Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. Lehet napraforgóolajjal is kisütni a fasírtokat, azonban aki erre allergiás, az olyat használjon, amelyre nincs allergiás reakciója.
Hozzávalók / 4 fő részére
Petrezselymes barna rizs
- 30 dkg kerekszemű barna rizs
- 6 dl tiszta víz
- teáskanál só
- 2 csokor petrezselyem apróra darabolva
- mokkáskanál olaj (szezám, napraforgó, repce, ami van odahaza)
Párolt lilakáposzta
- Fél fej lilakáposzta
- 3 dl tiszta víz
- Mokkáskanál só
- Mokkáskanál kömény (lehet őrölt és lehet egyben a köménymag, ízlés szerint, a legjobb amikor az egész köménymagot mi őröljük meg és úgy használjuk fel.)
- Ha van citrom, akkor egy friss citrom kicsavart leve (citrom nélkül is jó), vagy természetes érlelésű ecetből egy kanállal lehet ízesíteni.
Csicseriborsó fasírt / 24 db – egy főre 6 db
- 20 dkg főtt csicseriborsó (lehet kapni főtt csicseriborsó konzervet, ami tartósítószer nélküli)
- 15 dkg hajdinaliszt
- 10 dkg reszelt sárgarépa
- 10 dkg apró kockára vágott vöröshagyma
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
Elkészítés
A barna rizst kétféleképpen is el lehet készíteni:
Vastag talpú edényben
1. Vastag talpú edénybe tegyük bele a 30 dkg rizst és mossuk meg (tegyünk rá vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet). 2-3 alkalommal ismételve már tiszta lesz a rizs.
2. Ezután tegyük bele a vizet és a sót, majd fedjük le.
3. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a rizst.
4. Amikor felforrt, akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt, és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Ilyenkor úgynevezett „gőzcsövecskék” alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket. Tehát, hagyjuk nyugodtan főni a gabonát.
5. 35 perc múlva zárjuk el a gázt (a fedő ekkor még továbbra is rajta van az edényen). Néhány perc múlva emeljük fel a fedőt, és fakanállal keverjük össze a rizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze gyengéden a rizst.
Kuktában főzés
Ugyan azok a lépések vannak: a megmosott 30 dkg rizsre egy csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és forrásba hozom. Amikor forr a rizs, sípol a szelep. Ezután a kicsi lángnál hőelosztót teszek a kukta alá és így még 35 percig főzöm, majd elzárom a gázt. Megvárom amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától leengedjen és ki tudjam nyitni a kuktát. A rizst gyengéden összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész.
Pirított petrezselyem készítése
1. Megmossuk a petrezselymet.
2. Vágódeszkán apróra feldaraboljuk.
3. A serpenyőben lévő olajra teszem az apróra darabolt petrezselymet és a sót.
4. Folyamatos keveréssel 3 percig pirítjuk.
Pirított petrezselymes barna rizs készítése
- A megpirított petrezselymet hozzáadjuk a főtt barna rizshez és egyenletesen elkeverjük.
Párolt lilakáposzta készítése
1. Levesszük a külső szárazabb leveleket és lemossuk a lilakáposztát.
2. Félbe vágjuk a lilakáposztát nagy zöldségvágó eszközzel (lapos végű, bárd formájú késsel könnyebb).
3. Ék alakban kivágjuk a torzsáját.
4. Lefektetjük a vágódeszkára és 5 mm-es szeletekre vágjuk.
5. Vastagtalpú edénybe tesszük a káposztát, a vizet, a köményt és a sót.
6. Felforralom a vizet a káposzta alatt, ezután kicsire veszem a lángot és gyengéden főzöm legalább 15 percig vagy tovább, hogy megpuhuljon a fedő alatt.
7. Ezután megsózom, állni hagyom néhány percig, hogy beszívja a sót a káposzta.
8. Ha van citrom odahaza, ízlés szerint néhány kanál friss citrom levét tegyük a főtt lilakáposztára, vagy természetes érlelésű egy kanál ecetet adjunk hozzá.
Csicseriborsó fasírt készítése
1. A főtt csicseriborsót mixerrel törjük darabosra.
2. Adjuk hozzá a hajdinalisztet, reszelt sárgarépát, kiskockára vágott vöröshagymát, sót és a mokkáskanál őrölt köményt. Egyenletesen keverjük össze.
3. Formázzunk 5 cm átmérőjű 1,5 cm vastagságú kör alakú fasírtokat és tegyük bevizezett tálcára (nem fog ráragadni a bevizezett tálcára).
4. A megformázott fasírtokat alulról vegyük fel villával, és tegyük bele az 5 cm mély forró olajba, ügyelve arra, hogy ne legyen hideg az olaj mert akkor széteshet a fasírt és megszívja magát olajjal. A túl forró olajban a széle túlsül és belül nyers lesz. Tegyük bele a megfelelő hőmérsékletű olajba a fasírtokat, lábos méretétől függően 5-6 db-ot egy időpontban, így egyszerre sül ki az összes. Fordítsuk meg, hogy a másik fele is süljön meg. Arany barna színű lesz mind a két fele.
