A Túlsúlymentes főzőiskola elméleti anyaga

FIGYELEM!

Aki beteg, forduljon szakorvoshoz! Az egészséggel kapcsolatos anyagok olvasása nem pótolja az orvosi diagnózist, kezelést és az egyéni táplálkozási tanácsot.

Ez a főziskola nem helyettesíti az orvosi kezelést!

A főzőiskola hatékony és eredményes végrehajtásához kérd ki makrobiotikus szakértő véleményét. Közepesen súlyos rendellenességek, tünetek tapasztalása esetében makrobiotikus tanácsadó segítségével kövesd az állapotodnak megfelelő étrendet a három általános gyógyító étrend típusból. Súlyosabb betegségeknél kérd képzett makrobiotikus tanácsadó egyéni étrend javaslatát is.

Az elhízás

Az elhízás a zsírsejtek túlzott mértékű felszaporodása a szervezetben, nőknél több, mint a testsúly 30%-a, férfiaknál pedig több mint a testsúly 20%-a. Az elhízás mára a világ legsúlyosabb egészségügyi problémái közé tartozik. A tartós és jelentős túlsúly sok szövődménnyel, betegséggel jár együtt.

A túlsúly kialakulásához nem csak az vezet, hogy több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit felhasználunk, ez nem csupán kalória matematika. Sokkal inkább az van a hátterében, hogy a természetes életmód és ételek helyett mozgásszegény életmódot élnek és feldolgozott, ízfokozókkal, sok zsírral és cukorral készített modern luxus ételeket eltúlzott mennyiségben fogyasztanak. Az elvárosiasodott világban az ipari élelmiszergyártás által könnyen elérhetővé tett alapanyagok, a feldolgozott, hosszan tárolt, már szintetikus, készételek és gyorsételek eltúlzott fogyasztása vált jellemzővé.

Ezek az ipari tejtermékek, hústermékek, cukrászati termékek, a gluténtartalmú ételek túlzott mennyiségben és finomítottan, már kevés értékes tápanyagot és élelmi rostot tartalmazó formában kerültek az étrendbe. Genetikailag megnövelt gluténtartalmú, a korpától és csírától megszabadított, fehér, sokáig álló lisztből, élesztővel készül a pizzák, a hamburgerek, a péksütemények csábító hatalmas választéka, amihez ráadásul feldolgozott hústermékek, cukros, szénsavas, felzaklató üdítő italok, energiaitalok is társulnak. Ezek nem csak kibillentenek bennünket az egyensúlyból, hanem hizlalnak is.

Az étrendünk, az életmódunk, az elkényelmesedésünk, a civilizációnk lenne a vesztünk?  Vagy felelősséget vállalunk önmagunk megismeréséért, az egészségünk tudatos karbantartásáért természetes ételekkel és életmóddal?

 A zsírszövet kifejlődése az evolúció során

A zsírszövet kezdeményei az evolúció során akkor jöttek létre, amikor a vízi élőlény elhagyta a tengervizet, ezzel megszűnt az állandó​ ​kapcsolata a vízi környezet folyamatosan és nagy koncentrációban jelen lévő tápanyagaival. ​Az energiaellátás folyamatosságáért célszerű volt kialakítani egy ezt tárolni képes szervet.

Azok az egyedek maradtak fenn, amelyek fejlettebb energiatárolási kapacitásukkal jobban voltak képesek a tápanyaghiány időszakait elviselni. A zsírszövet például igen nagy fejlettséget ért el a madarakban. A vándormadarak energiatároló képessége nagy. Esetenként akár 60 órás leszállás és tartós pihenés nélkül 1500-2000 km-es repülésre elegendő energiát kell tartalékolniuk.

Emlősöknél már megfigyelhető a bőr alatti és a mély zsírszövet kialakulása is, ami a külső környezet hőmérsékletével és az állat szőrzetének mennyiségével is összefügg.

A bőr alatti zsírszövet mennyisége az állatvilágban a külső környezet átlagos hőmérsékletével függ össze.

A zsírszövet, mint szerv

A szervezet a nagy mennyiségű energiát elsősorban zsiradék formájában tárolja a zsírszövetekben, amelyek egységes egészként működnek, bár a test különböző részein szétszórtan, részekben helyezkednek el. A mozgásszervek – csont és izmok – után méretét tekintve a zsírszövet a második legnagyobb szervünk, amely a dús érhálózaton kívül elhelyezkedő lebenyekből áll. Speciális sejtjei sajátos funkcióval rendelkeznek, egymáshoz és számos felszíni struktúrához is tudnak tapadni. Az energiahordozók közül a zsiradék rendelkezik a legnagyobb fajlagos energiasűrűséggel, ezért célszerű a testben zsiradék formájában az energiatárolás.

A zsírszövet testsúlyhoz viszonyított aránya normál testalkatú férfiaknál 25 éves életkorban általában a testsúly mintegy 10-15%-a, ugyanez azonos korú, normál testalkatú nőknél 10 %-kal nagyobb. Megkülönböztetünk bőr alatti zsírt és mély vagy zsigeri zsírt. A kétféle zsírszövet aránya normál testalkatnál 50-50%.

A mély vagy zsigeri ​zsír a belső szerveink közötti térben található. Súlyos egészség kihíváshoz vezethet a túlzott jelenléte. A zsigeri zsírszövet anyagcseréje aktív, működése közben olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek többek közt gyulladást okozhatnak. Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között annál nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szív- érrendszeri betegségek, agyvérzés, stroke, cukorbetegség, reflux, zsírmáj, epekövesség, légzési nehézségek és depresszió.

A bőr alatti zsírszövet a bőrfelület egésze alatt változó vastagságban megtalálható. Vékony a fülkagylón, a koponyán, a külső nemi szervekben, a szemhéjakon, a végtagoknál. Átlagos vastagságú a test egyéb területein, bizonyos részeken vastag, sőt igen vastag réteget képes kialakítani. Sajátos különbség figyelhető meg a férfiaknál és a nőiknél a bőr alatti zsírszövet elhelyezkedésében. ​Tipikusan fejlettebbek a férfiaknál a bőr alatti zsírszövetek a tarkón, a deltaizom terültén és a gyomor tájékán. Tipikusan fejlettebbek a nőknél bőr alatti zsírszövetek a mell, az alsótest, a medence, a comb elülső és a térdek belső felszínén. A​ férfi-női jelleg nem kizárólagosan nemhez kötötten jelenhet meg, öröklődő faji vagy családi vonások is befolyásolhatják. Normál testalkatnál általában szabályos a férfi-női eloszlás.

