 1 percig, húzzuk félre, tegyük bele a kurkumát és a köményt, merjünk kevés levet a serpenyőbe, keverjük el, öntsük a fűszeres gombát és hagymát a levesbe, majd főzzük további 2-3 percig. A hűtőszekrényben további 2 napig eláll. Kiegyensúlyozott, tápláló étel a shiitake gomba értékes tisztító élettani hatásával.

Zöldség erőleves szárított shiitake gombával, jégcsapretekkel és sütőtökkel (GM)

Hozzávalók

  • 4 db szárított shiitake gomba beáztatva, a szárak levágva, a fejek vékony cikkekre vágva,
  • 1⁄2 csésze jégcsapretek gyufaszálformára vágva
  • 1 csésze sütőtök 2 cm-es kockára vágva
  • 4 csésze tiszta víz a shiitake áztatóvizével együtt
  • Tálaláskor 3 cm-es gyömbérdarab hámozva, reszelve, a leve kifacsarva
  • Tálaláskor petrezselyemzöld, snidling vagy újhagyma darabolva

Elkészítés

A beáztatott shiitake gombafej szeleteket együtt főzzük az áztató vízzel és a többi vízzel 15 percig. Ekkor adjuk hozzá a jégcsapretket és a sütőtököt és főzzük, amíg ezek is megpuhulnak. Tálaláskor adunk hozzá kevés friss gyömbér lét és szórjuk meg valamelyik friss zölddel. A napon szárított shiitake gomba értékes téli D-vitamin forrás és tiszító hatású is.

Savanyú káposztaleves hagymával, sárgarépával és főtt babbal vagy sült tofuval (GM/GT)

Hozzávalók

  • 15 dkg natúr vagy füstölt tofu kockákra vágva, forró olajban kisütve és szalvétán lecsepegtetve és olaj a sütéséhez vagy 1 csésze főtt bab
  • 1 kanál hidegen sajtolt olaj
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1 vöröshagyma kockára vágva
  • 1 sárgarépa nagyra reszelve vagy hegyezéssel vágva
  • 1 csésze szálas savanyú káposzta 2-3 cm-es darabokra vágva, ha túl sós, akkor mossuk ki hideg vízzel tengeri só a káposzta sósságától függően
  • 4 csésze víz, fűszerek állapot és ízlés szerint: szárított oregáno, kakukkfű, őrölt pirospaprika

Elkészítés

Forró olajban, kevés sóval, kevergetve kisütjük a tofu kockákat, majd kivesszük. Az olajon kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, hozzátesszük a sárgarépát és 3-4 percig pirítjuk, majd kevés vízzel felöntjük és fedővel pároljuk. A savanyú káposztát egy másik edényben 2 csésze vízzel, só nélkül puhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a sült tofu kockákat vagy a főtt babot, a párolt zöldségeket, a fűszereket, 23 csésze vizet és együtt addig főzzük, amíg a sült kockák is megpuhulnak, ekkor megkóstoljuk és szükség szerint a savanyú káposzta is sós – sózzuk. Tálalhatjuk állapottól függően kevés egészben főtt GM barnarizzsel vagy GT árpával, apró szemű főtt tönköly vagy durum tésztával vagy teljes kiőrlésű kovászos kenyérszelettel.

Főfogások, köretek

Fazékban főtt barnarizs petrezselyemzölddel és lilahagymával (GM)

Hozzávalók

  • 1 csésze mosott barnarizs 4 órát áztatva,
  • 2 1⁄2 csésze víz
  • Tálaláskor olajban párolt lilalagyma és
  • Petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítés

Tegyünk az áztatott barnarizst a sóval és az áztató vizével egy két literes lábasba, tegyünk rá fedőt és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot, félig lefedve az edényt, alacsony lángon, lassan főzzük 50 percig, kapcsoljuk ki a tüzet, hagyjuk állni további 5 percig. A cikkekre vagy kockákra vágott lilahagymát olajon kevés sóval üvegesre pároljuk, majd a legvégén belekeverjük az apróra vágott friss vagy szárított petrezselyemzöldet. Az aznapi mennyiségű barnarizshez keverve tálaljuk fehérjés fogással kombinálva. A főtt barnarizs 2 további napig eláll a hűtőszekrényben. A barnarizs a legkiegyensúlyozottab emberi táplálék, az emésztési problémákkal, a gyomrukban feszüléssel kínlódók segítő étele.

