A pajzsmirigy egészségéért főzőiskola elméleti anyaga

FIGYELEM!

Aki pajzsmirigy beteg, forduljon belgyógyász és endokrinológus szakorvoshoz! Az egészséggel kapcsolatos anyagok olvasása nem pótolja az orvosi diagnózist, kezelést és az egyéni táplálkozási tanácsot.

Ez a főziskola nem helyettesíti az orvosi kezelést!

A főzőiskola hatékony és eredményes végrehajtásához kérd ki makrobiotikus szakértő véleményét. Közepesen súlyos rendellenességek, tünetek tapasztalása esetében makrobiotikus tanácsadó segítségével kövesd az állapotodnak megfelelő étrendet a három általános gyógyító étrend típusból. Súlyosabb betegségeknél kérd képzett makrobiotikus tanácsadó egyéni étrend javaslatát is.

A természetes makrobiotikus étrend és életmód alapjai

A makrobiotikus étrend és életmód visszahozza a modern mindennapokba a tudatos, egészséget szolgáló, természetes életet, az egyszerű, teljes értékű ételeket, amelyek összhangban vannak a természet törvényeivel, kincseivel és váltakozó rendjével. A módszer követői természetes, kiegyensúlyozott, egyszerű étrenden élnek és tevékeny, aktív életet folytatnak öregkorukban is.

Az ember a természet része, körülöttünk és bennünk is megnyilvánul ennek a rendje. Ennek tudatos alkalmazásával az egészséges élet tudománya a makrobiotika: magában foglalja az alapanyagok kiválasztását, a főzési módszereket, valamint az étkezést és életmódot is. Célja, hogy az életerőnket magas szinten, az egészségünket karban tartsuk.

Nem erőltet egységes étrendet mindenkire, hanem figyelembe veszi az éghajlati övet, az évszakot, a környezeti hatásokat, a nemet, az életkort, a fizikai és szellemi aktivitást, az éppen hozzáférhető alapanyagokat és a főzésre fordítható időt. Számításba veszi a sokféle adottságot, a helyi alapanyagokat és kultúrát, továbbá az egyéni szükségleteket, lehetőségeket és egészségi állapotot is.

Rendszeres étekezésünkhöz válasszunk tudatosan olyan alapanyagokból és módszerekkel készült ételeket, amelyek támogatják az életerőnket, az immunrendszerünket, segítik az egészségünket és támogatják a szervezet gyógyulását.

Ételeink alapanyagául egész, élő növényeket választunk, ezek élő energiával és sokféle értékes tápanyaggal rendelkeznek. Az egész gabona, bab és magszemek, a zöldségek növekedésre képesek, a gyökérzöldségek a veremben kihajtanak, a gyümölcsök magvaiból új növények nőnek, a növények levelei és hajtásai gyökeret eresztenek, a természetesen erjesztett, fermentált ételek mikroszkopikus folyamataiban az emésztést segítő élő enzimek vannak.

Figyelmet igényel az ökológiai gazdálkodásból származó bio élelmiszerek gondos kiválasztása a vásárlásnál, megfelelő tárolásuk és otthoni feldolgozásuk. A természetes főzési módszerekkel különféle hatást gyakorolunk az alapanyagok energiájára mielőtt megesszük őket. Az elfogyasztott ételek kölcsönhatásba kerülnek a testünk energiájával, hatnak az életerőnkre és egyensúlyunkra. Az összes értékes alapanyag és főzési módszer ismeretében változatosan használjuk őket, ízletes és egészséges ételek készítésére.

Az alapanyagok tudatos kiválasztása élettani hatásaik ismeretében és azok megfelelő elkészítése a sarokköve a táplálkozási eredetű betegségek megelőzésének, enyhítésének és kiegyensúlyozásának, ezek értő alkalmazásával kulcsot kapunk az egészségünk helyreállításához.

 

A kiegyensúlyozott és a szélsőséges ételek hatásai

 

A makrobiotikus alapelvek és gyakorlat a két ellentétes, egymást kiegészítő, univerzális erő közötti kölcsönhatáson alapulnak. Ezek az energiák az élet minden területen megnyilvánulnak és egymásra kölcsönösen hatnak, ezeken alapul minden jelenség az életünkben. Értelmezhetők az élet sok területén, a nemek, az évszakok, a hőmérséklet, elemek és az energiák területén. Jin jellegű a nő, a tél, a hideg, a víz, a nedves, a kiterjedő erő. Jang jellegű a férfi a nyár, a meleg a tűz, a száraz, az összehúzó erő. Mindkettőből áll mindkét oldal, semmi sem teljesen az egyik vagy a másik.

Az alapanyagokat és az ételeket is ezen alapvető energiák szerint osztályozzuk a bennük meghatározóbb energia alapján, hiszen az élelmiszerekben is van mindkét tulajdonság. A növényi élelmiszerek fő csoportként jin, az állati eredetűek fő csoporként jang típúsúak. A jin és jang jelleg a fő csoporton belül is étrelmezhető: a levelek ősszel elhalványulnak és lelhullanak, a nedvesség leszáll a növények gyökerébe, a késő őszi növények szárazabbak és koncentráltabbak, sokáig eltarthatók. Ezért jangabbak az őszi gyökérzöldségek, mint a sárgarépa, a paszternák és a fehérrépa. Tavasszal és kora nyáron új hajtások jelennek meg, melegebbé válik az idő, a leveles növények inkább jin természetűek, több vizet tartalmaznak, gyorsan elpusztulnak, hűsítő hatásukra a meleg hónapokban van leginkább szükségünk. A növényi energia a csúcspontját késő nyáron éri el, magasan a talaj felett megérnek az édes, lédús gyümölcsök. Ez az éves ciklus tükrözi a meghatározó energiák váltakozását az évszakok változásával összhangban. A trópusi meleg (jang) éghajlatról származó élelmiszerek jin természetűek. A hidegebb (jin) éghajlatról származó élelmiszerek peding jang természetűek. A vegyi összetevőknél például a nátrium jang és összehúzódó, kálium jin és kiterjesztő energiát képvisel.

Szélsőségesek és mérsékeltek, kiegyensúlyozottabbak csoportjába az energia jellegük erőssége szerint soroljuk az élelmiszereket:

  • A szélsőségesen jang ételek – az állati eredetű ételek, a húsfélék – a legerősebben jangtól a kevésbé jangig: só, erősen sós ételek, tojás, vörös hús, baromfi, kemény sós sajt, vörös húsú halak, fehér húsú halak – italok és ételkészítési módok eltúlzása, módszerként a grillezés és a sütőben sütés ízületi problémákat, merevséget, szűkületeket, szívrohamot, zárkózottságot, beszűkülést, nyugtalanságot, önzést és erőszakos hajlamot okoz.
  • A szélsőségesen jin ételek – a legerősebben jintől a kevésbé jinig: kábítószerek, gyógyszerek, alkohol, vegyi és mesterséges adalékanyagokkal készült, besugárzott, finomított fehér lisztes, cukros élelmiszerek, energia italok, koffein, kávé, fekete tea, tej és tejtermékek, méz, trópusi zöldségek és gyümölcsök, gyümölcslevek a mérsékelt égövben főleg télen, a fagyasztott ételek, italok – italok és ételkészítési módok eltúlzása, módszerként a mikrohullámú sütőben és az elektromos tűzhelyen készült ételek, gyengeséget, szétszórtságot, védekezést, akaratvesztést, depressziót, öngyilkos tendenciát, rettegést okoz a vírusoktól, valamint a fehér vérsejtek termelésének elszaporodását.
  • Az egyik szélsőséges csoport ételeinek és italainak fogyasztása automatikusan vonz bennünket a másik oldali szélsőséghez, hogy kompenzálja, mert a testünk egyensúlyra törekszik. A szélsőséges ételek rendszeres fogyasztása azonban a középpontban lévő egyensúly kialakulása helyett a szélsőségek közötti folyamatos, vad ingadozásban végződik, a két szélsőség ételeinek együtt fogyasztása pedig mind a két szélsőség halmozottan káros egészségügyi hatásait hozza.
  • A mérséklet középrészen helyezkednek el gabonafélék, a hüvelyesek – bab, borsó és lencsefélék – a magvak és diófélék, a gyökérzöldségek, a kerek zöldségek, a leveles zöldségek, a tengeri füvek és a mérsékelt égöv helyi gyümölcsei.
  • A méréskelten összehúzó energiájú enyhén jang ételek meleget, erőt, fegyelmet és vitalitást adnak.
  • A mérsékelten kiterjedő energiájú enyhén jin ételek hűtenek, tisztítanak, nyugtatnak, táplálják a türelmet és a megértést.

