Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Hozzávalók / 1 adag – 2 fő részére

Köles főzéséhez

  • 8 dkg köles
  • 2,5 dl víz
  • ½ mokkáskanál só

Barna lencse főzéséhez

  • 8 dkg barna lencse
  • 1 db babérlevél
  • 2,5 dl víz
  • ½ mokkáskanál só

Gyökeres zöldségek

  • 1 db kisméterű sárgarépa szabálytalanra vágva
  • 1 db kisméretű fehérrépa szabálytalanra vágva
  •  2 dl víz
  • ½ mokkáskanál só

Blansírozott karfiolhoz

  • 4 db karfiol rózsa
  • 2 dl víz
  • csipet só

Gyors prés salátához

  • 1 db kínai kelkáposztalevél
  • 1 db lilakáposztalevél
  • 1 evőkanál reszelt sárgarépa
  • csipet só

Elkészítés

Köles főzése

1.   Kicsi lyukú szűrőn megmosom a kölest. Lehet csap alá is tartani vagy kis keverőtálba tenni. 3 alkalommal vizet engedjünk rá a szűrőn keresztül, majd a mosóvizét öntsük ki.

2.   Lábosba teszem a kölest, a vizet és a sót, majd felforralom fedő alatt.

3.   Amikor felforrt a köles, kicsire veszem a lángot és hőelosztót teszek az edény alá, majd 15 percig kicsi lángon főzöm fedő alatt. 

4.   Amikor elzártam a gázt, még néhány percig hagyom a fedőt az edényen.

5.   FONTOS: NEM KEL KEVERGETNI FŐZÉS KÖZBEN!

Barna lencse főzése

1.   Kiválogatom a barna lencsét a rossz szemektől és az esetleges kis kavicsoktól.

2.   Szűrőbe téve megmosom a lencsét. Lehet csap alá is tartani vagy kis keverőtálba tenni. 3 alkalommal vizet engedjünk rá a szűrőn keresztül, majd a mosóvizét öntsük ki.

3.   Lábosba teszem a barna lencsét egy darab babérlevéllel majd lefedem.

4.   Felforralom és ezután kicsi lángra veszem, majd fedő alatt 30 percig puhára főzöm.

5.   Ezután adom hozzá a sót és kiveszem a babérlevelet.

Gyökeres zöldségek szabálytalanra vágva és puhára főzve

1.   A kisméretű szabálytalanra vágott sárgarépát, fehérrépát, a vizet és a sót vastagtalpú edénybe teszem majd lefedem.

2.   Felforralom a vizet, ezután kicsire veszem a lángot, fedőt az edényen tartjuk.

3.   A víz elpárolog és a zöldségek puhára főnek kb. 6 perc alatt.

Blansírozott karfiol készítése

1.   A karfiolból levágok 4 db rózsát. A többit, amire nem volt most szükségem hűtőszekrényben vagy hűvös helyen tárolom tovább. 

2.   Felforralom a vizet és beleteszem a sót és a karfiol rózsákat 3 percre.

3.   Ezután kiveszem a karfiol rózsákat és keverőtálba teszem tálalásig.

Gyors prés saláta készítése

1.   Vékonyra szeletelem a kínai kel és a lilakáposzta leveleket.

2.   Kicsi lyukú reszelőn kb. 2-3 centiméter darab sárgarépát lereszelek.

3.   Keverőtálba teszem a kínai kelt, lilakáposztát, sárgarépát a csipet sóval és kézzel összegyúrom kb. 2 percig ezt a kis mennyiséget.

Várható főzési idő

Kb. 35 perc 

  • Köles főzése – 20 perc alatt puhára fő
  • Barna lencse főzése – 30 perc alatt puhára fő
  • Kisméretű, szabálytalanra vágott gyökeres zöldségek főzése – 6 perc, előkészítése és feldarabolása 5 perc
  • Blansírozott karfiol – 3 perc alatt készül el, az előkészítés 5 perc
  • Gyors prés saláta – Előkészítési idővel együtt 5-6 perc alatt elkészíthető.

Amíg a köles és a barna lencse megfő, az idő alatt blansírozzuk a karfiolt, összevágjuk és meggyúrjuk a gyors prés salátát.

Mikor fogyasszuk

Ezt a főfogást lehet ebédre és vacsorára is fogyasztani.

Tálalás

Friss apróra darabolt petrezselyemmel szórhatom a tetejét.

Tárolás

A maradékot 2 napig hűtőszekrényben lehet tárolni. 

Recept változatok

Lehet ugyan ezt a főfogást főtt lencse helyett főtt borsófélével, főtt babfélével helyettesíteni. 

A főtt köles helyett más főtt gabonát is tehetek: pl. barna rizst, hajdinát vagy puliszkát.

Lehet főtt tésztával is helyettesíteni a főtt kölest.

Hasznos tanácsok

Lehetőleg annyit készítsünk, amennyit 2 nap alatt el tudunk fogyasztani. A változatosságért is javasolt friss ételt készíteni naponta.