Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Cukorbetegekellenőrizzék, figyeljék meg magukat hogyan hat ez a desszert rájuk, és ennek megfelelően fogyasszák.

Kandidásoknak nem ajánlott. A gyümölcscukor a kandida étrendben nem szerepel. Ezért a gyümölcs és azokból készített desszertfélék kandidásoknak nem ajánlott.

mag és diófélékre allergiásokolyan olajba süssék ki a palacsintát, amelyik nem okoz nekik allergiás reakciót!

Hozzávalók / 4 fő részére

  • 10 dkg hajdinaliszt
  • 20 dkg rizsliszt
  • csipet só
  • 6 dl víz
  • sütéshez napraforgóolaj, vagy más olajféle (amelyikre nem allergiás)

Hozzávalók a gyümölcs krémekhez

  • 40 dkg megmosott kimagozott félbe vágott vagy felkockázott gyümölcs (alma, birs, szilva, körte, meggy, cseresznye – ami éppen érik)
  • 2dl alma lé (lehet saját magunknak készíteni, és lehet vásárolni is 100 %-os alma levet)
  • fahéj olyan gyümölcsökhöz, amelyekhez jól illik pl. alma, birs, szilva, körte, meggy
  • csipet só
  • 5 dkg rizsliszt

Elkészítés

1.   A száraz hozzávalókat keverőtálba teszem és alaposan összekeverem (lisztek és só).

2.   Ezután folyamatos keveréssel beleöntjük a vizet és csomómentesre keverjük.

3.   Hagyjuk állni 10 percig, amíg előkészítjük a sütéshez a tányérokat, a palacsintasütőt, az olajat, az ecsetet és a lapátot a palacsinta forgatásához.

4.   Az ecsettel bekenjük a felforrósított palacsintasütőt, és egy merőkanállal beleöntjük a palacsintatésztát egyenletesen elosztva.

5.   Feltétlen fontos, hogy süljön át a palacsinta, különben nem lehet megfordítani és elszakad.

6.   Süssük át mind a két oldalát.

7.   Tegyük tányérra, és fedjük le fedővel, hogy ne száradjon ki.

8.   Forrón, melegen fogyasztjuk különböző gyümölcs krémekkel töltve és leöntve tálaláskor.

Gyümölcskrém készítése

1.   Forralom az alma levet a sóval és a fahéjjal.

2.   Beleteszem a gyümölcsöt a forrásban lévő alma levébe és gyümölcstől függően néhány perc múlva lezárom a gázt. A birset 6 percig, az almát 4 percig, a szilvát ahogy felforr egy-két percig főzöm. Ezt követően hozzá adom a rizslisztet folyamatos keveréssel, ami besűrít. A rizsliszttel még 3-4 percig gyengéden főzöm a kompótot.

3.   Minden gyümölcsöt külön–külön főzök meg az alma levében, ízesítve ízlés szerint.

4.   Mixerrel pépesítem és simára keverem.

5.   Ha elég sűrű a kompótom mert kevés alma levet adtam hozzá, akkor elég csak mixelni, és folyékony sűrű krémes állagot kapunk a rizsliszt sűrítés nélkül is.

Várható főzési idő

A gyümölcs krém elkészítése 30 perc.

A palacsinta sütés 20 perc.

Mikor fogyasszuk

Ebédre, vacsorára vagy uzsonnára fogyasszuk ezt a desszertet. Frissen, melegen javasolt fogyasztani.

Tálalás

A citromfű vagy menta levél szépen díszíti a gyümölcskrémes palacsintákat tálaláskor.

Lehet vásárolni rizstejszínt is. Ünnepivé teszi ezt a desszertet a gabona tejszín használata.

Rendkívül sok variációban tölthetjük a palacsintát a különböző gyümölcs krémekkel és önthetjük le másik gyümölcs krémmel. Például almakrémmel töltöm és szilvakrémmel öntöm le a palacsintát.

Lehet a krémeket is forrón tálalni, hogy a palacsinta ne hűljön ki.

Tárolás

A hajdinalisztes palacsinta melegen fogyasztható. Ahogy kihűl már nem élvezhető csak frissen készülve. Annyit készítsünk amennyit elfogyasztunk. A bekevert palacsintatésztát hűtőszekrényben tároljuk 2 napig és frissen süssük ki.

Recept változatok

A palacsinta a gyümölcsönteteken és krémeken kívül tölthető vanília, karob, sütőtök és más krémekkel, cukor nélküli lekvárokkal és pudingokkal.

Hasznos tanácsok

Frissen készítsük és fogyasszuk el, mert melegen élvezetes ennek a palacsintának a fogyasztása. Javasolt a gyümölcs krémeket is melegen tálalni azért, hogy ne hűtse le a palacsintát.

Javasolt a liszteket saját magunk elkészíteni odahaza elektromos kávédarálóval vagy gabona őrlő malommal. Púder finomságúra tudjuk őrölni a világos hajdinából a lisztet, annyit amennyit éppen felhasználunk. Lehetőleg csak friss lisztet használjunk a sütéshez.