A vese és hólyag egészségéért főzőiskola elmélet
FIGYELEM! Aki beteg, forduljon orvoshoz! Ez a főziskola nem helyettesíti az orvosi kezelést! Az egészséggel kapcsolatos könyvek olvasása nem pótolja az orvosi diagnózist, kezelést és az egyéni táplálkozási tanácsot. A főzőiskola hatékony és eredményes végrehajtásához kérd ki makrobiotikus szakértő véleményét.
Közepesen súlyos rendellenességek, tünetek tapasztalása esetében makrobiotikus tanácsadó segítségével kövesd az állapotodnak megfelelő étrendet a három általános gyógyító étrend típusból. Súlyosabb betegségeknél kérd képzett makrobiotikus tanácsadó egyéni étrend javaslatát is.
A makrobiotika alapjai
A makrobiotika az egészséges életmód és táplálkozás átfogó szemléletmódja, rendszere, magában foglalja az alapanyagok kiválasztását, a főzési módszereket, valamint az étkezést és életmódot is. Az emberiség hagyományos életmódjának mai, modern értelmezése, hagyományos és újszerű egyszerre. A természettel összhangba hozott életről és étrendről szól, az életerőnk magas szinten tartásáról, az egyensúlyunk folyamatos megteremtéséről, figyelembe véve az éghajlati övet, az évszakot, a környezeti hatásokat, a nemünket, a korunkat, a pillanatnyi állapotunkat, az aktivitásunkat, az éppen hozzáférhető alapanyagokat és a főzésre fordítható időnket.
Ételeink alapanyagául egész, élő növényeket választunk, ezek élő energiával és sokféle értékes tápanyaggal rendelkeznek. Az egész gabona, bab és magfélék, a zöldségek élők, növekedésre képesek, kicsíráznak. A gyökérzöldségek a veremben kihajtanak, a gyümölcsök magvaiból új növények nőnek, a növények levelei és hajtásai gyökeret eresztenek, a természetesen erjesztett, fermentált ételekben pedig mikroszkopikus folyamatokban bennünket segítő élő enzimek vannak. Figyelmet igényel a bio élelmiszerek gondos kiválasztása a vásárlásnál, megfelelő tárolásuk és otthoni feldolgozásuk. A főzési módszerekkel különféle hatást gyakorolunk az ételek energiájára, majd elfogyasztjuk őket és kölcsönhatásba kerülnek a testünk energiájával, hatva az életenergiánkra, és egyensúlyunkra. Az összes értékes alapanyag és főzési módszer ismeretében használjuk őket változatosan, ízletes ételek készítésére.
A kiegyensúlyozott és szélsőséges ételek
A makrobiotikus alapelvek és gyakorlat a két ellentétes, egymást kiegészítő, univerzális erő közötti folyamatosan változó kölcsönhatáson alapulnak. Az egyik erőt hagyományosan jin erőnek, a másikat jangnak nevezik. Ezek az energiák az élet minden területen megnyilvánulnak és egymásra kölcsönösen hatnak, ezeken alapul minden jelenség az életünkben.
Értelmezhetők az élet sok területén, a nemek, az évszakok, a hőmérséklet, elemek és az energiák területén például: jin jellegű a nő, a tél, a hideg, a víz, a kiterjedő erő, jang jellegű a férfi a nyár, a meleg a tűz, az összehúzó erő. Mindkettőből áll mindkét oldal, semmi sem teljesen az egyik vagy a másik. Az ételeket is ezen alapelvek szerint csoportosítjuk szélsőségesen vagy enyhén jang, szélsőségesen vagy enyhén jin ételek csoportjára.
A méréskelten összehúzó energiájú enyhén jang ételek meleget, erőt, fegyelmet és vitalitást adnak. A mérsékelten kiterjedő energiájú enyhén jin ételek hűtenek, tisztítanak, nyugtatnak, táplálják a türelmet és a megértést. A szélsőségesen jang ételek, italok és ételkészítési módok eltúlzása (a vörös húsok, a pulykahús, a sajt, a tojás, a só, módszerként a grillezés és a sütőben sütés) merevséget, szűkületeket, ízületi problémákat, szívrohamot, önzést, zárkózottságot, beszűkülést, nyugtalanságot, erőszakos hajlamot okoz.
A szélsőségesen jin ételek, italok és ételkészítési módok eltúlzása (a finomított, fehér rizs és liszt, a trópusi gyümölcsök, a jégkrém, a méz, a cukor, az alkohol, a koffein, a vegyi anyagok, a drogok, az antibiotikumok, a besugárzott élelmiszerek, módszerként a mikrohullámú sütőben és elektromos tűzhelyen készült ételek) pedig gyengeséget, szétszórtságot, védekezést, akaratvesztést, depressziót, öngyilkos tendenciákat, rettegést okoz a vírusoktól, valamint a fehér vértestek termelésének elszaporodását.
Az egyik szélsőséges csoport ételeinek fogyasztása automatikusan vonz bennünket a másik oldali szélsőséghez, hogy kompenzálja a szélsőséget, a testünk egyensúlyra törekszik. A szélsőséges ételek rendszeres fogyasztása azonban az középpontban lévő egyensúly kialakulása helyett a szélsőségek közötti folyamatos, vad ingadozásban végződik, a két szélsőség ételeinek együtt fogyasztása pedig számunkra mind a két szélsőség halmozottan káros egészségügyi hatásait adja.
Egyensúlyt a szélsőséges ételek elhagyásával és a kiegyensúlyozott alapanyagok értő elkészítésével érhetünk el napról napra és tarthatunk fenn hosszabb.
Az egészségért kerülendő szélsőséges ételek
Húsok és húskészítmények, vadhúsok, pulyka, csirke, tojás, vörös húsú halak, tejtermékek, tej, vaj, sajt, tejföl, jégkrém, trópusi gyümölcsök, zöldségek, magfélék és fűszerek, cukor, koncentrált édesítők, mesterséges édesítők, finomított asztali só, szürke tengeri só, margarin, kókusz olaj, pálma olaj, finomított olajak, genetikailag módosított szójából, iparilag feldolgozott száraz szójatermékek, szója granulátum, kocka, lap, szójaliszt, cukrozott szójatej, margarin, szója majonéz, szója jégkrém, szójás bébi étel, feldolgozott finomított gabonatermékek, fehér rizs, fehér liszt.
Kerülendők a konzervált és fagyasztott ételek, mesterséges színező, adalék és ízfokozó anyagokkal készült ételek, a mikrohullámú sütőben és elektromos tűzhelyen készült ételek, a besugárzással kezelt élelmiszerek, fűszerek, az étrend kiegészítők, vitamin készítmények, amelyeket ételekkel is bevihetünk, cukrozott, szénsavas, stimuláló, energia italok, fekete tea, kávé, drogok, túlzott mennyiségű alkohol (felnőtteknek kevés sör, vörösbor kivételével, állapot függvényében).
Az általános makrobiotikus étrend természetes alapanyagai
A makrobiotika a kiegyensúlyozott, energia szempontjából is középpontos ételeket ajánlja. A gabonák a legmegfelelőbb ételek az ember számára, különösen a barnarizsben van meg a kiegyensúlyozottság, ezen belül is a közepes szemű barnarizs fogyasztható egész évben. Az emberek melegvérű lények, így a táplálékukat leginkább a kiegészítő ellentétből, a növények köréből igénylik.
A makrobiotikus étrendben a mérsékelt éghajlati övben fő szerepet játszanak az egész gabonák, a zöldségfélék, a hüvelyesek, a természetes szójabab termékek, a mag és diófélék, a helyben termett gyümölcsök és a tengeri füvek (a tengerparti részeken frissen, máshol szárítottan). Az állati eredetű ételek között a tengeri és édesvízi fehér húsú halfajták ajánlottak (a kagylók és tenger gyümölcsei frissen, csak a tengerparti részeken).
- Egész gabonák rendszeresen: barnarizs, köles, hántolt árpa, árpagyöngy (keleten hato mugi), búza, rozs, egész gabonák ritkábban: zab, hajdina, kukorica, amarant, quinoa, édes rizs
- Gabona termékek alkalmanként: bulgur, kusz-kusz, gabona töret, dara, teljes kiőrlésű liszt, teljes kiőrlésű lisztből tojás nélkül készült tésztafélék és galuskák, soba tészta hajdinából, udon hosszú búzatészta, somen vékony búzatészta, teljes kiőrlésű lisztből élesztő nélkül készült lapos kenyér, teljes kiőrlésű kovászos kenyér, natúr puffasztott gabonák, natúr pattogatott kukorica, natúr gabona pelyhek, búzasikérből/glutén készült búzahús/szejtyán és fu és az édes rizsből készült mochi
- Gyökérzöldségek: sárgarépa, fehérrépa, paszternák, jégcsapretek, gyermekláncfű gyökér, csicsóka, cékla, bojtorján gyökér és távolabbi tájakról a lótusz gyökér, a jinenjo gyökér, rutabaga gyökér és a taro/albi burgonya
- Kerek zöldségek: kerek és kanadai sütőtök, nyári tök, csillag tök, cukkíni, kelbimbó, kelkáposzta, fejes káposzta, vörös káposzta, brokkoli, karfiol, uborka, zöldbab, zöldborsó, vöröshagyma, lilahagyma, shiitake gomba, csiperkegomba, karalábé
- Leveles zöldségek: kínai kel, leveles kel, szárzeller, petrezselyemzöld, sárgarépa zöld, jégcsapretek zöld, mustár zöld, vizitorma, snidling, póréhagyma, gyermekláncfű zöld, endívia, fejes saláta
- Hüvelyesek, bab borsó és lencsefélék: azuki bab, fekete szójabab, barna, vörös vagy fekete lencse, csicseriborsó, vese bab, tarkabab, világos szójabab, fehér gyöngybab, mungó bab, sárga vagy zöld feles borsó, nagy szemű bab
- Természetes babtermékek: okara, tofu, szárított tofu, tempeh, natto, humusz (csicseriborsó krém), tamari szójaszósz, shoyu szójaszósz, egyéb gluténtartalmú gabonát tartalmazó szójaszósz, szója miszó (hatcho), szójabab és barnarizs miszó (genmai), szójabab és árpa miszó (mugi),
- Mag és diófélék: szezámmag, tahini szezámkrém, mandula, gesztenye, tökmag, napraforgó mag, ritkábban dió, földimogyoró, nagyon ritkán mák
- Olajfélék: hidegen sajtolt, finomítatlan sötét és világos szezámmag olaj, hidegebb időszakban pirított szezámmag olaj, hidegen sajtolt, finomítatlan olíva olaj, ritkábban a kukorica olaj, napraforgó olaj, tökmagolaj, búzacsíra olaj
- Gyümölcsök és természetes aszalványok: helyben termő vagy mérsékelt égövi fajták: alma, sárgabarack, eper, málna, áfonya, szeder/faeper, őszibarack, körte, cseresznye, meggy, sárgadinnye, görögdinnye, szilva, szőlő, citrom, mazsola, természetes módon aszalt alma, sárgabarack, mazsola, mandarin, narancs stb.
