Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Akiknek a vöröshagyma, a káposzta vagy bármilyen más zöldség vagy alapanyag allergiát okoz, akkor azt hagyja ki az ételből.
FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.
Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
Hozzávalók / 2 fő részére
Pirított gyökeres zöldségek hozzávalók
- 1 db sárgarépa gyufaszálra vágva
- 10 cm-s darab jégcsapretek gyufaszálra vágva
- csipet só
- mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – ami nem okoz allergiát)
Sült cukkini hozzávalók
- csipet só
- 8 szelet cukkini
- mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – ami nem okoz allergiát)
Rizstészta ceruzababbal hozzávalók
- 15 dkg ceruzabab
- 15 dkg rizstészta
- 5 dl főzővíz
- csipet só
- mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – ami nem okoz allergiát)
Piros retek-kínai kel gyors prés saláta hozzávalók
- 4 db piros retek vékony szeletekre vágva
- 1 db kínai kel levél vékony szeletekre vágva
- csipet só
Elkészítés
Ceruzabab és rizstészta főzése
1. Vékony talpú edényben forralom a fél liter vizet lefedve csipet sóval, és egy mokkáskanál olajjal.
2. Amikor forr a víz beleteszem a ceruzababot és puhára főzöm majd szűrővel kiveszem.
3. Ezután ugyan ebbe a vízbe beleteszem a rizstésztát, amikor forrásba hoztam újra a tészta főzővizét. Elkeverem, hogy ne egy csomóban főzzem meg.
4. Ezután kicsire veszem a lángot, hogy kevésbé intenzíven forrjon a tészta főzővize, viszont még forrásban legyen. Fedő alatt gyengéd forralással főzöm. Alkalmanként ellenőrzöm és megkeverem, hogy a tészták ne ragadjanak össze.
5. Sokféle rizstészta létezik. Feltétlen nézzük meg, hogy melyiket hány perc alatt lehet puhára főzni. A barnarizs tészta nagyon hamar megpuhul, ellenőrizzük gyakran, hogy ne följön szét.
6. Amikor megpuhult a rizstészta, öntsük le a főzőlevet és hideg vízzel legalább háromszor mossuk át.
7. Szűrőn csepegtessük le majd egy mokkáskanál olajat adjunk hozzá egy csipet sóval és keverjük el.
Pirított gyökeres zöldségek elkészítése
Vastagtalpú serpenyőbe mokkáskanál olajat teszek és elkezdem hevíteni, majd beleteszem a gyufaszálra vágott sárgarépát, a jégcsapretket és enyhén megsózom. Folyamatosan keverem, így a só és a hő hatására kijön a zöldségekből a víz és megpirul.
Sült cukkini elkészítése
Vastagtalpú serpenyőbe mokkáskanál olajat teszek és elkezdem hevíteni, majd beleteszem a 3-4 mm vastagságúra felszeletelt cukkiniket és enyhén megsózom. Lefedem, a só és a hő hatására kijön a cukkiniből a leve és megpuhul. Lehet megfordítani hogy mind a két fele szépen megsüljön.
Piros retek és kínai kel gyors prés saláta elkészítése
A felszeletelt piros retket és a kínai kel levelet csipet sóval összekeverjük és tálkába tesszük, aminek a tetejére kistányért helyezünk, hogy tudjuk préselni a salátát. A kistányér tetejére súly teszünk, ami lehet pl. egy vizes palack is és ez elkezdi préselni.
A rostokból kijön a víz a só és a préselés hatására. Ebben a sós lében 15 percig érlelődik a savanyú-salátánk, ami megkönnyíti az emésztésünket. Nem nyers, hanem átalakult már rövid ideig tartó fermentálás, érlelés során.
Várható elkészítési idő
40 perc. Amíg megfő a ceruzabab és utána a rizstészta, lepirítjuk a zöldségeket és préseljük a saláta-savanyú félét.
Mikor fogyasszuk
Vacsorára javasolt fogyasztani, tavasszal és nyáron. A melegebb időszak körete.
A tésztafélék könnyebb vacsora fogások. Így a főtt gabonás reggeli és ebéd után jól esik ez a változatosság.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 1 napig tárolható minden része ennek az ételnek.
Recept változatok
Lehet a ceruzabab helyett vajbabot és zöldbabot is használni, vagy mind a kettőt egyszerre és ezáltal szép színes lesz az ételünk.
Ízlés szerint lehet fűszerezni, a kertben friss zöld leveles fűszerekkel (pl. oreganó, kakukkfű, bazsalikom stb.).
Hasznos tanácsok
Javasolt annyit készíteni amennyit egy alkalommal elfogyasztunk, a tészta frissen főzve finomabb és gyorsan elkészül.
Ügyeljünk arra, hogy ne följön szét a tészta, de ne is legyen nyers. Ellenőrizzük kivett tészta mintával, illetve a zacskón lévő javaslatot olvassuk el és ennek megfelelően készítsük el. Többször mossuk le a megfőtt tésztát, hogy ne ragadjon össze, mokkáskanál olajjal el is lehet keverni kicsi só hozzáadásával.
Felmelegítési javaslat
A rizstésztát gőzöléssel lehet szépen felmelegíteni. Egy edény aljára kb. 3 cm mélységben vizet teszünk és a tetejére szűrőt majd lefedem. Meggyújtom a gázt és felforr a víz, ezután a szűrőbe teszem a rizstésztás fogást és lefedem. Néhány perc alatt könnyen átforrósodik az étel.