Ínyenc paradicsomos, sárgarépás köles mandulával vagy fenyőmaggal (GM)

Hozzávalók

  • 20 dkg köles,
  • 5-8 dkg mazsola mosva,
  • 3 sárgarépa vékony negyedholdakra vágva
  • 3-4 közepes paradicsom héja lehúzva és kockára vágva (a tojásdad és a hosszúkás fajták kevésbé savasak) vagy télen 15 dkg-os arany fácán sürített paradicsom
  • 1 vöröshagyma kockára vágva,
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó vagy olíva olaj
  • 2 kávéskanál szárított, morzsolt majoránna,
  • 5 dkg darabolt mandula vagy fenyőmag serpenyőben szárazon pirítva

Elkészítés

Egy lábasban az olajon, csipet tengeri sóval, állandó kevergetés mellett üvegesre pirítjuk a hagymákat, beletesszük a sárgarépát, 2 percig kevergetve sütjük, majd a kölest, amit 1 percig kevergetünk és félrehúzzuk. Belekeverjük az apróra vágott paradicsomot, a morzsolt majoránnát, a tengeri sót és a mosott mazsolát, majd felöntjük négyszeres vízzel és felforraljuk. Közepes-alacsony hőmérsékleten, lángelosztóval és fedővel 25-30 percig főzzük.

A szárazon pirított mandulát – fenyőmaggal különösen finom – rátehetjük tálaláskor, vagy belekeverhetjük a főzés utolsó 5 percében. A kötőszöveteket és a hajat tápláló és lúgosító köles értékes táplálék. Ez a mediterrán zöldséges köles első élménynek ajánlható azok számára, akik még soha nem ettek korábban kölest.

Változat

Adhatunk hozzá a főzés elején 25 dkg főtt csicseriborsót, ezzel remek egytálételt kapunk.

Árpás barnarizs szárított shiitake gombával (GT)

Hozzávalók

  • 3⁄4 csésze közepes szemű barnarizs és
  • 1⁄2 csésze árpa 8 órára beáztatva
  • 2 db shiitake gomba áztatva, szára levágva, a feje vékony csíkokra vágva
  • 2 csésze víz a shiitake áztató vizével együtt,
  • tengeri só

Elkészítés

Az előző este megmosott, összekevert és beáztatott rizst és árpát leszűrve egy vastag talpú edénybe öntjük, hozzáadjuk a vizet és a shiitake gomba vizét meg a szeletelt fejeket. Csipet sóval ízesítjük, nagy lángon felforraljuk. Alacsonyra vesszük a tüzet, lángelosztót teszünk alá és 45 percig fedő alatt főzzük. Amikor a víz elfő a gabona is megpuhul.

Reggeli hajdinakása változatok aszalt, tárolt gyümölcsökkel és magokkal (GM)

Hozzávalók

  • 1 csésze aszalt gyümölcs darabolva és vízben áztatva
  • 5 csésze víz az aszalt gyümölcsök áztatóvizével együtt
  • 1 csipet tengeri só, 1 csésze szárazon pirított hajdina
  • Tálaláskor mandula, mogyoró és tárolt gyümölcs darabok

Elkészítés

Vastagtalpú edényben forraljuk fel a vizet és a sót, majd hozzátesszük a korábban szárazon kevergetve pirított hajdinát és az áztatott aszalt gyümölcsöket az áztató levükkel együtt. Közepes-alacsony lángon, fedő alatt 2030 percig főzzük. Pirított maggal és gyümölcs darabokkal tálaljuk.

Változatok

  • Ízesíthetjük fahéjjal, kínálhatjuk darál dióval
  • Díszíthetjük alma és mogyoró darabokkal
  • Készíthetjük aszalt vörös áfonyával
  • Készíthetjük áztatott mazsolával, darabolt aszalt sárgabarackkal
  • Készíthetjük karob porral és rizssziruppal édesítve csokoládés kása jellegűre

Hirtelen sült zöldségek szójaszósszal (GM/GT)

Hozzávalók

  • 1 csésze vöröshagyma félholdra vágva
  • 1 csésze fejes káposzta vékony csíkokra vágva
  • 1⁄2 –1 evőkanál hidegen sajtolt olaj állapot és évszak függvényében tengeri só vagy szójaszósz állapot függvényében
  • GM a tamari szójaszósz, GT a shoyu szójaszósz
  • Tálaláskor 1 evőkanál újhagyma vagy snidling apróra vágva

