Fogyasztási javaslat
A desszert glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes.
FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.
Hozzávalók / 2 fő részére
Aszalt vörösáfonyás köles hozzávalók
- 10 dkg köles (megmosva)
- 3,5 dl almalé
- 10 dkg aszalt vörösáfonya
- mokkáskanál fahéj
- 1 dl víz
- csipet só
Elkészítés
A hozzávalókat vastagtalpú edénybe teszem és felforralom. Ezután kicsire veszem a lángot és még 15 percig főzöm lefedve.
Várható elkészítési idő
10 perc alatt a hozzávalókat edénybe tudom tenni, azután pedig magától megfő keverés nélkül. Így amíg fő addig már más tevékenységet is csinálhatok.
Mikor fogyasszuk
Délután a legjobb desszerteket fogyasztani, amikor a vércukorszintünk általában lemegy. Ilyenkor jól jön egy kis desszert.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni, szép tányérban, étkészlettel.
Tárolás
Hűtőszekrényben 3 napig tárolható.
Recept változatok
Lehet más aszalványokkal vagy akár egyszerre több fajtával is készíteni a kölest (pl. aszalt szilva, aszalt meggy, aszalt barack stb.).
Hasznos tanácsok
FONTOS, hogy keverés nélkül hagyjuk megfőni az aszalványos kölest. Cél, hogy a főzés során kialakult gőzcsövecskék megmaradjanak, mert ezáltal fő puhára a gabonánk.