5. Amikor kisült tegyük rácsos tálcára, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
Várható főzési idő
Kb. 50 perc
- A barna rizs főzése összesen kb. 45 perc az előkészületekkel együtt. Gyorsan megmossuk a rizst, hozzáadjuk a tiszta vizet a sóval, lefedjük és forrás után kicsi lángon lefedve főzzük. Amíg fő a barna rizs addig kisütjük a fasírtot, megpirítjuk a petrezselymet és megpároljuk a lilakáposztát.
- A csicseriborsó fasírt massza elkészítési ideje 15 perc. A 24 db fasírt kisütése 28-30 perc, ha 6 db-ot teszünk egyszerre a forró olajba. Így 4 alkalommal tesszük bele megsülni a fasírtokat, és kb. 7 perc alatt sül meg mind a két fele.
Mikor fogyasszuk
Ebédre fogyasszuk.
Tálalás
40-50% petrezselymes barna rizst tegyünk a tányérra, igény szerinti fasírtot és 3-4 evőkanál párolt lilakáposztát.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Lehet csicseriborsó fasírt helyett lencse vagy bab fasírtot is sütni.
Hasznos tanácsok
Barna rizshez
Milyen edényben főzzük meg a barna rizst?
Vastag talpú edény a legjobb a barna rizs és a többi gabonák főzéséhez. A vékony talpú pl. zománcozott edényben leéghet az alja.
A kuktában főzött rizshez kicsit kevesebb víz is elég. Amikor a szelep sípol, jelzi, hogy forr az edényben a víz, ilyenkor kicsire vesszük a lángot és hőelosztót teszünk a kukta alá. 35 perc múlva zárjuk el a gázt. Várjuk meg, amíg magától kihűl annyira, hogy kinyílik a kuktafedő. Addig is tudunk zöldséget darabolni, mosogatni az addig a főzéshez használt eszközeinket, rendet tenni a konyha asztalunkon, a konyhában.
Az eszközök tisztításához javaslat:
A gabona főző edényünket javasolt azonnal, egy mozdulattal langyos vízzel elmosni. Ha ezt elmulasztjuk, akkor rászárad a gabona maradék, és fémdörzsivel, áztatással tudjuk csak elmosni.
„Azonnal örömmel, később körömmel” tartja a mondás. 🙂
Csicseriborsó fasírthoz
A fasírt sütéshez javaslatok:
Javasolt az olaj sütéshez fröccsenésgátló hálót használni, megelőzve a forró olaj kifröccsenését a falra, ruhára és a bőrünkre. Amikor víz tartalmú anyag vagy víz kerül a forró olajba, akkor kifröccsen a forró olaj. Előzzük meg kifröccsenést és ezzel az esetleges baleseteket.
Gyermek olajjal sütéskor a konyhában ne tartózkodjon! Főleg, ha nyeles serpenyőben sütünk. A gyerek belekapaszkodhat kíváncsian, hogy mi van benne és leöntheti magát a forró olajjal. Ha nyeles edényben főzünk és gyermek van a közelben, akkor a nyelét mindig fordítsuk olyan módon, hogy ne lógjon ki, így a kíváncsi gyermekkezek nem tudják elérni.
Gyakran láttam, hogy vizes kézzel néhány csepp vizet spriccelnek a forró olajba. Még a mennyezetre is ki tud fröccsenni. Jobb, amikor a fa pálcikát függőlegesen a forró olajba tesszük, és alulról felfelé látjuk annak gyöngyözését. Amikor nem gyöngyözik, akkor még hideg a hőmérséklete a sütéshez. Ha nagyon gyöngyözik, akkor már túl meleg, ilyenkor kapcsoljuk ki a gázt, amíg visszahűl a normális hőmérsékletre.
Ha sok fasírtot teszek az olajba az lehűti, és ilyenkor előfordulhat, hogy szétesik a fasírtunk, vagy megszívja magát olajjal. Ez nem jó minőségű fasírtot eredményez. Az optimális fasírtunknak van kérge, ami nem engedi, hogy a forró olaj bejusson a fasírt közepébe. Kellemes ropogós kérgű fasírtot lecsepegtetjük rácson, hogy az olajnak legyen lehetősége lefolyni a fasírtról.
Amikor csak tálcára teszem, ami alá szalvétát teszek, arra folyik le az olaj és a szalvéta lesz olajos. A maradék olaj benne marad a fasírtba.
Jobb, ha rácsra tesszük, ami alá le tud folyni a felesleg, és nem érintkezik az étellel, mert különben a tocsogó olajat felszívja a fasírt, ha abban áll.
A napraforgóolajat, amiben sütjük a fasírtot, 4 alkalommal felhasználhatjuk, ha ügyesen sütünk és nem égettük meg azt. Szűrjük át sűrű szövésű erre az alkalomra készített hosszú nyelű szűrővel. Sütés közben a fasírtról leesett morzsalékoktól is tisztíthatjuk folyamatosan ezzel az eszközzel.
Az eszközök tisztításához javaslat:
Konyhai papírtörlővel letörölhetjük a tálcát, a rácsot, a fasírt kiszedőt, az olaj tisztításra használt szűrőt. Ezután szódás szivaccsal át tudjuk törölni és vízzel leöblíteni. A szóda szépen letisztítja az olajat.