Az elhízás következményei

Milyen panaszokat okozhat az elhízás?  Az önértékelési zavarok, szorongás, szexuális rendellenességek, szociális visszahúzódás mellett számos szervi panasszal is együtt jár. Az elhízás egészségre káros következményei:

  • Az elhízás szerepet játszik a szív és érrendszeri betegségekben,
  • Elhízásnál megnő a magas vérnyomás és az éjszakai ritmuszavarok kockázata
  • Nő a vénás betegségek, a trombózis kockázata
  • Az elhízás szerepet játszik az inzulinrezisztencia kialakulásában
  • Megemelkedik az éhgyomorra mért vércukorszint
  • Az elhízás cukorbetegséghez vezethet, nő a diabetes kockázata, ami szerepet játszik az agy degeneratív folyamataiban is.
  • Gyakori az aluszékonyság, a horkolás és az alvási apnoe
  • A gyakori légszomj a szövetek oxigénhiányos állapotához vezet
  • Asztma alakulhat ki, a tünetei a testsúly csökkentésével javulhatnak
  • Tüdőbetegséghez vezethet
  • Extrém elhízás jöhet létre, ami sok rendellenességgel és életminőségromlással jár
  • Elzsírosodás, a mozgásszervek túlterhelése és károsodása, a csont és ízületi gyulladás, szükségessé váló műtétek, térd protézis, porc alábélelés
  • Tünetek a bőrön, kipállás, vörös gombás fertőzés, striák, lábszár fekélyek, a köröm és fejbőr gombás fertőzései
  • Felborul a bélflóra egyensúlya, az emésztőrendszerben candida fertőzés jön létre
  • Az epe túltelítettsége a koleszterin kiválasztásával epekő kialakulásához vezethet.
  • Májbetegségek alakulhatnak ki, zsírmáj, romlik a zsíranyagcsere, a megnövekedett szabad zsírsavak a zsírszövet kóros elszaporodásához vezetnek
  • Az elhízás rontja a termékenységet
  • A férfiaknál hozzájárul a prosztata problémák, prosztata rák kialakulásához
  • A férfiak és a menopauza előtti nők esetében a vastagbél rák és a végbél rák
  • Nőknél a menopauza után gyakoribb az emlőrák, a méhnyakrák, a méhnyálkahártya daganat, a vese és hólyag rák az epehólyag panaszok.
  • Akiknek erős a centrális elhízása, deréktájban a test közepén, azoknál csökken az agyi szürkeállomány térfogata
  • Demencia alakulhat ki

 

Természetes testsúly, egészség, életerő, egyensúly, szépülés és kortalan fiatalosság makrobiotikával

Makrobiotika = természetes életmód és étrend az immunrendszerünk védelméért, állapotunk és állóképességünk javításáért, az egészségünk helyreállításáért és fenntartásáért, a boldog és kiegyensúlyozott életért, a jelen biztonságáért, a jövő támogatásáért, a világszemléletünk kitágításáért, egy békésebb világért, a fenntartható fejlődésért és elkötelezetten a Föld állapotáért.

Az egészség és az egyensúly makrobiotikus értelmezése

 

„Te magad lehetsz a megteremtője a saját ételednek, egészségednek és boldogságodnak!” Georges Oshawa

A makrobiotikus személy arra törekszik, hogy megismerje a környezetében és a testében végbemenő folyamatokat és a megelőző gyógyászat elvét követve a természetes életmóddal, a tudatosan választott megfelelő ételekkel, italokkal harmonikus egyensúlyt, egészséget alakítson ki és tartson fent.

Abból állunk, amit megeszünk, az élhet boldogan, aki természetesen és a normális emberi egyensúly megtartásával táplálkozik. Geroge Oshawa szerint a makrobiotikus ember egészségének a jelei az alábbiak:

  • Fáradhatatlanul, örömmel és szívből dolgozik.
  • Jó az emlékezőtehetsége, a memóriája.
  • Tiszták és gyorsak a gondolatai és a tettei, pontos és bárhol képes rendet teremteni.
  • Jó étvággyal, az egyszerű ételekért hálásan, mértékletesen, minden falatot alaposan megrágva eszik.
  • Mélyen és nyugodtan alszik, 5-6 órai alvással kipihenten, frissen ébred.
  • Türelmes, higgadt, derűs és jó humorú.
  • A világegyetem rendjének, elveinek, változásainak ismeretéből, megértéséből, az isteni szeretetből eredő emberi igazságérzet vezérli, mindig készen áll, hogy segítsen embertársain és védje a természetet, amellyel összhangban él.

Egészségének és egyensúlyának alapja a természetes ételek megfelelő arányú fogyasztása, a mérsékelt égövben főleg finomítatlan gabonákat, zöldségeket, bab, borsó és lencseféléket, tengeri füveket eszik, mérsékelt mennyiségben iszik makrobiotikus italokat, minden más ételből a lehető legkevesebbet, a cukrot és a húsféléket teljesen elhagyja.

„A makrobiotikus szemlélet szerint a végtelen világegyetem a forrása minden jelenségnek, így az egészség és a betegség is a világegyetem rendjének megjelenési formái. A betegség annak a jele, hogy nem értjük meg ezt a rendet, a betegségek tüneti a hasznos figyelmeztetők erre.”  A kínai és a japán nyelvben a betegség szó jelentése értelmi és érzelmi egyensúlyvesztés. Megtanulhatjuk, hogyan lehet a modern orvostudomány által gyógyíthatatlannak minősített betegségeket, mint például a szív- és érrendszeri, a mentális betegségek, a rák, az allergiák és a cukorbetegség természetes étrenddel kiegyensúlyozni, hogy miért lettünk „gyógyíthatatlanul” betegek és miért gyógyulunk meg mégis.

 

A szélsőséges ételcsoportok hatása az egyensúlyra

 

Az étel, a levegő, a napfény, a víz a természet alkotóelemei, alapanyagai, amelyeket felhasználunk a testünk folyamatos építéséhez, működtetéséhez. A fizikai egészségünk az életerőn kívül megalapozza és befolyásolja az érzelmi, mentális, szellemi, tudati minőségünket is. Az elfogyasztott étellel, itallal, a bennünket érő környezeti hatásokkal és a gyakorolt életmóddal összefüggően az állapotunk napról napra folyamatosan változik. Ebben az állandóan változó összetett folyamatban mindennapi feladatunk a kiegyensúlyozottság és a harmónia hozzáértő, dinamikus megteremtése, hogy egészséges, aktív, hosszú életet élhessünk.

  • A szélsőségesen jang ételek (só, tojás, vörös húsok) rendszeresen eltúlzott fogyasztása merevséget, szűkületeket, ízületi problémákat, besűrűsödött vért, önzést, zárkózottságot, nyugtalanságot, erőszakos hajlamot okoz. A jang minőségű étel és ital jang szerkezetet és állapotot hoz létre, például a sok só fogyasztása összehúzza a vérereket, szöveteket, idegeket.
  • A szélsőségesen jin ételek (vegyi anyagok, drogok, alkohol, cukor) rendszeresen eltúlzott fogyasztása gyengeséget, szétszórtságot okoznak a test és elme működőképességében, védekezést, akaratvesztést, depressziót, félelmeket, a vírusokra való gyanakvást, a fehérvérsejtek termelésének tombolását, erős érzelmi ingadozásokat. A jin minőségű étel és ital jin szerkezetet és állapotot hoz létre, például a sok víz ívása a hajszálerek kitágulását, sok izzadást és vizeletürítést.
  • Megismertük a jin és jang erők törvényszerűségeit, ez alapján értjük, hogy a szélsőségesen jang vagy jin ételek automatikusan vonzanak bennünket az ellenkező oldali szélsőséghez. A sósra édeset, az édesre sósat, a szárazra vizet kívánunk, ami a testünk természetes törekvése a szélsőséges hatások kompenzálására. A szélsőséges csoportok ételeinek és italainak rendszeres fogyasztása azonban az egyensúly helyett a szélősésgek közötti vad és kaotikus ingadozást hoz létre, ami az egészségünkre mind a két szélsőséges csoport együttes káros élettani hatásaival jár.