  • Egyensúlyt a szélsőségesebb ételek elhagyásával és a kiegyensúlyozott alapanyagok értő dinamikus elkészítésével érhetünk el napról napra és tarthatunk fenn hosszabb távon összhangban a folyamatos változásokkal. A betegség a makrobiotikus szemlélet szerint egyensúly hiányában jön létre, ennek étrendi okai pedig valamelyik vagy mindkét oldali szélsőséges ételek rendszeres fogyasztásából származó lerakódások a testben és/vagy a megfelelő tápanyagok hiánya.

Az egészségért kerülendő szélsőséges ételek

 

Kerülendők a húsok és húskészítmények, a vadhúsok, a pulyka, csirke, tojás, a vörös húsú halak, a tejtermékek, tej, vaj, sajt, tejföl, jégkrém, a trópusi gyümölcsök, trópusi zöldségek és magfélék a mérsékelt égövben főleg télen, a cukor, a koncentrált édesítők, a mesterséges édesítők, a finomított asztali só, a szürke tengeri só, az állati és a telített növényi zsírok, margarin, a trópusi kókusz olaj és pálma olaj, a finomított olajak.

Kerülendők a genetikailag módosított vegyszeresen termesztett szójából, iparilag feldolgozott száraz szójatermékek, szója granulátum, kocka, lap, szójaliszt, cukrozott szójatej, margarin, szója majonéz, szója jégkrém, szójás bébiétel. Kerülendők a feldolgozott finomított gabonatermékek, a fehér rizs, a fehér liszt, a konzervált és fagyasztott ételek, a mesterséges színező, adalék és ízfokozó anyagokkal készült ételek, a mikrohullámú sütőben és lehetőleg az elektromos tűzhelyen készült ételek, az ionizáló besugárzással kezelt élelmiszerek, stimuláló és trópusi fűszerek, azok az étrend kiegészítők és vitamin készítmények, amelyeket teremészetes ételekkel is bevihetünk.

Kerülendők a cukrozott, a szénsavas, a stimuláló energiaitalok, a fekete tea, feketekávé, a drogok, a túlzott mennyiségű alkohol (felnőtteknek kevés sör, vörösbor kivételével, állapot függvényében). Ezek nem részei a makrobiotikus rendszernek.

 

Az étrendváltás módja és jelenségei

 

A makrobiotikus konyha alap felszerelésének és induló alapanyagainak összeállításához javasolt elolvasni a Vágási, főzési módok és életvezetés c. könyvet, az alapok elmélyítéséhez a Makrobiotikus táplálkozás, a Makrobiotika a 21. században c. könyveket az általános makrobiotikus étrend szerinti főzéshez pedig a négy évszak receptjeit.

Betegségeknél addig kövessük a kapott egyéni kiegyensúlyozó étrend előírásait, amíg azt fokozatosan módosítva visszatérhetünk az általános makrobiotikus étrendhez.

Miután évekig ettük a finomított és mesterségesen ízesített élelmiszereket, ízlelőbimbóink kezdenek elhalni, és elfelejtjük a gabonafélék és zöldségek kínálta gazdag, enyhe ízeket, finom aromákat és a változatosságot. A teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerekre való átállás után hetekkel tér vissza a természetes ízérzékelésük.

Az átállással lehetőség szerint haladjunk fokozatosan. Kezdetben néhány alapvető lépést teszük, kuktafazékban főtt barnarizst, miszólevest, néhány zöldségételt, egyfajta tengeri algát használunk (erős méregtelenítő hatásuk van, sok ásványi anyagot adnak, hijiki: a csontokért és az emésztésért, kombu: a szexuális energiáért, aramre: fáradtság és vérszegénység ellen) és bancha szár teát iszunk.

Napról napra, hétről-hétre fokozatosan bővítjük a fogyasztott természetes ételek körét és csökkentjük a korábbi szélsőséges ételek mennyiségét és fokozatosan áttérünk egy jobb minőségű közbenső ételfajtára, végül teljesen az új ételekre.

A húsról és a baromfiról viszonylag könnyű lemondani, néhány hét elteltével már alig kívánjuk a húst. Ha mégis megkívánnánk, állapot függvényében elkészíthetjük a szejtyán/búzasikér vagy a tempeh ételt hússzerűen, fasírtnak, vagy babos gombócot, a bab vagy csicseriborsó fasírtot.

A cukorról és az édességről általában sokkal nehezebben mondunk le, mint a húsról. Fokozatosan térjünk át a természetes édesítőszerekre, hogy időt adjunk a szervezetünknek a vécukorszint változásához, néhány hétig mézzel helyettesíthetjük a cukrot, ez után már könnyebb átállni az enyhébb rizsszirupra vagy a gluténtartalmú árpamaláta szirupra.

Lelki okokból a tehéntejről és a tejtermékekről a tudatos egyéneknek is több időbe telik, nehezebb leszokni, mert öntudatlanul erősen ragaszkodunk azokhoz az élelmiszerekhez, amelyeken felnőttünk. Kiváló alternatívát kínál a rizstej és a hagyományos fermentált szójatermék a tofu, a tejtermékekhez ízben és állagban hasonló élelmiszerek azok számára, akik épp átállnak az új táplálkozásra.

Amikor a gyermekkorunkban megszokott ételekre vágyódunk, a bűntudat helyett próbáljuk megérteni ennek az okát. Az új étrend első heteiben és hónapjaiban ez csupán a természetes kiürülési folyamatot tükrözi, a mérgező anyagok és a váladékok, amelyek vérünkben és belső szerveinkben felhalmozódtak, a kiválasztó funkciók révén kezdenek kiürülni a testből.

Ha állapotunk már stabilizálódott, valamely élelmiszer megkívánása annak a jele, hogy étrendünk ellentétes irányban eltér a megkívánt ételtől. Ha gyümölcslére vagy fagylaltra vágyunk, akkor az ételünk túl sós, túl van főzve vagy túl sok jang ételt ettünk. Ha halat, tojást, állati eredetű élelmiszert kívánunk meg, akkor túl sok édeset, folyadékot, erőteljesen jin ételt fogyasztottunk. Az ilyen ellenkező irányú késztetésekkel jelzi a testünk, hogy táplálkozásunk egyensúlya megbomlott. Tudatosítsuk ezeket a vágyakat, figyeljük meg az étrendünket és együnk nagyon keveset a megkívánt ételből. Kiegyensúlyozott étrenden a szélsőséges késztetések fokozatosan elmúlnak.

 

A makrobiotikus étrend kiegyensúlyozott, természetes alapanyagai

 

A makrobiotika a kiegyensúlyozott, energia szempontjából is középpontos ételeket ajánlja. A gabonák a legmegfelelőbb ételek az ember számára, különösen a barnarizsben van meg a kiegyensúlyozottság, ezen belül is a közepes szemű barnarizs fogyasztható egész évben. A melegvérű emberi lények a növényeket termő mérsékelt és trópusi égövben leginkább a kiegészítő ellentétből, a növények köréből igénylik a táplálékukat.

Az általános makrobiotikus étrendben a mérsékelt éghajlati övben fő szerepet játszanak az egész gabonák, a zöldségfélék, a hüvelyesek, a természetes szójabab termékek, a mag és diófélék, a helyben termett idénygyümölcsök és a tengeri füvek – a tengerparti részeken frissen, máshol szárítottan. Az állati eredetű ételek közül a tengeri és édesvízi fehér húsú halfajták ajánlottak – a kagylók és tenger gyümölcsei frissen a tengerparti részeken.