- Tengeri füvek: szárítva és/vagy porítva, nem csak a tengerparti részeken: agar-agar, arame, hijiki, nori, kombu, wakame, dulse, kelp
- Édesvízi halak (tengeri halak és tenger gyümölcsei): a fehér húsú, nem túl zsíros fajták: ponty, csuka, harcsa, keszeg, busa, pisztráng, stb. a tengerparti részeken frissen a tőkehal, lepényhal, nyelvhal, hering, polip, kagyló, osztriga, garnélarák, rák, homár.
- Italok rendszeresen: forrás vagy tisztított víz, bancha szár tea, pirított barnarizs tea, pirított árpa tea nem stimuláló, nem aromás italok
- Italok alkalmanként: kombu ital, gabona kávé, amazake ital, gyermekláncfű tea, lótuszgyökér tea, bojtorjángyökér tea, umeboshi ital, egyéb nem stimuláló nem aromás italok és makrobiotikus gyógyitalok állapot függvényében
- Italok csak ritkán: zöld tea, alma lé, egyéb helyi gyümölcsök leve (melegben, keveset), zöldség lé (sárgarépa, kevés cékla sárgarépával keverve melegben) árpacsíra ital tavasszal, almabor, természetes erjesztésű sör, szaké, vörösbor (egészséges felnőtteknek ritkán és keveset)
- Fűszerek és ízesítők: finomítatlan fehér tengeri só, szezám só, tengeri fű porok, nori ízesítő, umeboshi szilva és krém, barnarizs ecet, umeboshi ecet, savanyú káposzta lé, tekka, reszelt gyömbér, reszelt jégcsapretek, citromlé, torma, mirin főzőbor, szaké, a helyi nyers vagy szárított zöldfűszerek az élettani hatásaik ismeretében, állapottól függően, továbbá a tamari szójaszósz, búzát tartalmazó shoyu szójaszójsz, szója miszó (hatcho miso), szójabab és barnarizs miszó (genmai miso), szójabab és árpa miszó (mugi miso).
- Édesítők: édes zöldségek: sárgarépa, vöröshagyma, jégcsapretek, paszternák, fejes káposzta, sütőtök, édesítők: amazake ital, árpa maláta szirup, rizs szirup, helyi gyümölcsök és a levük, főtt vagy aszaltt gyümölcs, gesztenye
- Savanyúságok: sós gyúrt, sós préselt, sós vizes, pirított korpás, savanyú káposzta, miszós, szójaszószos, umeboshi szilva, kovászos uborka stb.
Az általános makrobiotikus étrend fő arányai
Az általános étrend alapételei: nagyobb arányban és naponta
- 40-60 % egész, teljes értékű bio gabona (barnarizs, köles, árpa, búza, kukorica, rozs, zab, hajdina)
- 20-30 % zöldség (vízben főzve, blansírozva, párolva, gőzölve, pirítva, dinsztelve, különféle vágási technikákkal előkészítve, savanyítva)
- 5-10-15 % hüvelyesek (bab, lencse és borsófélék és a hagyományos szójabab termékek, tofu, natto, tempeh)
- 5 % a levesek szerepe az ételfajták közül az étrendben, napi 1-2 tányérral (miszóval, szójaszósszal, zöldségekkel, gabonákkal, babfélékkel)
- 3-5 % a kiegészítő ételek a gyümölcsök, a magok és diófélék, a tengeri füvek aránya
Az általános étrend kiegészítő ételei: kisebb arányban, mennyiségben
Rendszeresen heti 5-7x, alkalmanként: heti 2-3x, ritkán: havi 1-3x
- Makrobiotikus italok bancha szár tea, pirított barnarizs, pirított árpa ital, gabonakávé, gyógyitalok, stb., rendszeresen vagy alkalmanként, napi 1-3 pohárral a fajtától, az ételektől és az állapottól függően, változatosan
- Fűszerek és ízesítők rendszeresen naponta, kávéskanálnyi vagy ennél kisebb, csipetnyi mennyiségben a fajtától függően
- Helyi mag és diófélék (szezámmag, mandula, tökmag, napraforgó mag, stb.) rendszeresen, napi 2-3 teáskanál mennyiségben. Tengeri füvek rendszeresen/alkalmanként, heti 1-4 alkalommal, egyszerre kis mennyiségben
- Helyben termett idénygyümölcsök, frissen, tárolt vagy aszalt formában, hideg időszakban alkalmanként, heti 1-2 alkalommal inkább főzve, meleg időben rendszeresen, nyersen is.
- Fehér húsú, nem zsíros édesvízi halak alkalmanként, heti 1-3 alkalommal egy-egy szeletet
A makrobiotikus táplálkozás elvei
- Természetes életmód, mentális és fizikai aktivitás.
- A szélsőségek elhagyása az étrendből.
- A fenti makrobiotikus alapanyagok ökológiai gazdálkodásból, bio gazdaságokból származnak.
- Természetes, kímélő, a tápanyagokat, energiákat merőző és kiegyensúlyozó főzési módok.
- A főzésnél követjük a fő alapanyag arányokat.
- Természetes étkezés: nyugodt körülmények között, megfelelő időpontban, legkésőbb 3 órával a lefekvés előtt, mértékletes mennyiségben együnk és alaposan rágjuk meg az ételt. Akkor nyeljük le minden falatot, ha már folyékony állagú, hogy az egyensúlyunkat segítő hozzáértően készített, tápanyagokban gazdag ételekből a megfelelő rágás és emésztés segítségével hozzá is jussunk az értékes tápanyagokhoz.
- Változatosság: az alap és kiegészítő ételekben és ezek kombinációiban, az alapanyagokban, a vágási módokban, a főzési módszerekben, a használt víz mennyiségben, a főzési idő hosszában, az ízekben, színekben, állagokban, a fűszerekben, ízesítőkben, a tálalási módban.
- Megfelelő kombinációk: a teljes értékű fehérje kombinációkért növényekből is – különösen fontos ez a csak növényi étrenden élők számára – a bab, lencse és borsóféléket egy étkezésen belük kombináljuk a gabonákkal és/vagy a mag és diófélékkel.
- Alkalmazkodás, adaptálás: az általános étrend alakítása az éghajlati övhöz, az évszakhoz, az időjáráshoz, a napszakhoz, a nemhez, az életkorhoz, az életmódhoz, az egyéni állapothoz, az élelmiszer alapanyagokhoz való pillanatnyi hozzáférési lehetőségeinkhez és az éppen főzésre fordítható időnkhöz.
Az általános felnőtt makrobiotikus étrend az egészséges állapotban lévő felnőtt személyek számára javasolt alapanyagokat és ételarányokat tartalmazza a mérsékelt éghajlati övben, amely életkor, nem, életmód, évszakok, időjárás és egyéni állapot szerint igényli a további értő módosításokat.
A módosításokról a Makrobiotikus táplálkozás, a csecsemők elválasztás utáni táplálkozásáról a Gyermekeink és családunk egészsége makrobiotikus étrenddel és életmóddal c. könyvből tanulhatunk. Az alapvető módosításokkal kiegészítve az általános étrendet követhetik az egészségesek mellett a módszert kezdők, az enyhébb tünetekkel élők, mint fáradtság, kisebb vágott sebek, karcolások, zúzódások, enyhe fájdalmak.
A vese és a húgyhólyag egészségéért makrobiotikusan
A vese energiavezetéke, valamint az egyensúlytalanságok fizikai és érzelmi tünetei
A vese (kidney) fülkagyló alakjához hasonlító formájú, páros szerv a derék felett a hát alsó részének két oldalán, fő feladata az óránként kb. 5 liter vér és a testfolyadékok megszűrése. A vese szabályozza vér mennyiségét és összetételét, termeli a vörösvérsejtek termelését szabályozó hormont, a vérnyomást és a vese funkciókat szabályozó enzimeket, alakítja a D vitamint aktívabb formába. A veséből a húgyvezetéken át jut a vizelet a húgyhólyagba, a férfiak húgyvezetéke 5x olyan hosszú, mint a nőké. A vese jó állapota fontos a húgyhólyag, a prosztata, a szív, a vérnyomás egészségéhez. A vesék tetején van a mellékvese, az adrenalin hormon termelője. A keleti felfogás szerint a vese szabályozza az alvást, összefüggésben van a reproduktív szervek egészségével és az általános erőnléttel, vitalitással. Egészséges vesével életerősek vagyunk. A szív és a vese szoros kapcsolatban állnak egymással, a vese által a salakanyagoktól megtisztított vér a szívbe tér vissza és onnan árad újra szét a szervezetben. Szerepe van a est melegen tartásában és a szexuális egészségben, a vese egészségétől függ az életerőnk.