Elkészítés

A felhevített serpenyőbe tesszük az olajat egy csipet sóval, ezen pirítjuk kevergetve a vöröshagymát üvegesre, majd hozzáadjuk a káposztát és tovább pirítjuk lefedve, időnként megkeverve. Akkor finom, amikor kissé még ropogós a káposzta. Ízesíthetjük egy kevés GM tamari vagy GT shoyu szójaszósszal figyelembe véve, hogy már sót tettünk bele. Zöldségtekercsbe tehetjük, nyers zöldekkel és pirított magokkal kombinálva főtt gabonák mellé kínálhatjuk.

Rakott kelkáposzta és sárgarépa GT bulgurral vagy GM barnarizzsel, füstölt tofuval és fokhagymás tofutejföllel

Hozzávalók

  • 1 csésze GM barnarizs 8-12 órát áztatva vagy
  • 1 csésze GT bulgur ázatás nélkül 2 csésze vízzel, 1 csipet sóval puhára főzve 1 csésze sárgarépa hegyezéssel vágva
  • 2 csésze kelkáposzta torzsa nélkül csíkokra vágva
  • 1 vöröshagyma kockára vágva,
  • 1 evőkanál napraforgó vagy szezám olaj
  • 1 kávéskanál tengeri só,
  • 1 kávéskanál morzsolt majoránna,
  • 1⁄2 kávéskanál őrölt köménymag,
  • víz szükség szerint és tengeri só
  • 1 csésze füstölt tofu 1⁄2 cm-es kockákra vágva vagy elmorzsolva

A fokhagymás tofutejfölhöz:

  • 30 dkg natúr tofu elmorzsolva,
  • 2-4 fokhagyma gerezd zúzva
  • 4-6 evőkanál víz,
  • 2 csipet tengeri só,
  • 1 teáskanál nyers szezám olaj

Elkészítés

GT: kétszeres vízben, csipet tengeri sóval, fedő alatt, a forrás után közepes tűzön 35 perc alatt puhára főzzük a bulgurt. GM: a mosott és kétszeres vízben áztatott barnarizst 50-60 perc alatt főzzük meg fazékban vagy 45 perc alatt kuktában a csipet sóval. Az olajon 1 csipet sóval, közepes tűzön, kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. beletesszük a sárgarépát, kevergetve sütjük 2 percig, majd a kelkáposztát 2 percig.

Félrehúzzuk, hozzáadjuk a majoránnát, a köményt, az apró füstölt tofu darabokat és 1⁄2-1 csésze vizet, megkeverjük és közepes tűzön, fedővel 10 percig pároljuk. Egy tálkában merülő mixerrel összekeverjük a tofutejföl hozzávalóit. Előmelegítjük a sütőt 175185 fokra, kiolajozzuk a magas oldalú tepsit vagy hőálló tálat, beletesszük a főtt gabona felét, erre a zöldségek felét, a tofutejföl felét, majd egy újabb hasonló réteget. A sütőben kb. 35 perc alatt kisütjük. Melegen tálaljuk kockára vágva, szezámsóval megszórva. Kínálhatjuk cékla savanyúsággal.

Zöldséges vadas szósz főtt tésztához (GM/GT)

Hozzávalók

  • 2 vöröshagyma csíkokra vágva,
  • 1⁄2 kávéskanál tengeri só,
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
    annyi víz, hogy mártás sűrűségű legyen
  • 4 közepes fehérrépa,
  • 4 közepes sárgarépa vékony negyedholdakra vágva 3-4 babérlevél,
  • 4 evőkanál rizs szirup,
  • 4 csapott evőkanál mustár állapot függvényében nyáron 1 teáskanál citromlé

Elkészítés

A hevített olajon a sóval kevergetve pirítjuk a vöröshagymát, a sárgarépát és a fehérrépát, öntünk rá 1 1⁄2 csésze 4,5 dl vizet, majd fedővel puhára pároljuk. Merülő mixerrel pépesítjük, hozzákeverjük a rizsszirupot és a mustárt, adunk hozzá 3-4 babérlevelet és annyi vizet, hogy hígabb mártás állagú legyen.