– Egész gabonák rendszeresen: barnarizs, köles, hántolt árpa, árpagyöngy, búza, rozs, egész gabonák ritkábban: zab, hajdina, kukorica, amarant, quinoa, édes rizs

– Gabona termékek alkalmanként: bulgur, kusz-kusz, gabona töret, dara, teljes kiőrlésű liszt, teljes kiőrlésű lisztből tojás nélkül készült tésztafélék és galuskák, soba tészta hajdinából, udon hosszú búzatészta, somen vékony búzatészta, teljes kiőrlésű lisztből élesztő nélkül készült lapos kenyér, teljes kiőrlésű kovászos kenyér, natúr puffasztott gabonák, natúr pattogatott kukorica, natúr gabona pelyhek, búzasikérből/glutén készült búzahús/szejtyán és fu és az édes rizsből készült mochi

– Gyökérzöldségek: sárgarépa, fehérrépa, paszternák, jégcsapretek, gyermekláncfű gyökér, csicsóka, cékla, bojtorján gyökér és távolabbi mérsékelt tájakról a lótusz gyökér, a jinenjo gyökér, rutabaga gyökér és a taro/albi burgonya

Kerek föld felett növő zöldségek: kerek és kanadai sütőtök, nyári tök, csillag tök, cukkíni, kelbimbó, kelkáposzta, fejes káposzta, vörös káposzta, brokkoli, karfiol, uborka, vöröshagyma, lilahagyma, shiitake gomba, csiperkegomba, karalábé

Leveles zöldségek: kínai kel, leveles kel, szárzeller, petrezselyemzöld, sárgarépa zöld, jégcsapretek zöld, mustár zöld, vizitorma, snidling, póréhagyma, gyermekláncfű zöld, endívia, fejes saláta

– Hüvelyesek, bab borsó és lencsefélék: azuki bab, barna, vörös vagy fekete lencse, csicseriborsó, fekete szójabab, vese bab, tarkabab, világos szójabab, fehér gyöngybab, mungó bab, sárga vagy zöld feles borsó, nagy szemű nyári saláta bab, zsenge zöldbab és zöldborsó

– Természetes babtermékek: lágy és félkemény tofu, szárított tofu, tempeh, natto, humusz/csicseriborsó krém, tamari vagy gluténtartalmú shoyu szójaszósz, szója miszó (hatcho), szójabab és barnarizs miszó (genmai), szójabab és árpa miszó (mugi),

– Mag és diófélék: szezámmag, tahini szezámmagkrém, mandula, tökmag, napraforgó mag, gesztenye, ritkábban dió, mogyoró, ritkán az aprószemű, ezért erősen összehúzó hatású mákot, ezt ne adjuk jang állapotban

– Olajfélék: hidegen sajtolt, finomítatlan sötét és világos szezámmag olaj, hidegebb időszakban pirított szezámmag olaj, nyáron hidegen sajtolt, finomítatlan olíva olaj, ritkábban a napraforgó olaj, tökmagolaj, búzacsíra olaj, kukoria olaj

– Gyümölcsök és természetes aszalványok: helyben termő vagy mérsékelt égövi fajták: alma, sárgabarack, eper, málna, áfonya, szeder/faeper, őszibarack, körte, cseresznye, meggy, sárgadinnye, görögdinnye, szilva, szőlő, természetes módon aszalt mazsola, alma, sárgabarack, vörös áfonya, ritkábban a mediterrán citrom, mandarin, narancs stb.

– Tengeri füvek: szárítva és/vagy porítva, nem csak a tengerparti részeken: agar-agar, arame, hijiki, nori, kombu, wakame, dulse, kelp

– Édesvízi halak, tengeri halak és tenger gyümölcsei: a fehér húsú, nem túl zsíros fajták: ponty, csuka, harcsa, keszeg, busa, pisztráng stb. a tengerparti részeken frissen a tőkehal, lepényhal, nyelvhal, hering, polip, kagyló, osztriga, garnélarák, rák, homár.

– Italok rendszeresen: forrás vagy tisztított víz, bancha szár tea, pirított barnarizs tea, pirított árpa tea nem stimuláló, nem aromás italok

– Italok alkalmanként: kombu ital, gabona kávé, gyermekláncfű tea, bojtorjángyökér tea, umeboshi ital, lótuszgyökér tea, egyéb nem stimuláló nem aromás italok és makrobiotikus gyógyitalok állapot függvényében

– Italok csak ritkán: zöld tea, almalé, egyéb helyi gyümölcsök leve melegben mérsékelt mennyiségben, zöldséglé melegben sárgarépa, kevés cékla sárgarépával keverve, árpacsíra ital tavasszal, almabor, természetes erjesztésű sör, szaké, vörösbor egészséges felnőtteknek ritkán és mértékkel

– Fűszerek és ízesítők: finomítatlan fehér tengeri só, szezám só, tengeri fű porok, nori ízesítő, umeboshi szilva és krém, barnarizs ecet, umeboshi ecet, savanyú káposzta lé, tekka, reszelt gyömbér, reszelt jégcsapretek, citromlé, torma, mirin főzőbor, szaké, a helyi nyers vagy szárított zöldfűszerek az élettani hatásaik ismeretében, állapottól függően, továbbá a tamari vagy a búzát tartalmazó shoyu szójaszójsz, szója miszó (hatcho miso), szójabab és barnarizs miszó (genmai miso), szójabab és árpa miszó (mugi miso).

– Édesítők: édes zöldségek: sárgarépa, vöröshagyma, jégcsapretek, paszternák, fejes káposzta, sütőtök, édesburgonya édesítők: rizsszirup, árpa maláta szirup, a helyi gyümölcsök és a levük, főtt vagy aszalt gyümölcs, gesztenye

– Savanyúságok: sós gyúrt, sós préselt, sós vizes, pirított korpás, savanyú káposzta, miszós, szójaszószos, kovászos uborka stb.

Az általános makrobiotikus étrend fő arányai

Az általános étrend alapételei: nagyobb arányban és naponta

– 40-60 % egész, teljes értékű bio gabona barnarizs, köles, árpa, búza, kukorica, rozs, zab, hajdina

– 20-30 % zöldség vízben főzve, blansírozva, párolva, gőzölve, pirítva, dinsztelve, különféle vágási technikákkal előkészítve, savanyítva

– 5-10-15 % hüvelyesek bab, lencse és borsófélék és a hagyományos szójabab termékek, tofu, tempeh, életkor, nem és fizikai aktivitás függvényében

– 5 % a levesek szerepe az ételfajták közül az étrendben, napi 1-2 tányérral miszóval, szójaszósszal, zöldségekkel, gabonákkal, bab, borsó és lencsefélékkel

Az általános étrend kiegészítő ételei: kisebb arányban és mennyiségben – rendszeresen heti 5-7x, alkalmanként: heti 2-3x, ritkán: havi 1-3x

Makrobiotikus italok bancha szár tea/kukicha, pirított barnarizs, pirított árpa ital, gabonakávé, gyógyitalok stb., rendszeresen vagy alkalmanként, napi 1-3 pohárral a fajtától, az ételektől és az állapottól függően, változatosan szomjúságkor

– Helyi mag és diófélék szezámmag, mandula, tökmag, napraforgó mag, stb. rendszeresen, napi 2-3 teáskanál mennyiségben.

– Helyben termett idénygyümölcsök, frissen, tárolt vagy aszalt formában, hideg időszakban alkalmanként, heti 1-2 alkalommal inkább főzve, meleg időben rendszeresen, nyersen is.

– Fehér húsú, nem zsíros halak alkalmanként, heti 1-3 alkalommal egy-egy szeletet

– Fűszerek és ízesítők rendszeresen naponta, kávéskanálnyi vagy ennél kisebb, csipetnyi mennyiségben a fajtától függően

– Tengeri füvek rendszeresen/alkalmanként, heti 1-4 alkalommal, egyszerre kis mennyiségben

 

A makrobiotikus életmód és táplálkozás elvei az egészségért

 

Összhang az evolúciós renddel: A teljes értékű gabonák az evolúciós fejlődési láncban az emberi nemnek felelnek meg, ezért étrendünk legnagyobb részét alkossák. Állati táplálék fogyasztása esetén az evolúciós rendben az emberi fajtól minél távolabb álló fajok közül válogatva választjuk a mérsékelt égövben a halat, a rákot vagy az osztrigát.

Összhang az egyetemes étrendi hagyományokkal: Az ősi kultúrákban a mérsékelt és a trópusi övben a teljes őrlésű gabonafélék, a hüvelyesek és a zöldségek alkotják a fő táplálékot.

Összhang az ökológiai renddel: Alapozzuk olyan élelmiszerekre az étrendet, amelyeket azon a környéken termesztenek, ahol élünk, legalább azonos éghajlati övben. Kerüljük a világkereskedelem korában a mérsékelt égövben is kapható trópusi gyümölcsöket, zöldségeket, fűszereket, magokat és a jeges fagyasztott ételeket, italokat.

Összhang az évszakok váltakozásával: Nincs összhangban az évszakok rendjével télen a fagylaltevés, a nyers saláták és a gyümölcslék rendszeres fogyasztása, ahogy nincs a nyári meleggel a faszénen, roston sütött hús. Hidegben hosszabban főtt melegítő ételeket készítünk, a meleg nyár pedig a rövid ideig főzött, hűtő hatású és mérékkel a nyers zöldségek és gyümölcsök időszaka.

