Azt gondolom, hogy fontos legalább alap szinten tisztában lenni néhány fontos dologgal a makrobiotikával kapcsolatban. Ezért röviden írok a történelméről, illetve ennek a tudománynak a filozófiájáról és gondolkodásmódjáról.

Rólam

Sebestyén Szilvia vagyok, 62 éves, a hazai makrobiotikus mozgalom vezetője.

Egy olyan, az ősi tapasztalatokon alapuló életmód és táplálkozási rendszer képviselője, amely az egészség megtartására, illetve visszaállítására törekszik. 

Gyermekkoromtól kezdve krónikus urológiai és emésztőrendszeri megbetegedéseim voltak, amelyek 46 éves koromra elhatalmasodtak. Ekkor találkoztam a makrobiotika tudományával, ami teljesen megváltoztatta az életemet. 

Sebestyén Szilvia
Sebestyén Szilvia

Az élettel teli, természetes alapanyagból készült makrobioitkus ételek segítségével a modern élelmiszerekből és a környezeti szennyeződésekből keletkezett lerakódások kiürültek a testemből. A szervezetem és az immunrendszerem megerősödött. A gyógyulásomat támogató makrobiotikus étrend segítségével sikerült végleg meggyógyulnom. 

Megszabadultam a mindennapi fájdalmaktól és a betegségekből adódó nehézségektől. Egy egészséges, energiával és élettel teli ember lettem. Ez egy fordulópont volt az életemben.

Személyes gyógyulási tapasztalatot szereztem, ami meggyőzött arról, hogy működik ez a természetes étrend és gondolkodásmód.

Célom, hogy minél több emberhez juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek.

Ezért készült el ez a tanfolyam is, ami remélem segít neked is abban, hogy egy egészségesebb, aktívabb és boldogabb életet élj.

Kezdjük!

Én nagyon szorítok Neked! 🙂

Jelentése és elnevezése

A szó a “makro” (nagy, hosszú), és a “biosz” (élet, életerőgörög szavak összetételéből ered

Jelentése a jó és hosszú, folyamatosan megújuló életnek megfelelő életmód, harmóniában a természettel. A hosszú élet táplálkozási tudománya.

Az elnevezés a görög Hérodotosztól (i. e. 484-425) származik, aki etiópiai utazásai során igen magas életkorú emberekre bukkant, akiket hosszú életűnek, azaz “makrobiótáknak” nevezett.

Az emberiség kezdetén

A növénytermesztő emberiség fő táplálékát évezredekig világszerte a gabonák alkották. Ez Közép-Európában a búza és a rozs volt.  Az északi területeken a zab, délen és Közel-Keleten az árpa. Közép Ázsiában és Oroszországban a hajdina. Távol-Keleten a rizs és a köles. Amerikában pedig a kukorica.

Hippokratész, a nyugati orvoslás görög alapító atyja, időszámításunk előtt az ötödik században, már természetes eredetűnek tartotta a betegséget. Az egészség megőrzéséhez és a betegségekből való gyógyuláshoz pedig létfontosságúnak tekintette a megfelelően választott és készített élelem fogyasztását

Azt vallotta, hogy

az ember étrendjének minden egyes alkotórésze hatással van a testére, és valamilyen módon megváltoztatja azt. Az élet pedig ezeken a változásokon múlik.

Szintén tőle származik ez a közismert mondat:

 „Legyen a táplálék a te orvosságod és az orvosság a te táplálékod.”

Hippokratész a gabonákból, zöldségekből és fűvekből, az ételek mellett borogatásokat és gyógyitalokat is készített. Emellett, már az ősi kínai és indiai felfogás is összefüggésbe hozta az egészséget a táplálékokkal.

A modern kor

Az emberiség természetes, ősi táplálkozási módja az elmúlt néhány évszázad alatt gyökeresen átalakult.

Az elmúlt évtizedekben, az élelmiszeripar által feldolgozott ételek teszik ki az étrendünk nagyrészét. Ezek rengeteg zsiradékot, cukrot, színező és ízfokozó anyagot stb. tartalmaznak. A gyümölcseinket és a zöldségeinket vegyi anyagokkal termesztjük, illetve kezeljük.

