Az élő főzőiskola receptjei

Főfogások, leves:

Hajdinás zöldségleves

Zöldséges köles krokett/fasírt

Savanyúkáposztás rakott gyöngybab

Csicseriborsós barna rizs sütőtökkel, almás céklasalátával

Azuki babos barnarizs, blansírozott karfiollal és brokkolival, saját gőzében puhult sütőtökkel, jégcsapretek és jégsaláta savanyúval

Édességek:

 Főtt azuki bab rizssziruppal

Szelídgesztenye krém azuki babbal

Azuki babos hajdina golyó

Italok:

Kukicsa tea

Azukibab tea

Hajdina leves zöldségekkel

Hozzávalók / 2 főre:

  • 8 dl tiszta víz
  • 1 mokkáskanál olaj (szezám, napraforgó, repce érzékenység szerint)
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál világos hajdina
  • 1 db közepes vöröshagyma félholdra szeletelve
  • 1 db közepes sárgarépa negyed holdra vágva
  • 8 rózsa karfiol, a vastagabb szár részt lehet feldarabolva használni a leveshez

Tálaláskor apróra darabolt petrezselyemmel, snidlinggel, újhagymával, póréhagymával szórhatom.

 

Elkészítés:

  1. Felforralom a vizet a sóval és a mokkáskanál olajjal.
  2. Amikor forr beleteszem a hajdinát, a sárgarépát, a vöröshagymát és a karfiol vastagabb szár részeit és 90%-ig puhára főzöm.
  3. Ezután beleteszem a nagy darabra szétszedett karfiol rózsákat és néhány perc alatt ropogósra „blansírozom” főzöm a levesben. Finomabb a nem szétfőtt zöldség a levesben.

Hűtőszekrényben 3 napig tárolható

Zöldséges köles krokett/fasírt

Hozzávalók:

  • 3 kis pohár főtt köles (2 dl az üvegpohár)
  • 1 pohár finomra reszelt sárgarépa
  • 1 pohár finomra reszelt cukkini
  • 1 pohár apró kis kockákra darabolt vöröshagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 pohár hajdina liszt segít abban hogy összetartsa a köles krokettet
  • Lehet hozzátenni még érzékenység szerint 1 pohár finom zabpelyhet
  • 1/2 pohár otthon kávédarálóban megdarált lenmagot. Ez segít abban hogy összetartsa a köles krokettet.

30 db 3 cm-s átmérőjű kis golyók lesznek belőle. Hűtőszekrényben 3 napig tárolható

 

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük alaposan (lehet a lenmaggal, zabpehellyel együtt akár). Lehet kicsit pihentetni akár fél órát, hogy a zabpehely és a hajdinaliszt a nedvességet felszívja. Kisebb golyókra, vagy lapos kerek, vagy kis henger alakú formákra gyúrni.

Javasolt hajdina, köles, rizs vagy kukorica lisztben megforgatni és úgy kisütni 5 cm mély forró napraforgó olajban. Az olaj ne legyen túl hideg mert akkor megszívja magát olajjal, ne legyen túl forró, mert akkor a héj része megég és belül nyers marad. Amikor aranybarnára sült rácsra lehet tenni és hagyni hogy lecsepegjen.

Fontos hogy piros retek, jégcsapretek, sörretek valamilyen vegyes retek salátát készítsünk ehhez a fogáshoz. Bármelyik retek variáció is megfelel, finomra javasolt reszelni, csipet sót hozzáadni, ha van otthon citrom akkor egy kiskanál citromlevet is lehet belekeverni.

 

Savanyúkáposztás rakott gyöngybab

Hozzávalók:

  • egy csésze főtt barnarizs
  • egy csésze savanyúkáposzta
  • egy csésze főtt gyöngybab
  • Öntet a tetejére

 

Elkészítés:

  1. A tepsibe rétegenként belerakjuk: legalulra a főtt barna rizst, ezután savanyúkáposztát, majd a gyöngybabot.
  2. A tetejét leöntöm az alábbi öntettel:
  3. 5 evőkanál rizslisztet felfőzök 2 dl vízzel és fehéres krémszerű állagot kapok. Mokkáskanál sót keverek hozzá, lehet egy gerezd reszelt fokhagymát is hozzáadni.
  4. 180 fokos sütőbe teszem és 20 percig sütöm.