Összhang az egyéni különbségekkel: Vegyük figyelembe a napi főzésnél az életkort, a nemet, a fizikai aktivitást, a foglalkozást, a biológiai alkatot és az egyéni egészségi állapotot is.

Alkalmazkodás, adaptálás: az általános makrobiotikus étrend fő alapanyag arányainak és alapanyagainak alakítása az éghajlati övhöz, az évszakhoz, az időjáráshoz, a napszakhoz, a nemhez, az életkorhoz, az életmódhoz, az egyéni állapothoz, az élelmiszer alapanyagokhoz való pillanatnyi hozzáférési lehetőségeinkhez és az éppen főzésre fordítható időnkhöz. Részletesebben a Makrobiotikus táplálkozás c. könyvben.

A szélsőséges alapanyagok, ételek és hatások elhagyása.

A felhasznált természetes alapanyagok lehetőleg származzanak ökológiai gazdálkodásból.

Természetes, kímélő, a tápanyagokat, energiákat megőrző és kiegyensúlyozó főzési módok.

Változatosság: az alap és kiegészítő ételekben és ezek kombinációiban, az alapanyagokban, a vágási módokban, a főzési módszerekben, a használt víz mennyiségben, a főzési idő hosszában, az ízekben, színekben, állagokban, a fűszerekben, ízesítőkben, a tálalási módban.

Megfelelő kombinációk: a teljes értékű fehérje kombinációkért a növényekből – különösen fontos ez a csak növényi étrenden élők vegetáriánusok számára – a bab, lencse és borsóféléket egy étkezésen belük kombináljuk a gabonákkal és/vagy állapottól függően a mag és diófélékkel.

Természetes étkezés: nyugodt körülmények között, megfelelő időpontban, legkésőbb 3 órával a lefekvés előtt, mértékletes mennyiségben együnk és nagyon alaposan rágjuk meg az ételt. Akkor nyeljük le minden falatot, ha már folyékony állagú, hogy az egyensúlyunkat segítő hozzáértően készített, tápanyagokban gazdag ételekből a megfelelő rágás és emésztés segítségével hozzá is jussunk az értékes tápanyagokhoz.

Fizikailag, szellemileg, közösségben, kreatívan és aktívan élt élet. A test természetes energiaáramlásának javítása érdekében ajánlatos a napi testledörzsölés. Napi rendszeres séta a szabadban, a füvön, a talajon, a tengerparton, a rendszeres testgyakorlás, beleértve a keleti önmasszázst (do-in), a meridián gyakorlatokat, a jógát vagy a küzdősportokat. Legyünk tevékenyek anélkül, hogy túlhajtanánk magunkat. Ápoljuk a családi és közösségi kapcsolatainkat.

Természetes életmód: Értékeljük és használjuk a technika vívmányait, csökkentsük azonban az elektromos eszközök használatát, mert az elektromágneses energia megváltoztatja a bennünket körülvevő légkör töltését, ami káros egyészégünkre. Nagyfeszültségű vezetékek, elektromos készülékek közelében gyakori az általános fáradtság, az ingerlékenység és az anyagcsere rendellenesség. Az elektromos tűzhely vagy a mikrohullámú sütő használata is hozzájárulhat ahhoz, hogy emésztésünket és egész táplálkozásunkat nemkívánatos hatások érjék, ezért lehetőleg kerülendők. A szintetikus anyagokból készült berendezési tárgyak és a mesterséges építőanyagok megakadályozhatják az egészséges pihenést. A műszálas – nejlon, poliészter, akril – ruházat különösen akadályozza a szabályos energiaáramlást a testen keresztül, ezért használjunk pamut alsóneműt, ágynemüt, hálóruhát viseljünk pamut, vászon és selyemruhát. Célszerű a minimálisra csökkenteni a fém gyűrűket, bizsukat, nyakláncokat, test ékszereket. Érje napfény a testünket napi 15 percre – állapottól függően – a friss levegőért rendszersen szellőztessünk. Néhány zöld növény beállítása a lakásba elősegíti a mélyebb légzést és az erősebb anyagcserét. Csökkentsük a hosszas és forró fürdőket mert kimerítik a test ásványianyag készletét.

Nyers gyümölcsös desszert naranccsal és áfonyával polentában

Az általános és az egyéni makrobiotikus étrendek

Az általános felnőtt makrobiotikus étrend az egészséges állapotban lévő felnőtt személyek számára javasolt alapanyagokat és ételarányokat tartalmazza a mérsékelt éghajlati övben, amely életkor, nem, életmód, évszakok, időjárás és egyéni állapot szerint igényli a további értő módosításokat. Az általános étrendet követhetik az egészségesek mellett a módszert kezdők, az enyhébb tünetekkel élők, mint fáradtság, kisebb vágott sebek, karcolások, zúzódások, enyhe fájdalmak.

Közepesen súlyos rendellenességek, tünetek tapasztalása esetében a szakorvosi konzultáció mellett makrobiotikus tanácsadó segítségével kövessük az állapotuknak megfelelő egyéni étrendet. Állapotunk javulása után térhetünk át a nemünknek, életkorunknak és aktivitásunknak megfelelő általános makrobiotikus étrendre.

Súlyosabb betegségeknél konzultáljunk a szakorvos mellett a képzett makrobiotikus tanácsadóval és kérjük az állapotunknak megfelelő egyéni kiegyensúlyozó étrend javaslatát. Állapotunk fokozatos javulását követve térhetünk át a nemünknek, életkrounknak, aktivitásunknak megfelelő általános kiegyensúlyozó majd az általános makrobiotikus étrendre.

 

A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy működése

A pajzsmirigy a nyak tövénél, az ádámcsutkánál, a nyelőcső két oldalán elhelyezkedő pillangó alakú szerv, két lebenyét híd köti össze. Sokféle anyagcsere folyamatot szabályoz, tireoglobulin hormonja például befolyásolja a növekedést és a serüdlőkori érést. A pajzsmirigy energia jellege jin.

A mellékpajzsmirigyek a pajzsmirigyek hátsó felszínén elhelyezkedő borsó nagyságú szervek. A mellékpajzsmirigy által termelt parthormon szabályozza a csontképződést, a kalcium és a foszfor ürítését. A mellékpajzsmirigy energia jellege jang.

A mirigyek általában kicsik, sűrűk, vagyis jang jellegűek. K önnyen sérülnek a túlzásba vitt szélsőségesen jang étrenddel, mint a túl sok só, a vörös húsok, pulyka, tojás, zsíros sajtok, egyéb állati ételek és a sült lisztes ételek, amelyek a mirigyekre összehúzó hatást gyakorolnak.

A szélsőséges jin hatások, italok és ételek, mint az ionizáló és elektromos sugárzások, a drogok, az alkohol, a gyógyszerek, a stimuláló szerek, a cukor, a méz, a trópusi gyümölcsök, a gyümölcslék, a csokoládé, a finomított gabonák, fehér lisztek, a túl sok gyümölcs és folyadék a mirigyeket kitágítva károsítják.

A makrobiotikus szemlélet szerint a szélsőséges ételek és italok miatt működik rosszul a szervezet és betegszik meg. A táplálkozási eredetű betegségeket pedig a természettel együttműködő, helyes táplálkozással egyensúlyozhatjuk ki.

 

A test normál és a helyettesítő kiválasztása

 

A betegségek legnagyobb része a szervezet természetes erőfeszítése, hogy lázban elégesse és a helyettesítő kiválasztában megszabaduljon a felesleges, mérgező anyagoktól.

Normál esetben a máj a beleken, a vese a húgyhólyagon át választja ki a mérgeket. Az erősebbben igénybevett májat lázas állapotban nem bölcs terhelni még étellel is, ekkor nem tud megbírkózni az ételben lévő fehérjével és keményítővel és ugynakkor a a mirigyműködést is serkenteni. Lázasan pihenjünk és csökkentsük az ételt a lehető legkevesebbre, a legkönnyebbre és hűtő hatású alapanygokra. Böjtölésnél a mérgek a belekből 24 óra, a vérből 3 nap, a májból 5 nap alatt tisztulnak ki.

A máj méreggel telítődésénél és vesegyulladásnál a méreganyagok a vérrel a véráramba kerülnek, beindul a helyettesító kiválasztási folyamat, a belső elválasztású mirigyek megpróbálják átirányítani a mérgeket a többi kiválasztási szervhez, a vese helyett a tüdő, a máj helyett a bőr útján – savas izzadság, olajok, zsírok, bőrrendellenességek – amit nem tud kiválasztani, azt pedig a szervezet különféle helyeken és formában halmozza fel, mint ciszták végül ebből lesznek a daganatok.

