Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Ha allergiás vagy a mandulára, akkor más pirított olajos magot (pl. napraforgómag, szezámmagra, tökmag) adj a sült körtéhez, olyat amelyik nem vált ki allergiás reakciót.
FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.
Hozzávalók / 2 fő részére
- 10 dkg azukibab
- 3 dl víz
- 8 db aszalt szilva
- 8 db aszalt barack
- csipet só
- 10 dkg mandulapehely
Elkészítés
1. Az azuki babot beáztatom vastagtalpú edényben vagy kuktában legalább 4 órára.
2. Az áztató vizet megtartom, mert gyógyhatású (ez a babok királya).
3. Ezután beleteszem az aszalványokat és lezárom a kukta fedelét majd felforralom. Amikor forr a szelep sípolni kezd, ekkor kicsire veszem a lángot.
4. 35 percig kislángon főzöm a kuktában.
5. Megvárom, hogy kihűljön úgy a kukta, hogy a fedelét le lehessen venni.
6. Mixerrel pépesítem.
7. Kompótos tálkákba kiöntöm.
8. Pirított mandula pehellyel szórva a tetejét tálalhatom.
Pirított mandulapehely elkészítése
1. 10 dkg mandulypehelyt vastagtalpú serpenyőbe teszek és a gázt meggyújtom.
2. Folyamatos keveréssel vagy rázogatással ügyelek arra, hogy ne égjen le.
3. Amikor a pelyhek egy kicsit kezdenek elszíneződni, akkor már el is készült. Figyeljünk, mert könnyen leéghet.
4. Tedd ki egy keverőtálba, hogy kihűljön.
5. Zárható fedelű üvegben tárold a felhasználásig. Teheted reggeli kására vagy a főfogás gabona részére is.
Várható elkészítési idő
40 perc. Ez idő alatt fő a kuktában puhára az azukibab. Addig lehet a mandulapelyhet pirítani és más foglalatosságot végezni. A munkavégzés időtartama nem több mint 15 perc.
Mikor fogyasszuk
Délután a legjobb desszerteket fogyasztani, amikor a vércukorszintünk általában lemegy. Ilyenkor jól jön egy kis desszert. A tél, ősz hidegebb időszak desszertje. Aszalványokat akkor fogyasztunk, amikor a természetben friss gyümölcs még nem érik.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni, akár szobahőmérsékleten vagy melegen (amikor elkészült), langyosan kompótos tálkákban. A tetejét díszítésül meg lehet szórni sokféle pirított olajos maggal.
Tárolás
Hűtőszekrényben 3 napig tárolható.
Recept változatok
Lehet sokféle aszalvánnyal készíteni: meggy, cseresznye, alma, körte, birs, ringló, ribizli stb. Szintén lehet sokféle pirított olajos maggal szórni a tetejét: napraforgómag, tökmag, mandula, dió – egyéni érzékenység figyelembevételével.
Hasznos tanácsok
Ha lehet a főzés előtt áztassuk vízben 4 órán át ezt a gyümölcs ízű babfélét, és ezután hozzáadva az aszalványokat főzzük meg, hogy biztosan megpuhuljon.