Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. Lehet napraforgóolajjal is kisütni a fasírtokat, azonban aki erre allergiás, az olyat használjon, amelyre nincs allergiás reakciója.

Hozzávalók / 4 fő részére


Petrezselymes barna rizs

  • 30 dkg kerekszemű barna rizs
  • 6 dl tiszta víz
  • teáskanál só
  • 2 csokor petrezselyem apróra darabolva
  • mokkáskanál olaj (szezám, napraforgó, repce, ami van odahaza)

Párolt lilakáposzta

  • Fél fej lilakáposzta
  • 3 dl tiszta víz
  • Mokkáskanál só
  • Mokkáskanál kömény (lehet őrölt és lehet egyben a köménymag, ízlés szerint, a legjobb amikor az egész köménymagot mi őröljük meg és úgy használjuk fel.)
  • Ha van citrom, akkor egy friss citrom kicsavart leve (citrom nélkül is jó), vagy természetes érlelésű ecetből egy kanállal lehet ízesíteni.

Csicseriborsó fasírt / 24 db – egy főre 6 db

  • 20 dkg főtt csicseriborsó (lehet kapni főtt csicseriborsó konzervet, ami tartósítószer nélküli)
  • 15 dkg hajdinaliszt 
  • 10 dkg reszelt sárgarépa
  • 10 dkg apró kockára vágott vöröshagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény

Elkészítés

barna rizst kétféleképpen is el lehet készíteni:

Vastag talpú edényben

1.    Vastag talpú edénybe tegyük bele a 30 dkg rizst és mossuk meg (tegyünk rá vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet). 2-3 alkalommal ismételve már tiszta lesz a rizs. 

2.    Ezután tegyük bele a vizet és a sót, majd fedjük le. 

3.    A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a rizst.

4.    Amikor felforrt, akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt, és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Ilyenkor úgynevezett „gőzcsövecskék” alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket. Tehát, hagyjuk nyugodtan főni a gabonát. 

5.    35 perc múlva zárjuk el a gázt (a fedő ekkor még továbbra is rajta van az edényen). Néhány perc múlva emeljük fel a fedőt, és fakanállal keverjük össze a rizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze gyengéden a rizst.

Kuktában főzés

Ugyan azok a lépések vannak: a megmosott 30 dkg rizsre egy csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és forrásba hozom. Amikor forr a rizs, sípol a szelep. Ezután a kicsi lángnál hőelosztót teszek a kukta alá és így még 35 percig főzöm, majd elzárom a gázt. Megvárom amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától leengedjen és ki tudjam nyitni a kuktát. A rizst gyengéden összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész. 

Pirított petrezselyem készítése

1. Megmossuk a petrezselymet.

2. Vágódeszkán apróra feldaraboljuk.

3. A serpenyőben lévő olajra teszem az apróra darabolt petrezselymet és a sót.

4. Folyamatos keveréssel 3 percig pirítjuk.

Pirított petrezselymes barna rizs készítése

  1. A megpirított petrezselymet hozzáadjuk a főtt barna rizshez és egyenletesen elkeverjük.

Párolt lilakáposzta készítése

1.   Levesszük a külső szárazabb leveleket és lemossuk a lilakáposztát.

2.   Félbe vágjuk a lilakáposztát nagy zöldségvágó eszközzel (lapos végű, bárd formájú késsel könnyebb).

3.   Ék alakban kivágjuk a torzsáját.

4.   Lefektetjük a vágódeszkára és 5 mm-es szeletekre vágjuk.

5.   Vastagtalpú edénybe tesszük a káposztát, a vizet, a köményt és a sót.

6.   Felforralom a vizet a káposzta alatt, ezután kicsire veszem a lángot és gyengéden főzöm legalább 15 percig vagy tovább, hogy megpuhuljon a fedő alatt.

7.   Ezután megsózom, állni hagyom néhány percig, hogy beszívja a sót a káposzta.

8.   Ha van citrom odahaza, ízlés szerint néhány kanál friss citrom levét tegyük a főtt lilakáposztára, vagy természetes érlelésű egy kanál ecetet adjunk hozzá.

Csicseriborsó fasírt készítése

1.   A főtt csicseriborsót mixerrel törjük darabosra.

2.   Adjuk hozzá a hajdinalisztet, reszelt sárgarépát, kiskockára vágott vöröshagymát, sót és a mokkáskanál őrölt köményt. Egyenletesen keverjük össze.

3.   Formázzunk 5 cm átmérőjű 1,5 cm vastagságú kör alakú fasírtokat és tegyük bevizezett tálcára (nem fog ráragadni a bevizezett tálcára).

4.   A megformázott fasírtokat alulról vegyük fel villával, és tegyük bele az 5 cm mély forró olajba, ügyelve arra, hogy ne legyen hideg az olaj mert akkor széteshet a fasírt és megszívja magát olajjal. A túl forró olajban a széle túlsül és belül nyers lesz. Tegyük bele a megfelelő hőmérsékletű olajba a fasírtokat, lábos méretétől függően 5-6 db-ot egy időpontban, így egyszerre sül ki az összes. Fordítsuk meg, hogy a másik fele is süljön meg. Arany barna színű lesz mind a két fele. 

