Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Ha allergiás vagy a mandulára, akkor más pirított olajos magot (pl. napraforgómag, szezámmagra, tökmag) adj a sült körtéhez, olyat amelyik nem vált ki allergiás reakciót.

FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 10 dkg azukibab
  • 3 dl víz
  • 8 db aszalt szilva
  • 8 db aszalt barack
  • csipet só
  • 10 dkg mandulapehely

Elkészítés

1.    Az azuki babot beáztatom vastagtalpú edényben vagy kuktában legalább 4 órára.

2.    Az áztató vizet megtartom, mert gyógyhatású (ez a babok királya).

3.    Ezután beleteszem az aszalványokat és lezárom a kukta fedelét majd felforralom. Amikor forr a szelep sípolni kezd, ekkor kicsire veszem a lángot.

4.    35 percig kislángon főzöm a kuktában.

5.    Megvárom, hogy kihűljön úgy a kukta, hogy a fedelét le lehessen venni.

6.    Mixerrel pépesítem.

7.    Kompótos tálkákba kiöntöm.

8.    Pirított mandula pehellyel szórva a tetejét tálalhatom.

Pirított mandulapehely elkészítése

1.    10 dkg mandulypehelyt vastagtalpú serpenyőbe teszek és a gázt meggyújtom.

2.    Folyamatos keveréssel vagy rázogatással ügyelek arra, hogy ne égjen le.

3.    Amikor a pelyhek egy kicsit kezdenek elszíneződni, akkor már el is készült. Figyeljünk, mert könnyen leéghet.

4.    Tedd ki egy keverőtálba, hogy kihűljön.

5.    Zárható fedelű üvegben tárold a felhasználásig. Teheted reggeli kására vagy a főfogás gabona részére is.

Várható elkészítési idő

40 perc. Ez idő alatt fő a kuktában puhára az azukibab. Addig lehet a mandulapelyhet pirítani és más foglalatosságot végezni. A munkavégzés időtartama nem több mint 15 perc.

Mikor fogyasszuk

Délután a legjobb desszerteket fogyasztani, amikor a vércukorszintünk általában lemegy. Ilyenkor jól jön egy kis desszert. A tél, ősz hidegebb időszak desszertje. Aszalványokat akkor fogyasztunk, amikor a természetben friss gyümölcs még nem érik. 

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni, akár szobahőmérsékleten vagy melegen (amikor elkészült), langyosan kompótos tálkákban. A tetejét díszítésül meg lehet szórni sokféle pirított olajos maggal.

Tárolás

Hűtőszekrényben 3 napig tárolható. 

Recept változatok

Lehet sokféle aszalvánnyal készíteni: meggy, cseresznye, alma, körte, birs, ringló, ribizli stb. Szintén lehet sokféle pirított olajos maggal szórni a tetejét: napraforgómag, tökmag, mandula, dió – egyéni érzékenység figyelembevételével.

Hasznos tanácsok

Ha lehet a főzés előtt áztassuk vízben 4 órán át ezt a gyümölcs ízű babfélét, és ezután hozzáadva az aszalványokat főzzük meg, hogy biztosan megpuhuljon.