Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Akiknek a vöröshagyma, a káposzta vagy bármilyen más zöldség vagy alapanyag allergiát okoz, akkor azt hagyja ki az ételből.
FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszerrágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.
Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
Hozzávalók / 2 fő részére
Főtt ciroktészta csicseriborsóval hozzávalók
- 15 dkg ciroktészta
- 5 dl főzővíz
- 10 dkg csicseriborsó
- 1 db babérlevél
- só
- mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – amelyik nem okoz allergiát)
Blansírozott sárgarépa és bimbóskel hozzávalók
- 1 db sárgarépa rombuszra vágva
- 10 db bimbóskel
- víz
- só
Almás-cékla saláta hozzávalók
- 2 db alma vékony reszelőn reszelve (megmosva, kimagozva)
- 1 db közepes sárgarépa vékony reszelőn reszelve
- csipet só
Elkészítés
Ciroktészta főzése
1. Vékony talpú edényben felforralom a fél liter vizet lefedve csipet sóval és egy mokkáskanál olajjal.
2. Amikor forr a víz beleteszem a ciroktésztát és elkezdem főzni.
3. Amikor megpuhult a tészta, öntsük le a főzőlevet és hideg vízzel legalább háromszor mossuk át.
4. Szűrőn csepegtessük le és egy mokkáskanál olajat adunk hozzá egy csipet sóval majd keverjük el.
FONTOS! Feltétlen nézzük meg a ciroktészta zacskóján, hogy hány perc alatt lehet puhára főzni. A tésztát főzés közben ellenőrizzük gyakran, hogy ne följön szét.
Csicseriborsó főzése
1. Beáztatom a csicseriborsót fél liter vízben előző nap.
2. Másnap leöntöm a vizet és friss fél liter vízzel öntöm fel majd beleteszem a babérlevelet.
3. A kuktát lefedem és a gázt meggyújtom, forrásba hozom. A kukta szelepe sípolni kezd.
4. Kicsire veszem a lángot és 40 percig főzöm.
5. Elzárom a gázt és megvárom, hogy kihűljön annyira, hogy ki tudjam nyitni a fedelét.
6. Ezután megsózom, megvárom 10 percig legalább, hogy beszívja magába a sót.
7. A főtt ciroktésztát összekeverjük a főtt csicseriborsóval
Blansírozott sárgarépa és bimbóskel
1. 3 dl vizet csipet sóval forralok.
2. Beleteszem a bimbóskelt és 3 perc múlva kiveszem, tányérra teszem.
3. Ezután beleteszem a forrásban lévő vízbe a rombuszra vágott sárgarépát és 2 perc múlva kiveszem és a bimbóskel mellé teszem.
4. A főzővizet leves készítésére fel lehet használni.
Almás-céklasaláta elkészítése
A lereszelt céklát és az almát egy csipet sóval összekeverem.
Várható elkészítési idő
40 perc. Ennyi a csicseriborsó főzési ideje. Addig a tésztát készre főzzük és megblansírozzuk a sárgarépát, a bimbóskelt, majd az almás-cékla salátát elkészítjük.
Mikor fogyasszuk
Vacsorára javasolt fogyasztani, bármilyen évszakban. Télen melegen, nyáron hideg csicseriborsó-tészta salátaként. A fehérjéhez jutunk és nem lesz melegítő hatása az ételnek.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 1 napig tárolható minden része ennek az ételnek. A ciroktészta igazán csak frissen kifőzve élvezhető.
Recept változatok
Lehet a cirok helyett kukorica, köles és rizstésztát is főzni. Ízlés szerint fűszerezhetjük.
Hasznos tanácsok
Javasolt annyit készíteni amennyit egy alkalommal elfogyasztunk. A tészta frissen főzve finomabb és gyorsan elkészül.
Ügyeljünk arra, hogy ne följön szét a tészta, de ne is legyen nyers. Ellenőrizzük kivett tészta mintával, illetve a zacskón lévő javaslatot olvassuk el és ennek megfelelően készítsük el. Többször mossuk le a megfőtt tésztát, hogy ne ragadjon össze. Egy mokkáskanál olajjal el is lehet keverni kicsi só hozzáadásával.
Felmelegítési javaslat
A tésztát gőzöléssel lehet szépen felmelegíteni. Egy edény aljára kb. 3 cm mélységben vizet teszünk és a tetejére szűrőt majd lefedem. Meggyújtom a gázt és felforr a víz, ezután a szűrőbe teszem a tésztás köretet és lefedem. Néhány perc alatt könnyen átforrósodik az étel.