Vese energia vezetéke/meridiánja: A láb bütykétől a lábszár belső oldalán, a hason és mellkason át a kulcscsont és szegycsont találkozásáig.
A veséhez kapcsolódó íz a sós, szín a kék/fekete, napszak 17-19 óra között. Egészséges vesével tele vagyunk életenergiával, szeretjük az életet a kihívásaival együtt.
A vese egyensúlyvesztésének fizikai tünetei:
Szexuális alulfejlettség, meddőség, impotencia, korai öregedés és szenilitás, fejlődési rendellenességek, fekete táskák a szem alatt, mohó vágy a sós ételekre, töredezett fénytelen haj, vizesedés, püffedtség, fájdalom a hát alsó részében, korai őszülés, kopaszodás, lágy, törékeny, gyenge csontok, vizelési problémák, irtózat a hidegtől, gyakori ásítozás, letargia, térdproblémák
A vese egyensúlyvesztésének érzelmi tünetei:
Félelem, tétovaság, akaraterő hiánya, gyengeség, félénkség, aggodalmaskodás, tanulási nehézségek, vereségtudat, a kudarctól való félelem, gyanakvó viselkedés, panaszkodás, depresszió
A húgyhólyag energiavezetéke, valamint az egyensúlytalanságok fizikai és érzelmi tünetei
A húgyhólyag (bladder) az alhasban lévő, rugalmas, izomfalú, kb ¾ liter vizelet tárolására alkalmas, üreges tartály, amelyik a két húgyvezetéken keresztül van összeköttetésben a két vesével. A vese választja ki a salakanyagokat, a húgyvezetéken/húgycső (ureter) keresztül jut a hólyagba, a húgyhólyag tárolja, és időnként kiüríti.
A húgyhólyag energiavezetéke/meridiánja: Az orrtő és szemüreg szögletében kezdődik, a koponyán át a gerincoszlop mellett 2 ujjnyival le az ülepig, majd vissza a vállig, majd 2 ujjnyira az első ágtól az ülepen és a térden át a vádli középig, innen oldalt a külső boka mögött a kislábujj körömágyának külső szögletéig.
A húgyhólyaghoz kapcsolódó íz a sós, szín a kék, napszak 15-17 óra között. Egészséges húgyhólyagnál a folyadékáramlásunk rendben működik, rugalmasak vagyunk, uraljuk az életünket.
A húgyhólyag egyensúlyvesztésének fizikai tünetei:
A vizeletürítés működési zavarai, feszülés a lábak és a csípők hátsó részében lábikra görcs, hátba átsugárzó izomfeszültség, hidegérzet a gerinc mentén és a faron, lüktető tompa fejfájás a fej hátsó vagy felső részén, vérkeringési problémák, orrvérzés, isiász, lumbágó, hólyaghurut és fertőzés, fakó és túl sok vagy sötét és túl kevés vizelet, kiszáradás, szomjúság, veríték hiánya, kislábujj merevsége, ízületek törékenysége
A húgyhólyag egyensúlyvesztésének érzelmi tünetei:
Sopánkodás, sóhajtozás, riadószerű érzelmi feszültség, félelem attól, hogy elsodor az élet, akadozás a gondolkodás és az érzelmek szabad folyásában, aggodalmaskodás, a biztonságérzet hiánya, gyanakvás, félelem, szorongás, depresszió
A vizeleti rendszer problémáinak tünetei
Horkolás, nyöszörgés, éjjeli ágybavizelés (bed-wetting), vizelettartási problémák, derékfájás, a lábak feldagadása, túl korai vagy túl késői ébredés, éjszakai felébredés vizelési ingerre, alvási nehézségek, mint hánykolódás, forgolódás, álmatlanság, rémálmok, hányinger, hányás, letargia, álmosság, az életerő csökkenése, nemző szervi problémák, mentális és pszichológiai tünetek, mint félelem, bátortalanság, visszahúzódás, határozatlanság, döntésképtelenség, paranoia, skizofrénia.
A vizeleti rendszer (vese, húgycső, hólyag, húgyvezeték) rendellenességeinek a vizuális jelei a testen:
1. A szem alatti terület bőrének besötétedése a vese stagnálásának és a vér toxikussá válásának a jelei a vese feszessége, átjárhatatlansága miatt, aminek étrendi oka a szélsőségesen összehúzó hatású állati eredetű étel, hús, só, chipsek, sült lisztes ételek fogyasztásának rendszeres eltúlzása.
2. A szem alatti táskák vese problémák jelei.
- Amikor ezek a szem alatti táskák vizesek és dagadtak, azt mutatják, hogy túl sok folyadék halmozódott fel, a vese megdagadt, a vizelés gyakori. Az étrendi oka a folyadék, az üdítők, a gyümölcsök és gyümölcslék fogyasztásának eltúlzása.
- Amikor ezek a szem alatti táskák zsírosak, akkor ez zsír és nyák felhalmozódásának a jele a veseszövetekben.
- Amikor a szem alatti zsíros táskákon mitesszerek, fekete pattanások keletkeznek, ezek vesekövek formálódásának a jelei, ennek étrendi oka a zsíros sajtok, húsok, pulyka, finomított liszt, cukor és olajok fogyasztásának rendszeres eltúlzása.
3. A fülek vese alakúak és állapotuk összefügg a vese egészségével, a bal vese a bal füllel, a jobb vese a jobb füllel van összefüggésben.
- A fülek külső szélének a pirosodása annak a jele, hogy a vese megdagadt a cukor, tejtermék, gyümölcs, gyümölcslé rendszeresen eltúlzott fogyasztásától.
- A füleken lévő szemölcs, májfolt az állati eredetű ételek rendszeresen eltúlzott fogyasztásának a jele.
- A fülek erős zsírosodása a húgyvezetékben keletkezett zsíros lerakódások jele.
4. A nedves, nyirkos kezek és lábak a túlterhelt vese és hólyag jelei, ami a folyadékok eltúlzott fogyasztásának a következménye lehet.
5. A vese meridián kezdeténél a talpon lévő fájdalom és keménység jelezhet fejlődő vese problémát. A bőrkeményedés ezen a meridián kezdő ponton annak a jele, hogy túl sok a fehérje, nyák és zsír bevitel sajtok, állati ételek, olajok, cukor és sült lisztes ételek formájában és felhalmozódások keletkeztek a vesében.
6. A homlok felső része a húgyhólyag állapotát mutatja. Vonalak, ráncok ezen a területen a hólyag duzzanatának vagy a folyadék túlzott felhalmozódásának a jelei.
7. A rossz testtartás veseprobléma jele is lehet. A feszülő, jang állapotú vese jele az előrehajlás leülésnél, felállásnál és séta közben, a kitágult, jin állapotú vese jele a hátrahajlás, a csoszogás, a hosszan ülésre való képtelenség.
A vizeleti rendszer rendellenességeinek étrendi okai
1. A vese kezel minden szélsőséget, amelyet ételként, italként veszünk magunkhoz, vagy méreganyagként, nemkívánatos mikroorganizmusként jut a szervezetünkbe, majd vizelet formájában távozik a hólyagon keresztül. A rendszeresen eltúlzott evés és ivás gyorsan megterheli a vesét, a vérből túl sok tisztításai feladatot adva neki.
2. A húsok, pulyka, tojás, hal, tenger gyümölcsei, kenyér és egyéb sült lisztes termékek, só és a többi túlzottan összehúzó hatású szélsőségesen jang étel feszessé és keménnyé teszik a vesét, zsír és nyák felhalmozódáshoz vezetnek benne, ami akadályozza a vér és a vizelet áramlását.
3. A finomított fehér rizs és lisztek, a trópusi gyümölcsök, gyümölcslék, cukor, alkohol, drog, stb, a szélsőségesen jin ételek rendszeresen eltúlzott fogyasztása a vesék kitágulásához és elgyengüléséhez vezet, vízvisszatartáshoz és a vér nem megfelelő megszűréséhez vezet.
4. A jeges, hideg italok és ételek – üdítők, ásványvíz, sör, jégkása, fagylalt, stb – és ételek fogyasztása erős és hirtelen összehúzó hatást gyakorolnak a vesére és a hólyagra.
5. A magas fehérjetartalmú állati ételek emésztésekor a vese túl sok karbamidot választ ki.
6. Az oxalát típúsú vesekövek képződése összefüggésben van vizelet kalcium-oxalát tartalmával, oxalátban gazdag élelmiszerek a rebarbara, a spenót a kakaó, a paprika, a fekete tea és a diófélék.
7. A víz és a só túl sok vagy túl kievés mennyiségű fogyasztása a vizeleti rendszer problémáihoz vezethet.
8. A finomított cukor, a koncentrált édesítők, a jó minőségű természetes fajták rendszeres túlzásba vitele túlterheli a hasnyálmirigyet, amely a vércukor egyensúlyát szabályozza, továbbá gyengíti a vesét és a hólyagot.
A vizeleti rendszer, a vese és húgyhólyag rendellenességek és a makrobiotika
A modern világban gyakoriak a vizeleti rendszer, a vese és a húgyhólyag megbetegedései, mint például a vese és húgyhólyagfertőzések, a vese és húgyhólyag kövek, a vizelettartási gondok (inkontinencia), a húgyvérűség (urémia) és a veseelégtelenség.
A vese és hólyag rendellenességek és tünetek markobiotikus besorolása
Vizeletürítési rendellenességek
A vizelet normál esetben borostyán sárga, enyhén savas, enyhe szagú, sós ízű. A rendellenes vizelet, sötét vagy világos lehet, szúrós, acetonos, édeskés szagú. Rendellenes vizelet tartalmazhat vért, nyirkot, gennyet, acetont, albumint, cukrot, zsírt, baktériumokat, stb.
