Ingyenes főzőiskola videója és receptjei

Itt megnézheted az ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.

Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételeket és receptjeit is.

  1. Leves: Zöldbab leves
  2. Főfogás: Céklás hajdina zöldséges babbal, kovászos uborkával és blansírozott mángold levéllel
  3. Desszert: Szilvás lepény

 

Zöldbableves (4 főre)

Hozzávalók

  • 1 liter víz
  • 20 dkg zöldbab
  • 2 db közepes sárgarépa negyedholdra vágva
  • 2 db fehérrépa negyedholdra vágva
  • 1 db karalábé kis kockákra váccgva
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 mokkáskanál olaj
  • 1 csapott evőkanál só

Elkészítés

A vizet felforralom a sóval és az olajjal majd hozzáadom a zöldbabot amikor forrás után kicsit megfőtt, beleteszem a többi zöldségeket és együtt puhára főzöm. Tálaláskor lehet a tetejét szórni: petrezselyemmel, újhagymával, snidlinggel, póréhagymával (apróra darabolttal)

Céklás hajdina zöldséges babbal, kovászos uborkával és blansírozott mángold levéllel

Céklás hajdinához hozzávalók

  • 1 db közepes cékla kicsi kockákra vágva vagy akár lereszelve
  • 10 dkg világos hajdina
  • 1 teáskanál só
  • 3 dl víz

 

Elkészítés

A hozzávalókat vastagtalpú edénybe teszem és felforralom fedő alatt. Ezután kicsire veszem a lángot és még 20 percig főzöm és elzárom a gázt. A fetőd még 5 percig rajta hagyom. Lehet összekeverni ezután.

 

Zöldséges bab elkészítése

Egy db közepes méretű sárgarépát, fehérrépát közepes szabálytalan méretűre vágom, egy kis darab jégcsapretket 1 cm-s kockára darabolom, majd 1 cm vizet teszek alá, megsózom ízlés szerint. Majd a gázt erős lángra kapcsolom és  felforralom fedő alatt a zöldségeket. Amikor forr akkor kicsire veszem a lángot és kb. 15 percig fedő alatt gyenge lángon puhára főzöm. Lehet hozzátenni szárzellert hasábokra vágva, karalábét kockákra, sütőtököt nagy szabálytalan darabokra. Amikor puhák a zöldségek hozzáadom a főtt babot és együtt főzöm néhány percig.

A kovászos uborka elkészítése

Felforralok 2 liter vizet 4 evőkanál sóval, majd megvárom hogy kihűljön. Ezután a másfél kg megmosott uborkákat a szélén hosszában bevágom és üvegbe teszem, szórok rá egy csokor kaprot és egy teáskanál mustármagot. Amikor kihűlt a sós vizem ráöntöm az uborkákat tartalmazó üvegbe úgy, hogy ellepje a sós víz. Ezután hálóval lefedem az üveget és kiteszem a napra kb. 4-5 nap után már fogyasztható. Amikor elkészült hűtőszekrénybe tárolom fogyasztásig.

Szilvás lepény

Két tálban keverem össze az alapanyagokat majd a végén összeöntöm.

Hozzávalók 1. tál

  • 8 gramm zabpehely liszt vagy zabliszt
  • 4 evőkanál útifűmaghéj nem púpozott
  • 4 evőkanál oliva olaj
  • 1 közepes citrom leve
  • 1 mokkáskanál só
  • 6 dl víz
  • 1 dl rizsszirup

 

Elkészítés

Összekeverem és állni hagyom amíg a másik tálban a hozzávalókat alaposan elkeverem

 

Hozzávalók 2. tál

  • 150 gr kölesliszt
  • 50 gr mandulaliszt
  • 100 gr rizsliszt
  • 100 gr cirokliszt
  • 1 teáskanál púpozott szódabikarbóna

 

Elkészítés

A két tálat alaposan összekeverem és 1 cm vastagságban tepsibe teszem és gyümölcsöt (szilvát) felszeletelve a tetejére ráteszem. Először 200 fokra teszem be a sütőbe, majd néhány perc múlva 180 fokon tovább sütöm.40 percig.Minden sütő más, ellenőrizni kell hogy megsült-e már!!! Lehet sárgabarackot, almát, birset, meggyet,szilvát,ribizlit stb. sokféle gyümölccsel a tetejét sűrűn díszíteni.

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód

Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik

Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk

Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek

Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek  

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.