Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. Aki a szezámmagolajra érzékeny, az olyat használjon, amelyre nincs allergiás reakciója.

Hozzávalók / 1 adag – 2 fő részére

20 dkg főtt vagy nyers csicseriborsó, amit saját magam főzök meg (lehet vásárolni főtt csicseriborsó konzervet, ami tartósítószert nem tartalmaz).

  • 1 db közepes méretű vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • ½ mokkáskanál só

Elkészítés

1.   Ha nincs főtt csicseriborsón, akkor kuktában puhára főzzük azt.

2.   Csicseriborsó főzése: Legalább 6 órán át áztassuk a kuktában, amiben főzni fogom (fél liter vízben). Aztán zárjuk le a kuktafedőt, forraljuk fel – ilyenkor sípol a szelep – és azután vegyük kicsi lángra a gázt. 2 órán át főzzük gyengéden. Várjuk meg amíg a kuktafedő magától levehető. Ha marad rajta még folyadék, akkor levesekben vagy ragukban használjuk fel. Meg is ihatjuk, mint egy tömény erőlevest. Ezután tegyük rá a sót és hagyjuk állni 10 percig, hogy még forrón szívja be azt.

3.   Apróra feldaraboljuk a vöröshagymát és a petrezselymet.

4.   A feldarabolt vöröshagymát, petrezselymet, olajat és a főtt csicseriborsót mixerrel pépesre keverem.

Várható főzési idő

Elkészítési idő, ha van főtt csicseriborsó, akkor 10 perc.

A csicseriborsó puhára főzési ideje 2 óra. Ezalatt bármilyen más feladatot lehet elvégezni. 

Mikor fogyasszuk

Reggelire, vacsorára, tízóraira vagy uzsonnára.

Tálalás

Friss nyers zöldségekkel lehet díszíteni: pl. piros retek, sörretek, jégcsapretek, sárgarépa, újhagyma, lilahagyma, póréhagyma, snidling, uborka, rukkola, madársaláta stb.

Lehet pirított olajos magvakkal szórni a tetejét: pl. napraforgómag, szezámmag. Itt vegyük figyelembe az egyéni érzékenységet. Akik az olajos magokra és diófélékre allergiások, azok ne tegyenek a szendvicsre.

Tárolás

A maradékot 1 napig hűtőszekrényben lehet tárolni. Mivel tömény fehérje, gyorsan romlik, mert nincs benne tartósítószer. 

Recept változatok

A csicseriborsó szendvicskrémet sokféle változatban el lehet készíteni ízlés szerint. Lehet beletenni frissen csavart citrom levét, őrölt köményt és más fűszereket.

Sokféle szendvicskrémet tudunk készíteni hasonló módon. Főtt csicseriborsó helyett főtt barna lencsét vagy főtt babféléket használhatunk.

Hasznos tanácsok

Lehetőleg annyit készítsünk, amennyit 2 napig el tudunk fogyasztani. 

Ha megmarad, tudunk belőle falafelt, csicseriborsó fasírtot készíteni hajdinaliszt hozzáadásával. A sütés során hőkezeljük a csicseriborsó krémet, így még 2-3 napig hűtőszekrényben tárolható.