Közepes-alacsony lángon, kevergetve, forrás után 10-15 percig főzzük, kivesszük belőle a babérlevelet, nyáron frissen facsarunk hozzá 1 teáskanál citromlét is. Melegen öntjük a frissen kifőtt GM gluténmentes vagy GT teljes kiőrlésű tojás nélküli durum tésztára. Lencse, bab vagy csicseriborsó fasírttal kínáljuk.

Fehérje tartalmú fogások

Krumplis tészta jellegű főtt kockatészta vöröslencse krémmel (GM/GT)

Hozzávalók

  • 25 dkg GT tojás nélküli tönköly, durum vagy teljes kiőrlésű fodros kocka, vagy GM gluténmentes kockatészta 8 csésze, forrásban lévő sós vízben kifőzve, hideg vízzel lemosva, leszűrve és lecsepegtetve
  • 1 csésze vöröslencse (25 dkg) 1 csésze víz,
  • 1 teáskanál hidegen sajtolt olaj,
  • 1 vöröshagyma reszelve,
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva,
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika és tengeri só

Elkészítés

A kockatésztát enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük és a tészta csomagolásán lévő idő alatt kifőzzük, hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük és lecsepegtetjük. Az átválogatott vörös lencsét megmossuk, majd só nélkül, vízzel és a fokhagymával 25 perc alatt egészen puhára főzzük.

Tengeri sóval és őrölt piros paprikával a főzés végén ízesítjük és további 3 percig főzzük. Tálaláskor a meleg vöröslencséhez keverjük a reszelt vöröshagymát és a főtt tésztát, átmelegítjük. Állagában és színében hasonlít a krumplis tésztához sokkal előnyösebb élettani hatásokkal, mint a szolanintartlamú burgonya. Kínáljuk zöldség savanyúval.

Fehér gyöngybab édesburgonya pürével (GM)

Hozzávalók

  • 1 csésze fehér gyöngybab beáztatva,
  • víz
  • 1 fej vöröshagyma és 2 szárzeller
  • 4 csésze édesburgonya kockára vágva,
  • 1 evőkanál rizsszirup és tengeri só
  • Tálaláskor szárazon pirított és őrölt szezámmag

Elkészítés

A fehér babot annyi friss vízzel, hogy felette 3-4 cm legyen, só nélkül, fazékban puhára főzzük. A főzővízbe tehetünk 1 kisebb fej vöröshagymát és/vagy 1-2 szárzeller szálat nagyobb darabokban, a bab megpuhulásáig ezek teljesen szétfőnek. A babot a főzés utolsó 1-2 percében sózzuk. Az édesburgonyát kevés vízben, sóval puhára pároljuk, 1 evőkanál rizs sziruppal ízesítjük. Amikor megpuhult, pürésítjük. Végül az édesburgonya püré tetején tálaljuk a főtt fehér babot, savanyúsággal és szárazon pirított magokkal megszórva.

 

Barnalencse ragu gyökérzöldségekkel és GM vagy GT körettel

Hozzávalók

  • 1 csésze barnalencse átválogatva és mosva,
  • 2 fokhagyma gerezd,
  • 2 babérlevél,
  • 2 csésze víz,
  • tengeri só
  • 1 vöröshagyma kockára vágva,
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
  • 2 szárzeller szál 1⁄2 cm-es darabokra vágva
  • 1 fehérrépa és 2 sárgarépa vékony negyedholdakra vágva
  • 2 szárzeller szál átlósan 1⁄2 cm-es darabokra vágva

Elkészítés

A lencsét a babérlevéllel, az egész fokhagymával és a vízzel, só nélkül, 30 perc alatt puhára főzzük. Az olajon sóval, kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fehérrépát, a sárgarépát és a szárzellert, majd együtt 3-5 percig kevergetve sütjük. Felöntjük 1⁄2 csésze vízzel és puhára pároljuk. Összekeverjük a puhára főtt lencsével, sózzuk és együtt alacsony lángon további 5 percig főzzük. Melegen tálaljuk az őszi, téli, tavaszi időszakban GM barnarizzsel vagy gluténmentes tésztával, állapot függvényében GT főtt árpával vagy tojás nélküli durum vagy teljes kiőrlésű tésztával.