5.   Amikor kisült tegyük rácsos tálcára, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

Várható főzési idő

Kb. 50 perc

  • A barna rizs főzése összesen kb. 45 perc az előkészületekkel együtt. Gyorsan megmossuk a rizst, hozzáadjuk a tiszta vizet a sóval, lefedjük és forrás után kicsi lángon lefedve főzzük. Amíg fő a barna rizs addig kisütjük a fasírtot, megpirítjuk a petrezselymet és megpároljuk a lilakáposztát.
  • A csicseriborsó fasírt massza elkészítési ideje 15 perc. A 24 db fasírt kisütése 28-30 perc, ha 6 db-ot teszünk egyszerre a forró olajba.  Így 4 alkalommal tesszük bele megsülni a fasírtokat, és kb. 7 perc alatt sül meg mind a két fele.

Mikor fogyasszuk

Ebédre fogyasszuk.

Tálalás

40-50% petrezselymes barna rizst tegyünk a tányérra, igény szerinti fasírtot és 3-4 evőkanál párolt lilakáposztát.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk. 

Recept változatok

Lehet csicseriborsó fasírt helyett lencse vagy bab fasírtot is sütni. 

Hasznos tanácsok

Barna rizshez

Milyen edényben főzzük meg a barna rizst?

Vastag talpú edény a legjobb a barna rizs és a többi gabonák főzéséhez. A vékony talpú pl. zománcozott edényben leéghet az alja.

A kuktában főzött rizshez kicsit kevesebb víz is elég. Amikor a szelep sípol, jelzi, hogy forr az edényben a víz, ilyenkor kicsire vesszük a lángot és hőelosztót teszünk a kukta alá. 35 perc múlva zárjuk el a gázt. Várjuk meg, amíg magától kihűl annyira, hogy kinyílik a kuktafedő. Addig is tudunk zöldséget darabolni, mosogatni az addig a főzéshez használt eszközeinket, rendet tenni a konyha asztalunkon, a konyhában.

Az eszközök tisztításához javaslat:

A gabona főző edényünket javasolt azonnal, egy mozdulattal langyos vízzel elmosni. Ha ezt elmulasztjuk, akkor rászárad a gabona maradék, és fémdörzsivel, áztatással tudjuk csak elmosni. 

Azonnal örömmel, később körömmel” tartja a mondás. 🙂

Csicseriborsó fasírthoz

A fasírt sütéshez javaslatok:

Javasolt az olaj sütéshez fröccsenésgátló hálót használni, megelőzve a forró olaj kifröccsenését a falra, ruhára és a bőrünkre. Amikor víz tartalmú anyag vagy víz kerül a forró olajba, akkor kifröccsen a forró olaj. Előzzük meg kifröccsenést és ezzel az esetleges baleseteket. 

Gyermek olajjal sütéskor a konyhában ne tartózkodjon! Főleg, ha nyeles serpenyőben sütünk. A gyerek belekapaszkodhat kíváncsian, hogy mi van benne és leöntheti magát a forró olajjal. Ha nyeles edényben főzünk és gyermek van a közelben, akkor a nyelét mindig fordítsuk olyan módon, hogy ne lógjon ki, így a kíváncsi gyermekkezek nem tudják elérni.

Gyakran láttam, hogy vizes kézzel néhány csepp vizet spriccelnek a forró olajba. Még a mennyezetre is ki tud fröccsenni. Jobb, amikor a fa pálcikát függőlegesen a forró olajba tesszük, és alulról felfelé látjuk annak gyöngyözését. Amikor nem gyöngyözik, akkor még hideg a hőmérséklete a sütéshez. Ha nagyon gyöngyözik, akkor már túl meleg, ilyenkor kapcsoljuk ki a gázt, amíg visszahűl a normális hőmérsékletre.

Ha sok fasírtot teszek az olajba az lehűti, és ilyenkor előfordulhat, hogy szétesik a fasírtunk, vagy megszívja magát olajjal. Ez nem jó minőségű fasírtot eredményez. Az optimális fasírtunknak van kérge, ami nem engedi, hogy a forró olaj bejusson a fasírt közepébe. Kellemes ropogós kérgű fasírtot lecsepegtetjük rácson, hogy az olajnak legyen lehetősége lefolyni a fasírtról.

Amikor csak tálcára teszem, ami alá szalvétát teszek, arra folyik le az olaj és a szalvéta lesz olajos. A maradék olaj benne marad a fasírtba.

Jobb, ha rácsra tesszük, ami alá le tud folyni a felesleg, és nem érintkezik az étellel, mert különben a tocsogó olajat felszívja a fasírt, ha abban áll.

A napraforgóolajat, amiben sütjük a fasírtot, 4 alkalommal felhasználhatjuk, ha ügyesen sütünk és nem égettük meg azt. Szűrjük át sűrű szövésű erre az alkalomra készített hosszú nyelű szűrővel. Sütés közben a fasírtról leesett morzsalékoktól is tisztíthatjuk folyamatosan ezzel az eszközzel. 

Az eszközök tisztításához javaslat:

Konyhai papírtörlővel letörölhetjük a tálcát, a rácsot, a fasírt kiszedőt, az olaj tisztításra használt szűrőt. Ezután szódás szivaccsal át tudjuk törölni és vízzel leöblíteni. A szóda szépen letisztítja az olajat.