1. Véres vizelet (hematuria) sokféle enyhe és súlyosabb okból létrejöhet, húgyúti fertőzések, vesekő, prosztata megnagyobbodás, vese vagy hólyag daganat, vesegyulladás, véralvadási zavarok, sarlósejtes vérszegénység, cukorbetegség, magas vérnyomás, véralvadásgátló gyógyszerek, stb. miatt, vizsgáltassuk ki az okát.
2. Acetonos vizelet és lehelet, az édeskés vizelet szag a cukorbetegség jelei lehetnek.
3. Erősen rossz szagú a vizelet a fertőzéses gyulladásoknál.
4. Besötétedik a vizelet a szélsőséges jang ételek rendszeres eltúlzásával, és ha túl keveset ittunk.
5. Világossá, színtelenné válik a vizelet a szélsőséges jin ételek rendszeres eltúlzásával és a túl sok ivással.
6. A vizeletürítés normál mennyisége napi 3-4 alkalom, a gyakori vizeletürítés oka lehet a jang és a jin szélsőséges ételek és italok eltúlzása is. A jin szélsőségek, mint a túl sok kiterjesztő étel, cukor, gyümölcs és a túl sok folyadék túl sok folyadékhoz és gyakoribb ürítéshez vezet. A jang szélsősége, a túl sok só, sült lisztes termék és húsféle fogyasztása a hólyag összehúzódásához vezet, ami kisebb vizelet mennyiségnél is gyakori vizeléssel jár.
7. A vizelet mennyiségének erős lecsökkenése (oliguria) származhat az erős fizikai aktivitást követő vagy forró időben létrejövő erős szomjúságból, vagy hozzájárulhatnak ehhez ödéma/vizenyő, vérveszteség, hasmenés és vesebetegség is.
8. A fájdalmas, nehéz vizelés (dysuria) hólyaggyulladás (cystitis) vagy húgycsőgyulladás (urethritis) következtében jön létre. Amikor a nehéz vizelés égő fájdalommal jár együtt ennek étrendi okat a húsok, tojás, pulyka, sült lisztes termékek és a só eltúlzása. Férfiaknál a vizelési nehézségek gyakran összefüggnek a prosztata megbetegedésekkel.
A teljes vizelési képtelenség (anuria) hirtelen vérnyomás csökkenés vagy húgyvérűség (urémia) következtében jön létre. Étrendi oka a szélsőséges jin ételek vagy a szélsőséges jin és jang ételek fogyasztásának rendszeres eltúlzása.
- Jin eredetű vizeletürítési problémánál hagyjuk el a szélsőséges jin ételeket és kövessük a jin betegségek mérsékelten jang általános gyógyító étrendjét.
- Jang eredetű vizeletürítési problémánál hagyjuk el a szélsőséges jang ételeket és kövessük a jang betegségek mérsékelten jin általános gyógyító étrendjét.
- Jin és jang kombinált eredetű vizeletürítési problémánál hagyjuk el mindkét szélsőséges csoportot az étrendből és kövessük a jin és jang mérsékelt általános gyógyító étrendet.
- Ezeken kívül alkalmazhatjuk a vese és a hólyag állapotát segítő gyógyító otthoni ételeket, italokat és kezeléseket
Vese és húgyhólyagfertőzések
A vizeleti rendszer fertőzéseit gyakran kíséri fájdalom, láz, állandó vizelési inger üres hólyaggal is, zavaros vizelet, erős hányinger, hányás. Égő érzés vizeléskor és a vizelet erősen rossz szaga a hólyaggyulladás (cystitis) jelei. Ez sokkal gyakoribb betegség nőknél, akiknek a húgyvezetéke rövidebb, náluk általában enyhe, de gyógyítást igényel, mert vesebetegséghez is vezethet. Férfiaknál a prosztata problémákkal is összefüggésben van és súlyosabbá válhat. Az E.coli vagy más gyakori baktériumfertőzésekkel is összefügghet, amelyek gyógyítást igényelnek, mert súlyos vesebetegséghez, vérmérgezéshez, állapotos nőknél a magzat elvesztéséhez vezethet. A modern orvoslás eszközei az antibiotikumok és a sok folyadék ivása, hogy kimossa a baktériumokat.
A makrobiotikus szemlélet szerint a baktériumok normál esetben veszélytelenek, akkor válnak az emberre veszélyessé, ha a vér, a nyirokrendszer, a testfolyadékok, az emésztő és vizeleti rendszer elsavasodott állapotban vannak. Ehhez pedig a szélsőséges ételek eltúlzása vezet, részletesebben a Makrobiotik a 21. század c. könyvben. A fertőzésekre való fogékonyság általában összefügg a jin szélsőségek – cukor, csokoládé, trópusi gyümölcsök, gyümölcslék, alkohol, drogok és egyéb kiterjesztő hatású ételek és italok – rendszeres fogyasztásával, amit a szélsőségesen jang, savas állati eredetű ételek fogyasztása még jobban ront.
A makrobiotikus javaslat a vizeleti rendszer fertőzéseinél a szélsőséges, savasító ételek elhagyása, az állapot javulásáig a jin rendellenességek mérsékelten jang általános étrendje, később kiegyensúlyozott általános makrobiotikus étrend követése. Készítsünk minden nap miszó levest tengeri fűvel és zöldségekkel, hogy segítse a test lúgosítását. A pirított bancha szár tea is remek lúgosító napi makrobiotikus ital. A vöröshagyma és a fokhagyma jót tesznek a fertőzéseknél.
Vese és húgyhólyag kő
A kövek fajtái: húgysav kő, cisztin kő, foszfát kő, kalcium oxalát kő. Gyakoribb a fiatal és középkorú korosztályban és a nők, mint a férfiak között. A vesekövek erős fájdalommal járhatnak, ami az érintett veséből kiindulva a csípő felé sugárzik, hányingerrel és hányással, erős verejtékezéssel és a vizeletben vérrel jár. Nagy részük természetes módon távozik, fájdalomcsillapító gyógyszereket adnak és sok folyadék fogyasztását javasolják, vagy különféle modern eljárásokkal – hang és elektromos hullámok, lézer – zúzzák szét azokat a köveket, amelyek elzárják az utat vagy egyéb súlyos komplikációkkal járnak együtt, ekkor gyors operációra van szükség.
Ha a kialakulásukhoz vezető okokat nem szüntetjük meg, újra ki fognak fejlődni. A makrobiotikus szemlélet szerint a szélsőséges jin és jang ételek hosszú távú fogyasztása vese és húgyhólyag köveket hozhat létre. A túl sok nyák és a telített zsírsav kristályok fogyasztása a vesében és a húgyhólyagban kövek, ciszták és tumorok létrejöttéhez vezethet. A vesekő igen erős fájdalommal jár, gyakori a vér a vizeletben. Ezek a gabonaszemtől a golf labda méretűig terjedő kemény lerakódások rombolják a vese finom hálózatát, vízfelhalmozódáshoz vezetnek a lábon, feldagadáshoz és gyengeséghez. A kövek létrejöttéhez vezet a magas zsír és fehérje tartalmú ipari ételek fogyasztása kombinálva a hideg, fagyasztott, hűtött ételekkel, jégkrémekkel, fagylaltokkal, joghurttal, jégkásákkal, jégkockával, amelyek összehúzzák a vesét, csökkentik a test hőmérsékletét.
Hagyjuk el a fenti szélsőségeket és kövessük a jin és jang állapotok mérsékelt általános gyógyító étrendjét. Erős fájdalom esetén tegyünk gyömbéres borogatást a vese területére. Igyunk meleg folyadékot, bőségesen bancha szár teát, hogy megkönnyítse a kisebb kő távozását.
Vesebetegség
A vesebetegség elfajulásos (degeneratív) rendellenesség, a vese működésének olyan erős romlása, leállása, ami potenciálisan halálos. Tünetei feldagadt kezek és lábak, állandó vizelési inger, légzési nehézségek, emelkedő vérnyomás, állandó szomjúság, rossz íz a szájban és rossz szagú lehelet. A vesebetegség származhat cukorbetegségből, érelmeszesedésből, magas vérnyomásból, ami akadályozza a vesében a normál véráramlást. Veleszületett rendellenességek, mérgezések, droghasználat is vezethetnek vese elégtelenséghez és a veseműködés leállásához. Egyik leggyakoribb tünete a húgyvérűség (urémia) a túl sok karbamid vagy más nitrogén tartalmú méreganyag felhalmozódása a vérben. A vese normál esetben kiszűri ezeket a vizeletben.
A szélsőséges ételek hosszú távú és rendszeres fogyasztásával a vese túlterhelődik és ezek az anyagok a vizelet helyett a véráramba kerülnek hányingert, hányást, letargiát, álmosságot és a veseelégtelenséget okozva. A modern orvoslás eszközei a gyógyszerek az állapot rosszabbodásának lassítására és a dialízis, amikor a vért a testen kívül szűrik meg és a vese átültetés.
A kiegyensúlyozott makrobiotikus étrend megelőzheti a betegség kialakulását, lassíthatja az állapot rosszabbodását és néhány esetben javíthat az állapoton. Hagyjuk el a szélsőségeket az étrendből és kövessük a jin és jang összetett állapotok mérsékelt általános gyógyító érendjét.
Vesegyulladás
A vesegyulladás, a vese szűrőrendszerét alkotó érgomoly és körülötte lévő vese tubulusok, csatornácskák gyulladása fertőzés vagy rendellenes immunreakció következtében. A vesegyulladás tüneteként a vizeletben vér, vörösvértest alvadék, vízvisszatartás, kevés és sötét, rendellenes színű vizelet. Ajánlott az alacsony fehérje és alacsony sótartalmú étrend. A magas vérnyomást gyakran kezelik gyógyszerekkel, amelyek hosszabb távon veseelégtelenséghez és dialízishez vezethetnek.
