Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. Sokféle olajat lehet használni, ezért aki valamelyikre érzékeny, az olyat használjon, amelyre nincs allergiás reakciója.
Hozzávalók / 4 fő részére
- 40 dkg cukkini
- 6 dl víz
- 4 gerezd fokhagyma (átnyomva)
- 1 mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj ízlés és érzékenység szerint)
- csipet oregánó vagy más kedvenc mediterrán fűszer
- 1 teáskanál só
Elkészítés
1. Mossuk meg a cukkinit és nagy darabokra vágjuk fel.
2. A fokhagymákat tisztítsuk meg és préseljük át.
3. Tegyük edénybe a feldarabolt cukkinit, az átpréselt fokhagymákat, az oregánót, a sót és az olajat.
4. Gyújtsuk be a fazék alatt a lángot és folyamatos keveréssel kezdjük el pirítani. A só és a hő hatására vizet enged, és így 5 percig folyamatos keveréssel pirítsuk. Ezután engedjük fel a vízzel és főzzük puhára.
5. Amikor megpuhult, mixerrel pépesítjük.
Várható főzési idő
Kb. 30 perc
Mikor fogyasszuk
Ebédre fogyasztjuk.
Tálalás
Ha van friss oregánó (a kertünkben vagy cserépben odahaza), akkor a tetejét néhány levéllel díszítve tálaljuk.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Nyári zsenge tökféléből, csillagtökből is készíthetjük cukkini helyet ezt a krémlevest.
Hasznos tanácsok
Miközben pirítjuk a cukkinit kicsi olajjal és sóval, hozzáadjuk a fokhagymát. Ügyeljünk arra, hogy a fokhagyma ne égjen le. Keverjük folyamatosan.