Az élő főzőiskola receptjei
Főfogások, leves:
Hajdinás zöldségleves
Zöldséges köles krokett/fasírt
Savanyúkáposztás rakott gyöngybab
Csicseriborsós barna rizs sütőtökkel, almás céklasalátával
Azuki babos barnarizs, blansírozott karfiollal és brokkolival, saját gőzében puhult sütőtökkel, jégcsapretek és jégsaláta savanyúval
Édességek:
Főtt azuki bab rizssziruppal
Szelídgesztenye krém azuki babbal
Azuki babos hajdina golyó
Italok:
Kukicsa tea
Azukibab tea
Hajdina leves zöldségekkel
Hozzávalók / 2 főre:
- 8 dl tiszta víz
- 1 mokkáskanál olaj (szezám, napraforgó, repce érzékenység szerint)
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál világos hajdina
- 1 db közepes vöröshagyma félholdra szeletelve
- 1 db közepes sárgarépa negyed holdra vágva
- 8 rózsa karfiol, a vastagabb szár részt lehet feldarabolva használni a leveshez
Tálaláskor apróra darabolt petrezselyemmel, snidlinggel, újhagymával, póréhagymával szórhatom.
Elkészítés:
- Felforralom a vizet a sóval és a mokkáskanál olajjal.
- Amikor forr beleteszem a hajdinát, a sárgarépát, a vöröshagymát és a karfiol vastagabb szár részeit és 90%-ig puhára főzöm.
- Ezután beleteszem a nagy darabra szétszedett karfiol rózsákat és néhány perc alatt ropogósra „blansírozom” főzöm a levesben. Finomabb a nem szétfőtt zöldség a levesben.
Hűtőszekrényben 3 napig tárolható
Zöldséges köles krokett/fasírt
Hozzávalók:
- 3 kis pohár főtt köles (2 dl az üvegpohár)
- 1 pohár finomra reszelt sárgarépa
- 1 pohár finomra reszelt cukkini
- 1 pohár apró kis kockákra darabolt vöröshagyma
- 1 teáskanál só
- 1 pohár hajdina liszt segít abban hogy összetartsa a köles krokettet
- Lehet hozzátenni még érzékenység szerint 1 pohár finom zabpelyhet
- 1/2 pohár otthon kávédarálóban megdarált lenmagot. Ez segít abban hogy összetartsa a köles krokettet.
30 db 3 cm-s átmérőjű kis golyók lesznek belőle. Hűtőszekrényben 3 napig tárolható
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük alaposan (lehet a lenmaggal, zabpehellyel együtt akár). Lehet kicsit pihentetni akár fél órát, hogy a zabpehely és a hajdinaliszt a nedvességet felszívja. Kisebb golyókra, vagy lapos kerek, vagy kis henger alakú formákra gyúrni.
Javasolt hajdina, köles, rizs vagy kukorica lisztben megforgatni és úgy kisütni 5 cm mély forró napraforgó olajban. Az olaj ne legyen túl hideg mert akkor megszívja magát olajjal, ne legyen túl forró, mert akkor a héj része megég és belül nyers marad. Amikor aranybarnára sült rácsra lehet tenni és hagyni hogy lecsepegjen.
Fontos hogy piros retek, jégcsapretek, sörretek valamilyen vegyes retek salátát készítsünk ehhez a fogáshoz. Bármelyik retek variáció is megfelel, finomra javasolt reszelni, csipet sót hozzáadni, ha van otthon citrom akkor egy kiskanál citromlevet is lehet belekeverni.
Savanyúkáposztás rakott gyöngybab
Hozzávalók:
- egy csésze főtt barnarizs
- egy csésze savanyúkáposzta
- egy csésze főtt gyöngybab
- Öntet a tetejére
Elkészítés:
- A tepsibe rétegenként belerakjuk: legalulra a főtt barna rizst, ezután savanyúkáposztát, majd a gyöngybabot.
- A tetejét leöntöm az alábbi öntettel:
- 5 evőkanál rizslisztet felfőzök 2 dl vízzel és fehéres krémszerű állagot kapok. Mokkáskanál sót keverek hozzá, lehet egy gerezd reszelt fokhagymát is hozzáadni.
- 180 fokos sütőbe teszem és 20 percig sütöm.
Csicseriborsós barna rizs sütőtökkel, almás céklasalátával (erősítő étel)
Hozzávalók:
- 1 csésze főtt barnarizs
- 1/2 csésze főtt csicseriborsó
- 1/2 csésze saját gőzében puhult sütőtök
- 2 evőkanál almás céklasaláta
Rizs főzése:
- 10 dkg rizshez 3 dl vizet teszek és 10 órán át állni hagyom. Hozzáadok egy csipet sót
- Vastagtalpú edénybe teszem és lefedem, vagy kuktába teszem és felforralom.
- Forrás után kicsire veszem a lángot és még 40 percig főzöm majd elzárom a gázt.
Csicseriborsó főzése:
- 5 dkg csicseriborsó
- 5 dl víz
- A csicseriborsót 1 napig áztatom. Főzés előtt lecserélem az áztató vizet.
- Kuktába teszem és lezárom, majd felforralom. Amikor sípol a kukta kicsire veszem a lángot és még 60 percig főzöm.
- Amikor kihűlt a kukta fedőt le lehet venni.
- Beleteszek egy teáskanál sót amikor forró hogy szívja be a sót a csicseriborsó.
Saját gőzében puhult sütőtök:
- A 4 cm-s sütőtök kockákat vastagtalpú edénybe teszem, hozzáadok annyi vizet hogy kb. fél centi legyen.