A makrobiotikus szemlélet szerint a szélsőséges jin és jan ételek és italok hosszú távú fogyasztása vezet vesegyulladáshoz.
Vesegyulladásnál javasolt mindkét oldali szélsőség elhagyása és a mérsékelten jin és jan általános gyógyító étrend követése.
A reszelt és főtt jégcsapretek segít feloldani a túl sok fehérje, zsír és nyák lerakódásokat, amelyek a vesében tárolódnak és rontják a működését. Reszeljük le ½ csésze jégcsapretket és kétszeres vízben forraljuk fel és főzzük néhány percig.
A shiitake, azuki bab és jégcsapretek gyógyital segít vesegyulladás esetében, normalizálja a veseműködését és megnyugtatja.
Készítsünk meleg tengeri sós lábfürdőt és tegyük bele a lábunkat 5-7 percre.
Tegyünk gyömbéres borogatást hátul a vese területére, ami segít a stagnálás feloldásában és a vér és energia áramlás beindításában.
Beszűkült vese
A vese beszűkülése – ahogy a vizeletürítési rendellenességeknél is említettük – gyakori vizeléssel jár, ami kellemetlen és fájdalmas, szövődménye lehet vese okozta magas vérnyomás kialakulása is.
A vese beszűkülésének étrendi oka az állati eredetű ételekből származó túl sok fehérje és zsír, hozzájárul a túl sok rossz minőségű, finomított asztali só vagy szürke tengeri só fogyasztása is, ezek szélsőségesen összehúzó hatásúak. Tovább rontja az állapotot a sült lisztes termékek, kenyér, chips, sütemények fogyasztásának rendszerese eltúlzása is.
Hagyjuk el az étrendből a szélsőségeket és kövessük a jang állapotok mérsékelten jin általános gyógyító étrendjét.
Használjunk kevés, mérsékelt mennyiségű, finomítatlan, fehér tengeri sót és sós ízesítőt. Készítsünk azuki babot kevés rizs sziruppal édesítve, nagy szemű tarka lima babot árpa malátával vagy fekete szójababot amaszake ízesítéssel, ezek együtt főzve édesek és megnyugtatják a vesét és a hólyagot.
A reszelt és főtt jégcsapretek segít feloldani a túl sok fehérje, zsír és nyák lerakódásokat, amelyek a vesében tárolódnak és rontják a működését. Reszeljük le ½ csésze jégcsapretket és kétszeres vízben forraljuk fel és főzzük néhány percig.
Készítsünk meleg tengeri sós lábfürdőt és tegyük bele a lábunkat 5-7 percre.
Tegyünk gyömbéres borogatást hátul a vese területére, ami segít a stagnálás feloldásában és a vér és energia áramlás beindításában.
Makrobiotikus ételek, italok és kezelések a vese és a húgyhólyag egészségéért
1. Kerüljük az egyszerű cukrokat, a fehér kristály és porcukrot, a mézet és a csokoládét, mert szélsőségesen jin jellegűek, kitágítóak, elsavasítanak és gyengítik a vesét és a hólyagot is.
2. Kerüljük a finomított fehér rizst és a fehér lisztes ételeket, a sült lisztes termékeket, kenyeret, süteményeket.
3. Készítsünk hetente 2x főtt tésztát és galuskát, például a hajdinából és egész, teljes kiőrlésű búzából készült soba tésztát.
4. Főzzünk egész gabonákat, barnarizst, barnarizshez 20 %-ban árpát, búzát, kölest keverhetünk. Erősíti a vesét és a hólyagot a hajdina, jin állapotban jót tesz, de ne adjuk a jang állapotban lévő vese és hólyag betegnek, beszűkült, összehúzódott vesénél. Jót tesz a gabonák közül a lúgos köles. Táplálják a vizeleti rendszert a fekete színű vadrizs és a sötét színű gabonák.
5. Mérsékeljük a savképző ételek és italok fogyasztását, például cukor, húsfélék, fekete tea, kávé, a gabonák közül a búza és a rozs a legsavasabb.
6. Kerüljük az állati eredetű ételeket, kivéve a fehér húsú, nem zsíros halat hetente 1-2x állapottól függően.
7. A babfélék formája hasonlít a veséjéhez és különösen jót tesznek a vesének és a hólyagnak, különösen az apró szeműek, ezek közül is az oldalt hosszában fehér csíkos, apró szemű azuki bab, a lencse, a csicseriborsó és a fekete szójabab tesznek jót a vesének. A természetes szójabab termékek is fogyaszthatók rendszeresen, mint a szárított tofu.
8. A zöldségek közül a gyökeres és szárított zöldségek javasoltak, mint a szárított jégcsapretek, a szárított shiitake gomba, továbbá a téli zöldségek pl. a kemény leveles kel táplálják a veseműködést.
9. A zöldség savanyúságok közül a hosszan érlelt fajták erősítik a vesét, mint a savanyú káposzta, de nem előnyös beszűkült vesénél, a túl jang állapotban.
10. A tengeri füvek – algák – táplálják, erősítik a vesét és a húgyhólyagot, különösen a kombu tesz jót, de kerülendő beszűkült vesénél, a túl jang állapotokban.
11. Mérsékelt mennyiségben használjuk a jó minőségű finomítatlan, nagy szemű, fehér, jódozatlan tengeri sót és a sós ízesítőket: miszót, szójaszószt.
12. Jin rendellenességeknél kerüljük a gyümölcsöket. Jang állapotban, beszűkült vesénél fogyaszthatunk keveset, inkább aszalt formában ajánlottak a sötét bogyós gyümölcsök, a szeder, a fekete ribizli, a tőzeg áfonya, továbbá szezonjában a görögdinnye, amelyik nyugtató hatású a vesére és a hólyagra.
13. Az állapot javulásáig csökkentsük minimumra az olajos magok és diófélék ás az ebből készült vajak fogyasztását.
14. Javasoltak a fekete szezámmag és a szelídgesztenye jótékony hatásaik miatt.
15. A makrobiotikus ízesítők közül erősítő hatásúak a tekka, a shio-kombu, a nori ízeítő és a szárított hal ízesítő.
16. Igyunk elegendő mennyiségű tiszta vagy olyan eljárással tisztított vizet, amelyik a gyógyszermaradványok eltávolítására is képes. A túl kevés és a túl sok folyadék sem tesz jót a vesének. Kerüljük a jeges italokat.
A pirított bancha szár tea (kukicha, hojica) a lúgosító hatásával különösen jót tesz a vesének.
18. Készíthetünk mu teát és kombu italt a vese állapotának támogatására.
19. A vesét és a hólyagot segítő ételeket készítsük enyhén sűrűbbre, kicsit hosszabb főzési idővel, enyhén több ízesítővel, használjunk többféle főzési technikát, blansírozzunk, lassan főzzünk, kuktában főzzünk, marináljunk, pároljunk stb.
20. Erősítő ételek a sült rizsgolyó, a köles krokett, kuktában főtt barnarizs egyéb gabonával, azuki bab krokett, sült bab, fekete szójabab gesztenyével a babfélékből készült raguk.
21. Készítsünk speciális vese gyógyitalt.
Az azuki bab tea egy csipet tengeri sóval és kombuval jót tesz a vesének és a húgyhólyagnak, segít helyreállítani a a normál vizeletürítést.
A sárgarépa és jégcsapretek ital segít eltávolítani a zsír és olaj lerakódásokat a veséből, igyunk napi 1kis csészével 5 napon keresztül utána hetente 2x néhány héten át.
A shiitake gomba és jégcsapretek ital szintén jó a zsír és olaj lerakódások eltávolítására, igyunk napi 1 kis csészével minden 3. napon 1 hónapon át.
25. Legyengült állapotban az életerő fokozására, erősítésére főzzünk gyökérzöldségekből kinpira levest heti 2-3 alkalommal.
26. A barnarizs lé, vagyis a mosott és áztatott barnarizs főzésének a végén a főtt rizs felszínére feljövő folyadék, amit melegen fogyasztunk, harmonizálja a vese és a húgyhólyag működését.
27. Jégcsapretek, nori lap és gyömbér tea stimulálja a hólyagot és segít kinyitni a húgyvezetéket.
28. Jang vese és hólyag állapotokban, beszűküléseknél alkalmazható a fekete szójabab gyógyital naponta 3x néhány napon keresztül.
29. Jin vese és hólyag állapotokban alkalmazható az ume-sho-kuzu ital minden 3. napon 3 héten át.
30. Végezzünk minden nap, akár kétszer is naponta meleg törölközős testledörzsölést, ami fokozza a keringést és az energiaáramlást.
31. Vesekő esetében tegyünk meleg gyömbéres borogatást a vese területére, ismételjük, amikor szükséges, hogy segítsen feloldani az elakadást és a kő át tudjon haladni.
Makrobiotikus életmód a vese és a húgyhólyag egészségéért
1. Csökkentsük általában a fogyasztott étel mennyiségét.
2. Rágjunk nagyon alaposan, sokszor, akkor nyeljünk le egy falatot, ha már folyékony állagú.
3. Kerüljük a késő esti, éjszakai evést és ivást, mert nagyon megterheli a vesét és a hólyagot is.
4. Keljünk fel korán és menjünk aludni időben.
5. Kerüljük az elektromágneses sugárzást, csökkentsük a számítógép, a televízió előtt töltött időt, a mobil telefonok használatát.
6. Kerüljük a mikrohullámú sütőt és az elektromos tűzhelyet, főzzünk gázzal.
7. Kerüljük a mesterséges anyagokat a ruházatban, a nylon különösen irritálja a hólyagot. Viseljünk pamut alsóneműt, zoknit, hálóruhát és használjunk ilyen ágyneműt.
8. Tartsuk melegen a vesénket! Akármilyen szamár néha a divat, takarjunk be a vesénket megfelelően a hűvösebb időben, különösen a hidegben. Gondoljunk arra, hogy az életerőnk, a szexuális energiánk a vesénk egészségétől függ.