Babbal és kölessel töltött paprika (GM)

Hozzávalók

  • 1 csésze áztatott, 1 babérlevéllel, só nélkül, kétszeres vízben puhára főtt bab
  • 1 csésze háromszoros vízben puhára főtt köles,
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • 8 zöldpaprika egészben kimagozva,
  • 2 sárgarépa reszelve,
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva,
  • 1 kávéskanál hidegen sajtolt olaj
  • 1 csésze paradicsom püré,
  • 1 arany fácán sürített paradicsom
  • 6 friss bazsalikom levél apróra vágva,
  • 1⁄2 csésze barnarizs szirup,
  • 1 kávéskanál tengeri só,
  • 1⁄2 csésze kukoricakeményítő hideg vízben feloldva

Elkészítés

Friss vízben, só nélkül, 1 babérlevéllel, fedő alatt puhára főzzük a beáztatott fél csésze babot, leszűrjük és kivesszük a babérlevelet. Háromszoros forrásban lévő vízbe tesszük az 1/3 csésze kölest és egy csipet tengeri sóval 25-30 perc alatt megfőzzük. Beletesszük a zúzott fokhagymát, pépesre gyúrjuk a babot és a kölest, ha szükséges még teszünk hozzá tengeri sót, majd megtöltjük vele a kibelezett paprikákat. Az olajon kevés tengeri sóval üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, beletesszük a reszelt sárgarépát, kevergetve sütjük néhány percig, felöntjük a bab maradék főzőlevével, hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt, a pürét és a rizs szirupot, majd összekeverjük.

A töltött paprikákat a paradicsomos lébe tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a paprikákat és fedő alatt megfőzzük. Kivesszük a töltött paprikákat, a léhez keverjük a feloldott keményítőt és a friss bazsalikom leveleket és lassan főzve, kevergetve besűrítjük. Bazsalikomlevéllel díszítjük a tálalásnál. A töltött paprika vegetáriánus változatában a sárgarépa enyhíti a főtt paradicsom savasságát. Alkalmanként kínáljuk a meleg nyári időszakban.

Töltött savanyú káposzta főtt barnarizzsel és fehér gyöngybabbal vagy morzsolt tofuval (GM)

Hozzávalók

  • 4-6 db tengeri sóval eltett savanyú káposzta levél és 1 csésze szálas savanyú káposzta annyi tiszta vízbe beáztatva, hogy ellepje,
  • 11⁄2 csésze barnarizs mosva és 6-12 órára áztatva
  • 30 dkg natúr tofu elmorzsolva, vagy
  • 1 csésze fehér gyöngybab mosva és 6-8 órára beáztatva
  • 2 teáskanál hidegen sajtolt szezámolaj,
  • 2 vöröshagyma kockára vágva szárított oregano és kakukkfű, tálaláskor vékony lilahagyma cikkek

Elkészítés

Beáztatjuk a savanyú káposzta leveleket és a reszeléket. Az beáztatott barnarizst leszűrjük és összekeverjük a morzsolt tofuval vagy a beáztatott és leszűrt fehér gyöngybabbal. Az elmorzsolás helyett kockára vágott tofut kisüthetjük olajban is a töltés előtt. Kevés tengeri sót, oreganot és kakukkfüvet keverünk hozzá. Lecsepegtetjük a savanyú káposzta leveleket, megtöltjük a keverékkel, feltekerjük és behajtjuk az oldalsó széleket. Ha nagyok a levelek vágjuk ki a száras középső részét és a két fél darabot töltsünk meg. A vöröshagymát üvegesre pirítjuk a nagy fazékban egy csipet sóval, kevés olajon vagy vízen.

Erre tesszük a savanyú káposzta szálakat, majd a töltött tekercseket, a tetejére a töltelék vagy az áztatott gabona maradékát, majd felengedjük a savanyú káposzta áztatóvizével, 3 cm magasan lepje el. Felforraljuk, fedő alatt, közepes-alacsony lángon főzzük a forrás után kb. 60 percig, puhulásig, szükség szerint kevés vizet öntünk utána. Tálaláskor diszítjük lilahagyma cikkekkel, készíthetünk hozzá fokhagymás tofutejfölt. A töltött káposzta hús nélkül is nagyon finom: télen babbal vagy füstölt tofuval, az enyhébb tavaszi időszakban pedig morzsolt tofuval több változatban is készülhet.