A belső elválasztású mirigyek egymáshoz vizonyított ereje határozza meg, hogy mi lesz a helyettesítő méregkiválasztás útja: megtörténhet még a májban lázzal kísérve vagy a helyettesítő kiválasztási folyamatban a pajzsmirigy a bőrön, a nyálkahártyán és a savós hártyán át vagy a mellékvese választja ki a vesén és a bélen át választja ki.

A pajzsmirigy által vezérelt helyettesítő kiválasztás, makrobitoikus javaslatok nátha és az asztma esetén

  • A pajzsmirigy által vezérelt helyettesítő kiválasztás a nátha, a nyálkahártya hurutos váladékozásával együtt járó gyulladása. Az orr, a garat, a hörgő és a tüdő nyálkahártyája is a pajzsmirigy irányítása alatt áll.

 Nátha esetében

  • hagyjuk a májat megpihenni néhány napig az ételmennyiség általános csökkentésével és különösen fontos, hogy hagyjuk el a szélsőséges ételeket mindkét oldalról
  • fogyasszunk nagyon szolid mennyiségben kiegyensúlyozott ételeket, és tisztító italokat, ami megakadályozza az állapot súlyosbodását és segíti a tisztulást.
  • A pajzsmirigy által a só és a keményítők emésztetlenségéből származó mérgező anyagok helyettesítő kiválasztáva az asztma, közben a normálisnál alacsonyabb a mellékvese és csökkent a vese működése, ezért a vészhelyzetben a tüdő segít be a nyálkahártyán keresztüli kiválasztással.

Asztma esetében

  • hagyjuk el a szélsőséges ételeket, a sót, a savasító ételeket, a savtartalmú gyümölcslét és a keményítőt koncentáltan tartalmazó ételeket
  • fogyasszunk lúgos zöldségeket, mint a tökfélék, uborka, káliumot tartalmzó leveles zöldeket, gyökérzöldségek levét, zöldséglevest, könnyítsünk a máj túlterhelésén, majd állítsuk helyre a mellékvese működését, kövessünk kiegyensúlyozott mérsékelt általános étrendet.

 

A pajzsmirigy a hormonrendszer részeként

 

A pajzsmirigy az endokrin rendszer része. Működését az agyalapi mirigy és a hipotalamusz befolyásolják.  A hipotalamusz jelzi az agyalapi mirigynek, hogy termeljen TSH hormont, ennek hatására tudja a pajzsmirigy, hogy mennyi T3 és T4 hormont kell termelnie. A pajzsmirigyhromonok termelése összetett folyamat.

  • A pajzsmirigy alulműködése esetén a T4 hormon szintje túl alacsony, valamint a TSH szint általában túl magas.
  • A pajzsmirigy túlműködéseesetén a T4 hormon szintje túl magas, valamint a TSH szint általában túl alacsony.

A pajzsmirigy egészsége kiemelkedően fontos az egész szervezet megfelelő működéséhez. A pajzsmirigynek óriási hatása van az egész testre, mivel a pajzsmirigyhormonok az anyagcsere minden részében szerepet játszanak.

 

A pajzsmirigy szerepe a test működésében

 

  • befolyásolja a növekedést és a serdülőkori érést
  • befolyásolja az anyagcsere sebességét
  • szabályozza a cukor felszabadulásának a sebességét a májból a véráramba
  • szabályozza test zsír- és szénhidrátfelhasználását
  • szerepet játszik a fehérjék termelésében
  • szabályozza a testszövetben végbemenő oxidációt
  • szabályozza a sérült testszövetek helyreállításátnak a sebességét
  • szabályozza a szívverés sebeségét, a szívritmust
  • szabályozza a testhőmérsékletetet
  • befolyásolja a test kalciumháztartásának a működését
  • szabályozza az agy és az érzékelési aktivitás sebességét
  • vezérli a három bőrréteg a külső bőrréteg, a közbenső savós hártya (ez borítja a mellhártya, a szívburok, a hashártya, a koponya üregeket és az ízületeket) és a belső nyálkahártya összes funkcióját:
      • A külső bőrréteg bocsátja ki a gázokat, izzadtságot és bizonyos mérgező sós anyagokat, a faggyúmirigyei zsírozzák a bőrt és a hajat. A májat túlterhelő, a pajzsmirigyet túlműködésre serkentő helyettesítő kiválasztás a bőrön keresztül gázok, savas izzadtság, toxikus olajok és zsírok eltávolításával jár együtt. A mérgező irritáció bőrbetegségek sokaságához vezet, mint például ekcéma, pikkelysömör.  A káros szélsőségek elhagyásával és a mérsékelt kiegyensúlyozó, majd életmódszerűen az életkornak, nemnek és életmódnak megfelelő általános étrend követésével nem csak enyhül a pajzsmirigy túlműködése, hanem a bőr állapota is jelentősen javul.
      • A középső bőrréteget érintő helyettesítő kiválasztási folyamatban jönnek létre olyan betegségek, mint az ízületi gyulladás, ideggyulladás, hashártyagyulladás, szívburokgyulladás, agyhártyagyulladás, nyáktömlőgyulladás és a szivárványhártya gyulladás.
      • Normál esetben a nyálkahártya váladéka ahhoz járul hozzá, hogy az idegen és irritáló anyagok kilökődjenek a szervezetből például az orron át, helyettesítő kiválasztásnál azonban a pajzsmirigy a nyálkasejteken keresztül is mérgeket présel ki, az orrváladék vizesé és savóssá válik, benáthásodunk.
      • Súlyosabb esetben a nyálkahártya vagy a savós hártya begyulladásával sokféle betegség jöhet létre, mint ormelléküreg gyulladás, mandulgyulladás, hörghurut, gyomorhurut, bélhurut, vesemedence gyulladás, vakbélgyulladás, mell és méhnyakgyulladás.

    A pajzsmirigy erős működésének vizuális jegyei és befolyásolt tulajdonságai

    Az erős pajzsmirigy működésű ember haja finom és selymes, a szőrzete egyenletesen elosztott, a szemérem és hónaljszőrzet kivételével alig észrevehető. Az arcvonásai kifinomultak lágyak, gyakran nagyon szépek, nagy és kifejezésteljes, enyhén kidülledő szemekkel. A fogsora íve V alakú, a fogai közepesek, sűrűek, hófehérek, puhák és könnyen romlók, a bölcsességfogak nem vagy félig nőnek ki. A szájpadlása magas és V alakú, a nyelve közepesen keskeny, hosszú, érzékeny, finom érző szemölcsökkel. A nyaka vékony, hosszú és elegáns, a mellkasa hosszú és vékony, az átlagosnál kisebb a szíve, a nők melle különösen szép formájú érzékeny bimbókkal, a has hosszú és lapos, a nemi szervek közepes méretűek és fokozottan érzékenyek, a végtagok finom formájúak kecses kezekkel és ujjakkal.

    Az erőteljes pajzsmirigyű ember idegrendszere érzékeny és túlfeszített, nyugtalan, gyors, ugrásra kész, mint egy versenyló, fülel, figyel, érzékei fejlettek, vékony és szívós. Szívverése az átlagnál gyorsabb, a legkisebb sokk is heves szívdobogást vált ki nála, ami együtt jár a nyál és a bélben lévő mirigyek, a máj, a vesék és a verejtékmirigyek fokozott váladéktermelésével, izzadós típus. A mája gyorsabban szabadítja fel a cukrot a véráramtól, ami gyenge hasnyálmirigy működéssel kombinálva cukorvizeléssel járhat együtt nála. A fejében egyszerre kering igen sok gondolat, ezért nehezen koncentrál, gyakran kimerült, elégedetlen a környezetével, otthonával, barátátaival és a munkájával, többször álmatlan, rémálmai vannak, mégis korán ébredő.

    A fokozott anyagcsere miatt nagyon gyorsan fogy, nem hízik el. A pajzsmirigy felelős az oxidáció sebességéért. Szexuális érzékei fejlettek, gyakori és gyorsan elért az orgazmusa intezív, érzelmekkel kísért. A nők havi ciklusa a 28 napról akár felére is rövidülhet, terhességük a normál 280 nap helyett rövidebb, újszülötteik kicsik, soványak, de egészségesek, bőségesen tudják szoptatni a babát, akár egy másodikat is.

