Fogyasztási javaslat

A desszert glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. 

FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.

Hozzávalók / 2 fő részére

Aszalt vörösáfonyás köles hozzávalók

  • 10 dkg köles (megmosva)
  • 3,5 dl almalé
  • 10 dkg aszalt vörösáfonya
  • mokkáskanál fahéj
  • 1 dl víz
  • csipet só

Elkészítés

A hozzávalókat vastagtalpú edénybe teszem és felforralom. Ezután kicsire veszem a lángot és még 15 percig főzöm lefedve.

Várható elkészítési idő

10 perc alatt a hozzávalókat edénybe tudom tenni, azután pedig magától megfő keverés nélkül. Így amíg fő addig már más tevékenységet is csinálhatok.

Mikor fogyasszuk

Délután a legjobb desszerteket fogyasztani, amikor a vércukorszintünk általában lemegy. Ilyenkor jól jön egy kis desszert.

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni, szép tányérban, étkészlettel.

Tárolás

Hűtőszekrényben 3 napig tárolható.

Recept változatok

Lehet más aszalványokkal vagy akár egyszerre több fajtával is készíteni a kölest (pl. aszalt szilva, aszalt meggy, aszalt barack stb.).

Hasznos tanácsok

FONTOS, hogy keverés nélkül hagyjuk megfőni az aszalványos kölest. Cél, hogy a főzés során kialakult gőzcsövecskék megmaradjanak, mert ezáltal fő puhára a gabonánk.