Bab fasírt olajban sütve (GM/GT)

Hozzávalók

  • 20 dkg főtt tarka vagy vörös bab 1⁄2-1 csésze a bab főzővizéből
  • 15 dkg zabpehely (gluténmentes egyéni érzékenység szerint)
  • 3 púpozott evőkanál hajdinaliszt – segít összetartani
  • 1 közepes sárgarépa hámozva és kislyukú reszelőn lereszelve
  • 1 közepes fehérrépa hámozva és kislyukú reszelőn lereszelve
  • 1 vöröshagyma hámozva és apró kockákra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve, 1 teáskanál tengeri só
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
  • Ízlés és állapot szerint 1⁄2 mokkáskanál őrölt piros paprika és 1⁄2 mokkáskanál borsikafű (bors helyett)
  • A sütéshez 5 cm mély napraforgó olaj

Elkészítés

A hozzávalókat merülő mixerrel simára keverjük, a bab főzővizéből annyit adunk hozzá, hogy sűrű massza legyen. Kanállal vizes kézbe adagolva egyforma gömbölyű vagy kerek és lapos fasírtokat formázunk. Hajdinalisztbe forgatjuk és a forróra előmelegített, 5 cm mély olajban kisütjük. Egyszerre annyit tegyünk bele, amennyi a tetején elfért, süssük aranybarnára mindkét oldalát, majd rácsra vagy papírra szedjük ki, hogy lecsepegjen, illetve felszívja a felesleges olajat. Aznap főtt babból készítve 3 napig eláll a hűtőben. Kínáljuk sós reszelt jégcsap- vagy sörretekkel, segíti az olaj emésztését.

Szendvicskrémek

Humusz változatok szezámmaggal, citromlével és olíva olajjal (GM)

Hozzávalók

  • 1 csésze száraz csicseriborsó 6-8 órát áztatva, só nélkül puhára főzve
  • 1 csésze a csicseriborsó főzőlevélből,
  • 1⁄2 csésze szárazon pirított szezámmag őrölve,
  • 2-3 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1⁄2 citrom frissen facsart leve
  • 1 evőkanál olíva olaj,
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • Tálaláskor újhagyma, snidling vagy petrezselyemzöld apróra vágva

 

Elkészítés

Az áztatott csicseriborsót háromszoros friss vízben, só nélkül fazékban 60 perc alatt puhára főzzük. A leszűrt csicseriborsóhoz adjuk az előkészített nyers hozzávalókat és fokozatosan annyi főző levet, hogy sűrű krémes állagú legyen és merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítjük. Tálaláskor díszítjük petrezselyemzölddel vagy hagymával.

 

Humusz változatok

  • Adhatunk hozzá a pépesítés előtt zsenge céklát hámozva és reszelve vagy darabolva és blansírozva

  • Pesztós jellegű humuszt kapunk a pürésítés előtt friss, darabolt bazsalikom leveleket hozzáadva

  • Olívaolaj helyett készíthetjük a pácolt lilahagymával és a levével

  • Az őszitéli időszakban gyömbérrel párolt sütőtök kockákat adunk hozzá

  • Készíthetünk humuszt az olíva olaj helyett avokádóval, fél avokádót

    kimagozva, a héjából kikanalazva teszünk a keverékhez

“Túrós” jellegű tofukrém változatok zöldekkel GM és tejtermék mentesen

Hozzávalók

  • 15 dkg natúr tofu elmorzsolva
  • 1⁄2 mokkáskanál tengeri só állapottól és kortól függően
  • 1⁄2 csésze tisztított víz szükség szerint adagolva
  • 1 teáskanál szezám, napraforgó, olíva vagy kukorica olaj
  • 1 csokor zsenge kapor száráról levéve és apróra vágva

Elkészítés

A tofut szétmorzsoljuk, hozzáadjuk az apróra vágott friss zöldet, valamelyik alábbi felkockázott vagy reszelt hagymafélét, a sót, az olajat és annyi vizet, hogy krémes állagú legyen, majd merülő mixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. Kenyérrel és főtt polentával is finom.