Az egészségért kerülendő szélsőséges ételek

  • Húsok és húskészítmények, vadhúsok, pulyka, csirke, tojás, vörös húsú halak,
  • Tejtermékek, tej, vaj, sajt, tejföl, jégkrém stb.
  • Trópusi gyümölcsök, zöldségek, magfélék és fűszerek,
  • Cukor, koncentrált édesítők, mesterséges édesítők
  • Finomított asztali só, szürke tengeri só
  • Margarin, kókusz olaj, pálma olaj, finomított olajak
  • Iparilag feldolgozott szójatermékek, szója granulátum, kocka, lap, szójaliszt, cukrozott szójatej, margarin, szója majonéz, szója jégkrém, szójás bébi étel
  • Feldolgozott finomított gabonatermékek, fehér rizs, fehér liszt
  • Konzervált és fagyasztott ételek
  • Mesterséges színező, adalék és ízfokozó anyagokkal készült ételek
  • Mikrohullámú sütőben és elektromos tűzhelyen készült ételek
  • Besugárzással kezelt élelmiszerek, fűszerek
  • Étrend kiegészítők, vitamin készítmények
  • Cukrozott, szénsavas, stimuláló, energia italok, fekete tea, kávé,
  • Drogok, túlzott mennyiségű alkohol (felnőtteknek kevés sör, vörösbor kivételével, állapot függvényében).

A kiegyensúlyozott ételcsoportok hatása az egyensúlyra

  • A mérsékelten jang, kiegyensúlyozott ételek rendszeres fogyasztása meleget, erőt, fegyelmet és vitalitást ad.
  • A mérsékelten jin, kiegyensúlyozott ételek rendszeres fogyasztása hűt, tisztít, nyugtat és táplála a türelmet és a megértést.
  • Egészséget és egyensúlyt úgy hozhatunk létre és tarthatunk fenn az étrendünk segítségével, ha általában elhagyjuk a szélsőségeket és rendszeresen a mérsékeltebb, kiegyensúlyozott, természetes ételek közül választunk az egyéni adottságaiknak, állapotunknak és a környezeti hatásoknak megfelelőt.Ezeket az ételeket a környezetünkben rendelkezésünkre álló, adott égövből származó makrobiotikus alapanyagból és megfelelő főzési módokkal készítjük el.

       

      Az általános makrobiotikus étrend kiegyensúlyozott ételei

       

      • A makrobiotika a kiegyensúlyozott, energia szempontjából is középpontos ételeket ajánlja. A gabonák a legmegfelelőbb ételek az ember számára, különösen a barnarizsben van meg a kiegyensúlyozottság, ezen belül is a közepes szemű barnarizs fogyasztható egész évben. Az emberek melegvérű lények, így a táplálékukat leginkább a kiegészítő ellentétből, a növények köréből igénylik.
      • A makrobiotikus étrendben a mérsékelt éghajlati övben fő szerepet játszanak az egész gabonák, a zöldségfélék, a hüvelyesek, a természetes szójabab termékek, a mag és diófélék, a helyben termett gyümölcsök és a tengeri füvek (a tengerparti részeken frissen, máshol szárítottan). Az állati eredetű ételek között a tengeri és édesvízi fehér húsú halfajták ajánlottak (a kagylók és tenger gyümölcsei frissen, csak a tengerparti részeken).

       

      Ajánlott napi alapételek

       

      • 40-60 % egész, teljes értékű bio gabona (barnarizs, árpa, köles, zab, hajdina, kukorica, rozs, búza)
      • 20-30 % zöldség (vízben főve, blansírozva, párolva, gőzölve, pirítva, dinsztelve, különféle vágási technikákkal előkészítve)
      • 5-15 % hüvelyesek (babfélék, lencsék, borsók és a hagyományos szójabab termékek, tofu, natto, tempeh)
      • 5 % a levesek szerepe az ételfajták közül az étrendben, napi 1-2 tányérral miszóval, zöldségekkel, gabonákkal, babfélékkel

       

      Ajánlott kiegészítő ételek kisebb mennyiségben rendszeresen: heti 5-7x, alkalmanként: heti 2-3x, ritkán: havi 1-3x

      • A helyben termett idénygyümölcsök, frissen, tárolt vagy aszalt formában, hideg időszakban alkalmanként, heti 1-2 alkalommal inkább főzve, meleg időben rendszeresen, nyersen is.
      • A mag és diófélék – szezámmag, napraforgómag, tökmag, mandula -rendszeresen, napi 2-3 teáskanál mennyiségben.
      • A fehér húsú tengeri és édesvízi halak alkalmanként, heti 2-3 alkalommal
      • A természetes fűszerek és ízesítők, rendszeresen naponta, kávéskanálnyi vagy ennél kevesebb mennyiségben a fajtától függően
      • A makrobiotikus italok, bancha szár tea, pirított gabona ital, gabonakávé stb. naponta 1-3 pohárral az állapottól függően, változatosan
      • A tengeri füvek, rendszeresen/alkalmanként, heti 1-4x kis mennyiségben

      A napi fő ételeket variáljuk egymással és a kisebb mennyiségben vagy ritkábban fogyasztottakkal és ízesítjük a természetes fűszerekkel, ízesítőkkel. Változatos vágási és főzési módokkal készítjük el az alapanyagokat az adott évszak szerint, hogy a változatossággal és a megfelelő kombinációkkal minden szükséges tápanyaghoz hozzájussunk.

    Az általános makrobiotikus étrend módosítása a nők, a férfiak és a gyermekek számára

    Az általános makrobiotikus étrend módosítása az idősek, a fizikailag aktívak és a spirituális életmódot élők számára

    Az egyensúly helyreállítása

    Az emberi test csodálatos öngyógyító képességgel rendelkezik, kitehetjük magunkat ócska gyorsételek rendszeres fogyasztásának, élhetünk porral és korommal szennyezett levegőjű helyen, mégis vizonylag normális állapotban – egy ideig. Ezektől azonban előbb vagy utóbb megbetegszünk, ekkor pedig minden eszközt és módszert megkeresünk, ami segítségünkre lehet a gyógyulásban: a modern orvoslás gyógyszereit és műtéti eljárásait, az életmódunk és étrendünk megváltoztatását egy makrobiotikus táplálkozási szakembertől kapott személyre szabott kiegyensúlyozó étrenddel, a pozitív gondolkodást, a hitet.

    Az egészség és az étrend összefüggésére koncentráló, holisztikus szemléletű makrobiotika egyre ismertebbé és népszerűbbé vált Amerika után Európában is. Sokak tapasztalata járult ehhez hozzá, akik a makrobiotika alkalmazásával különféle súlyos vagy gyógyíthatatlannak tartott, például rákos megbetegedésekből gyógyultak ki az orvosi előrejelzéseket csodálatos gyógyulásokkal meghaladva. Ezek az esetek az újságok és híradások címlapjaira kerültek és egyre több ember érdeklődését keltették fel a makrobiotikus életforma egyensúlyt és egészséget támogató lehetőségei iránt. Évtizedes tapasztalattal rendelkező, ezt az életmódot élő, tanult tanácsadók és szakkönyvek segítik már hazánkban is azokat, akik a makrobiotikus elméleti és gyakorlati ismereteket és a gyógyulást keresik.

    A makrobiotikus szemléleti mód szerint a betegséghez vezető ételeket olyanokra cseréljük ki, amelyek a jó egészséghez vezetnek, segítenek az egyensúlyt kialakítani és azt megőrizni. Élő egészséges, energiában, tápanyagokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban, vitaminokban és enzimekben gazdag ételek fogyasztása egészséges emésztőrendszerhez, jó minőségű vérhez, jól működő immunrendszerhez vezet, egyúttal a legjobb környezetet teremti meg a betegségekből való felépülés támogatására. A makrobiotika elmélete szerint a gyógyulást az támogatja a legjobban, ha az étrendben kevés a zsiradék, magas a vitaminok és ásványi anyagok mennyisége, összetett szénhidrátokat fogyasztunk, nem visszük túlzásba a fehérjék bevitelét, egyúttal fontos a helyes sav-lúg és kálium-nátrium egyensúly megtartása.

