Ingyenes Facebook főzőiskola receptjei
Itt megnézheted a februárban ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.
Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételek és receptjeit is.
Azuki bablaves édesburgonyával / 2 főre
Hozzávalók:
- 10 dkg azuki bab
- 1 db vöröshagyma kockára vágva
- 1 db fehérrépa negyedholdra vágva
- 15 dkg édesburgonya kicsi kockákra vágva
- 10 cm hosszú szárzeller vékonyan átlósan szeletelve
- 1 mokkáskanál olaj
- 1 teáskanál só
- 1 liter víz
Elkészítése:
Az azuki babot beáztatom akár előző nap este, az áztató levet megtartom és puhára főzöm. (babérlevelet is lehet hozzátenni 2 db-ot) Amikor megpuhult sózom,hogy szívja be a sót. Másik edényben mokkáskanál olajon üvegesre pirítom a hagymát és ezután hozzáadom a zöldségeket és együtt pirítom. Lehet egy kevés levet a főtt azuki bab léből hozzá adi hogy ne piruljon le nagyon. Amikor puhák a zöldségek akkor a főtt azuki babot levével együtt hozzáadom a zöldségekhez.
Azuki bab (lehet más babféle is) sütőtökkel, blansírozott karfiollal, brokkolival, zöldséges kölessel / 2 főre
Hozzávalók:
- 10 dkg azukibab vagy vörösbab
- 2 db babérlevél
- 5 dl víz
- mokkáskanál só
Zöldség fogásokhoz:
- 20 dkg sütőtök 4 cm-s méretre vágva
- 4 rózsa karfiol
- 4 rózsa brokkoli
Elkészítése:
Azuki bab megfőzése lehet kuktában és lehet vastagtalpú edényben is. Beáztatom a babot legalább 3 órára, az áztatólevet felhasználom és felforralom a vizet fedő alatt. Majd kicsire veszem a lángot és 40 percig puhára főzöm babérlevéllel. Ezután kiveszem a babérlevelet és megsózom. A forró bab magába szívja a sót. 1 cm-s vízbe beleteszem a sütőtök darabokat és csipet sóval megszórom a tetejét, majd lefedem az edényt és nagyra teszem a gázlángot hogy felforrjon a víz. Ezután csökkentem kicsire a gázlángot és még 10 percig főzöm. A víz elpárolog és a sütőtök megpuhul. (nishime vágási főzési mód ez, amitől a zöldség édessé válik)
Blansírozom a karfiolt és a brokkolit. 3 dl vizet forralok és beleteszem a karfiol rózsákat 2 percre és kiveszem, majd ezután megismétlem a brokkoli rózsákkal ugyan ezt. Amikor kivettem blansírozás után a karfiolt és a brokkolit, szűrőbe teszem folyó hideg vízzel leöblítem és lecsepegtetem.
Zöldséges köles
Hozzávalók:
- 10 dkg köles
- 1 db kis répa szabálytalanra szeletelve
- 1 db kis karalábé kis kockákra vágva lehet beletenni más zöldségeket, nyáron nyers csőről levágott kukorica szemeket…
- 3 dl víz
- Csapott teáskanál só
Elkészítés:
A hozzávalókat vastagtalpú edénybe teszem és fedő alatt felforralom. Ezután kicsire veszem a lángot és még 20 percig főzöm KEVERÉS NÉLKÜL, fedő alatt. Ezután egy tányérban tálalom a főtt babot, a zöldség fogásokkal és a kölessel.
Azuki bab aszalványokkal
Hozzávalók
- 10 dkg azuki bab
- 10 dkg aszalvány (lehet barack, szilva, mazsola, vörösáfonya vagy ezek keverékei)
- 2,5 dl víz
- 2 evőkanál liszt sűrítésre
- csipet só
Elkészítés:
A beáztatott azukibabhoz hozzáadjuk az aszalványokat és puhára főzzük, majd mixerrel simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a csipet sót és a 2 evőkanál rizslisztet vagy köleslisztet, vagy hajdinalisztet… ízlés szerint és folyamatos keveréssel főzve gyenge lángon 8 percig besűrítjük.
Ajánlott blogbejegyzéseim a témához
Elolvasáshoz kattints rá a blogbejegyzés címére!
7+1 tipp a vese és a hólyag egészségéért
A vese egészsége, a fiatalság titka
Makrobiotikus étrenddel a női egészségért és helyreállításáért
Ezeket az alapanyagokat ne használd egy egészséges makrobiotikus étrendben
A gluténmentes makrobiotikus étrend
Hogyan állapítsuk meg a gluténallergiát?
Mely gabona fajták fogyaszthatók, illetve nem egy gluténmentes makrobiotikus étrendben?
9 makrobiotikus táplálkozási tanács gluténallergia esetén
Mit nevezünk élő ételeknek a makrobiotika tudományában? Miért fontosak számunkra?
Ajánlott könyveim a témához
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért
Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században
Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás
A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.