Ingyenes Facebook főzőiskola receptjei

Itt megnézheted a februárban ezzel a témával foglalkozó ingyenes főzősuli felvételét is.

Az alábbiakban pedig megtalálod a lefőzött ételek és receptjeit is.

Leves – Azuki bableves édesburbonyával
Főfogás – Vörös bab sütőtökkel, blsansírozott karfiollal, brokkolival, zöldséges kölessel.
Desszert – Azuki babkrém aszalványokkal
Jó étvágyat!

Azuki bablaves édesburgonyával / 2 főre

Azuki bableves édesburgonyával

Hozzávalók:

  • 10 dkg azuki bab
  • 1 db vöröshagyma kockára vágva
  • 1 db fehérrépa negyedholdra vágva
  • 15 dkg édesburgonya kicsi kockákra vágva
  • 10 cm hosszú szárzeller vékonyan átlósan szeletelve
  • 1 mokkáskanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 liter víz

Elkészítése:

Az azuki babot beáztatom akár előző nap este, az áztató levet megtartom és puhára főzöm. (babérlevelet is  lehet hozzátenni 2 db-ot) Amikor megpuhult sózom,hogy szívja be a sót. Másik edényben mokkáskanál olajon üvegesre pirítom a hagymát és ezután hozzáadom a zöldségeket és együtt pirítom. Lehet egy kevés levet a főtt azuki bab léből hozzá adi hogy ne piruljon le nagyon. Amikor puhák a zöldségek akkor a főtt azuki babot levével együtt hozzáadom a zöldségekhez.

 

Azuki bab (lehet más babféle is) sütőtökkel, blansírozott karfiollal, brokkolival, zöldséges kölessel / 2 főre

Hozzávalók:

  • 10 dkg azukibab vagy vörösbab
  • 2 db babérlevél
  • 5 dl víz
  • mokkáskanál só

 

Zöldség fogásokhoz:

  • 20 dkg sütőtök 4 cm-s méretre vágva
  • 4 rózsa karfiol
  • 4 rózsa brokkoli

 

Elkészítése:

Azuki bab megfőzése lehet kuktában és lehet vastagtalpú edényben is. Beáztatom a babot legalább 3 órára, az áztatólevet felhasználom és felforralom a vizet fedő alatt. Majd kicsire veszem a lángot és 40 percig puhára főzöm babérlevéllel. Ezután kiveszem a babérlevelet és megsózom. A forró bab magába szívja a sót. 1 cm-s vízbe beleteszem a sütőtök darabokat és csipet sóval megszórom a tetejét, majd lefedem az edényt és nagyra teszem a gázlángot hogy felforrjon a víz. Ezután csökkentem kicsire a gázlángot és még 10 percig főzöm. A víz elpárolog és a sütőtök megpuhul. (nishime vágási főzési mód ez, amitől a zöldség édessé válik)

Blansírozom a karfiolt és a brokkolit. 3 dl vizet forralok és beleteszem a karfiol rózsákat 2 percre és kiveszem, majd ezután megismétlem a brokkoli rózsákkal ugyan ezt. Amikor kivettem blansírozás után a karfiolt és a brokkolit, szűrőbe teszem folyó hideg vízzel leöblítem és lecsepegtetem.

 

Zöldséges köles

Hozzávalók:

  • 10 dkg köles
  • 1 db kis répa szabálytalanra szeletelve
  • 1 db kis karalábé kis kockákra vágva lehet beletenni más zöldségeket, nyáron nyers csőről levágott kukorica szemeket…
  • 3 dl víz
  • Csapott teáskanál só 

 

Elkészítés:

A hozzávalókat vastagtalpú edénybe teszem és fedő alatt felforralom. Ezután kicsire veszem a lángot és még 20 percig főzöm KEVERÉS NÉLKÜL, fedő alatt. Ezután egy tányérban tálalom a főtt babot, a zöldség fogásokkal és a kölessel.

Azuki bab aszalványokkal 

Makrobiotikus aszalványos azuki bab desszert

Hozzávalók

  • 10 dkg azuki bab
  • 10 dkg aszalvány (lehet barack, szilva, mazsola, vörösáfonya vagy ezek keverékei)
  • 2,5 dl víz
  • 2 evőkanál liszt sűrítésre
  • csipet só

 

Elkészítés:

A beáztatott azukibabhoz hozzáadjuk az aszalványokat és puhára főzzük, majd mixerrel simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a csipet sót és a 2 evőkanál rizslisztet vagy köleslisztet, vagy hajdinalisztet… ízlés szerint és folyamatos keveréssel főzve gyenge lángon 8  percig besűrítjük. 

Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

Ajánlott könyveim a témához

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika, az egészséges és harmonikus életért

Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.