    Legtöbben a három fő mirigytípus valamilyen arányú kombinációi vagyunk. A fő mirigytípus azt jelenti, hogy a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy vagy a mellékvese ereje hangsúlyos, az egyik fő mirigy működése erőteljesebb a többinél, ezért ez a meghatározóbb.

     

    Tünetek, amelyekre figyeljünk fel és forduljunk szakorvoshoz

     

    • Göbös vagy megnagyobbodott pajzsmirigy, duzzanat a nyak alsó részén
    • Szívverés rendszertelensége, felgyorsulása
    • Szokatlan izzadás
    • Szokatlan remegés
    • Nyelési zavarok
    • Légzési nehézségek
    • Rekedt hang
    • Felpuffadt arc
    • Gyakori és tartós fáradtság, kimerültség
    • Aluszékonyság vagy álmatlanság
    • Akaratlan hízás és fogyás – az étrend és mozgás változásával nem indokolt
    • Ingerlékenység, hangulatingadozások
    • Továbbá az egyes pajzsmirigy rendellenességeknél felsorolt tünetegyüttesek

     

     A pajzsmirigy túlműködés rendellenességei

     

    • A pajzsmirigy szabályozza a szívverés sebességét, ritmusát is, a pajzsmirigyhormon fokozott ürülése a vérbe okozhat rohamokban fellépő, kórosan szapora szívverést. A modern orvoslás ilyenkor fokozza a mellékvee működését vagy csökkenti a pajzsmirigy működését inzulinnal.
    • Amikor hirtelen kerül több pajzsmirigyváladék a vérbe, okozhat szívritmuszavart, a szívverés hol kihagy, hol pedig erőteljes lökésként érzi azt, még a fejében is.
    • A pajzsmirigy által termelt tiroxin (T4) és trijód-trionin (T3) hormonok szabályozzák a szervezet sejtjeinek működési ütemét, túlműködve a pajzsmirigy túl sok T3 és T4 hormont termel, tünetei a felgyorsult anyagcsere, nagyobb étvágy melletti súlyvesztés, gyors vagy rendszertelen szívverés, vérnyomás emelkedés, vágy a hideg környezere, meleg intolerancia, izzadás, felgyorsult bélműködés hasmenés, töréken haj, hajhullás, ingerlékenség, rendszertelen ciklus,

    • A Basedow-Graves-kór a pajzsmirigy hormon túltermelés leggyakoribb formája, autoimmun betegség, amely során a test antitesjei megtámadják a saját pajzsmirigy sejtjeit, ezért azok túltermelik a T4 hormont és megduzzad a pajzsmirigy, egyéb tünetei: felgyorsult anyagcsere, duzzadt torok, gyors szívverés, izomgyengeség, ingerlékenység, remegés, a szemhéj szárazsága, a szemhéj dagadása, merev nézés, a szem kivörösödése, könnyezés, fényérzékenység, homályos látás, kettős látás, gyulladás és korlátozott szemmozgás, a szem kidülledése, bőr bevörösödése és feldagadása a lábszáron és a lábfejen

    • A toxikus göbös strúma, Plummer-betegség ritkább, a pajzsmirigy hormon túltermelésének a pajzsmirigy daganatával összefüggő formája, a pajzsmirigyen jóindulatú dagant jelenik meg, aminek hatására a pajszmirigy túl sok hormont termel. Tünetei az előzőhöz hasonlók, az eltérés az, hogy a szem nem dülled ki.

    • Pajzsmirigygyulladás. Egyes esetekben a pajzsmirigy begyulladhat, amelynek oka lehet rendellenes terhesség, autoimmun betegség is.  A gyulladás miatt a pajzsmirigyhormonokból nagyobb mennyiség juthat be a véráramlásba. A pajzsmirigy gyulladása járhat fájdalommal, lehet a gyulladás fájdalommentes is.
    • Roham a pajzsmirigy túlműködése következtében, amikor hirtelen felerősödnek a leírt tünetek, amivel láz, magas pulzus és önkívületi állapot is jelentkezhet. Azonnali sürgősségi orvosi ellátást igényel!

     

    Makrobiotikus javaslatok pajzsmirigy túlműködésnél

     

    A pajzsmirigy túlműködése a makrobiotikus szemlélet szerint jin jellegű rendellenesség:

    • Hagyjuk el az étrendből a jin szélsőségeket, mint az ionizáló és elektromos sugárzások, drogok, alkohol, cukor, trópusi gyümölcsök és gyümölcslék, tejtermékek, olaj stb. A felgyorsult anyagcsere miatt nagyon fontos elhagyni a stimuláló italokat ételeket, fűszereket, mint a kávé, fekete tea, kakaó, energiaitalok, kóla, csípős fűszerek stb. Fontos, hogy kerüljük a dohányzást is. Kerüljük a napozást, az ételekből nyerjünk D-vitamint. Az állapot javulásáig csökkentsük a jódban gazdag ételek fogyasztását tengeri halak, tengeri füvek, jódtartalmú ásványvizek, jódozott sóval készült feldolgozott termékek stb. – ügyeljünk arra is, hogy csak jódozatlan tengeri sót vásároljunk és használjunk.

    • Pajzsmirigy túlműködésnél kövessük a jin állapotok mérsékelten jang általános kiegyensúlyozó étrendjét, csökkentve a jódot tartalmazó, hangsúlyzva a jódban szegényebb és a káliumban gazdagabb alapanyagokat.

    • Fogyasszunk káliumban gazdag ételeket.

    • Fogyasszunk D-vitaminban gazdag ételeket, a napozás hiányának ellensúlyozására

    • Fogyasszunk A-, C- és E-vitaminban gazdag ételeket.

    • Fogyasszunk B1-vitaminban gazdag ételeket, megnő irántuk a test igénye a fokozott pajzsmirigyműködés és anyagcsere miatt, forrásai a teljes gabonák, barnarizs, búzacsíra, hüvelyesek, napraforgómag, mángold stb.
    • Fogyasszunk B6-vitaminban gazdag ételeket, mint a teljes gabonák, barnarizs, kukorica, búzacsíra, magok, diófélék, hüvelyesek, káposzta, karfiol, karalábé stb.
    • Fogyasszunk kalciumban, cinkben, szelénben és a magnéziumban gazdag ételeket.
    • Fogyasszunk omega 3 zsírsavban gazdag ételeket a gyulladás csökkentés támogatására

    • A felgyorsult anyagcsere izgatottsághoz, idegességhez, ingerlékenységhez, alvási nehézségekhez, szapora pulzushoz, fokozott izzadáshoz, rossz melegtűréshez vezet, ezért jót tesznek a nyugató hatású és a hűtő hatású ételek és italok, valamint a különféle relaxációs gyakorlatok

    • A felgyorsult bélmozgás a gyakori hasmenés mellett laktóz intoleranciával is együtt járhat, ekkor javasolt az állati tejeket és tejtermékeket növényi megoldásokra cserélni.
    • Legalább napi ötszöri étkezés javasolt, kisebb adagokban, energiadús ételekkel – a szélsőséges cukrot, az alkoholt, a vörös húsokat, feldolgozott húskészítményeket kerülve – a testsúly megtartása érdekében.
    • Több olajos magot és diófélét

    • Olajos magokkal dúsított főtt gabonákat és teljes kiőrlésű vagy gluténmentes kenyeret

    • Több hüvelyest, fermentált babterméket és fehérjében gazdag zöldséget,

    • Tartalmas krémleveseket, ragukat.

    A túlműködő pajzsmirigy makrobiotikus itala

    Hozzávalók:

    • 2 rész sárgarépa
    • 2 rész bojtorján gyökér
    • 2 rész jégcsapretek
    • 2 rész lótusz gyökér
    • 4 rész jégcsepratetek zöld
    • négyszeres víz
    • tengeri só, szójaszósz

    Elkészítés:

    A hozzávalókat vágjuk finomra, csészével mérve tegyük a fazékba, adjunk hozzá négyszeres vizet, forraljuk fel, majd lassan főzzük 15-20 percig. Adjunk hozzá egy csipet jódozatlan tengeri sót és néhány csepp szójaszószt, főzzük 3-4 percig.  Igyunk 1 csészével napnta 10-14 napon át, együk meg a főtt zöldségeket is. Ez után minden másnap készítsük el további 10-14 napon át. Javasolt jin jellegű, túlműködő pajzsmirigy rendellenességre, mint Basedov-Graves kór és toxikus göbös strúma.

    A pajzsmirigy alulműködés rendellenességei

     

    A pajzsmirigy által termelt tiroxin (T4) és trijód-trionin (T3) hormonok szabályozzák a szervezet sejtjeinek működési ütemét.