- Egsy csipet sóval a tetejét megszórom.
- Lefedem és felforralom a vizet a sütőtökkel fedő alatt főzzük végig.
- Ezután kicsire veszem a lángot és 15 perc múlva elzárom a gázt.
- A víz elpárolog és a saját gőzében fog megpuhulni a sütőtök.
Kitartó meleg energiát ad.
Almás céklasaláta:
- 1 db alma reszelve
- 3 evőkanál reszelt cékla
- 1 csipet só
A hozzávalókat összekeverjük.
Hozzávalók az azukibabos barnarizshez:
- 2 fő részére
- 10 dkg barnarizs
- 4 dkg azuki bab
- 6 dl tiszta víz
- mokkáskanál só amikor puhára főtt azután teszem bele a sót
Elkészítése:
A rizst és a babot együtt áztatom legalább fél napig és aztán együtt főzöm az áztató vízzel együtt. Vagy vastagtalpú edénybe teszem és lefedve főzöm vagy kuktába teszem és amikor felforr – sípol a szelep – kicsire veszem a lángot és még 40 percig főzöm. Amikor kihűl a kukta, elengedi a fedelét akkor lehet kinyitni az edényt. Ezután teszem bele a sót és összekeverem.
Táplálja az életerőt és a vizeleti rendszert.
Blansírozott karfiol és brokkoli elkészítése:
Forralok 3 dl vizet és először a karfiol rózsákat teszem bele 2 percig majd kiveszem és ezután a brokkoli rózsákat.
Saját gőzében puhult sütőtök elkészítése:
- A 4 cm-s sütőtök kockákat vastagtalpú edénybe teszem, hozzáadok annyi vizet hogy kb. fél centi legyen.
- Csipet sóval a tetejét megszórom
- Lefedem és felforralom a vizet a sütőtökkel fedő alatt főzzük végig
- Ezután kicsire veszem a lángot és 15 perc múlva elzárom a gázt
- A víz elpárolog és a saját gőzében fog megpuhulni a sütőtök.
Kitartó meleg energiát ad.
Savanyú saláta elkészítése:
- A jégsalátát felszeletelem és hozzáadom a felszeletelt jégcsapretket, kicsit megsózva összekeverem.
- A fotón umeboshi-ecetet tettem rá amitől kissé rózsaszínű lett a jégcsapretek. Mivel ez sós ezért nem sóztam meg a saláta-savanyút.
- Nagyon jó csak enyhén megsózva is
Hozzávalók:
- egy csésze főtt azuki bab (2 dl csésze)
- fél csésze rizs szirup (1 dl rizsszirup)
Elkészítés:
Hozzávalók:
- egy csésze főtt azuki bab
- fél csésze rizs szirup
- egy csésze cukormentes natúr gesztenyemassza
- csipet só
Elkészítés:
- A hozzávalókat mixerrel pépesre keverjük.
- Lehet gombócokat is formázni belőlük és lehet kompótos tálkákba is kimérni.
- Hűtőszekrényben 3 napig tárolható
Erősítő desszert.
Hozzávalók:
- egy csésze főtt azuki bab
- egy csésze főtt hajdina
- fél csésze rizs szirup
- egy csésze kissé megdarált lenmag
A golyókat bele lehet forgatni pirított olajos magvakba, egyéni érzékenységnek megfelelően:
- pirított szezámmagba
- pirított napraforgómagba
- szeletelt mandulába
- darabolt pirított mandulába
- pirított tökmagba
- pirított bokor mogyoróba
Elkészítés:
- A főtt azuki babot és a főtt hajdinát mixerrel összekeverjük és hozzáadjuk a rizsszirupot és a kissé megdarált lenmagot.
- Ezután golyókat formázunk belőle és pirított olajos magvakba forgatom.
- Hűtőszekrényben 3 napig tárolható
Erősíti a vesét, jót tesz a húgyhólyagnak is, segít helyreállítani a normál vizeletürítést.
Hozzávalók:
- 5 dkg azuki bab fél napig áztatva, az áztató vizével együtt felhasználva
- 5 dl vízben áztatva
- 2,5 X 3 cm-s kombu tengeri fű
Elkészítés:
- A beáztatott azuki babot a levével és a tengeri fűvel együtt felteszem főni.
- Felforralom nagy lángon, 30 percig főzzük
- Leszűrjük és egy csipet sóval melegen a teát megiszom.
- A kombu tengeri füvet elfogyasztom. Erősíti a vért, segít feloldani az állati zsiradék és fehérje lerakódásokat a testből, nyugtató hatású, segíti az idegi funkciók helyreállítását, támogatja a tiszta gondolkodást. Alkalmanként fogyasztható, heti 2-3 szor.
- A babot tovább főzhetem hogy teljesen megpuhuljon további vizet adva hozzá és más ételhez felhasználhatom.
Elkészítése:
- Egy liter vízbe egy teáskanál pirított ág teát tegyünk.
- Forraljuk fel, majd gyengéden főzzük még 5 percig.
- A pirított ág tea szárakat leszűrjük és lehet hagyni megszáradni és még egy alkalommal ki lehet főzni,kicsit hosszabb ideig, világosabb teát kapunk.
Napi használatra javasolt alapital, koffeinmentes, lúgosító hatású, segíti az emésztést, megnyugtatja a savas gyomrot.
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
7+1 tipp a vese és a hólyag egészségéért
A vese egészsége, a fiatalság titka
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.