    A makrobiotikus kiegyensúlyozó étrend a legjobb segítő hatását akkor éri el, ha teljes szívvel elfogadjuk, elsajátítjuk az alapokat, tudatosan és helyesen alkalmazzuk és állapottól függően legalább négy hónapig kitartunk mellette. A betegségükből makrobiotikus étrenden felgyógyultak általában alaposabban belemélyedtek a makrobitoikába és azt később is életformának választották.

    Mishio Kushi Oshawa 3 számú étrendjéből kiindulva állította össze az általános makrobiotikus étrend javasolt fő arányait a fokozatosan modernizálódó nyugati világ mérsékelt égövére, amelyben a kiegyensúlyozott természetes ételeket napi és kiegészítő ételek csoportjaira bontotta szét. Az általános makrobiotikus étrend alapanyagait és arányait korábban már részleteztük.

    A természetes étel tápértéke, az ételben a jól megválogatott tápanyagok megfelelő aránya és egyensúlya fontos, e mellett számít az egyszerű étel fogyasztásának öröme is, ezért legyen az ételünk a szemnek is vonzóan színes és szépen tálalt. Az étel élet, az ételek kiegyensúlyozott összeállítása felfedi előttünk az élet titkát, az egyensúly pedig harmóniát és szépséget, békét és erőt teremt, amelyekkel hegyeket tudunk megmozgatni.

    A szélsőségektől megbomlott egyensúly helyreállítása érdekében elhagyjuk az étrendünkből azokat a szélsőséges ételfajtákat, amelyek kibillentettek az egyensúlyból. A rendelkezésünkre álló mérsékelt természetes alapanyagokból és főzési módokkal készült ételek közül pedig napról napra az egyéni állapotunknak és körülményeinknek megfelelően az állapotunkat kiegyensúlyozót választjuk. A gyógyulás után visszatérünk azt általános makrobiotikus étrend kiegyensúlyozott ételeihez, ez pedig abban segít bennünket abban, hogy az egészségünket megőrizzük.

    Közepesen súlyos rendellenességek esetében konzultáljanak az állapotot felmérni, besorolni és a kiegyensúlyozó étrendet összeállítani képzett és gyakorlott makrobiotikus tanácsadóval az állapotukról és a javasolt étrendről. Az egyensúly helyreállítására követjük az állapotunknak megfelelő általános kiegyensúlyozó étrendet a 3 fő fajtából – a jin, a jang vagy a jin és jang összetett állapotok és rendellenességek általános kiegyensúlyozó étrendje – kombinálva az adott betegségnél szükséges speciális kiegyensúlyozó ételekkel, italokkal és kezelési módokkal.

    • Jin állapotban elhagyjuk a szélsőséges jin ételeket és a gyógyulásig az általánosnál valamennyivel több mérsékelten jang ételt fogyasztunk, ez az általános kiegyensúlyozó étrend első típusa. Az állapot változásával fokozatosan térünk vissza a kiegyensúlyozott általános étrendre.
    • Jang állapotban elhagyjuk a szélsőségesen jang ételeket és a gyógyulásig az átalánosnál valamennyivel több mérsékelten jin ételt fogyasztunk, ez az általános kiegyensúlyozó étrend második típusa. Az állapot változásával fokozatosan térünk vissza a kiegyensúlyozott általános étrendre.
    • Jin és jang összetett állapotban elhagyjuk mindkét oldalról a szélsőséges ételeket, és a kiegyensúlyozott és mindkét oldalon mérséklet étrendet követjük, ez az általános kiegyensúlyozó étrend harmadik típusa. Az állapot változásával fokozatosan térünk vissza a kiegyensúlyozott, szélesebb körű általános étrendre.

    Súlyosabb és összetettebb betegségeknél mélyebb ismeretekre, nagyobb körültekintésre van szükség, az általános kiegyensúlyozó étrend egyéni módon egészül ki speciális kiegyensúlyozó ételekkel, italokkal, kezelési módokkal és elhagyandó ételfajtákkal. Az egyensúlyukból erősen kibillent, súlyosabban beteg személyek számára az orvosi vizsgálat és diagnózis után állapotuk és a körülményeik szerint egyéni kiegyensúlyozó étrend állítható össze képzett és gyakorlott makrobiotikus tanácsadó segítségével. Ezt az állapotfelmérést időszakonként érdemes megismételni, hogy az étrend kövesse az állapotban végbemenő változásokat.

    A kiegyensúlyozó ételek újra természetes egyensúlyhoz segítenek bennünket. Ezeket az ételeket ennek érdekében főzzük gáztűzhelyen, ennek a hőjét könnyebb szabályozni, a hirtelen és a lassú tűzön sütés könnyebb művelet rajta. Az elektromos tűzhelyek erős elektromágneses mezeje nem tesz jót, mert hátrányosan befolyásolja az ételek energiáját és életerejét. A mikrohullámú sütőket is kerüljük el, mert ezek mezeje még intenzívebb, rombolják a természetes energiaáramlást. Ne használjunk alumínium és teflon edényeket, az alumínium edények nemkívánatos fém részeket juttatnak az ételünkbe, az ételek leragadását gátló réteg anyaga is káros hatással van ránk. A szerint válasszunk edényt, hogy milyen hatást akarunk általa gyakorolni az ételek energiájára.

    A nehéz zománcos öntöttvas lábas fedővel nagyon erősen megtartja a benne készült ételek energiáját, a belső részeink megerősítésére kiválóan alkalmasak ezek az ételek. Egy könnyű rozsdamentes acél lábos jobb a zöldségek vízben főzése, blansírozása céljára, mert sokkal nyitottabban hagyja az energiát. Egy könnyű fa gőzölő ösztönzi az energia növekedését. Válasszunk természetes anyagból készült edényeket, eszközöket, mint a fa, a fém és a porcelán. A fa vágódeszka jobb, mint a műanyag. Olyan környezetben tároljuk az élelmiszereket, amelyek nem károsítják őket. A pépesítéshez használjunk kézi mozsarat, például a belül recés falú kerámia fajtát, a suribachit fa mozsártörővel az elektromos eszközök helyett.

    Az étrendet hirtelen gyökerestől megváltoztatni nehezebb, súlyos betegségek késztethetnek erre bennünket. Ha állapotunk több időt ad a váltásra, kezdjük az alapok és az elvek megismerésével és fokozatosan alakítsuk át az étrendet. Nézzük át a szekrényeket, a hűtőszekrényt, a mélyhűtőt és a kamrát és helyettesítsük a megszokott régieket a makrobiotikus alapanyagokkal fokozatosan úgy, hogy a bevásárló listára már csak ezek kerülnek fel. Ne aggódjunk azon, hogy nem jutunk hozzá azonnal valamelyik alapanyaghoz a környékünkön, vagy nem ismerjük még elég jól az egész makrobiotikus recepttárat. A természetes kiegyensúlyozó étrend nagyon sokféle élő, egész alapanyagon alapul, az ételek variálhatók, kombinálhatók és változatosan működik.  Amint elértük a jó egészséget, szélesítsük ki a makrobiotikus menüsort.