    • Az agyalapi mirigy betegsége, jóindulatú daganata következtében nem képződik elegendő TSH hormon, ami szintén okozhatja a pajzsmirigy hormonjainak az alulképződését, a pajzsmirigy alulműködését.

    • Alulműködve vagy a gyulladása miatt a pajzsmirigy kevés T4 hormont termel. Tünetei: lassult anyagcsere, fáradékonyság, kimerültség, anémia, súlytöbblet, fogyási nehézség, hajhullás, székrekedés, depresszió, memóriazvar, depresszió, rendszertelen és erős menstruáció, ízületekben gyulladás, merevség, izomgyengeség és fájdalom

    • A pajzsmirigyhormonok alultermelődése vagy a jódhiányos étrend miatt jön létre a golyva, strúma, pajzsmirigy megnagyobbodás betegség, amelynek tünetei a pajzsmirigyen lévő göbök, csomók, ciszták, a méretének a megnövekedése, nyakduzzanat, torokszorítás, szűk érzés a torokban, nyelési nehézség, légzési nehézség, köhögés, rekedtség.

    • A pajzsmirigy alulműködés és a golyva autoimmun folyamatban a saját szövetek elleni ellenanyag termelésben alakul ki a Hashimoto-betegség, ami fehérvérsejtes beszűrődéssel jár a pajzsmirigyben. A túl alacsony hormonszint hatására az agyalapi mirigy elekezd TSH-t teremelni, ami miatt folyamatosan növekszik a pajzsmirigy.

    • A pajzsmirigy hiányos fejlődése és csökkent működése okozza a gyermekeknél a kreténizmust és felnőtt korban a mixoödémát. Tüneteik: lassult alapanyagcsere és kövérség, vaskos láb, nyaki daganat, felpuffadt arc, kidagadó nyelv, mentális visszamaradottság, alacsony testhőmérséklet, hidegérzékenység, vágy a meleg környezetre, lassú szívverés, szívritmus zavar, száraz bőr, rekedt hang, hajhullás, depresszió és fásultság.

    Lassult anyagcserét és ebből eredő elhízást nem csak a pajzsmirigy csökkent működése, hanem a mellékvese vagy a máj károsodása is kiválthat.

     

    Tünetek, amelyekre figyeljünk fel a gyermekeknél és forduljunk orvoshoz

     

    Csecsemőknél enyhe esetben is fontos időben felfedezni a pajzsmirigy alulműködését a fizikai és mentális egészségükért:

    • Rekedt sírás
    • Nagy nyelv
    • Nehéz légzés
    • Köldöksérv
    • Sárgaság
    • Szopási nehézségek
    • Székrekedés
    • Izomgyengeség
    • Túlzott álmosság

     

    Gyermek- és serdülőkorban a pajzsmirigy alulműködésének jelei:

    • Lassabb növekedés és alacsonyabb testmagasság
    • Késői váltás a tejfogakról a csontfogakra – általános 6 és 13 éves kor között
    • Később jön el pubertás időszaka – általános a lányoknál 8-13, a fiúknál 9-14 év között
    • Lassabb szellemi fejlődés

     

    Makrobiotikus javaslatok pajzsmirigy alulműködésnél

    • A pajzsmirigy alulműködés a makrobiotikus szemlélet szerint jang jellegű rendellenesség:
    • Hagyjuk el a jang szélsőségeket és – dr. H. Bieler endokrinológus szerint – csökkentsük a keményítőtartalmú ételek mennyiségét az étrendben. Jódhiány esetében kerüljük a goitrogén alapanyagok nyers fogyasztását mert hormongátló hatásúak, párolt, főtt, fermentált formában együk csak és mérsékeltebb mennyiségben.
    • Csökkent pajzsmirigyműködésnél kövessük a jang állapotok mérsékelten jin általános kiegyensúlyozó érendjét. A pajzsmirigy működésének kulcseleme a jód, alulműködéséhez és megnövekedéséhez hozzájárul az étrendből hiányzó jód is. A modern étrend és a tengerparti területektől távol eső növénytermő területek egy része, az ott termelt növények is szegények lehetnek jódban. Ezért jódozzák a sófajták egy részét. Egy felnőtt ember napi jódszükséglete 150 mikrogramm, ez azonban fiatalok és terhes nők esetében több is lehet, egyeztessük ezt a kezelőorvossal.
    • Csökkent pajzsmirigyműködésnél a kiegyensúlyozó étrendben figyeljük oda a jódtartalmú ételek bevitelére és a goitrogén – a jód felszívódását gátló – ételek megfelelő formában való fogyasztására és a mennyiségük csökkentésére.

    • Ne vigyük túlzásba a jódbevitelt, különösen ne az autoimmun Hashimoto-betegségnél.

    • Az autoimmun pajzsmirigy Hashimoto-betegségnél figyeljük meg a testünk reakcióját a gluténtartalmú gabonákra – búza, rozs, árpa és ezekkel kombinálva a zab. Ha ezekre intoleranciát tapasztalunk akkor válasszunk gluténmentes gabonákat – hajdina, kukorica, cirok, quiona, amaránt, köles és egyéni érzékenység szerint gluténmentesekkel kombinálva a zab.
    • Amennyiben intoleranciát tapasztalunk a tejcukorra, a laktózra is, kerüljük az állati tejtermékeket is, helyettesítsük őket növényi tejekkel.
    • A pajzsmirigy alulműködése a csontok anyagcserérjére is hat, ezért fontos a kalciumban gazdag ételek fogyasztása, kiváló forrása a szárazon pirított és őrölt szezámmag napi egy kiskanállal.
    • A lassú anyagcsere miatt csökkent az epetermelés, ami hat a zsírok emésztésére és a koleszterinszint növekedésére. Ezért kerüljük, az olajban sült ételeket, általában a zsírféléket, a vörös húsokat, a feldolgozott hústermékeket, a tejszínt, a tejfölt, a tojást. Csökkentsük az olajok, az olajos magok és diófélék bevitelét és támogassuk a zsíranyagcserét: jégcsapretek ital, reszelt jégcsapretek, sörretek, retekzöld stb. segítségével.
    • A rostokban gazdag teljes gabonák és zöldségek segítik a lelassult bélmozgás felgyorsulását.
    • Szükség esetén 1 evőkanál útfiűmaghéjat 1 pohár tisztított vízzel vagy citromos vízzel gyorsan elkeverve, hamar megiszunk, mielőtt az összes vizet felszívja. Megihatunk utána még egy pohár vizet. Ez a többletrost is hozzájárulhat a másnapi könnyebb bélműködéshez.
    • Az oregánó fűszerként való használata az ételekben támoghatja az agyalapi mirigy működését ezzel a pajzsmirigyét is.
    • Kerüljük a szélsőséges alkoholt, a cukrot, a magas energitartalmú mézet, a koncentrált édesítőket és általában a mestereséges édesítőket.
    • Fogyasszunk rostdús helyi idénygyümölcsöt mérsékelt mennyiségben két étkezés között. Goitrogén, jódfelszívódást gátló hatásuk miatt kompótként együk meg az epret, körtét és az őszibarackot.

    • Goitrogén, jógfelszívódást gátló hatásuk miatt a nyers salátákban kerüljük a káposztaféléket, a fodros kelt és a bébi spenótot, a szójaszószt és a miszót.
    • Fogyasszunk D-vitaminban és B-vitaminban gazdag ételeket.

    • Fogyasszunk szelénben és cinkben gazdag ételeket.
    Makrobiotika ebéd

    A mellékpajzsmirigy túlzott vagy csökkent működése és a makrobiotikus javaslatok

     

    A mellékpajzsmirigyek által termelt parathormon szabályozza a csontok és fogak képződéséhez, valamint, az agy, az idegek és az izmok, a sejtek működéséhez szükséges kalcium szintjét a vérben és a kiürülését, valamint a foszfor szintjét a vérben és ennek kiürítését. A kalciumban gazdag ételeket fogyasszuk D-vitamin tartalmúakkal együt, ami szükséges a kalcium megfelelő hasznosulásához. A kalcium megfelelő szintje különösen fontos a növekedésben lévő gyerekeknek, az állapotos anyáknak és a menopauza utáni nőknek az egészséges csontokért. 