Csicseriborsós barna rizs sütőtökkel, almás céklasalátával (erősítő étel)

Hozzávalók:

  • 1 csésze főtt barnarizs
  • 1/2 csésze főtt csicseriborsó
  • 1/2 csésze saját gőzében puhult sütőtök
  • 2 evőkanál almás céklasaláta

 

Rizs főzése:

  1. 10 dkg rizshez 3 dl vizet teszek és 10 órán át állni hagyom. Hozzáadok egy csipet sót
  2. Vastagtalpú edénybe teszem és lefedem, vagy kuktába teszem és felforralom.
  3. Forrás után kicsire veszem a lángot és még 40 percig főzöm majd elzárom a gázt.

 

Csicseriborsó főzése:

  1. 5 dkg csicseriborsó
  2. 5 dl víz
  3. A csicseriborsót 1 napig áztatom. Főzés előtt lecserélem az áztató vizet.
  4. Kuktába teszem és lezárom, majd felforralom. Amikor sípol a kukta kicsire veszem a lángot és még 60 percig főzöm.
  5. Amikor kihűlt a kukta fedőt le lehet venni.
  6. Beleteszek egy teáskanál sót amikor forró hogy szívja be a sót a csicseriborsó.

 

Saját gőzében puhult sütőtök:

  1. A 4 cm-s sütőtök kockákat vastagtalpú edénybe teszem, hozzáadok annyi vizet hogy kb. fél centi legyen.
  2. Egsy csipet sóval a tetejét megszórom.
  3. Lefedem és felforralom a vizet a sütőtökkel fedő alatt főzzük végig.
  4. Ezután kicsire veszem a lángot és 15 perc múlva elzárom a gázt.
  5. A víz elpárolog és a saját gőzében fog megpuhulni a sütőtök.

Kitartó meleg energiát ad.

 

Almás céklasaláta:

  • 1 db alma reszelve
  • 3 evőkanál reszelt cékla
  • 1 csipet só

A hozzávalókat összekeverjük.

 

Azuki babos barnarizs, blansírozott karfiollal és brokkolival, saját gőzében puhult sütőtökkel, jégcsapretek és jégsaláta savanyúval

Hozzávalók az azukibabos barnarizshez:

  • 2 fő részére
  • 10 dkg barnarizs
  • 4 dkg azuki bab
  • 6 dl tiszta víz
  • mokkáskanál só amikor puhára főtt azután teszem bele a sót

Elkészítése:

A rizst és a babot együtt áztatom legalább fél napig és aztán együtt főzöm az áztató vízzel együtt. Vagy vastagtalpú edénybe teszem és lefedve főzöm vagy kuktába teszem és amikor felforr – sípol a szelep – kicsire veszem a lángot és még 40 percig főzöm. Amikor kihűl a kukta, elengedi a fedelét akkor lehet kinyitni az edényt. Ezután teszem bele a sót és összekeverem.

Táplálja az életerőt és a vizeleti rendszert. 

Blansírozott karfiol és brokkoli elkészítése:

Forralok 3 dl vizet és először a karfiol rózsákat teszem bele 2 percig majd kiveszem és ezután a brokkoli rózsákat.

 

Saját gőzében puhult sütőtök elkészítése:

  1. A 4 cm-s sütőtök kockákat vastagtalpú edénybe teszem, hozzáadok annyi vizet hogy kb. fél centi legyen.
  2. Csipet sóval a tetejét megszórom
  3. Lefedem és felforralom a vizet a sütőtökkel fedő alatt főzzük végig
  4. Ezután kicsire veszem a lángot és 15 perc múlva elzárom a gázt
  5. A víz elpárolog és a saját gőzében fog megpuhulni a sütőtök.

Kitartó meleg energiát ad.

