Fogyasztási javaslat 

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes.A sütése napraforgóolajban történik. Aki allergiás rá, az olyan olajat használjon, amelyik nem allergén számára.

Ez egy nehezebb reggeli étel. Akinek emésztési panasza van, az inkább a könnyebb reggeli kásákat, azaz a lágyra főzött gabona ételeket (barna rizskása, lágy köles, lágy hajdina, puliszka) fogyassza.

Hozzávalók / 10 db bundás kenyérhez


  • 4 evőkanál világos hajdinából otthon kávédarálóban (vagy ha van házi malom) megőrlőt hajdinaliszt
  • 12 evőkanál csicseriborsóliszt
  • 2,5 dl tiszta víz
  • fél mokkáskanál só (aki sósabban szereti tehet bele többet is, ízlés szerint)
  • Napraforgóolaj a sütéshez annyi, hogy 5 cm mélységben legyen az edényünkben
  • 10 szelet (gluténmentes) kenyér

Elkészítés

1.    Keverjük össze csomómentesre a száraz hozzávalókat. 

2.    Tegyük hozzá a vizet és csomómentesre keverjük össze.

3.    Felforrósítom az 5 cm mély napraforgóolajat. Fapálcikát teszek bele függőlegesen, és amikor gyöngyözni kezd alulról felfelé az olaj, megfelelő a hőmérséklete a sütéshez. Hideg olajba ne tegyük bele a bundás kenyeret. Ügyeljünk arra, hogy túl forróba sem mert megéghet az olaj és a bundás kenyerünk is.

4.    A vékony szeleteket (7 mm szélességűre vágott kenyeret) megforgatom ebben a sűrű „szószos” állagban, majd hagyom, hogy lecsepegjen.

5.    Beleteszem az 5 cm mély forró napraforgóolajba a bundába megforgatott kenyeret, és kisütöm mind a két oldalát arany színűre.

6.    Rácsra teszem, hogy az olaj alaposan lecsepegjen. 

Várható főzési idő


Kb. 20 perc

Mikor fogyasszuk

Lehet reggeli vagy uzsonna. Télen vagy hideg időben javasolt fogyasztani.

Tálalás

Javasolt valamilyen retek – legjobb a jégcsapretek – fogyasztása a bundáskenyérhez, hogy a feleslegesen elfogyasztott olaj ne tudjon lerakódni. 

Tippek:

  • Finom reszelővel lereszelt jégcsapretek, kicsi só, és ha van citromunk, néhány cseppel meg lehet öntözni.
  • Finom reszelővel lereszelt jégcsapretek, pirosretek vagy sörretek kicsi só, és ha van friss citrom, akkor néhány cseppel meg lehet öntözni.

Tárolás

Igazából frissen javasolt elfogyasztani. A maradékot tárolhatjuk egy napig lefedve szobahőmérsékleten. Lehet hűtőszekrényben 2-3 napig tárolni, azután sütőben kissé átsütve felmelegíteni. 

Recept változatok

Ha nincs csicseriborsólisztünk lehet használni 50%-ban köleslisztet 30 %-ban rizslisztet és 20 %-ban hajdinalisztet a kenyér bundájának bevonatához.

Lehet zöldségeket is megforgatni és kisütni ebben a palacsinta sűrűségű tésztában és forró olajban. Például nyersen cukkinit, karfiolt, brokkolit, gombát, vöröshagymát, sárgarépát, sütőtököt stb.

Hasznos tanácsok

Amikor a kenyerünk már szikkadt, nem friss, remek megoldás a bundás kenyér készítése.

A mély olaj sütéshez napraforgóolajat szoktunk használni. 

Fontos, hogy rácsra tegyük a kisütött bundás kenyeret, hogy le tudjon csepegni az alatta lévő tálcára a felesleges olaj. Aki akarja még szalvétába is bele teheti, hogy felitassa a felesleges olajat az ételről.