9. Kerüljük a hosszú forró fürdőket, mert kioldják az ásványi anyagokat a testből.
10. Gondolkodjunk pozitívan, éljünk hittel.
11. Tartsuk tisztán és rendben önmagunkat és a környezetünket.
12. Szellőztessünk és töltsünk időt a szabadban.
13. Legyünk mentálisan és fizikailag is aktívak, végezzünk mérsékelt, de nem túl megterhelő gyakorlatokat, például a thai chi, chi kung, jóga, Mahoko meridián nyújtó gyakorlatok, stb.
A vese és húgyhólyag meridián élénkítő, nyújtó gyakorlat ábrája
Receptek a vese és a húgyhólyag egészségéért
Ételek
Azuki bab fasírt tepsiben
1 csésze áztatott és főtt bab, lehetőleg azuki bab,
1 csésze főtt gabona, kevés tengeri só
kevés zúzott fokhagyma, kevés olaj a tepsi kenéséhez
Bármilyen főtt babunk van (adzuki bab, fehér kis szemű bab, vörös bab, stb.) egy csésze főtt babhoz egy csésze főtt gabonát (főtt barnarizst, vagy főtt árpát vagy bármilyen keverékét a főtt gabonánknak, ami vagy frissen főtt, vagy előző napról maradt) összekeverünk sóval, majd kevés fokhagymával ízesíthetünk. A tepsit hidegen sajtolt olajjal kikenjük leheletnyi vékonyan, majd a tepsibe tesszük a főtt bab és főtt gabona keveréket 2 cm vastagon. Miután megpirult, kockára vágjuk, kiszedjük és gabonakörettel, különféle módon elkészített zöldségekkel, savanyúsággal tálaljuk.
Zöldséges köles krokett
1½ csésze közepesre főtt köles (vagy köleses barnarizs) kihűlve,
1 nagyobb sárgarépa apróra reszelve,
1 nagyobb vöröshagyma reszelve, ½ kávéskanál tengeri só,
szükség szerint kevés köles, barnarizs vagy tönköly liszt hogy összeálljon és
olaj a sütéshez
Összekeverjük a hozzávalókat egy keverő tálban Kisméretű fagylaltos vagy teáskanállal egyforma méretű adagokat véve hengereket, golyókat vagy lapos korongokat formázunk. Forró 5 cm mély olajban ropogósra sütjük a héját, szűrőkanállal kiszedjük és szűrőben vagy szalvétán lecsepegtetetjük. Készülhet úgy is, hogy a reszelt sárgarépát és vöröshagymát 1 csipet sóval és ¾ csésze vízzel 2-3 percig forraljuk, majd leszűrve keverjük a hideg főtt gabonához krokettnek, a zöldség 1/3 részéből és a levéből pedig az alábbi recept szerint szósz, öntetet készítünk.
Barnarizs változatok egyéb gabonákkal kuktában
1 csésze barnarizs, amely keverhető ¼ csésze más gabonával
2-3 csésze víz, 1 csipet tengeri só,
¼ csésze szárazon pirított fekete szezámmag
Tegyük kuktába a mosott rizst és a vizet, forraljuk fel és főzzük alacsony lángon 15-20 percig. Adjuk hozzá a sót, fedjük le, forraljuk fel ismét, majd közepes lángon, lángelosztóval főzzük 45 percig. Hagyjuk a gőzt teljesen lemenni, utána nyissuk ki és várjunk 5 percet. Fakanállal keverjük bele a pirított szezámmagot és melegen tálaljuk. Ha beáztatjuk a barnarizst, csökkenthető a főzési idő. Főzés előtt szárazon meg is piríthatjuk a barnarizst. Megszórhatjuk a magok helyett vagy mellett apóra vágott petrezselyemzölddel, újhagymával, snidlinggel vagy vékony póréhagyma karikákkal. Főzhetjük a barnarizzsel 20-25 % arányban keverve áztatott árpát, búzát, vagy mosott hajdinát, kölest, az utóbbi kettőt nem kell áztatni főzés előtt.
- Főtt barnarizs shiitake gombával
1 csésze áztatott barnarizs, tengeri só, 4 shiitake gomba áztatva, leszárazva, a feje kockákra vágva, a gomba áztatóvizét is hozzáadjuk a kétszeres főzővízhez és kuktában vagy fazékban puhulásig főzzük.
- Főtt barnarizs szelídgesztenyével
1 csésze áztatott barnarizs, 6-10 mosott, bevágott, 20 percig egészben főtt, majd hámozott szelídgesztenye, tengeri só és kétszeres víz, a kuktában a forrás után 40 percig főzzük.
- Főtt barnarizs csicseriborsóval
½ csésze mosott és áztatott csicseriborsó leszűrve, 1 csésze barnarizs, 4 csésze friss víz, só nélkül kuktában, forrás után közepes lángon 60 percig főzzük, csak a főzés végén sózzuk meg.
- Köles sárgarépával vagy karfiollal szárazabbra főzve
1 csésze köles, ½ csésze sárgarépa vékony negyedholdakra vágva vagy karfiol rózsáira szedve, 3 csésze víz és 2 csipet só. Tegyük fazékba a sárgarépát, a kölest, a vizet és a sót, forraljuk fel, majd közepes-alacsony lángon, fedővel, lángelosztóval főzzük 35 percig.
- Kölespüré sárgarépával vagy karfiollal
A fenti módon készül 3½ csésze vízzel és a végén merülő mixerrel pépesítjük.
- Rakott sült zöldséges köles
szárazabbra főtt köles 1 cm magasan elterítve egy kiolajozott tespiben vagy hőálló tálban, blansírozott lilahagyma, sárgarépa, fehérrépa, szárzeller, fehérrépa, darabok, erre csicseriborsó, lencse, bab vagy tofu krém a fehérjés ételeknél leírtak szerint elkészítva, majd újra a főtt köles réteg, végül ismét a zöldségek. 180 fokon 20-25 perc alatt átsütjük.
A barnarizs lé
A barnarizs főzésének a végén a főtt rizs felszínére feljövő folyadék, amit kanállal leszedünk és melegen fogyasztunk, harmonizálja a vese és a húgyhólyag működését.
Sütőben sült zöldséges barnarizs golyó (fejes káposzta, sütőtök és jégcsapretek)
3 csésze rövid szemű barnarizs,
1 kis kelkáposzta fele a torzsa nélkül 2-3 cm-es darabokra vágva,
1 kisebb jégcsapretek, forgatással 1-2 cm-es szabálytalan darabokra vágva,
1 csésze sütőtök kockára vágva,
1 kávéskanál tengeri só, 6 csésze víz, 1-2 csésze teljes kiőrlésű vagy tönköly fehér liszt
Előző nap mossuk meg és csepegtessük le a rizst, tegyük a zöldség darabokat a kuktába, öntsük rá a mosott baranrizst, majd a vizet a kukta oldalánál, végül a sót és fedjük le. Forraljuk fel, majd alacsony lángon lángelosztóval főzzük 45 percig. Akkor vegyük le a kukta fedelét, ha már minden gőz kiment. Kuktában főtt zöldséges barnarizst kapunk, ami melegen főtt köretként is fogyasztható. Sütőben sült barnarizs golyót másnap készítjük belőle. Langyosra hűlve turmix gépben pürésítjük és másnapig, legalább 24 órán át a hűtőben tároljuk. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, kiolajozunk egy nagyobb, magasabb oldalú tepsit. Annyi lisztet keverünk a hideg zöldséges barnarizs püréhez, hogy tészta állaga legyen és evő vagy fagylaltos kanállal egyforma, kerek adagokat szedünk vele a tepsibe. Hagyjunk a golyók között 1-2 cm helyet a tepsiben, hogy kicsit megnőhessenek. 200 fokon 45 percig sütjük, amíg arany barnák lesznek és melegen vagy hidegen tálaljuk.
Azuki bab sütőtökkel és kombuval kuktában
1 csésze azuki bab mosva és 3 csésze vízben áztatva,
3 csésze sütőtök magozva, hámozva, kockára vágva,
4-5 cm-es kombu darab áztatva és csíkokra vágva
A kuktában a kombu, az azuki bab és az áztató vizeik tetejére tesszük a sütőtök kockákat, lezárjuk, felforraljuk, közepes lángon, lángelosztóval 45 percig főzzük. Hagyjuk a gőzt teljesen kimenni, utána nyitjuk ki a fedőt, melegen tálaljuk.
Barnarizs és azuki bab kombuval
1 csésze azuki bab mosva és 2 csésze vízzel só nélkül 30-35 percig előfőzve, majd lehűtve
vagy előző nap főtt bab, 2 csésze barnarizs mosva, 4 csipet tengeri só, 4 – 5 csésze víz
Az előfőzött és lehűlt babot és a főzővizét – lehet előző nap főtt bab is – tegyük a kuktába és adjuk hozzá a mosott barnarizst. Alacsony lángon főzzük fedő és só nélkül 15-20 percig. Hozzáadjuk a tengeri sót, lefedjük és felforraljuk. Közepes lángon lángelosztóval főzzük 45 percig. Hagyjuk eltávozni az összes gőzt a fedőn keresztül, utána vesszük le a kukta tetejét. 4-5 perc állás után tálaljuk. Készülhet előfőzés helyett a 8-12 órán át áztatott babból is. Ebben az esetben az azuki babot az áztató vizével együtt, só nélkül főzzük meg a rizzsel együtt és a főzés végén sózzuk meg, amikor a bab már puha. A barnarizs alá a fazék aljára tehetünk 8-12 cm hosszú kombu darabot áztatva, az áztató vizével együtt, ekkor kevesebb tengeri sót használunk.