    A kiegyensúlyozó étrend alkalmazása alatt fordítsunk időt arra, hogy megismerjük az alapvető ásványi anyagokat és nyomelemeket és biztosítsuk természetes ételekkel ezek megfelelő bevitelét. Ásványi anyagok hiánya is okozhat adott ételek utáni erős sóvárgást, ezeket a hiányokat a megfelelő tápanyagban gazdag ételekkel helyrehozhatjuk. A fáradtság, lehangoltság, levertség, letargia, álmatlanság olyan étkezés következménye is lehet, ami nem tartalmaz elég nátriumot vagy ásványi anyagokat. A túl sok nátrium viszont izommerevséget, fejfájást, szorulást, kiszáradást okozhat. Ügyeljünk a megfelelő kálium szintre és a lúgosító ételek kellő mennyiségben való fogyasztására is az egyensúlyhoz. A test elsavasodását gyakran tekintik a gyomorgyulladás, a gyomorfekély, a túlsúly okának, a túlzott savasság növeli az egészségtelen sejtek elszaporodását és a rákos állapotok kockázatát. Legyünk tudatában annak is, hogy a stresszes állapot a testünket tovább savasítja. Az ellenkező véglet, a túl lúgos állapot sem jó. A kiegyensúlyozó étrend minimális mennyiségben tartalmaz olajat, nem túlozza el a nátrium bevitelt, nem támaszt bennünk sóvárgást a savasító ételek iránt. A gyógyuláshoz és az egészség megőrzéséhez fontos az egyensúlyi állapot folyamatos fenntartása.

    Zöldborsóragu puliszkával és káposztával

    A makrobiotika és a böjt

    Az ősi makrobiotikus hagyományaikhoz ragaszkodó keleti zen szerzetesek mindannyian elsőrendű szakácsok voltak, és csak a közülük ebben a legjobbakat engedték be a konyhába. Mindennapi táplálékuk a gabonák királya, a kiegyensúlyozott barnarizs, ebből egyszerű mégis kiváló ételeket készítenek főleg zöldségekkel kiegészítve. Vegetáriánus életmódot folytatnak, a halak fogyasztását másodlagos, kiegészítő ételként alkalmanként engedik meg, a kis mennyiségű halat azzal a feltétellel tekintik egészséges ételnek, hogy a halat tartalmazó ételben is a gabona játssza a főszerepet.

    A zen makrobiotika követőitől gyakran hallhatjuk emlegetni a 7 számú Oshawa étrendet, amely 10 napon át csak főtt barnarizs fogyasztását – tiszta vízzel és csipet tengeri sóval főzve – és tiszta víz ivását engedélyezi. A barnarizsben van meg az ember számára a savasság és lúgosság legmegfelelőbb 5:1 kálium és nátrium aránya, tápanyagokban gazdag és gluténmentes. Kiegyensúlyozott energiát ad, segíti az emésztőszervi betegségekben szenvedőket, nyugtatja és tisztítja az egész bélcsatornát, visszaadja a rugalmasságát, jó hatást gyakorol az idegrendszerre és az agyműködésre, segíti a tiszta és nyugodt elmét. A 10 napos barnarizs tisztító kúra nem csak a tavaszi húsvéti böjtös időszakban kiváló, hanem sokféle betegség esetén is sikerrel alkalmazható támogatója lehet a szervezet öngyógyító folyamatainak.

    A 10 napos gabona kúrának enyhébb változatai is ismertek, amelyben a barnarizzsel többféle gabonát, például kölest, hajdinát és gluténtartalmú búzát is kombinálunk. A búzát a glutén érzékenyek a kölessel helyettesítsék. Ezeket a gabonákat a változatosság kedvéért forrásvízzel, tisztított vízzel, kevés tengeri sóval egészben vagy friss töretként, daraként főzzük, ritkábban szárazon pirítjuk a főzés előtt, vagy friss teljes kiőrlésű lisztből gyúrt tésztaként főzve vagy kovásztalan lapos kenyérként kisütve készítjük el. A barnarizs és a búza igen köles és a hajdina nem igényelnek a főzés előtt áztatást.

    A 10 napos barnarizses gabona kúra utolsó néhány napjában és a visszatérő átmeneti időszakban a gabonával együtt főzhetünk kevés áztatott és csíkokra vágott shiitake gombafejet, kevés lótuszgyökeret, a főzés végén adhatunk hozzá egy kis szójaszószt vagy hideg vízben feloldott miszót, tálaláskor kenhetünk a gabona tetejékre adagonként ½ kávéskanál umeboshi krémet, szórhatunk a gabonára frissen reszelt jégcsapretket, apróra vágott snidlinget, újhagymát, póréhagymát vagy petrezselyemzöldet.

    • A shiitake gomba kitisztítja a szervezetből a sós állati ételekből, húskészítményekből, sajtokból, a sósabb téli savanyúságból lerakódott túlzott sómennyiséget, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet.
    • A jégcsapretek segít az olaj emésztésében, tisztítja a szervezetből az olajos és az állati eredetű ételekből, hús, sajt, felhalmozódott zsíros lerakódásokat. Jégcsapretek ital is készíthető belőle.
    • A jégcsapretek és a sörretek zöldje tehető nyersen a főtt barnarizsre, ezek is segítik a zsíranyagcserét.
    • Készíthetünk vértisztító csalán teát, légúttisztító kakukkfő teát a gabonakúra alatt.
    • Az újhagyma emésztést serkentő, vizelethajtó, bélféregűző hatású, segít a szabadgyökökkel szemben, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.
    • A petrezselyemzöld tisztítja a vért, hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, vízhajtó, támogatja a máj, a gyomor és a vese működését.
    • A lótuszgyökér segít eltávolítani a tüdőből, az arcüregből és a homloküregből a felhalmozódott nyálkát, erre szárított formában főzve is alkalmas.

    A miszó tisztítja és lúgosítja a szervezetet, antioxidáns, csökkenti a koleszterinszintet, javítja a vér állapotát, segíti a test tisztulását az ionizáló sugárzásoktól.

    • Az umeboshi szilva és krém méregtelenít, tisztítja a vért, kiváló hasmenés és hányás esetén.
    • Vastagbéltisztításra az első 3 napon reggelente 1 pohár tisztított vízhez ½ citrom levét öntjük, majd hozzákeverjük 1 evőkanál útifűmaghéjhoz – psyllium husk. Amint elkevertük meg is isszuk, mert gyorsan magába szívja a folyadékot és megdagad. Ezek az extra rostok is segítik a bélrendszer másnapi könnyed és alapos tisztulását, kihozza a régi lerakódásokat.
    • A természetes étrendünk élelmi rostokban való gazdagsága fontos a bélflóra egyensúlyához és a normál testsúlyhoz is. Eltérő testsúlyú ikrek vizsgálatából jöttek rá, hogy a soványabb bélflórája jóval többféle bélbaktériumból áll, ő pedig sokkal több élelmi rostban gazdag ételt fogyasztott, mint az ikertestvére.

    A tisztulási tünetek természetesek a könnyű ételekre való átállás időszakában, ne ijedjünk meg tőle. Amikor nem viszünk be a szervezetünket terhelő anyagokat, az boldogan elkezd megszabadulni az addigi raktáraitól, a lerakódott savak elkezdenek feloldódni, a szervezet savasabbá válik.

