Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes.Aki a mandulára vagy a dióra allergiás az más pirított olajos magvakat (pl. szezámmag, napraforgómag, tökmag) adjon a pudinghoz, olyanokat amelyek nem váltanak ki allergiás reakciót.

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 25 dkg nem sós főtt rizs
  • 6 db nagy szemű alma meghámozva és kimagozva, felkockázva
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só 

Elkészítés

Az alapanyagokat erős mixerbe tesszük és (nagyon) pépesre keverjük. 

Várható elkészítési idő

10 perc 

Mikor fogyasszuk

A délutáni órákban ebéd és vacsora között egy kellemes desszert. 

Tálalás

Kompótos tálkákba lehet tálalni. A tetejét lehet díszíteni friss gyümölccsel vagy kompóttal, friss zöld színű menta vagy citromfű levéllel és olajos magvakkal.

Tárolás

Hűtőszekrényben javasolt tárolni 2 napig fogyasztható. 

Recept változatok

Ez a puding más gyümölcsökkel, gyümölcs kombinációkkal is elkészíthető, legalább 0,5 kg gyümölcs mennyiség hozzáadásával. Például:

  • Friss eperrel, amihez legalább 2 db meghámozott és kimagozott almát javasolt hozzáadni. Ehhez nem javasolt a fahéj hozzáadása.
  • Friss málnával, amihez legalább 2 db meghámozott és kimagozott almát javasolt hozzáadni. Ehhez sem javasolt a fahéj hozzáadása.
  • Friss szilvával vagy szilva kompóttal.
  • Friss körtével vagy körte kompóttal.
  • Friss lédús ízletes sárgabarackkal. Ehhez sem javasolt a fahéj hozzáadása.
  • Friss meggyel, vagy meggy kompóttal készíthető. Ha savanykás nagyon akkor kevés rizsszirup hozzáadásával kellemes édes-savanyú ízűvé válik.
  • Friss ribizlivel, amihez szintén ízlés szerint rizsszirup hozzáadása javasolt.
  • Friss áfonya, amihez rizsszirup hozzáadása, vagy bio alma sűrítmény hozzáadása javasolt az édes-savanyú íz eléréséhez. Ha nincs alma sűrítmény javasolt néhány szem almát is hozzátenni az áfonyához. 

Hasznos tanácsok

A dinamikus édes-savanyú háttér íz eléréséért javasolt almát adni az eperhez, málnához, áfonyához. Az almának a zamata nem jön elő csak a nagyobb mennyiségben hozzáadott másik igen kedvelt gyümölcsöké. Lehet almasűrítménnyel is elérni ezt a kellemes dinamikus ízt.

Nagyon erős mixerrel lehet a friss almát teljesen pépesre összedolgozni a főtt rizzsel. 

További fotók

Almás rizspuding pirított mandulával
Almás rizspuding pirított mandulával

Almás rizspuding pirított dióval
Almás rizspuding pirított dióval