Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Hozzávalók / 1 adag – 2 fő részére
Köles főzéséhez
- 8 dkg köles
- 2,5 dl víz
- ½ mokkáskanál só
Barna lencse főzéséhez
- 8 dkg barna lencse
- 1 db babérlevél
- 2,5 dl víz
- ½ mokkáskanál só
Gyökeres zöldségek
- 1 db kisméterű sárgarépa szabálytalanra vágva
- 1 db kisméretű fehérrépa szabálytalanra vágva
- 2 dl víz
- ½ mokkáskanál só
Blansírozott karfiolhoz
- 4 db karfiol rózsa
- 2 dl víz
- csipet só
Gyors prés salátához
- 1 db kínai kelkáposztalevél
- 1 db lilakáposztalevél
- 1 evőkanál reszelt sárgarépa
- csipet só
Elkészítés
Köles főzése
1. Kicsi lyukú szűrőn megmosom a kölest. Lehet csap alá is tartani vagy kis keverőtálba tenni. 3 alkalommal vizet engedjünk rá a szűrőn keresztül, majd a mosóvizét öntsük ki.
2. Lábosba teszem a kölest, a vizet és a sót, majd felforralom fedő alatt.
3. Amikor felforrt a köles, kicsire veszem a lángot és hőelosztót teszek az edény alá, majd 15 percig kicsi lángon főzöm fedő alatt.
4. Amikor elzártam a gázt, még néhány percig hagyom a fedőt az edényen.
5. FONTOS: NEM KEL KEVERGETNI FŐZÉS KÖZBEN!
Barna lencse főzése
1. Kiválogatom a barna lencsét a rossz szemektől és az esetleges kis kavicsoktól.
2. Szűrőbe téve megmosom a lencsét. Lehet csap alá is tartani vagy kis keverőtálba tenni. 3 alkalommal vizet engedjünk rá a szűrőn keresztül, majd a mosóvizét öntsük ki.
3. Lábosba teszem a barna lencsét egy darab babérlevéllel majd lefedem.
4. Felforralom és ezután kicsi lángra veszem, majd fedő alatt 30 percig puhára főzöm.
5. Ezután adom hozzá a sót és kiveszem a babérlevelet.
Gyökeres zöldségek szabálytalanra vágva és puhára főzve
1. A kisméretű szabálytalanra vágott sárgarépát, fehérrépát, a vizet és a sót vastagtalpú edénybe teszem majd lefedem.
2. Felforralom a vizet, ezután kicsire veszem a lángot, fedőt az edényen tartjuk.
3. A víz elpárolog és a zöldségek puhára főnek kb. 6 perc alatt.
Blansírozott karfiol készítése
1. A karfiolból levágok 4 db rózsát. A többit, amire nem volt most szükségem hűtőszekrényben vagy hűvös helyen tárolom tovább.
2. Felforralom a vizet és beleteszem a sót és a karfiol rózsákat 3 percre.
3. Ezután kiveszem a karfiol rózsákat és keverőtálba teszem tálalásig.
Gyors prés saláta készítése
1. Vékonyra szeletelem a kínai kel és a lilakáposzta leveleket.
2. Kicsi lyukú reszelőn kb. 2-3 centiméter darab sárgarépát lereszelek.
3. Keverőtálba teszem a kínai kelt, lilakáposztát, sárgarépát a csipet sóval és kézzel összegyúrom kb. 2 percig ezt a kis mennyiséget.
Várható főzési idő
Kb. 35 perc
- Köles főzése – 20 perc alatt puhára fő
- Barna lencse főzése – 30 perc alatt puhára fő
- Kisméretű, szabálytalanra vágott gyökeres zöldségek főzése – 6 perc, előkészítése és feldarabolása 5 perc
- Blansírozott karfiol – 3 perc alatt készül el, az előkészítés 5 perc
- Gyors prés saláta – Előkészítési idővel együtt 5-6 perc alatt elkészíthető.
Amíg a köles és a barna lencse megfő, az idő alatt blansírozzuk a karfiolt, összevágjuk és meggyúrjuk a gyors prés salátát.
Mikor fogyasszuk
Ezt a főfogást lehet ebédre és vacsorára is fogyasztani.
Tálalás
Friss apróra darabolt petrezselyemmel szórhatom a tetejét.
Tárolás
A maradékot 2 napig hűtőszekrényben lehet tárolni.
Recept változatok
Lehet ugyan ezt a főfogást főtt lencse helyett főtt borsófélével, főtt babfélével helyettesíteni.
A főtt köles helyett más főtt gabonát is tehetek: pl. barna rizst, hajdinát vagy puliszkát.
Lehet főtt tésztával is helyettesíteni a főtt kölest.
Hasznos tanácsok
Lehetőleg annyit készítsünk, amennyit 2 nap alatt el tudunk fogyasztani. A változatosságért is javasolt friss ételt készíteni naponta.