Sütőben sült bab gyökérzöldségekkel
2 csésze vesebab vagy szójabab 6-8 órát áztatva,
4 csésze víz, 2 sárgarépa forgatva szabálytalan darabokra vágva,
2 fehérrépa vagy paszternák forgatva szabálytalan darabokra vágva,
1 póréhagyma átlósan 2 cm-es darabokra vágva
A beáztatott babot 4 csésze friss vízzel, só nélkül felforraljuk és főzzük 20 percig, hogy meglazuljon a héja. Ezután öntjük a babot és a levét a magas oldalú tepsibe és lefedjük. A sütőben 175 fokon sütjük fedővel 3-4 órán keresztül úgy, hogy közben időről időre vizet öntünk hozzá. 3 órányi sütés után adhatunk hozzá falatnyi darabokra vagy vastagabb csíkokra vágott gyökérzöldséget. Amikor a bab már egészen puha, megsózzuk, és fedő nélkül sütjük, amíg az összes leve elpárolog. Időigényes elkészíteni, de rengeteg energiát adó étel.
Pirított és főtt barnarizs, fekete szójabab és gesztenye
1 csésze fekete szójabab, 1 csésze barnarizs,
1 csésze szelídgesztenye előfőzve és hámozva
5 csésze víz, 1 kávéskanál tengeri só
A gesztenyét megmossuk, x alakban bevágjuk, annyi vízben, hogy ellepje, 20 percig előfőzzük, majd leszűrjük és leszedjük a külső és belső héját. A fekete szójababot nem mossuk, mert ettől leválik a héja. Nedves törlőruhára öntjük az átválogatott babot, és a ruha másik felével gyengéden megtöröljük. Serpenyőben kevergetve szárazon pirítjuk, amíg enyhén repedezni kezd, majd a kuktába öntjük. A barnarizst a serpenyőben, kevergetve szárazon pirítjuk néhány percig, majd a kuktába öntjük. Hozzáadjuk a tisztított babot, az előfőzött gesztenyét, a vizet, lezárjuk és felforraljuk, majd alacsony hőmérsékleten lángelosztóval 45 percig főzzük. Akkor vegyük le a kukta tetejét, ha a gőz már eltávozott, sózzuk meg, keverjük össze és hagyjuk állni 5 percig tálalás előtt. Megszórhatjuk szezám sóval.
Kinpira miszó leves sárgarépával, lótusz és bojtorján gyökérrel
1-2 csésze gyökeres zöldség gyufaszálra vágva: bojtorján, sárgarépa, lótuszgyökér
(a stárított lótuszgyökeret beáztatva használjuk)
1 csipet tengeri só, 1 kávéskanál hidegen sajtolt olaj
- csésze víz, 1-2 teáskanál miszó kevés hideg vízben feloldva
Hevített olajon vagy kevés vízen 1 csipet sóval 2-3 percig kevergetve sütjük a lótuszt, a sárgarépát és a bojtorjánt. Felöntjük vízzel és fedővel addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet. Használhatunk fehér vagy árpa miszót felesben csészénként 1 teáskanálnyit, kevés vízzel feloldjuk, a leveshez keverjük, ezzel már nem forraljuk, csak lassan főzzük 1-2 percig. Pangásos szívelégtelenség (congestive heart failure) vér és keringési rendellenességek esetében és egyéb elgyengült állapotokba jót tesz az életerőt adó, ragu sűrűségű kinpira leves heti 2-3 alkalommal. Adhatunk hozzá vékony csíkokra vágott vöröshagymát, vékony karikákban póréhagymát és ezt is puhára főzzük a miszó belekeverése előtt. Adhatunk hozzá sütőtököt és ezt is puhára főzzük a miszó belekeverése előtt.
Vegyes zöldség erőleves: kombu, shiitake, jégcsapretek, sütőtök és gyömbér
4 cm-es kombu darab áztatva és vékony csíkokra vágva
4 db shiitake gomba áztatva, leszárazva, a feje vékony csíkokra vágva
½ csésze jégcsapretek gyufaszálformára vágva
1 csésze sütőtök 2 cm-es kockára vágva
4 csésze víz a shiitake és a kombu áztatólevével együtt
4 csipet tengeri só
Tálaláskor frissen reszelt gyömbér leve és snidling apróra vágva
Főzzük a kombut a shiitake gombával és az áztató levükkel együtt 10 percig. Ezután hozzáadjuk a jégcsapretket, a sütőtököt és a sót. Amikor puhára főtt, akkor adjuk hozzá a frissen reszelt gyömbér kifacsart levét. Díszíthetjük apróra vágott zöldekkel is újhagyma, petrezselyem, snidling, póréhagyma.
Sárgarépa és bojtorjángyökér kinpira (hirtelen sült gyökérzöldségek)
1 csésze bojtorjángyökér forgácsolással, hegyezéssel vágva,
2 csésze sárgarépa forgácsolással vágva,
1 csipet tengeri só, tamari szójaszósz ízesítésül,
½ teáskanál reszelt gyömbér – kívánság szerint, fekete szezámmag
olaj – állapot függvényében
vagy víz az olaj helyett, tálaláskor petrezselyemzöld apróra vágva
Forrósítsuk fel az olajat vagy vizet a serpenyőben, adjuk hozzá a sárgarépát, a bojtorjángyökeret és a sót és lassan süssük kevergetve, amíg megpuhul. Adjunk kis vizet az ételhez, ha szükséges, hogy megakadályozzuk a leégést. Tálaláskor petrezselyemzölddel díszítjük. 4-6 adag lesz a fenti mennyiségből. Nagyon erősítő hatású ételt kapunk ezzel az elkészítési móddal a zöldségekből.
Főtt azuki bab rizs sziruppal vagy főtt lima bab árpa malátával édesítve
1 csésze bab 3 csésze vízben áztatva, majd só nélkül kuktában
45 perc alatt puhára főzve
1 csipet tengeri só és 3 evőkanál rizs szirup vagy árpa maláta szirup
Desszertet készíthetünk a só nélkül puhára főtt babból 1 csipet sóval és a gabona sziruppal merülő mixerrel pürésítve. Az azuki bab jót tesz vese problémák és vízszeres ér panaszok esetérben is.
Hajdinaleves zöldséggel
- ½ csésze hajdina, 6-7 rózsa karfiol
- 2 db közepes méretű sárgarépa
- 1 db kisebb méretű vöröshagyma
- petrezselyem apróra vágva
- tengeri só, 2 kanál hidegen sajtolt szezám-, kukorica- vagy napraforgóolaj
Az olajon és pici vízen megpirítjuk a félholdra szeletelt hagymát, hozzátesszük az oválisra vágott sárgarépákat. Amikor forr a víz, hozzátesszük a karfiolt és miután félig megpuhult a karfiol, hozzáadjuk a megmosott hajdinát. Mikor már puha, pihentetjük 5-10 percet tálalás előtt. Fogyasztáskor a tetejét petrezselyemmel szórjuk meg.
Italok, gyógyitalok
Bancha szár tea (Kukicha)
2 evőkanál bancha szár, 1½ liter víz
Öregebb teacserje szárából, és leveleiből készül, amelynek japánul ban a neve, a cha szó teát jelent, bancha teát írva ismételjük a tea szót. Ugyanez a cserje zöld teát is ad, amelyet a legfiatalabb, legzöldebb levelekből nyernek, ez koffeint tartalmaz, ezért nem ajánlatos rendszeresen. Az idősebb cserje koffein tartalma csökken, végül teljesen eltűnik. A növény egyes részeit különböző fejlődési időszakban betakarítva nyerik a különféle teákat. A bancha szár általában pirítva kapható. Ha mégsem, akkor szárazon pirítsuk meg az egész csomagot serpenyőben, állandóan kevergetve 3-4 perc alatt. Vegyük azt a mennyiséget, amit éppen megfőzünk, a maradékot a lehűlés után légmentesen zárható üvegbe tegyük. A pirított teaszárat hideg vízhez adjuk, felforraljuk, alacsony lángon lassan főzzük 5-15 percig attól függően, hogy világos vagy sötét teát készítünk. Csészékbe szűrjük, a szárakat a szűrőből terítsük ki megszáradni, még 2 alkalommal kifőzhetjük, ekkor kicsit hosszabb ideig fő és ázik. Napi használatra alkalmas alapital, koffeinmentes, lúgosító hatású, segíti az emésztést, megnyugtatja a savas gyomrot, a fekete teák viszont koffeines és savasító italok, ezért kerüljük.
Mu tea
1 filter Mu tea 9 vagy 16 összetevőből készült, filteres gyógynövény keverék, enyhén jang ital készül belőle,
3 csésze víz
Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a filtert és lassan főzzük 10 percig. Keleti boltokban kapható, George Oshawa állította össze, aki először mutatta be a nyugati embereknek a makrobiotikát Nem adható jang állapotú személyeknek, igyuk alkalmanként, hetente 1 alkalommal.
Ume-Sho-kuzu/kuzu, umeboshi szilva és shoyu ital
1 púpozott teáskanál kuzu,
2-3 evőkanál hidegvíz majd 1 csésze hideg víz,
½ – 1 umeboshi szilva magja nélkül apróra vágva vagy
1 teáskanál umeboshi paszta, ½ teáskanál shoyu szójaszósz
Oldjuk fel a kuzut a 2-3 evőkanál vízben kevergetve, majd adjuk hozzá az umeboshi pépet és a csésze vizet, keverjük el. Tegyük egy lábasba és állandó keverés közben, közepes lángon főzzük, amíg áttetszővé válik. Vegyük le a lángot, tegyük bele a shoyu szójaszószt és kevergetve lassan főzzük tovább 2-3 percig. Melegen igyuk meg étkezések között. Jin vese és hólyag állapotokban alkalmazható minden 3. napon 3 héten át. Javítja a vért, erősíti a gyenge emésztést és megújítja az energiákat.