Ezt tovább súlyosbítja a mozgásszegény, stresszes városi életmód, és az elszennyeződő környezet, ami a civilizációs betegségek rohamos elszaporodását hozták (pl. gluténallergia, elhízás, emésztőrendszeri problémák stb.).

A fenti tényezők egyre súlyosabb hatása, az 1970-es években hívta életre az emberekben a biogazdálkodás és a természetes táplálkozás iránti igényt.

A makrobiotika újjászületése

makrobiotika a huszadik század elején született újjá. A nyugati és a keleti hagyományok ötvözésével jött létre. Összegyűjtötték az évszázadok alatt felhalmozódott tapasztalatokat, feldolgozták, és egy egységes rendszerbe öntötték azokat.

Az 1926-ben született Michio Kushi, aki jelentős szerepet vállalt ennek a tudománynak a világszerte történő elterjesztésében. A makrobiotika legismertebb kutatója és tanítója volt. 

Ő alapította a nemzetközileg is (el)ismert Kushi Intézeteket, amelyek ennek az ősi módszernek a nyugati társadalmakban történő oktatását és terjesztését végzik. 

Több tucat könyv írója, tevékenységéért tudományos és az amerikai törvényhozási, valamint az ENSZ elismerésben is részesült. Neki köszönhetően emberek ezrei tanultak és tanulnak a makrobiotika tudományáról. A Kushi Intézetben kifejlesztett tudományos megalapozottságú makrobiotikus alternatív megoldások sokak számára hozták már el a gyógyulást. Az egyik ilyen intézetben folytattam tanulmányokat én is Hollandiában.

Mi a makrobiotika?

Az egészséges életmód és táplálkozás átfogó rendszere. Az emberiség hagyományos életmódjának mai értelmezése.

A természet ajándéka. A természet részeként élve a természettel összhangba hozott életmód és étrend.

Arról szól, hogy miként tudjuk az állandóan változó környezetben

  • folyamatosan megteremteni egyensúlyunkat, továbbá 
  • az életerőnket magas szinten tartani.

Miben különbözik más étrendektől?

A 3 legfontosabb különbség:

  1. Fogyasztása kockázatmentes

Az ételekhez csak természetes alapanyagokat használunk fel. Nincsenek mesterséges ízfokozók, állományjavítók, színezékek stb. Nem okoznak allergiát és egyéb betegségeket.

2. Korlátlan ideig alkalmazható ez az étrend

A makrobiotikus táplálkozási módszert az ember élete végégig követheti. Nincsenek évszakokhoz és különböző trendekhez kötve. Elkészítésük egyszerű és a szervezetre jó hatást gyakorolnak.

3. Örökzöld

Nem alkalmi divat-étrend, hanem több évszázados tapasztalatok alapján összeállított átfogó rendszer. Életmódként élve a tudomány is bizonyította, hogy hosszútávon szolgálja az egészséget.

Mire jó ez az étrend?

Makrobiotikus életmód és étrend alkalmas a civilizációs betegségek megelőzésére, káros hatásainak természetes enyhítésére, a felépülés elősegítésére.  Ilyenek például a túlsúly, a fejfájás, az allergiák, a rák, a szív- és érrendszeri, az emésztő rendszeri problémák, ízületi panaszok, a cukorbetegség, vagy a férfi és női reproduktív szervek problémái stb.

A módszer sok követője szerezte vissza elveszettnek hitt egészségét. Egészséges, aktív, hosszú életet élnek világszerte azok a közösségek, akik ilyen étrendet és életmódot követnek.

A magas élelmi rosttartalmú ételek egészségesen tartják az emésztőrendszert. A telített zsírok alacsony szintje a vér jó minőségéhez vezet, javítja a vérkeringést és a szív működését. A makrobiotikus ételek támogatják a vércukorszint egyensúlyát, segítik a természetes testsúly megtartását és az érzelmi harmóniát.