 

Ízesítés és tálalás változatok

    •  3-4 gerezd fokhagyma reszelve vagy

    • 1 kis fej vöröshagyma vagy lilahagyma felkockázva

    • A kapor helyett díszíthetjük magozott és karikára vágott olíva bogyóval

    • A kapor helyett készíthetjük apróra vágott snidlinggel

    • A kapor helyett készíthetjük apróra vágott petrezselyemzölddel

    • Tálalhatjuk GT teljes kiőrlésű vagy GM gluténmentes kenyéren megszórva pirított napraforgómaggal

Körözött jellegű tofus krém (GM)

Hozzávalók

  • 15 dkg natúr tofu,
  • 2 evőkanál víz
  • 1 mokkáskanál ólommentes piros paprika (emésztést serkentő, fertőtlenítő)
  • 1⁄2 mokkáskanál őrölt kömény (gyomorerősítő, szélhajtó)
  • 1 mokkáskanál tengeri só állapottól és kortól függően
  • 1 evőkanál szezám, napraforgó, olíva vagy kukoricaolaj

Elkészítés

Az előkészített hozzávalókat keverő tálban merülő mixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. Ha a tofut nyersen nehezebben emésztenénk, akkor az elmorzsolt tofut a kevés vízben 5 percig pároljuk a fűszerekkel és az olajjal és langyosra hűlve pürésítjük. Ízlés szerint keverhetünk hozzá a pépesítés után kis kockákra vágott lilahagymát is.

Natúr barna lencse krém füstölt tofuval

Hozzávalók

  • 1 csésze barna lencse mosva,
  • 1-2 babérlevéllel és 2 gerezd fokhagymával, só nélkül kétszeres vízzel puhára főzve
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • 1 evőkanál pirított szezám olaj vagy napraforgó olaj
  • 15 dkg füstölt tofu elmorzsolva
  • Tálaláskor uborka, retek és sárgarépa virágmintásra vágva

Elkészítés

A főtt lencséből kivesszük a babérlevelet, hozzáadjuk a tengeri sót, az olajat és az elmorzsolt füstölt tofut együtt az újabb forralás után 2-3 percig főzhetjük is, ez megkönnyíti a tofu emésztését. Merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítjük. Tálaláskor díszítjük a nyers zöldségekkel.

Desszertek

Vaníliás rizspuding GM

  • 3 csésze rizstej és
  • 1 csésze főtt barnarizs késhegynyi tengeri só
  • 1 kávéskanál vanília őrlemény
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 3 evőkanál rizsszirup
  • Tálaláskor citromfű levél, cukor nélkül eltett gyümölcslekvár és aszalványok

Elkészítés

A rizstejet, az ebben feloldott rizsszirupot, a sót és a vanília őrleményt együtt felforraljuk, belekeverjük a főtt barnarizst, majd a forrás után alacsony lángon, kevergetve 15 percig főzzük. A citromlét csak a legvégén keverjük hozzá. Tálkákba öntjük ki meghűlni és citromfű levéllel díszítve tálaljuk. Tehetünk a tetejére friss gyümölcs öntetet vagy télen cukor nélkül eltett gyümölcslekvárt és aszalt gyümölcs darabokat. A desszert glutén és tejmentes, a citrom vértisztító, méregtelenítő és vírusölő hatású.

Citromos rizspuding (GM, cukor, tojás és tejtermékmentes)

Hozzávalók

  • 20 dkg főtt barnarizs kihűlve
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1 bio citrom leve
  • 2 dl rizsszirup

Elkészítés

A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Aznap főtt barnarizsből a hűtőszekrényben 3 napig tárolható. Kellemes hűtő hatású desszert a nyári kánikulában glutén, tejtermék, tojás, cukor és szója nélkül a citrom értékes élettani hatásaival: a citrom leve C-vitaminban gazdag, méregtelenítő, vértisztító, vírusölő hatású.

“Tejbegríz” (GM, cukor, tojás és tejmentesen)

Hozzávalók

  • 10 dkg kerekszemű barnarizs dara – frissen közepesre darálva a kávédarálóban
  • 1⁄2 mokkáskanál vanília por
  • 1 dl rizsszirup
  • 1 csipet tengeri só
  • 3 dl víz vagy rizstej
  • Ízlés szerint aszalványok, mazsolra, vörös áfonya, sárgabarack, stb. vagy friss gyümölcsöntet
  • Ízlés szerint késhegyni fahéj

Elkészítés

A vizet – vagy rizstejet – a csipet sót és a barnarizs darát edénybe tesszük, felforraljuk és megkeverjük. Lefedve, alacsony lángon, lángelosztóval 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a a vaníliát és a rizsszirupot, összekverjük, majd lefedve hagyjuk állni további 10 percig. A tetejére tehetünk gyümölcs öntetet, kompótot, tálalhatjuk áztatott és főtt aszalvánnyal, fahéjjal megszórva.