 

Savanyú saláta elkészítése:

  1. A jégsalátát felszeletelem és hozzáadom a felszeletelt jégcsapretket, kicsit megsózva összekeverem.
  2. A fotón umeboshi-ecetet tettem rá amitől kissé rózsaszínű lett a jégcsapretek. Mivel ez sós ezért nem sóztam meg a saláta-savanyút.
  3. Nagyon jó csak enyhén megsózva is
Főtt azuki bab rizssziruppal
Az azuki bab jót tesz vese panaszok és visszeres ér panaszok esetében is. Az azuki babot kevés rizs sziruppal édesítve desszertként remek édesség, jót tesz beszűkült vese esetén.

Hozzávalók:

  • egy csésze főtt azuki bab (2 dl csésze)
  • fél csésze rizs szirup (1 dl rizsszirup)

 

Elkészítés:

A hozzávalókat mixerrel simára keverjük. Kompótos tálkákba, kis tányérkákra kimerhetjük.
Azukibab szelídgesztenye krémmel

Hozzávalók:

  • egy csésze főtt azuki bab
  • fél csésze rizs szirup
  • egy csésze cukormentes natúr gesztenyemassza
  • csipet só

Elkészítés: 

  1. A hozzávalókat mixerrel pépesre keverjük.
  2. Lehet gombócokat is formázni belőlük és lehet kompótos tálkákba is kimérni.
  3. Hűtőszekrényben 3 napig tárolható 

Erősítő desszert.

Azukibabos hajdina golyó

Hozzávalók:

  • egy csésze főtt azuki bab
  • egy csésze főtt hajdina
  • fél csésze rizs szirup
  • egy csésze kissé megdarált lenmag

A golyókat bele lehet forgatni pirított olajos magvakba, egyéni érzékenységnek megfelelően:

  • pirított szezámmagba
  • pirított napraforgómagba
  • szeletelt mandulába
  • darabolt pirított mandulába
  • pirított tökmagba
  • pirított bokor mogyoróba

Elkészítés:

  1. A főtt azuki babot és a főtt hajdinát mixerrel összekeverjük és hozzáadjuk a rizsszirupot és a kissé megdarált lenmagot.
  2. Ezután golyókat formázunk belőle és pirított olajos magvakba forgatom. 
  3. Hűtőszekrényben 3 napig tárolható
A képen látható massza lesz belőle az összekeverés után.
Azuki bab tea

Erősíti a vesét, jót tesz a húgyhólyagnak is, segít helyreállítani a normál vizeletürítést.

Hozzávalók:

  • 5 dkg azuki bab fél napig áztatva, az áztató vizével együtt felhasználva
  • 5 dl vízben áztatva
  • 2,5 X 3  cm-s kombu tengeri fű

 

Elkészítés:

  1. A beáztatott azuki babot a levével és a tengeri fűvel együtt  felteszem főni.
  2. Felforralom nagy lángon,  30 percig főzzük
  3. Leszűrjük és egy csipet sóval melegen a teát megiszom.
  4. A kombu tengeri füvet elfogyasztom. Erősíti a vért, segít feloldani az állati zsiradék és fehérje lerakódásokat a testből, nyugtató hatású, segíti az idegi funkciók helyreállítását, támogatja a tiszta gondolkodást. Alkalmanként fogyasztható, heti 2-3 szor.
  5. A babot tovább főzhetem hogy teljesen megpuhuljon további vizet adva hozzá és más ételhez felhasználhatom.

 

Kukicha (kukicsa) tea

Elkészítése:

  1. Egy liter vízbe egy teáskanál pirított ág teát tegyünk.
  2. Forraljuk fel, majd gyengéden főzzük még 5 percig.
  3. A pirított ág tea szárakat leszűrjük és lehet hagyni megszáradni és még egy alkalommal ki lehet főzni,kicsit hosszabb ideig, világosabb teát kapunk.

Napi használatra javasolt alapital, koffeinmentes, lúgosító hatású, segíti az emésztést, megnyugtatja a savas gyomrot.

 

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.