Vese gyógyital
1 rész mosott és áztatott azuki bab,
1 rész darabolt, szárított jégcsapretek,
1 rész szárított shiitake gomba áztatva, leszárazva a feje darabolva,
1 rész kombu egészben,
ötszörös mennyiségű víz a gomba és a bab áztatóvizével együtt
A hozzávalókat összekeverjük és felforraljuk, majd 25-30 percig lassan főzzük. Szűrjük le és melegen igyuk naponta 1 csészével a levéből 10 napon át. Friss vízzel főzzük készre a babot és együk meg ételként is a kombu kivételével.
Frissen reszelt és főtt jégcsapretek ital
½ csésze jégcsapretek frissen reszelve,
1 csésze víz
A reszelt jégcsapretket kétszeres vízben forraljuk fel és főzzük néhány percig. Melegen igyuk és együk meg. Segít feloldani a túl sok fehérje, zsír és nyák lerakódásokat, amelyek a vesében tárolódnak és rontják a működését vesegyulladásnál vagy beszűkült vesénél.
Azuki bab, shiitake gomba és jégcsapretek ital
1 rész azuki bab mosva, áztatva, az áztató levével együtt
1 rész shiitake gomba mosva, áztatva, leszárazva, feje darabolva,
1 rész darabolt és szárított jégcsapretek,
3-4 rész víz az áztatóvizekkel együtt
Az előkészített hozzávalókat forraljuk fel és közepes lángon fedővel főzzük 35 percig, majd szűrjük le és melegen igyuk meg. Vesegyulladásnál alkalmazzuk, megnyugtatja a vesét és normalizálja a működését.
Azuki bab, barna rizs, jégcsapretek és shiitake gomba tea
½ csésze azuki bab, ¼ csésze barnarizs, ½ csésze reszelt jégcsapretek, ¼ csésze szárított shiitake gomba ázatva, leszárazva, a feje darabolva, 4 csésze víz a gomba áztatóvizével együtt
Áztassuk be a babot néhány órára, a gombát fél órára, reszeljük le a jégcsapretket, tegyük egy fazékba a babot, a gombát és a jégcsapretket a vízzel, a bab és a gomba ázató vizével együtt. Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük 30 percig. A leszűrt levét melegen fogyasztjuk, termoszban tároljuk. További vizet szükség szerint hozzáöntve készre főzzük, kevés tengeri sót ekkor keverünk hozzá és ételként is elfogyasztjuk. Jót tesz vese gyengeség és ízületi gyulladás esetében is.
Azuki bab ital kombuval
½ csésze azuki bab áztatva az áztató vizével együtt,
2,5 cm hosszú kombu darab áztatva és darabolva, 3 csésze víz
A vizet, a babot és a kombut tegyük egy fazékba, fedjük le és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot alacsonyra és 30 percig főzzük. Szűrjük le a levét és melegen igyuk meg. Elkészíthetjük egyszerre több adagban, tegyük a többit leszűrve a hűtőbe, melegítsük fel, mielőtt megiszunk belőle 1 csészével másnap. A leszűrt babot újabb vízben puhulásig tovább főzzük és felhasználjuk más ételekhez. Erősíti a vesét, jót tesz a húgyhólyagnak is, segít helyreállítani a normál vizeletürítést.
Reszelt sárgarépa és jégcsapretek ital
2 evőkanál frissen reszelt sárgarépa,
2 evőkanál frissen reszelt daikon jégcsapretek,
2 csésze víz, (1/3 nori lap darbolva,
½ umeboshi szilva, shoyu szójaszósz néhány csepp)
Tegyük a frissen reszelt sárgarépát és jégcsapretket a vízzel egy lábasba és forraljuk fel. Csökkentsük le a lángot, adjunk hozzá a nori lapot és az umbeoshi szilvát és együtt lassan főzzük további 3 percig, majd adjuk hozzá a shoyu szójaszószt és zárjuk el a tüzet. Igyunk meg melegen 1 csésze levet és együk meg a zöldségeket. A jégcsapretek feloldó hatással van, jin jellegű. A sárgarépa erősít, és lefelé viszi a testben az energiát. Segíti a májat, hogy megszabaduljon a tojás, sajt és a marhahús zsírjától, segít csökkenteni a koleszterin szintet, feloldani a vesében és a húgyhólyagban lévő meszes köveket. A stagnáló állati zsiradék és olaj fellazítására adjunk hozzá kevés vágott újhagymát. segít eltávolítani a zsír és olaj lerakódásokat a veséből, igyunk napi 1kis csészével 5 napon keresztül utána hetente 2x néhány héten át.
Kombu ital
15 cm-es kombu darab, és 2 csésze víz
Addig forraljuk a kombut a vízben, amíg 1 csészényi folyadék marad a kettőből. Erősíti a vért, segít feloldani az állati zsiradék és fehérje lerakódásokat a testből, nyugtató hatású, segíti az idegi funkciók helyreállítását, támogatja a tiszta gondolkodást. Alkalmanként igyuk.
Fekete szójabab ital kombuval
1 csésze fekete szójabab 4 csésze vízben áztatva,
10 cm hosszú kombu darab áztatva
Tegyük a babot, a kombut és az áztató vizet a fazékba, forraljuk fel, csökkentsük le a lángot és lassan főzzük 30-45 percig. Szűrjük le a levét és igyunk meg egy csésze fekete, édes italt, amilyen melegen csak tudjuk. A babot tovább főzzük ételhez.
Vese és hólyag problémák, csont és ízületi rendellenességek, bronhitisz hasmenés esetében. Jang vese és hólyag állapotokban, beszűküléseknél alkalmazható a fekete szójabab gyógyital naponta 3x néhány napon keresztül.
Shiitake gomba és frissen reszelt daikon jégcsapretek ital
2 szárított shiitake gomba, vízben 3o percig áztatva és darabolva,
¼ csésze daikon jégcsapretek frissen reszelve, 2 csésze víz
A hozzávalókat egy fazékban felforraljuk, majd alacsony lángon, lassan, 20-30 percig főzzük. Leszűrjük, és 1 csészével iszunk meg belőle. 2 hétig isszuk a következőképpen: az első héten minden második nap 1 csészével, a második héten 2x, 1 csészével. Vese és hólyag problémáknál, szintén jó a zsír és olaj lerakódások eltávolítására, igyunk napi 1 kis csészével minden 3. napon 1 hónapon át. Javasolt még láz csillapítására, csont, ízületi, izom panaszoknál javasolt.
Jégcsapretek, nori lap és gyömbér ital
1 pirított nori lap apróra vágva, 2 evőkanál jégcsapretek reszelve,
½ teáskanál gyömbér reszelve, 1 teáskanál szójaszósz 3 csésze víz
Keverjük össze, forraljuk fel, majd főzzük 5 percig és melegen szűrjük le. Igyunk 1-2 csészével, hogy a húgyvezeték és a húgy utak stimulálására. Segíti a vesét stimulálja a hólyagot és segít kinyitni a húgyvezetéket.
Kezelések
Meleg törölközős ledörzsölés
kis pamuttörölköző, forró víz
Fogjuk meg a törölköző két végét, közepét mártsuk forró vízbe, majd csavarjuk ki. Ha a törököző túl forró, kicsit himbáljuk a t, majd dörzsöljük át vele az egész testet, beleértve a kezet, lábat, a kéz és lábujjakat is. Mártsuk újra a forró vízbe, ha a törölköző kihűl. Enyhén kipirul a bőr a dörzsölés hatására. Aktiválja a vérkeringést, javítja az energiaáramlást az egész testben, segít feloldani a bőr alatti zsír és méreganyag lerakódásokat, megtisztítja a bőrt. Naponta 2 alkalommal is végezhető fürdés előtt, nem a fürdővízben ülve.
Meleg lábfürdő tengeri sóval
forró víz
½ csésze tengeri só,
A vizet oda tesszük egy fazékban felforrni, beletesszük a tengeri sót és félrehúzzuk. Hagyjuk lehűlni a kívánt hőmérsékletre és 5 perces lábáztatásra használjuk lefekvés előtt. Felmelegít, ellazít, megnyugtat, elősegíti, serkenti a vérkeringést.
Meleg gyömbéres borogatás
½ kg gyömbér reszelve
10 liter víz
2 törölköző és segítő személy
A 10 liter vízhez ½ kg gyömbért reszelünk, majd szűrő vagy fátyolszövet segítségével kinyerjük a levét. A vizet felforraljuk, félrehúzzuk és beletesszük a reszelt gyömbér levét, majd 5 perce belelógatjuk a fátyolszövet zsákot úgy, hogy reszelék ne menjen a vízbe. Megfogjuk a törölközőt a két végén, a közepét belelógatjuk a forró gyömbéres vízbe, majd kicsavarjuk a fazék felett, hogy a forró gyömbér lé visszamenjen az edénybe. Ha túlságosan forró, akkor rázzuk a törölközőt, hogy valamennyire meghűljön, nehogy leforrázzuk a beteget. Amilyen melegen el tudja viselni, rátesszük a gerinc vonalra, a váll vonalra vagy keresztbe a vesékre és lefedjük egy száraz törölközővel, hogy tartsa a meleget. Hagyjuk 3-5 percig hűlni, majd cseréljük az alsó törölközőt és ismételjük 2 alkalommal. Fellazítja a stagnáló energiákat, felhalmozódott testnedveket, nyálkát, stimulálja a vérkeringést és az energiaáramlást. Ellenjavallatok: Nem használunk a gyömbérpakolást: fejre magas láznál, alhason terhességkor, vakbélgyulladásnál csecsemőkön és idős személyeknél. Vesekő esetében tegyünk meleg gyömbéres borogatást a vese területére, ismételjük, amikor szükséges, hogy segítsen feloldani az elakadást és a kő át tudjon haladni.
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
A vese egészsége a fiatalság titka
7+1 tipp a vese és a hólyag egészségéért
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.