Változat

  •  Állapot függvényében készíthetjük cukormentes mandulatejjel is

Gyümölcs öntet – eper, málna, áfonya, szeder, ribizli, szilva, őszibarack, alma stb. (GM)

Hozzávalók

  • 15 dkg mosott gyümölcs – fajtától függően hámozva, magozva, darabolva
  • 1 dl rizsszirup, 1⁄2 bio citrom leve
  • 3 dl 100 %-os natúr almalé
  • 1 csipet tengeri só
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő 1 dl hideg almalében feloldva

Elkészítés

Az előkészített gyümölcsöket a csipet sóval és rizssziruppal az almalében megfőzzük, majd merülő mixerrel pürésítjük. Csomómentesre keverjük a kukoricakeményítőt a hideg almalében, majd folyamatosan ekvergetve hozzáadjuk a püréhez. Kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Sokféleképpen lehet desszertek része. Tálalhatjuk friss gyümölcs darabokkal, finom a palacsintákhoz is.

Rizskoch főtt barnarizsből eper öntettel (GM és tejmentes)

Hozzávalók

  • 2 csésze főtt barnarizs,
  • 1⁄2 csésze rizstej
  • 3-4 evőkanál rizsszirup
  • 1⁄2 mokkáskanál vanília
  • 1⁄2 bio citrom reszelt héja és leve

Elkészítés

A főtt barnarizshez keverjük a többi hozzávalót – merülő mixerrel meg is törhetjük – majd egy kiolajozott, sütőpapírral bélelt tepsiben 2 cm magasan elterítjük. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt kisütjük. Finom hozzá a friss gyümölcs, az ebből készült öntet, télen a cukor nélkül eltett gyümölcslekvár. Szeletelve útravalóként is becsomagolható.

Kölespuding almával és bogyós gyümölcsökkel (GM)

Hozzávalók

  • 1 csésze mosott köles,
  • 4 csésze 100 %-os natúr almalé vagy
  • 2 csésze víz és 3 alma hámozva és reszelve
  • 1 csipet tengeri só,
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • Tálaláskor télen mandulaforgács, mazsola, kompót, gyümölcslekvár,
  • Tálaláshoz tavasszal és nyáron friss bogyós gyümölcsök

Elkészítés

A kölest a csipet sóval és a fahéjjal, meg az almalével – vagy a vízzel és a reszelt almával – fedő alatt, kis lángon, a forrás után 35 perc alatt puhára főzzük, majd merülő mixerrel pépesítjük. Tálkákba vagy csészébe téve gyümölcs darabokkal, gyümölcs lekvárral, mandulával vagy mazsolával megszórva tálaljuk. Szezonjukban díszíthetjük friss bogyós gyümölcsökkel vagy gyümölcs kompóttal, öntettel is.

Köles sütőtökkel, mazsolával és mákkal (GM)

Hozzávalók

  • 2 csésze sütőtök hámozva magozva és felkockázva
  • 1⁄2 csésze köles alaposan megmosva
  • 1⁄2 csésze mazsola
  • 2 csésze víz, vagy 100 %-os natúr almalé és 1 evőkanál citromlé
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj,
  • 1 késhegynyi őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 3 evőkanál darált mák

Elkészítés

A sütötök kockákat főni tesszük a vízzel vagy almalével, a fahéjjal, a gyömbérrel, a mazsolával, valamint az alaposan megmosott kölessel. Időnként megkeverve 25 perc alatt megfő, a köles szemek többszörösükre nőnek és szétesnek. A főzés legvégén keverjük hozzá a darált mákot és a citromlét, félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni. Langyosan tálaljuk. A mák apró magként erősen összehúzó hatású, értékes tápanyagaiért a szorulást okozó hatását megelőzhetjük azzal, hogy rostban gazdag étel részeként kínáljuk, ahogy ebben a receptben a sütőtökkel és a kölessel kombinálva.

Változatok

  • Készíthetjük sütőtök helyett alma darabokkal és 100 %-os natúr almalével

  • Készíthetjük sütőtök helyett frissen fejtett meggyel és meggylével.

  • Készíthetjük magozott meggybefőttel, zabpehely darával és mandulatejjel, a zabpehely egyéni érzékenység szerint GM vagy GT

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód

Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk

Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek  

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.