A gabonák fogyasztása (lassan lebomló összetett szénhidrátok) azt eredményezi, hogy az ételek hosszabban fennmaradó energiát, nagyobb állóképességet és életerőt adnak. Az általános makrobiotikus étrend fehérjékben, vasban, kalciumban, más ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban gazdag.

Az egyéni szükségletet és állapotot figyelembe véve, alkalmazkodik az évszakok változásához a különféle főzési módok segítségével.

Mit együnk, hogy egészségesek legyünk?

Az étrend egészséges, természetes élő alapanyagainak gyógyító hatásait tudományos kutatók sora vizsgálta, és értékességüket folyamatosan igazolják. 

Ételeink alapanyagát élettel teli növények alkotják, ugyanis ezek élő energiával és sokféle értékes tápanyaggal rendelkeznek. Az egész gabona, bab és magfélék, a zöldségek élők, képesek a növekedésre – kicsíráznak. A gyökérzöldségek a veremben kihajtanak, a gyümölcsök magvai elültethetők és új növények fejlődnek ki belőlük. A természetesen erjesztett ételekben élő enzimek virulnak. 

A makrobiotikus rendszerben az ételek energetikailag kiegyensúlyozottak. Alapjuk az egész gabonaszemek, amelyekből stabilizáló ételeket készítünk. Az emberek melegvérű lények, ezért a táplálékukat leginkább a kiegészítő ellentétből, a növények köréből igénylik. Ezért kiemelkedők a gabonafélék, a zöldségfélék, a babfélék, a mag és diófélék. Az állati eredetű ételek közül a halak ajánlottak, különösen a fehér húsú nem zsíros halfajták.

A főzési módszerekkel különféle hatást gyakorlunk az ételek energiájára. Majd, amikor elfogyasztjuk őket és kölcsönhatásba kerülnek a testünk energiájával, hatnak az életenergiánkra, és egyensúlyunkra

Mindenkinek javasolt megismerni az értékes alapanyagokat és elsajátítani az egyensúlyt teremtő főzési módszereket, amelyekkel változatos és ízletes, egészséget fenntartó ételeket készíthetünk.

Kik követik ezt a módszert?

Sok egészséges ember használja alkalmanként, például tisztító kúrának. Azonban sokan már életmódként is élik. Fiatalon, egészségesen, energiával telve tudjanak élni és dolgozni egész élethosszukon át.

Ezért ez a módszer népszerűsége az elmúlt évtizedekben világszerte nőtt. Bárkinek lehetősége van megismerni, megtanulni és a mindennapi életében alkalmazni ezt az életmódot, függetlenül anyagi helyzetétől.

A természettel összhangban élve környezettudatos, fenntartható életet tesz lehetővé ősi alapokon, a mai felfogással is összhangban.

Miért kezdje el egy egészséges ember?

Mert sokféle káros környezeti hatásnak vagyunk kitéve, amit életmóddal és étrenddel nagyrészt ellensúlyozhatunk. A makrobiotika tudományának segítségével egészséges, aktív életet lehet élni. Bebizonyosodott már sok helyen a világban, hogy életmódként hosszútávon sikeresen élhető. 

A természetes étrendet, életmódot követő idősek, fittek és aktívan dolgoznak akár 85-95 éves korukban is.

Mit nyújt a makrobiotikus életmód és étrend?

Ez a természetes étrend segítheti a gyógyulást a modern ételekkel elterjedt civilizációs betegségekből. Csak néhány ezekből: szív- és érrendszeri betegségek, rák, cukorbetegség, ízületi problémák, csontritkulás, allergiák, krónikus fáradtság, ivarszervi problémák, endometriózis, meddőség, emésztőrendszeri, légúti, vese és máj rendellenességek, depresszió, fóbiák stb.

A megelőző és gyógyító természetes makrobiotikus étrenddel jelentősen csökkenhetnének a családok betegség miatti kiadásai. 

makrobiotikus közösségek gyakorlatban bebizonyított hosszú távú tapasztalata szerint az egyszerű, természetes, szakszerűen elkészített étel a legjobb megelőző eszköz és orvosság. 

Főzni olyan bölcs, ősi tudomány, amire minden, a saját életéért felelősséget vállaló, tudatosan élő mai embernek is szüksége van.