    Ezt azzal tudjuk ellensúlyozni, hogy ebben az időszakban elegendő mennyiségű tisztított vizet, lúgosító italokat iszunk, mint bancha szár tea, különféle tisztító gyógyteákat készítünk, mint reszelt jégcsapretek ital, citrom ital, shiitake gomba tea, csalántea, kakukkfű tea, lúgos nyers zöldségleveket is ihatunk kisebb mennyiségben, mint sárgarépalé, céklalé és zöldségleveseket eszünk.

    A tisztító gabona kúra alatti támogató életmód: mozogjunk rendszeresen, végezzünk légzőgyakorlatokat, fürödjünk tengeri sós vagy himalája sós fürdővízben, a fürdésnél dörzsöljük át a bőrünket meleg össze hajtott törölközővel, addig, amíg kipirosodik.

    Ellenjavallatok, egyeztetés az orvossal és a fokozatos megoldások

     

    A böjtnek vannak ellenjavallatai: ilyenek az állapotosság, a szoptatási, a műtét utáni időszak, kimerültség, daganatos állapot, májcirrózis, anorexia, bulémia, pajzsmirigy túltengés, diabetes és különféle mentális problémák.

    A búza, a rozs, az árpa és ezekkel kombinálva a zab olyan gluténtartalmú gabonák, amelyek nem használhatók a lisztérzékenyek, cöliákiások, a búza allergiások étrendjében. Ők a gabonák, a miszók és a szójaszószok közül is válasszanak maguknak gluténmentes fajtákat.

    Állapot függvényében, csak 21 éves életkor felett kezdjünk neki böjtnek. Egyeztessünk a kezelőorvosunkkal! Vigyázat, mert sokkot is kiválthat az intenzív méregtelenítés!  Ha nem visszük tovább be és a nagyon erősen leterhelt testből egyszerre sok lerakódott méreganyag jön ki, ez ártalmas is lehet!

    Első böjtösebb tapasztalásként válasszuk a böjtölés enyhe és finom formáját. A mostani zsíros, cukros, tejes, húsos, adalékanyagokkal teli, feldolgozott szélsőséges modern ételek után egy könnyű makrobiotikus tavaszi ételsor már böjtösnek számít, akkora a váltás. Kora délután, amikor a vércukorszint a legalacsonyabb, ehetünk reszelt fahéjas almát, almakompótot vagy sült almát. A fahéj is segíti a vércukor egyensúlyt.  Tegyünk a kiegyensúlyozott, természetes makrobiotikus ételekkel egyre többször magunkért, legalább tavasszal húsvét előtt kezdjük el.

    A 3 napos méregtelenő főzősuli finom tavaszi ételekkel:  https://sebestyenszilvia.hu/3-napos-meregtelenito-tanfolyam/

    Ha már gyakorlottabbak vagyunk és többet tennénk önmagunkért a tavaszi böjti időszakban, akkor követhetünk egy 3 napos gabona és zöldség kúrát. 3 napig hagyjunk el minden modern ételt. A makrobiotikus ételek közül is elhagyjuk erre a néhány napra a desszerteket, a gyümölcsöket, a halakat, a fehérjében gazdag hüvelyeseket, a fermentált babtermékeket is. Ebben az átmeneti időszakban – amit otthon töltünk – állapottól függően különféle főtt gabonákat készítünk, mint a gluténmentes barnarizs, köles, hajdina, amaránt, quinoa vagy a gluténtartalmú árpa. A főtt gabonákról és a zöldségekről részletesebben az Alapozó főzősuliban: https://sebestyenszilvia.hu/makrobiotika-online-tanfolyam/

    Tehetjük a gabona és zöldség napot rendszeresebbé, heti két mérsékelt nappal, mondjuk keddi-szerdai napokon csak gabonát, zöldséget, zöldséglevest, gyógyteát esetleg fogyasztva, amit szerdán és csütörtökön fokozatos átmenet követ pirított magokkal és enyhe hüvelyesekkel. Ez azért jó, mert keddre elfogy a hétvégén készített étel és van átmenetre is idő, mielőtt újra másképpen eszünk a hétvégén.

    A böjttörés módjának a fontossága

    Nagyon fontos a tisztító gabonakúra után a fokozatos visszatérés az általános makrobiotikus étrendhez!  A böjtösebb időszak befejezése után nehogy hirtelen belakmározzunk! Ez súlyosan megterhelné a testünket!

    A böjtölés módjától és időtartamától függően több nap alatt és fokozatosan bővítve a fogyasztott ételek körét térjünk át a könnyebb normál étrendre.

    Oshawa a 10 napos gabona kúra után az alábbi fokozatos böjttörést javasolja:

    • Először a 6 számú, 90% arányban gabonából és10% arányban zöldségekből álló étrendre áttérést.
    • Ezt követi az 5 számú, 80% gabonából és 20% zöldségekből álló étrend
    • Ezt követi a 4 számú, 70% gabonából, 20% zöldségből és 10 % levesből álló étrend.
    • Oshawa 3 számú étrendjében 60 % a gabona, 30 % a zöldség és 10% a leves, a főétel mindig a barnarizs, a feldolgozatlan gabonák, a többivel csak kisebb arányban egészítjük ezt ki.
    Sült körte

    Hatha jógásoknak ajánlott 10 napos Oshawa gabona kúra

    Az Oshawa 10 napos gabona kúra végrehajtására legalkalmasabb időszak:

    • a nagy keresztény ünnepek előtti időszak, húsvét, karácsony
    • a napfordulók időszaka
    • a nagy elhatározások, fordulópontok előtti időszak

    Az Oshawa 10 napos gabona kúra végrehajtásának gyakorisága:

    • Kiegyensúlyozott, lakto-vegetáriánus táplálkozású személy számára évi 2-4x
    • Különböző betegségek kezelése esetén állapot függvényében az orvossal egyeztetve többször egymás után is lehet, közöttük azonban 3-5 napos átmenetes szünetet tartva.

    Az Oshawa 10 napos gabona kúra jótékony hatásai:

    • Elmozdulás az ideális testsúly felé, a test külső és belső megtisztulása és megkönnyebbedése
    • A vitalitás, az életerő megnövekedése, nagyobb erő a munkában, a hideggel szembeni jobb ellenálló képesség.
    • A bőrbetegségek enyhülése
    • Nagyobb lelki nyitottság, sokkal könnyebb kapcsolatfelvétel az embertársakkal
    • Testi, lelki megfiatalodás érzése.
    • Az akaraterő, az önbizalom és a rendíthetetlenség megerősödése
    • A mentális tevékenység, a gondolatok megtisztulása, mélyebb és gyorsabb átlátó képesség, csökken a határozatlanság és a szétszórtság
    • Átéljük és megértjük a tiszta és egészséges táplálkozás értékességét és fontosságát.
    • A többszöri ismétlés a hatásokat hatványozottan fokozza.
    • Elősegíti, támogatja a betegségekből az egyensúlyteremtést, önmagában azonban nem elegendő a gyógyuláshoz. Betegségnél más gyógymódokkal összekapcsolva, szakember irányítása mellett, a szakorvossal egyeztetve végezzük.