    • A mellékpajzsmirigy túlzott parathormon termelésével megnő a vér kalciumszintje, a csontokból kalcium-foszfát, vagyis kalcium és foszfor válik ki, megnő a vese foszfát kiválasztása is. A következményei a csontlágyulás és deformálódás és a vesekő. Ellágyulnak a csontok, eldeformálódhat a gerinc is, a vesében kövek jöhetnek létre. A mellékpajzsmirigy túlzott parathromon termelése miatti csontlágyulás és vesekő a makrobiotikus szemlélet szerint jang jellegű rendellenességek:
    • Hagyjuk el az étrendből a jang szélsőségeket, a túl sok sót, a vörös húsokat, a tojást, a halat, az erős sajtokat és a kiszárító sült lisztes ételeket és az állapot kiegyensúlyozásáig csökkentsük a kalciumban gazdag ételek fogasztását.

    A mellékpajzsmirigy túlzott parathromon termelése miatti csontlágyulás és vesekő esetén kövessük a jang állapotok mérsékelten jin általános kiegyensúlyozó érendjét.

    • A mellékpajzsmirigy csökkent parathormon kiválasztásával lecsökken a vér kalciumszintje, aminek szabályozatlan izomrángás, izomgörcs a következménye. A mellékpajzsmirigy csökkent parathromon termelése miatti izomrángás, izomgörcs a makrobiotikus szemlélet szerint jin jellegű rendellenességek:
    • Hagyjuk el az étrendből a jin szélsőségeket, mint a drogok, alkohol, cukor, trópusi gyümölcsök és gyümölcslék, tejtermékek, finomított gabonák és fehér lisztek.

    A mellékpajzsmirigy csökkent parathromon termelése miatti izomrángás, izomgörcs, tetánia esetében kövessük a jin állapotok mérsékelten jang általános kiegyensúlyozó étrendjét és fogyasszunk kalciumban gazdag ételeket: szezámmag, mogyoró, mandula, mák, babfélék, tofu, zöldborsó, petrezselyem, fokhagyma.

     

    Természetes alapanyagok a pajzsmirigy egészségéért és alapanyagcsoportok az állapot szerinti választáshoz

     

    • A szelén a pajzsmirigy működését támogató mikroelem, forrásai tonhal, szardínia, hüvelyesek, barnarizs, zab, zabkorpa, zabpehely, búzacsíra, napraforgómag, dió, brazil dió, csiperkegomba, shiitake gomba, spárga, brokkoli, vöröshagyma, fokhagyma,
    • A cink is segíti a pajzsmirigy működését, forrásai a búzacsíra, lenmag, tökmag, dió, szezámmag, tahini szezámmagkrém, csicseriborsó, babfélék, lencsefélék, miszó, fehér húsú tengeri halak, szeder
    • Kalciumban gazdagok: szezámmag, mandula, mogyoró, mák, babfélék, zöldborsó, tofu, halak, tengeri füvek, petrezselyemzöld, fokhagyma – az oxalát tartalmú spenót és rebarabara gátolhatja a kalcium felszívódását a bélből
    • D-vitaminban gazdagok: szardínia, makréla, tonhal, a napon szárított shiitake és vargánya gomba, a rendszeres napozás hatására termelődik, tegyük ezt mérsékelt napfényben állapot függvényében
    • Természetes szerves nátriumban gazdagok: cukkíni, nyári tök, uborka és nyers zeller kiválóal a máj megcsappant szerves nátrium tartalmának természetes pótlására.
    • Káliumban gazdagok: kelkáposzta, fejes saláta, szárzeller, petrezselyemzöld, cékla, nyers sárgarépa, sárgabarack, szilva, dinnye, alma, mazsola, mandula, szezámmag, teljes kiőrlésű búza, édesburgonya, lencse, fehér bab, lucernacsíra, retek csíra, ezek alkalmasak a hasnyálmirigy és a nyálmirigyek alkálielem szükségletének fedezésére, a pajzsmirigy alulműködésnél a jódtartalmú ételek mellett ezek is jót tesznek.
    • Béta-Karotinban gazdagok: fontos a pajzsmirigy kiegyensúlyozott működéséhez, hozzájárul a bőr és a nyálkahártya épségéhez és regenerálódásához, forrásai a friss és aszalt sárgabarack, a sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, cékla, csicsóka, brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta, cukkíni, petrezselyemzöl, kukorica, gabona csírák, a testünk ezekből az éppen szükséges mennyiségű béta-karotint alakítja át A-vitaminná túladagolás nélkül.
    • Lúgosító hatásúak: petrezselyemzöld, szárzeller, uborka, jégcsapretek, sörretek, reteklevél és szár, újhagyma, póréhagyma, vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma, snidling, gyermekláncfű, fejes saláta, endívia, zöldség csírák, sárgarépa, fehérrépa, édesburgonya, cékla, kelkáposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó, cukkíni, nyári tök, shiitake gomba, köles, quinoa, hajdina, csöves kukorica, gabona csírák, alma, málna, eper, dinnye, sárgabarack, citrom, tökmag, mandula, olíva olaj, olíva bogyó, avokádó, gyömbér, miszó, szójaszósz, tofu, tempeh, bancha szár tea
    • A gyulladások csökkentésében hatékony segítők: a stresszoldó módszerek, a rendszeres mozgás és a  gyulladást okozó szélsőséges ételek elhagyása mellett a következők fogyasztása: sárgarépa, zöldborsó, brokkoli, karfiol, káposzta, kelkáposzta, leveles zöldségek, salátafélék, szárzeller, uborka, hagyma, avokádó, olíva olaj, olívabogyó, lenmag, dió, alma, körte, szeder, áfonya, ribizli, eper, cseresznye, szilva, kurkuma, fahéj, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, citrom ital, csipkebogyó tea, kurkuma tea, zöld te
    • Keményítőben gazdagok: burgonya, búza, kukorica, rozs, zab, gesztenye, édesburgonya, sütőtök, borsó
    • Keményítőt nem tartalmaznak: leveles zöldek, brokkoli, karfiol, uborka, cukkíni, zöldbab, sárgarépa, zeller, gomba, paprika
    • Jódban szegények: pisztráng, ponty, körte, barack, teljes és teljes kiőrlésű gabonák, és a zöldségfélék a jódban gazdagok kivételével
    • Jódban gazdagok: jódozott tengeri só, tengeri halak – tőkehal, hering – a tengeri füvek, algák, szusi, rákfélék, kagylók, babfélék, hagyományosan fermentált szójatermékekek, termőföldtől függően az eper, aszalt tőzegáfonya, karfiol, brokkoli, uborka, paradicsom, fokhagyma, Magyarországon jódhiányos a víz és a talaj Jász-Nagykun-Szolnok megye, Békés megye és Hajdú-Bihar megye déli részének kivételével. Egy felnőtt ember jódszükséglete napi 150 mikrogramm, ez fiatal szervezetekben és terhes nők esetében több is lehet, egyeztessük a kezelőorvossal.
    • Goitrogén – a jód felszívódását gátló – alapanyagok és a megfelelő fogyasztásuk: káposztafélék, brokkoli, karfiol, kelbimbó, fodros kel, spenót, eper, körte, őszibarack, mogyoró, édesburgonya, tápióka, köles, torma, repceolaj, szója. Nyersen ne fogyasszuk őket! Párolt, főzött, sütött formában lebomlanak ezek az anyagok, ezért az étrendbe hetente kétszer beépíthetők. A goitrogén anyagok a fermentációval is lebomlanak, ezért a fermentált szójatermékek, a miszó, szójaszósz, tofu, tempeh, nattó is fogyaszhatók alkalmanként, ezeket is hőkezeljük fogyasztás előtt.

    Ajánlott blogbejegyzéseim a témához

    Ajánlott könyveim a témához

    Sebestyén Szilvia – Markobiotika az egészséges és harmonikus életért

    Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus táplálkozás

    Sebestyén Szilvia – Makrobiotika a 21. században

    Sebestyén Szilvia – Immunrendszert támogató és sugárzástól tisztító makrobiotikus ételek

    Sebestyén Szilvia – Gluténmentes makrobiotikus ételek és életmód

    Sebestyén Szilvia – Glutén és mindenmentes makrobiotikus desszertek

    Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus reggelik

    Sebestyén Szilvia – Gluténmentes és általános makrobiotikus uzsonnák, útravalók és szendvicskrémek

    Sebestyén Szilvia – Makrobiotikus saláták és savanyúk

    Sebestyén Szilvia – Tavaszi makrobiotikus ételek

    Sebestyén Szilvia – Nyári makrobiotikus ételek

    Sebestyén Szilvia – Őszi makrobiotikus ételek

    Sebestyén Szilvia – Téli makrobiotikus ételek  

    A könyveket ide kattintva tudod megnézni illetve megrendelni.