    Az Oshawa 10 napos gabona kúra alatt fogyasztott táplálékok:

    Egész gabonák:

    • Barnarizs – vitaminok: A, B1, B2, B6, B12, ásványok: kalcium, foszfor, vas, magnézium, mangán – gluténmentes
    • Hajdina – vitaminok: B, P, ásványok: mangán, cin, vas, folsav, kalcium, foszfor, magnézium – gluténmentes
    • Köles – vitaminok: B1, B2, B17, A ásványok: kalcium, magnézium, vas, cink, kálium – gluténmentes
    • Búza – vitaminok: A, B1, B2, B5, B6, B12, D, E, K, PP, ásványok: kalcium, magnézium, szilícium, vas, cink, mangán, kobalt, réz – gluténtartalmú

    Só:

    • Ajánlott a fehér adalékanyag mentes tengeri só vagy a durva kristályos só, amely gazdag magnéziumban, brómban, jódban, rézben, nikkelben, aranyban, kobaltban foszforban.
    • Kerülendő a szürke tengeri só, a finomított só, a fűszeres, a jódos só

    Víz:

    • Ajánlott a természetes, tiszta forrásvíz, kútvíz, palackozott forrásvíz, ásványvíz, ha nincs széndioxiddal vagy egyéb adalékkal dúsítva.
    • A csapvíz CI és egyéb maradvány tartalma miatt nem a legjobb. Ha egyéb nem áll rendelkezésre, akkor a tisztított csapvíz.
    • Tilos a koffein tartalmú fekete tea, kávé, energiaital, alkohol, stb a kúra alatt
    • A tisztító gyógynövény teákkal a kúra folytatható.

    A 10 napos gabonakúra alatt a felsorolt alapanyagokon kívül semmilyen más táplálékot nem fogyasztunk.  A 10 napos kúra alatt ajánlott rendszeresen jógázni.

    Az Oshawa 10 napos gabona kúra végrehajtása:

    • Bevezető időszak: a kiválasztott kezdési időpont előtt 3-4 nappal rátérünk a rendszeres gabonafogyasztásra úgy, hogy legalább napi egy étkezés csak a fenti gabonából álljon.
    • A következő 10 nap alatt csak a felsorolt gabonákat, sót és tiszta, lehetőleg természetes vizet fogyasztunk, a tisztító gyógynövény teákkal a kúra folytatható.
    • A tünetek: A kellemetlen tünetek az erőteljes tisztulási folyamat részei. Általában a 10 napos Oshawa gabona kúra utolsó napjaira ezek eltűnnek. Egyesek néhány nap után ellenérzéssel küszködnek, enyhe szédülés is előállhat. Ezeket a nehézségeket akaraterő segítségével leküzdhetjük.
    • Kivezető, böjttörési időszak: 4 nap alatt, kisebb lépésekkel, fokozatosan térjünk vissza a korábbi étrendhez. Fontos, hogy az átmeneti időszakban kerüljük a nehéz, olajos, fűszeres ételek fogyasztását.

    Az Oshawa 10 napos gabona kúra ételfajtái:

    • Egész barnarizs: mosva, áztatva, vízzel sótlanul vagy sóval főzve
    • Egész búza: mosva áztatva, vízzel sótlanul vagy sóval főzve – gluténtartalmú
    • Egész hajdina: mosva, vízzel sótlanul vagy sóval főzve
    • Egész köles: többször átmosva, vízzel sótlanul vagy sóval főzve
    • a fentiek különböző arányú keveréke
    • Az egész gabonát szárazon megpirítva és főzve.
    • Vásárolható pattogatott, puffasztott gabona is azzal a feltétellel, hogy a són kívül mást nem tartalmaz.
    • Az egész gabonák darává őrölve és kásaként megfőzve.
    • Az egész gabona lisztté őrölve és kásaként megfőzve, teljes kiőrlésű Oshawa kenyérként, nokedliként, palacsintaként, durum tésztaként, levesként fogyasztva.
    • A gabonakúra ideje alatt nem fogyasztjuk csíráztatva a gabonákat.

    Az Oshawa 10 napos kúra gabona receptjei:  

    Felhasználás előtt a gabonákat mossuk meg, a pirítani szántakat szűrőben csepegtessük le. A barnarizst és a búzát áztassuk be 6 órára a főzés előtt, reggel az esti főzéshez, este a reggeli főzéshez. Az egészben főzésnél a gabona-víz arány 1 rész gabona 3-4 rész víz, valamint kevés tengeri só ízlés szerint.

    • A barnarizst a főzéshez mossuk meg és áztassuk be 6 órára a főzés előtt, lehet este a reggeli főzéshez, reggel az esti főzéshez. Áztatva a főzési ideje kuktában 45 perc, fazékban 50 perc fajtától függően.
    • A pirított és főtt barnarizshez a főzés előtt szárazon folyamatosan kevergetve megpirítjuk a barnarizst, ne égessük meg. Pirítva a főzési ideje kuktában 50 perc – csak akkor vegyük le a kukta tetejét, amikor minden gőz kijött már belőle – fazékban 60 perc fajtától függően. Felforraljuk a háromszoros-négyszeres vizet ízlés szerint egy fazékban vagy a fedő nélküli kuktában. A serpenyőben kevergetve szárazon megpirítjuk a barnarizst és a sót, majd a kevergetve szárazon megpirítjuk a barnarizst és a sót, majd a kezünkre vigyázva beleöntjük a forrásban lévő vízbe. Nem kell kavargatni, amikor megpuhult fedő alatt hagyjuk kihűlni. Langyosan fogyasztjuk, nagyon ízletes.
    • Az áztatott barnarizs kombinálható a mosott kölessel és a hajdinával. A kölessel tejberizs-szerű lesz, a hajdinának még rizzsel együtt is markáns hajdina íze van.
    • Amikor a barnarizst búzával együtt főzzük, akkor külön áztatjuk be őket és előbb a búzát tesszük fel főni és 20 perccel később tesszük bele a barnarizst, így egyszerre főnek meg.
    • Tejberizs szerű főtt barnarizst úgy készítünk fazékban, hogy a mosott barnarizst négyszeres vízzel és kevés sóval főzzük. Ezt többször megkeverjük, amikor már majdnem megpuhultak a szemek, folyamatosan keverjük a teljes puhulásig. Lefedve hagyjuk meghűlni, langyosan fogyasztjuk. Az intenzív keverés hatására a szemek megtörnek, így lesz a kész étel hasonló a tejberizshez. Ha szeretnénk le is turmixolhatjuk fogyasztás előtt.
    • A gluténtartalmú búzát a főzéshez mossuk meg és áztassuk be 6 órára főzés előtt, lehet este a reggeli főzéshez, reggel az esti főzéshez, tovább ne, mert megerjed. A főzési ideje kuktában 60-70 perc, csak akkor vegyük le a kukta fedelét, amikor már kiengedte a gőzt! Fazékban a főzési idő 70-80 perc a fajtától és az áztatási időtől függően. A tönkölybúza kicsit édeskésebb, könnyebben fő és jobban felhasad.
    • Amikor a gluténtartalmú búzát barnarizzsel együtt főzzük, akkor külön áztatjuk be és előbb a búzát tesszük fel főni és 20 perccel később tesszük bele a barnarizst, így egyszerre főnek meg.
    • A pirított gluténtartalmú búzához tegyünk a serpenyőbe 1-2 marék mosott, lecsepegtetett búzát és egy csipetnyi sót. Addig rázogassunk a gáz felett, amíg pattogó hangot ad és a szemek kifordulnak, egy kicsit megnőnek és meghasadnak. A titka az, hogy hirtelen kell nagyon meleg hőhatásnak kitenni, és közben lefedve a serpenyőben rázogatni a szemeket, különben csak megpirul vagy odaég, de nem fordul ki. Érdemes fedőt használni, különben a kész szemeket a földről kell összeszedni, úgy kipattognak a serpenyőből. Ezzel felrázódhatunk mi is a főtt kásák egyhangúságából, minden második napon készíthetjük kedvcsinálónak. Készíts többet, mert a nem oshawázók is előszeretettel fogyasztják majd.
    • Az egész gluténtartalmú búzaszemeket megdarálhatjuk a tiszta kávédarálóval vagy az őrlésre alkalmas robotgéppel. Hozzájárul a változatossághoz az is, hogy különböző finomságúra őröljük. Az őrleményeket hideg vízzel és kevés sóval elkeverjük és kevergetve főzünk kását belőle, a durvább őrleményt tovább kell főzni. A víz mennyiségétől függően gabona leves is készülhet belőlük.
    • Gabona levesek készítéséhez a 2-4 evőkanál darált gabonát a csipet sóval csomómentesre keverjük a 2-3 csésze vízben, majd felteszünk főni, könnyen kifut. Folyamatos kevergetés mellett addig forraljuk, amíg a dara nagyobb szemei is megpuhulnak. Tehetünk bele főtt egész gabonát, nokedlit, Oshawa kenyér darabot, palacsinta csíkokat, pattogatott gabonát is levesbetétnek.
    • Pirított gríz készítéséhez a frissen darált gluténtartalmú búzát folyamatos kevergetés közben enyhén megpirítjuk. Amikor enyhén aranybarna már, akkor félrehúzva felöntjük vízzel csomómentesre keverjük és megsózzuk. Kevergetve puhára főzzük. Ha sok vizet öntünk hozzá, híg tejbegríz állagú lesz, ha keveset, akkor nagyon összeáll. Az összeállt grízt fél órás pihentetés után ki lehet borítani az edényből, mint egy pudingot és szeletelni is lehet, mint egy tortát.
    • A tejbegríz szerű kásához a gluténtartalmú búzadarát kölessel keverjük 3 rész búzadarához 1 rész mosott kölest és kevés sót. Háromszoros hideg vízzel csomómentesre keverjük és folyamatosan kevergetve 25 perc alatt puhára főzzünk. Vigyázzunk, mert könnyen kifut.
    • Tejbegrízt rizstejjel vagy kölestejjel is készíthetjük a háromszoros víz helyett a fenti módon
    • A nokedli készítéséhez tojás nélkül a durumbúza frissen őrölt lisztje a legalkalmasabb, ebben van sok glutén. Lisztté őröljük a durum búzát, tehetünk bele negyed részben frissen darált tönkölybúza lisztet is. Kevés sóval és annyi vízzel keverjük össze, hogy folyós, nyúlós legyen. Lobogóan forró vízbe szaggatjuk és addig főzzük, amíg föl nem jön a víz tetejére. Egy deszkára téve kés segítségével adagolva a vízbe szaggathatjuk nagyobbakra is, mint a nokedli szaggatóval.
    • Oshawa palacsinta készítéséhez a frissen darált és átszitált gluténtartalmú búzalisztet összekeverünk vízzel, egy csipet sóval és hagyjuk állni egy órán át. Több vízzel vékonyabb palacsinta készíthető, kevesebb vízzel vastagabbra lehet sütni.) Teflon vagy gránit serpenyőben, olaj nélkül sütjük meg mindkét oldalát úgy, hogy lekerekített végű késsel nyúlunk alá. Az ügyesebbek dobálhatják is. A palacsintatöltelék lehet főtt hajdina, főtt búza, tejbegríz, tejberizs. A palacsinta magában is fogyasztható, vághatjuk kockára és lehet belőle levesbetét búzalevesbe, grízlevesbe, rizslevesbe, köles-levesbe, hajdina-levesbe.
    • Az Oshawa omletthez a fenti Oshawa palacsintát készítjük azzal az eltéréssel, hogy amiközben az egyik fele sül, a másik még nyers felére főtt búzaszemeket, rizsszemeket, esetleg pattogtatott hajdinát szórunk. A nedves tésztába ezek még beleragadnak, majd óvatosan megfordítjuk, hogy egyben maradjon.
    • Az Oshawa kenyérhez durva lisztté daráljuk le a gluténtartalmú búzát, majd összekeverjük sóval és annyi vízzel, hogy ragadós pépet kapjunk. Állni hagyjuk pár óráig. Végül tetszés szerint kis halmokban, pogácsa formában kisütjük, inkább szárítjuk a sütőben lassú tűzön. Kisüthető a felnyitható szendvicssütőben is, ettől jó ropogós lesz a kérge és viszonylag puha a belseje. A tészta készítésekor érdemes addig keverni, dagasztani, amíg teljesen összeáll, szinte kelt-tészta-szerű, rágógumira emlékeztető állagú lesz. A többi gabonával is kombinálhatjuk a búzát kenyér készítéséhez.
    • Tojás nélküli búza tészta készítéséhez a gluténtartalmú durumbúza frissen őrölt lisztje a legalkalmasabb, ebben sok a glutén. Elkeverjük a lisztet kevés sóval, annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy kemény, de még gyúrható legyen és alaposan átgyúrjuk. Fóliában a hűtőbe tesszük egy órára. Lisztezett deszkán nyújtófával. Kinyújtjuk, és feldaraboljuk. Forrásban lévő sós vízben 3 perc alatt puhára főzzük.
    • A kölest a főzéshez nem kell beáztatni, alapos mosás után 3-szoros vízben 25-30 perc alatt a fazékban megfő. A szemek sokszorosára megnőnek és szétesnek. A háromszoros vízzel szárazabb kölest kapunk. Köles kásának 4-szeres vízzel főzzük 25-30 percig, amíg a magok szétesnek. A szétesés után ne főzzük már tovább, mert a magas ásványi anyag tartalma miatt szappanos íze lehet.
      • A hajdinát a főzéshez nem kell áztatni, háromszoros vízzel főzzük meg 25-30 perc alatt. Az első felforralás vizét leönthetjük róla és friss vízzel főzhetjük tovább, ez is segít a jellegzetes ízét enyhíteni. A főzés előtt szárazon kevergetve meg lehet pirítani a szemeket, ettől dióízt kap, a markáns hajdina íz kevésbé érezhető.

      • A pattogatott hajdina készítéséhez tegyünk a serpenyőbe 1-2 marék mosott és alaposan lecsepegtetett hajdinát és egy csipet sót. Fedjük le és addig rázogatjuk a gáz felett, amíg a hajdina szemek kipattognak. Ekkor kétszeresére megnő és a barnából fehér színűvé válik. A pattogatásnak az a trükkje, hogy hirtelen kell nagyon meleg hőhatásnak kitenni, fedőt használni és közben a rázogatással mozgásban tartani a szemeket. Különben csak megpirul vagy odaég, de nem pattog ki. A pattogtatás után enyhén megsózva már-már a pattogatott kukorica élményét nyújtja.
      • A maradékok felhasználása aznap másképpen: a megmaradt kihűlt főtt gabonákból pogácsákat gyúrunk, ezeket aznap ki lehet sütni a sütőben, a teflon vagy gránit serpenyőben, grill serpenyőben vagy az alaposan megtisztított szendvicssütőben vagy grillsütőben. A 10 napos Oshawa gabona kúra alatt aznapra készítsünk ételt, ne több napra előre, mert így már nem olyan élettel teli táplálékot kapunk.

      További információk a 10 napos gabona kúráról: George Oshawa: Zen macrobiotic című könyve.

      Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

      Ajánlott könyveim a témához

      Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért

      Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

      Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

      Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek

      Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód

      Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek

      Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik

      Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek

      Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk

      Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek

      Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek

      Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek

      Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek  

      A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.